Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Γράφει ο Άρης Τσιούνης, Κοινωνιολόγος -Επιστημολόγος: Mελέτη πάνω στον ισχύοντα εκλογικό νόμο και τις συνέπειες της εκλογικής μας συμπεριφοράς .

Γράφει ο Άρης Τσιούνης, Κοινωνιολόγος -Επιστημολόγος


Το άρθρο αυτό γράφτηκε             
·         Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και να φέρουμε στην επιφάνεια «λεπτομέρειες» του εκλογικού συστήματος με βάση το οποίο θα ψηφίσουμε.
·         Για να διαπιστώσουμε μέσα και από την αλήθεια των αριθμών, τους λόγους  για τους οποίους  είναι υποχρέωσή μας να πάρουμε ενεργά μέρος  στις εκλογές.
Από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ αντιγράψαμε πολλά για τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και το εκλογικό σύστημα και τα παραθέτουμε στις 2 πρώτες σελίδες. Τα παραδείγματα σ’ αυτές είναι δικά μας όπως και όλη η ανάλυση στις υπόλοιπες σελίδες.

Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΕ ΚΑΛΟ


Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΕ ΚΑΛΟ
Έχω ψηφίσει μέχρι τώρα δεκάδες φορές, σε δημοτικές, εθνικές, φοιτητικές, για την Ευρώπη, για τον σύλλογο των κοινωνιολόγων, για.. για… για.                                                                                          

Πάντα ψήφιζα αυτό που έκρινα σωστότερο. Δεν με άγγιξε ποτέ η θεωρία της «χαμένης ψήφου» και μιλώ συγκεκριμένα για τις εθνικές που έπαιζε πάντα, ειδικά στον χώρο των αριστερών και ήταν ένα απ’ τα χαρτιά του ΠΑΣΟΚ για να κρατιέται στην -ή να διεκδικεί  την- εξουσία.                                  Το κόμμα που ψήφιζα δε έβγαινε ποτέ πρώτο ούτε καν δεύτερο. Είναι δύο οι επιλογές που έχω κάνει έως τώρα. Με τη μια, δε βγάλαμε ούτε μισό βουλευτή, με την άλλη είμαι σε πολύ καλή θέση... !      

Έριχνα στην κάλπη τον φάκελο κι ήμουν ήσυχος με τη συνείδησή μου πως, αν και «θα συντελούσα να ξαναβγεί η επάρατος δεξιά», αν και θα εμπόδιζα «τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να κυβερνήσει τη χώρα», τουλάχιστον δεν θα είχα προδώσει τις ιδέες μου.                                                                 Κι επειδή φίλοι μου τέτοιος ήμουν πάντοτε, δεν θα μπορούσα με τίποτα, αυτά στα οποία δεν μασούσα εγώ, να πω σε άλλους να τα κάνουν.                                 

Γιατί τόση εισαγωγή; Γιατί μελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπίστωσα -και δυστυχώς αποδεικνύονται πως είναι έτσι-  τα εξής:                        

Κάτω τα χέρια από το 18 ΑΝΩ και τη συντρόφισσα Kατερίνα Mάτσα



Tο Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα καταγγέλλει την αήθη επίθεση που οργάνωσαν οι κρατικές αρχές -υπουργοί, διοικητικές αρχές του ΨNA- σε συντονισμό με τη υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τους μεγαλοκαναλάρχες του MEGA, ενάντια στο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης 18 Άνω, την επιστημονικά υπεύθυνή του Κατερίνα Μάτσα κι όλους τους θεραπευτές και θεραπευόμενους που δίνουν καθημερινά την μάχη με τον θάνατο από τα ναρκωτικά.

Ο Άκης καίει Σημίτη και ΓΑΠ ! "Να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ -Σημίτης,Παπανδρέου- που αποφάσισαν για υποβρύχια


Την κλήση όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ ,τα οποία είχαν λάβει αποφάσεις για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ,ζητά ο Άκης Τσοχατζόπουλος μέσω του δικηγόρου του. Δηλαδή ο πρώην ΥΕΘΑ και κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος επιχειρεί να βάλει στο κάδρο όλο το ΚΥΣΕΑ ,αλλά κυρίως δύο:τους πρώην πρωθυπουργούς Σημίτη και Παπανδρέου!

Η δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του αναφέρεται σ΄ όλες τις κατηγορίες που έχει να αντιμετωπίσει αλλά και για τον “θεαματικό-θεατρικό” τρόπο της σύλληψής του”.

Όλη η δήλωση του δικηγόρου του Α.Τσοχατζόπουλου.

Μήνυμα του ΚΚΕ στους αντιΝΑΤΟικούς απεργούς πείνας στη Ρωσία



Μήνυμα αλληλεγγύηςπρος τους αντιΝΑΤΟικούς απεργούς πείνας στο αεροδρόμιο του Ουλιάνοφσκ (πρόκειται για 16 μέλη του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας), απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕτου ΚΚΕ. Οι απεργοί πείνας αντιδρούν στην μετατροπή του αεροδρομίου σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ για να μεταφέρει φορτία στο Αφγανιστάν για την διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Αυτή η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 7 Απρίλη ενώ πρέπει να σημειωθεί, πως από τις 3 Φλεβάρη του 2012, η κυβέρνηση της Ρωσίας συμφώνησε με το ΝΑΤΟ για την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ουλιανόφσκ Βοστότσνι» στην πόλη - γενέτειρα του Λένιν, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά των ΝΑΤΟικών φορτίων από και προς το Αφγανιστάν, μέσω του εδάφους της Ρωσίας. Από τότε ως σήμερα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε πολλές πόλεις και πραγματοποιούνται αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις και πικετοφορίες διαμαρτυρίας.
Στο μήνυμα του ΚΚΕ, σημειώνεται:

"Μέρες '61"; - ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Πανικόβλητο το κατεστημένο παρακολουθεί την ελεύθερη πτώση των μνημονιακών κομμάτων. Ο Σαμαράς ακολουθεί κατά πόδας τον Παπανδρέου, ο Βενιζέλος κάνει την... υπέρβαση και υπόσχεται ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο, ο Καρατζαφέρης βλέπει ανάσκελα το 3%, για να περιοριστούμε στους συνεταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κοινοπραξία Σαμαρά-Βενιζέλου δεν συγκεντρώνει 151 έδρες στη νέα Βουλή.
Την ίδια ώρα, η κοινωνία προσβλέπει προς τα αριστερά, με καταλυτική τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της ενωτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη σου ψήφος να είναι ανυπότακτη! Φόβισέ τους ισχυροποιώντας το ΚΚΕ!



Μαθητή, μαθήτρια,
Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη σε εσένα που είσαι παιδί εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
Τώρα που παίρνεις σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον σου, που ετοιμάζεσαι να δώσεις εξετάσεις ή να πιάσεις δουλειά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τις οποίες δε φταις εσύ και η οικογένειά σου, τώρα καλείσαι να πάρεις και μια σοβαρή πολιτική απόφαση.
Η ψήφος είναι κι αυτή ένα όπλο. Μην το πετάς! Ιδιαίτερα σε εσένα που είσαι νέος δεν ταιριάζει η μοιρολατρία του «δεν αλλάζει τίποτα». Πριν από εσένα πολλοί νόμιζαν ότι με την αποχή τιμωρούν τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους. Τους έλυσε τα χέρια. Αξιοποίησαν την αποχή για να παρουσιάσουν την πολιτική τους, που κάνει τη ζωή σου κόλαση, ως μονόδρομο! Αποδείχτηκε ότι ήταν τουφεκιά στον αέρα.
Το ΚΚΕ δεν παρουσιάζεται σαν σωτήρας που θα σου λύσει τα προβλήματα, δεν σου τάζει εύκολες λύσεις. Παλεύει για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής, σε καλεί να πάρεις τώρα τη ζωή στα χέρια σου.

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις εκλογές



Στον αγώνα για την ανατροπή του τροϊκανού καθεστώτος

Τιμωρούμε το μνημονιακό μπλοκ της υποτέλειας και της κοινωνικής εξόντωσης

Το υπηρετικό προσωπικό της τρόικας αναγκάστηκε να προσφύγει σε εκλογές. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, μέσα σε κλίμα λαϊκής κατακραυγής και απονομιμοποίησης του μνημονιακού καθεστώτος. Αναγκάστηκαν, μετά από ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, να προκηρύξουν εκλογές κάτω από το βάρος αυτής της απονομιμοποίησης αλλά και των εσωτερικών τους αντιθέσεων και επιδιώξεων.

Να μη σκορπίσει στα αναχώματα η λαϊκή ψήφος-ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ




Παρουσιάζοντας τις προάλλες τα ψηφοδέλτια του κόμματός του, ο Ευ. Βενιζέλος θριαμβολογούσε ότι η «ανανέωση υπερβαίνει το 60%». Η ΝΔ παρουσιάζει σαν δική της επιτυχία τη «μετεγγραφή» μιας πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, όπως και των δύο υπουργών που είχε ο ΛΑ.Ο.Σ. στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, πριν αποχωρήσει. Ο ΛΑ.Ο.Σ., κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνει και μια καινούρια εκλογική συνεργασία, με πρώην τοπικά στελέχη της ΝΔ και άλλους, προβάλλοντας κι αυτός τις μετεγγραφές του σαν απόδειξη ότι διεμβολίζει άλλους πολιτικούς χώρους.
Η ΔΗΜΑΡ έχει στεγάσει όλο το πρώην «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει υποδοχέας πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλέχτηκαν με το αντιλαϊκό του πρόγραμμα και στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Το φάουλ του ΣΥΡΙΖΑ για τις μονοεδρικές-Τάδε έφη Matrix



Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί.


Το σόου του ΣΥΡΙΖΑ με τις μονοεδρικές ήταν κακοστημένο.


Και παρέσυρε υποστηρικτές του.


Στην αρχή το πίστεψα.Δεν είχα διαβάσει τον εκλογικό νόμο.


Και αισθάνθηκα ηλίθιος όταν χρειάστηκε να υπερασπιστώ τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΚΕ.Πήρα πληρωμένη απάντηση με εμαίλ το νόμο.



Η συμβολική κίνηση πρότασης συνεργασίας στις 8 μονοεδρικές από τον ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε με ένα ψέμα.Τις 8 έδρες αυτές δεν θα τις χάσει ο δικομματισμός ακόμα και της κερδίσει  η αριστερά ! 


Εξηγούμαι.