Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΔΗ.Κ.ΚΙ: Προσβάλλουν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού οι πανηγυρισμοί του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης

Προσβάλλουν την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού οι πανηγυρισμοί του Γ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησης μετά τη χτεσινοβραδινή συμφωνία υποτέλειας. Πανηγυρίζουν γιατί σέρνουν τη χώρα στα νύχια του ΔΝΤ και του ασύδοτου τραπεζικού κεφαλαίου.
Όσο για την τάχα φιλοευρωπαϊκή - φιλελληνική παρέμβαση Τρισέ δεν είναι τίποτε άλλο από τους «ξηρούς καρπούς» στο μεγάλο πάρτυ της κερδοσκοπίας που στήνεται στη πλάτη της Ελλάδας.
Παράλληλα, με τη συμφωνία αυτή η Γερμανία βγαίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη ενισχύοντας έτσι τη θέση της για τη δημιουργία του Δ΄ Ράιχ.



Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, 26/3/2010


2010_03_26_gap

Παρά τους κατά παραγγελία πανηγυρισμούς των εγχώριων ΜΜΕ, στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση Παπανδρέου εισέπραξε μεγαλοπρεπέστατη «σφαλιάρα». Το επί μήνες προπαγανδιστικό όχημα «πρώτα τα μέτρα και μετά η ευρωπαϊκή στήριξη», το επί μήνες διαπραγματευτικό ατού προς την Ευρωζώνη «βοηθήστε εσείς γιατί θα πάμε στο ΔΝΤ», και η επί μήνες διαφήμιση της «ελληνικής χρεοκοπίας» από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξαφρίσει τον εργαζόμενο κόσμο, έφεραν τον χθεσινό κόλαφο.

Οι συνήθεις κενολογίες Παπανδρέου για τους «κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού που πιάνουν τόπο» επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη.

Α.Σ.Κ.Ε: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 26/3/2010




Το φορολογικό νομοσχέδιο, που διατυμπανίσθηκε από τους ανησυχούντες κυβερνητικούς, με τη συνδρομή των μεγαλοΜ.Μ.Ε., ως εργαλείο δίκαιης αναδιανομής και ως ιδεολογική επανάκαμψη από το νεοφιλελευθερισμό των βάρβαρων έκτακτων μέτρων , εντάσσεται στο ίδιο σχέδιο διάλυσης της χώρας μαζί με το "πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης", την οιονεί υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, το ασφαλιστικό, την ιθαγένεια, τον "Καλλικράτη", και την άκρως ανησυχητική για την ακεραιότητα της χώρας πρωθυπουργική στάση στα εθνικά θέματα.

Ιδια νοοτροπία με τα έκτακτα μέτρα διέπει τους συντάκτες του φορολογικού . Βασικός στόχος τα πιό αδύνατα κοινωνικά στρώματα, ακόμη και οι απολυμένοι, ώστε να διαλυθεί, όπως ελπίζουν, η κοινωνική συνοχή, που ευνοεί τα πρωθυπουργικά σχέδια κατά της ακεραιότητας της χώρας , ενώ μεγάλο κεφάλαιο, Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο αλλά ευνοούνται στο όνομα της «ανάπτυξης».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για το φορολογικό νομοσχέδιο


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και ενίσχυση των προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Τη στιγμή που καταργεί ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα μέχρι 12.000€, που αυξάνει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που συρρικνώνει το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας, την ίδια στιγμή μειώνει σταδιακά τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου από 25% σε 20%, εξαιρεί από την ενιαία φορολόγηση τα έσοδα από τόκους ευνοώντας τις τράπεζες, διευκολύνει τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» βοηθώντας ουσιαστικά στο «ξέπλυμα» χρήματος, συνεχίζει τις χαριστικές φοροελαφρύνσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, διατηρεί και δίνει νέες φοροαπαλλαγές στην πλουτοκρατία με τη μορφή κινήτρων για έρευνα, διατήρηση θέσεων εργασίας, για «πράσινη ανάπτυξη» κλπ.

Περισσότερες γυναίκες διευθυντές για ανταγωνιστικότερη οικονομία!

Μόνο ένα στα 10 μέλη των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών της Ευρώπης είναι γυναίκα, ενώ όλοι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών στην ΕΕ είναι άνδρες.
Η οικονομία θα αντλούσε οφέλη από την πλήρη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις διευθυντικές θέσεις, ισχυρίζεται μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η έκθεση αυτή αποτελεί το προοίμιο μιας νέας στρατηγικής για την ισότητα των φύλων την οποία πρόκειται να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του τρέχοντος έτους.

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο σεμινάριο κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, στις Βρυξέλλες, για τον ρολό των κομμουνιστών στην πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας



Κλείνουν 100 χρόνια από τότε που η Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν, μια από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού επαναστατικού κινήματος, πρότεινε και υιοθετήθηκε στη Β' Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών να εορτάζεται κάθε χρόνο, αυτή η μέρα, ως επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών εργατριών γυναικών που έγινε στις 8 Μάρτη 1857 στη Νέα Υόρκη.

Η φετινή επέτειος αποτελεί κατά την γνώμη μας μια μεγάλη ευκαιρία να αποτιμήσουμε το ρόλο του Κομουνιστικού κινήματος στον αγώνα για την ισοτιμία των δύο φύλων, για την χειραφέτηση της γυναίκας στην πορεία ενός αιώνα. Επείγει όμως ταυτόχρονα να αναδείξουμε με ποια στρατηγική και τακτική θα αντιμετωπίσουμε την επιδείνωση της θέσης των γυναικών σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ως ιδιαίτερο ζήτημα και μαζί αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, του εργαζόμενου λαού.

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής


Όσοι κινδυνολόγησαν περί χρεοκοπίας της χώρας αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στο λαιμό, κάθε Έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου, συνταξιούχου.
Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίστηκε με σθένος την  προοπτική μιας κοινωνικής Ενωμένης Ευρώπης, μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και μαζί με αυτό μας φέρνουν νέα, ακόμη πιο επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για τη φορολόγηση της εκκλησίας


Το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της εκκλησίας που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παραμένει και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι φοροαπαλλαγές σε ό,τι αφορά τη γενική επιχειρηματική της δράση διευρύνονται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με τη μείωση των φορολογικών του συντελεστών, ενώ η φορολόγηση των εσόδων της εκκλησίας από την ακίνητη περιουσία της παραμένει προνομιακή.
Να φορολογηθεί άμεσα με συντελεστή 45% η κερδοφορία που προέρχεται από οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης της εκκλησίας, όπως και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων.
Να σταματήσει η μισθοδοσία των μητροπολιτών από το κράτος και να καταργηθούν όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν.

Τοποθέτηση του ΝΑΡ στη Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 26/3/2010


syg1.gifΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ  

20 σημεία για την κρίση, το εργατικό κίνημα και την πολιτική απάντηση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς. 

Μπροστά στους εργαζόμενους εμφανίζεται στις μέρες μας ένα θανάσιμο δίλημμα: Είτε θα αποδεχτούν να θυσιάσουν τα δικαιώματα τους στο βωμό του ‘μελλοντικού’ ξεπεράσματος της κρίσης σε όφελος των τραπεζών και των επιχειρήσεων,είτε θα παλέψουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, το πολιτικό σύστημα και την ΕΕ με ορίζοντα την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την εργατική εξουσία. 

1.   Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθοδηγεί την επίθεση, δεν «σύρεται», αποτελεί σήμερα τον οργανωτή του αστικού μπλοκ εξουσίας. Γύρω της συσπειρώνονται τόσο η ΝΔ, όσο και το ακροδεξιό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ, που επιδιώκει να αναδειχθεί σε μακρύ χέρι του συστήματος και να μετατραπεί σε ‘κόμμα εξουσίας’. Η επίθεση στηρίζεται στην τεράστια ιδεολογική κατεργασία που κάνουν τα ΜΜΕ και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους και του κεφαλαίου στους εργαζόμενους. 

Συνεχείς ασθενείς σεισμοί στην Πάτρα-Ανησυχούν οι κάτοικοι

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Πάτρα και σε γειτονικές περιοχές. Οι δονήσεις αυτές συνοδεύονταν και από υπόκωφη βοή, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι σεισμοί είχαν πολύ μικρή ένταση, δηλαδή κάτω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά ήταν επιφανειακοί και ως εκ τούτου γίνονταν αντιληπτοί από τους κατοίκους.


Κ.Κ.Ε: Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ


Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους.

 

Εκρηκτικό μείγμα στα μούτρα του λαού...2/3 Ε.Ε.-1/3 ΔΝΤ...


thumb
Δεν ξέρουμε αν θα τους χρωστάμε και χάρη (λέμε τώρα…) αλλά τελικά στη Σύνοδο Κορυφής υιοθετήθηκε απ΄όλους το κείμενο- συμφωνία μεταξύ της φίλης μας της Άγκελα και του φίλου μας του Νικολά, που τους έπιασε ο πόνος να μας σώσουν από την οικονομική καταστροφή. Με τη βοήθεια του ΔΝΤ φυσικά…
Το «πακετάκι» θα φτάνει περίπου τα 20-22 δισ. ευρώ, θα φτιαχτεί από τις χώρες της ευρωζώνης κατά τα 2/3 κι από το ΔΝΤ κατά το υπόλοιπο 1/3 και θα «βοηθάει» τις αναξιοπαθούσες χώρες…  Και για να ισχύσει η… αξιοκρατία, προτείνεται η εθελοντική συμβολή των χωρών του ευρώ να είναι ανάλογη της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή η Γερμανία να δώσει το 25% και η Γαλλία το 20%.
Το επιτόκιο θα είναι «επιτόκιο αγοράς» και τα κεφάλαια θα δίνονται με ομόφωνη απόφαση των 16, μόνον ως «έσχατη λύση», εάν δηλαδή η Ελλάδα δεν καταφέρει να βρει δεκάρα στις αγορές.
Κι επειδή ο Νικολά δεν έχει μια Daimler και μια Siemens να τον στηρίζουν, η συμφωνία χαϊδεύει την Άγκελα (ευτυχώς γι αυτόν όχι κυριολεκτικά) και κάνει λόγο για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου, που θα διερευνά όλες τις «διαθέσιμες επιλογές», προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».
Πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος μάς δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κρίνοντας ότι: «Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή θέση της, η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής». Βρήκε και συμβολικό το ότι η απόφαση ελήφθη ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου..
Άντε, και του χρόνου στην παρέλαση…

Πηγή:www.topontiki.gr

Η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Προβλέπει βοήθεια μέσω ΔΝΤ μόνο εάν αντιμετωπίσουμε αδυναμία δανεισμού. Μόνη θετική εξέλιξη η απόφαση Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα.


Το γαλλο-γερμανικό κείμενο προνοεί "ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα αποτελείται από διμερή συντονισμένα δάνεια στα οποία τα κράτη-μέλη θα οδηγηθούν να συνεισφέρουν" και ένα συμπλήρωμα από "δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ", σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.Ωστόσο, το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει ανοιχτό, αφού το μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην δανείζεται με υψηλότατα επιτόκια και όχι η αδυναμία δανεισμού μιας και η Ελλάδα όταν βγαίνει στις αγορές για δανεισμό, οι προσφορές υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Για τα υψηλά επιτόκια στην ουσία δεν πάρθηκε καμία απόφαση. 


Σύμφωνα με την απόφαση η Ελλάδα θα βοηθηθεί μόνο στην περίπτωση που θα έχει αδυναμία δανεισμού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα ικανοποιημένη και πως αυτή η απόφαση στέλνει μήνυμα σταθερότητας προς όλους και προς τις αγορές. 

ΚΚΕ: Η συμφωνία δεν αφορά στο λαϊκό συμφέρον


«Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην Ε.Ε. και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ», αναφέρει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

"Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους", πρόσθεσε.
Πηγή:www.enet.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αδυναμίας η εμπλοκή του ΔΝΤ


Ενίσχυση της νεοφιλελεύθερης λογικής του Συμφώνου Σταθερότητας βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Καλεί την ευρωπαϊκή Αριστερά να συμβάλει, μαζί με τους αγώνες των Ευρωπαίων εργαζομένων, στη διεκδίκηση ουσιαστικών αλλαγών, προς όφελος των λαών.

"Η συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος "βοήθειας" προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, ένα βήμα ουσιαστικής αλλαγής στο σημερινό ευρωπαϊκό νομισματικό πλαίσιο. 

7η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ). Ανοιχτή εκδήλωση - έναρξη σήμερα στο Γκίνη

ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Απέναντι στο σφαγείο που σήμερα προωθεί το σύστημα ενάντια στους εργάτες και τους εργαζόμενους, δεσπόζει τελικά ένα ερώτημα: Πώς η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, θα ανακτήσει τη δύναμή της για να συγκρουστεί με την καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για να οικοδομήσει τη μόνη πραγματική διέξοδο, το σοσιαλισμό;
Η ανασυγκρότηση του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος, είναι ζήτημα όχι μόνο των ημερών, αλλά της εποχής μας, στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο. Αυτό το ζήτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα στην πάλη και μέσα από την πάλη αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης. Μέσα στους αγώνες που οι εργαζόμενοι και η νεολαία δίνουν και θα δώσουν για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, διεκδικώντας ταυτόχρονα να ορίζουν αυτοί τον αγώνα και την προοπτική του.
Το ΚΚΕ(μ-λ), με την πανελλαδική 7η Συνδιάσκεψή του στις 26-28 Μάρτη στην Αθήνα, επιδιώκει να συμβάλει στην ανάδειξη αυτού ακριβώς του ζητήματος, να παρέμβει και να τροφοδοτήσει τις διεργασίες που αναπτύσσονται στον κόσμο της Αριστεράς και σε όλο τον εργαζόμενο λαό, ώστε να ενισχυθεί η κατεύθυνση της μαζικής πάλης, της συγκρότησης εστιών και πρωτοβουλιών αντίστασης σε κάθε χώρο εργαζομένων και νεολαίας, και η επαναστατική προοπτική του κινήματος.