Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Λαϊκός Δρόμος-H ιστορία και ο Σκάι-"Aπό τη σύναψη της Iερής Συμμαχίας μετά το Bατερλώ, τη γέννηση των εθνοκρατών μέχρι την Eπανάσταση του 1848 στη Γαλλία, την Kομμούνα, την A' και B' Διεθνή, τον αμερικανικό εμφύλιο, τη βιομηχανική επανάσταση όλα τα γεγονότα ήσαν υπαρκτά. "



Όταν ο Aλαφούζος ασχολείται με το 1821 και την ιστορία, είναι σαν να λέμε πως ο λύκος συγγράφει την ιστορία των... αμνών. O Σκάι, λοιπόν, εκτός από την εμετική συκοφαντία των απεργών και των απεργιών, εκτός από τις παραινέσεις σε κυβέρνηση, ΣEB και τράπεζες, θέλησε ν' ασχοληθεί με την εθνική επανάσταση και την εθνογέννηση. Θεωρητικός πατέρας του εγχειρήματος ο Θάνος Bερέμης, παλιός EΔAΐτης, «τουρκοπροσκυνημένος», άνθρωπος του συγκροτήματος, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου, ανεμοδούρας. Eκφωνητής ο Π. Tατσόπουλος, συγγραφέας, άνθρωπος του life style, επίσης ανεμοδούρας. Tι συμπέρασμα βγάλαμε από τα πρώτα επεισόδια; «Άμα έχεις τέτοιους ιστορικούς, τι τους θέλεις τους εχθρούς σου»; Eδώ θα περιοριστούμε στο βασικό θεωρητικό πυρήνα του αφηγήματος των Aλαφούζων (και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε).

Σε ταξική σύγκρουση μέχρις εσχάτων έχουν μπει οι δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου.




Σε ταξική σύγκρουση μέχρις εσχάτων έχουν μπει οι δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου. Από τη μια: Η σύγχρονη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, με το νέο πρόγραμμα κοινωνικού ολέθρου, το Μνημόνιο 4, μαζί με το πρόγραμμα άγριας λιτότητας μέχρι το 2015 και βάλε. Νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση κοινωνικών υποδομών, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου για 50 δισ., νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ανεργία και φτώχεια για εκατομμύρια εργαζόμενους. «Δε θα χάσετε ούτε σεντ», είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Γερμανία, απευθυνόμενος βεβαίως στους τραπεζικούς τοκογλύφους του χρέους, που ρουφούν το αίμα του λαού. Για να περάσει αυτή η άθλια πολιτική, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα ντελίριο αυταρχισμού και καταστολής, πνίγοντας στα χημικά τις διαδηλώσεις, επεμβαίνοντας παντού με τα ΜΑΤ, διώκοντας ακόμα και τους μετανάστες απεργούς πείνας (!), απαντώντας με καθαιρέσεις σε κάθε διαφωνία.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α : Η απεργία και οι διαδηλώσεις πιο ισχυρές από την κυβερνητική τρομοκρατία


Εκατοντάδες χιλιάδες λαού σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και διαδήλωσαν ενάντια στον κοινωνικό οδοστρωτήρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, απαιτώντας την ανατροπή του Μνημονίου και συνολικά της επίθεσης του κεφαλαίου. Έστειλαν μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, μήνυμα ελπίδας για την απελευθέρωση από τη σύγχρονη τυραννία των αγορών και των τραπεζών, μήνυμα για την κλιμάκωση των αγώνων και των απεργιών. Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας και οι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις δεν μπορούν πλέον να αναχαιτιστούν από την οικονομική τρομοκρατία της κυβέρνησης και την άγρια καταστολή της αστυνομίας. Για άλλη μια φορά τα ΜΑΤ και η μηχανοκίνητη ομάδα ΔΙΑΣ έδρασαν ασύστολα σε βάρος Πανεργατικής Απεργίας και με τόνους χημικών επιτέθηκαν στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα.

Οχι χωματερή στην Κερατέα!
Να συνεχιστεί ο δίκαιος αγώνας μέχρι τη νίκη!

Η πολύ θετική ανταπόκριση και αντιδράσεις, που προκάλεσε στο λαό της Αθήνας, το μπλοκ των κατοίκων της Κερατέας, στη διαδήλωση της πανεργατικής απεργίας της 23 Φλεβάρη, στο κέντρο της Αθήνας, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός! Κι αυτό, πέρα από τον παλμό και τη μαζικότητά του.
Οι κάτοικοι της Κερατέας έδειξαν ξανά, πως συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για να μην εγκατασταθεί η χωματερή στο Οβριόκαστρο! Εναν αγώνα που κρατάει, εδώ και πάνω από δύο μήνες. Πως δε λυγίζουν από την άγρια τρομοκρατία των ΜΑΤ, που με εντολή των πολιτικών τους προϊστάμενων και της κυβέρνησης, έφτασαν να εισβάλλουν και μέσα στην πόλη, δέρνοντας και τρομοκρατώντας, εκτός απ΄το καθημερινο όργιό τους, στο μπλοκο του ΒΙΟ.ΠΑ., απέναντι σ’ ένα λαό (άντρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους) που θεωρείται και αντιμετωπίζεται από τους κρατούντες, ως «εσωτερικός εχθρός». Από την άλλη, φάνηκε έμπρακτα και στο δρόμο, πως οι εργαζόμενοι, οι απεργοί, η νεολαία, αναγνώρισαν στους κατοίκους της Κερατέας και στο δικαιο αγώνα τους, φυσικούς συμμάχους, απέναντι σε κοινούς αντίπαλους: Την κυβέρνηση του Μνημονίου και του ξεπουλήματος της χώρας, την τρόικα, το σύστημα του κέρδους, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, και όλους τους υπηρέτες του.

«Για πάντα στο μνημόνιο αν συνεχίσετε την ίδια πολιτική»


Τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την ανεύρεση των 50 δις ευρώ δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του χρέους μέχρι το 2025, αλλιώς η Ελλάδα θα μείνει για πάντα στο μνημόνιο.

Σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων κατά 90%


 Στο 90% υπολογίζεται η μέση «υπερκοστολόγηση» των έργων της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ τουλάχιστον 8-10 χρόνια κάνει να ολοκληρωθεί ένα έργο αντί για 6 το μέγιστο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Το πρόβλημα αφορά κυρίως οδικά και λιμενικά έργα υποδομής, μικρά και μεγάλα, και πλέον οδηγεί σε αδιέξοδο την κυβέρνηση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Αντιδράσεις ενάντια στη «μεταβατική κυβέρνηση»



Εορταστική ήταν και χθες η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, αλλά και για να «υπενθυμίσουν», όπως έλεγαν πολλοί διαδηλωτές, στην ηγεσία του στρατού που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει στις αλλαγές που οι διαδηλωτές επιθυμούν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ - Η "αξιοποίηση" του Ελληνικού θα βρει αντιμέτωπους τους πολιτικούς και νομικούς αγώνες των κατοίκων


Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων το ταξίδι του κ. Παμπούκη στο Κατάρ, την υπαγωγή του Ελληνικού στη διαδικασία του fasttrackκαι την τροπολογία για την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας δε μπορεί να σημαίνει αλλαγή χρήσεων για  ανοικοδόμηση ελεύθερων χώρων σε πόλεις με δραματικό έλλειμμα πρασίνου.
Η μυστική διπλωματία  δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς στοιχειώδεις όρους διαφάνειας και η γενική δοκιμή της αντισυνταγματικής νομοθεσίας του fast-track, φοβόμαστε ότι σύντομα θα κάνουν το Βατοπέδι να μοιάζει με παιδική ζαβολιά.

K.K.Ε: Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στη Λιβύη


Είναι επικίνδυνη η θέση του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή και εκφράζει τη διάθεση για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών της Βόρειας Αφρικής. Αυτή η πολιτική μπορεί να είναι χρήσιμη για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, αλλά όχι για το λαό, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στα δύο η Λιβύη: (Διαίρει και βασίλευε)...Το ΝΑΤΟ έτοιμο να επέμβει για τα ...πετρέλαια!


Του Δημήτρη Μυ- www.topontiki.gr

Οι πληροφορίες από τη Λιβύη είναι ελάχιστες. Ωστόσο, κάποιες ειδήσεις –και δεδομένα-- σκιαγραφούν ήδη την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εξελίξεις.
Η γενική εικόνα που φτάνει από τη Λιβύη, είναι ότι η χώρα έχει ήδη διχοτομηθεί. Το δυτικό μέρος (Τρίπολη) ελέγχεται από το καθεστώς του Καντάφι. Το ανατολικό (Βεγγάζη) από τους εξεγερμένους (;)
Ανάμεσα στις δύο πόλεις μεσολαβεί 500 μίλια έρημος. Το γεγονός αυτό μπορεί να παγιώσει τη διαίρεση της χώρας, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί έχει ιστορικές και φυλετικές προεκτάσεις. Κάτι ακόμη που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο ενεργειακός πλούτος της χώρας βρίσκεται στο έδαφος που ελέγχουν οι εξεγερμένοι.
Κάποιες ειδήσεις διαμορφώνουν ένα γνωστό και από άλλες περιπτώσεις επικίνδυνο κλίμα:

Εργατική λαϊκή απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα.Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Νέο Δελχί


 
Μαζικές διαδηλώσεις με ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινγκχ πυροδότησαν για ακόμα μία φορά οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, και δη στα τρόφιμα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εξευτελιστικές αμοιβές. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τωνσυνδικαλιστικών Ενώσεων και τωνεργατικών Ομοσπονδιών της Ινδίας, την Τετάρτη, για πορεία στο Κοινοβούλιο, στο Νέο Δελχί, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που θωρακίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που επωμίζονται όλα τα βάρη, με αποτέλεσμα οι εργατικές οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Ο ΣΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ



Ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία για την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και τις πρόσφατες ιστορικές εξελίξεις στη Β. Αφρική και τον αραβικό κόσμο.
Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν πάνω από 35 κομμουνιστικά, αριστερά και προοδευτικά κόμματα από την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΝ, που εκπροσωπείται από το μέλος της Π.Γ. Κ. Ήσυχο, υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική.