Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ-Παραιτήθηκε από υφυπουργός Εσωτερικών ο Ντ. Ρόβλιας


Δεκτή έκανε η κυβέρνηση την παραίτηση που υπέβαλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, ΝτίνοςΡόβλιας. Όπως υποστηρίζει, προχώρησε σε αυτή την κίνηση για λόγους αρχής.
Η παραίτηση του κ. Ρόβλια ήρθε μετά την αποκάλυψη εγγράφου που προήρχετο από το πολιτικό του γραφείο και ζητούσε τη μετάθεση αξιωματικών του στρατού και άλλων σωμάτων ασφαλείας. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε ότι "υπήρξε πρόβλημα στο πως παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία και για να μη δημιουργηθεί καμία σκιά για πελατειακές σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης, ο κ. Ρόβλιας υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό και έγινε δεκτή".
Τη Δευτέρα ο κ. Ρόβλιας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, χθες κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ο παραιτηθείς υφυπουργός έκανε λόγο για χαλκευμένα στοιχεία και σε τίποτα δεν προϊδέαζε για τη σημερινή παραίτηση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρόβλιας δεν είχε- μέχρι και την παραίτηση του- αναλάβει καμία αρμοδιότητα στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Ντίνου Ρόβλια.
Πληροφορίες που μετάδωσε το Mega αναφέρουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, καταρτίζει κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών



«Ναι υπάρχει κρίση αλλά η διέξοδος από την κρίση θα είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Θυμάστε τι έλεγε προεκλογικά η ΝΔ; Η κρίση είναι εισαγόμενη στην Ελλάδα. Δεν έχει ευθύνη ούτε η ελληνική πλουτοκρατία ούτε το κράτος, ούτε η ΝΔ. Ψέματα. Η κρίση είναι διεθνής καπιταλιστική και αναπόσπαστο μέρος της κρίσης είναι η Ελλάδα, διότι και ο ελληνικός καπιταλισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί από την κρίση και ακόμα πιό έντονες θα είναι οι συνέπειες γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη μέσα σε ένα διακρατικό οργανισμό καπιταλιστικό, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δέχεται ακόμα περισσότερο τα ταρακουνήματα.
Το ΠΑΣΟΚ τι έλεγε; Η κρίση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη ΝΔ. Έβγαζε λάδι το καπιταλιστικό σύστημα. Μετεκλογικά συνεχίζει το βιολί και ακόμα πιό έντονα και μάλιστα έφτασε προχτές να πει ο πρωθυπουργός ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από την κρίση στην Ευρώπη και παγκόσμια. Ότι οφείλεται στη σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαφθορά, στις καταχρήσεις, στη ρουσφετολογία και γι' αυτό μάλιστα προτείνει να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χτυπήσουμε τη διαφθορά, και να λειτουργεί το κράτος και όλη η ελληνική οικονομία σε συνθήκες διαφάνειας διότι έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση.
Δεν υπάρχει πιό επικίνδυνη, όσον αφορά τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό, θέση. Υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς; Υπάρχουν. Υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης; Υπάρχουν. Αυτά όμως δεν μπορεί κανείς να τα αποσπάσει και να τα απομονώσει από το σάπιο ταξικό διεφθαρμένο και παρασιτικό σύστημα που ζούμε.
Από την μια φταίει η διαφθορά, η ρουσφετολογία κλπ. Από την άλλη παίζεται το εξής παιχνίδι: Του αντιστασιακού πρωθυπουργού στα πλαίσια της ΕΕ. Δεν ξέρω αν προσέξατε, λέει: Πάμε στην Ευρώπη -και το λέει και η κ. Κατσέλη και διάφοροι υπουργοί- και μας ζητάνε άγρια πράγματα να κάνουμε στην Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν υποχωρούμε. Εμείς θα εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αυτά τα ζητάνε μόνο οι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης. Προσέχτε όμως ταυτόχρονα, πλατιά προβολή των συγχαρητηρίων που πήρε ο κ. Παπανδρέου και η κ. Μέρκελ ή ο κ. Ζαρκοζί, χώρια τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι λένε ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Και μετά λέει εμείς θα αντισταθούμε στην ΕΕ. Και λέει και το άλλο ψέμα: Η ΕΕ δεν μας δεσμεύει τι να κάνουμε, μας λέει να μειώσετε τα ελλείμματα με όποιο τρόπο θέλετε. Για να δούμε τώρα, όχι τι λέει τώρα η κυβέρνηση, τι λέει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει ανάγκη να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα έχει  στο πρόγραμμά της.
Τι έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ; Ό,τι λέει σήμερα η ΕΕ. Σχετική μείωση των μισθών ή μη αυξήσεις, με βάση τον πληθωρισμό. Δηλαδή από το πάγωμα των μισθών είναι ελάχιστη η απόσταση. Τι έλεγε; Παράταση του εργάσιμου βίου, δηλαδή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Για να δείτε τι έχουμε μπροστά μας. Λέει το εξής πράγμα: Θα καθιερώσω ένα κουπόνι για την ακραία φτώχεια που θα πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να παίρνουν με χαμηλότερες τιμές. Τώρα καταλαβαίνετε. Τι μεταχρονολογημένα, τι μεταλλαγμένα, τι ξοφλημένα. Όταν λοιπόν παίρνεις μέτρα για την ακραία φτώχεια καταλαβαίνετε τι έχουν να πάρουν από όλους και πώς θα αυξηθούν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, για να βγάλουν παραπάνω οι σουπερμαρκετάδες προκειμένου να έχουν τα σχετικά πιο φτηνά τρόφιμα για να τα δίνουν στους εξαθλιωμένους.
Εμείς είπαμε τι θα γίνει αύριο στη σύσκεψη. Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση που δεν συναινεί σε μέτρα διάσωσης. Η ΝΔ, αν και τώρα είναι καινούργιος ο πρόεδρος δεν ξέρουμε τι θα ψηφίσουν, αλλά θα προτείνει μέτρα και μετά θα πει δεν τα δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ, έτσι θα κάνουν. Εμείς λέμε το εξής: Δεν πρόκειται να προτείνουμε τίποτα σε βάρος των εργαζομένων. Ξέρουμε ότι την παραμικρή πρόταση υπέρ των εργαζομένων την έχετε απορρίψει για αυτό θα την βάλουμε στο λαό και την βουλή και δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν θα δεχτείτε τις προτάσεις μας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.
Εμείς τι θα κάνουμε αύριο; Σε ορισμένα πράγματα θα πούμε παραδείγματος χάρη, υπάρχει ζήτημα ονομαστικοποίησης όλων των μετοχών, κατάργηση κάθε μορφής απορρήτου, να ξέρει ο κόσμος ποιος έχει τι σε κάθε εταιρία, ποιος εισάγει, ποιος εξάγει κεφάλαια. Αυτά δεν τα δέχονται γιατί είναι κόντρα στην ελευθερία της αγοράς.
Επομένως πείσμα, θυμό και κυρίως συνείδηση για την ανάγκη αντεπίθεσης. Ισχύει αυτό που είπαμε προεκλογικά. Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός λαός. Δυνατός λαός, δυνατό ΚΚΕ. Αυτό το προεκλογικό σύνθημα και μετεκλογικά, είναι ακόμα πιο έντονο και νομίζουμε ότι αποδείχτηκε. Αν μετεκλογικά είχε γίνει αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, το άθροισμα των δύο να ήταν πολύ πιο κάτω και το ΚΚΕ πιο ψηλά, δεν θα αναιρούσε τις επιλογές τους, αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να προχωρήσουν άμεσα. Τώρα θα φέρουν και καινούργιο εκλογικό νόμο να δέσουν τον γάιδαρο. Αλλά ό,τι και να κάνουν, αν ο λαός αποφασίσει τι πρέπει να κάνει δεν μπορούν να σταματήσουν το λαϊκό ποτάμι. Και επομένως παραμένει αυτό που λέμε, ο λαός να δείξει την δύναμή του και να αποκτήσει συνείδηση αυτής της δύναμης. Η απεργία στις 17 Δεκέμβρη, όλες οι μορφές δράσης και πάλης, να οδηγούν στην κλιμάκωση της αντεπίθεσης. Ούτε μία ώρα χαμένη».
  

Φήμες για ανακάλυψη του πρώτου σωματιδίου σκοτεινής ύλης στη Γη


Μια συναρπαστική φήμη κυκλοφορεί στη “μπλογκόσφαιρα» της διεθνούς κοινότητας των φυσικών τις τελευταίες μέρες: ότι αμερικανοί επιστήμονες, από τον υπόγειο Κρυογονικό Ανιχνευτή Σκοτεινής Ύλης (CDMS),
στη Μινεσότα, ανακάλυψαν πάνω στον πλανήτη μας τα πρώτα σωματίδια σκοτεινής ύλης που έχουν ποτέ ανιχνευτεί και ότι πρόκειται να κάνουν τη σχετική δημοσιοποίηση στις 18 Δεκεμβρίου.

Αν επαληθευτεί (πράγμα αμφίβολο), θα είναι μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές ειδήσεις όλων των εποχών, καθώς η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη, που θεωρείται ότι υπάρχει σε αφθονία στο διάστημα και συγκρατεί τους γαλαξίες με την ισχυρή βαρυτική έλξη της, αποτελεί ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της σύγχρονης φυσικής.Πάντως, σύμφωνα με το Science και το «New Scientist», πολλοί φυσικοί παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί και δεν περιμένουν κάτι συγκλονιστικό να ανακοινωθεί ή εκτιμούν ότι η ανακοίνωση –αν όντως γίνει- οριακή μόνο στατιστική σημασία θα έχει, δεδομένης και μιας προηγούμενης δημοσίευσης αρνητικών αποτελεσμάτων από την ίδια ερευνητική ομάδα.Ο ανιχνευτής της Μινεσότα, εγκατεστημένος βαθιά κάτω από τη γη σε ένα ορυχείο, ώστε να προστατεύεται από τις κοσμικές ακτινοβολίες που «σβήνουν» το οποιοδήποτε ίχνος της σκοτεινής ύλης, θεωρείται εδώ και χρόνια ο πιο ευαίσθητος ανιχνευτής σκοτεινής ύλης στον κόσμοΈχει φτιαχτεί για να εντοπίζει σωματίδια WIMPs (Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Σωματίδια με Μάζα), που είναι θεωρητικά υπο-ατομικά σωματίδια, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν την…πρώτη ύλη της σκοτεινής ύλης.Αν και στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει με τι ακριβώς μοιάζει ένα σωματίδιο σκοτεινής ύλης, τα περισσότερα πειράματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναζητούν τα WIMPs, που θεωρείται ότι διαπερνούν τη γνωστή ύλη χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Παρόλα αυτά, αρκετοί φυσικοί πιστεύουν ότι ακόμα κι αν βρεθούν τα WIMPs, δεν θα αποτελούν παρά ένα μόνο μέρος της σκοτεινής ύλης, που αποτελείται από ένα μεγαλύτερο φάσμα σωματιδίων και δυνάμεων.Οι φήμες λένε ότι οι αμερικανοί επιστήμονες θα ανακοινώσουν ότι ανίχνευσαν σωματίδια WIMPs. Πολύ πρόσφατα, φέτος τον Ιανουάριο, οι ίδιοι ερευνητές είχαν ανακοινώσει στο περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters” ότι μέχρι τότε δεν είχαν μπορέσει να εντοπίσουν τέτοια σωματίδια.Κανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέσα στο 2009 κατάφεραν αυτό που δεν είχαν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια, αν και θα πρέπει να παρουσιάσουν απολύτως πειστικά δεδομένα ότι αυτό που «είδαν», ήταν όντως σκοτεινή ύλη.Ακόμα και αν η φήμη αποδειχτεί τελικά «άνθρακας» παρά «θησαυρός», αρκετοί φυσικοί ευελπιστούν ότι τα επόμενα χρόνια έρευνες αυτού του είδους θα φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα (υπάρχει πάντα ο επιταχυντής του CERN!), ενώ παράλληλα και ο δορυφόρος Fermi της NASA ψάχνει στο διάστημα για τη σκοτεινή ύλη.

Πηγή:www.enet.gr

ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η λυσσαλέα επίθεση σε όλους τους τομείς που αφορούν στους εργαζόμενους και στη ζωή της λαϊκής οικογένειας γενικεύεται και βέβαια δεν αφήνει απ’ έξω και τους εργαζόμενους καλλιτέχνες.
Η ένταση της επίθεση γίνεται λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που οδήγησαν σε αλλαγή κυβέρνησης, όχι όμως και πολιτικής. Ένα βήμα ακόμα έγινε στην προσπάθεια κατάργησης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων με τον νόμο ΠΕΤΡΑΛΙΑ με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 50 σε 100.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν για περικοπή συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας προμηνύουν θύελλα. Ο νέος υπουργός Εργασίας προανήγγειλε στη βουλή και ήδη έχει αρχίσει να συζητάει για τη βασική σύνταξη, δηλαδή μια σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες, λέγοντας ότι η κατάσταση των Ταμείων είναι τραγική. Ξεχνώντας ότι το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι με το νόμο ΡΕΠΠΑ θα διασφαλίζονταν τα Ταμεία για τα επόμενα 30 χρόνια, ενώ η ΝΔ έλεγε ότι με το νόμο ΠΕΤΡΑΛΙΑ θα διασφαλίζονταν τα Ταμεία για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο νόμος ΡΕΠΠΑ έχει σαν αποτέλεσμα η σύνταξη που θα παίρνουμε να είναι το 70% του τελευταίου μισθού και όχι 80% που ίσχυε πριν τη ψήφιση του. Περιθώρια στους ηθοποιούς για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν υπάρχουν.

Συνάδελφοι,
Στο στόχαστρο τους είναι να καταργήσουν το αυξημένο ασφάλιστρο και αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από 55 στα 60 και για τους άντρες από 60 στα 65. Έτσι η σύνταξη στο μέλλον θα γίνει απατηλό όνειρο.

Σας καλούμε λοιπόν στην 
ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 Δεκέμβρη που έχουν εξαγγείλει μια σειρά κλάδοι εργαζόμενων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Απαιτώντας να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών τόσο στο κλάδο μας όσο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και παράλληλα να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών και τεχνικών, όπου κρίνεται απαραίτητο για την επικινδυνότητα της εργασίας.

Οι συζητήσεις που γίνονται γύρω από την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, σκοπό έχουν το βάρος της κρίσης τους να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους. Με λίγα λόγια οι κυρίαρχοι του πλούτου να γίνουν ισχυρότεροι σε βάρος εκείνων που τον παράγουν.

Τιμώντας τις αγωνιστικές παραδόσεις του σωματείου μας με τις κινητοποιήσεις του περασμένου χρόνου και μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας για μείωση των αποδοχών μας, εμείς καταφέραμε με την αποφασιστικότητα και τον ταξικό προσανατολισμό του κλάδου να υπογράψουμε συμβάσεις στο Ελεύθερο Θέατρο και στα Κρατικά με αυξήσεις από 6% ως 7,5%. Με την ίδια αγωνιστικότητα πρέπει να αποκρούσουμε την επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σας καλούμε λοιπόν μαζικά να πάρετε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση για να στηρίξουμε τις κατακτήσεις μας.

Διεκδικούμε με την απεργία μας
  • Να παραμείνουν τα 50 ένσημα ως ελάχιστο όριο για δικαίωμα του κλάδου μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Να μην βγουν οι ηθοποιοί από το καθεστώς των βαρέων - ανθυγιεινών ενσήμων (αυξημένο ασφάλιστρο)
  • Πλήρη και σταθερή ασφάλιση
  • Να μην εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των ανδρών
  • Να παραμείνει το όριο πλήρης σύνταξης για τις γυναίκες στα 55 χρόνια και στα 60 χρόνια για τους άντρες
  • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στο 2% για τον πολιτισμό
  • Κατώτερος μισθός 1,500,00 €
  • Κατώτερη σύνταξη 1.200,00 €
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού
  • Δημόσια δωρεάν Ανώτατη παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Όλοι στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. 

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 17/12στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 πμ

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. 

Πυρά από Αριστερά Καμμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τονίζει το ΚΚΕ. Για "φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου" μιλά ο ΣΥΝ που διαπιστώνει απουσία σχεδίου.

 Αρνητικά απάντησε το ΚΚΕ στην έκκληση του Πρωθυπουργού για συστράτευση, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.
«Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις» αναφέρει χαρακτηρστικά σε ανακοίνωσή του.



«Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια» προσθέτει και καλεί σε λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση.

«Φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» χαρακτήρισε την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, ο ΣΥΝ σημειώνοντας ότι «η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απʼ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση».Παράλληλα, ο ΣΥΝ τόνισε ότι «οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους», υπογραμμίζοντας ότι «δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση».Επεσήμανε δε ότι «το μέτρο της αξιοπιστίας της οικονομικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του, μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο».Καταλήγοντας ο ΣΥΝ αναφέρει ότι «κατά τα άλλα, ο διάλογος είναι καλός όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρώτο, δε, πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή».

Πηγή:www.ethnos.gr

Νεότερα από το…αλαβανικό μέτωπο





Oμιλο προβληματισμού ετοιμάζει ο Αλέκος σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό ευσταθεί το δημοσίευμα καθώς πολλά λέγονται ως εκτιμήσεις, εικασίες και ερμηνείες των κινήσεών του, αφού ο «μοναχικός λύκος» Αλέκος λειτουργεί χωρίς να επεξηγεί τις κινήσεις του ακόμα και σε στενούς συνεργάτες του και λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν επακριβώς τις προθέσεις του, εφόσον και ίδιος έχει καταλήξει δηλαδή. Από τα της παραίτησης – ξεπαραίτησης μετά τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα έχει πολλάκις γραφτεί ότι ετοιμάζει νέο κόμμα ή πιο αόριστα νέο πολιτικό φορέα, ενώ η σαφής ρήξη του με τον ΣΥΝ, οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του και η αυτοαναγόρευσή του σε «μέλος ΣΥΡΙΖΑ» πριν τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής έχουν κάνει πολλούς «πρώην» και «νυν» συντρόφους του να αναρωτιούνται: «Που το πάει ο Αλέκος»;
Το σίγουρο είναι ότι ζυμώνεται μια κατάσταση από μέρους του, χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο και η εμβέλειά της. Πρόκειται για μια ιστορία εντός του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ήδη ο Αλέκος «πολιτογραφήθηκε» μέλος ή εκτός; Πολλοί έχουν την αίσθηση ότι σκοπεύει σε διάλυση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την απόσπαση ενός κομματιού του και την ένωσή του με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τα πράγματα όμως είναι σύνθετα και ο Αλέκος φέρεται να τα ζυγίζει ακόμα ζητώντας τη γνώμη φίλων και παλιών συντρόφων και συναγωνιστών. Σε αανμονή ανακοινώσεων…
Στο μεταξύ στα σκαριά βρίσκεται η εφημερίδα «Ενωτική Αριστερά» από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ και ΚΕΔΑ, η οποία όμως όπως αναφέρουν οι συντελεστές της θα είναι ανοιχτή σε όλες τις αποχρώσεις της αριστεράς και θα «υπερβαίνει ιστορικούς χώρους και αντιπαραθέσεις που έβλαψαν, κοιτώντας τα αναγκαία, το μέλλον», φιλοδοξεί δε «να γράφεται από όλη την αριστερά, που θέλει να μυρίσει τον ανθό των διεθνών κινημάτων, να διαβάσει τις ιδέες  των αριστερών ανθρώπων ανά τον κόσμο, να αναδείξει τις αποτελεσματικές και νέες αντισυστημικές πρακτικές της αριστεράς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτό το εγχείρημα, το οποίο προέκυψε σαν ιδέα και δρομολογήθηκε πολύ καιρό πριν τις καταλυτικές εξελίξεις του Ιουνίου, θα συνδεθεί με τις όποιες εξελίξεις προμηνύονται με πρωτοβουλία του Αλαβάνου ή αν θα λειτουργήσει ανεξάρτητα και πέρα από αυτές. Πάντως, οι δύο συνιστώσες το περασμένο καλοκαίρι στήριξαν εμφατικά το κλίμα Αλαβάνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταυτίζονται….
Πηγή:www.topontiki.gr