Σάββατο 22 Μαΐου 2010

22 Μάη 1963 - Δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Τα γεγονότα της Τετάρτης 22 Μάη του 1963

Το βράδυ της 22 Μάη του 1963, μέσα σε κλίμα πρωτόγνωρης τρομοκρατίας, ο Λαμπράκης εκφωνούσε ομιλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού και είχε περικυκλωθεί από 180 ένστολους χωροφύλακες και πολλούς άλλους με πολιτικά. Επικεφαλής τους ήταν ο επιθεωρητής Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδας, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μήτσου, αλλά παρευρισκόταν όλη η ηγεσία της αστυνομίας, ο διευθυντής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, συνταγματάρχης Ευθύμιος Καμουτσής, ο υποδιευθυντής Αστυνομίας, αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Διαμαντόπουλος, ο διοικητής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταγματάρχης Κωνσταντίνος Δόλκας και οι υπομοίραρχοι Εμμ. Καπελώνης και Δ. Κατσούλης. Ο τελευταίος ήταν γνωστός κομμουνιστοφάγος, προϊστάμενος της «Υπηρεσίας Δίωξης Κομμουνισμού». Εκατοντάδες φασιστοειδή και παρακρατικοί την ίδια στιγμή πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση στον ίδιο περίπου χώρο.

Στην Ηλιούπολη, τους αγωνιστές, τους δολοφονούμε και δεύτερη φορά.

Με αφορμή το αφιέρωμα στο Γρηγόρη Λαμπράκη αναζητήσαμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Στο ψάξιμο πέσαμε πάνω σε αυτή τη φωτογραφία που είναι από παλιότερη εκδήλωση στο δήμο Ηλιούπολης.
Τότε θυμηθήκαμε ένα δημοσίευμα που είδαμε στις 16 Απρίλη στο ιστολόγιο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης με τίτλο αυτόν που χρησιμοποιούμε και 'μεις. Ελπίζουμε από τότε κάτι να έχει αλλάξει! Θαυμάστε:

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Διεθνιστική αλληλεγγύη στο ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα

Ηδη, 60 κόμματα από όλο τον κόσμο έχουν αποστείλει μηνύματα συμπαράστασης στους αγώνες του ελληνικού λαού
Από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη στην Αθήνα
Συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα από κάθε γωνιά του πλανήτη από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα έχουν φτάσει συνολικά 60 μηνύματα, από τα εξής κόμματα:
 
1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
2. Αλγερινό Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό
3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
4. Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας (Αυστρία)
5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
6. Κόμμα Εργατών Βελγίου
7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας
8. Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
10. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
11. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
12. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
13. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
14. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
15. Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας
16. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

ΔΗΚΚΙ: Σοσια-Ληστή ΝΤ. Στρος-Καν Ανεπιθύμητος

Το ΔΗ.Κ.ΚΙ., στην Πανελλαδική απεργία της 20.5.2010, εστίασε σε δύο επίκαιρα ζητήματα, τα οποία ανέγραψε στα πανώ του.
Το ένα -ως απάντηση- ανέφερε (σε μετάφραση στα ελληνικά):
ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΗ ΝΤ. ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ, ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ
και το άλλο
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΑΜ
Ως γνωστόν, το Δ.Ν.Τ. δεν μπορεί να παρεμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα μιας χώρας, αλλά ο "ψευτο-σοσιαλιστής" κ. Στρος-Καν είχε το θράσος να προτείνει σε τηλεοπτικό σταθμό την περικοπή όχι μόνο των οριακών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των ταπεινών μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία με 159 νεκρούς.Boeing 737 συνετρίβη κατά την προσγείωση του.



india_crash_BoeingΤραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα βρήκαν οι περισσότεροι από τους 160 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος αεροσκάφους τύπου Boeing 737 της Air India, που συνετρίβη τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά την προσγείωσή του στη Μανγκαλόρ της Νότιας Ινδίας.

Συντριβή και πυρκαγιά

Το αεροσκάφος προέρχονταν από το Ντουμπάι και ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης σε αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Μανγκαλόρ, στο κρατίδιο Καρνατάκα και συνετρίβη, ενώ στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.
Το αεροσκάφος πάτησε στο διάδρομο προσγείωσης σε φράχτη και στη συνέχεια σε τοίχο του αεροδρομίου. Η τοποθεσία του αεροδρομίου, το οποίο βρίσκεται σε δασώδη έκταση μέσα στους λόφους, έκανε τις προσπάθειες διάσωσης των συνεργείων ακόμη πιο δύσκολες.

«Μπουκώνουν» με μηνύσεις μάρτυρες που κατέθεσαν για Siemens


Το ρεκόρ της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, προς το παρόν, δεν είναι τα ευρήματα και οι αποδείξεις για λαδωμένους πολιτικούς.
Δ. Καραπάνος (αριστερά), Ν. Μπαριτάκης (δεξιά) δύο από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην εξεταστική και θα πρέπει να υποστηρίξουν τις καταθέσεις τους και στα δικαστήρια  
Δ. Καραπάνος (αριστερά), Ν. Μπαριτάκης (δεξιά) δύο από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην εξεταστική και θα πρέπει να υποστηρίξουν τις καταθέσεις τους και στα δικαστήρια Ρεκόρ και μάλιστα θλιβερό έχει σημειωθεί ως προς τον αριθμό των αγωγών που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί σε βάρος συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι κλήθηκαν και κατέθεσαν για ερευνώμενες συμβάσεις του ΟΤΕ και του ΟΣΕ. Μάλιστα, οι καταθέσεις αυτές κρίθηκαν σημαντικές από την εξεταστική επιτροπή, κάποιες άφησαν εμβρόντητα τα μέλη της, ενώ απ' αυτές δρομολογήθηκαν ενέργειες της επιτροπής (αναζήτηση θαμμένων δικογραφιών, συσχετισμός εγγράφων, κλήσεις μαρτύρων, αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών κ.ά.). Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τέσσερις αγωγές κατά τριών μαρτύρων.

Oι σωτήρες θέλουν να μας αγοράσουν φθηνότερα...


Τίποτε σ’ αυτή τη ζωή και σ’ αυτό τον κόσμο δεν είναι τζάμπα. Ακόμα και τη χρεοκοπία τη χρυσοπληρώνεις. Ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι και οισυνταξιούχοι το κατάλαβαν, ενώ πολύ σύντομα θα το αντιληφθούμε και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η... επιθυμία των αρχι-επιτηρητών μας (Ε.Ε. και ΔΝΤ) διατυπώνεται χωρίς περιστροφές: Μαχαίρι στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως έχει παραδεχτεί και ο πρωθυπουργός μας, άλλωστε, τηδιακυβέρνηση την έχει αναλάβει ο μηχανισμός στήριξης...
thumbΈχουμε και λέμε λοιπόν: Την πρώτη δόση των δανεικών (που είναι απαραίτητα για να ξεπληρώσουμε παλιότερα δανεικά) την πήραμε. Για να πάρουμε αυτά τα πάνω - κάτω 13 δισ. η κυβέρνηση έδωσε – για την ακρίβεια πήρε από την ελληνική κοινωνία και μεταβίβασε στις αγορές:
* Δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μισθό στο Δημόσιο.
* Δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
* Τινάζει στον αέρα το εργασιακό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πλαίσιο.
Μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ακόμη μερικά δισεκατομμύρια (απαραίτητα για να ξεπληρώσει τόκους από παλιότερα χρέη). Κι απ’ ό,τι φαίνεται, για να εξακολουθήσει να τα λαμβάνει από το... φιλόπτωχοΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση θα «υποχρεωθεί» πάλι να δώσει κατιτίς. Ο σοσιαλήσταρχος πρόεδρος του ΔΝΤ, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι επίσημοι και... ημιεπίσημοι το έχουν θέσει ξεκάθαρα: Να κοπούνδύο μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα...

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας


 Δηλώσεις για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κούβας

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση σήμερα (21-5-2010) με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Κούβα, αλλά και τις συνέπειες της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης στην Κύπρο και στην Κούβα.
Ενημέρωσα πλήρως τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας σε ότι αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και η διαβεβαίωση την οποία έχω λάβει από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι ότι η Κούβα θα συνεχίσει όπως είναι μέχρι σήμερα να στηρίζει τον αγώνα του Κυπριακού Λαού για απελευθέρωση και επανένωση στην βάση αρχών, οι οποίες χαρακτηρίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας τους.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ Το πρόβλημά τους: το σφυροδρέπανο!


Το δικαστήριο της Λιθουανίας αναγνώρισε τη σβάστικα σαν «ιστορική κληρονομιά» της χώρας
Οπως είναι γνωστό, στη Λιθουανία, όπως και στις άλλες χώρες της Βαλτικής, οι αντεπαναστατικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία, έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων (π.χ. του σφυροδρέπανου, του κόκκινου αστεριού). Η απαγόρευση συνοδεύτηκε με την υποκριτική αιτιολογία πως απαγορεύονται τα σύμβολα των λεγόμενων «ολοκληρωτικών καθεστώτων». Εδώ και καιρό με την έννοια του «ολοκληρωτισμού» ΕΕ κι ΗΠΑ επιχειρούν τη διαστροφή της πραγματικότητας και της Ιστορίας ταυτίζοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το πρόβλημά τους είναι το κομμουνιστικό κίνημα, όπως δείχνει όλα αυτά τα χρόνια και η κατάσταση στις χώρες της Βαλτικής, όπου έχουν αναγνωριστεί ως «ήρωες της ελευθερίας» όσοι συμμετείχαν στα διάφορα ένοπλα φασιστικά σώματα που είχαν δημιουργήσει οι ναζί από ντόπιους. Αυτή την πραγματικότητα κατέδειξε ένα ακόμη γεγονός.

Ιράκ: Τουλάχιστον 22 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου


Το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53 προκάλεσε η έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε αγορά στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα.Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Χαλίς, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, μερικοί πολύ σοβαρά, από πολλές ξεχωριστές επιθέσεις σε όλη τη χώρα.
Σε μία από αυτές, μία οικογένεια ξεκληρίστηκε από επίθεση ενόπλων όταν τρία από τα μέλη της σκοτώθηκαν, ενώ το τέταρτο δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.