Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Πάει περίπατο η προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε πως όλοι οι αγρότες θα υποχωρήσουν.Παραμένουν σε 12 μεγάλα μπλόκα σε Θεσσαλία και Μακεδονία.Ο αγώνας συνεχίζεται!


Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αποφάσισαν να παραμείνουν εκπρόσωποι των αγροτών δώδεκα μπλόκων από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, στον Τύρναβο Λάρισας. 
Μετά από πολύωρη σύσκεψη και αφού εκτίμησαν τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα, οι αγρότες πήραν την απόφαση να συνεχίσουν και προέβησαν σε μια λακωνική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρουν ότι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.
Η άλλη ομάδα των 20 μπλόκων, ανάμεσά τους αυτά του Προμαχώνα και της Νίκαιας, προσβλέπουν σε διάλογο με την Κ. Μπατζελή. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Σερρών Γιώργο Κασάπογλου, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων θα βρεθούν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Νίκαια και από εκεί θα επιδιώξουν να συναντήσουν την Τρίτη την υπουργό.
Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά από το μεσημέρι της Κυριακής. Επιτρέπεται η διέλευση από και προς τη Βουλγαρία για τα ΙΧ επιβατικά οχήματα.
Τρακτέρ παραμένουν στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στο 23ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας και στο 40ο χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινας - Κοζάνης. 
Επίσης, συγκεντρωμένα τρακτέρ βρίσκονται στα τελωνεία Δοιράνης και Ευζώνων, στους κόμβους Μελισσίου και Παραλίμνης Πέλας, στο Βαρικό Πιερίας καθώς και στις Καλύβες, την Ορμύλια, την Τρίγλια και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.
Στη Θεσσαλία κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στη Νίκαια Λάρισας και στις Μικροθήβες Μαγνησίας, αλλα και ο δρόμος Λάρισας - Κοζάνης, στο 17ο χιλιόμετρο. 
  

Πηγή:www.nooz.gr

"Ξεπλένουμε τα χρήματα σας"

Μην πάει ο νούς σας στο "πονηρό" και παράνομο! Ένας Ταϊβανέζος με πολύ επιχειρηματικό μυαλό έστησε επιχείρηση «ξεπλύματος» χρήματος, κατά κυριολεξία, προκειμένου να εκμεταλλευθεί την παράδοση, που θέλει γονείς και παππούδες να προσφέρουν φακελάκια με χρήματα στα παιδιά τους, εν όψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις 14 Φεβρουαρίου.
Καθαρίζει και απολυμαίνει τα ταϊβανέζικα χαρτονομίσματα, ώστε να τα παραδώσει απαστράπτοντα και απαλλαγμένα από μικρόβια στους πελάτες του.
Και είναι αρκετοί όσοι επιδιώκουν τις υπηρεσίες του, αφού άλλο να προσφέρεις ένα βρώμικο και στραπατσαρισμένο χαρτονόμισμα για πρωτοχρονιάτικο δώρο σ’ ένα παιδί κι άλλο να του το προσφέρεις πεντακάθαρο και κολλαριστό.
ΠΗΓΗ: www.madata.gr

Βρήκαν βόμβα στο μετρό και το έκρυψαν

Τι γίνεται με τα μέτρα ασφαλείας στο μέσο με το οποίο μετακινούνται κάθε ημέρα μισό εκατομμύριο επιβάτες

Εμπρηστικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά μεγάλης έκτασης και ανάλογες καταστροφές εντόπισαν, τον προηγούμενο Νοέμβριο, υπάλληλοι του μετρό και αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε στοά του μετρό της Αθήνας, ανάμεσα στους σταθμούς Αμπελοκήπων και Πανόρμου (γραμμή 3, Αεροδρόμιο προς Αιγάλεω). Απέφυγαν ωστόσο να δημοσιοποιήσουν την ανεύρεσή του. Το συγκεκριμένο συμβάν, σε συνδυασμό με τη ληστρική επιδρομή, την περασμένη Τετάρτη, στον χώρο φύλαξης των χρημάτων του μετρό στον σταθμό Εθνική Αμυνα, εγείρει σειρά ερωτημάτων για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο μέσο με το οποίο καθημερινά μετακινούνται περισσότεροι από 500.000 επιβάτες! Μάλιστα, σε εσωτερικά υπηρεσιακά έγγραφα, αλλά και σε δικαστικό φάκελο, περιέχονται αναφορές για προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάζονται στο μετρό, αλλά και για σχετικές παρατυπίες διευθυντικών στελεχών του.
Ο εμπρηστικός μηχανισμός ανακαλύφθηκε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου του 2009, από την ομάδα ελέγχου γραμμών, στη χιλιομετρική θέση 9.875 της γραμμής 3, μέσα σε στοά και σε απόσταση 93 μέτρων από τον σταθμό Πανόρμου (ο σταθμός αυτός βρίσκεται στη χιλιομετρική θέση 9.968 του δικτύου). Αμέσως, από το Κέντρο Ελέγχου της Αττικό Μετρό ειδοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση οι τεχνικοί του μετρό που ανακάλυψαν τον εμπρηστικό μηχανισμό.

Ακόμη, συντάχθηκε εσωτερικό σημείωμα για την «ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού», όπως μνημονεύεται, το οποίο υπογράφει ο υπεύθυνος επίβλεψης του δικτύου κ. Αθανάσιος Μάστακας. Ο μηχανισμός αποτελείτο από ένα μπουκάλι βενζίνη, στο οποίο ήταν κολλημένο με μονωτική ταινία ένα κυλινδρικού τύπου βεγγαλικό, που είχε φιτίλι πράσινου χρώματος, μήκους περίπου 4 εκατοστών. Οπως ανέφεραν πρώην στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ., «το βεγγαλικό ενεργοποιείται και προκαλεί ανάφλεξη στη βενζίνη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε έναν κλειστό χώρο, και ειδικότερα σε μια στοά, η έκταση της φωτιάς θα ήταν μεγαλύτερη. Αν περνούσε εκείνη την ώρα συρμός θα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα στους επιβάτες από τη φλόγα, αλλά και από τα αέρια της καύσης,τα οποία θα κατέκλυζαν τμήμα της στοάςγιατί δεν υπάρχει εκτόνωση» .

Το εύρημα προκάλεσε ανησυχίες, αφού εντοπίστηκε παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, σε μια χρονική περίοδο δηλαδή που η κατάσταση εθεωρείτο από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «έκρυθμη». Επιπλέον, τον προβληματισμό μεγέθυνε και το γεγονός ότι αντιεξουσιαστικές οργανώσεις έχουν τα τελευταία χρόνια προχωρήσει σε εμπρηστικές επιθέσεις και σε σταθμούς των ΗΣΑΠ στην Κηφισιά και αλλού. Στελέχη του μετρό με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, λέγοντας ότι «επρόκειτο για μια πεταμένη μολότοφ η οποία δεν υπήρχε περίπτωση να “ενεργοποιηθεί”. Την πέταξαν πιθανόν κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι πήγαινανεκείνη την ημέρασε αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο». Εκείνη την ημέρα ωστόσο δεν υπήρχε κανένας αγώνας στο Ολυμπιακό Στάδιο, ούτε ποδοσφαίρου ούτε μπάσκετ. Μάλιστα, η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αγωνιζόταν εκείνη την εβδομάδα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στην Πολωνία με την Πρόκομ. Επιπλέον, την προηγούμενη της συγκεκριμένης ημέρας Κυριακή η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού αγωνιζόταν στη Λιβαδειά. Εξάλλου δεν υπήρχε αθλητική συνάντηση που το ενδεχόμενο σύγκρουσης χούλιγκαν να ήταν πιθανό... Οπως πάντως προκύπτει από υπηρεσιακά έγγραφα και από την αλληλογραφία στελεχών του μετρό, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε θέματα ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με έγγραφα του πρώην προϊσταμένου της υπηρεσίας Ασφαλείας του μετρό κ. Δημοσθένη Γιαννησόπουλου, η φρούρηση του μετρό από τους περίπου 100 αστυνομικούς οι οποίοι έχουν αναλάβει το σχετικό έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, «η παρουσία των αστυνομικών σε χώρους με μεγάλη διακίνηση κοινού όπως η ΑΜΕΛ έχει αναδείξει προβλήματα συμπεριφοράς,κακής εκπαίδευσης και μάλιστα έχουν καταγραφεί πέντε εκπυρσοκροτήσεις όπλων μέσα στις εγκαταστάσεις του μετρό!» Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος ασφαλείας του μετρό, ο οποίος συμμετείχε και στο πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, απομακρύνθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο. Ο ίδιος απάντησε με αγωγή κατά διευθυντικών στελεχών τού μετρό, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεχόμουν πιέσεις εκ μέρους αυτών των στελεχών να προσλάβω κόσμο χωρίς να έχει τηρηθεί έστω κάποια τυπική διαδικασία πρόσληψης. Μου έθεταν κριτήρια εντελώς αυθαίρετα, με πίεζαν να εξυπηρετήσω δικές τους υποθέσεις,προσωπικές,να υπογράψω φύλλα μισθοδοσίας για υπαλλήλους που δεν είχα καν γνωρίσει και ελάμβανα αντί βιογραφικού για υποψηφίους έντυπο κομματικού ψηφοφόρου με τα στοιχεία τους και πιεζόμουν να εισηγηθώ θετικά. Πράγματα που δεν έκανα και διαμαρτυρήθηκα γραπτώς και εντόνως». Τα μέτρα ασφαλείας: 600 κάμερες παρακολούθησης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, 100 φύλακες υπάλληλοι της εταιρείας, 100 ιδιωτικοί αστυνομικοί, 100 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., 6 ανιχνευτές εκρηκτικών και χημικών (βρίσκονται στις αποθήκες), Απουσία κάδων απορριμμάτων, Πρόσβαση στα WC μόνο με άδεια υπαλλήλου της εταιρείας .

ΠΗΓΗ:www.tovima.gr του ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κάλεσμα συνδικαλιστών: "Όλοι στον δρόμο", 4/2/2010

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ


Το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, συμπληρωμένο και με τις πρόσφατες εξαγγελίες Παπανδρέου δεν αφήνει περιθώρια για πολλά λόγια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε ανοιχτά τους εργαζόμενους και εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διάλεξε το δρόμο του διασυρμού της χώρας, το δρόμο της υποταγής στις αγορές, δηλαδή στις απαιτήσεις του διεθνούς κεφαλαίου, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, των διεθνών οίκων (μηδενικής) ανοχής. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, οι πλούσιοι, οι τράπεζες, οι μεγαλοεργολάβοι , τα αρπακτικά στην εξουσία. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του περιφέρονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να πείσουν τη σύγχρονη κομαντατούρα της Κομισιόν ότι θα πολεμήσουν τους εργαζόμενους και το λαό.
Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Ή οι εργαζόμενοι θα ξεσηκωθούμε αλλάζοντας την πορεία της χώρας, σπάζοντας τα δεσμά της επιτήρησης και της δημοσιονομικής τρομοκρατίας ή θα βουλιάξουμε στην εξαθλίωση και τη χρεωκοπία όλου του εργαζόμενου κόσμου.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει διαλέξει στρατόπεδο. Έχει μετατρέψει τη ΓΣΕΕ σε γραφείο τύπου της κυβέρνησης και ιδιότυπο παράλληλο υπουργείο εργασίας. Είτε απουσιάζει είτε καταγγέλλει όλες τις τελευταίες εργατικές κινητοποιήσεις. Νομιμοποιεί διαρκώς το μπαμπούλα της κρίσης και κηρύσσει τη σύνεση και την υποταγή του εργαζόμενου κόσμου. Η μη κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ είναι διατεταγμένη προσπάθεια να υποστηριχτεί η κυβερνητική στοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα ώστε να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους.
Όλοι στους δρόμους! Πανεργατικός ξεσηκωμός για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Σωτηρίου Ελένη - Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Πραμαντιώτης Χρήστος - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου, Παπαϊωάννου Γιώργος - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας, Κουκίδης Γιώργος - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων A.C.S., Οικονομοπούλου Παναγιώτα - Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων στην Proton Ασφαλιστική, Γρετσίστας Βασίλης - Ταμίας Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ευθυμιάτου Μαίρη - Μέλος Γενικού Συμβουλίου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών,Λούσης Γρηγόρης - Μέλος Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Κυριακίδης Νίκος - Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Χατζοπούλου Ελένη - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σαββίδης Γιάννης - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας, Ούρδας Θανάσης - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας, Βάρδας Σπύρος - Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό ν. Αχαΐας, Δρόσου Ευαγγελία - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό ν. Αχαΐας, Καββαδία Έφη - Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαΐας "Η Ένωση", Μελιτσόπουλος Σπύρος - Μέλος τοπικού συμβουλίου του Περιφερειακού τμήματος Πάτρας του σωματείου Εργαζομένων  στον Όμιλο Επιχειρήσεων INTRACOM, Πεταλά Ντίνα - Πρόεδρος Σωματείου προσωπικού ΜΙΣΚΟ “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”, Διαμαντόπουλος Μάκης - Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Προσωπικού Ασφαλείας ν. Αχαΐας,Γκαμαλέτσος Νίκος - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Επιχείρησης Παλαιολόγου, Κυριακάκης Βασίλης - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας και μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Γιακουμής Τάσος -  Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Παπαποστόλου Αποστόλης - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Τριανταφύλλου Γιάννης - Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Παρασκευοπούλου Λουκία - Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας,Κλεφτοδήμος Δημήτρης - Πρόεδρος Δ.E. ΕΜΔΥΔΑΣ - τμήμα Νομαρχίας Αθηνών και μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχίας Αθηνών,Τζαφέρης Γιώργος - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχίας Πειραιά και Δ.Σ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Κατσούλας Στάθης - Μέλος Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, Μπαμπούλα Αδαμαντία. Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρωνας», Μανεσιώτης Διαμαντής – πρόεδρος ΕΛΜΕ Λακωνίας, Ντρέκη Δήμητρα - Γραμματέας ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Ψιμούλη Χρυσούλα - Γραμματέας ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Λάμπρου Βύρων - Γραμματέας ΕΛΜΕ ν. Καβάλας, Παπαδάκη Δέσποινα - Γραμματέας Συλλόγου Αδιορίστων Ηρακλείου, Μανωγιαννάκη Ελένη - Μέλος Συλλόγου Αδιορίστων Ηρακλείου, Νικηφοράκη Μαρία - Ταμίας Συλλόγου Αδιορίστων Ηρακλείου, Μπάκα Κατερίνα - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αδιορίστων Ρεθύμνου, Σταμούλης Γιώργος - Αντιπρόεδρος Σωματείου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και Ιδιωτικών Λειτουργών Αιτωλοακαρνανίας, Μιχαλόπουλος Παναγιώτης - Πρόεδρος Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Πάτρας “ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ”, Γιαννίκου Γιούλα – Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας, Σιάχος Χρήστος – Μέλος Δ.Σ. Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας


Νίκη Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία δείχνουν τα exit polls


Τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς δίνουν νικητή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.
Σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου GfKο ο φιλορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιανουκόβιτς έχει προβάδισμα περίπου τεσσάρων μονάδων (49,8%) έναντι της αντιπάλου του, της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (45,2%). Περίπου το 5% των Ουκρανών καταψήφισαν και τους δύο υποψηφίους, κάτι που προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο.

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό μιας ομάδας ανεξάρτητων ινστιτούτων και για την εταιρεία Savik Schuster Studios, δίνουν στον Γιανουκόβιτς ποσοστό 48,7% έναντι 45,5% για την Τιμοσένκο.

Πηγή:www.enet.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ- Επιβεβαιώνει τους γερούς δεσμούς με το λαό



Στο 103,42% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, όπως ανακοινώθηκε μετά το «κλείσιμο» της περασμένης Δευτέρας
Στο 103,42% έφθασε η υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ (Δεκέμβρης 2009 - Γενάρης 2010) στο κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, που σήμανε τυπικά τη λήξη της εξόρμησης. Το οριστικό κλείσιμο από τις Κομματικές Οργανώσεις θα γίνει την Τρίτη 16 Φλεβάρη.
Σε δελτίο Τύπου που διένειμε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, σημειώνονται τα εξής:
«Σε κοινή συνεδρίασή του το Πολιτικό Γραφείο και η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ εξέτασαν την πορεία του πλάνου της οικονομικής εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ για το δίμηνο Δεκέμβρης 2009 - Γενάρης 2010. Μέχρι σήμερα το πανελλαδικό πλάνο έχει ήδη υπερκαλυφθεί, φτάνοντας στο 103,42%.
Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους KNίτες και τις KNίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, τους συνεργαζόμενους με το Κόμμα μας, που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.
Μέσα σε πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, η κάλυψη του πλάνου δείχνει για μια ακόμα φορά ότι το ΚΚΕ έχει βαθιές ρίζες στο λαό. Η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι δε σκύβουν το κεφάλι. Δεν υποκύπτουν στον ωμό αντικομμουνισμό και την προβοκάτσια, εμπιστεύονται το συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων τους.
Μέχρι στιγμής, πρωτοπόρες Οργανώσεις Περιοχών αναδεικνύονται οι παρακάτω:
  • Πελοπόννησος 138,56%
  • Πειραιάς 120,68%
  • Αθήνα 114,45%
  • Κρήτη 105,98%
  • Αττική 105,40%
  • Θεσσαλονίκη 103,60%
  • Αιγαίο 102,80%.
Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας η οποία έχει καλύψει το 100,50% του πανελλαδικού πλάνου της.
Επισημαίνουμε ακόμα ότι 30 Νομαρχιακές Οργανώσεις έχουν ξεπεράσει το 100% του πλάνου τους.
Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι το οριστικό κλείσιμο της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης, την Τρίτη 16 Φλεβάρη 2010, όλες οι Κομματικές Οργανώσεις θα δώσουν τις δυνάμεις τους με επαναστατική αισιοδοξία και μαχητικό πείσμα στράτευσης και προσφοράς για μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη υπερκάλυψη του οικονομικού πλάνου τους».

Συνέντευξη Δημ.Παπαδημουλη στη Ρίτσα Μπιζόγλη για την Free Sunday.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΛΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS
-    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε συναίνεση στην κυβέρνηση για την οικονομία. «Ποντάρει» στα οφέλη από την κοινωνική δυσαρέσκεια;
Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ανατρέπει πλήρως όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά. Αντί για αυξήσεις μισθών, έχουμε μεγάλες μειώσεις. Ανακοινώθηκε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ μέχρι και πριν από μία εβδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωναν για το αντίθετο. Αν πάρουν σκληρά μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής και για ένα δίκαιο  φορολογικό σύστημα βεβαίως θα πούμε «ναι». Για παράδειγμα, γιατί φορολογούνται τα εισοδήματα από μερίσματα λιγότερο από τα εισοδήματα από εργασία; Αν μας ζητά ο πρωθυπουργός να... βάλουμε πλάτη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κομματικής σπατάλης ή να πληρώνει φόρο ο καθένας ανάλογα με τη δύναμή του, πράγμα που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί έχουμε άδικο φορολογικό σύστημα, βεβαίως. Αν όμως μας ζητήσει να συναινέσουμε στο να την πληρώσουν και πάλι οι ασθενέστεροι και οι έντιμοι φορολογούμενοι, δηλαδή τα «κορόιδα», με κόψιμο μισθών, με βαρύτερη φορολογία σε όσους είναι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι, και οι άλλοι, οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή, να μας βγάζουν τη γλώσσα, τότε χίλιες φορές «όχι».
-    Λέτε μόνο «όχι» ή καταθέτετε και προτάσεις;
Εμείς δεν λέμε μόνο «όχι». Προτείνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για να κόψουμε δαπάνες όχι από τους μισθούς αλλά από το «λίπος» που τρέφει το κόμμα-κράτος. Είναι το σύστημα της διαπλοκής, οι ακριβές προμήθειες και δημόσια έργα, οι χιλιάδες κομματικοί διορισμοί και τα «κολλητιλίκια» που έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Από κει και πέρα, προτείνουμε και μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη. Διεκδικούμε μέτρα που μοιράζουν δίκαια τα βάρη και επιβάλλουν σε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν να πληρώσουν.
-    Αλήθεια, τελικά γιατί δεν ψηφίσατε τον Κάρολο Παπούλια; Είχατε ουσιαστικό λόγο;
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, μετά από συζήτηση, αποφάσισε να ψηφίσει και πάλι «παρών» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έκανε άλλωστε και το 2005. Το  συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό το ανέπτυξε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας. Η προσωπική μου γνώμη είναι γνωστή και διατυπώθηκε έγκαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλοι, ωστόσο, και σωστά, σεβαστήκαμε και στηρίξαμε την τελική συλλογική μας απόφαση. Άλλωστε, το «παρών», χωρίς δηλαδή την κατάθεση «αντίπαλης» υποψηφιότητας, καθόλου δεν μειώνει τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφουμε όλοι μας  στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια και στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.
-    Ως πότε αυτή η «Βαβυλωνία»; Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι αναγκαίο και εφικτό ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με όσους από τους συμμάχους μας στον ΣΥΡΙΖΑ ειλικρινά επιδιώκουν να προχωρήσουμε μαζί σε μια στέρεη πολιτική βάση. Κυρίως αυτό που χρειάζεται είναι το άνοιγμά μας επιτέλους στην κοινωνία. Να πάψουμε να κοιτάμε τον αφαλό μας και να παράγουμε μια εικόνα Βαβυλωνίας. Να είμαστε παρόντες εκεί που μας θέλουν οι πολίτες, κυρίως οι ασθενέστεροι. Χρειάζεται επίσης ένα άνοιγμα της πολιτικής μας συμμαχίας στο χώρο των Οικολόγων Πράσινων και των αριστερόστροφων σοσιαλιστών. Η σκληρή δεξιόστροφη οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει αρκετούς να στρέψουν και πάλι το βλέμμα προς εμάς. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεράσουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση και εικόνα. Το βέβαιο είναι ότι μια πολιτική συμμαχία στην οποία ο ΣΥΝ έχει το 85%-90% της επιρροής δεν μπορεί να βαδίσει με εχθρικά αισθήματα προς τον ΣΥΝ.
-    Στο έκτακτο συνέδριο θα τεθεί θέμα αλλαγής της εκλογής του προέδρου, αντί να γίνεται από το συνέδριο να γίνεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή;
Δεν το γνωρίζω. Αν όμως τεθεί, θα είμαι αντίθετος. Η άμεση εκλογή του προέδρου από το συνέδριο είναι βήμα δημοκρατίας. Ισχυροποιεί τη δύναμη των μελών μας απέναντι στους κλειστούς μηχανισμούς. Την εφαρμόζουμε με επιτυχία από το 1993. Δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να την αλλάξουμε.
-    Ο Αλέκος Αλαβάνος, ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνει, τι επιδιώκει με τις παρεμβάσεις του;
Απεχθάνομαι τη δίκη προθέσεων. Ο Αλέκος Αλαβάνος πρόσφερε θετικά για δεκαετίες στην Αριστερά και στην κοινωνία από ύπατα αξιώματα του ΣΥΝ. Τους τελευταίους μήνες όμως έκανε μία εντυπωσιακή πολιτική στροφή. Εγκατέλειψε το κόμμα του. Απουσίασε παντελώς από την εκλογική μάχη. Στράφηκε μετωπικά εναντίον του ΣΥΝ και του διαδόχου που ο ίδιος πρότεινε, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Υιοθετεί μια πολιτική και στάση αντίθετη με αυτή που ακολούθησε για χρόνια, όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΝ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλέκος, ένα προικισμένο στέλεχος της Αριστεράς, θα βρει και πάλι τον τρόπο, ανεξάρτητα από πόστα και αξιώματα, να συμβάλει στη συλλογική μας προσπάθεια. Το απαιτούν οι καιροί και η κοινή λογική.
-    Είστε μέλος της εξεταστικής για τη Siemens. Τι να περιμένουμε; Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών;
Είναι η κορωνίδα της διαφθοράς, της δικομματικής ομερτά και της ατιμωρησίας. Το πολιτικόοικονομικό σκάνδαλο της Siemens δεν είναι το μόνο. Είναι όμως το πιο «ξεφωνημένο». Αναδεικνύει ένα σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Από το υλικό της δικογραφίας και τις αποφάσεις της Γερμανικής Δικαιοσύνης προκύπτουν στοιχεία για τη χρηματοδότηση, για χρόνια ολόκληρα και με μεγάλα ποσά, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολιτικών προσώπων και υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων. Από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης προκύπτουν εγκληματικές καθυστερήσεις, αλλά και μεθόδευση πολιτικής χειραγώγησης της δικαστικής έρευνας. Στο κρίσιμο διάστημα στήθηκε μια «μηχανή», με υψηλή καθοδήγηση, για να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι να σβήσουν τα ίχνη και να φύγουν. Η εξεταστική επιτροπή συστάθηκε με καθυστέρηση χρόνων. Η δικαστική έρευνα καρκινοβατεί. Οι ένοχοι είχαν τρία χρόνια από το ξέσπασμα του σκανδάλου για να σβήσουν ίχνη, να εξαφανίσουν στοιχεία και να φτιάξουν το υπερασπιστικό τους «παραμύθι». Η δε ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να «ματώσουν» για να λάμψει η αλήθεια. Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής, θα προσπαθήσω αδέκαστα να κάνω το καθήκον μου, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και όπως απαιτούν οι πολίτες. Ελπίζω και οι συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν το ίδιο, συμβάλλοντας στην αποκάλυψη της αλήθειας και όχι στη συγκάλυψη διά του συμψηφισμού. Η εμπειρία όμως των προηγούμενων εξεταστικών επιτροπών μού επιβάλλει να είμαι τουλάχιστον δύσπιστος για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν και πάλι τα κόμματα που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Αναρωτιέμαι με τι μούτρα οι εκάστοτε κυβερνώντες θα συνεχίσουν να ζητούν από τους κοινωνικά ασθενέστερους και τους συνεπείς φορολογούμενους να δεχτούν περικοπή μισθών, αύξηση φόρων, μείωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αν και αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο μεγατόνων παραμείνει ατιμώρητη.

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουκρανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ουκρανοί πολίτες για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Προηγήθηκε μία θυελλώδης προεκλογική εκστρατεία, με τους δυο υποψήφιους, τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την ΠρωθυπουργόΓιούλια Τιμοσένκο, να αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά και να εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη τους. Στον πρώτο γύρο, ο Φιλορώσος Γιανούκοβιτς υπερίσχυσε με δέκα μονάδες διαφορά της αντιπάλου του και φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά θα είναι μικρή και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.
Ομαλά η εκλογική διαδικασία

Η ψηφοφορία μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά με όλα τα εκλογικά τμήματα να έχουν ανοίξει κανονικά στην ώρα τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό προσέλευσης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου γύρου.
Με την επικράτησή του, ο Γιανουκόβιτς ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την Πορτοκαλί Επανάσταση, που ξέσπασε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2004 και τις καταγγελίες για νοθεία που κατέληξαν στην ακύρωση της εκλογής του.
Από την άλλη πλευρά, η Τιμοσένκο, υπόσχεται ότι αν δεν κερδίσει τις εκλογές θα διοργανώσει νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτές μετά τις εκλογές του 2004.
Και οι δυο υποψήφιοι έχουν θέσει ως στόχο τους τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη.
Ο νέος Πρόεδρος πάντως, θα έχει να ανατρέψει την δυσμενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, με το ΑΕΠ της να έχει πέσει κάτω από το 15% και το εθνικό της νόμισμα να έχει χάσει τα τελευταία δυο χρόνια το 60% της αξίας του.
Το ακλόνητο φαβορί των εκλογών Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Πηγές: ΕΡΤ- AFP - BBC

Πατριδογνωμόνιο-Λιάνα Κανέλλη:Οι πατρίδες μας, χωράφια τους ποτέ!


H είδηση δεν πρόκειται ούτε να σχολιασθεί ούτε ν' αναλυθεί στο επίπεδο καν του βάρους των φιμωμένων απ' τα ΜΜΕ αγροτών που αντέχουν. Και θέλει η «είδηση» το ΝΑΤΟ να είναι ελλειμματικό κατά 600 τόσα εκατομμύρια δολάρια!!! Οπότε να 'σου πεδίο δόξης λαμπρό για τον υπουργό μας Εθνικής Αμυνας, ο οποίος στην επικείμενη διάσκεψη των ΝΑΤΟικών ομολόγων του πρέπει να... υπερασπισθεί την πατρίδα, φροντίζοντας να καλυφθεί η τρύπα του ΝΑΤΟ.
Ακούγεται απίστευτο κι όμως αληθινό να τολμούν ν' ανοίγουν συζήτηση για τα οικονομικά τους οι μακελάρηδες των λαών και οι ψεύτες σαν τον Ομπάμα που επαυξάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν. Είναι οι ίδιοι που έταζαν απόσυρση για να κερδίσουν τις εκλογές εκεί. Είναι οι ίδιοι εδώ, που πριν από τις δικές μας εκλογές πούλαγαν τα γνωστά αστικά φούμαρα περί ανακατανομής του πλούτου και «δικαιοσύνης» κι ήρθαν τώρα να πουλάνε τοις μετρητοίς γέρους, νέους, παιδιά, γυναίκες, εργαζόμενους κάθε απομεινάρι της πατρίδας σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό σε δανειστές που ανακηρύσσονται σε ευεργέτες επειδή καταδέχονται να μας εκμεταλλευτούν ως την υποδούλωσή μας.
Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, λέει ο λαός. Κι έχει δίκιο. Το 'μαθε αιώνες ως ξωμάχος, κυνηγημένος αγωνιστής. Αυτούς τους πατριδέμπορους, τους πατριδοκάπηλους, τους πατριδοληστές πρέπει να τους παγώσουμε ως το κόκαλο από το φόβο. Το φόβο του δίκιου που δεν πνίγεται αλλά στραγγαλίζει τον αδικούντα. Οι κινητοποιήσεις που αρχίζουν μαζικά με το ΠΑΜΕ στις 10 το μήνα, είναι οι πρώτοι ξεροί παγωμένοι βοριάδες στις ζεστές απ' το καυτό χρήμα τσέπες τους. Υστερα θα 'ρθουν καύσωνες λαϊκών αντιδράσεων, οργανωμένοι και με ουσιαστικό στόχο την ανατροπή της πολιτικής τους.
Σύντροφοι, η χώρα δεν είναι πια ανεξάρτητη. Ο λαός δεν είναι καν ελεύθερος, παρά μόνον για ν' αποφασίσει αν θα υποδουλώσει και τα δισέγγονά του στα συμφέροντά τους. Είμαστε η ίδια Ελλάδα των Ιμίων, του Ελσίνκι, του κειμένου της Κωνσταντινούπολης, του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας, της ελεύθερης αγοράς των μονοπωλίων και των αφεντικών πολυεθνικών. Αυτή η θηλιά του ευρωκύκλου με τα χρυσά αστεράκια είναι χειροπέδα που σφίγγει σ' έναν τράχηλο υποζύγιο της κάθε πιστωτικής κάρτας - δύναμης.
H κουβέντα που γίνεται για τον πατριωτισμό, τα σύνορα και τη λαθρομετανάστευση είναι ίδια με αυτήν που γινόταν και γίνεται απ' το '21 κι δώθε. Εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας με τους κοτζαμπάσηδες άθικτους και συνάμα ταγούς δε γίνεται. Χωρίζεται η πατρίδα απ' το χωράφι. Τα σύνορα στον αέρα τα διαφεντεύουν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και τα διαχειρίζεται μαζί μας κι ο εξ ανατολών κουμπάρος. Τα σύνορα στη θάλασσα πέρα απ' το ότι τα διαπραγματευόμαστε με τους Τούρκους, δεν τα ορίζουμε καν. Μια μεικτή ευρωενωσιακή «επιχείρηση» που λέγεται FRONTEX τα παραχώρησε με πρόσχημα τα πτώματα, τ' ανθρώπινα μεταναστευτικά ράκη σ' εκείνο τον κύκλο συμφερόντων που ως ΝΑΤΟ τα παράγει με εισβολές, πολέμους κι εξαγωγή της δικτατορίας του λευκού καπιταλιστικού ανθρώπου απ' άκρο σ' άκρο του πλανήτη. Οι πατρίδες μας χωράφια τους...
Δεν μπορεί να πιάνουν ακόμα και τη λέξη πατρίδα στο στόμα τους αυτοί που την εκχώρησαν στους ταξικούς συμμάχους τους αέρα, γη και θάλασσα, και το λαό λοιδορημένο, εξαπατημένο, φτωχό και χωρίς δικαιώματα στην οιονεί σύγχρονη δουλεία. Οχι συναίνεση στον εθνικό μαζικό αυτοακρωτηριασμό. Δικαιωμάτων - Κεκτημένων. Ιδιότητας του πολίτη. Ηθους του γνήσιου πατριώτη. Ελεύθερα σκεπτόμενου σύγχρονου Ελληνα. Στις 10 στους δρόμους του αγώνα. Για το λαό και την πατρίδα.

Λιάνα Κανέλλη-Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Έκτακτη πιο σκληρή επίθεση στο λαό!

Αποσπάσματα του "διαγγέλματος του Πρωθυπουργού" (αυτά που αφορούν το λαό και την επίθεση που μας ετοιμάζουν και όχι τα ...περί φορολόγησης "των off shore εταιρειών, φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων" και άλλα κερασάκια! Αυτά ίσως να αφορούν αυτούς που βάζουν τέτοια "προωθημένα" αιτήματα στο λαϊκό κίνημα μήπως και παρουσιάσουν καμιά "νίκη" και ας μειώνονται οι μισθοί!):

...αύξηση του φόρου στα καύσιμα... «παγώνουν» οι μισθοί και οι προσλήψεις, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης....δεν μπορούν να δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. «Η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη του ασφαλιστικού περνά και από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης», τόνισε.(Μα γιατί τώρα που το ΙΚΑ ζητάει πίσω τα ...κλεμμένα;)
«Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θα αποδώσουν το 2011» είπε ο Γ. Παπανδρέου. «Οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλλουν περισσότερο. Δεν είναι δίκαιο να σηκώνουν όλο και περισσότερο βάρος οι μισθωτοί και οι συνεπείς επαγγελματίες», (δηλαδή τίνος τους μισθούς θα παγώσει και μειώσει, ποιανών τα όρια ηλικίας θα αυξήσει, των ...κεφαλαιοκρατών;)
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε πως «δεν έχουμε περιθώρια ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις».(Αυτό η ΓΣΕΕ και οι κάθε λογής εργατοπατέρες το έχουν καταλάβει καλά και φροντίζουν για τις ...αντοχές του συστήματος μια χαρά!)
«Ζούμε σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης» δήλωσε. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ» επανέλαβε και πρόσθεσε πως είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».

Επειδή λοιπόν ως λαός και εργαζόμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν αντέχουμε άλλη μείωση του μισθού, άλλη ανεργία, άλλη "παράταση του εργάσιμου βίου" κ.λπ. κ.λπ., επειδή βρισκόμαστε εδώ και καιρό στο κέντρο επιθετικού στα δικαιώματα και τη ζωή μας παιχνιδιού, θα δώσουμε την πρώτη απάντηση που πρέπει στις 10 του Φλεβάρη, από υποχρέωση να ακυρώσουμε τις προσπάθειες του κεφαλαίου να μας σπρώξει στο γκρεμό. 'Αλλωστε τι να το κάνουμε το ... ισχυρό και βιώσιμο ευρώ όταν δε θα έχουμε φράγκο στη τσέπη και θα έχουμε ήδη πέσει στο γκρεμό;

10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Προκύρηξη της Ταξικής Πορείας

ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
για την ανατροπή του «Προγράμματος Σταθερότητας»

Δύσκολες μέρες περνάει η εργατική τάξη και όλος ο εργαζόμενος λαός κάτω από το βάρος της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει ενάντιά του οι ενωμένες δυνάμεις του κεφάλαιου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την πλήρη κάλυψη ΝΔ και ΛΑΟΣ, αλλά και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ. Στόχο αυτής της επίθεσης -που διαρκεί χρόνια και σήμερα οξύνεται ακόμα περισσότερο- αποτελούν το σύνολο των δικαιωμάτων και των καταχτήσεων των εργαζομένων. Η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος -που οι ίδιοι προκάλεσαν- γίνεται το άλλοθι για το φόρτωμα όλων των βαρών της κρίσης στις πλάτες μας.
Σε μία περίοδο που η ανεργία «σπάει κόκαλα» και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, σε μια περίοδο που ο μισθός, το μεροκάματο, η σύνταξη και το επίδομα ανεργίας δεν φθάνουν για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες και οδηγούν την εργατική οικογένεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί περικοπές μισθών, νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, νέα φορολογική επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων. Κεφάλαιο και ΕΕ ζητούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να μειωθούν τα «ελλείμματα» ενώ παράλληλα απαιτούν να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την επέλαση του κεφάλαιου σε κάθε κοινωνική κατάχτηση των εργαζόμενων: στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, δεν θέλουν να «νοικοκυρέψουν» την οικονομία της χώρας, αλλά να ξεζουμίσουν τον εργαζόμενο λαό και να αρπάξουν όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας για να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο κερδοφορίας.
Το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» είναι το συμβόλαιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όλου του αστικού πολιτικού κόσμου για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζόμενων από την ντόπια αστική ολιγαρχία και το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, και μαζί τους όλος ο αστικός συρφετός και τα «παπαγαλάκια» του καπιταλιστικού συστήματος έχουν εξαπολύσει μία τρομοκρατική ιδεολογική επίθεση για να μας πείσουν ότι «πρέπει να κάνουμε θυσίες, αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε», ότι «κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία από τους διεθνείς κερδοσκόπους», ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την «αγκαλιά» και την «αλληλεγγύη» της ΕΕ. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν για να μείνουμε αδρανείς και να υποταχτούμε στα σχέδιά τους να μετατρέψουν την εργατική τάξη και όλο τον εργαζόμενο λαό σε σύγχρονους δούλους.
Συμπαραστάτη σε αυτή την πολιτική βρίσκουν τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που υποτάσσονται στην κυβερνητική πολιτική. Διαχωρίζουν και διασπούν τους εργαζόμενους, υπονομεύουν τις διαθέσεις τους, συμμετέχουν στον αντεργατικό «διάλογο» για το ασφαλιστικό, παζαρεύουν με τον ΣΕΒ συλλογική σύμβαση στα όρια που «επιτρέπει» η οικονομία (του κεφάλαιου), ακολουθούν το δρόμο της ταξικής συνεργασίας και υποταγής, θυσιάζοντας τα εργατικά συμφέροντα και αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού. Από την άλλη, η πολιτική του ΠΑΜΕ υπονομεύει και αυτή τις αντιστάσεις και τους αγώνες. Με ελάχιστες ή ανύπαρκτες συλλογικές διαδικασίες στα σωματεία, με προειλημμένες αποφάσεις, με χωριστές συγκεντρώσεις και, κυρίως, χωρίς τη διάθεση για πραγματική σύγκρουση με το κεφάλαιο, υψώνει τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους, διασπώντας έτσι τον ενιαίο και πανεργατικό χαρακτήρα των αντιστάσεων που είναι αναγκαίος για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, το μοναδικό δρόμο που υποστηρίζει πραγματικά τα συμφέροντά τους απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης-κεφάλαιου-ΕΕ. Ο αγώνας των εργαζόμενων πρέπει και μπορεί να στηριχτεί μέσα από την ανασυγκρότηση των σωματείων. Για να ξαναγίνουν όργανα πάλης στα χέρια τους και όχι σφραγίδες στα χέρια των εργατοπατέρων και των ρεφορμιστών. Η εργατική τάξη έχει δώσει, πρόσφατα, σημαντικούς και μαζικούς αγώνες, και έχει την πείρα και τη συνείδηση ότι μόνο με τέτοιους αγώνες μπορεί να νικήσει. Τα μπλόκα της αγροτιάς δείχνουν ότι μόνο ο παρατεταμένος και ασυμβίβαστος αγώνας μπορεί να αποκρούσει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική.
Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντεργατική λαίλαπα και το «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Είναι δική μας υπόθεση να μετατρέψουμε την απεργία της 10 Φλεβάρη σε ξεκίνημα μαζικής αντίστασης και πάλης.
Να πούμε όχι στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία!
Να πούμε όχι στην αντεργατική επιδρομή κυβέρνησης-κεφάλαιου-ΕΕ!
Να πούμε όχι στο θάψιμο των καταχτήσεων και των δικαιωμάτων μας!

Να ανατρέψουμε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας»!

· Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας!
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
· οχι στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή – Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων!
· Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα ανεργίας!

Ταξική Πορεία

Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ Συμφωνία στην ουσία του «Καλλικράτη», Διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή

Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου και, όπως ήταν φυσικό, κυριάρχησε σε αυτό το ζήτημα του σχεδίου «Καλλικράτης». Από το βήμα παρέλασαν Παπανδρέου, Ραγκούσης και Ντόλιος από την κυβέρνηση, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, αλλά και Μπακογιάννη και Παυλόπουλος από τη ΝΔ.
Στις τοποθετήσεις, αλλά και στην απόφαση του Συνεδρίου, αποτυπώθηκε η καταρχήν συμφωνία στη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Τόσο οι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ στήριξαν την ουσία του νέου σχεδίου, παρουσιάζοντάς το ως παλιό αίτημα για το οποίο η Αυτοδιοίκηση έχει δώσει αγώνες. Αυτοί ήταν που ψήφισαν από κοινού το τελικό ψήφισμα-απόφαση. Ο Καρατζαφέρης επίσης συμφώνησε με τις συνενώσεις Δήμων και την κατάργηση των Νομαρχιών, αλλά πρότεινε διαφορετικό μοίρασμά τους και αναβολή του εγχειρήματος για τέσσερα χρόνια.
Ο Τσίπρας δε διαφώνησε πουθενά με την ουσία του σχεδίου, αν και προσπάθησε να παρουσιάσει ότι έχει μια διαφορετική λογική. Μάλιστα όταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χωριστό ψήφισμα στο τέλος, το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε για προσχηματικές διαφωνίες και μάλλον είχε δίκιο!
Μόνο το ΚΚΕ έθεσε τη συνολική του διαφωνία με τον «Καλλικράτη», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό το κάνει με αντιπρόταση ενταγμένη σε διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με χαρακτηριστικό της τον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω. Πρόκειται για το πρόγραμμα της λαϊκής εξουσίας, το οποίο το ΚΚΕ έχει, βέβαια, έτοιμο, ανεξάρτητα αν το κίνημα που θα τη διεκδικήσει δεν υπάρχει!
Ολα, λοιπόν, τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην ΚΚΕ) συμφωνούν στην ουσία του «Καλλικράτη», δηλαδή στην κατάργηση των Νομαρχιών και τις συνενώσεις των Δήμων. Οι διαφωνίες που εκφράζονται έχουν να κάνουν με δυο βασικά ζητήματα: τον ορισμό των νέων Δήμων και των Περιφερειών και τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, με βάση και τις αυξημένες αρμοδιότητες των νέων θεσμών. Και για τα δύο η βασική κριτική που γίνεται από τη ΝΔ (αλλά και τον ΣΥΝ) προς την κυβέρνηση είναι ότι δεν τα έχει βάλει στη διαβούλευση.
Η απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θέτει κάποιες γενικόλογες προϋποθέσεις ως προς αυτά, επικαλούμενη και το Συνέδριο του 2007 στην Κυλλήνη (επί κυβέρνησης ΝΔ), στο οποίο συζητήθηκε ο τότε «Καποδίστριας 2». Έγινε, δηλαδή, ένας συμβιβασμός πάνω σε βασικές αρχές στις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και παρακάμφθηκαν οι διαφωνίες τους πάνω στη συγκεκριμένη εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Με τι έχουν να κάνουν αυτές οι διαφωνίες και τι εκφράζουν; Προφανώς με το μοίρασμα της πίτας, δηλαδή της εξουσίας, αλλά και του πλούτου ανάμεσα σε μερίδες που, ενδεχομένως, να ανήκουν και στο ίδιο κόμμα. Είναι βέβαιο ότι ο καθορισμός των ορίων των νέων Δήμων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν είναι μια εύκολη άσκηση. Εμπλέκονται γενικότερα συμφέροντα των δυο κομμάτων, αλλά και μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα τοπικών παραγόντων, τα οποία δεν αποκλείεται να υπερισχύουν σε μερικές περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαία η επιθετική τοποθέτηση του Παπαγεωργόπουλου στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έβαλε στη διαβούλευση ούτε καν τον αριθμό των νέων Δήμων.
Τέτοιου είδους πρόβλημα, με τις ιδιαιτερότητές του, είναι και ο καθορισμός των νέων Περιφερειών. Και πάλι δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Πάγκαλου αμέσως μετά την ανακοίνωση του «Καλλικράτη» ότι ίσως η μία Περιφέρεια στην Αττική είναι λάθος και θα πρέπει να σπάσει σε δύο. Εδώ το επιπλέον ζήτημα που καλείται να λύσει το σύστημα είναι οι εξουσίες που θα συγκεντρωθούν στους περιφερειάρχες και η σχέση τους τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τους βουλευτές (που θα εκλέγονται από πολύ μικρότερα σώματα αν προχωρήσει ο νέος εκλογικός νόμος).
Και βέβαια, υπάρχει και η οικονομική βάση όλων αυτών, δηλαδή ο διαγκωνισμός και το παζάρι που παίζεται κάτω από το τραπέζι σε σχέση με τους πόρους των νέων θεσμών (σε περίοδο κρίσης μάλιστα), από την ΕΕ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, από την επιχειρηματική και φορομπηχτική τους δραστηριότητα.
Ενώ, λοιπόν, η βασική συμφωνία υπάρχει, αναδεικνύονται σοβαρά προβλήματα στο «δια ταύτα». Δε φαίνεται ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να μπλοκάρουν την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο είναι φανερό ότι αποτελεί προτεραιότητα και αναγκαιότητα για την αστική τάξη συνολικά. Μάλλον θα εξελιχθεί μια σημαντική κόντρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θα γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί μπροστά στο …κοινό καλό και, βέβαια, οι ριγμένοι θα μπορούν πάντα να …επανέλθουν δριμύτεροι!