Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ο Περικλής Κοροβέσης επανέρχεται για το «βρώμικο ΄89» ! -Βέλη Ευτυχίας Καρύδη-Φαράκου κατά Κ.Κ.Ε

 Νέες αναταράξεις και ισχυρούς κλυδωνισμούς στις τάξεις της Αριστεράς αναμένεται να προκαλέσουν νεότερες δηλώσεις του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Περικλή Κοροβέση για τον ρόλο που διαδραμάτισε το 1989 η τότε ηγεσία στο σκάνδαλο της Siemens, καθώς και στην υπόθεση αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών.

Στο πλαίσιο μεγάλου αφιερώματος για την ιστορία του σοσιαλισμού, το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος και προγραμματίστηκε να προβληθεί σήμερα στις 9 το βράδυ στην ΕΤ1, στην εκπομπή «Θέμα και παραλλαγές», ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για τη στάση που τήρησε η Αριστερά κατά την πτώση του Τείχους το 1989 δεν διστάζει να μιλήσει με σκληρά και απαξιωτικά λόγια για πολιτικές αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν την περίοδο της συγκυβέρνησης και οι οποίες αποτελούν, όπως δηλώνει, «ντροπή» για την Αριστερά!

«Η δική μας Αριστερά το 1989 έδειξε την ασημαντότητά της σε έναν συγκυβερνητισμό και είναι ένοχη για το σκάνδαλο της Siemens και της Ιntracom και για την ιδιωτική τηλεόραση», υπογραμμίζει ο κ. Κοροβέσης και προσθέτει: «Εχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και είναι ντροπή για την Αριστερά αυτό το πράγμα».

'Εντονες αντιδράσεις από τον χώρο των κομμάτων της Αριστεράς αναμένεται να προκαλέσουν και οι επισημάνσεις του κ. Κοροβέση για την αβεβαιότητα στην οποία, όπως τονίζει, έχει περιέλθει η Αριστερά. Μιλώντας στην εκπομπή, ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αριστερά έχει φθάσει στο τέλος της, καθώς, όπως λέ ει, οι κοινωνικές συνθήκες γεννούν νέες τάσεις και νέα κινήματα που έχουν ξεπεράσει οριστικά τα αριστερά κόμματα.

Θερμή συζήτηση στις τάξεις της Αριστεράς αναμένεται να προκαλέσουν και οι τοποθετήσεις της κυρίας Ευτυχίας Καρύδη-Φαράκου για τη στάση που τήρησε η ηγεσία του ΚΚΕ το 1989 κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η σύντροφος του εκλιπόντος ιστορικού στελέχους της κομμουνιστικής Αριστεράς Γρηγόρη Φαράκου εξαπολύει μύδρους κατά της τότε ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή φρόντισε να ελέγξει, όπως τονίζει, τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, με αποκλειστικό σκοπό να καταπνιγεί κάθε προσπάθεια ανανέωσης.

Η κυρία Καρύδη-Φαράκου αναφέρεται στους μηχανισμούς του ΚΚΕ, οι οποίοι δεν δίστασαν, όπως υποστηρίζει, να λογοκρίνουν τις θέσεις του τότε γενικού γραμματέα του κόμματος (του Γρ. Φαράκου), απαλείφοντάς τις από τα πρακτικά του 12ου Συνεδρίου του κόμματος! Προς επίρρωση των λεγομένων της για τη στάση που τήρησε η τότε ηγεσία του ΚΚΕ στο κύμα της περεστρόικα, το οποίο σάρωνε στο διάβα του τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, η κυρία Καρύδη-Φαράκου αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε ο Χαρίλαος Φλωράκης στο πέρας των εργασιών του 12ου Συνεδρίου και θυμίζει: «Οταν ρωτήθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης, στο γήπεδο της ΑΕΚ, με το κλείσιμο του 12ου Συνεδρίου, για το σύνθημα “ανανέωση, ανανέωση”, απάντησε:“Και μόνο η λέξη μού προκαλεί ανατριχίλα”».

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/

ΕΕΔΥΕ-Βάναυση προσβολή στην ιστορική μνήμη η ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Βουλή


Με αφορμή την ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Βουλή των Ελλήνων και την αναφορά του στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία, με ελληνική συμμετοχή, στον πόλεμο της Κορέας ως «συμβολή στον πόλεμο για Δημοκρατία και Ελευθερία», η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:



«Δεν προξενεί εντύπωση η ομιλία του κ. BanKiMoon, πρώην υπουργού των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, γνήσιου απόγονου του αμερικανόθρεφτου καθεστώτος - μαριονέτα στην πατρίδα του και υπερασπιστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στον κόσμο. Οι δηλώσεις του προσβάλλουν βάναυσα την ιστορική μνήμη του λαού μας και κουρελιάζουν τις αρχές και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, αρχές που καλείται να υπηρετεί ένας ΓΓ του ΟΗΕ. Αποδεικνύεται ότι ο ΟΗΕ όλο και περισσότερο ποδηγετείται και χρησιμοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για τα σχέδια τους αλλά και για το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Επιβεβαιώνει τις συγκαλυμμένες και ανοιχτές προσπάθειες για έναν ΟΗΕ που θα επικυρώνει τις αποφάσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κύκλων όπως του ΝΑΤΟ, ΕΕ και G8.


Ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953), ακολούθησε την ωμή εισβολή των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, που δεν ήθελαν να αποδεχτούν ότι μετά την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού της φασιστικής Ιαπωνίας και τη νίκη του Εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος της Κορέας, ο λαός της Κορέας θα προχωρούσε στην εγκαθίδρυση ενός νέου λαϊκού καθεστώτος, ελεύθερο από κάθε ιμπεριαλιστική και ξένη κηδεμονία. Ο βρώμικος πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, διεξήχθη τότε υπό τη σημαία του ΟΗΕ και ηττήθηκε με τη λαμπρή νίκη των επαναστατικών δυνάμεων και την υπογραφή ανακωχής στον 38ο παράλληλο το 1953. Η παλιά ολιγαρχία της Κορέας, το ξενόδουλο και διεφθαρμένο καθεστώς του Syngman Rhee στο Νότο και τα υποταγμένα στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα κράτη, όπως το μετεμφυλιακό καθεστώς στην Ελλάδα, συμμετείχαν στη σφαγή του Κορεατικού λαού με όλα τα μέσα.


Η συμμετοχή εκστρατευτικού σώματος από την Ελλάδα και τα εκατοντάδες θύματα Ελλήνων, αποτελούν ντροπή για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας και δεν έχουν καμία σχέση με την πάλη για ελευθερία και δημοκρατία. Η μετατροπή της Νότιας Κορέας μετά το 1953 σε ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ και μια απέραντη στρατιωτική βάση με παρουσία 28.000 Αμερικάνων στρατιωτών αλλά πυρηνικών κεφαλών σήμερα στο έδαφος της, αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη των σχεδίων αλλά και της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.


Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει σήμερα, όπως και τότε στην Κορέα, την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, την Μέση Ανατολή και την Αφρική και απαιτεί την άμεση επιστροφή τους. Συνυπεύθυνες για την συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια είναι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που αποδέχονται άμεσα ή έμμεσα την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων στον κόσμο. Ο ελληνικός λαός και οι λαοί του κόσμου γνωρίζουν τα δεινά που επέφεραν και επιφέρουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απειλές. Δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν στις επιβουλές των ιμπεριαλιστών!».


Πηγή:Ριζοσπάστης

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


1. Οι πρόσφατες εξελίξεις και η ιστορία της διαχείρισης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναδεικνύουν ένα σκάνδαλο διαρκείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σ' ένα κλάδο στρατηγικής σημασίας, σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο και των συμφερόντων του λαού. Είναι μία ακόμα απόδειξη της στυγνής αντιλαϊκής πολιτικής για την οποία έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ.
Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της έκθεσης των ναυπηγείων στις νέες συνθήκες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και μάλιστα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αγοράς, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια, σταδιακά στη συρρίκνωση του κλάδου και στην υποβάθμιση των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας.
Οι συνέπειες της πορείας ιδιωτικοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας στην εργασία στα ναυπηγεία. Αφορούν και στην προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, το μέλλον της εγχώριας παραγωγής.
2. Τα ελληνικά ναυπηγεία διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, εξειδικευμένους εργαζόμενους και πείρα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση όχι μόνο εμπορικών πλοίων αλλά και πολεμικών φρεγατών και υποβρυχίων. Έχουν αναλάβει την κατασκευή βαγονιών συρμών του ΟΣΕ και Μετρό και άλλων μεγάλων μεταλλικών κατασκευών στην Ελλάδα.
Διαθέτουν σύγχρονες υποδομές για να καλύψουν τις αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες της ακτοπλοΐας, του πολεμικού ναυτικού, των μεταφορών σταθερής τροχιάς. Αναφερόμαστε μόνο σ' αυτές τις ανάγκες, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα εκατοντάδες πλοία που ναυπηγεί σήμερα στο εξωτερικό το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χωρίς επίσης να συνυπολογίσουμε τις σύγχρονες ανάγκες για κατασκευή νέων πλοίων φιλικότερων στο περιβάλλον.
Όμως η πολιτική των ελληνικών  κυβερνήσεων για τα ναυπηγεία δεν είχε ποτέ ως στόχο τη διασφάλιση της σταθερής δουλειάς των εργαζομένων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και τότε που τα αγόραζαν από το Νιάρχο και στη φάση της ιδιωτικοποίησης - παράδοσης στην «Thyssen Krupp», αλλά και τώρα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το γερμανικό όμιλο έχουν ως στόχο την παράδοση των ναυπηγείων σε νέα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Είναι πλήγμα στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος ισχυρών πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων. Η πείρα από την «Thyssen Krupp» είναι διδακτική και αποδεικτική. Ενώ  διαφημίστηκε ως «σωτήρας», που θα έφερνε νέες δουλειές στα ναυπηγεία, δεν έφερε στο ναυπηγείο ούτε ένα εμπορικό πλοίο για κατασκευή, υποβάθμισε το επισκευαστικό έργο και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν τα δισ. ευρώ για την κατασκευή πολεμικών πλοίων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις υποτάσσουν τη λύση ενός τέτοιου κρίσιμου ζητήματος στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν και δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις νέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα, τόσο στο Σκαραμαγκά όσο και στην Ελευσίνα, ότι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα δεν συμβαδίζουν με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που καλεί να εγκαταλειφθούν στην ουσία αρκετοί εγχώριοι κλάδοι παραγωγής, στους οποίους το κεφάλαιο δεν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας και να στηριχθεί το λεγόμενο «πράσινο πρότυπο ανάπτυξης».
3. Η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος για να δοθεί άμεσο πλήγμα στην ιδιωτικοποίηση κλάδων στρατηγικής σημασίας.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι άμεσα πρέπει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως και όλα τα ναυπηγεία της χώρας, να περάσουν σε κρατική ιδιοκτησία, να αποτραπεί νέα πώληση σε ιδιώτες και παραπέρα συρρίκνωσή τους. Όμως η ουσιαστική και ριζική λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής.
Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους σε όλα τα ναυπηγεία. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει πλήρη σταθερή εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους, προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βάση της λαϊκής οικονομίας είναι η κεντρικά σχεδιασμένη χρησιμοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών, των μέσων παραγωγής, της υπάρχουσας τεχνογνωσίας των ναυπηγείων της χώρας από τους εργαζόμενους, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της ακτοπλοΐας, του πολεμικού και εμπορικού στόλου, των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ο ενιαίος δημόσιος φορέας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας θα στηρίζει και θα συνεργάζεται με τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη μεταποίηση, συμβάλλοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη κλάδων και περιοχών της χώρας και σε αμοιβαία επωφελείς διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.
Το μέλλον των ναυπηγείων, όπως και των λιμανιών της χώρας, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν και να γενικεύσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, για πλήρη σταθερή εργασία, για φθηνές - ασφαλείς μεταφορές των εργαζομένων, για αποκλειστικά δημόσια λιμάνια, ναυπηγεία και ακτοπλοϊκές μεταφορές στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές της Λευκίμμης-ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α


Σε δίκη στις 12 Νοέμβρη αγωνιστές ενάντια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης – Νότιας Κέρκυρας 
Η «Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή» – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγωνιστές της Λευκίμμης Καραβαζάκη Βασίλη (υποψήφιο ευρωβουλευτή και υποψήφιο βουλευτή της), Πανδή Γιάννη, Ανδρονικόπουλο Τάσο και Σαμοίλη Σίμο, για την αυθαίρετη και τρομοκρατική προσαγωγή τους σε Δίκη στις 12 Νοεμβρίου 2009 με αστήρικτες και κατασκευασμένες κατηγορίες, επειδή στήριξαν τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή ενός καθ’ όλα παράνομου και καταστροφικού για την περιοχή ΧΥΤΑ. 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την εισβολή των ΜΑΤ, όχι μόνο με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ που την αποφάσισε και του ΠΑΣΟΚ που την συνεχίζει, αλλά και των τοπικών περιφερειακών και δημοτικών αρχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από τις 9 – 1 – 08 έχουν εγκατασταθεί ως δυνάμεις κατοχής στη Λευκίμμη για να «φυλούν το χώρο» της παράνομης χωματερής, έχουν επιδοθεί σε αλλεπάλληλους προπηλακισμούς, απεριόριστη ρίψη δακρυγόνων και ασφυξιογόνων, εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμούς, ασύστατες κατηγορίες ενάντια σε πενήντα κατοίκους της περιοχής, προκαλώντας ακόμα και τον άδικο και πρόωρο χαμό της Μαρίας Κουλούρη μητέρας δύο παιδιών, με στόχο τη διάλυση και συντριβή των δίκαιων κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής. 
Χαιρετίζουμε τις αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Λευκιμιωτών ενάντια στην καταστροφική υποβάθμιση της περιοχής, της υγείας και της μοναδικής οικονομικής δραστηριότητας που τους έχει απομείνει, του εποχικού τουρισμού, από ένα έργο που θεωρείται αναχρονιστικό και παράνομο σε όλη την Ευρώπη, όπου τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα η διατήρηση Χωματερών – ΧΥΤΑ που με τη βία και χωρίς καμιά επιστημονική μελέτη επιχειρείται να επιβληθεί στη Λευκίμμη.  
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα όλες τις δίκαιες μορφές αντίστασης και πάλης των κατοίκων της περιοχής - από τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και αντιπαραθέσεις τους με τις δυνάμεις καταστολής, μέχρι την κατάληψη -επί 96 μέρες- του χώρου κατασκευής του παράνομου έργου ως απόλυτα επιβεβλημένες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, και αποκρούει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης κοινωνικών και λαϊκών αγώνων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σ΄ ένα ανθρώπινο περιβάλλον. 
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. απαιτεί μαζί με δεκάδες σωματεία, φορείς και εκατοντάδες εργαζόμενους από την Κέρκυρα και απ’ όλη την Ελλάδα, να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους αγωνιστές της Λευκίμμης, να σταματήσουν οι διώξεις, να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή και από την Κέρκυρα, να μην λειτουργήσει η χωματερή, να δικαιωθούν οι αγώνες των Λευκιμιωτών και όλων των αντίστοιχων περιοχών στην Ελλάδα ενάντια στις Χωματερές – ΧΥΤΑ, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, για τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των απορριμμάτων. 
  • Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ – Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΕΙ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
  • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  

Νεκροί από δηλητηρίαση δύο ένοικοι ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη.


Σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα οφείλεται σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος δύο πελατών ξενοδοχείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο Έλληνες αντιπροσώπους εταιρειών, ηλικίας 27 και 28 χρονών, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους.
Το Ξενοδοχείο "Νεφέλη" στο Πανόραμα ΘεσσαλονίκηςΤο Ξενοδοχείο "Νεφέλη" στο Πανόραμα ΘεσσαλονίκηςΔιέμεναν σε δωμάτια διαδοχικών ορόφων που βρίσκονται στην ίδια ευθεία, το ένα πάνω από το άλλο, και έχουν το ίδιο δίκτυο ψύξης και θέρμανσης. Ο θάνατος του πρώτου διαπιστώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης Ο δεύτερος εντοπίστηκε  νεκρός τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας που διενήργησε τη νεκροψία- νεκροτομή στη σορό του πρώτου, επισήμανε ότι "από τις εργαστηριακές και αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το αίμα του ήταν, κατά 70% με 80%, κορεσμένο σε μονοξείδιο του άνθρακα" ενώ ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Τζάου Ντούγκου ο οποίος εξέτασε τη σορό του δεύτερου θύματος, μίλησε για ίδια ευρήματα και εξήγησε ότι "η δηλητηρίαση επήλθε σταδιακά μέσα στον ύπνο του". Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.
Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο  πριν τρία χρόνια είχαν γίνει εργασίες για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να γίνει από την ατελή καύση του φυσικού αερίου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος, ενώ για το περιστατικό έχουν ήδη ενημερωθεί οι τοπικές δικαστικές αρχές, καθώς επίσης ο Ελληνικός Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
Οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το ξενοδοχείο εκκενώθηκε από νωρίς το μεσημέρι -με απόφαση του εισαγγελέα και μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του δεύτερου νεαρού- και ήδη έχουν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα -τουλάχιστον- εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στους χώρους του.
ΠΗΓΗ:www.enet.gr

Επτά ψέμματα που μάθαμε στο σχολείο !


Όλοι μεγαλώνουμε με τους μύθους μας, όπως φαίνεται. Οι βρετανικοί Times «ξεσκεπάζουν» επτά κραυγαλέες παρανοήσεις που κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια.

1) Ο Αϊνστάιν ήταν κακός μαθητής
Ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με την εντύπωση ότι ο νομπελίστας φυσικός δεν τα κατάφερνε στο σχολείο, ενώ στην πραγματικότητα ο Αϊνστάιν ήταν πολύ καλός μαθητής –ιδίως στα μαθηματικά και τη φυσική. Η αντίληψη αυτή έχει επικρατήσει γιατί ο Αϊνστάιν αποφοίτησε με 4, ένας βαθμός που μετέπειτα ερμηνεύτηκε ως D, ενώ την ισχύουσα κλίμακα βαθμολογιών του σχολείου του κάθε άλλο παρά κακός ήταν.
2) Στα ποντίκια αρέσει το τυρί
Εάν ρωτήσετε οποιοδήποτε παιδί θα σας απαντήσει με βεβαιότητα ότι η αγαπημένη λιχουδιά των ποντικιών είναι το τυρί. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ποντίκια απολαμβάνουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, όπως επίσης το φυστικοβούτυρο και τα δημητριακά. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να βάζουμε στις φάκες γλυκίσματα παρά τυρομπουκιές.
3) Ο Ναπολέοντας ήταν κοντός
Όταν ακούμε Ναπολέοντας, όλοι φέρνουμε στο μυαλό μας έναν οξύθυμο κοντό άντρα –με αποτέλεσμα το σύμπλεγμα κατωτερότητας λόγω ύψους να ονομαστεί «σύμπλεγμα του Ναπολέοντα». Οι κοντοί άντρες τον έχουν αναγάγει σε πρότυπό τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο κοντός όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο Γάλλος στρατηγός είχε ύψος 1,58 μ., το οποίο στην εποχή του (18ος-19ος αιώνας) αντιστοιχούσε στο μέσο ύψος των ανδρών.
4) Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας ανακαλύφθηκε από τον Τόμας Έντισον
Ο Έντισον ανακάλυψε πολλά πράγματα –είναι ένας από τους διασημότερους εφευρέτες όλων εποχών– αλλά ο ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν είναι ένα από αυτά. Στην πραγματικότητα ανακάλυψε τη λάμπα σχεδόν ταυτόχρονα με τον Βρετανό Τζόζεφ Σουάν, στον οποίο ανήκει η πατρότητα της εφεύρεσης.
5) Ο άνθρωπος προέρχεται από τους πιθήκους
Δεν ήταν ακριβώς αυτή η άποψη που υποστήριξε ο Δαρβίνος, παρότι αυτό το συμπέρασμα τον καταδιώκει ως σήμερα. Εκείνο που είπε ο Δαρβίνος ήταν ότι πριν από πολλά-πολλά χρόνια, οι πίθηκοι, οι χιμπατζήδες και ο άνθρωπος είχαμε τον ίδιο πρόγονο.
6) Οι Βίκινγκς φορούσαν περικεφαλαίες με κέρατα
Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Jorvik Centre, η παράδοση ήθελε τους Βίκινγκς να θάβονται μαζί με τις περικεφαλαίες και τα κέρατα που χρησιμοποιούσαν σαν ποτήρια. Όταν ανακαλύφθηκαν οι τάφοι τους τη Βικτωριανή εποχή, θεωρήθηκε ότι τα κέρατα ήταν αξεσουάρ των περικεφαλαίων.
7) Ο Κολόμβος πίστευε ότι η Γη είναι επίπεδη
Και όμως, η άποψη αυτή αδικεί τον διάσημο εξερευνητή, ο οποίος μπορεί να μην φανταζόταν πόσο μεγάλη είναι η Γη, αλλά σίγουρα δεν ανησυχούσε μήπως πέσει στο κενό όταν θα φτάσει στην άκρη της.
ΠΗΓΗ:www.naftemporiki.gr


O Ταγματάρχης του Αμαερικανικού στρατού που σκόρπισε τον θάνατο στο Τέξας.


Νidal Malik Hasan.O 39  ετών ταγματάρχης, ψυχίατρος στην ειδικότητα έχει γεννηθεί στην Βιρτζίνια των Η.Π.Α από Ιορδανούς γονείς.Είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και φαίνεται ότι είχε ασκήσει κριτική για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο Ταγματάρχης που σκότωσε 13 (υπέκυψε άλλος ένας βαριά τραυματίας σήμερα) και τραυμάτισε άλλους 30 στρατιώτες, στο FORT HOOD ,το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατόπεδο στον κόσμο, είναι στο επίκεντρο όλων των Αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης.Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια επίθεση από ένα Αμερικανό υψηλόβαθμο στρατιωτικό.Ο Ταγματάρχης είχε δεχτεί ρατσιστικές επιθέσεις λόγω της καταγωγής του από την Μέση Ανατολή.Σύμφωνα με πληροφορίες όταν άκουσε ότι θα πρέπει να πάει στο Ιράκ αντέδρασε έντονα.Ο ταγματάρχης προσπάθησε να βρει τρόπους  να φύγει από τον στρατό  για να αποφύγει την αποστολή στο Ιράκ.Ο Νidal Malik Hasan είναι τραυματισμένος σοβαρά , αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.Ο πραγματικός φόβος των Αμερικανών είναι μήπως πρόκειται για προμελετημένο τρομοκρατικό χτύπημα-επίθεση αυτοκτονίας.


Red Star. 

Νέες απολύσεις από την ΒΙΚΟΣ Α.Ε.-Εμπόδισαν περιοδεία του ΠΑΜΕ μέσα στις εγκαταστάσεις της

Σιγή επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία στο εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) καθώς προχθές το απόγευμα επιχείρησε να εμποδίσει περιοδεία του ΠΑΜΕ μέσα στις εγκαταστάσεις της, με αφορμή την απόλυση τεσσάρων ακόμη εργαζομένων. 
Στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών η εργοδοσία αντέταξε το επιχείρημα περί «ιδιωτικού χώρου» και εκτόξευσε απειλές για επέμβαση της αστυνομίας, ισχυριζόμενη προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.
Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο. 
Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία.
Με αφορμή την οικονομική κρίση και προκειμένου να πετύχουν αύξηση των κερδών τους, πολλές εταιρείες έχουν εγκαινιάσει εδώ και καιρό μια περίοδο απολύσεων και διώξεων εναντίον των εργαζομένων τους. 
Η οικονομική κρίση λειτουργεί ως άλλοθι, καθώς καλύπτει τα πάντα και «ευθύνεται για όλα».

ΠΗΓΗ:www.zougla.gr

Δεύτερο γύρο με Ντόρα και Σαμαρά στην ίδια αφετηρία δίνει μυστικό γκάλοπ




Δραματική μάχη για  τη μάχη της διαδοχής στη ΝΔ περιγράφει μυστική δημοσκόπηση μεγάλης  εταιρίας. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες  πληροφορίες του protothema.gr, γκάλοπ, που διενεργήθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη μάχη της ηγεσίας, δείχνει ότι η σύγκρουση στη ΝΔ θα οδηγηθεί στο δεύτερο γύρο, εφόσον βέβαια παραμείνει στην κούρσα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά να καταγράφουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Συγκεκριμένα η κα Μπακογιάννη καταγράφει, σε αυτή την περίπτωση πάντα, ποσοστό 47,3% έναντι 47,1% του κ. Σαμαρά, ενώ ποσοστό 5,6% δηλώνει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».
 Εάν τώρα στο  δεύτερο γύρο περάσουν η κα  Μπακογιάννη και ο κ. Ψωμιάδης, η πρώην υπουργός συγκεντρώνει 50,4% και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης 30%. Εάν η μονομαχία είναι μεταξύ Σαμαρά – Ψωμιάδη, ο πρώτος καταγράφει ποσοστό 53,3% και ο δεύτερος 25,6%.
Το γκάλοπ καταγράφει τις απαντήσεις 1285 ψηφοφόρων της  ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Το 25% αυτών  απαντά ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει  στις εκλογές της διαδοχής, ποσοστό 13% λέει ότι είναι πολύ πιθανόν  να πάει στις κάλπες, «ίσως» απαντά το 15% και ένα 45% δηλώνει ότι αποκλείεται.
Στο σύνολο των ψηφοφόρων  της ΝΔ η κα Μπακογιάννη λαμβάνει ποσοστό 34,7%, ο κ. Σαμαράς 31,7%, ο κ. Ψωμιάδης 10,6% και ένα 23% δηλώνει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Ανάμεσα σε εκείνους, που λένε ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, η κα Μπακογιάννη λαμβάνει 43,6%, ο  κ. Σαμαράς 40,9%, ο κ. Ψωμιάδης 8,5% και ένα ποσοστό 7% απαντά «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Πάντως στην παράσταση  νίκης προηγείται εντυπωσιακά η κα Μπακογιάννη, ίσως και ως αποτέλεσμα της εικόνας, που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή η πρώην υπουργός έχει «καθαρίσει» τη μάχη. Νίκη της κας Μπακογιάννη εκτιμά το 75%, ενώ μόλις 16% θεωρεί ότι θα κερδίσει ο κ. Σαμαράς και 1,6% ο κ. Ψωμιάδης.
Η κα Μπακογιάννη  προηγείται και σε δύο ακόμη κατηγορίες: Σε ποσοστό 36% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Σαμαρά είναι 28% και για τον κ. Ψωμιάδη μόλις 6%. Την ενότητα της ΝΔ μπορεί να την εξασφαλίσει η κα Μπακογιάννη θεωρεί ένα 40%, ενώ το αντίστοιχο για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού είναι 25% και για τον κ. Ψωμιάδη 10%.
Στο ερώτημα ποιος  μπορεί να συγκρουστεί για να αλλάξει  τα πράγματα στη ΝΔ η ισορροπία  είναι εντυπωσιακή: Ένα ποσοστό 32% απαντά η κ. Μπακογιάννη, ενώ 31,7 λέει ο κ. Σαμαράς. Το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη εδώ είναι 13%.

ΠΗΓΗ:www.protothema.gr
Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Πιο αξιόπιστα από τα Αμερικανικά διαστημόπλοια είναι τα Σοβιετικά διαστημόπλοια Σογιούζ !

Πριν μερικές μέρες, ο επικεφαλής της ΝΑΣΑ (η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ) Τσαρλς Μπόλντεν, σε συνέντευξη που έδωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους, «έπλεξε» το εγκώμιο στα ρωσικά διαστημόπλοια της κλάσης «Σογιούζ», χαρακτηρίζοντάς τα ως τα πλέον αξιόπιστα και «καλώντας» τους Ρώσους να είναι περήφανοι γι' αυτά!


Μεταξύ άλλων, ο Μπόλντεν είπε ότι η ΝΑΣΑ έχει προγραμματίσει για τον επόμενο χρόνο έξι εκτοξεύσεις των διαστημικών «λεωφορείων» της αν και «σε αντίθεση με σας, δεν μπορώ να εγγυηθώ το ακριβές οργανόγραμμα των πτήσεων».

«Δεν έχει θέση ο σταυρός στις σχολικές αίθουσες» Θύελλα στην Ιταλία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η ανάρτηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκαλώντας αναστάτωση στην καθολική Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη.



Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε το 2002 η Σόιλε Λάουτσι, Ιταλίδα πολίτις φινλανδικής καταγωγής. Τη χρονιά εκείνη είχε ζητήσει από τη διεύθυνση του σχολείου «Βιτορίνο ντα Φέλτρε» στην Πάντοβα, όπου φοιτούσαν τα δύο παιδιά της, να κατεβάσει τον σταυρό από τον τοίχο της τάξης. Η διεύθυνση αρνήθηκε και η Σόιλε Λάουτσι κατέφυγε στην ιταλική Δικαιοσύνη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πέρασαν επτά χρόνια για να δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο καλεί το ιταλικό κράτος να την αποζημιώσει με 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Στο σκεπτικό της απόφασής τους, της πρώτης για την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, οι επτά δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρουν ότι οι μαθητές κάθε ηλικίας ενδέχεται να προσλάβουν τον σταυρό ως «θρησκευτικό σύμβολο», γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Αν όμως για τους καθολικούς μαθητές αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενθάρρυνση, για τους μαθητές άλλων δογμάτων ή άθεους μπορεί να εκληφθεί ως ενόχληση.


Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κεντροδεξιά και τους κύκλους των καθολικών, ενώ δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Κεντροαριστερά. Η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι υποστήριξε ότι «ο σταυρός στις σχολικές αίθουσες δεν αποτελεί κατήχηση στον καθολικισμό αλλά σύμβολο της παράδοσής μας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλοι υπουργοί, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι «ο κοσμικός χαρακτήρας των θεσμών έχει διαφορετική αξία από την άρνηση του ρόλου που έχει ο Χριστιανισμός στην ιταλική κοινωνία και ταυτότητα». Προσεκτική ήταν πάντως και η αντίδραση του νεοεκλεγέντος ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Μια παλιά παράδοση δεν μπορεί να αποτελεί προσβολή για κανέναν. Νομίζω ότι σε ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό, μερικές φορές η κοινή λογική πέφτει θύμα του δικαίου», ήταν το σχόλιό του. Αντίθετα, την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο. Όπως υποστήριξε, «ένα λαϊκό κράτος πρέπει να σέβεται τις διάφορες θρησκείες, αλλά να μην ταυτίζεται με καμία».

ΠΗΓΗ:www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΤΩΝ STAGE.ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,



Ψηλά το κεφάλι. Μη δεχτείτε να σας αφήσουν άνεργους. Το μέλλον σας δε μπορεί να είναι τα Stage, οι συμβάσεις, η μερική απασχόληση. Δηλαδή μισά δικαιώματα, μισή ζωή. Ελάτε μαζί να οργανώσουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μη δίνετε δικαίωμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία χρησιμοποιώντας την πολιτική της Ν.Δ., χτυπάει το δικαίωμά σας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αν την ενδιέφεραν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με Stage, με μερική απασχόληση, με όλες τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, θα τις καταργούσε και θα παρείχε σε όλους τους εργαζόμενους πλήρη και σταθερή εργασία.


Συνάδελφοι,

Η μόνη πάγια και διαρκής ανάγκη είναι το δικαίωμα στη δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Είναι ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση και να υπάρξει συντονισμός όλων των εργαζομένων με όποια σχέση εργασίας δουλεύει, για να καταργηθούν τα Stage, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, οι ωρομίσθιοι και όποια άλλη αντεργατική μορφή απασχόλησης.

Μετά το άφθονο προεκλογικό δακρύβρεχτο μελάνι που χύθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους με την άθλια μορφή εργασίας των stage, σήμερα ως κυβέρνηση πλέον το κόμμα αυτό αποφασίζει και διατάζει την αποπομπή αυτών των εργαζόμενων στον καιάδα της ανεργίας.

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση σ’ αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, που είχαν την «τύχη» να εργαστούν σε καθεστώς γαλέρας για δύο, τρία, τέσσερα και περισσότερα χρόνια, με αμοιβή 350 και 400 ευρώ και πλέον, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες, επιδόματα και όλα τα άλλα δικαιώματα.


Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση δήλωσε πως κατάργησε τα «stage» στο Δημόσιο, τα διατήρησε περήφανα και αξιοκρατικά στον ιδιωτικό τομέα, ως τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, στα οποία θα δώσει νέα ώθηση μέσα από την ανάπτυξη των προγραμμάτων «μαθητείας». Ταυτόχρονα βέβαια διατηρεί ατόφιες και όλες τις άλλες βάρβαρες ευέλικτες και ελαστικές μορφές «απασχολησιμότητας» τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβασιούχοι, μερική απασχόληση κλπ.).


Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές τις αντεργατικές επιλογές της στο όνομα της ισονομίας. Επιλέγει έτσι την ισονομία στην ζούγκλα της ανεργίας και όχι την ισονομία στην εργασία για όλους. Αποκρύβει ότι αυτές οι αντεργατικές της επιλογές υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα και την έξοδο από την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Αποκρύβει ότι με αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές της θα ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ανακύκλωσης της ανεργίας και ρουσφετοκρατίας.


Τεράστιες ευθύνες για αυτές τις μεσαιωνικές ευέλικτες εργασιακές σχέσεις της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας έχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που τις επικρότησαν και τις επικροτούν αυτές τις εργασιακές σχέσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βαρύτερες είναι οι ευθύνες αυτών των πολιτικών δυνάμεων γιατί στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψήφισαν να υπάρχουν τέτοιες εργασιακές σχέσεις που δεν θα έχουν ποτέ προοπτική μονιμοποίησης. Οι εργαζόμενοι να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για το πέταγμα στο δρόμο των εργαζομένων (Stage). Έχουν συμφωνήσει με τις άθλιες μορφές των συμβασιούχων, της μερικής απασχόλησης. Γιατί υπηρετούν με συνέπεια την κερδοφορία των επιχειρήσεων.


Οι εργαζόμενοι στα "stage" και στις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η εργατική τάξη όλοι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να παραμερίσουν αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμπράττουν ενάντια στους εργαζόμενους. Είναι άμεση ανάγκη μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με δυναμικούς αγώνες να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάκτηση του δικαιώματος στη μόνιμη, σταθερή, πλήρη και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην προοπτική γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε.


· Καμία απόλυση.
· Να καταργηθούν όλα τα "stage" και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτά.
· Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ».
· Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.


Η Εκτελεστική Γραμματεία











ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6.00 μ.μ., Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά

ΕΞΩ Η COSCO ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πλευρό των εργαζόμενων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεργία.



Χαιρετίζουμε την απόφαση των λιμενεργατών για 48ωρη απεργία.Είναι ένα βήμα για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στη κυβέρνηση που κάνει πλάτη στην COSCO και τους επιχειρηματίες για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις με κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και απολύσεις. Στέλνει συνολικά το μήνυμα ότι θα είναι ώρα για αντίσταση διότι στον ενα μήνα που έχει περάσει από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι βαδίζει στα χνάρια της παλιάς.


Η αρχή έγινε από το λιμάνι, όπου οι κορώνες για ‘αποικιοκρατική σύμβαση’ έγινε ‘επαναδιαπραγμάτευση’ για την παραμονή της COSCO. Έτσι η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που ξεκίνησε η προηγούμενη. Στου Σκαραμαγκά οι σωτήρες της THYSSEN έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνο με την κυβέρνηση και τον ιδιώτη πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Σκαραμαγκά χαρίζοντας του προίκα τις υπόλοιπες δουλειές των υποβρυχίων . Οι εργαζόμενοι της Ζώνης απέναντι στην απόγνωση και τα δίκαια αιτήματά τους συνάντησαν τα ΜΑΤ. Ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι στα stage, και όχι μόνο, απλά απολύονται! Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης είναι οι εκστρατείες του Χρυσοχοίδη ενάντια στη νεολαία στα Εξάρχεια και τους μετανάστες αντί να ξηλώνονται οι επιθέσεις στα δικαιώματα που μας κληρονόμησε η ΝΔ φεύγοντας. Η κυβέρνηση με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής φορτώνει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και το λαό, καρατομεί τις δημόσιες δαπάνες σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ε.Ε. και παραχωρεί τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο ελληνικό και ξένο.


Ας αφήσουν τα ψευτοεπιχειρήματα ‘τι να κάνουμε, δεν υπάρχουν δουλειές’. Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση, δεν θα την πληρώσουμε εμείς. Την κρίση την δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ‘φιλελεύθερες’ ή ‘κεντροαριστερές’ που ορκίζονταν τόσα χρόνια στο όνομα της ελευθερίας των αγορών, των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, που έκαναν θεό τους το κέρδος. Με αυτήν την πολιτική και αυτά τα συμφέροντα πρέπει να συγκρουστούν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύψουν στις εκκλήσεις για θυσίες για να βγούμε τάχα από την παγκόσμια κρίση ή στα λόγια περί ‘κοινωνικού συμβολαίου’ όταν βλέπουν τον τεράστιο πλούτο που συσσωρεύεται γύρω τους να φτάνει σε όλο και πιο λίγα χέρια, ενώ για αυτούς δεν επιφυλάσσεται παρά μόνο νέες θυσίες.

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αʼ Αθήνας του ΣΥΝ με αφορμή την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΝ στα Εξάρχεια

Ξημερώματα Πέμπτης 5/11 είχαμε την επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του Συνασπισμού στα Εξάρχεια, στην οδό Καλλιδρομίου. Από τύχη δεν δημιουργήθηκε συνολικότερο πρόβλημα στις γύρω πολυκατοικίες και στην ευρύτερη περιοχή.



Η στοχοποίηση αυτή τη στιγμή της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς δεν είναι τυχαία. Θεωρούμε το γεγονός άκρως ανησυχητικό και απολύτως καταδικαστέο, δεδομένου ότι έρχεται να τροφοδοτήσει ένα συνεχές κλίμα έντασης και οξύτητας, που τείνει να επικρατήσει σε μια ολόκληρη ιστορική περιοχή στο κέντρο της πόλης μας –κλίμα που προφανώς αξιοποιείται ποικιλοτρόπως από διάφορες πλευρές.


Από τη μια έχουμε το κλίμα της γενικευμένης αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια όλο το τελευταίο διάστημα, που έχει μετατρέψει την περιοχή σε υγειονομική ζώνη. Από την άλλη, δράσεις και ενέργειες, που στο όνομα δήθεν της αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας, καταλήγουν στις πιο εξουσιαστικές συμπεριφορές, ανοίγουν το δρόμο σε κατασταλτικές λογικές και συντηρητικοποιούν την κοινωνία.


Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τα Εξάρχεια είναι μια ζωντανή γειτονιά όπου ζουν, κατοικούν, εργάζονται, διασκεδάζουν χιλιάδες πολίτες της Αθήνας, νέοι και νέες, επαγγελματίες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Μια γειτονιά με ιστορικές δημοκρατικές παραδόσεις και πλούσιες πολιτιστικές αναφορές. Μια γειτονιά με πολλά και επείγοντα προβλήματα που ζητούν σήμερα λύση.


Τα Εξάρχεια πρέπει λοιπόν να ξαναγίνουν μια περιοχή ανοιχτή και δραστήρια, με ελεύθερη και δημοκρατική διακίνηση ιδεών, χωρίς φόβο και τρόμο και στην κατεύθυνση αυτή σαν Συνασπισμός Α΄ Αθήνας δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες.


Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Αθήνας του ΣΥΝ

«Παραπέτασμα» συκοφάντησης του σοσιαλισμού

Καθώς κορυφώνονται οι φετινές «φιέστες» για τα 20 χρόνια από την «πτώση του Τείχους του Βερολίνου», δηλαδή οι γιορτασμοί των αστών για την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο προπαγανδιστικό θέατρο, με «άρτο και θεάματα» και υποτίθεται ιστορική αναδρομή με έκθεση φωτογραφίας και «δρώμενα» αναπαράστασης, που δείχνουν τη ΓΛΔ ως μια «δικτατορία».



Στη «γιορτή» της «Επανένωσης της Ευρώπης» με την κατάργηση του «Σιδηρού Παραπετάσματος», συμμετέχουν, για να τραβηχτεί μαζικά ο κόσμος, ως «κράχτες» ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής («U2», Bon Jovi και άλλοι). Στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν τη Δευτέρα αναμένεται να συμμετέχουν οι ηγέτες όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα μεταβεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και με την ιδιότητα του πρόεδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» και φυσικά γνωστοί πρωτεργάτες της αντεπανάστασης, όπως ο Πολωνός Λεχ Βαλέσα, ο Τσέχος Βάτσλαβ Χάβελ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ...


Μέσα από όλη αυτή την εκστρατεία επιχειρείται να συκοφαντηθεί τόσο το πρώτο εργατολαϊκό κράτος στη Γερμανία, η ΓΛΔ, όσο και συνολικά ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη στον 20ό αιώνα, στην πρωτόγνωρη εποχή που εγκαινιάστηκε με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία του 1917 και την ίδρυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Κύριος στόχος είναι η συνείδηση των νεότερων γενιών και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, μέσα από τη διαστρέβλωσή της.


Η ιστορία του Τείχους


Ωστόσο η ιστορία είναι συγκεκριμένη: Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου και την κατοχή της Γερμανίας, με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού και την υπογραφή της συμφωνίας στη Διάσκεψη του Πότσνταμ τον Αύγουστο του 1945, οι δυνάμεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού, αποστρατιωτικοποιημένου, αποναζιστικοποιημένου, δημοκρατικά οργανωμένου κράτους.


Οι καπιταλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) από την πρώτη στιγμή προώθησαν τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας - ΟΔΓ (στους τομείς που έλεγχαν) και, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα στο Πότσνταμ, την επανεξόπλισαν και άρχισαν τις υπονομευτικές προσπάθειες και στον τομέα που έλεγχε η ΕΣΣΔ. Οι κομμουνιστές στη ΓΛΔ και άλλοι αγωνιστές άρχισαν να οικοδομούν τη δική τους σοσιαλιστική κοινωνία, με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, και να οργανώνουν την άμυνά της. Παρά τα εμπόδια και τις αδυναμίες η χώρα αυτή κατάφερε να πετύχει σημαντικά και πρωτόγνωρα επιτεύγματα για το λαό της, λύνοντας τις βασικότερες ανάγκες του. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές άρχισαν πλέον τις επιθετικές ενέργειες. Η πρώτη σημειώθηκε τον Ιούνη του 1953 και αναχαιτίστηκε από τις αμυντικές δυνάμεις της ΓΛΔ και θα ακολουθήσουν και άλλες όπως το καλοκαίρι του 1961. Την νύχτα της 12ης προς 13η Αυγούστου του 1961, η εργατοαγροτική εξουσία στη ΓΛΔ αναγκάστηκε, για την υπεράσπισή της από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να κλείσει τα έως τότε ανοιχτά σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο και την ΟΔΓ και αποφασίζεται η ανύψωση του «Τείχους του Βερολίνου». Στις 9 Νοέμβρη του 1989, με δεδομένη την κορύφωση της ανατρεπτικής διαδικασίας του σοσιαλισμού, αποφασίστηκε η διάλυσή του.


Φοβούνται τη σοσιαλιστική προοπτική


Ολοι αυτοί που πανηγυρίζουν για τη δήθεν «επανένωση της Ευρώπης» σήμερα είναι αυτοί που υψώνουν νέα ταξικά τείχη χτυπώντας εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στέλνοντας στην ανεργία και την ανέχεια εκατομμύρια ανθρώπους σε ανατολή και δύση. Αυτοί που κατέκλεψαν τη λαϊκή περιουσία στις σοσιαλιστικές χώρες. Είναι η σημερινή άρχουσα τάξη, που μεγαλώνει τα θησαυροφυλάκιά της. Είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που για την κερδοφορία των λίγων, των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων, ματοκυλάνε λαούς - στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή. Διαστρεβλώνουν την Ιστορία με τον αέρα του «νικητή» γιατί ακριβώς φοβούνται ότι αν και προσωρινά ανέκοψαν την πορεία, ο σοσιαλισμός είναι σήμερα πιο αναγκαίος από ποτέ και αυτό αρχίζει να συνειδητοποιείται από τους λαούς.

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

39χρονος ταγματάρχης ο οποίος επρόκειτο να αποσταλεί με μετάθεση στο Ιράκ σκότωσε 12 στρατιώτες στο Τέξας.

Δώδεκα νεκροί και 31 τραυματίες ο αιματηρός απολογισμός ένοπλης επίθεσης στη στρατιωτική βάση του Τέξας, Φορτ Χουντ. Δράστης της σφαγής ο 39χρονος ταγματάρχης Χασάν Μαλίκ, ο οποίος επρόκειτο να αποσταλεί με μετάθεση στο Ιράκ. Ο δράστης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και δεν έχει σκοτωθεί, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αλλοι δύο στρατιώτες συνελήφθησαν ως ύποπτοι, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια. "Τρομακτικό" χαρακτήρισε το γεγονός ο πρόεδρος Ομπάμα.



Σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ, ο Χασάν Μαλίκ άνοιξε πυρ εντός της βάσης σε γραφείο προσωπικού, όπου βρίσκονταν στρατιώτες που επρόκειτο να υπηρετήσουν σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Εκείνη την ώρα συμπλήρωναν έγγραφα και υποβάλλονταν στις τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Νέιθαν Μπανκς δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε δύο "κύματα". Η πρώτη ένοπλη επίθεση συνέβη κατά τις 13.30 τοπική ώρα σε γραφείο προσωπικού, ενώ η δεύτερη σε χώρο συγκέντρωσης στη βάση. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα όσον αφορά τα κίνητρα της πράξης.


Μιλώντας στο MSNBC ο τοπικός εκπρόσωπος στο Κονγκρέσου, Τζον Κάρτερ, δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί στη στρατιωτική βάση έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης. Ο Κάρτερ προσέθεσε ότι στο Φορτ Χουντ λειτουργούν προγράμματα επανένταξης στρατιωτών που έχουν υποστεί μετατραυματικό στρες. Η πλειοψηφία των στρατιωτών της συγκεκριμένης βάσης υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν.


Το Φορτ Χουντ είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: www.nooz.gr