Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών στην Πορτογαλία.Επανεκλέγεται ο Συντηρητικός Πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.Καταποντίστηκε ο κοινός υποψήφιος των Σοσιαλιστών-Αριστερού Μπλοκ.Σχολιάζει ο Red Star

Τα  τελικά αποτελέσματα όπως τα μεταδίδει η Πορτογαλική Τηλεόραση.

Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα     53 %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) , Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Κίνημα Ελπίδα Πορτογαλία.


Μανουέλ Αλέγκρε      19,7 %
(Σοσιαλιστικό Κόμμα-Αριστερό Μπλοκ)


Φερνάντο Νόμπρε                 14,1 %
(Ανεξάρτητος)



Φρανσίσκο Λόπες         7,1 % 
(Κομμουνιστικό Κόμμα -Πράσινοι)

Αυτοκτόνησε αστυφύλακας των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ


Με το υπηρεσιακό του όπλο έθεσε τέλος στη ζωή του ένας 27χρονος αστυφύλακας των ΜΑΤ χθες στις 3 τα ξημερώματα, στις τουαλέτες των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους.
Ο 27χρονος ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία  με τη διμοιρία των ΜΑΤ, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είπε στους συναδέλφους του ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα όπου και αυτοπυροβολήθηκε.

Καλύτερες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ



    Ρεπορτάζ: Δάφνη Σφέτσα και Κωνσταντίνος Ζαγάρας-ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

    Νέα σελίδα φαίνεται να γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τις συνιστώσες την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι συμφωνίες είναι όχι μόνο περισσότερες αλλά και σημαντικότερες από τις διαφωνίες που εν πολλοίς περιορίζονται σε ζητήματα οργανωτικής φύσεως.
    Έτσι, μετά τη μεγάλη κρίση των περιφερειακών εκλογών και το παρατεταμένο διάστημα αμηχανίας, φαίνεται για πρώτη φορά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων, την αναδιοργάνωση του σχήματος και τη στροφή στα κοινωνικά προβλήματα.

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Προεδρικές εκλογές εν μέσω βαθιάς κρίσης.Στο 6 με 8 % σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων, Φρανσίσκο Λόπες.



    Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση της καμπάνιας του κομμουνιστή υποψηφίου Λόπες στην Λισαβόνα την περασμένη Πέμπτη.





    Στην Πορτογαλία διεξάγονται σήμερα προεδρικές εκλογές, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και πιέσεων για να μπει στο λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Κορυφώνονται οι πιέσεις από την ΕΕ και προς την Πορτογαλία, προκειμένου και εδώ να πληρώσει ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, με τοκογλυφικούς όρους από τους λεγόμενους διεθνείς δανειστές, δηλαδή το πολυεθνικό κεφάλαιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπως συμβαίνει γενικότερα με τις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, προβάλλει την ανάγκη εφαρμογής σφοδρών μέτρων λιτότητας και προωθεί μέτρα που είχε ανάγκη το κεφάλαιο και πριν την κρίση ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη.

    Με τις πέτρες!..Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


    Με τις πέτρες!..
    «Απ' όλους τους λαούς οι Ελληνες ονειρεύτηκαν
    πιο όμορφα τ' όνειρο της ζωής».
    Γκαίτε
    «Maximen und Reflexionen»
    Αναρωτιέσαι ύστερα ή όχι, σε ποιους Ελληνες αναφέρεται ο ποιητής που πέθανε έντεκα χρόνια μετά το 1821. Και τι αυτοκριτική θα έκανε αν ζούσε σήμερα, που το «όνειρο» και μάλιστα της ζωής είναι λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, παζάρι και ύποπτη πολιτική συναλλαγή στην Ευρώπη της Μέρκελ και του Σαρκοζί, στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ψήνονται σε σβηστό φούρνο «Ζήμενς»...
    Μ' αυτές τις υποθέσεις κι εξελίξεις των σκανδάλων, τις εξεταστικές και τις αυτοκαθαρτήριες φανφάρες μιας παρακμιακής αστικής τάξης, έχεις την εντύπωση πως πλήρωσες πανάκριβο εισιτήριο, την ψήφο σου, για να βλέπεις τα παρασκήνια, τους υποβολείς, τα καμαρίνια του θιάσου ως παράσταση. Είναι υπερφωτισμένη η σκηνή της εξαπάτησης, γιατί σε μετατρέπει σε θεατή - πρωταγωνιστή μιας θλιβερής φτυσιάς που την κρύβεις στην παλάμη σου κι αμέσως νίβεσαι μ' αυτήν και ...καθάρισες.

    Κάθε μέρα και ένα σκάνδαλο της Ν.Δ ή του ΠΑ.ΣΟ.Κ...Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φέσωσε τους Έλληνες με 677.000 ευρώ!



    Άρης, ο αρχηγός των …χλιδάτων! Ένα απίστευτο «φέσι» ύψους 677.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός μετά και τον απλήρωτο λογαριασμό που άφησε πίσω του ο πρώην υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος.


    Κατά την θητεία του ως …ξένιος Δίας, ο Άρης διέμενε σε υπερπολυτελείς σουίτες, μετακινούνταν με λιμουζίνες, τρεφόταν με σούσι στα ακριβότερα εστιατόρια και «χτυπούσε» στα ίσα άραβες κροίσους και εφοπλιστές από το Λονδίνο! Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», ο νυν τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. εφάρμοζε την τουριστική του πολιτική με εξαιρετική οικονομική άνεση, τόση που οι «χρυσές» εκστρατείες του ανά την υφήλιο συγκρίνονται μόνο με την περιοδεία ενός άραβα κροίσου.

    Τα μπλόκα της Κερατέας επισκέφθηκε η Αλέκα Παπαρήγα



    Τους κατοίκους της Λαυρεωτικής που για δεκάδες μέρες και νύχτες παραμένουν στα μπλόκα της λεωφόρου Λαυρίου επισκέφτηκε το βράδυ του Σαββάτου η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


    Η Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή η σχεδιαζόμενη κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Οβριόκαστρο.

    ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ-Συνέντευξη «Στο Κόκκινο» του Μανώλη Γλέζου


    Εύκολο για τον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι δεν είναι τουφεκιά στον αέρα
    * Συνέντευξη «Στο Κόκκινο» του Μανώλη Γλέζου-Πηγή:www.epohi.gr
     Μια μέρα πριν εκπνεύσει η διορία, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παραστεί στο Δικαστήριο της Χάγης όταν θα συζητηθεί η διαφορά Γερμανίας – Ιταλίας, πάνω βέβαια σε μια καθαρά ελληνογερμανική διαφορά: Την υποχρέωση αποζημίωσης από τη Γερμανία στα θύματα της σφαγής από τους ναζί στο Δίστομο. Σίγουρα η κίνηση αυτή έχει σχέση και με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή. Γι’ αυτό και η γερμανική πλευρά φάνηκε ενοχλημένη. Η συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή «Νέα καθήκοντα – νέα κατάσταση», την Παρασκευή, δίνει ολοκληρωμένη εικόνα του ζητήματος.

    Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.



    Κύριε πρόεδρε, μόλις πριν λίγες μέρες, απευθύνατε κάλεσμα συνεργασίας προς τους Οικολόγους, με τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου. Θα βλέπατε ακόμη και πολιτική συμπόρευση μαζί τους;

    Αποτελεί σταθερή μας επιλογή η σύγκλιση των ιδεών της Αριστεράς και της Οικολογίας. 
    Τη σύγκλιση αυτή δεν την αντιλαμβανόμαστε ως μια συγκόλληση του χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς με το χώρο των Οικολόγων-Πρασίνων.
    Μας ενδιαφέρει  ένας νέος προγραμματικός επαναπροσδιορισμός που οργανικά θα ενώνει τις ευαισθησίες της κοινωνικής κριτικής με τις  διεκδικήσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ένας προγραμματικός ορίζοντας που η ριζοσπαστική αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλιστικού μοντέλου θα συμπίπτει με την οικολογική θεώρηση για τον πλανήτη, για τον τρόπο ζωής, για την οικονομία.

    Ο εκφασισμός περνά από την άκρα δεξιά στο κέντρο του πολιτικού συστήματος


    ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
    ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

    Μια εφιαλτική αλυσίδα γεγονότων που πυκνώνουν με ταχύτητα από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στην «εποχή του μνημονίου» κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, δείχνουν ότι ο «εκφασισμός» περνά από την «άκρα Δεξιά» στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Τα πρόσφατα «λάθη» συλλήψεων και «διαρροών» της ΕΛΑΣ και του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ., οι «τρομο-δίκες», ο νέος νόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα «ευρωπαϊκής έμπνευσης», η δικαστική βιομηχανία κήρυξης ως «παράνομης και καταχρηστικής» κάθε μη ελεγχόμενης από τη ΓΣΕΕ απεργίας, ο χημικός πόλεμος ενάντια στο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» στο κέντρο της Αθήνας και στην Κερατέα, η επιστράτευση και διείσδυση χαφιέδων – προβοκατόρων της ΕΛΑΣ στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, οι ρατσιστικοί «φράχτες» στα σύνορα και στις πόλεις, μαζί με την παράνομη και πραξικοπηματική ψήφιση του ίδιου του μνημονίου και πολλά άλλα, συμπληρώνουν το παζλ μιας εικόνας κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.

    O λαός στη Τυνησία ζητά τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης !


    Φωτογραφία από τις νέες διαδηλώσεις κατά της μεταβατικής κυβέρνησης.Photo: AFP

                                             Από την ιστοσελίδα www.newsit.gr 


    Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τυνησίας κάλεσε τα μέλη του να κάνουν επ' αόριστον απεργία από την Δευτέρα για να απαιτήσουν "τη διάλυση της κυβέρνησης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Γενικής Ένωσης των Εργαζομένων της Τυνησίας.


    "Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα κάνουν επ' αόριστον απεργία από τη Δευτέρα για να ζητήσουν τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό πρακτορείο ο Ιφα Νασρ.

    Γκάφα του Γιάννη Δημαρά...Άλλαξε το όνομα του "κινήματος" μέσα σε λίγες ώρες!Το "Κίνημα" Ανεξάρτητων Πολιτών, έγινε Ένωση ,μετά την ενόχληση του Μίκη Θεοδωράκη που είχε ιδρύσει κίνημα με το ίδιο όνομα.



    Τη διάθεσή του να συζητήσει "με οποιονδήποτε χώρο βρίσκεται στη αριστερά και εκδηλώνεται με ένα χαρακτηριστικό όνομα" εξέφρασε χθες, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πολιτικής του κίνησης με τον Β. Οικονόμου, ο Γ. Δημαράς. Παράλληλα ο ανεξάρτητος βουλευτής προχώρησε στην αλλαγή του ονόματος της πολιτικής του κίνησης "Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών", μετά από την ενόχληση που εξέφρασε το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έχει ιδρύσει κίνημα με το ίδιο όνομα.