Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε. ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΔΙΑΔΑΚΤΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΣΥΛΟ!


WWW.ISKRA.GR

ΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ (!) ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ!

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!

Αναζωπύρωσε σήμερα με συνέντευξη της στα «ΝΕΑ», η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, την προπαγάνδα υπέρ της επερχόμενης διάλυσης του δημοσίου πανεπιστημίου.


Παράλληλα δε, η Υπουργός Παιδείας, προαναγγέλει την ουσιαστική κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου! Αυτό θα γίνει μέσω της μεταβίβασης της αρμοδιότητας διαχείρισης του ασύλου, από την πρυτανεία σε ένα νέο όργανο το οποίο θα έχει και μη-εκλεγμένα μέλη, το λεγόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Όπως, είναι γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Παιδείας, έχει δώσει στη δημοσιότητα ένακείμενο διαβούλευσης, οι βασικές αρχές του οποίου συνίστανται στην μετατροπή των ΑΕΙ - TEIουσιαστικά σε ΑΕ, που θα αναζητούν χρηματοδότηση από την αγορά (λόγω της μείωσης των δημοσίων δαπανών) και  θα επικεντρώνονται στη σύνδεση τους με την αγορά εργασίας (δηλαδή, στη μετατροπή τους σε κέντρα κατάρτισης – επανακατάρτισης). 

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με τη συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας στα «ΝΕΑ»


Τις προηγούμενες μέρες η κα Διαμαντοπούλου επεδίωξε, με πρόσχημα τα γεγονότα της Νομικής, τη σύγκρουση με προφανή στόχο να χτυπήσει το άσυλο. Δεν της  βγήκε. Σήμερα επανέρχεται. Πρόκειται για μια επίθεση στη δημοκρατία και το δημόσιο πανεπιστήμιο.
 Αυτό που ενοχλεί την κα Διαμαντοπούλου είναι ότι τόσο οι φοιτητές, όσο και η πλειοψηφία των καθηγητών είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν το δημοκρατικό τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή τους αυτοτέλεια, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. 

10 του Φλεβάρη, ημέρα ολοήμερης κινητοποίησης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



10 του Φλεβάρη, ημέρα ολοήμερης κινητοποίησης 




10 Φλεβάρη,   όλα τα μέλη των ΔΣ των σωματείων σε δράση, με περιοδείες συζητήσεις σε τόπους δουλειάς.  Για την επιτυχία της απεργίας, να συγκροτήσουμε ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ σε κάθε τόπο δουλειάς. Τα κύρια ζητήματα πάλης: ΣΣΕ, ακρίβεια, φορολογία-ασφαλιστικό-Απολύσεων, Ανεργίας-Υγείας.
  • Στον Ιδιωτικό τομέα στις 10 Φλεβάρη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις, συζητήσεις, συσκέψεις στου τόπους δουλειάς, αξιοποιώντας διαλλείματα και άλλους τρόπους για να συζητήσουμε και να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.
  • Στο Δημόσιο: Να αξιοποιηθεί η στάση εργασίας που υπάρχει 11,30π.μ.- έως λήξη ωραρίου για συγκεντρώσεις, μαζώξεις σε κάθε χώρο, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, των επιτροπών αγώνα, ενημερώνοντας και καλώντας  όλους τους εργαζόμενους σε αγώνα. Να αξιοποιηθούν οι συσκέψεις  και να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις παραστάσεις για ζητήματα που αφορούν το κάθε χώρο για ζητήματα υγείας, απολύσεων, συμβασιούχων και άλλα. 

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο


Αποσπάσματα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στη ΝΕΤ.

Κα. Παπαρήγα να ξεκινήσουμε από την Αίγυπτο και αυτό που λέγαμε από το πρωί το αναμενόμενο της εξέγερσης και που μπορεί να οδηγήσει;
«Αναμενόμενο θα έλεγα. Σημειώστε αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια λέμε και δεν το λέμε θεωρητικά, ότι οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων.
Μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα και να οδηγούν σε κάτι που φαίνεται ξαφνικό ενώ στην πραγματικότητα κουφοβράζει».
Πως θα την χαρακτηρίζατε εσείς; Τι είναι;
«Είναι μια κοινωνική εξέγερση. Ξεκίνησε από ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αλλά αφυπνίστηκε και ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η φτωχολογιά.

OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ:Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών λαϊκών εκδηλώσεων οργής κι απελπισίας στον αραβικό κόσμο απέναντι σε δεσποτικά και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία τελούν υπό την προστασία δυτικών κυβερνήσεων που κόπτονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Στην Τυνησία η λαϊκή επανάσταση των γιασεμιών, στην Αίγυπτο όσοι αμφισβητούν τον «φαραώ» Μουμπάρακ, καθώς και στην Υεμένη, καθημερινοί άνθρωποι αρνούνται πια να υποφέρουν βλέποντας τις ζωές τους να ποδοπατούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται και το μέλλον τους να διαγράφεται πιο αβέβαιο παρά ποτέ.

Ο Τσάβες κατηγορεί τις ΗΠΑ, για ανέντιμη στάση στην Αιγυπτιακή κρίση.



Σκληρός και με εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε και δημοσιοποιήθηκαν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ, χτες ημέρα Κυριακή, για επονείδιστη στάση στην Αιγυπτιακή κρίση αλλά και για υποκριτική συμπεριφορά απέναντι σε ισχυρούς ηγέτες, σε όλο τον κόσμο, που αρχικά τους υποστηρίζουν και μετά τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.
Ο Τσάβεζ, στα πλαίσια αυτής της νέας επίθεσης κριτικής στην Ουάσινγκτον, αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με τον Λίβυο πρόεδρο Καντάφι και τον Σύριο Μπασάρ αλ- Άσσαντ, για μία ενημέρωση για τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλα τμήματα του Αραβικού κόσμου.

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι


photo
Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε επί μακρόν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για μια σειρά ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν τόσο το Πατριαρχείο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την τρέχουσα διεθνή συγκυρία.

Είχα την ευκαιρία να του εκφράσω εκ μέρους του ΣΥΝ     αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τη σταθερή υποστήριξή μας στα δίκαια αιτήματα του Πατριαρχείου που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, από την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - συμβάσεις που η τήρησή τους αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας- στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε.