Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Λέξεις, νοήματα και λαθραίοι ευφημισμοί-Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Tι είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου, οποιουδήποτε ανθρώπου; Και πώς αποκαλείται η δολοφονία ενός ανθρώπου;
Στην ...«καλύτερη» περίπτωση, η δολοφονία ενός ανθρώπου δεν είναι τίποτα λιγότερο από «δολοφονία». Και δεν μπορεί παρά να αποκαλείται έτσι:
«Δολοφονία».
*
Αν τρελαθήκαμε;
Οντως συμβαίνουν «τρελά πράγματα», ωστόσο διατηρούμε ακόμα (ελπίζουμε) «σώας τας φρένας». Τόσο «σώας», ώστε, τουλάχιστον, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις λέξεις και τις έννοιες των λέξεων.
Εκείνο, λοιπόν, που συνέβη - ώστε να καθίσταται απαραίτητο να ψάξουμε να βρούμε τι άλλο εκτός από δολοφονία μπορεί να είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου -
είναι ότι έπεσε στα χέρια μας το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή».

Δήλωση του Π. Τριγάζη με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα 10 χρόνια του Γκουαντάναμο


 

«Να δοθεί τέλος στη ντροπή του Γκουαντάναμο»
Ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα 10 χρόνια του Γκουαντάναμο:
Συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι «Η αποτυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει το κέντρο κράτησης στον κόλπο του Γκουντάναμο αφήνει μια τοξική κληρονομιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων



Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί. Καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού.
Το ΚΚΕ δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί, παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του.

Βέλγιο – Γενική Απεργία στις 30 Γενάρη!



Από το σάιτ της CWI, www.socialistworld.net 
Επιμέλεια Πάρης Μακρίδης


Πριν λίγες βδομάδες, και μετά από 530 μέρες ακυβερνησίας, το Βέλγιο απέκτησε κυβέρνηση με επικεφαλής το γαλλόφωνο σοσιαλδημοκράτη Έλιο Ντι Ρούπο.

Ο προϋπολογισμός που συνέταξε η νέα αυτή κυβέρνηση εμπεριέχει σκληρά μέτρα λιτότητας ύψους 11,3 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για ακόμα μια φορά, και σε ακόμα μια χώρα, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, περικοπές στο σύστημα Υγείας κοκ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας στην ιστορία του Βελγίου!

17 ΓΕΝΑΡΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Μέτωπο Αντίστασης στη βαρβαρότητα!
Δεν θα σταματήσουν...
Είναι πια ξεκάθαρο σε όλο το λαό, σε όλους τους εργαζόμενους: η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφάλαιου ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακοπεί, αλλά θα δυναμώνει ολοένα και περισσότερο. Τόσο όσο της επιτρέπει ο συσχετισμός δύναμης. Τόσο όσο της επιτρέπουμε εμείς.
Είναι πια ολοφάνερο ότι το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης της εργατικής τάξης και των λαών, βουτηγμένο στην κρίση και τους ανταγωνισμούς και προσπαθώντας να περισώσει την κερδοφορία του, φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους. Με πρόσχημα την έξοδο από την κρίση, ισοπεδώνονται οι κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων. Την ίδια στιγμή που ολόκληροι λαοί ζουν στο πετσί τους τη βιαιότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τον πόλεμο, την ερήμωση.

Αποκαλύψεις για το στήσιμο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων: «Η κρυφή ιστορία της "Επιχείρησης Πέταλο"» και η δήθεν εθνοκάθαρση που έκανε ο Μιλόσεβιτς.


 Nadezhda Neynski

Οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να στήνουν σκηνικά βίας που να προλειαίνουν το έδαφος για επεμβάσεις, με κάθε λογής προσχήματα, όπως έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '90 με τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών, επανέρχονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας μετά από δηλώσεις και ισχυρισμούς της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας και νυν ευρωβουλευτή Ναντέζνα Μιχαΐλοβα.
Η Μιχαΐλοβα, μιλώντας προχτές στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ότι το λεγόμενο «Σχέδιο Πέταλο» βάσει του οποίου οι σερβικές αρχές υποτίθεται έκαναν «εθνοκάθαρση» σε βάρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, ήταν «έργο των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών και πιθανώς όχι του ίδιου του Μιλόσεβιτς».

Αναγνωρίστηκαν οι δύο πεζοναύτες που βεβήλωσαν νεκρούς Ταλιμπάν.




Αναγνωρίστηκαν οι δύο από τους τέσσερεις Αμερικανούς πεζοναύτες, οι οποίοι φαίνονται σε βίντεο να ουρούν πάνω από τα σώματα νεκρών Τάλιμπαν, σύμφωνα με δήλωση επίσημης πηγής από το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε την ανωνυμία της, στο Reuters. 

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για την ατιμωρησία των εργοδοτών που ακόμα δεν έχουν καταβάλλει στους εργαζόμενους το δώρο των Χριστουγέννων.



Η παράνομη και αντεργατική άρνηση εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων  έχει πάρει πρωτοφανώς μαζικό χαρακτήρα.
Δυστυχώς, αυτοί οι παρανομούντες εργοδότες στην πλειοψηφία τους μένουν ατιμώρητοι, παρότι η μη έγκαιρη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη συνιστά αδίκημα και διώκεται ποινικά και μάλιστα με αυτόφωρη διαδικασία.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ :Παρέμβαση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.



Κάλεσμα στους κατοίκους της Λήμνου και στα συνδικάτα της περιοχής να αγωνιστούν ώστε να βρεθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.
Οπως αναφέρει:
«Η ταλαιπωρία των επιβατών που δημιουργήθηκε με το πρόσφατο τρακάρισμα του πλοίου "Aqua Maria" στο λιμάνι της Μύρινας, έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών του νησιού μας και είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.».

Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων : Συμμετέχουμε στην παναττική απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη, 17 Γενάρη στις 11:00 στην Ομόνοια, με το ΠΑΜΕ!


17 ΓΕΝΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ!
Οι μαθητές δεν σκύβουμε το κεφάλι! Θα κατεβαίνουμε στους δρόμους …
 …… Όσο βλέπουμε τους γονείς μας να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα!
…… Όσο στα σχολεία μας συνεχίζει να υπάρχει άθλια κατάσταση.
…… Όσο καταδικάζουν τις ζωές και το μέλλον μας