Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Τότε που η αξία της ζωής δεν ξεπερνούσε την τιμή μιας σφαίρας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ*


Στις 28.2.49, πριν από 61 χρόνια, τα κορμιά οκτώ αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, από τον χώρο του ΚΚΕ και της αριστεράς, σωριάζονταν από τα βόλια του στρατιωτικού αποσπάσματος της Βασιλικής Δημοκρατίας στη θέση "Σκοποβολή" του Γηροκομειού Πατρών. Το αίμα που κύλησε έβαψε το χαντάκι που βρίσκεται εκεί, πίσω από το ίδρυμα Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στην Ξερόλακκα, εκεί που τώρα κατασκεύασε πλατεία ο Δήμος Πατρέων.
Ήταν τότε που η αξία της ζωής δεν ξεπερνούσε την τιμή μιας σφαίρας.
Η εκτέλεση αυτή ήταν κατάληξη της αποκάλυψης κομμουνιστικής γιάφκας στην οικία του παραγγελιοδόχου Γιάννη Μαντζούτσου, μέλους του ΚΚΕ, επί της οδού Πατρέως 75, δίπλα από την αναπαλαιωμένη Νομαρχία Αχαΐας, και μιας ολονύκτιας μάχης που ακολούθησε. Γι' αυτό οι Πατρινοί κράτησαν στη μνήμη τους, ανεξίτηλα τα γεγονότα.

Ανακοίνωση του ΚΟ της ΚΟΕ, 16/4/2010

Ανακοίνωση του ΚΟ της ΚΟΕ, 16/4/2010



Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ



Η καπιταλιστική κρίση

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι σε εξέλιξη δημιουργώντας ένα σύνθετο τοπίο ρευστότητας, τροποποιήσεων, αναδιατάξεων. Ο βαθμός αταξίας στο σύγχρονο κόσμο κυοφορεί τεράστιες αλλαγές και ανατροπές. Το πρόσημό τους όμως είναι ακόμα αδιευκρίνιστο παγκόσμια, ευρωπαϊκά και εθνικά.
Η παρούσα κρίση είναι ολοκληρωτική χρεοκοπία του ιμπεριαλισμού και των μορφών που σήμερα παίρνει. Η ραγδαία επέκταση της κρίσης ανά τομείς και ηπείρους, αλλά και οι βάρβαρες μορφές μετακύλισής της στις πλάτες λαών και εργαζόμενων, αποδεικνύει ότι το σύστημα που παρουσιάστηκε σαν παντοδύναμο μετά την κατάρρευση του 90-91 και σαν μονόδρομος σήμερα, έχει χρεοκοπήσει.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αποχώρηση της αυτόνομης παρέμβασης απο τη ΓΣΕΕ

Ο τομέας εργατικής πολιτικής του ΔΗΚΚΙ και η ΔΗΣΕΚ εκφράζουν την πλήρη και κάθετη αντίθεση τους στη συμμετοχή της Αυτόνομης Παρέμβασης στο προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή της Αριστεράς στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ στο οποίο η πλειοψηφία είναι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, οι οποίες αποτελούν την 5η φάλαγγα (ηγεσία) για το εργατικό κίνημα.

Τρομο-υστερία και αστυνομοκρατία

Μπορεί σε αρκετούς να μοιάζουν κωμικά πολλά από όσα δημοσιοποιούνται σχετικά με την υπόθεση των συλληφθέντων από την Αστυνομία για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Είναι αλήθεια πως οι τηλεφωνικές συνομιλίες - ρεπόρτερ καναλιών τις παρουσιάζουν σε θεατρική αναπαράσταση - το γεγονός ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν ήταν γνωστοί στην Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική, παρακολουθούνταν επί χρόνια, το ...αυτοκίνητο κρησφύγετο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν όπλα, λεφτά, ατζέντες με ονόματα και πολλά άλλα (τόσο συνωμοτική δράση), προκαλούν πολλά ερωτήματα. Ομως, όλα τα παραπάνω, που τροφοδότησαν ένα νέο κύκλο τρομολαγνείας, αποτελούν το πρόσχημα για να γίνουν πολύ σοβαρά πράγματα από την πλευρά των κατασταλτικών δυνάμεων του αστικού κράτους σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι τέτοιοι μηχανισμοί ή στήνονται, ή χρησιμοποιούνται από τις κρατικές κατασταλτικές υπηρεσίες, μυστικές ή φανερές, για να δημιουργούν με τη δράση τους αφορμές καταστολής του λαϊκού κινήματος. Δρουν ενάντια στο λαό, ενάντια στο κίνημα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΔΝΤ, ΤΑ 3 ΔΩΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ