Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Υποβαθμισμένη Ελλάς

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
CITY PRESS

Επικρίσεις ΚΚΕ για τα μέτρα αντιεγκληματικής πολιτικής


Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα μέτρα αντιεγκληματικής πολιτικής που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διατύπωσε το KKE.«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αύξηση της εγκληματικότητας και την προβοκατόρικη 'τρομοκρατική' δράση για να αναδιοργανώσει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, υλοποιώντας τους 'ευρωτρομονόμους' και τη στρατηγική αντιμετώπισης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και πάλης», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.Υποστήριξε ακόμη ότι «τα κυβερνητικά μέτρα μόνο το κοινό ποινικό έγκλημα δεν θα αντιμετωπίσουν. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, χωρίς να φέρουν καμία μείωση της εγκληματικότητας».«Αντίθετα», συνέχισε, «με τη νέα δομή των υπηρεσιών Ασφάλειας, θα διευρυνθεί η καταστολή, οι παρακολουθήσεις κατά του λαϊκού κινήματος και οι διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες».«Η εγκληματικότητα έχει κοινωνικές αιτίες που συνδέονται με το απάνθρωπο και ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί για το κέρδος», ανέφερε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως «ο υπουργός απέκρυψε ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν διασυνδέεται μόνο με τη λεγόμενη τρομοκρατική δράση, αλλά και με επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς και με μηχανισμούς του καπιταλιστικού συστήματος».«Είναι απαράδεκτη η ονομασία ως 'επαναστατικού ταμείου' των ληστειών και των χρηματοδοτήσεων των ύποπτων δράσεων που αποδεικνύονται χρήσιμες σε όσους επεξεργάζονται κατασταλτικά σχέδια και αντιλαϊκά μέτρα», κατέληξε το ΚΚΕ.



Πηγή:www.naftemporiki.gr

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΝ με Διασωματειακή Επιτροπή του Χώρου του Πολιτισμού


Σε συνάντηση της Διασωματειακής Επιτροπής του χώρου της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα και αντιπροσωπεία του Τμήματος Πολιτισμού έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της πολιτιστικής δημιουργίας και ιδιαίτερα του κινηματογράφου.Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, τόνισε:Ο ΣΥΝ στηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο του πολιτισμού, ιδιαίτερα σήμερα που η επίθεση συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα εντείνεται από οικονομικά, πολιτικά και μιντιακά συγκροτήματα με στόχο την πλήρη αποδυνάμωσή του, ώστε ευκολότερα να υλοποιηθεί ο στόχος «να ενταχθεί η πολιτιστική δημιουργία στους κανόνες της αγοράς και την υπηρεσία του κέρδους».Ο ΣΥΝ στηρίζει τη συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλα τα όργανα λήψης των αποφάσεων που προσδιορίζουν την ποιότητα και την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας.Τέλος, ο ΣΥΝ, επειδή θεωρεί ότι ο πολιτισμός  και μάλιστα στο πλαίσιο της Ε.Ε. αποτελεί κρίσιμο μέγεθος, ιδιαίτερα δε σήμερα που η οικονομική κρίση επηρεάζει έντονα την κοινωνία μας, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένας ελεύθερος δημιουργικός διάλογος με όλους τους φορείς με στόχο ένα νέο νόμο για τον κινηματογράφο, κανόνες λειτουργίας των οπτικοακουστικών μέσων, κανόνες στη σχέση ιδιωτικής και δημόσιας δημιουργίας, με στόχο την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας.
Ο ΣΥΝ μέσα στον Γενάρη θα πάρει αυτή την πρωτοβουλία.

Η ανάδειξη του Α. Σαμαρά και τα «αριστερά» ψαλτήρια


Για το ζήτημα της ανάδειξης του νέου αρχηγού της ΝΔ, την άποψή μας την έχουμε κιόλας πει στα προηγούμενα δύο φύλλα αυτής της εφημερίδας (βλέπε και εδώ).

Όποιος και αν αναδεικνυόταν, τα ίδια αντιδραστικά αντιλαϊκά συμφέροντα θα υπηρετούσε, στις ίδιες υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων θα συμμορφωνόταν με αυτόν ή μ’ εκείνον τον τρόπο.

Από άποψη ουσίας συνεπώς δεν έχουμε να προσθέσουμε και πολλά πράγματα σε αυτό το σημείωμα.

Το ερέθισμα για να επανέλθουμε στο θέμα μάς το έδωσε ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ανάδειξη Σαμαρά από διάφορες πλευρές.

Στην τρέχουσα φιλολογία, αρκετοί ήταν αυτοί (και από τον ευρύτερο αριστερό χώρο) που στράφηκαν ενάντια στον «δεξιό» Σαμαρά και αντιμετώπισαν ευνοϊκά (ή περίπου) την «κεντροδεξιάς» απόκλισης Ντόρα.

Στις απόψεις αυτές ασκήθηκε έντονη κριτική από διάφορους αρθρογράφους (και της Αριστεράς) και οπωσδήποτε δικαιολογημένα.

Αν ωστόσο δικαίως μπήκε στο στόχαστρο η ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ντόρας, εντελώς ακατανόητη (ίνα μη τι άλλο είπω) υπήρξε μια τάση εξύμνησης του Α. Σαμαρά. Και δεν εννοούμε βέβαια τους δεξιούς αρθρογράφους (αναμενόμενο από τη μεριά τους), αλλά και από άτομα του υποτίθεται προοδευτικού ή και αριστερού χώρου.

Και καλά ο Μίκης, είναι έτσι κι αλλιώς ασυμμάζευτος και κατά καιρούς ό,τι θυμάται χαίρεται. Αναφερόμαστε σε άτομα όπως ο Τριάντης, ο Στάθης κ.ά. που, όπως και να το πεις, τις αιτίες δεν μπορούμε να τις αναζητήσουμε στο προχωρημένο της ηλικίας τους.

Ανάμεσα σε πολλά λοιπόν που ειπώθηκαν ήταν και το ότι η Ντόρα είχε μαζί της τους μηχανισμούς της ΝΔ, τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά «μίλησε ο λαός» (της ΝΔ) και βγήκε ο Αντώνης.

Και όλα αυτά ειπώθηκαν σοβαρά και με την απαίτηση να τους πάρουμε στα σοβαρά.

Αλήθεια, πόσο «λαός» είναι ο Αβραμόπουλος και ποια θεία φώτιση τον ώθησε ώστε να κινηθεί αντίθετα με το πολιτικό προφίλ που καλλιεργούσε; (Και να αντιστρέψει έτσι τους συσχετισμούς που διαφαίνονταν.) Ή μήπως είναι «λαός» ο κατά παραγγελίαν σκανδαλοθήρας Τριανταφυλλόπουλος; Όσο για τη στάση των ΜΜΕ, στην ίδια χώρα ζούμε όλοι και έχουμε εικόνα των πραγμάτων.

Αρκετό μελάνι ξοδεύτηκε για να επιχειρηματολογηθεί το πόσο νεοφιλελεύθερη (και συνεπώς δεξιά) είναι η Ντόρα. Άδικος κόπος. Αυτό και γνωστό είναι και ούτε καν η ίδια το αρνείται. Χρειαζόταν ωστόσο για να αντιπαραβάλλουν τις αντινεοφιλελεύθερες (και συνεπώς «φιλολαϊκές») απόψεις του Α. Σαμαρά. Από πού κι ως πού, μωρέ; Ας μη σταθούμε στο γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανέπτυξε σε μεγάλη κλίμακα την επίθεση ενάντια στον λαό. Ούτε στο ότι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή προσφάτως («διαφωνούσε» λέει, αλλά «δεν μίλησε»). Να σταθούμε μόνο σε αυτό που όλοι οι ασχολούμενοι με τα πολιτικά σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν (ή, τουλάχιστον, οφείλουν να γνωρίζουν). Ο Α. Σαμαράς είναι τόσο «φιλολαϊκός» όσο ήταν προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου και θα εφαρμόσει την πολιτική που θα του υπαγορεύει το κεφάλαιο και τα κέντρα εξάρτησης, αν και όποτε έρθει στην εξουσία. Όπως ακριβώς και ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και όλοι οι αστοί πολιτικοί σε αυτή τη χώρα και όχι μόνο.

Εξοργιστικές ήταν οι αναφορές στον «πατριωτισμό» του Α. Σαμαρά. Εμείς, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο τέτοιου είδους «πατριωτισμός» είναι αυτός που οδήγησε στη συντριβή του 1897. Που έστειλε τον ελληνικό στρατό στον Σαγγάριο. Που «κρύφτηκε» (όταν δεν συνεργάστηκε με τον κατακτητή) στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Που έδωσε συγχωροχάρτι στον δοσιλογισμό και στα Τάγματα Ασφαλείας, που στηρίχθηκε στα αγγλικά στρατεύματα και τα αμερικανικά όπλα για να ματοκυλίσουν όλοι μαζί τον λαό. Είναι της ίδιας υφής με τον «πατριωτισμό» που διχοτόμησε την Κύπρο. Ήταν ο ίδιος που ώθησε την αστική τάξη της χώρας μας και το πολιτικό της προσωπικό να θεωρήσει, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ότι μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του γκαουλάιτερ των Βαλκανίων και να κινηθεί αναλόγως.

Είναι γεγονός ότι ένα τμήμα της αστικής τάξης και κάτω από την πίεση των πραγμάτων ανέκρουσε πρύμναν και προσπάθησε να κινηθεί σε πιο ρεαλιστική βάση. Και ήταν ο Α. Σαμαράς (ως υπουργός Εξωτερικών τότε) που με την ουσιαστική στήριξη του Α. Παπανδρέου σαμποτάρισε τη δυνατότητα λύσης στο «μακεδονικό ζήτημα». Αυτήν τη λύση που «μετανοημένη» επιδιώκει σήμερα η αστική τάξη της χώρας μας αλλά δεν αποδέχεται πλέον η ηγεσία της FYROM. Αυτός ο τυχοδιωκτισμός είναι που χαρακτηρίζεται «πατριωτισμός».

Από πού προέρχεται μια τέτοια στάση καθαγιασμού του Α. Σαμαρά και ποιες συνέπειες έχει;

Αυτό που άλλες φορές λέγεται ρητά και άλλες με υπαινικτικό τρόπο είναι η άποψη πως η ανάδειξη της Ντόρας, σε συνδυασμό με την κυριαρχία του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, ενισχύει μονόπλευρα την αμερικανική επιρροή στην Ελλάδα σε βάρος της ευρωπαϊκής. Από την άποψη αυτή, η ανάδειξη του Α. Σαμαρά αποτελεί και στοιχείο εξισορρόπησης (των εξαρτήσεων, για να μην ξεχνιόμαστε). Παίχτηκε και ένα τέτοιο παιχνίδι ισορροπιών σε αυτή τη διαδικασία; Δεν το αποκλείουμε καθόλου. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν το καθόρισε ο «λαός».

Ως προς την ουσία του πράγματος. Είναι δεδομένο ότι οι αστοί πολιτικοί υπηρετούν το κεφάλαιο και λειτουργούν υπό τις υπαγορεύσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων –και συγκεκριμένα αμερικανικών και ευρωπαϊκών και στη βάση πάντα του συμβιβασμού του 1974. Δεδομένος επίσης ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Σε αυτή τη βάση, το πού θα κλίνει κάθε φορά το εκκρεμές πολύ λιγότερο εξαρτάται από τον «φιλοαμερικανισμό» του Παπανδρέου ή της Ντόρας και τον «ευρωπαϊσμό» του Σαμαρά(;) ή του Αβραμόπουλου. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το μόνο που κατορθώνουν οι «προοδευτικοί» αρθρογράφοι είναι να προλειάνουν το έδαφος, να ενισχύουν και να νομιμοποιούν από τώρα την ανάδειξη Σαμαρά σαν εναλλακτική λύση του συστήματος, όταν και εφόσον φθαρεί ο Γ. Παπανδρέου. Κατά τα άλλα είναι και «ενάντια στον δικομματισμό», τρομάρα τους.


Πρωταγωνιστής στην "αντικειμενικότητα"

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και η εκπομπή του "Πρωταγωνιστές" μας απασχολούν και πάλι. Για άλλη μια φορά για την αρνητική εντύπωση που συνεχίζει να δημιουργεί ο κύριος αυτός παίζοντας με τα νεύρα τού κάθε προοδευτικού και αριστερού ανθρώπου.

Στην εκπομπή του -η οποία προβλήθηκε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου- ο κύριος αυτός αποφάσισε να κάνει αφιέρωμα για τις 6 Δεκέμβρη 2008 και αφού προηγήθηκαν οι εκπομπές για την Κούνεβα (βλέπε: Πρωταγωνιστές στο τσάκισμα συνείδησης και κινήματος) αλλά και για την αστυνομικό που τραυματίστηκε στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής από τρομοκρατική (ή μήπως "τρομοκρατική") επίθεση.

Σύμφωνα με την παρουσίαση στην ιστοσελίδα του MEGA, οι τρεις αυτές εκπομπές αφορούσαν τη βία. Δηλαδή η βία της εργοδοσίας, που μεταφράστηκε στη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας-μετανάστριας Κ. Κούνεβα, και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ταυτίζονται με την τρομοκρατική επίθεση ενάντια στο Α.Τ., λες και αυτή είναι απάντηση του κινήματος και μπαίνει σαν αντίβαρο στη δολοφονία Γρηγορόπουλου –μία μας και παρολίγο μία σας θα έλεγε ένα μέλος των σωμάτων ασφαλείας– και εξισώνεται με την ατομική βία που πυροδότησε η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Εν ολίγοις, εξίσωση της "βίας", απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Στην εκπομπή αυτή ο κ. Θεοδωράκης απέδειξε και πάλι την "αντικειμενικότητά" του. Κάλεσε τον Θοδωρή Ηλιόπουλο, γνωστό από την απεργία πείνας που έκανε για την άδικη σύλληψή του τον περασμένο Δεκέμβρη, μια μαθήτρια της ηλικίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η οποία συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, τον συγγραφέα Ακη Γαβριηλίδη, ενα "κουκουλοφόρο" κτλ. Κι έναν έμπορο που καταστράφηκε το μαγαζί του, αλλά ας πάει στα κομμάτια λες. Μέχρι εδώ, θα έλεγε κανείς, όλα καλά.

Ελα όμως που ο κύριος Θεοδωράκης αποφάσισε να εμφανίσει και τον αρχαιότερο της διμοιρίας των ΜΑΤ που κατέβηκε πρώτη στα Εξάρχεια μετά τη δολοφονία, ή έτσι μας είπε τουλάχιστον. Ο οποίος μας πληροφόρησε πως οι μανάδες και οι γυναίκες των ματατζήδων ψυχανεμίστηκαν πως οι διαδηλωτές διψάνε για αίμα μπάτσου και να προσέχουν, πως τους αντιμετώπιζαν εχθρικά κτλ. Ακόμη, το πώς ο ίδιος γλίτωσε από θαύμα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως την ίδια μέρα της προβολής της εκπομπής αλλά και την επόμενη η ΕΛ.ΑΣ. οργίασε. Είχαμε "ζαρντινιέρες", κατάλυση του ασύλου, βία και τρομοκρατία, αθρόες συλλήψεις και μια απόπειρα δολοφονίας της σ. Κουτσουμπού, αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα και στελέχους του ΕΕΚ. Για όλα αυτά το MEGAλο κανάλι είχε να μας πει μόνο για τους “ταραξίες” και για την καλή αστυνομία που αμύνεται και που προσπαθεί να περιορίσει ή ακόμη και να προλάβει τα επεισόδια. Μάλιστα! Ρεσιτάλ αντικειμενικότητας.

Ε, λοιπόν φτάνει πια με τους "αντικειμενικούς"! Εχουμε μπουχτίσει από “αντικειμενικότητα”! Ιδίως μάλιστα όταν την πλασάρουν οι προοδευτικοί ή οι δήθεν προοδευτικοί δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, διανοούμενοι και λοιποί των γραμμάτων και των τεχνών. Εάν όσοι χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της αντικειμενικότητας στα λόγια ή στην πράξη δεν το κάνουν εκ του πονηρού, είναι αν μη τι άλλο βλάκες, και ο χαρακτηρισμός μόνο βαρύς δεν είναι.

Οταν οι πάντες προβάλλουν την κυρίαρχη αντίληψη για τα σώματα καταστολής -ασφαλείας τα αποκαλούν, αλλά δεν μας λένε για ποιου την ασφάλεια κόπτονται, του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας πάντως σίγουρα όχι- που “αμύνονται” μπροστά στο μένος των διαδηλωτών και παράλληλα στήνουν στον τοίχο το κίνημα, ποιος ο λόγος να τους δώσετε κι εσείς χώρο έκφρασης, κύριε Θεοδωράκη; Οταν ξαναγράφουν τη νεότερη ελληνική ιστορία οι αστοί ποιος ο λόγος να δίνετε βήμα στον πρώην διοικητή του στρατοπέδου Παναγιώτη Σκαλούμπακα σε ένα ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο, κ. Ηλία Γιαννακάκη; Οταν προσπαθούν να εξομοιώσουν τις δυο πλευρές στο δεύτερο αντάρτικο -εμφύλιο το λένε αυτοί- τους θύτες και τα θύματα της ιστορίας, ποιος ο λόγος για την "Ψυχή Βαθειά" κ. Παντελή Βούλγαρη;

Ποιον εξυπηρετούν οι μεσοβέζικες στάσεις, που στην τελική μόνο μεσοβέζικες δεν είναι και ρίχνουν νερό στο μύλο του συστήματος;

Αγαπητοί κύριοι των γραμμάτων και των τεχνών, αγαπητοί προοδευτικοί άνθρωποι του τόπου, σήμερα που η κατάσταση πάει στα άκρα δεν μπορεί κανένας να πατάει και στις δύο όχθες του ποταμού, όσο καλός και αν είναι στο σπαγγάτο. Αργά ή γρήγορα θα πέσει μέσα και θα τον φάνε τα πιράγχας, τα οποία και κόκκινα θα είναι και αντικειμενικά δεν θα είναι. Επιτρέψτε μας να παραμείνουμε με τους "υποκειμενικούς", όπως η Αρουντάτι Ρόι, η Αλίντα Δημητρίου, οι κομμουνιστές και το κίνημα.

Κ.Κ.Ε-Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης


Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αποκαλύπτει ότι προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται.
Η ουσιαστική λύση για την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να δοθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διόγκωση του προβλήματος.
Όσα ισχυρίζονται και η «ευαισθησία» που επιδεικνύουν, ειδικά οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αποτελούν χονδροειδή δημαγωγία. Οι κοινές αναζητήσεις τους δεν αφορούν στην προστασία του προβλήματος, αλλά στη διασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, στους κλάδους της «πράσινης οικονομίας». Οι διαφωνίες τους αντανακλούν τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, που εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και την κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η διέξοδος προϋποθέτει την κατάργηση της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης της γης, του αέρα, του νερού. Βρίσκεται σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στη γενικότερη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ύποπτα σήματα Πρώτη πιθανή επιτυχία στο κυνήγι της σκοτεινής ύλης

Τα σωματίδια θα γίνονταν αντιληπτά από την αύξηση της θερμοκρασίας που θα προκαλούσαν σε κρυστάλλους πυριτίου

Ανιχνευτής που λειτουργεί σε ένα εγκαταλειμμένο αμερικανικό ορυχείο κατέγραψε δύο σήματα που ενδέχεται να αποδειχθούν οι πρώτες άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη της φευγαλέας σκοτεινής ύλης.Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature, οι ερευνητές του μεγάλου αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 75% τα σήματα να αντιστοιχούν σε σκοτεινή ύλη, και 25% πιθανότητα να οφείλονται σε άλλα φαινόμενα.Εδώ και δεκαετίες, οι κοσμολόγοι γνωρίζουν ότι η ύλη που βλέπουμε στο Σύμπαν -άστρα, πλανήτες, νεφελώματα- είναι πολύ λιγότερη από τη συνολική μάζα του Σύμπαντος.Σήμερα η κανονική ύλη σε όλο το Σύμπαν πιστεύεται ότι είναι περίπου πέντε φορές λιγότερη από τη σκοτεινή ύλη.Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη σύσταση αυτού του μυστηριώδους υλικού.Τα τελευταία αποτελέσματα του Fermilab -τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτά για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση- βρίσκονται σε συμφωνία με μια από τις επικρατέστερες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η σκοτεινή ύλη αποτελείται από «WIMP», δηλαδή μαζικά σωματίδια ασθενούς αλληλεπίδρασης.Πρόκειται για θεωρητικά σωματίδια με μάζα αντίστοιχη των κανονικών ατόμων, τα οποία όμως δεν γίνονται αντιληπτά επειδή αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την κανονική ύλη.Ο ανιχνευτής του Fermilab προσπαθεί να καταγράψει σπάνια περιστατικά κατά τα οποία η διέλευση σωματιδίων σκοτεινής ύλης αφήνει ίχνη στην κανονική ύλη.Για το λόγο αυτό, το πείραμα CDMS (Κρυογενική Αναζήτησης Σκοτεινής Ύλης) λειτουργεί απομονωμένο από την εξωτερική ακτινοβολία μέσα σε ένα παλιό ορυχείο στη Μινεσότα.Τα σωματίδια σκοτεινής ύλης θα γίνονταν αντιληπτά από την απειροελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας που θα προκαλούσαν περιστασιακά στους κρυστάλλους πυριτίου και γερμανίου του πειράματος, οι οποίοι ψύχονται σχεδόν μέχρι το απόλυτο μηδέν.Τα δύο συμβάντα που κατέγραψε ο ανιχνευτής θα υποδήλωναν ότι τα WIMP έχουν μάζα 30 έως 60 φορές μεγαλύτερη του πρωτονίου.Ωστόσο υπάρχει η εναλλακτική εξήγηση ότι τα σήματα ήταν ψευδή θετικά που οφείλονται σε «αδέσποτα» νετρίνα, ακτίνες γάμμα ή ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας.Τα συμπεράσματα ίσως αποσαφηνιστούν κατά τον έλεγχο των πειραματικών αποτελεσμάτων ενόψει της επιστημονικής δημοσίευσης.


Πηγή:Newsroom ΔΟΛ-www.in.gr