Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Συνεργασία Σοσιαλιστών και Δεξιάς και στην Πορτογαλία-Με την αποχής της δεξιάς εγκρίθηκε από την πορτογαλική Βουλή ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2010



Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες με τον υπουργό Οικονομικών-Αssociated Press



Η αποχή των 99 βουλευτών των κεντροδεξιών κομμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να εγκριθεί από την πορτογαλική Βουλή ο προϋπολογισμός λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες, το κόμμα του οποίου ελέγχει 96 από τις 230 έδρες.
Κατά ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς (συνολικά 29 έδρες) και οι Πράσινοι (δύο έδρες).
Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 1% το 2010 στο 8,3% του ΑΕΠ,                                       
ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επανέλθει το 2013 κάτω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.




Διαδηλώσεις και απεργίες και στη Γαλλία

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα γαλλικά σχολεία και τα νοσοκομεία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 Μαρτίου στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και τις περικοπές θέσεων εργασίας στους δύο αυτούς τομείς. Την Πέμπτη 11 Μαρτίου είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και οι μαίες.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ -Το μήνυμα αντίστασης απλώνεται !




εικόνα
Απεργιακή φρουρά στο Νιουκάστλ
Οι αγώνες σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία ήδη δίνουν απάντηση στη φιλολογία περί «γουρουνιών». Οι εργάτες και οι εργάτριες σε κάθε χώρα παίρνουν έμπνευση από τους αγώνες που γίνονται στα υπόλοιπα «PIGS» και κάθε βήμα κλιμάκωσης γίνεται παράδειγμα για όλους.

Ομως, η μάχη ενάντια στη λιτότητα δεν περιορίζεται σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης. Η 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, 8 και 9 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Βρετανίας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα.

Η Βρετανία μπορεί να μην περιλαμβάνεται στα «γουρούνια», όμως έχει ένα δημόσιο έλλειμα αντίστοιχο με της Ελλάδας και η κυβέρνηση Μπράουν προωθεί τεράστιες περικοπές στο δημόσιο τομέα, στην Παιδεία και την Υγεία. Την απεργία κήρυξε η ομοσπονδία PCS που έχει περίπου 270 χιλιάδες μέλη. 


Αστυνομικοί ψέκασαν ακόμα και τους τυφλούς διαδηλωτές!

Τα «όργανα της τάξης» δεν δίστασαν χθες κατά την διάρκεια της ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας να ψεκάσουν κατά πρόσωπο και εξ επαφής ακόμα τους τυφλούς που διαδήλωναν, παρότι κρατούσαν το γνωστό λευκό μπαστούνι, συμμετείχαν ειρηνικά στη διαδήλωση , δεν διέπρατταν κανενός είδους βιαιοπραγίες και ήταν παντελώς ανυπεράσπιστοι!

«Το γεγονός αυτό αποτελεί όνειδος και κατάντια για την Ελληνική Αστυνομία και για την Κυβέρνηση – αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση της η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) – την οποία καλούμε να πάρει πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα περικοπής μισθών, κατάργησης των φοροαπαλλαγών των τυφλών και παγώματος των συντάξεων, που πλήττουν βάναυσα το ποιοτικό τους επίπεδο, καταργώντας κεκτημένα που κέρδισαν με δεκαετίες αγώνων, με διαφαινόμενο τον κίνδυνο να τους ρίξει πάλι στο πεζοδρόμιο και την επαιτεία».

Οικολόγοι Πράσινοι: Όχι σε αναχρονιστικές διώξεις στο Διαδίκτυο. Ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής


Δηλώσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου και του ευρωβουλευτή του «Πειρατικού Κόμματος»
Παρέμβαση από το «Πειρατικό Κόμμα» της Σουηδίας, σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, πραγματοποιήθηκε για το θέμα της πρόσφατης σύλληψης των υπευθύνων γνωστού ελληνικού ιστοτόπου.

13-14/3, Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ



Συνεδριάζει το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14/3 η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, στο ξενοδοχείο Athens Imperial (πλ. Καραϊσκάκη), με θέμα: Θέσεις Κ.Π.Ε. για το Έκτακτο Συνέδριο.
Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με εισήγηση του Προέδρου του Συνασπισμού  Αλέξη Τσίπρα (Σάββατο 10.00πμ).
To Γραφείο Τύπου

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για την παρέμβαση του κόμματος στην εργατική τάξη & το συνδικαλιστικό κίνημα


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαρτίου η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τα καθήκοντα του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα. Η απόφαση της  Συνδιάσκεψης θα δοθεί στη δημοσιότητα με τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη στις 14 Μαρτίου.
Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους του Κόμματος, όλους τους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για την ισχυροποίηση και την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, την οικοδόμηση της ταξικής ενότητας και της αντιμονοπωλιακής λαϊκής συμμαχίας να μελετήσουν τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης.


Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Σουηδίας


Η τουρκάλα πρεσβευτής στην Στοκχόλμη 
Zergun Koruturk.(Photo:AFP)

 Η Τουρκία ανακάλεσε την πρεσβευτή της στη Σουηδία και ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, των Ποντίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από τους Οθωμανούς. 



  Η απόφαση ελήφθη μόλις μία εβδομάδα αφότου η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όταν επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου έλαβε ανάλογη απόφαση.


    Η Σουηδία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των προσπαθειών της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, που ελήφθη για πολιτικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.


Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα 20-χρονα του ΝΑΡ


20xrona_thess.gif
Συνέχεια των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.
Πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του ΝΑΡ πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 13/3 στις 6.00 μ.μ. στο θεατράκι της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
Η εκδήλωση θα ανοίξει με απαγγελίες ποιημάτων των Γ. Ζιόβα, Γ. Τζαμαδάνη και Γ. Ντόμπρου και την προβολή video με θέμα την 20χρονη διαδρομή του ΝΑΡ.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί της νΚΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η κεντρική ομιλία της Π.Ε. του ΝΑΡ.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την θεατρική παράσταση "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο, από τη θεατρική ομάδα "Παραβάτες της σκηνής" σε σκηνοθεσία Βάνας Βουρτσάκη.
Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη σκυτάλη των εκδηλώσεων για τα 20-χρονα του ΝΑΡ  θα πάρουν κι άλλες πόλεις, με πρώτες το Ηράκλειο και τα Γιάννενα.

Ανακοίνωση Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους-εργαζόμενες της χώρας μας που συμμετείχαν με ποσοστό 90% στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 11/03


Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους-εργαζόμενες της χώρας μας που συμμετείχαν με ποσοστό 90% στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 11/03 και με μαζικό και μαχητικό τρόπο στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων.
Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος του μπλοκ των διαδηλωτών του συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας.
Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Συνεχίζουμε στηρίζοντας τα συλλαλητήρια που οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα την Τρίτη 16/03 που συνεδριάζει το ΕΚΟΦΙΝ για εγκρίνει τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Κ.Κ.Ε: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την ανεργία 12/3/2010


Η αύξηση της ανεργίας και η πρόβλεψη ότι αυτή θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ακόμα και όταν η οικονομία μπει σε φάση ανάπτυξης, καταδεικνύει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τη βοήθεια  της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αξιοποιούν την κρίση και την αύξηση της ανεργίας, για να επιβάλλουν βάρβαρα μέτρα, υπέρ της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Εκτός των άλλων αποκαλύπτουν πόσο αδιέξοδη είναι η στρατηγική τους, πόσο αγιάτρευτο και ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουν είναι το μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας.

ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ ! Εξαφανίστηκε ο φάκελος για το Βατοπέδι !

«Φτερά» έκανε ο φάκελος του Βατοπεδίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, είπε ότι το περιστατικό αποκαλύφθηκε όταν ζητήθηκε να σταλούν τα έγγραφα για την υπόθεση στην εξεταστική επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ζητήθηκε ο φάκελος η απάντηση είπε ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο με την ένδειξη Βατοπέδι. 
Η Μονή Βατοπεδίου...Τελικά ακόμη και σήμερα γίνονται...θαύματα

ΠΑΜΕ- Κεντρική Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης 11 Μάρτη



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες,
Ο πρωθυπουργός εισέπραξε και νέα συγχαρητήρια αυτή τη φορά από την Αμερική. Πολλοί μας προτρέπουν να πανηγυρίσουμε, ωστόσο απαντάμε πως κανένα θετικό στοιχείο δεν υπάρχει για τον λαό μέσα από αυτές τις λυκοσυμμαχίες και λυκοφιλίες. Ίσα-ίσα  προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στις εργατικές κατακτήσεις, υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα, μεγαλύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες.

Η κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι προσωρινού χαρακτήρα αποκάλυψε για μια ακόμη φορά ότι πίσω από όλη αυτήν την επίθεση που έχει εξαπολυθεί δεν κρύβεται η οικονομική κρίση, αλλά μια ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου απέναντι σε κατακτήσεις χρόνων της εργατικής τάξης.
Δεν υπάρχει κανένας εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κανένα εθνικό καθήκον στο οποίο καλούνται να θυσιαστούν δικαιώματα των εργαζομένων.


Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 11/3/2010

Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές διακηρύξεις. Καμιά εμπιστοσύνη στις εργοδοτικές οργανώσεις. Λένε κυριολεκτικά ψέματα. Τρομοκρατούν, καραδοκούν να κουραστούν τάχα οι εργαζόμενοι για να πάρουν ακόμα χειρότερα μέτρα. Επιφυλάσσουν χειρότερα. Γι' αυτό ο αγώνας πρέπει να έχει συνέχεια και  να έχει κλιμάκωση.


O Γ.Α.Παπανδρέου, στην κοσμάρα του

Κώστας Γρηγοριάδης - Ριζοσπάστης
City Press

Πανεργατική Απεργία 11/3: Μαζική απεργία, τεράστια συλλαλητήρια


apergia_11_3_1.gifΛαοθάλασσα οργής και απάντησης στην αντιλαϊκή πολιτική. Μεγάλη η συμμετοχή στην Απεργία, τεράστια συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. 
 
Στα ποτάμια των απεργών που με μαχητικό τρόπο καταδίκασαν τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση απάντησε με ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής. Από νωρίς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν με μαζικά μπλοκ σωματείων σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, οι ταξικές δυνάμεις, πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στο Μουσείο-Πολυτεχνείο. Έξω από το Πολυτεχνείο, από τη μικροφωνική πρωτοβάθμιων σωματείων, ακούστηκαν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, μαζί με την Ε.Ε. και την εργοδοσία ενάντια στην εργαζόμενη πλειοψηφία. 4apergia-11-3.gifΑκολούθησε μια πολύ μαζική πορεία, που χτυπήθηκε αό την αρχή. Η αστυνομία, με εντολή της κυβέρνησης, έκοψε την οδό Πατησίων στο ύψος της Σολωμού, εμποδίζοντας τα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων να συνεχίσουν τη διαδήλωση. Αιτία, η απαίτηση της ΓΣΕΕ, η οποία με μερικές εκατοντάδες έφυγε από παράλληλους με τη συγκέντρωση δρόμους, ώστε να παρακάμψει τα σωματεία και να βρεθεί μόνη της μπροστά. Σε όλη τη διάρκεια της μαζικότατης διαδήλωσης η στάση της αστυνομίας ήταν προκλητική, με ασφυκτική πίεση διμοιριών ΜΑΤ στο πλάϊ των μπλοκ και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μίκης Θεοδωράκης προς Δημήτρη Χριστόφια: «Πήρατε την εξουσία με το σπαθί σας...»


«Πήρατε την εξουσία με το σπαθί σας...»
Συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης καλωσόρισε στο σπίτι του τον Πρόεδρο Χριστόφια

«Πήρατε την εξουσία με το σπαθί σας γιατί εφαρμόσατε ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα, βάλατε στη βάση πρώτα τα συμφέροντα του λαού, την καθημερινότητά του και, παράλληλα, τα μεγάλα θέματα».
Μ’ αυτά τα αληθινά από το βάθος της καρδιάς του λόγια ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης καλωσόρισε στο σπίτι του στην Πλάκα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ανακοίνωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων - Αντιστεκόμαστε στα αντεργατικά μέτρα και την κρατική τρομοκρατία


Ανακοίνωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων 
Αντιστεκόμαστε στα αντεργατικά μέτρα και την κρατική τρομοκρατία
11/3/2010
2apergia-11-3.gifΣήμερα, μέρα πανεργατικής απεργίας, διοργανώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζικότατα συλλαλητήρια ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας δείχνοντας αποφασιστικότητα και διάθεση για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Απέναντι στο διογκούμενο κύμα της λαϊκής οργής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει καλά: την καταστολή και την τρομοκρατία. Η πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα πνίγηκε ξανά από τα χημικά όπλα της αστυνομίας και απειλήθηκε από τη βία των ΜΑΤ, η παρουσία των οποίων ήταν προκλητική σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.