Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Eπιστροφή στα μαγκάλια και στις γκαζιέρες!-Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα

ΚΟΝΤΡΑ -Αρ. Φύλλου 610

Eπιστροφή στα μαγκάλια και στις γκαζιέρες! Γιατί όχι; Κάπως έτσι θ’ απαντήσουν από την κυβέρνηση στη λαϊκή οργή για τη μελετώμενη εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης μ’ αυτή του πετρελαίου κίνησης, που θα φορτώσει τα νοικοκυριά με ένα επιπλέον κόστος περίπου 400 ευρώ το χιλιόλιτρο.
«Γιατί να πληρώνει το κράτος το πετρέλαιο της Αγγελοπούλου;», δηλώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Βρέθηκε και το ιδεολόγημα. Το ίδιο σάπιο ιδεολόγημα που χρησιμοποιείται για κάθε πετσόκομμα κοινωνικής δαπάνης: επικαλούνται την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν το φόρο σε ελάχιστους εντελώς εξαθλιωμένους άνεργους και συνταξιούχους. Σαν τυράκι, για να πιάσουν στη φάκα τη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων που κάθε χρόνο τέτοια εποχή μετράει τις οικονομίες της για τα σχολικά των παιδιών και για το πετρέλαιο του χειμώνα.

Βαθαίνει το χάσμα ΣΥΝ - Αλαβάνου - Την Τετάρτη η νέα συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ

Το αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, καθώς άλλη μια συνεδρίαση της γραμματείας του συμμαχικού σχήματος δεν κατέληξε στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής.
Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για την  Νάντια Βαλαβάνη, πρόταση με την οποία ο Αλέκος Αλαβάνος έδειξε να συμφωνεί, λόγω και της πολυετούς φιλίας που τον συνδέει με την αγωνίστρια της γενιάς του Πολυτεχνείου.

"Καταλαβαίνω το λόγο που προτείνεται η υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη", φέρεται να είπε φανερά ενοχλημένος ο κ. Αλαβάνος, λέγοντας ότι την κάνει αποδεκτή και αμέσως μετά αποχώρησε. Ο ΣΥΝ από την πλευρά του επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην πρόταση για την κυρία Βαλαβάνη, αν και αρχικώς επέμενε στην περίπτωση του Αλέξη Μητρόπουλου. 

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.)

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και οι Παν. Λαφαζάνης, κοινοβ. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης και Μ. Μπασιούκας, μέλη της Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.).
 Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

 Αλ. Τσίπρας: Ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα από την προσφυγή στο ΔΝΤ, είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση. Το έργο με τον ΟΣΕ το έχουμε ξαναδεί. Πρώτα απαξιώνουν ένα δημόσιο οργανισμό που προσφέρει κοινωνικό έργο και ύστερα κατατεμαχίζουν τις δραστηριότητές του, δίνοντας τα φιλέτα σε ιδιώτες και κρατώντας το δημόσιο μονάχα τα χρέη και τέλος ρίχνουν όλα τα βάρη και ζητάνε και τα ρέστα από τους εργαζόμενους.  Η προσπάθεια απαξίωσης του ΟΣΕ αλλά και των εργαζόμενων θα πέσει στο κενό.

Δήλωση-πρόταση του Γιάννη Τόλιου, μέλους της Ε.Γ. του ΣΥΝ σχετικά με τον επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής

Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις ατέρμονες συζητήσεις επιλογής του επικεφαλής για την Περιφέρεια Αττικής, διαισθάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «προ των πυλών» μιας νέας διάσπασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το συμμαχικό σχήμα αλλά και τον ίδιο το ΣΥΝ. Στην ουσία η ιδέα συγκρότησης ενός χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς δέχεται νέο πλήγμα ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες μιας ολόκληρης δεκαετίας.!
Ως στέλεχος του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας από κοντά πρόσωπα και καταστάσεις, θεωρώ ότι «κομβικό» στοιχείο του προβλήματος, πέρα από τις όποιες πολιτικές διαφορές, είναι η προσωπική αντίθεση Αλαβάνου-Τσίπρα. 

Καταγγελία του Θ. Παφίλη υποψ. περιφερειάρχη Αττικής, του Ν. Σοφιανού υποψ. δήμαρχου Αθήνας, της Ελπ. Παντελάκη υποψ. δήμαρχου Πειραιά και του Θ. Κωνσταντινίδη υποψ. περιφερειάρχη Κεντ. Μακεδονίας

Εκφράζοντας και τους υπόλοιπους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό την προκλητική αποσιώπηση από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα από την δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ), των θέσεων και των δραστηριοτήτων μας που εξελίσσονται εδώ και καιρό. Από την άλλη υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα βρίσκονται καθημερινά σε εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων πριν καν ανακοινωθεί η στήριξη τους και την αποδεχθούν. Αυτή η επιλογή παραβιάζει βάναυσα τη στοιχειώδη αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού και βαραίνει πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.
Εμείς οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ ούτε παρακαλάμε για την προβολή μας στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, ούτε εξαρτάμε τη δράση μας από αυτά.

Ωστόσο είναι προκλητικό και οφείλουμε να καταδείξουμε τη μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και κατά του μαύρου χρήματος και με αυτό το πρόσχημα μας απειλεί με ποινές αν δεχθούμε την οικονομική στήριξη από το κόμμα μας και αν απευθυνθούμε με κουπόνια στο λαό. Θα σας λέγαμε «αιδώς Αργείοι» αλλά που να βρεθεί η αιδώς σε μια κυβέρνηση που εγκληματεί σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να προστατεύσει την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματιών. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και τον καλούμε να συμπορευθεί μαζί μας για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική σας. Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά σας να είναι για το λαό ένα ακόμα κριτήριο ψήφου.

Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ :Οι υπόλοιποι της Αριστεράς δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Θα τα βρουν μαζί μας;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της αυτόνομης καθόδου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κατηγορώντας τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς για «θολούρα». Παράλληλα τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης χρειάζεται ένα πολιτικό πρόγραμμα που να εκφράζει τις λαϊκές δυνάμεις που έχουν κοινά συμφέροντα κατά του μνημονίου.
"Με ποιον έπρεπε να πάει το ΚΚΕ; με τον Τατούλη;". Με το ερώτημα αυτό απάντησε η κυρία Παπαρήγα στην ερώτηση γιατί δεν προχώρησε σε συμμαχίες ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. "Οι εκλογές είναι πολιτικές. Καθαρά πράγματα. Ό,τι συνεργασία μπορείς να έχεις στο γενικό πολιτικό επίπεδο κάνεις και σε τοπικό. Οι υπόλοιποι της Αριστεράς δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Θα τα βρουν μαζί μας;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.  

ΙΡΑΚ : "Oι Αμερικανοί φεύγουν μένοντας"-Μια ακόμη απάτη

Μια ακόμη απάτη
REUTERS

Γράφει ο Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ -www.rizospastis.gr

"Oι Αμερικανοί φεύγουν μένοντας" θα ήταν ο πιο επιτυχημένος τίτλος για τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα στο ζήτημα του Ιράκ. Το αμερικανικό βιομηχανικό - στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας αφού κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράκ για πυρηνικά όπλα που ποτέ δε βρέθηκαν, αφού στοίχισε τη ζωή τεσσάρων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και εκατό χιλιάδων Ιρακινών αμάχων, αφού επέβαλε την οικονομική αιμορραγία στον αμερικανικό λαό κι αφού ρήμαξε τη χώρα και το λαό του Ιράκ, τώρα δηλώνει διά του Προέδρου του ότι τάχα αποχωρεί.

Άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής το δημοψήφισμα στην Μολδαβία-Θρίαμβος για τους Κομμουνιστές οι οποίοι είχαν ζητήσει το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Άκυρο αναμένεται να κριθεί, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες στη Μολδαβία προκειμένου να αποφασιστεί αν ο πρόεδρος θα εκλέγεται άμεσα από το λαό κι όχι από το κοινοβούλιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει από πέρυσι η χώρα.



"Το προσωρινό ποσοστό συμμετοχής που φτάνει το 29,67% είναι αντιπροσωπευτικό και σχεδόν οριστικό", δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής Γιούρι Κοκάν και σημείωσε ότι "απαιτείτο η συμμετοχή του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος (ελάχιστου ποσοστού 33%) στο δημοψήφισμα για να κριθεί έγκυρο".

Tα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, καταθέτουμε την ακόλουθη πρόταση για την επιλογή του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, καταθέτουμε την ακόλουθη πρόταση για την επιλογή του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία περνάει μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, το σύνολο του ελληνικού λαού, δέχονται από την πολιτική της κυβέρνησης μια πρωτοφανή επίθεση στο εισόδημα, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα τους. 
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και το κλίμα, αποκτάει σημαντική πολιτική σημασία η επικείμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ρόλος και οι ευθύνες των δυνάμεων της Αριστεράς και ιδιαίτερα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ , σ’ αυτή τη μάχη, παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.