Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ιστορία της εργατικής Πρωτομαγιάς

Στις 20 Ιουλίου 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πήρε την εξής απόφαση: 
 
«Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν' απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού.
Ενόψει του ότι μια τέτοια εκδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας στο συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 1888 στο Σεντ Λούις για την 1η του Μάη 1890, η μέρα αυτή γίνεται δεκτή σαν η μέρα για τη διεθνή εκδήλωση. Οι εργάτες των διαφόρων χωρών θα πρέπει να οργανώσουν την εκδήλωση με τρόπο ανάλογο προς τις συνθήκες της χώρας τους» (Ουίλιαμ Φόστερ: «Η Ιστορία των τριών Διεθνών», Αθήνα 1975, σελ. 175).

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για την Εργατική Πρωτομαγιά 2014


Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων
Με ισχυρό ΚΚΕ, Λαϊκή Συμμαχία, για την εργατική-λαϊκή εξουσία
 
Απευθυνόμαστε στους εργάτες και τις εργάτριες, τους άνεργους και τις άνεργες, τους νέους και τις νέες, σ' όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης, της εξουσίας των μονοπωλίων και της ΕΕ.
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

 Δήλωση του Γ. Μαρίνου για τα προβλήματα των ανέργων.

 Με δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλεί σε ένταση της εργατικής λαϊκής πάλης για τα προβλήματα των ανέργων.


Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Πάει πολύ τα κόμματα και οι υποψήφιοι του ευρωμονόδρομου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει πετάξει στο δρόμο, εκτός παραγωγής, χιλιάδες εργάτες για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, 20 μέρες πριν τις εκλογές να βγαίνουν στο σεργιάνι, ρουσφετολογώντας ασύστολα, επιχειρώντας να εμφανιστούν ως σωτήρες.