Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ για τις σημερινές διαδηλώσεις και τον θάνατο των τριών εργαζόμενων, 05/05/2010

Η ΚΟΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΔΝΤ για την πολιτική εξόντωσης της κοινωνίας και το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε. Ο θάνατος των τριών εργαζόμενων από ενέργειες απόλυτα καταδικαστέες, γεννά οργή και θλίψη που προστίθενται στον θυμό και στην αγανάκτηση που νιώθει όλη η κοινωνία για την κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτή η κυνική κυβέρνηση, με τη συγχορδία των σύγχρονων ΥΕΝΕΔ, δεν διστάζει να χρεώνει εμμέσως τους θανάτους των τριών εργαζόμενων στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, στο μαζικό κίνημα, στην αντίσταση και τον αγώνα της αριστεράς. Ο Παπανδρέου προσωπικά, με τα μέτρα που παίρνει, πυροδοτεί την ένταση και τη βία. Όσες δικαιολογίες κι αν εφεύρει στη Βουλή, όσες εκκλήσεις συναίνεσης κι αν κάνει, καταγράφεται στην ιστορία σαν ο νεκροθάφτης του ελληνικού λαού.


Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο - αντίδραση στα μέτρα-Πάνω από 150.000 στους δρόμους

Με μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας απάντησαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα μέτρα της κυβέρνησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 150.000 διαδηλωτές, σε ένα συλλαλητήριο, που όμοιό του δεν είχε πραγματοποιηθεί από την εποχή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11:00 από το Πεδίον του Άρεως. Λίγο μετά τις 12:00, ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή. Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, που είχε ως αρχή το Πεδίον του Άρεως και έφτανε μέχρι και το Σύνταγμα. Διαδήλωσαν δυναμικά, εκδηλώνοντας την οργή τους για τα κυβερνητικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Χιλιάδες μέλη του πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, η οποία και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30.

Πηγή:www.enet.gr

«Η Ελλάδα μου θυμίζει την Αργεντινή του 2001»

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, δήλωσε πως οι εικόνες από τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα θυμίζουν τα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή το 2001, όταν η χώρα χρεοκόπησε λόγω του χρέους της, ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Δεκέμβριο του 2001 η κοινωνική αναταραχή είχε φουντώσει. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, κατά της κυβέρνησης του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, λόγω της αποτυχίας της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν, στις συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας στην πρωτεύουσα, στις 19 και στις 20 Δεκεμβρίου.Το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής είχε συνδεθεί με το δολάριο αλλά τελικά η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία. Έχασε τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής και, υπό το βάρος του δυσβάσταχτου χρέους, κατέρρευσε. Το ΔΝΤ είχε χορηγήσει δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000, όμως οι όροι ήταν ασφυκτικοί. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν και οι καταθέσεις πάγωσαν. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και η επόμενη που συγκροτήθηκε, κήρυξε πτώχευση. Σήμερα, η χώρα κατηγορεί το ΔΝΤ για κακοδιαχείριση της κρίσης του 2001-2002 και επισημαίνει ότι μπορεί να μιλά για οικονομική ανεξαρτησία, μακριά από την επίβλεψή του. Φέτος αναμένει ανάπτυξη από 3,5% ως 5%.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετίζουμε την πρωτοφανή και μεγαλειώδη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τη σημερινή προβοκάτσια

«Ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων, ο οποίος βεβαίως καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας και από το ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βάλει το λαό στο γύψο και να αποδεχθεί τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν αύριο και που θα έρθουν και στην πορεία με το ασφαλιστικό και που θα έρχονται κάθε τρεις, έξι ή εννιά μήνες ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικα, ανάλογα και με τις σαφείς επιθυμίες της κυβέρνησης να συμμαχήσει για τη διάσωση των πιστωτών.

Αυτό εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συγκίνηση που νιώθει κανείς, ο αποτροπιασμός για τα σημερινά γεγονότα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το λαό από το δικαίωμά του να διεκδικήσει και να ελπίζει. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά και μάλιστα με πρόσθετα στοιχεία που έχουμε, ότι ξετυλίχθηκε ένα έργο προβοκάτσιας με σαφή και μοναδικό στόχο να εμπλακεί το ΚΚΕ σε αυτή την προβοκάτσια και το ΠΑΜΕ, στο οποίο, δεν είναι κρυφό, πέρα από τους εργαζόμενους με διαφορετικό προσανατολισμό, ενεργοποιούνται δραστήρια τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί. Αρκεί κανείς να δει τα επαναλαμβανόμενα πλάνα, εγώ έτυχε να τα δω στο κανάλι MEGA, όπου δείχνουν τις προσπάθειες επωνύμων στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ να απωθήσουν φουσκωτούς χρυσαυγίτες και άλλους από το να αναμειχθούν με εμάς και να δώσουν έμφαση στο σύνθημά τους «να καεί η Βουλή».  

Συμμετοχή στην περικύκλωση της Βουλής από τα συνδικάτα - Πέμπτη, 6/5, στις 6 μμ

Το Δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί τους εργαζόμενους/ες σε μαζική συμμετοχή στην περικύκλωση της Βουλής που διοργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα αύριο το απόγευμα, Πέμπτη στις 6 μμ στο Σύνταγμα. Η σημερινή μεγαλειώδης κινητοποίηση των εργαζομένων, η μεγαλύτερη μετά την πτώση της χούντας, θα είναι η αφετηρία για την κλιμάκωση των κοινωνικών αγώνων με στόχο την ακύρωση των αντεργατικών μέτρων που προωθεί ο συνεταιρισμός κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και που γυρίζουν το ρολόι της ιστορίας δύο αιώνες πίσω.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο θάνατό τους.

Όλοι και όλες στους δρόμους

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ΟΤΟΕ προκηρύσσει πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη

Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει για αύριο 6 Μάιου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών, που σκοτώθηκαν σήμερα, όταν πυρπολήθηκε από βόμβα μολότωφ η τράπεζα Μαρφίν στο κέντρο της Αθήνας.
"Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς. Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τονίζει η ΟΤΟΕ.

Ανακοίνωση Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, άνεργους, και απόμαχους της δουλειάς που διαδήλωσαν την οργή τους ενάντια στην βαρβαρότητα των μέτρων της κυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη την Ελλάδα. Υπογραμμίζει την πρωτόγνωρη μαζική αγανάκτηση και την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να παλέψουν για την ανατροπή των μέτρων και το διώξιμο των εγκληματιών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μαζί με το ντόπιο κεφάλαιο θέλουν να εξοντώσουν την κοινωνική πλειοψηφία και το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της.
Μπροστά στην δίκαια οργή του λαού που πλημμύρισε τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας επιστρατεύτηκαν για μια ακόμη φορά πολύμορφοι μηχανισμοί προβοκάτσιας, υπονόμευσης , αποπροσανατολισμού και τρομοκρατίας. Με προφανή στόχο να επιδράσει ο φόβος και να σταματήσει το μεγάλο ποτάμι οργής και αγώνα. Δίπλα στα προπαγάνδα μηνών των ΜΜΕ που απέτυχε οικτρά, παράλληλα με απειλές και υποδείξεις για τη αστική νομιμότητα, ταυτόχρονα με μια τεράστια επιχείρηση αστυνομοκρατίας και απειλών, επιστρατεύτηκε και ήδη χρησιμοποιείται και η υπονόμευση από ενέργειες εντελώς ξένες στο πνεύμα των σημερινών μεγάλων κινητοποιήσεων. Κάθε φορά που ο λαός και οι εργαζόμενοι επιχειρούν να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να ξεφύγουν από την πολιτική κηδεμονία των αστικών κομμάτων και να σταθούν ανεξάρτητα υπερασπίζοντας τα συμφέροντα τους, δυνάμεις και ενέργειες τυφλές η προβοκατόρικες, δίνουν χέρι βοηθείας και σωτηρίας στους κυρίαρχους, την κυβέρνηση και στο κατεστημένο. Ήδη η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται βάναυσα τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων για να στήσουν σκηνικό ομοψυχίας, φόβου και πειθαναγκασμού.
Δεν θα τα καταφέρουν! Οι εργαζόμενοι και η νεολαία περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Δεν θα αποπροσανατολιστούν από τις προβοκάτσιες, δεν θα υποκύψουν στα καλέσματα της εθνικής ομοψυχίας και της δήθεν ομαλότητας, δεν θα συρθούν πίσω από το πνεύμα υποταγής του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Θα πυκνώσουν τις γραμμές της πάλης για την πλήρη ανατροπή των βάρβαρων μέτρων και των πολιτικών της κυβέρνησης, ΔΝΤ και ΕΕ.
Αθήνα 5/5/2010

ΑΘΗΝΑ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ!

Πεδίο του Άρεως, Πατησίων, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένοι σήμερα στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ, τουλάχιστον μετά το ’74. Ήταν τόσο μεγάλη που καλά – καλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει η πορεία.
Μια παρουσία λαού που κατατρόμαξε και δημιούργησε πανικό στη κυβέρνηση και στις δυνάμεις του συστήματος γι’ αυτό και δόθηκε εντολή να χτυπηθεί ο λαός. Αμέτρητες οι προσπάθειες και τα ντου των ΜΑΤ κατά πάνω στο κόσμο, δακρυγόνα, ασφυξιογόνα και ότι άλλο διαθέτει η τεχνολογία της καταστολής. Ο κόσμος όμως δεν έφευγε! Αντιμετώπισε τις επιθέσεις με αποφασιστικότητα και συγκροτημένα γι΄ αυτό και στο Σύνταγμα η κυβέρνηση επέλεξε τη μεγαλύτερη επίθεση, αλλά ακόμη και τότε ο κόσμος δεν έφευγε και κατάγγελλε την καταστολή και τη κυβερνητική πολιτική.
Το μπλοκ της Ταξικής Πορείας σε καμιά περίπτωση δεν έκανε πίσω, δε διαλύθηκε. Στήριξε και βοήθησε και άλλο κόσμο να διαδηλώσει και να μη γίνει έρμαιο των αστυνομικών επιθέσεων. Δήλωσε αποφασισμένο ότι η πορεία θα γίνει πάση θυσία όπως και έγινε. Όταν βρισκόμασταν στη Μητροπόλεως δύο ομάδες Δίας, γύρω στις 50 μηχανές, κατέβηκαν από το Σύνταγμα, αφού ολοφάνερα στοχοποίησαν και έδειχναν το μπλοκ, και ζητήθηκε από τους διαδηλωτές να διαλυθούν, κάτι που δεν έγινε φυσικά και τότε εφόρμησαν κατά πάνω μας και προσπάθησαν να μας διαλύσουν. Αλλά ούτε τότε το κατάφεραν, ανασυγκροτηθήκαμε αμέσως και προχωρήσαμε από τον οδό Βουλής προς τη Σταδίου όπου ενωθήκαμε και με άλλους διαδηλωτές, συνεχίζοντας τη πορεία ξανά από το Σύνταγμα και προς τη Πανεπιστημίου, Ομόνοια και πάλι Σταδίου μέχρι τη Κλαυθμώνος. Η πορεία έληξε μέσω τις Πανεπιστημίου στην Ομόνοια.
Ο κόσμος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ήταν μαχητικός και αποφασισμένος, διαδήλωσε την αντίθεσή του στη πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της ΝΔ και ΛΆΟΣ.
Η διαδήλωση δεν ήταν ειρηνική, όπως επαναλαμβάνουν τα κατατρομαγμένα κυβερνητικά φερέφωνα των ΜΜΕ που δεν μπορούν να κρύψουν το δέος τους από το μέγεθος της διαδήλωσης, και δεν ήταν γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει το λαό με λύσσα.

Πέρα από τους κουκουλοφόρους που έριξαν τις μολότοφ μεγάλες οι ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ MARFIN ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ 3 υπαλλήλων της.

Οι αλήτες-αναρχοχούλιγκανς ή προβοκάτορες που έκαψαν την Marfin στο Σύνταγμα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν για δολοφονία.Ευθύνες έχουν όμως και αυτοί που ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ σε υπαλλήλους του υποκαταστήματος να φύγουν από την τράπεζα.


ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΕ ΑΦΗΣΑΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΞΟΔΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ;
ΓΙΑΤΙ ΒΑΛΑΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΑΣ ,ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 12:00 H ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ;

ΚΚΕ: Έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού

Έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την πυρπόληση της τράπεζας στη Σταδίου με τρεις νεκρούς και των κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Εκφράζει δε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των τριών εργαζομένων.
«Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες σε αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό», προσθέτει το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «το προβοκατόρικο σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή όταν έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή. Ομάδα προβοκατόρων αρπάζοντας σημαίες του ΠΑΜΕ επιχείρησε με συνθήματα και ενέργειες να παρασύρει διαδηλωτές σε έκτροπα, ώστε να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Η άμεση παρέμβαση της περιφρούρησης της διαδήλωσης τους αφόπλισε και τους απομόνωσε, ενώ τα μεγάφωνα της διαδήλωσης τους κατήγγειλαν».

ΕΚΤΑΚΤΟ-Πληροφορίες για 3 νεκρούς σε τράπεζα στην Αθήνα-Σταμάτησε η πολιορκία στην βουλή

Αναδημοσιεύση από www.zougla.gr

Τραγωδία στην οδό Σταδίου. Τρία άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, εντοπίστηκαν νεκρά μέσα στο υποκατάστημα της Marfin, που βρίσκεται στην οδό Σταδίου 23, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε από ρίψη μολότοφ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις βρίσκονταν στον τρίτο όροφο του κτιρίου και βρήκαν φρικτό θάνατο από ασφυξία.



Από το ίδιο κτίριο απεγκλωβίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν βγει στο μπαλκόνι, για να αναπνεύσουν. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Όταν η βαρβαρότητα και η εξαθλίωση γίνονται νόμος, η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να διαλέξουν:

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή υποταγή !
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε μπρος τη μηχανή του πολέμου ενάντια στον κόσμο της δουλειάς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τη νεολαία, όλο το λαό. Σαν κοινοί «εκτελεστές συμβολαίων», υποτακτικοί στα αφεντικά τους (κεφάλαιο, ΗΠΑ, ΕΕ), οι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσαν με «θλίψη», αλλά και με «αίσθηση του εθνικού χρέους», τα αντεργατικά μέτρα-σφαγείο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Προχωρούν στην καταλήστευση του λαού για να «ικανοποιηθούν» τα ιμπεριαλιστικά αρπακτικά και οι ντόπιοι κολαούζοι τους και να σωθεί -δήθεν- η χώρα.

Προς ΓΑΠ : Όποιος λέει ψέμματα.............................

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

CITY PRESS

Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ - Συγκεντρώθηκαν πάνω από 300.000 κόσμου


Πάνω από 300.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν στην ιστορική πλατεία Ταξίμ, της Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο για τις διαδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς, υπό το βλέμμα 22.500 πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων. Παρά τις συνεχείς απαγορεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης εδώ και 33 χρόνια, οι εργαζόμενοι φέτος πέτυχαν να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν όσα τους ανήκουν, σε μία χώρα με πραγματική ανεργία 25%, στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί όπου το 1977 κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, μία προβοκατόρικη και προμελετημένη επίθεση του τουρκικού παρακράτους σε συνεργασία με τους πράκτορες της CIA, είχε σαν αποτέλεσμα 36 εργάτες και εργάτριες, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, να χάσουν τη ζωή τους, καθώς παρακρατικοί, ακροβολισμένοι στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ», χτύπησαν τη διαδήλωση.