Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Πορτογαλικές Εκλογές - Δημοσκόπηση έκπληξη, δείχνει πρώτους τους σοσιαλιστές.Στην τρίτη θέση το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μικρή άνοδο.Πεσμένα τα ποσοστά του Αριστερού Μπλόκου.Ανάλυση του Red Star.


Coligação Democrática Unitária
Η επανάκαμψη των Σοσιαλιστών στην πρώτη θέση, η υποχώρηση της Κεντροδεξιάς στην δεύτερη (με σαφώς υψηλότερα ποσοστά πάντως από τις βουλευτικές του 2009) καθώς και η αδυναμία της αριστεράς να εισπράξει την δυαρέσκεια από την κακή οικονομική κατάσταση, είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου γκάλοπ που έγινε στην Πορτογαλία.Να τονίσω πάντως πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας παρουσιάζει μικρή αύξηση των ποσοστών στο 8,1 % από 7,8 % το 2009 και δείχνει ανοδικές τάσεις σε αντίθεση με το Μπλόκο της αριστεράς.


Αναλυτικά :

Ανακοίνωση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ



Οι εκφυλιστικές πρακτικές μέρους της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για το προωθούμενο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης.
Δεν χρεώνουμε στο σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ τις πρακτικές της συνδικαλιστικής ηγεσίας της.

Στα 141 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν.


Συμπληρώνονται σήμερα 141 χρόνια από τη γέννηση (22 Απρίλη 1870) του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα. Με αυτήν την αφορμή, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», στο ένθετο «7 Μέρες μαζί», φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Λένιν, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Η ζωή και η δράση του Λένιν είναι αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μελετώντας και αναπτύσσοντας παραπέρα το μαρξισμό στις συνθήκες του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε και, μάλιστα, σε διάκριση από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς.

God Bless America ? Σκοτώνουν παιδιά Πασχαλιάτικα οι Αμερικανοί.5 παιδιά ανάμεσα στους τουλάχιστον 20 νεκρούς από επίθεση αμερικανικών αεροσκαφών στο Πακιστάν.



Πέντε παιδιά περιλαμβάνονται στους νεκρούς της πρωινής επιχείρησης στο βορειοδυτικό Πακιστάν.


Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα στην περιοχή Σπινουάμ του Βορείου Ουαζιριστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, από δύο μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη τα οποία εξαπέλυσαν συνολικά πέντε πυραύλους.


«Ανεξάρτητη Παρέμβαση»: Συμπεράσματα από τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΘΕΛ


Προκήρυξη της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ - 0ΑΣΑ» που μοιράζεται στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ τις μέρες της Μεγάλης βδομάδας 

Το κείμενο σε pdf εδώ

Τρεις μήνες κράτησε ο αγώνας μας ενάντια στο νέο νομό για τις αστικές συγκοινωνίες. Ο κλάδος φαινόταν αποφασισμένος να μην αφήσει το νόμο Ρέππα να περάσει. Συνέχισε τις κινητοποιήσεις ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη βουλή – κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα....

Παρά την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, ο αγώνας μας είχε τη στήριξη του 60% της κοινωνίας. Όχι μόνο γιατί τα αιτήματά μας ήταν δίκαια... Η κοινωνία σήμερα παρακολουθεί με αγωνία κάθε κλάδο ο οποίος αγωνίζεται. Ελπίζει και ποντάρει στη νίκη του. Ο κόσμος περιμένει έναν αγώνα να νικήσει για να γεμίσει αυτοπεποίθηση, για να πει «αφού τα κατάφεραν αυτοί, μπορούμε και εμείς» και να βγει και ο ίδιος στους δρόμους.

Σχόλιο Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για τη ραγδαία αύξηση του κόστους της Πασχαλινής εξόδου.



Η πασχαλινή έξοδος φέτος έχει σχεδόν διπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρυσι.  Η τιμή του λίτρου της βενζίνης σκαρφαλώνει κοντά στα 2 ευρώ, γιατί το ιδιωτικό μονοπώλιο των διυλιστηρίων αλωνίζει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σφυρίζει αδιάφορα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χαϊδεύει τα αυτιά των κερδοσκόπων των καυσίμων.

ΠΑΜΕ-Οι εργαζόμενοι να ξεκαθαρίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα από την Πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές του


Με αφορμή το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή που αναφέρεται στις παχυλές χρηματοδοτήσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 31,3 εκατομμυρίων ευρώ από το 1999 – 2010 έχει σημειωθεί από πολλές πλευρές κουρνιαχτός υποκρισίας και ηθικολογίας. Λες και δεν είναι πασίγνωστο ότι τα μονοπώλια, το κράτος και η ΕΕ που τα υπηρετούν δεν τσιγκουνεύονται τα χρήματα, όταν αυτά προορίζονται για την ισχυροποίηση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα Συνδικάτα με τους στόχους της άρχουσας τάξης και να διασφαλιστεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.