Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Όσο πλησιάζει η δίκη των 31 συνδικαλιστικών στελεχών στην Τουρκία (19-20 Νοεμβρίου) τόσο ανεβαίνει το ενδιαφέρον και εκφράζεται αλληλεγγύη από πολλές πλευρές


Όσο πλησιάζει η δίκη των 31 συνδικαλιστικών στελεχών στην Τουρκία (19-20 Νοεμβρίου) τόσο ανεβαίνει το ενδιαφέρον και εκφράζεται αλληλεγγύη από πολλές πλευρές.
Η ΚΕΣΚ (αντίστοιχη της δικής μας ΑΔΕΔΥ) στέλνει διαρκώς ενημερώσεις και πληροφορίες, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ευρωπαϊκό Δίκτυο) προετοιμάζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες στην Ευρώπη στις 18 του Νοεμβρίου (6 μ.μ.), το συνδικάτο FSU της Γαλλίας (εκπαιδευτικοί) εξέφρασε την αλληλεγγύη του με νέα ανακοίνωση, το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι δικοί μας πανεπιστημιακοί, με ψήφισμα της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς και πολλοί άλλοι φορείς, όπως πληροφορούμεθα (περισσότερες πληροφορίες στο hhtp://freekesk.toplumsal.org).
Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο
Εν τω μεταξύ, ερώτηση κατατέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο από τον Νίκο Χουντή, στις 12 Νοεμβρίου όπου αναφέρεται:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η Επιτροπή στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2009, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύλληψη στελεχών της KESK, η οποία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και επισημάνει τις δυσκολίες της συνδικαλιστικής δράσης στην Τουρκία, τονίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν έχει εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαίωμα στην οργάνωση, το δικαίωμα στην απεργία και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ερωτάται η Επιτροπή:
Θα αποστείλει παρατηρητές στη δίκη; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών;»
Μονοήμερη απεργία στην Τουρκία
Η ΚΕΣΚ ανακοίνωσε μια ημέρα απεργιακή κινητοποίηση, στις 25 Νοέμβρη, όπου θέλει να συνδυάσει τα αιτήματα για συλλογικές συμβάσεις με την ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μια και πολλές από τις κρατούμενες και τις δικαζόμενες είναι γυναίκες, που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία μέσα από τις γραμματείες γυναικών. «Δεν υπάρχει βελτίωση», λένε στην ανακοίνωσή τους, «από την τελευταία συλλογική σύμβαση, που ήταν για 9 χρόνια, και στην οποία η Συνομοσπονδία μας δεν έχει συμμετάσχει για τα τελευταία 3 χρόνια επειδή το αίτημά μας για συλλογική διαπραγμάτευση έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο, η ΚΕΣΚ αποφάσισε μονοήμερη προειδοποιητική απεργία με το σύνθημα «συλλογικές διαπραγματεύσεις ή απεργία». Η προειδοποιητική μας απεργία δεν θα περιοριστεί στη συλλογική διαπραγμάτευση. Θα οργανωθεί ενάντια σε όλες τις μορφές της εκμετάλλευσης, καταπίεσης και διακρίσεων που αυξάνονται ιδιαίτερα με την πρόσφατη παγκόσμια κρίση.»
Η παραπομπή των συνδικαλιστικών στελεχών, σύμφωνα με ενημέρωση της ΚΕΣΚ, έγινε με βάση την παρακολούθηση τηλεφώνων για 5 μήνες (μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Μαίου 2009), 36 τουλάχιστον μελών και αξιωματούχων των συνδικάτων. «Συνεπώς, τα μέλη μας και οι αξιωματούχοι μας παρακολουθήθηκαν για να εφευρεθούν στοιχεία για τις κατηγορίες, και όχι επειδή πραγματοποίησαν κάποιο κακούργημα ή ήταν ύποπτα για κάτι τέτοιο».
Οι κρατούμενοι και κρατούμενες εμποδίστηκαν να δουν τους δικηγόρους τους αρχικά, ενώ δεν τους δόθηκε ο φάκελος με τις κατηγορίες πριν αυτός υποβληθεί στο 8ο Κακουργιοδικείο της Σμύρνης, στις 31 Ιουλίου 2009, περισσότερο από ένα μήνα μετά την επιδρομή (28 Μαΐου) στα σπίτια, στα σχολεία όπου δίδασκαν οι εκπαιδευτικοί και στα συνδικάτα.
Όλες οι κατηγορίες συνδέονται με νόμιμες δραστηριότητες (όπως η Πρωτομαγιά, Δελτίο Τύπου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα) και για συνδικαλιστικές επαφές. Η χωροφυλακή και ο δημόσιος κατήγορος ισχυρίζονται ότι όλα αυτά σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες.
Εκδηλώσεις - διαμαρτυρίες
Oργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες και προξενεία της Τουρκίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μετά από κάλεσμα της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών (ευρωπαϊκή Γραμματεία), στο οποίο ετοιμάζονται να ανταποκριθούν και άλλες συλλογικότητες, συνδικάτα, κοινωνικό φόρουμ, καθώς και κοινότητες Τούρκων - Κούρδων σε ευρωπαϊκή κλίμακα. 
Πάρτε τα πλακάτ-πανό σας και ελάτε στις 18 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ.:
Αθήνα: Τουρκική πρεσβεία, στην οδό Ρηγίλλης, πίσω από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας.
Θεσσαλονίκη: Τουρκικό Προξενείο, οδός Αγίου Δημητρίου
Για μηνύματα διαμαρτυρίας  με φαξ:
Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan: 0090 312 417 04 76
Πρόεδρος της Τουρκίας: 0090 312 418 4183
Υπουργός για τις γυναικείες υποθέσεις, Selma Aliye Kavaf: 0090 312 417 39 87


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Η Εποχή", www.epohi.gr

Λήξη εργασιών της ΚΠΕ του ΣΥΝ- Ανακοίνωση του Προεδρείου



Έληξαν σήμερα οι  εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του ΣΥΝ προς την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, και αφορά στα ζητήματα της οργανωτικής συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.Μεταξύ άλλων, στην πρόταση προβλέπονται η δημιουργία μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η πανελλαδική του συγκρότηση στους τόπους δουλειάς και στους δήμους. Καθώς επίσης και η πρόβλεψη δημιουργίας των οργάνων του, όπως της Γραμματείας και του σώματος της Πανελλαδικής Σύσκεψης.Βασική κατεύθυνση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων είναι η συναίνεση ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου προβλέπονται διαδικασίες προσφυγής στη γνώμη των μελών.Επίσης υιοθετήθηκε η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει σαν αντικείμενο τη διαμόρφωση περαιτέρω προτάσεων για την οργανωτική ανάπτυξη και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, τη διερεύνηση της διεύρυνσης προς άλλους πολιτικούς χώρους καθώς και τη διερεύνηση της ανασύνθεσης του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.Στη συνεδρίαση επίσης κατατέθηκαν για έγκριση οι προτάσεις αφ΄ ενός της Ανανεωτικής Πτέρυγας και αφ΄ ετέρου του Κοκκινοπράσινου Δικτύου και της Αριστερής Ανασύνθεσης, οι οποίες δεν εγκρίθηκαν.Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Απόφασης θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Aναδιανομή Πλούτου από το "Σοσιαλιστικό" ΠΑ.ΣΟ.Κ!

Γρηγοριάδης Κώστας-Ριζοσπάστης



Η εξέγερση του Νοέμβρη εμπνέει τους σημερινούς αγώνες


Όταν ο λαός και η νεολαία πάρουν την υπόθεση του αγώνα και της αντίστασης στα δικά τους χέρια τότε μπορούν να φτάσουν στη νίκη. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο και η εξέγερση της νεολαίας στις 17 Νοέμβρη του 1973. Μία εξέγερση και ένας μαζικός ξεσηκωμός της νεολαίας και του λαού για το γκρέμισμα της φασιστικής χούντας και για το διώξιμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Ένας αγώνας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Αυτή η εξέγερση και η μαζική αφύπνιση των λαϊκών μαζών και το δυνάμωμα της αντιφασιστικής και αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση της φασιστικής δικτατορίας λίγους μήνες αργότερα. Πάλεψαν για αιτήματα και στόχους που και σήμερα παραμένουν επίκαιρα. Έδωσαν τη μάχη τους τόσο ενάντια στους παρόντες (χούντα, Αμερικάνους) αλλά και ενάντια στους απόντες (αστούς πολιτικούς) καθώς και ενάντια στους κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής.

Όλοι αυτοί που αντιτάχθηκαν και τρόμαξαν από την εξέγερση, όλος δηλαδή ο αστικός πολιτικός κόσμος της υποτέλειας στους ξένους, βρέθηκαν και πάλι στο σβέρκο του λαού. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που για δεκαετίες έχουν εξαπολύσει μια άγρια και βάναυση επίθεση στον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης εναλλάσσονται στην εξουσία αλλά η επίθεση στο λαό γίνεται όλο και πιο άγρια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή και αντίστροφα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν επιβάλει στην εργατική τάξη, τη νεολαία και σε όλο το λαό τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα και την ανασφάλεια.

Όλα αυτά τα χρόνια ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και συμμετέχουν και ενισχύουν τις πολεμικές επιδρομές τους. Ταυτόχρονα συναγωνίζονται για το ποιο από τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου και αποτελεσματικότερα την επίθεση στο λαό.

Εργάτες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες

Τις τελευταίες μέρες, ολοφάνερα και απροκάλυπτα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παζαρεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αλμούνια τους όρους και το μέγεθος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμόσει άμεσα αλλά και στη συνέχεια. Και είναι βέβαιο πως τα μέτρα που θα παρθούν θα φέρουν μεγαλύτερα βάσανα στο λαό και τη νεολαία.

Σε αυτές τις συνθήκες προώθησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων, θα δυναμώσει ταυτόχρονα και η κρατική και αστυνομική τρομοκρατία. Η κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ και η κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των λιμενεργατών φωτογραφίζουν αυτά που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν.

Είναι φανερό ότι έρχονται χειρότερες μέρες και πρέπει να αντιδράσουμε και να οπλιστούμε με το μαχητικό πνεύμα της εξέγερσης του Νοέμβρη. Να πάρουμε ξανά την υπόθεση του αγώνα και της αντίστασης στα δικά μας χέρια.

  • Να οργανώσουμε και να διαμορφώσουμε παντού, όπου ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, όπου σπουδάζει και δραστηριοποιείται η νεολαία, εστίες αντίστασης.
  • Να δημιουργήσουμε ισχυρό και μαχητικό κίνημα για μια συνολική αντιπαράθεση και αναμέτρηση με το σύστημα της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.
  • Κίνημα αντίστασης για την ανατροπή της επίθεσης που θα δώσει διέξοδο και ελπίδα στο λαό για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό είναι το άμεσο πολιτικό καθήκον στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν όλες οι δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, που ταυτίζονται με την ανάγκη ανατροπής της επίθεσης.
  • Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να τιμήσουμε τη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη και την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του.

ΚΚΕ(μ-λ)



Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ. Να μη δεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της, τη λαϊκή εξουσία.



Μανουέλ Σελάγια-ΟΝΔΟΥΡΑ


Ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ «Μελ» Σελάγια, εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία της Βραζιλίας, στην οποία κατέφυγε μετά την επιστροφή του, παρανόμως, στην Ονδούρα.


Οι εξελίξεις δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να παραμείνει επ' αόριστον, καθώς η υποτιθέμενη συμφωνία Τεγκουσιγκάλπα/ Σαν Χοσέ που υπογράφτηκε μεταξύ των εκπροσώπων του Μανουέλ Σελάγια και των πραξικοπηματιών στις 30 Οκτώβρη είναι «νεκρή». Κατά τη συνήθη πρακτική τους, οι πραξικοπηματίες καθυστερούν παραδειγματικά να εγκρίνουν μία συμφωνία που προβλέπει τα ελάχιστα όσον αφορά την υποτιθέμενη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Η «εποχή καλής γειτονίας», του Φρ. Ντ. Ρούζβελτ, έχει επιστρέψει όσον αφορά τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Ομπάμα. Ετσι, εκτός της παροχής οξυγόνου προς το πραξικόπημα, από την πρώτη στιγμή, τελικά απέστειλαν υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία και «διαμεσολάβησαν»: Η συμφωνία επιτεύχθηκε και πλέον μπορούν να συνεχίσουν δημοσίως το «διαίρει και βασίλευε» και, κυρίως, να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα μέσα από τη διενέργεια εκλογών.
Ο μοναδικός παράγοντας, που από την πρώτη στιγμή θρυμμάτισε τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις των πραξικοπηματιών και των ΗΠΑ, το λαϊκό κίνημα που αντιδρά και αγωνίζεται. Ο στόχος του πλέον η αποτροπή της διενέργειας των εκλογών και η ανατροπή των σχεδιασμών τους. Ωστόσο, παρά τη δολοφονική καταστολή, συνεχίζει αποφασισμένο. Το σύνθημά του, ένα: «Εδώ κανείς δεν υποτάσσεται».
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αναδημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Σζάμπαντσατζ» («Ελευθερία») για την καπιταλιστική παλινόρθωση





«Ενηλικιώθηκε η Ουγγρική Δημοκρατία. Ωστόσο, είναι εμφανώς περιορισμένων ικανοτήτων. Οι ήρωες των "Αλλαγών" (έτσι λένε στην Ουγγαρία τις ανατροπές) της έκοψαν τα χέρια, τα πόδια, θόλωσαν το πνεύμα της, ώστε σήμερα να σέρνεται μόνο με τη συγκατάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βασικά, δε λυπάμαι τη δημοκρατία. Είχαμε μια καλύτερη, βιωσιμότερη: του λαού.
Να απαριθμήσουμε τα κεριά που στολίζουν σήμερα την τούρτα;
Κλειστά σχολεία, πεινασμένα παιδιά, διαλυμένα νοσοκομεία, ανύπαρκτα ΕΚΑΒ, ξεπουλημένες για πενταροδεκάρες δημόσιες επιχειρήσεις, κλειστά εργοστάσια, άστεγοι, άνεργοι, ζητιάνοι, σπίτια στον πλειστηριασμό, αυτοκτονίες, συντάξεις πείνας, πανάκριβα φάρμακα, πεθαμένοι από το κρύο... Να συνεχίσουμε, κύριοι; Θα είναι πάρα πολλά τα κεριά, όχι μόνο για τα γενέθλια, αλλά και για την κηδεία.
Κάθε φλόγα είναι και ένα κατηγορητήριο, ενάντια σε αυτούς που πριν από είκοσι χρόνια, στην απληστία τους, πήρανε τα πάντα. Τη ζωή, την τύχη μας, το μέλλον.
Γιορτάζουν ακόμα, φωτίζοντας γιορταστικά το νέφος πάνω από την πόλη, μπας και πιστέψει κανένας ότι πνίγεται από συγκίνηση και όχι από την καπνίλα.
Φέτος επικρατούσε ασυνήθιστη σιγή στις 23 Οκτώβρη (μέρα της αντεπανάστασης). Φυσικά, πριν τις εκλογές (σ.σ. βουλευτικές εκλογές αναμένονται την άνοιξη του 2010) δεν αρμόζουν οι φασαρίες. Εγώ, ωστόσο, είχα μιαν άλλη αίσθηση. Σαν να θυμόμασταν σιωπηλά, εμείς, το ήσυχο πλήθος, αυτό που υπήρχε είκοσι χρόνια πριν. Την ανιδιοτελή εργασία των παππούδων και των πατεράδων μας, τις γέφυρες που φτιάξανε, τα εργοστάσια, τη γη που καλλιεργούνταν, έναν πιο ανθρώπινο κόσμο.
Οπου δεν έπρεπε να αποφύγεις ντροπιασμένα τον άστεγο που ζητιανεύει, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε. Οπου δεν έπρεπε να γίνονται δωρεές στα άρρωστα παιδιά, γιατί το κράτος έδινε όσα χρειάζονταν. Οπου δεν έπρεπε να περιμένεις ανέλπιστα στην ουρά για μια θέση εργασίας - γιατί αυτή υπήρχε, καθώς και ο μισθός.
Δεν μας έμεινε σχεδόν τίποτα.
Εννέα εκατομμύρια Ούγγροι κοιτάνε από έξω πώς ζούνε οι πλούσιοι. Τέτοια ζημιά δεν έκαναν ούτε κάποιοι βασιλιάδες όχι μόνο σε είκοσι χρόνια, αλλά ούτε σε αιώνες. Φυσικά, αυτοί ξέρανε: Αν ο λαός δεν έχει τίποτα, ούτε αυτοί μπορούν να τους πάρουν πλέον τίποτα.
Οι σημερινοί βασιλιάδες δε νοιάστηκαν για το ότι ο κόσμος δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει. Αυτό που ήθελαν το πήραν. Τα υπόλοιπα τα παίρνουν οι επιτήδειοι, που, πατώντας επί πτωμάτων, έφτιαξαν και φτιάχνουν περιουσίες, συντηρώντας, ταυτόχρονα, το ξένο κεφάλαιο. Η δική τους η ύπαρξη είναι εξασφαλισμένη για γενιές...
Το έχουμε ξανακούσει αυτό, από εδώ και το αρχέγονο μίσος: Τι θα γίνει, αν απαιτήσουμε - αυτά που μας ανήκουν - τη δίκαιη κληρονομιά των δικών μας παιδιών;
Ηρθε η ώρα, επιτέλους, να σβήσουμε εμείς τα κεριά!
Cseh Katalin».
Πηγές:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,Szabadság

Καμπανάκι ενόψει του Δεκέμβρη-Οι Φόβοι της Κυβέρνησης για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου


«Ο Δεκέμβρης του 2008 κατέστρεψε την κυβέρνηση της Ν.Δ. και «χαντάκωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να μην τριτώσει το κακό και την πληρώσουμε κι εμείς». Στη φράση του κορυφαίου υπουργού κρύβεται η αγωνία της κυβέρνησης για τον φετινό Δεκέμβρη και το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη είναι η διαχείριση των εκδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η προετοιμασία αφορά και την 6η Δεκεμβρίου και τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, γιατί μπορεί να αποτελέσουν τον πρώτο γύρο αναμέτρησης ανάμεσα στους μηχανισμούς καταστολής και τους αντιεξουσιαστές.Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτιΑλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρωθεί αρκετή «εκρηκτική ύλη» εξαιτίας της κλιμάκωσης της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης να τις εξουδετερώσει: «Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι» κατά την έκφραση κομματικού στελέχους που επισημαίνει ότι «από μια αβλεψία μπορεί να υπάρξει έκρηξη».Στο αστυνομικό επίπεδο ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα κινηθεί στον αντίποδα του μοντέλου Παυλόπουλου που υποχρέωσε την αστυνομία σε αμυντική στάση με συνέπεια να παραδοθεί το κέντρο της Αθήνας στις φλόγες και τους χούλιγκαν. Θα προσπαθήσει να εφαρμόσει, πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα, το δόγμα του «μηδενική ανοχή στους ταραξίες».Η ανησυχία του κ. Χρυσοχοΐδη φάνηκε και στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. Επί μισή ώρα ανέλυε στους συναδέλφους του τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ εντύπωση έκανε η επιμονή του στην άποψη ότι «ο ποινικός χώρος συνδέεται στενά με κομμάτι της τρομοκρατίας».Για τις εκδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, γιατί αναμένει να έρθουν στην Αθήνα αναρχικοί από χώρες της Ευρώπης. Αλλωστε, ο «ελληνικός Δεκέμβρης» ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε εξεγέρσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία και πολλές κυβερνήσεις θορυβήθηκαν από την έκταση που πήραν οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης.Η εντολή προς την ηγεσία της αστυνομίας είναι: διακριτική παρουσία τις μέρες των διαδηλώσεων, αποφυγή προκλήσεων και άμεση πάταξη κάθε πράξης που θα ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας, γιατί, όπως λένε συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη, «επέτειος δεν σημαίνει καταστρέφω την πόλη».Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν αρκεί η υψηλή ετοιμότητα της αστυνομίας. Οπως έλεγε στην «Κ.Ε.» υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, «όσο καλά κι αν είμαστε οργανωμένοι, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί απόλυτα ένας αριθμός 1.000 ανθρώπων που θα επιδιώξουν να προκαλέσουν προβλήματα». Γι' αυτό θα γίνουν κινήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση και των άλλων κομμάτων.Διατυπώθηκε από υπουργό η πρόταση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.Στην υπόθεση έχουν μπει δυναμικά το κόμμα και η νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης ζητά από τις οργανώσεις να προκαλέσουν συζητήσεις για το χαρακτήρα των εκδηλώσεων της 6ης Δεκεμβρίου με το σκεπτικό ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λειτουργήσει το μανιχαϊκό σχήμα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και το οποίο θέλει αστυνομία και αντιεξουσιαστές σε μια αντιπαράθεση χωρίς νόημα».Ο γραμματέας της νεολαίας Κ. Πανταζής αναφέρει στην «Κ.Ε.» ότι «η νεολαία ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και θα επιχειρήσει, σε συνεννόηση με τις άλλες νεολαίες, να τις περιφρουρήσει».

Πηγή:KΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

"Tο νερό ως κοινωνικό αγαθό"-Πολλές περιοχές στην Εύβοια και Στερεά Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο πόσιμο νερό !


Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μαργαρίτας Καραβασίλη μίλησε στο 21ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ που πραγματοποιείται στη Λαμία, το διάστημα 13, 14, 15 Νοεμβρίου, με θέμα «το νερό ως κοινωνικό αγαθό». Η κα Καραβασίληεπισήμανε ότι το πρόβλημα του νερού είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι νόμιζαν στην αρχή. "Εκτός του ποσοτικού προβλήματος, που σύντομα θα αποτελέσει το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, υπάρχει και έντονο ποιοτικό πρόβλημα κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα τραγικό ο Ασωπός και πρόσφατα η Μεσσαπία, στην Εύβοια" είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
"Έδειξε μια πραγματικότητα που δυστυχώς επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές και που επιδεινώνεται. Οι κάτοικοι μεγάλων περιοχών στα Οινόφυτα, στη Θήβα, στην Βάγια, στον Ωρωπό, στο Δήλεσι, στο Χαλκούτσι, στην Αυλίδα, αλλά και στην Μεσσσαπία δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και απειλείται καθημερινά η υγεία τους".
Η κα Καραβασίλη αναφέρθηκε ακόμα στους στόχους του υπουργείου μέσα από τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας για τα νερά:
  • Αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης, προστασία και βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων.
  • Προώθηση βιώσιμης χρήσης του νερού μέσω μακροπρόθεσμης προστασίας των διαθέσιμων υδατικών πόρων.
  • Διασφάλιση της προοδευτικής μείωσης της ρύπανσης των υπογείων υδάτων και αποτροπή της περαιτέρω μόλυνσής τους.
  • Εξασφάλιση επαρκούς παροχής επιφανειακού και υπόγειου νερού καλής ποιότητας που απαιτείται για τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη χρήση ύδατος.
Πηγή:www.servitoros.gr

Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Βλέποντας καθημερινά το πρόβλημα των τροχαίων συγκρούσεων, και έχοντας γνωρίσει τον πόνο και τις αβάσταχτες επιπτώσεις που ακόμα και μια μικρή σύγκρουση προκαλεί σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δεν μπορούμε να παρατηρούμε απαθείς την αδυναμία επίτευξης των στόχων μείωση του αριθμού των τροχαίων και των θυμάτων τους.

Αν με ένα γενικό τρόπο η αχαλίνωτη πριμοδότηση του ΙΧ, η ιστορική ανεπάρκεια του οδικού δικτύου, η επιθετική οδήγηση αλλά και η διαφθορά και η έλλειψη οποιασδήποτε συνέπειας για τους θύτες δημιουργούν το πλαίσιο για την διαρκή αναπαραγωγή των τροχαίων συγκρούσεων, η θεωρία πως οι τροχαίες συγκρούσεις είναι «ατυχήματα» και μάλιστα «εξ αμελείας» έρχεται με ένα πολύ ειδικό τρόπο να ξεπλύνει, εφησυχάσει και απενοχοποιήσει τους εμπλεκομένους. Από τον «αμελή» οδηγό που παραβιάζει το κόκκινο, τον «αμελή» δήμαρχο που δεν ξηλώνει τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, τον «αμελή» νομάρχη που ξεχνάει να φτιάξει στηθαία στους γκρεμούς, τον «αμελή» υπουργό που ξεχνάει κάθ' υποτροπή να πατάξει την διαφθορά που ο ίδιος δηλώνει πως κυριαρχεί στο χώρο απόκτησης διπλωμάτων οδήγησης.

Ως πρώτο βήμα κατάθεσης μιας δήλωσης πως θέλουμε πραγματικά κάτι να αλλάξει, αλλά και σαν ένδειξη σεβασμού στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες από τις τροχαίες συγκρούσεις στη χώρα μας, ζητάμε από όλους -άτομα και φορείς- να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «ατύχημα» όταν αναφέρονται σε τροχαίες συγκρούσεις. Ας σταματήσουμε να υποκρινόμαστε πως κανένας τελικά δεν φταίει. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεσα δραστικό ρολό στο θέμα της πρόληψης όσο και της μετά τη σύγκρουση φροντίδας. Πρόκειται για μείζον ζήτημα Δημόσιας Υγείας (ως πρώτη αιτία θανάτου και αναπηριών για τους κάτω των 45 ετών) και όχι θέμα τεχνοκρατικών διευθετήσεων.
  • Καλούμε τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς του χώρου της Υγείας να υποστηρίξουν ενεργά όλες τις πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των θυμάτων και την αύξηση της οδικής ασφαλείας. Να συμμετάσχουν ενεργά στην Διεθνή Συνεργασία ενάντια στο Οδικό Τραύμα (ICART)
  • Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση να αναγνωρίσουν, όπως έχει κάνει ο ΟΗΕ από το 2005, την Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων,που ειναι η Κυριακη 15 Νοεμβριου.
  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να έχει ουσιαστικό λόγο στην Διυπουργική συνάντηση της Μόσχας, να υποστηρίξει το ψήφισμα που με πρωτοβουλία του Π.Ο.Υ. έχουν υπογράψει πάνω από 70 ΜΚΟ από 40 χώρες του κόσμου που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια και, σαν ένδειξη αλλαγής πορείας, να μην εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Μεταφορών. Μιλάμε για τις ζωές και όχι για τα αυτοκίνητα η δρόμους.
  • Ζητάμε από τις αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσουν απτά δείγματα δεσμεύσεων για την οδική ασφάλεια, ξεκινώντας από απλές αυτονόητες παρεμβάσεις όπως η αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που αποτελούν σοβαρό αίτιο δυστυχημάτων, συχνά θανατηφόρων.
  • Παράλληλα, χρειάζεται να προωθηθεί εντονότερα η ιδέα της δωρεάς οργάνων, που σε αρκετές περιπτώσεις θα έσωζε ζωές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ως δωρητές οργάνων είναι σήμερα καταγεγραμμένοι μόνο 91.200 πολίτες (0,8% του πληθυσμού).

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων θα συμμετέχει την Κυριακή στην εκδήλωση που οργανώνει στο Θησείο στις 12 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στις Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες.

Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ την Κυριακή, 15/11/2009 - ξενοδοχείο "Athens Imperial"




Συνεδριάζει  την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» (Πλ. Καραϊσκάκη, στάση METRO Μεταξουργείο), με θέμα: Η πρόταση του ΣΥΝ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με εισήγηση του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στις 10.00 π.μ.

Δηλώσεις Ρεχάγκελ για την λευκή ισοπαλία τςη Εθνικής Ελλάδος απέναντι στην Ουκρανία-Ακυρώθηκε κανονικό γκολ της Ελλάδας


 «Πρέπει να σκοράρουμε στην Ουκρανία» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ότο Ρεχάγκελ που παραμένει αισιόδοξος για την υπόθεση-πρόκριση της Εθνικής. Ο Γερμανός τόνισε ότι μονάχα με τον τρόπο που αγωνίστηκε η Ελλάδα, θα μπορούσε να περιορίσει τους Ουκρανούς και επαίνεσε για την απόδοση τους, τους Κατσουράνη – Καραγκούνη.


«Σημειώσαμε ένα κανονικό γκολ το οποίο δεν μέτρησε. Είχαμε έναν πολύ καλό αντίπαλο. Μία ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ξέρουμε πολύ καλά πως αυτές οι ομάδες έχουν πολύ καλούς συνδυασμούς. Η Ουκρανία είχε δύο πολύ καλούς επιθετικούς, τους Μιλέφσκι, Σεφτσένκο και έναν πολύ καλό στο κέντρο, τον Τίμοστσουκ» είπε αρχικώς ο Γερμανός προπονητής που στη συνέχεια ρωτήθηκε για το παιχνίδι της Εθνικής: 

«Θέλαμε να κερδίσουμε, μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο γι’ αυτό. Είχαμε απέναντί μας έναν πολύ καλό αντίπαλο και δεν θέλαμε να δεχτούμε γκολ. Το είχαμε συνέχεια στο μυαλό μας αυτό γιατί θα ήταν πιο δύσκολος ο επαναληπτικός για μας αν δεχόμασταν γκολ στην έδρα μας». 

Ερωτηθείς για τον αγώνα ρεβάνς στην Ουκρανία, δήλωσε: «Όλα είναι ανοιχτά. Ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης μας έδωσαν ώθηση στο κέντρο, κάναμε αλλαγές να μας δώσουν ώθηση κι αυτές. Προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Ο προσανατολισμός μας ήταν επιθετικός αλλά η Ουκρανοί ήταν πολύ καλοί στις αντεπιθέσεις. Πρέπει να δούμε τώρα το επόμενο ματς. Τι απουσίες θα έχουμε κι αν θα είναι όλοι καλά μετά από αυτό το ματς. Μας έλειπαν τρεις παίκτες που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα. Πρέπει να σκοράρουμε στην Ουκρανία». 


Πηγή:www.enet.gr