Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Έκρηξη βόμβας απέναντι από την βουλή.Σε αναμονή της προκήρυξης ή νέας επίθεσης.












Στις 19:59 (την ώρα που ξεκινούν τα δελτία ειδήσεων), εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε κάδο απορριμάτων απέναντι από την Βουλή.Το χτύπημα είχε συμβολική σημασία , καθώς έγινε σε σημείο που φυλάσσεται και υπάρχουν και κάμερες παρακολούθησης.Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ,καθώς υπήρξε προειδοποίηση από την ομάδα που έβαλε την βόμβα.Οι ζημιές είναι πολύ μικρές(έσπασαν κάποια τζάμια της βουλής).Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, οι κάμερες της βουλής έχουν καταγράψει την στιγμή της έκρηξης.



"Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.


Το Κ.Κ.Ε με ανακοίνωση του καταδικάζει την έκρηξη «Το ΚΚΕ καταδικάζει την έκρηξη βόμβας που έγινε μπροστά στη Βουλή. Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό»


O Συνασπισμός αναφέρει σε ανακοίνωση του για το γεγονός τα ακόλουθα: "Καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά".


Red Star

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προεδρικός αντικομμουνισμός στην προεκλογική περίοδο


Λίγες μόλις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 17ης Γενάρη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούστσενκο, που είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, για άλλη μια φορά επιστράτευσε τον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό. Συγκεκριμένα, στις 5 Γενάρη κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κατοίκους της πόλης Ντρογκομπίτσα (στην περιοχή του Λβοφ) ο Γιούστσενκο και πάλι εστίασε στο θέμα του «γκολοντομόρ», δηλαδή του λιμού του 1932-33, που οι αντικομμουνιστικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τους μπολσεβίκους. Ετσι ανακοίνωσε πως η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας παρέπεμψε την υπόθεση για το λιμό του 1932-33 στο δικαστήριο. «Η υπόθεση για τα εγκλήματα του 1932-33 με τις επίσημες κατηγορίες σε βάρος των ηγετών του κομμουνιστικού κινήματος, που ήταν οι οργανωτές των δολοφονιών του ουκρανικού έθνους, επίσημα παραπέμφθηκε στο ουκρανικό δικαστήριο. Ελπίζω πως ίσως ύστερα από 77 χρόνια μέσω του ουκρανικού δικαστηρίου θα κατονομάσουμε τους εγκληματίες, που σκοτώσανε τους παππούδες και προπάππους μας», είπε ο Γιούστσενκο. Ανάμεσα στη λίστα των «κατηγορούμενων» είναι ο Ι. Στάλιν και άλλα στελέχη του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων.
Από τη μεριά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε, ετοιμάζεται να καταθέσει στο δικαστήριο ντοκουμέντα για τη σκόπιμη και εγκληματική διαστρέβλωση των τραγικών γεγονότων της δεκαετίας του '30 από τους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και του Β. Γιούστσενκο. Ο Πιοτρ Σιμονένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σημείωσε πως τα στοιχεία της διαστρέβλωσης των ντοκουμέντων για το λιμό του 1932-33 στην Ουκρανία, ιδιαίτερα των φωτογραφικών υλικών, είναι πλέον πασίγνωστα και πρέπει να κριθούν νομικά. Ο Π. Σιμονιένκο χαρακτήρισε «χλευασμό προς την Ιστορία» τις ενέργειες της «σημερινής ολιγαρχικής - εθνικιστικής εξουσίας» και υπενθύμισε πως από το 1991, όταν παλινορθώθηκε αυτή η εξουσία, έως σήμερα, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλα 6 εκατομμύρια έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. «Αυτή δεν είναι μόνον τραγωδία, αλλά και πραγματικό έγκλημα, για το οποίο και θα πρέπει να λογοδοτήσουν μπροστά στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Π. Σιμονιένκο.

Петро Симоненко-Πιοτρ Σιμονένκο ο υποψήφιος
κομμουνιστής Πρόεδρος στην Ουκρανία.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Π.Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυκτερινή αντισυνταγματική τροπολογία


Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη φορολογική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση,  έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την νυκτερινή αμφίβολης Συνταγματικότητας, σε άσχετο νομοσχέδιο, τροπολογία με τις γνωστές φορολογικές ρυθμίσεις, η οποία εγκαινιάζει μια πρωτοφανή σε αυθαιρεσία μεθόδευση προαναγγελίας μελλοντικής, αναδρομικής, αδιευκρίνιστου ύψους, αύξησης φόρων. Ο σκοπός δε μπορεί να αγιάζει τα μέσα και η κατάθεση νόμου για φορολογικές ρυθμίσεις δε μπορεί να υποκαθίσταται από τις καταδικασμένες τακτικές των νυκτερινών και μάλιστα αντισυνταγματικών τροπολογιών.Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη φοροεπιδρομή των μεγάλων αυξήσεων στους έμμεσους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά, τις οποίες μάλλον θα ακολουθήσει ανάλογη αύξηση στα καύσιμα, οι οποίες όχι μόνο θα πλήξουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και παραβιάζουν πλήρως τις κυβερνητικές προεκλογικές δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει τις νέες υπεραυξήσεις έμμεσων φόρων και πρώτα απ’ όλα να ακυρώσει εδώ και τώρα, τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων. Οι αυξήσεις και μάλιστα υπεραυξήσεις, των έμμεσων φόρων δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικες, αλλά και από ένα σημείο και πέρα απολύτως «αναποτελεσματικές», αφού, επιπλέον, κινδυνεύουν να μειώσουν αντί να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα.Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι το κεντρικό θέμα της χώρας δεν είναι το δημοσιονομικό αλλά το αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, αντί των αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων και σχεδιασμών, είναι αναγκαία μια μεγάλη ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση για ένα νέο, απλό και δίκαιο, φορολογικό σύστημα, που θα πλήξει τη φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και θα περιορίσει δραστικά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Νέες ταραχές στην Αίγυπτο μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών


Μουσουλμάνοι και χριστιανοί πυρπόλησαν κατοικίες και καταστήματα σε περιοχή της πόλης Ναγκάα Χαμάντι της Ανω Αιγύπτου, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο από πυροβόλο όπλο έξι Αιγυπτίων Κοπτών και ενός αστυνομικού, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.
«Τέσερις κατοικίες και ένα κατάστημα που ανήκαν σε χριστιανούς στο χωριό Τίρακς πυρπολήθηκαν από μουσουλμάνους, ενώ τέσσερα καταστήματα που ανήκαν σε μουσουλμάνους στο χωριό αλ Μπάχκοραχ πυρπολήθηκαν από χριστιανούς», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.
Τα χωριά αυτά βρίσκονται κοντά στο Ναγκάα Χαμάντι, που απέχει 60 χιλιόμετρα από το Λούξορ.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, ημέρας των Χριστουγέννων για τους Κόπτες της Αιγύπτου, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ μέσα από διερχόμενο αυτοκίνητο εναντίον συγκεντρωμένων μπροστά σε εκκλησία στο Ναγκάα Χαμάντι.
Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, η συντριπτική πλειοψηφία των 80 εκατ. κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

Πηγή:www.nooz.gr

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ -Στοιχεία καταπέλτης για την επιθετικότητα των ΗΠΑ


Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΗΠΑ βρίσκεται η Βενεζουέλα καθώς βρίσκεται πλέον περικυκλωμένη από 13 αμερικανικές βάσεις - στην Κολομβία, τον Παναμά, την Αρούμπα και το Κουρασάο - καθώς και από τα αεροπλανοφόρα και τα πολεμικά πλοία του 4ου Στόλου. Ο ασφυκτικός αυτός κλοιός αποτελεί το έλασσον ισχυρή ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δώσει το ελευθέρας στο Πεντάγωνο γι' αυτή τη νέα επιθετική πολιτική. Μία πολιτική στραγγαλισμού της Βενεζουέλας αλλά και διείσδυσης ή και επίθεσης σε άλλες χώρες της περιοχής. Το ζήτημα αλλά και τα μέχρι στιγμής στοιχεία και ευρήματα αυτής της επιθετικής πολιτικής, από χτες είναι αντικείμενο ειδικής συζήτησης που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.
Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Μάη όταν οι αρχές της Βενεζουέλας είχαν καταγγείλει το γεγονός της παραβίασης του εναέριου χώρου από αμερικανικό μαχητικό «F16» που απογειώθηκε από την αμερικανική βάση του Κουρασάο των Ολλανδικών Αντιλών. Το περιστατικό καταγράφτηκε αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Εντούτοις μετά εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ακολούθησε η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία, η έναρξη διαπραγματεύσεών τους για την εγκατάστασή τους εκ νέου στον Παναμά... Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη που προέρχονταν πιθανότατα από την Κολομβία επανέλαβε το ζήτημα των παραβιάσεων και το περιστατικό με το «F16». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μαξίμ Φερχάγκεν, απαντώντας δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Βενεζουέλας είναι «άδικες, εσφαλμένες και αποκύημα φαντασίας» και ότι... η «Ολλανδία δεν επιτρέπει τη χρήση των εδαφών της για επιθετικές ενέργειες».
Χτες ωστόσο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας μεταξύ του πιλότου του αμερικανικού μαχητικού και του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Μαϊκετία με ημερομηνία 17 Μάη όπου ο πιλότος δηλώνει ότι απογειώθηκε από τη βάση του Κουρασάο και ότι «δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας»!

Ο στρατός της Βενεζουέλας είναι έτοιμος να 
προασπιστεί τα εδάφη της χώρας από την 
επιθετικότητα Η.Π.Α και Κολομβίας
Πηγή:Ριζοσπάστης

«Γάζωσαν» το πούλμαν της ομάδας Τρεις οι νεκροί του Τόγκο από την ένοπλη επίθεση και απόσυρση από το Copa Africa


Η εθνική του Τόγκο αποφάσισε να αποχωρήσει από το Copa Africa, ύστερα από την ένοπλη επίθεση που δέχτηκε το πούλμαν της ομάδας την Παρασκευή και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του οδηγού. Μάλιστα, το Σάββατο, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα θάνατοι, του βοηθού προπονητή και ενός εκ των εκπροσώπων Τύπου, φτάνοντας στα τρία θύματα.

Την είδηση επιβεβαίωσε, ένας εκ των τερματοφυλάκων της ομάδας, ο Κόσι Αγκάσα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ραδιοφωνικό σταθμό France-Info. Παράλληλα, είπε ότι ένας από τους τερματοφύλακες της δεύτερης ομάδας είναι σοβαρά τραυματίας και χρειάστηκε η επείγουσα μεταφορά του σε νοσοκομείο της Νοτίου Αφρικής.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός RMC, φιλοξένησε δηλώσεις προπονητή και παικτών για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη διοργάνωση. Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Τόγκο και παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ μετά από αυτό...».

Μάλιστα η ομοσπονδία του Τόγκο προσπάθησε να παρακινήσει και τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου (Γκάνα, Μπουρκίνα Φάσο και Ακτή Ελεφαντοστού) να αποσύρουν τις συμμετοχές τους.

Από την πλευρά της, η FIFA εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και τόνισε ότι θα περιμένει πλήρη έκθεση από την αρμόδια επιτροπή της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, η αποστολή του Τόγκο πήρε τον δρόμο της επιστροφής από την Ανγκόλα, καθώς οι παίκτες επιθυμούσαν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους το γρηγορότερο δυνατόν.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, η οργανωτική επιτροπή του Copa Africa δήλωσε ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς είχε ζητηθεί ρητά από τις αποστολές των ομάδων να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ανγκόλα, ενώ το Τόγκο ήταν το μόνο που ρίσκαρε παρακούοντας την εντολή της.

ΠΗΓΕΣ:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από www.sport.gr, Associated Press

Χιόνια και παγετός σε Βρετανία και Η.Π.Α

Ripon, North Yorkshire

Photograph: Nigel Roddis/Reuters
Πάγος στόλισε τα σχολικά στην Ομάχα της Νεμπράσκα, μια καταιγίδα με χιόνι και δυνατούς ανέμους καλύπτει την περιοχή. 9-ΙΑΝ-2010
(AP Photo/Nati Harnik)-Πηγή:Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr


2010 Λιτότητα με άρωμα ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ- ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες της διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Αγαπητοί σύντροφοι η σημερινή μας συνάντηση είναι η πρώτη στη καινούργια χρονιά και φυσικά η πρώτη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.Τη πρώτη δεκαετία, που αφήσαμε πίσω μας, μάλλον δε θα αργήσουμε να τη λησμονήσουμε. Τα είχε όλα. Οκταετία Μπους, πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Παλαιστίνη και κλείνει με την κορύφωση μιας πολύπλευρης κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης και οικονομίας, μια πολύπλευρη κρίση του καπιταλισμού.Μια κρίση οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή. Μια κρίση που εκδηλώνεται πλέον, όχι απλώς ως χρηματοπιστωτική αλλά περνάει στη πραγματική οικονομία με κύριο χαρακτηριστικό την εκτόξευση της ανεργίας.Στην αρχή προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η πηγή της κρίσης αυτής ήταν η απληστία των golden boys. Αυτό ήταν το λάθος στο σύστημα, είπαν, και έπρεπε να το διορθώσουν. Αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι το σύστημα δεν κάνει λάθη. Είναι λάθος. Η πηγή της κρίσης είναι η ίδια η φύση του μοντέλου ανάπτυξης το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τις εσωτερικές του αντιφάσεις.Είναι ένα μοντέλο που από τη μία θέλει
-    τους μισθούς να καθηλώνονται,
-    την ανασφάλεια να γενικεύεται,
-    την ανεργία να αφήνεται να εκτιναχθεί
Ενώ από την άλλη
-    το δημόσιο να αποσύρεται ραγδαία από την υποχρέωση κάλυψης βασικών κοινωνικών αναγκών.
Έτσι λοιπόν, καλείται η κοινωνία να καλύψει τις ανάγκες με δανεικά. Η διαρκής διεύρυνση του δανεισμού όμως είναι ασύμβατη με τη στασιμότητα των μισθών και την ευελιξία. Δεν μπορείς διαρκώς να δανείζεις ανθρώπους που έχουν όλο και λιγότερα.
Με αυτά τα δεδομένα να απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, η προβολή των εναλλακτικών της προτάσεων σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αναγκαία όσο σήμερα.
Και υπό αυτό το πρίσμα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του το κόμμα μας έχει πολύ μεγαλύτερα καθήκοντα από αυτά που του αναλογούν, εν όψει μάλιστα και του 3ου Συνεδρίου του, στο τέλος του χρόνου.
Πόσο μάλλον όταν η Ευρώπη παραμένει δέσμια του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού. Και την ίδια στιγμή, το ηγετικό λόμπι που την κυβερνά, συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες, όχι μόνο δεν έχουν δείξει να κατανοούν αυτά τα αδιέξοδα, αλλά επιλέγουν ένα φάρμακο για τη κρίση που είναι πολύ χειρότερο από την ίδια την ασθένεια.Προτάσσουν ακόμα και τώρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και αδιαφορούν για την απασχόληση.Συγκροτούν το μεγάλο συνασπισμό της Ευρωπαϊκής άνεργης ανάκαμψης. (jobless growth)Επιφυλάσσουν για την Ευρώπη ένα μέλλον επάνω στις ίδιες οικονομικές και πολιτικές συντεταγμένες παρόλο που η πραγματικότητα τους διαψεύδει.Δεν μπορούν να βρουν απάντηση στην κρίση όχι μόνο ως οικονομικό φαινόμενο αλλά ως ένα φαινόμενο που αγγίζει τα δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος.Γιατί η παγκόσμια φτώχεια, η ανεργία, ο πόλεμος η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν προϋπήρξαν απλώς της κρίσης αλλά ήταν το προανάκρουσμά της.Οι ίδιες δυνάμεις δεν μπορούν να αναδείξουν την Ευρώπη, ως ένα παράγοντα διεθνούς σταθερότητας και ειρήνης χωρίς τη ομπρέλα του ΝΑΤΟ του οποίου την κατάργηση δικαίως επιμένουμε να διεκδικούμε. Και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, όπου η ηγεμονία των ΗΠΑ αμβισβητείται, η Κίνα κατακτά ένα νέο και σημαντικό ρόλο ενώ νέες δυνάμεις αναδύονται εμφατικά στη διεθνή σκηνή.Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, με σαφήνεια έχει μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και του μοντέλου ανάπτυξης. Έχει εγκαίρως μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων για την τόνωση της ζήτησης και την αναδιανομή του πλούτου. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ανάγκη για κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη.
Έχει δικαιωθεί η αμβισφήτησή μας στα θεμέλια της ΕΕ.Δικαιωθήκαμε που εδώ και καιρό αντιπαραβάλλουμε:
-     Στο παράλογο αυτό Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα σύμφωνο για την κοινωνική δικαιοσύνη την αλληλεγγύη και την αειφορία
-     Στον ανεξέλεγκτο ρόλο της ΕΚΤ τον πολιτικό έλεγχο.
-     Στην κυριαρχία των αγορών επί των χωρών τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού των χωρών και την έκδοση ευρωομολόγου
-    Στην ανυπαρξία ουσιαστικής αλληλεγγύης την ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Αυτό το διάστημα κρίση δεν διέρχεται μόνο η οικονομία αλλά και  το μοντέλο της ΕΕ ζει μια βαθιά κρίση.
Η Ε.Ε. Είναι ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση και χρησιμοποιεί χώρες με υψηλό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, ως πειραματόζωα στα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τη κρίση ως ευκαιρία να βαθύνουν την ηγεμονία των αγορών και το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο.Πειραματόζωα που επιχειρεί να τιμωρήσει προς παραδειγματισμό με νεοφιλελεύθερα μέτρα σοκ για τη ραγδαία μείωση των ελλειμμάτων εν καιρώ ύφεσης.Η περίπτωση της Ελλάδας, αγαπητοί σύντροφοι, δεν αφορά αποκλειστικά τον Ελληνικό λαό, αλλά ως πιλοτικό σχέδιο, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης.Για τους λαούς που η δικτατορία των αγορών προσπαθεί να τρομοκρατήσει προβάλλοντας το Ελληνικό αντιπαράδειγμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, της δραματικής μείωσης της ανεργίας.Μπροστά σε αυτή την ωμή πράξη τρομοκρατίας που έχει τη συναίνεση της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να μένει απαθής. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων προτείνουμε και ένα ειδικό ψήφισμα για την περίπτωση της Ελλάδας.
Το μέγιστο λοιπόν καθήκον για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η συντονισμένη και ριζική αμφισβήτηση των ν/φ επιλογών που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης σους εργαζόμενους και στους άνεργους.
Εν’ όψει του Συνεδρίου μας το Δεκέμβρη προτείνουμε:
1. Να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων που θα πάρει μια ανοιχτή πρωτοβουλία για τη διατύπωση ενός εναλλακτικού συμφώνου για την Ε.Ε.2.Να οργανωθεί άμεσα καμπάνια για την ανεργία και την επισφάλεια, που θα κορυφωθεί τη 1η Μάη, ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης για
Α. Το ελάχιστο ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα
Β. Την κατάργηση του ΣΣ.Αυτή η μέρα να προετοιμαστεί με εθνικού επιπέδου συντονισμένες δράσεις για να συγκροτήσουμε στο κοινωνικό κα πολιτικό πεδίο το αντίπαλο δέος στο μεγάλο συνασπισμό της άνεργης ανάκαμψης.3. Να διερευνήσουμε την ιδέα διοργάνωσης ενός παγκόσμιου αριστερού φόρουμ για την οικονομική κρίση, που θα συνδυαστεί με το 3ο μας συνέδριο.4. Να αναλάβουμε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ειρήνης για το Αφγανιστάν. Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η διεκδίκηση ενός άλλου ρόλου της Ευρώπης, κρίνεται η πολιτική Ομπάμα και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο σαφές ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο θέμα του Αφγανιστάν.5.Τέλος να παρακολουθήσουμε στενότερα τις εξελίξεις και να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Για πολλούς λόγους το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει προνομιακό πεδίο δράσης για το ΚΕΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα με άμεση εμπλοκή της αριστεράς και από τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια επίλυσής του, η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει για όλη την Ευρώπη παράδειγμα συμβίωσης (Ε/Κ-Τ/Κ, Χριστιανών – μουσουλμάνων κλπ) 
Αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το σύνθημα των Ευρωεκλογών,«Ναι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη».
Βερολίνο 9/01/2010

Ζήτω το εικοσάωρο!





Του Διονύση Συκιώτη*
«Ο καπιταλισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητος (...)
Αλλάζοντας την οικονομική πολιτική, δίνουμε ένα τέλος στην πολυτέλεια, στον καταναλωτισμό»...
Έβο Μοράλες, πρόεδρος της Βολιβίας

Για χρόνια το «γνώθι σαυτόν» δεν με άφηνε να ξεστομίσω αυτό που ο κοινός μου νους μού έλεγε ότι είναι προφανές.
Η μαύρη αλήθεια είναι ότι δεν τα πάω καλά με τις οικονομικές επιστήμες. Αυτά τα λίγα που ξέρω με μπερδεύουν ακόμα περισσότερο (η ημιμάθεια είναι εντέλει χειρότερη της αμάθειας;).
Για παράδειγμα πώς γίνεται και ένας αεριτζής, ο Σόρος, μαζεύει τα δισ. με το τσουβάλι; Ο άνθρωπος αυτός και οι περί αυτόν δεν παράγουν απολύτως τίποτε. Δεν προσφέρουν τίποτε στην κοινωνία. Είπαμε αεριτζήδες! Οπότε δεν υπάρχει εκμετάλλευση εργατών, υπεραξία. Πώς εξηγούνται λοιπόν τα δισ.; Πώς μια κοινωνία ανέχεται ανθρώπους τέτοιου φυράματος να τα συσσωρεύουν;
Για χρόνια έλεγα στον εαυτό μου: Η παραγωγικότητα αυξάνει αλματωδώς, η ανεργία σηκώνει κεφάλι... Πώς λοιπόν τολμάει ο κάθε Σαρκοζί να μιλάει για αύξηση του ωραρίου, για συνταξιοδότηση σε μεγαλύτερη ηλικία και παρόμοια φαιδρά; Τρίζουν ή όχι τα κόκαλα του πατέρα της λογικής Αριστοτέλη; Σε ένα κοινωνικό κράτος, όπου δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνεται ο καταναλωτισμός ούτε για αστείο (το φαινόμενο του θερμοκηπίου «κρέμεται σαν Δαμόκλειος σπάθη» πάνω από την ανθρωπότητα), δεν θα μπορούσαν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο του κοσμάκη τριπλασιάζοντας τον ελεύθερό του χρόνο; Φτάνουν οι μπούρδες για το 35ωρο. Γιατί όχι εικοσάωρο από αύριο, έστω μεθαύριο;
Ελεύθερος χρόνος (!!) για να αφιερώσεις στα χόμπι σου, στο χορό και το τραγούδι, στην παρέα των φίλων σου, για να μάθεις το γιο σου κολύμπι, για να κάνεις έρωτα, για να θαυμάσεις μια δύση ηλίου, για να παίξεις θέατρο, να ζωγραφίσεις, να διαβάσεις τους κλασικούς...
Βέβαια έχουμε και τους γιάπηδες, που θα πουν: Αυτά που αραδιάστηκαν στην προηγούμενη παράγραφο είναι για τους λαπάδες, εγώ χρειάζομαι τα λεφτά για να ξεπληρώσω το 4Χ4, τη σπιταρώνα, την πισίνα... Στη μέλλουσα κοινωνία πρέπει να υπάρξουν ειδικά σεμινάρια για τους άπληστους γιάπηδες, κι αν κι αυτά αποτύχουν πρέπει να στέλνονται σε ειδικούς ψυχιάτρους, σε κλινικές όπου θα υπάρχουν τα πάντα, από χοροδιδασκαλεία μέχρι ωραίες πόρνες για να τους μυήσουν στα μυστικά του έρωτα... Η μέλλουσα κοινωνία θα μεταχειρίζεται τα καημένα τα γιαπάκια, όπως η σημερινή μεταχειρίζεται τους πνευματικά καθυστερημένους.
Σήμερα το πρωί οι απόψεις του υπογράφοντος ημιμαθή βρήκαν δικαίωση σε «έκθεση των Γάλλων ειδικών». Το διάβασα στον εξαιρετικά καλογραμμένο πρόλογο του βιβλίου της Έλλης Παππά «Η κομμούνα του 1871. Επανάσταση του εικοστού πρώτου αιώνα;», που μου χάρισε ο γιος της και φίλος μου Νίκος Μπελογιάννης. Παραθέτω το κείμενο αυτούσιο γιατί διακρίνεται για την καθαρότητά του και την ευκρίνειά του:
Ορατές είναι και οι πρώτες αλλαγές που φέρνει η επιστημονικοτεχνική επανάσταση στον τομέα της καθαρά παραγωγικής διαδικασίας. Ορισμένες έχουν επισημανθεί από τους επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό - π.χ., έκθεση Γάλλων ειδικών είχε επισημάνει από τη δεκαετία του ’70 πως η παραγωγικότητα της εργασίας έχει ανέβει τόσο ώστε να καθιστά διεκδικήσιμη την εργάσιμη μέρα των τεσσάρων, αν όχι και των τριών ωρών.
Ένα τόσο «τολμηρό» αίτημα, που μεταξύ των άλλων θα έλυνε και το πρόβλημα της ανεργίας, δεν υιοθετήθηκε, έστω και εν μέρει, ούτε από τα κόμματα της αριστεράς ούτε από τα συνδικάτα - που πολύ δειλά προβάλλουν στις διεκδικήσεις τους την εβδομάδα των 35 ωρών. Έτσι οι εργαζόμενοι μένουν ακόμη στην κατάκτησή τους του περασμένου αιώνα, στο οκτάωρο, με μοναδικό κέρδος την εβδομάδα των πέντε ημερών που, κι αυτή, κατακτήθηκε στις καπιταλιστικές χώρες και όχι στις χώρες του «υπαρκτού».
Ας αρχίσουμε λοιπόν την καμπάνια για το εικοσάωρο. Η αύξηση του ελεύθερου χρόνου θα ανεβάσει την ποιότητα της ζωής και το πολιτιστικό επίπεδο των εργαζομένων. Και ο 21ος αιώνας θα αναφέρεται στην ιστορία ως η μεγάλη ανάκαμψη της ανθρωπότητας.
* Ο Διονύσης Συκιώτης είναι χημικός περιβαλλοντολόγος
Πηγή:www.avgi.gr

Προσπάθεια φίμωσης συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ Ερώτηση για τη μήνυση που κατέθεσαν στελέχη της επιχείρησης στη Δυτική Μακεδονία σε βάρος μέλους της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για «συκοφαντική δυσφήμιση»

 Τη δίωξη σε βάρος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε από τον διευθυντή του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Σοφία Καλαντίδου και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Διώκεται με μήνυση από τον διευθυντή του ορυχείου νοτίου πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ κ. Ιωακείμ Ιωάννη και μάρτυρες κατηγορίας τον δ/τή του λιγνιτικού κέντρου κ. Νικολακάκο Παναγιώτη και τον αναπληρωτή του Παλαβό Στέφανο, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Βόμβας Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης και μέλος της διοίκησης του "Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας", για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.
Αφορμή είναι ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια που εξελίσσονταν έλεγχος της τροχαίας στα φορτηγά που δούλευαν στα λιγνιτωρυχεία, μετά από πρωτοβουλία ταξικών συνδικάτων, ο κ. Ιωακείμ έδωσε εντολή να σταματήσουν όλα τα φορτηγά που δούλευαν στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και έτσι αντικειμενικά κατέστησε αδύνατο το συγκεκριμένο έλεγχο. Αυτό θεωρήθηκε συκοφαντική δυσφήμιση που βλάπτει την τιμή και την υπόληψη του κ. Ιωακείμ. Ετσι, ένας αγωνιστής συνδικαλιστής που κάνει το ταξικό του χρέος, χωρίς καμία ιδιοτέλεια και υπερασπίζεται αταλάντευτα τα δικαιώματα των εργαζομένων χαρακτηρίζεται συκοφάντης και κινδυνεύει με δικαστική εξόντωση και με δυσβάσταχτη για αυτόν ταλαιπωρία να αποδείξει ότι δεν είναι "ελέφαντας".
Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ αποκομίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη από τις εργολαβίες, όπως και οι ίδιοι οι εργολάβοι, αφού οι μισθοί των εργαζομένων στις εργολαβίες, που ανέρχονται σε χιλιάδες δεν είναι ούτε στο μισό με τους αντίστοιχους μισθούς των μόνιμων εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Εχουν άθλιες συνθήκες δουλειάς και εντατικοποίησης της εργασίας, διότι οι περισσότεροι δουλεύουν 10 και 12 ώρες καθημερινά για 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα. Η "μαύρη" ανασφάλιστη απλήρωτη δουλειά και η καθυστέρηση των πληρωμών είναι καθεστώς γι' αυτό το κομμάτι των εργαζομένων.
Είναι καθαρό και προφανές ότι η συγκεκριμένη μήνυση ένα στόχο έχει. Να κλείσει στόματα, να κλιμακώσει την τρομοκρατία που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ και τους εργολάβους για τη συνδικαλιστική τους δράση. Θέλουν με κάθε θυσία και τρόπο να σταματήσουν κάθε αγώνα και διεκδίκηση».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
1) Εάν εγκρίνουν τις ενέργειες των διευθυντών του λιγνιτικού κέντρου και του διευθυντή του ορυχείου νοτίου πεδίου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
2) Εάν πρόκειται να παρέμβει η κυβέρνηση για να αποσυρθεί η μήνυση κατά του αγωνιστή συνδικαλιστή που υπερασπίζεται με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία τα συμφέροντα των εργαζομένων.
3) Εάν εγκρίνει την τρομοκρατία στη ΔΕΗ για να μην υπάρχουν αντιδράσεις για το δουλεμπόριο, «νοικιασμένοι» εργάτες και τις εργολαβίες της ΔΕΗ, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβών που επικρατούν στα ορυχεία της ΔΕΗ και τους σταθμούς παραγωγής στη Δυτ. Μακεδονία.
4) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τους συγκεκριμένους διευθυντές και γενικότερα για να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές από στελέχη της ΔΕΗ.
5) Εάν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και να γίνουν επιτέλους οι προσλήψεις από διαγωνισμούς που εκκρεμούν πάνω από δυο χρόνια. Τέλος, αν προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες και απαραίτητες 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



Πηγή:Ριζοσπάστης

Απεργία στις 11 Φλεβάρη προτείνει η ΔΑΣ Επιστολή στη διοίκηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έστειλε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»


Πρόταση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας κατέθεσε προς τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), πρωτοστατώντας σταθερά για την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, χωρίς καμιά αναμονή.
Σε επιστολή που η ΔΑΣ κατέθεσε χτες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι είναι ανάγκη «να δώσουν οι εργαζόμενοι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική» και ζητά «την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 11 Φλεβάρη». Αντίστοιχη επιστολή έστειλαν τα στελέχη της ΔΑΣ και στο προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπου τονίζεται: «Παίρνοντας υπόψη την οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης που εξελίσσεται σε βάρος των οικονομικών, κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και με βάση τη σχετική προηγούμενη απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη απεργίας το επόμενο διάστημα, ζητούμε να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία στις 11/1/2010 έτσι ώστε έγκαιρα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της».
Η σφοδρότητα και αποφασιστικότητα με την οποία το κεφάλαιο και οι υπερασπιστές του εντείνουν την επίθεση ενάντια σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκό εισόδημα, όπως αποτυπώνεται και σε μια σειρά αντεργατικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα (π.χ. για την επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας) καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι να χαράξουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Βήματα που μπορούν να πατήσουν στέρεα πάνω στην εμπειρία που εμπλούτισε σημαντικά η απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη, δίνοντας απάντηση στο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και αναδεικνύοντας τις σημαντικές αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Τους κορόιδευε τριπλός πράκτορας Οργή του Μπαράκ Ομπάμα για τις αποτυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Khalil Abu-Mulal al-Balawi

Την ώρα που για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα επέκρινε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «τα έκαναν θάλασσα» στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος την ημέρα των Χριστουγέννων, γινόταν γνωστό ότι η CΙΑ είχε βασίσει τις ελπίδες της για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε έναν Ιορδανό τριπλό πράκτορα που τελικά σκότωσε οκτώ πράκτορές της στο Αφγανιστάν.

O 36χρονος Χουμάμ Καλίλ Αμπου-Μουλάλ αλ-Μπλάουι, Ιορδανός γιατρός, είχε προταθεί στους Αμερικανούς από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες ως αξιόπιστη πηγή που εκινείτο στο περιβάλλον της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Θεωρήθηκε από τη CΙΑ αλλά και από την αμερικανική κυβέρνηση ως «η μεγαλύτερη ελπίδα» τους προκειμένου να βρουν τον Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Ζωσμένος Αυτό εξηγεί και την παρουσία οκτώ ανθρώπων στο δωμάτιο όπου θα έδινε τις πληροφορίες ο αλ-Μπαλάουι, ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά σε αποστολή αυτοκτονίας. Συνήθως σε τέτοιες ενημερώσεις είναι παρόντες ένας ή δύο πράκτορες. «Μας είχε δώσει πληροφορίες που βγήκαν αληθινές για ανθρώπους της Αλ Κάιντα στους οποίους είχε πρόσβαση», λέει στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας. «Είχαμε πολλές ελπίδες διότι μας διοχέτευε σταθερά με λεπτομέρειες για χαμηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα».

Στις 30 Δεκεμβρίου ο αλ-Μπαλάουι έφθασε σε αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και επειδή του είχαν εμπιστοσύνη δεν τον έψαξαν. Μέσα στο δωμάτιο πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και σκότωσε επτά Αμερικανούς πράκτορες της CΙΑ και τον Ιορδανό σύνδεσμό του. Έτσι αποδείχθηκε ότι ο Ιορδανός δεν ήταν διπλός πράκτορας που κατασκόπευε για λογαριασμό της CΙΑ, αλλά τριπλός που προσποιείτο ενώ έδινε πληροφορίες στην Αλ Κάιντα.

Η αιματηρή αυτή επίθεση στη CΙΑ αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στις όποιες ελπίδες είχε η υπηρεσία αυτή να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν, ενώ θέτει και σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις της με την ιορδανική μυστική υπηρεσία, στελέχη της οποίας είχαν εγγυηθεί προσωπικά για την αξιοπιστία του πράκτορα. Οι Ιορδανοί είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο αλ Μπαλάουι βρισκόταν στις φυλακές της Ιορδανίας και εκεί τον προσέγγισαν οι Ιορδανοί πράκτορες τούς οποίους έδειξε να εμπιστεύεται και να απομακρύνεται από τις ακραίες θέσεις του. Δέχθηκε να κατασκοπεύσει για λογαριασμό τους αλλά στην ουσία συνεργάστηκε με την Αλ Κάιντα για να εξολοθρεύσει μια ομάδα ελίτ πρακτόρων της CΙΑ.

Όπως σχολίασαν στελέχη της υπηρεσίας, το χτύπημα αυτό ήταν μια επίδειξη δύναμης της Αλ Κάιντα έπειτα από μια σειρά συνεχών βομβαρδισμών από αμερικανικά αεροσκάφη σε περιοχές όπου πιστεύεται ότι κρύβονται σημαντικά μέλη της ισλαμικής οργάνωσης.


Πηγές:www.tanea.gr-The Times

Της Rana Sabbagh-Gargourin

«Κλεμμένα» μοτίβα για κούπες. Τα Starbucks θα αποζημιώσουν το Μεξικό για... πνευματικά δικαιώματα των Αζτέκων


Την «Στήλη του Ήλιου» των Αζτέκων «ξεπατίκωσαν» τα Starbucks

Mε σχέδια όπως εκείνα των Αζτέκων διακόσμησε κάποιες κούπες της η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks, αντιμετωπίζοντας όμως την μήνιν του Μεξικού για... παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.Η εταιρεία θα σταματήσει προσωρινά να πουλά τις κούπες, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση· το Μεξικό διαμήνυσε στην εταιρεία ότι προκύπτει θέμα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Θέατρο-«Τίτα - Λου»


Την επίσημη παράστασή της με το έργο «Τίτα - Λου»της Κατρίν Αν θα δώσει στις 14/1 ο θίασος «Βήματα» των Ελένης Γερασιμίδου - Αντώνη Ξένου, στο θέατρο«Παραμυθίας». Οι αδελφές Τίτα και Λου ξεκινάνε να γνωρίσουν τον κόσμο και τον έρωτα. Τίτα - Λου, ένα σώμα και μια ψυχή που βουτάει με θάρρος και πάθος στη ζωή. Τίτα - Λου, ένα παραμύθι για όσους ψάχνουν να βρουν το πιο βαθύ κομμάτι του εαυτού τους. Μια ιστορία για τη δύναμή μας να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να ξεκινούμε ξανά από την αρχή. Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσίαΕυτυχίας Λιβανίου, μουσική Χριστίνας Τζάκσον - Αλεξάνδρας Μπότη, σκηνικά - κοστούμιαΚώστα Βελινόπουλου. Παίζουν: Δέσποινα Κοκκορόγιαννη και Αγγελική Ξένου. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη 10 μ.μ. και κάθε Παρασκευή 8.30 μ.μ.






Πηγή:Ριζοσπάστης

Tο αίμα των Ευρωπαίων κυλάει στο Αφγανιστάν.Σκοτώθηκε ο 29ος Δανός στρατιώτης.Άλλοι 5 Δανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.


Ένας Δανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο δανικός στρατός.Άλλοι πέντε Δανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό, και δύο από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε υπαίθριο νοσοκομείο.Ο συνολικός αριθμός των Δανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν ανέρχεται πλέον σε 29, αφότου οι διεθνείς δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη χώρα αυτή στα τέλη του 2001.Περισσότεροι από 700 Δανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF), υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.Η Δανία είναι η χώρα με τις βαρύτερες απώλειες αναλογικά με τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ISAF.

Δανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο άδικο πόλεμο του Αφγανιστάν.
Πηγές: www.naftemporiki.gr-ΑΠΕ - ΜΠΕ- Γαλλ. Πρακτορείο

Μια προσέγγιση για τις εξελίξεις στο Ιράν

Το όποιο αποτέλεσμα της εσωτερικής διαπάλης δυνάμεων στο Ιράν για το «ποιος-ποιον» δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως ή κυρίως μόνο στη βάση της καταστολής που επιδεικνύει η κυρίαρχη μερίδα. Σημαντικό ρόλο πρέπει να παίζει και ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και η δυνατότητά τους να κινητοποιούν τις μάζες, με δεδομένο βέβαια τον έλεγχο –τουλάχιστον τον βασικό– των κύριων μηχανισμών του καθεστώτος από την πλευρά της συμπολίτευσης, του Αχμαντινετζάντ.

Φάνηκε πως τα βάθρα στηρίγματος του φεουδαρχικού κατεστημένου που μετεξελίσσεται σε αστική τάξη έχει το πάνω χέρι. Σε αυτήν την πλευρά συγκαταλέγονται η αστική τάξη που παράχθηκε και αναπαράγεται μέσα από τις κρατικές δομές και επιχειρήσεις (πετρελαϊκές και άλλες) μαζί με την αντίστοιχη γραφειοκρατία, καθώς και οι κυρίαρχες φεουδαρχικές δυνάμεις με τις όποιες μετεξελίξεις τους στην ύπαιθρο. Ο έλεγχος από την πλευρά τους του κρατικού μηχανισμού εξηγεί την υποστήριξη που έχουν απ’ τους δημόσιους υπαλλήλους. Τα αυξημένα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου έδωσαν στις δυνάμεις αυτές τη δυνατότητα κάποιων παροχών στα φτωχά στρώματα των αστικών κέντρων ενώ και η πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού τους υποστήριξε. Το θρησκευτικό επικάλυμμα του ισλαμισμού συνιστά τον ιδεολογικό συνεκτικό ιστό αυτών των δυνάμεων μέσα από το σχήμα κράτος-θρησκεία.

Στην αντίπαλη πλευρά συμπαρατάχθηκαν αστικές μερίδες που υπήρχαν και αναπαράγονταν στον ιδιωτικό τομέα και τα αντίστοιχα στελέχη της, αστικά τμήματα που μετά τις «μεταρρυθμίσεις» του ’90 έχουν στα χέρια τους εξαγωγικούς κλάδους αλλά και «εγχώριες» επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν. Αυτές οι δυνάμεις πέρα από τον «εαυτό τους» παρέταξαν στην αντιπαράθεση που εξελίχθηκε σημαντικά κομμάτια της διανόησης και της φοιτητικής νεολαίας προβάλλοντας τον στόχο της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος.

Αυτή η –σε αδρές γραμμές– ανάλυση των δυνάμεων που αντιπαρατίθενται στην ιρανική κρίση καταδεικνύει ότι πρόκειται για μια διαπάλη διαφορετικών μερίδων του ιρανικού συστήματος για το ποια θα έχει το «πάνω χέρι» στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ποιος θα είναι ο ρόλος της κάθε μιας, πώς θα διαμορφωθεί στην παρούσα φάση η διάταξη αυτών των δυνάμεων στο εσωτερικό της ιρανικής ελίτ. Με αυτή την έννοια δεν πρόκειται για λαϊκή εξέγερση που πηγάζει και εκφράζει γνήσια λαϊκά συμφέροντα ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση της κυρίαρχης τάξης και των μερίδων της. Αυτό βέβαια καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν κινητοποιήθηκαν λαϊκές μάζες. Δεν είναι μάλιστα καθόλου έξω από τη λογική των πραγμάτων τις τρεις αυτές εβδομάδες να εκφράστηκε και η γενικότερη δυσαρέσκεια του λαϊκού παράγοντα ενάντια σ’ ένα εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό καθεστώς. Το ζήτημα είναι ότι η δυσαρέσκεια αυτή προσμετρήθηκε και καταγράφηκε στην αντιπολιτευόμενη αστική πλευρά, δεν «πάτησε» ούτε σηματοδοτήθηκε πολιτικά από κάποια ή κάποιες δυνάμεις που κινούνται έξω και ενάντια στο υπάρχον ιρανικό καθεστώς, με δεδομένη και στη χώρα αυτή την κατάσταση της Αριστεράς. Και στην περίπτωση της πρόσφατης ιρανικής κρίσης μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μεγάλο πολιτικό κενό που υπάρχει από τα Αριστερά, το χαμηλό –στην καλύτερη περίπτωση– επίπεδο συγκρότησης των αριστερών, κομμουνιστικών δυνάμεων. Είναι αυτό το κενό που δίνει για την ώρα τη δυνατότητα στην κυρίαρχη τάξη και στις μερίδες τους να εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να τη χρησιμοποιούν στη μεταξύ τους αντιπαράθεση που είναι μακριά και έξω απ’ τα λαϊκά συμφέροντα.

Για την προώθηση των συμφερόντων και των επιδιώξεών τους οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, μολονότι διαθέτουν τις απαραίτητες πληροφορίες και έχουν δυνατότητα ανάλυσης και γνώσης των πραγματικών χαρακτηριστικών της ιρανικής κρίσης, σκόπιμα συσκοτίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Μέσα από τη χρήση ασαφών και παραπλανητικών όρων («σκληροπυρηνικοί» και «αυταρχικοί» οι μεν, «μετριοπαθείς» και «φιλελεύθεροι» οι άλλοι) βρίσκουν την ευκαιρία να εντείνουν την πίεση προς την κυρίαρχη μερίδα της ιρανικής ελίτ, ευελπιστώντας στην αποδυνάμωσή της με την προσδοκία ότι μπορούν να κάνουν πιο εύκολα παιχνίδι με την αντιπολίτευση. (Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έδρασαν ως ενεργούμενα της Δύσης).

Με πιο θορυβώδη τρόπο οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, παίρνουν ανοιχτά το μέρος της αντιπολίτευσης. Ο Ομπάμα κράτησε αρχικά μια πιο επιφυλακτική στάση, ενώ ανέβασε τους τόνους όταν φάνηκε πως η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά Αχμαντινετζάντ-Χαμενεΐ, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους ρεπουμπλικάνους να στηρίξει ανοιχτά την αντιπολίτευση. Ίσως το επιτελείο Ομπάμα να αντιλήφθηκε αυτό που αρκετά εύστοχα επισημάνθηκε από πολλές πλευρές, ότι δηλαδή μια ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την αντιπολίτευση μάλλον θα την έβλαπτε, καθώς θα δικαίωνε την πλευρά Αχμαντινετζάντ που έντεχνα έκανε λόγο για υποκίνηση της αντιπολίτευσης από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές και ειδικά τους Αμερικανούς. Το κλείσιμο αυτού του γύρου της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ιρανικής ελίτ δικαίωσε τη Ρωσία που ξεκάθαρα, ανοιχτά και απ’ την πρώτη στιγμή υποστηρίζει τον Αχμαντινετζάντ.

Η ως τώρα κατάληξη της ιρανικής κρίσης, πέρα από τα αποτελέσματα που θα παραγάγει σχετικά με το συσχετισμό δύναμης και τη διάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό του ιρανικού καθεστώτος με εμφανώς κερδισμένη την πλευρά που εκπροσωπείται από τον Αχμαντινετζάντ, θα επιδράσει στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο πλέγμα των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται οξυμένα στην ευρύτερη και στρατηγικά σημαντική περιοχή. Και όλα αυτά με δεδομένες τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν, τις δυνατότητες επηρεασμού των εξελίξεων που έχει σε μια σειρά μέτωπα (Ιράκ, Μ. Ανατολή, μέσω των σχέσεών του με τη Χαμάς και ιδίως με τη Χεζμπολάχ) αλλά και της αδήριτης αναγκαιότητας να πάρει θέση –έστω όχι οριστική– αλλά τουλάχιστον να «γείρει» προς κάποια πλευρά ιμπεριαλιστική σε μια περίοδο που ήδη έχει τεθεί και εξελίσσεται το ζήτημα της αναδιάταξης δυνάμεων και των στρατηγικών συμμαχιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ιράν ήδη έχει συνάψει σχέσεις εμπορικές και οικονομικές με τη Ρωσία, ενώ είναι γεγονός η στήριξη της τελευταίας –προφανώς με όρους– στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν συμμετέχει ως παρατηρητής (μαζί με την Ινδία και το Πακιστάν) στον Οργανισμό της Σαγκάης, με κυρίαρχες σε αυτόν τη Ρωσία και την Κίνα. Η εξέλιξη του BRIC αποτελεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς.

Ποια θα είναι η στάση του Ιράν σε όλα αυτά; Και πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Ομπάμα; Πώς θα χειριστεί, στη βάση των πρόσφατων δεδομένων, το ιρανικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πεδίο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή;

Τελικά, μέσα στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου με το αίμα των λαών, η κρίση στο Ιράν σίγουρα δεν αποτελεί μια αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση του Ιράν.

Το κείμενο αυτό βασίστηκε σε παλιότερο της Προλεταριακής Σημαίας

Οι επιθέσεις, η καταστολή και αστυνομική βία αυξάνονται.

Σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται ειδήσεις για επιθέσεις από ακροδεξιούς σε στέκια μεταναστών, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, σε ανθρώπους που με τον ένα ή άλλο τρόπο αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική. Παράλληλα αυξάνουν και οι λεγόμενες "αυθαιρεσίες" - βιαιότητες από πλευράς της αστυνομίας με πρόσφατα πιο τρανταχτά γεγονότα αυτά του Χιλιανού, των μαθητών στη Πάτμο, της παρακολούθησης ανθρώπου στην Αγ. Παρασκευή και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Είναι τόσο πολλά και έντονα τα κρούσματα της αστυνομικής βίας που ακόμη και τα ΜΜΕ αναγκάζονται να ασχοληθούν με αυτά, αντίθετα με τις φασιστικές επιθέσεις, που προαναφέραμε, τις οποίες τις τρώει το μαύρο σκοτάδι, προφανώς εδώ θα χάλαγε η σούπα περί "αντεξουσιαστικής" βίας.
Όπως και να έχει το πράγμα και ανεξάρτητα από τι επιλέγουν τα ΜΜΕ να προβάλουν, αυτό που ισχύει, παρά τις υποκριτικές κραυγές του Χρυσοχοίδη για πάταξη των ..."επίορκων" αστυνομικών και κόψιμο του "ομφάλιου λόρου" φασιστικών οργανώσεων και κράτους, είναι ότι υπάρχει ομφάλιος λόρος που δεν είναι άλλος από την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μια πολιτική που με πρόσχημα τη κρίση και τις πιέσεις για μέτρα από την Ε.Ε. θα γίνει ακόμη πιο επιθετική στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ό,τι έχει απομείνει πρέπει να φύγει από τη μέση στο όνομα της διάσωσης και αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου ντόπιου και διεθνούς.
Ο καθημερινός βομβαρδισμός για μέτρα στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους μισθούς, στην εκπαίδευση, στην υγεία προκαλεί έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους. Η ανεργία ολοένα αυξάνει, οι μισθοί αν δεν "παγώσουν" θα μειωθούν, ο λαός θα πρέπει να αποδεχτεί τη μοίρα του και να κάτσει ήσυχος να υπομένει τα μέτρα που θα σώσουν το κεφάλαιο σε ...τρία χρόνια.
Επειδή όμως υπάρχουν δείγματα τα τελευταία χρόνια ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν μένουν απλά στην ανησυχία, παρά και τον βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ, καλό θα ήταν και να φοβηθούν λίγο. Εκτός από την άμεση καταστολή των διαδηλώσεων υπάρχει και η καθημερινή, πρέπει να περάσει ο φόβος του μπάτσου τρομοκράτη που μπορεί να σε συλλάβει με το παραμικρό και να σε βασανίσει στο Α.Τ. ή του φασίστα που μπορεί να σε στοχοποιήσει στη γειτονιά, στη πόλη, στη δουλειά και να σου βάλει καμιά φωτιά στο σπίτι ή να σου επιτεθεί άμεσα απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα ή και τη ζωή σου ακόμη. Μήπως και η ανησυχία αντί να μετατραπεί σε οργή και αντίσταση μετατραπεί σε φόβο και αποδοχή της επίθεσης.
Είναι αναγκαίο λοιπόν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η αριστερά, ιδιαίτερα η "εκτός των τειχών", να ξεπεράσει το στάδιο της καταγγελίας της αστυνομικής (δήθεν) αυθαιρεσίας, των φασιστικών επιθέσεων και να περάσει στο στάδιο του κοινού βηματισμού αντίστασης στην επίθεση του συστήματος στα λαϊκά δικαιώματα. Να βρεί το βηματισμό αυτόν που θα δώσει τα αναγκαία στηρίγματα στο λαό να αντισταθεί όχι μόνο στη καταστολή και τις επιθέσεις αλλά στην αιτία που είναι η συνολική επίθεση κυβερνήσεων, ιμπεριαλιστών, κεφαλαίου. Να αναπτυχθούν αγώνες και αντιστάσεις στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές παντού.