Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ
Ακροβασίες, αναζητήσεις, αλλά τα όρια στενεύουν!

«…Η ένταξη όμως σε μια διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών σημαίνει αυτονόητα δεσμεύσεις και εθελοντική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη. Για παράδειγμα, ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να χαράζει πολιτική στην οικονομία, ποιους κλάδους θα αναπτύξει ή τι προϊόντα θα παράξει, αλλά ακολουθεί τους κανόνες που αποφασίζονται στα υπερεθνικά όργανα. Ταυτόχρονα, η δεδομένη στον καπιταλισμό ανισομετρία (το επίπεδο και οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα) κάνει τα λιγότερο ισχυρά κράτη να μοιάζουν εξαρτημένα από τα ισχυρότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν εξαρτημένη από τη Γερμανία. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί και η Βουλγαρία για την Ελλάδα, αφού η ελληνική αστική τάξη εξάγει κεφάλαια στη γείτονα χώρα και έχει εξαγοράσει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας…».

Αυτά έγραφε ανάμεσα στα άλλα ο «Ριζοσπάστης» της 3/4/12 απαντώντας στο ερώτημα «Αν είναι η Ελλάδα υπό κατοχή»(!) ενόψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου. Πέρα από το τσουβάλιασμα με το οποίο επιχειρεί να ταυτίσει την άποψη που κάποιοι έχουν(;) περί «κατοχής» με τη θέση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας, το παραπάνω κομμάτι είναι χαρακτηριστικό της γενικευμένης σύγχυσης που ταλανίζει την ηγεσία του ΚΚΕ από την περίοδο της ανασυγκρότησής του –μετά τις καταρρεύσεις του 1989-1991 και τη συμμετοχή της στις κυβερνήσεις Τζανετάκη-Ζολώτα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ– μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι αυτό από τη μια υιοθετεί πλήρως το θεώρημα της παγκοσμιοποίησης αφού μας «ενημερώνει» ότι π.χ. ο γαλλικός ιμπεριαλισμός και το κράτος του «δεν χαράζει πολιτική στην οικονομία», «αλλά ακολουθεί τους κανόνες που αποφασίζονται στα υπερεθνικά όργανα». Υπακούει σαν να λέμε το κάθε ιμπεριαλιστικό κράτος «στα υπερεθνικά όργανα» και άρα μιλώντας ας πούμε για την ΕΕ αυτή είναι πράγματι «Ένωση» (και μάλιστα «ένωση των 27», έστω με ανισομετρίες) και όχι ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία. Από την άλλη η Ελλάδα «μοιάζει αλλά δεν είναι» εξαρτημένη από τη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική χώρα της ΕΕ ή ακόμα και τις ΗΠΑ. Εξάλλου τέσσερα χρόνια πριν, στο 18ο συνέδριό του, το ΚΚΕ εισήγαγε επισήμως τη θεωρία της «αλληλεξάρτησης» και ο Στέφανος Λουκάς εκ μέρους του ΠΓ του ΚΚΕ αρθογραφούσε στον «Ριζοσπάστη» (25-1-09) για να εξηγήσει πως οι αποφάσεις της ΕΕ προκύπτουν με τις «κυβερνήσεις (να) συναποφασίζουν στα πλαίσια της ΕΕ και η στάση καθεμιάς αντανακλά τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κεφαλαίου κάθε χώρας» και επιπλέον για να «διευκρινίσει» πως όσο είναι λάθος να πούμε ότι οι ΗΠΑ είναι εξαρτημένες από την Κίνα, που κατέχει τεράστιες αξίες ομολόγων των ΗΠΑ, άλλο τόσο λάθος είναι να πούμε πως η Ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα!
Η σύγχυση λοιπόν είναι στα ψηλά κλιμάκια και δεν πρέπει να χρεωθεί στον ανώνυμο αρθρογράφο του «Ριζοσπάστη» που έκανε ό,τι μπορούσε για να εκλαϊκεύσει τις αποφάσεις του κόμματός του και μάλιστα υπό την πίεση της εκλογικής αναμέτρησης. Βέβαια όλα αυτά τα θεωρήματα δεν ταιριάζουν καθόλου με την πραγματικότητα και ιδιαίτερα όπως αυτή έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Και το ζήτημα –αν και δεν είναι το μόνο– είναι από τα θεμελιώδη για ένα κόμμα που θέλει να αναφέρεται στον λαό και στο κίνημα και να αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστικό και επαναστατικό. Υπάρχει ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας στη χώρα; Έχει δική της στρατηγική η αστική τάξη ή είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές; Τι σημαίνει το «ανήκομεν εις την Δύσιν» για την παραγωγική βάση της χώρας, για την κοινωνική κατάσταση, για τους πολιτικοστρατιωτικούς ρόλους που αναλαμβάνει (διάβαζε: της αναθέτουν) η χώρα στην περιοχή, για την ίδια την κατάσταση του αστικού πολιτικού συστήματος στην περίοδο σαν τη σημερινή της κρίσης και της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών; Τι σημαίνουν όλα αυτά για την καθημερινή πάλη του κινήματος; Ποιους «βρίσκει» απέναντι του παλεύοντας για ψωμί, δουλειά, ελευθερίες, σπουδές, ειρήνη; Και τι καθήκοντα «προσθέτουν» στην πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και στον δρόμο για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό; Π.χ. η εργατική τάξη μπορεί να είναι «αδιάφορη» σήμερα για το ότι μικροαστικά στρώματα μπορεί να κερδίζονται από τον «αντιμερκελισμό» του Καμένου ή ακόμα και από τον εθνικισμό-φασισμό της ΧΑ; Ή μήπως είναι όρος και για τη δικιά της ανασυγκρότηση και για την ηγεμονία της στο κίνημα να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση ταξικού, λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος;

Οχυρώσεις και ακροβασίες
Όλα αυτά –και αρκετά άλλα– αντικειμενικά πιέζουν και απασχολούν την ηγεσία του ΚΚΕ ακόμα και αν το κριτήριό της είναι μόνο τα εκλογικά αποτελέσματα, κάτι που θα μπορούσαμε βάσιμα να υποθέσουμε, μια και ως τις τελευταίες διπλές εκλογές εμφανιζόταν «αγέρωχη και αμέριμνη», θεωρώντας ενδεχομένως πως έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τη γραμμή της σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής. Ύστερα από αυτές τις εκλογές και ενόψει του 19ου συνεδρίου που ανακοινώθηκε για τον ερχόμενο Απρίλιο, τα δείγματα των ανησυχιών και της αναζήτησης θέσεων και μετατοπίσεων έχουν αρχίσει να γίνονται δημόσια και εμφανή. Χαρακτηριστική τέτοιων αναζητήσεων, μετατοπίσεων, αλλά και οχυρώσεων ήταν η ομιλία της Α. Παπαρήγα για τα «94 χρόνια» του ΚΚΕ. Μια ομιλία που βεβαίως επιχείρησε πριν απ' όλα να εμφανίσει το κόμμα στο οποίο σήμερα ηγείται η Α.Π. ως πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική συνέχεια αυτού που συγκροτήθηκε το 1918! Και είναι χαρακτηριστικό πως στην ομιλία αυτή ενώ αναφέρεται, για προφανείς σημερινούς πολιτικούς λόγους, στη διάσπαση του 1968 (δημιουργία του ΚΚΕεσ), ως «κορυφαία στιγμή» της διαδρομής του ΚΚΕ, «δεν γνωρίζει τίποτε» για τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1955-1956 μέσα από τα οποία επιβλήθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων κομμουνιστών η στοίχιση του ΚΚΕ στη ρεβιζιονιστική στροφή που σηματοδότησε για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ (και ας ανακάλυψε πρόσφατα η ηγεσία του ΚΚΕ πως αυτό το 20ό συνέδριο έφερε δεξιά γραμμή στο ΚΚΣΕ. Καθόλου δεν θέλει όμως να θέσει το τι σήμαινε και τι έφερε αυτή η γραμμή για το ελληνικό και το παγκόσμιο κίνημα). Αυτούς τους λογαριασμούς ούτε θέλει ούτε μπορεί να τους ανοίξει η ηγεσία του ΚΚΕ. Και δεν πρόκειται για «παλιές ιστορίες». Το ίδιο το ζήτημα της παλινόρθωσης και της ήττας του κινήματος –που είναι πολλαπλά επίκαιρο σαν αναγκαιότητα του σημερινού κινήματος– δεν μπορεί να προσεγγιστεί και να απαντηθεί με τέτοιες «παραγραφές». Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε «ως εκεί» για να καταδειχθούν οι διαστάσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα και για να φανεί πως η πολιτικοϊδεολογική γραμμή του ΚΚΕ σήμερα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της απάντησής του. Μόλις πριν από λίγες μέρες (22-25 Νοέμβρη) πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό η «14η διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων» στην οποία συμμετέχει και το ΚΚΕ. Μέσα στα 59 κόμματα που συμμετείχαν, φιγουράρουν –εκτός από πολλά που θα θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «υπερεπαναστατικό κόμμα»– το κατοχικό ιρακινό «ΚΚ» και βέβαια το κινέζικο κόμμα, δηλαδή ο πολιτικός οργανισμός που ασκεί την άγρια καπιταλιστική διακυβέρνηση της ιμπεριαλιστικής Κίνας!
Έχοντας λοιπόν με αυτές τις οχυρώσεις η ΑΠ ξορκίσει-διαστρέψει τα βαθιά και βασικά ζητήματα του κομμουνιστικού κινήματος, επεχείρησε κατά τα λοιπά στην ομιλία της αυτή να ακροβατήσει σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα σαν αυτό της εξάρτησης που αναφέραμε προηγουμένως. Για παράδειγμα, ανέφερε: «Το κριτήριο για μας είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος και ο σοσιαλιστικός. Κριτήριο για μας είναι η αντίθεση κεφάλαιο - εργασία, μονοπώλια - λαός. Κριτήριο για μας είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη, διεθνιστική για τους λαούς και απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύεις και εξαρτήσεις» (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Ή, σε άλλο σημείο: «Για σκεφθείτε το ΚΚΕ να στηρίζει ή να μετέχει σε μια κυβέρνηση που κινείται στη γραμμή της ΕΕ, του ευρωστρατού. Σε μια κυβέρνηση που διατυμπανίζει την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, την ίδια ώρα που η ΕΕ έχει αποφασίσει την προτεραιότητα του ιμπεριαλιστικού κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού». («Ριζοσπάστης» 27/11/12)
Ξαφνικά λοιπόν υπάρχει ζήτημα «εθνικής ανεξαρτησίας», ζήτημα «ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων και εξαρτήσεων» από τις οποίες πρέπει η χώρα «να απαλλαγεί»; Πώς να αξιολογήσουμε αυτή την ευκολία με την οποία σε απόσταση μηνών η ίδια χώρα που «συναποφασίζει στα πλαίσια της ΕΕ» μετατρέπεται σε χώρα που φέρει «ιμπεριαλιστικά δεσμά»; Και πού πάνε έτσι όλες οι αναλύσεις που έχει εισαγάγει η ηγεσία του ΚΚΕ που ισχυρίζονται ότι η πάλη για εθνική ανεξαρτησία είναι λαθεμένη γιατί είναι τάχα «πάλη για την ισοτιμία των καπιταλιστικών σχέσεων»; Και ακόμα από πότε ισχύει πως: «Εκτιμάμε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και την ένταξη του αγώνα αυτού στην πάλη για την εξουσία», όπως ανέφερε πάλι η ΑΠ στην ομιλία της στη συνάντηση της Βηρυτού; Δηλαδή από πότε ισχύει πως ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ταξικός και για χώρες σαν την Ελλάδα «εντάσσεται στην πάλη για την εξουσία», δηλαδή είναι προϋπόθεση της σοσιαλιστικής αλλαγής; Ή μήπως δεν καταλάβαμε καλά; Τι ισχύει τελικά για όλα αυτά τα ζητήματα σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ;

Ποια νέα λάθη θα «διορθώσουν» τα παλιά;
Οι ακροβασίες ή, αν θέλετε, οι υπαινιγμοί της ΑΠ δεν εξαντλούνται σε αυτά. Από την ίδια ομιλία για τα «94 χρόνια» αντιγράφουμε: «Είναι δυνατόν όμως να ξεχάσουν, ιδιαίτερα οι πιο ώριμες ηλικίες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την πείρα της περιόδου όταν η ΕΡΕ ηττήθηκε από την Ένωση Κέντρου με τη στήριξη και της ΕΔΑ στις εκλογές του 1964; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 'Η όταν η ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος από το ΠΑΣΟΚ το 1981, πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να ξαναγυρίσει η ΝΔ; Μόλις οκτώ...». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ναι, κάποιοι ξαναθυμήθηκαν τη θεωρία του σκαλοπατιού που οδήγησε το 1981 εκατοντάδες χιλιάδες ριζοσπάστες, αντιιμπεριαλιστές, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης να δώσουν μεγάλο αέρα στα πανιά του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος του ΚΚΕ». Και σε ένα άλλο: «Λάθη κάναμε. Ορισμένα από αυτά αδικαιολόγητα. Πρώτοι απ' όλους τα πληρώσαμε ακριβά. Διδαχτήκαμε και επαγρυπνούμε. Χωρίς να τα δικαιολογούμε, ξεκαθαρίζουμε, δεν ήταν λάθη από επιλογή να προδώσουμε το λαό, δεν ήταν λάθη από δειλία και φόβο μπροστά στις θυσίες».
Κατά τη γνώμη μας, είναι απαραίτητη η γενναιότητα για ένα κόμμα που δηλώνει ότι θέλει να συγκρουστεί με τον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό, να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωσή του, να αναγνωρίζει μπροστά στον λαό τα λάθη του. Αυτή η αναγνώριση έχει μια μεγάλη αξία υπό μία απαράβατη προϋπόθεση: να επισημαίνει συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα λάθη και κυρίως να εξηγεί πολιτικά γιατί ήταν λάθη και στη βάση ποιας λάθος πολιτικής (γραμμής, θέσης, αντίληψης, ανάλυσης) έγιναν. Μόνο έτσι το λάθος γίνεται «θετική γνώση» για τη συνέχεια και μόνο έτσι τα μέλη του κόμματος και ο λαός συνολικά στον οποίο απευθύνεται εξοπλίζεται με τη σωστή πολιτική κατεύθυνση, γραμμή, αντίληψη. Ταυτόχρονα βέβαια το ίδιο το κόμμα δεσμεύεται απέναντι στους εργάτες και στον λαό για τη ρότα που θα ακολουθήσει.
Τίποτα απ' όλα αυτά δεν κάνει η ΑΠ, τουλάχιστον σε αυτή την ομιλία της. Ομολογεί «λάθη» και μάλιστα «αδικαιολόγητα», όμως το ζήτημα δεν είναι να «δικαιολογηθούν», αλλά να εξηγηθούν πολιτικά. Όμως η ΑΠ ούτε καν μας λέει ποια είναι αυτά και επιχειρεί να πείσει ότι αυτά δεν έγιναν από «λιποψυχία», λες και το ζήτημα της γραμμής και των θέσεων ενός κόμματος είναι γενικά ζήτημα «παλληκαριάς». Ταυτόχρονα σε άλλα σημεία της ομιλίας της βρίσκονται οι δύο άλλες παραπομπές που αναφέραμε προηγουμένως, με τις οποίες χρεώνει -–σωστά– στην μεν ΕΔΑ την πολιτική ουράς που ακολούθησε απέναντι στην Ένωση Κέντρου και στο ΚΚΕ της μεταπολίτευσης την ανάλογη λογική που ακολούθησε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ με την αλήστου μνήμης πολιτική που συνοψιζόταν στο «Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ». Όμως και αυτές οι χρεώσεις γίνονται «μισές», με «πλάγιο λόγο». Θεωρεί πως ξεμπερδεύει έτσι όταν έχει ομολογήσει πως το κόμμα της είχε μια τέτοια συμβιβαστική, υποταγμένη στις αστικές πολιτικές δυνάμεις γραμμή για ολόκληρες περιόδους; Ποια ήταν η πολιτική αιτία μιας τέτοιας πολιτικής γραμμής; Μήπως η θέση της εξάρτησης που τότε είχε το ΚΚΕ; Την οποία όμως την είχε για να καταλήγει στην αναζήτηση «εθνικών τμημάτων» στην αστική τάξη στα οποία πρότεινε την αλλαγή προσανατολισμού της χώρας προς την κατεύθυνση της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ και στις χώρες της ΚΟΜΕΚΟΝ και με τις οποίες θα μπορούσε η χώρα να αναπτύξει «αμοιβαία επωφελείς σχέσεις»!
Προκύπτει λοιπόν το βασικό ερώτημα: ποιο ήταν τελικά το πραγματικό λάθος; Η θέση της εξάρτησης ή η θέση της αλλαγής προστάτη; Η θέση της εξάρτησης ή η πολιτική της ταξικής συνεργασίας όπως αυτή εκφράστηκε τόσο με την ΕΔΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ; Είναι η θέση της εξάρτησης που οδηγεί «αντικειμενικά» στον ρεφορμισμό και στην υποταγή στο σύστημα ή ο ρεφορμισμός και η λογική της αναζήτησης προστάτη είναι που διαστρεβλώνει τη θέση της εξάρτησης και την κάνει άλλοθι αυτής της πολιτικής;
Σε αυτά τα λάθη αναφέρεται η γραμματέας του ΚΚΕ ή σε λάθη της τρέχουσας περιόδου τα οποία όπως η ίδια λέει «τα πληρώσαμε ακριβά»; Και πώς να ξέρουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία «τι διδάχτηκε και απέναντι σε τι επαγρυπνά» η ηγεσία αυτού του κόμματος αν δεν απαντώνται τα παραπάνω ερωτήματα; Πώς να ξέρει ο λαός ποια είναι η «διόρθωση» που η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε για τα λάθη αυτά; Μήπως λόγου χάρη η διόρθωση είναι η ανακήρυξη της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστική χώρα; Όχι βέβαια γιατί αυτό προκύπτει από κάποια κοινωνικοοικονομική ανάλυση, αλλά γιατί ταιριάζει στα δεδομένα της μη ύπαρξης της ΕΣΣΔ και του (αν)ύπαρκτου σοσιαλισμού που για το ΚΚΕ αποτελούσε την «απάντηση» στο ζήτημα της εξάρτησης;
Είναι βέβαιο πως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική από τις όποιες κατασκευές. Αυτή είναι που υποχρεώνει την ηγεσία του ΚΚΕ να «διορθώνει» τις «διορθώσεις» της και να διανθίζει το ζήτημα της «ιμπεριαλιστικής Ελλάδας» με αναζητήσεις για εθνική ανεξαρτησία. Στον πυρήνα του προβλήματός τους βρίσκονται δύο θεμελιακά και αλληλένδετα ζητήματα. Το ένα είναι ότι αυτό το κόμμα καλείται έπειτα από δεκαετίες στις οποίες έμαθε να υπάρχει ως πολιτικός οργανισμός με ξένες πλάτες, να υπάρξει χωρίς προστάτη –χωρίς ούτε καν ένα ρεύμα αναφοράς στον κόσμο–, εξ ου και οι απερίγραπτες και απαράδεκτες διεθνείς του συμμαχίες και σχέσεις. Το δεύτερο είναι πως σε αυτόν τον νέο κόσμο που δεν έχει προστάτη από τη «διεθνή κοινότητα» χρειάζεται να ξαναδεί τη σχέση του με την αστική τάξη της χώρας, με το ίδιο το εξαρτημένο καπιταλιστικό σύστημα. Τι ρόλο θα έχει τώρα μέσα σε αυτό; Εξαιρετικά δύσκολα ερωτήματα, αν πάρει κανείς υπόψη του το πόσο έχει αγριέψει το σύστημα αλλά και πόσο έχει οξυνθεί η ταξική πάλη… Από κάθε άποψη, τα όρια που δίνουν οι κατασκευές και οι ακροβασίες στενεύουν πολύ.

πηγή: Προλεταριακή Σημαία

27 σχόλια:

bandiera rossa είπε...

KKE 4EVER...
KKE 4 EVER.
KKE FOR EVER.
KKE ...
KKE ...
KKE...



KKE FOR EVER
KKE4EVER...

modesto είπε...

μιλησαν τα νοθα της χηρας του μαο, δεν βαζεις τπτ αλλο , εκτος απο αυτους;

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Οταν επιχειρούν οι ντούροι "μ-λ" κομμουνισταράδες να "διυλίσουν τον κώνωπα" και δεν τους βγαίνει.... και ξανα-προσπαθούν και πάλι δεν τους βγαίνει... έ, τότε η όλη "επιχείρηση" γίνεται καταγέλαστη και οδηγεί στην απόλυτη ανοησία...
Θα μου πείς ο "αριστερισμός" είναι η "παιδική αρρώστεια του Κομμουνισμού" ...

Δημήτρης Ν. είπε...

Τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε τίνος αρρώστια είναι;
Δυστυχώς αντί να νοιώσετε την ανάγκη να απαντήσετε σε συγκεκριμένη κριτική, να υπερασπιστείτε την άποψή σας και το κόμμα σας, (αν είστε του κόμματος και κυρίως αν έχετε άποψη) καταφεύγετε σε τέτοιου είδους σχόλια δείχνοντας αποκλειστικά και μόνο αδυναμία. Τουλάχιστον εσείς.
Τέτοιο χάλι πια;
Ούτε οι ΠΑΣΟΚοι στις δόξες του αυριανισμού δεν απαντούσαν έτσι!

Red Star είπε...

Θίγονται πολλά ζητήματα από την Προεταριακή Σημαία και δεν έχω τον χρόνο για όλα τώρα.

Να απαντήσω γρήγορα για το θέμα της Κίνας και την 14η διεθνή συνάντηση την Βηρυτό. Από τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο: Στο άρθρο 44 αναφέρεται :


...Στις χώρες που υποστηρίζουν ότι οικοδομούν το σοσιαλισμό, το ΚΚΕ ε­ξετάζει τις εξελίξεις με κριτήριο τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδό­μησης, την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό, κοινωνικό έλεγχο. Από την σκο­πιά αυτή, το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση των καπιτα­λιστικών σχέσεων παραγωγής στο Βιετνάμ και την αντίθεσή του με το λε­γόμενο «σοσιαλισμό της αγοράς».

Στη σημερινή Κίνα, το ΚΚΚ καθοδηγεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυ­ξης, αναπτύσσει σχέσεις με τη «σοσιαλιστική Διεθνή». Η πορεία και γενι­κότερα οι θέσεις περί της «μεικτής οικονομίας» που παλιότερα υποστήριζε η σοσιαλδημοκρατία, του «σοσιαλισμού της αγοράς» ασκούν αρνητική επί­δραση στο κομμουνιστικό κίνημα, αξιοποιούνται πολύπλευρα σε βάρος του.

Ορισμένα ΚΚ που έχουν απομακρυνθεί από το μαρξισμό -λενινισμό πα­ρουσιάζουν την Κίνα ως «μοντέλο σοσιαλιστικής ανάπτυξης».

http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/oi_theseis_ths_ke_toy_kke_gia_to_19o_synedrio_

Red Star είπε...

Και θα παρακαλούσα όλους μας να διευκολύνουμε τον διάλογο με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς.

Το πιο εύκολο είναι να γράφουμε γενικόλογα σχόλια , να χάνουμε τον χρόνο μας και να χαλάμε τις καρδιές μας.

Και εγώ στο παρελθόν είχα παρασυρθεί σε άλλα φόρουμ (ο Δημήτρης Ν. θα θυμάται ίσως στο κόκκινο δίκτυο) , να πετάω ατάκες χωρίς επιχειρήματα απλά για να υπερασπιστώ το Κ.Κ.Ε. Εγγυημένη χαμένη ώρα σας το λέω από πείρα ! :)

ΑΡΗΣ είπε...

Θα συμφωνήσω στα εξής με τον Δημήτρη:
1. «Λάθη κάναμε. Ορισμένα από αυτά αδικαιολόγητα. Πρώτοι απ' όλους τα πληρώσαμε ακριβά. Διδαχτήκαμε και επαγρυπνούμε. Χωρίς να τα δικαιολογούμε, ξεκαθαρίζουμε, δεν ήταν λάθη από επιλογή να προδώσουμε το λαό, δεν ήταν λάθη από δειλία και φόβο μπροστά στις θυσίες»....
...Αυτή η αναγνώριση έχει μια μεγάλη αξία υπό μία απαράβατη προϋπόθεση: να επισημαίνει συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα λάθη και κυρίως να εξηγεί πολιτικά γιατί ήταν λάθη και στη βάση ποιας λάθος πολιτικής (γραμμής, θέσης, αντίληψης, ανάλυσης) έγιναν. Μόνο έτσι το λάθος γίνεται «θετική γνώση» για τη συνέχεια και μόνο έτσι τα μέλη του κόμματος και ο λαός συνολικά στον οποίο απευθύνεται εξοπλίζεται με τη σωστή πολιτική κατεύθυνση, γραμμή, αντίληψη. Ταυτόχρονα βέβαια το ίδιο το κόμμα δεσμεύεται απέναντι στους εργάτες και στον λαό για τη ρότα που θα ακολουθήσει.

2. Σωστό είναι να ομολογούμε λάθη και μάλιστα «αδικαιολόγητα», όμως το ζήτημα δεν είναι να «δικαιολογηθούν», αλλά να εξηγηθούν πολιτικά.

ΑΡΗΣ είπε...

Θα ήθελα και του Δημήτρη την τοποθέτηση στα 1. και 2. αλλά και τη θέση του για τα γεγονότα του 1955-1956

ΑΡΗΣ είπε...

Όταν λέω Δημήτρη πως θέλω την τοποθέτησή σου, εννοώ ποιά λες εσύ ότι ήταν αυτά τα λάθη και στη βάση ποιάς λάθος πολιτικής γραμμής, θέσης ή αντίληψης έγιναν κατά τη γνώμη σου; Επίσης, ποιά δέσμευση του ΚΚΕ απέναντι στους εργάτες και στον λαό για τη μελλοντική του πορεία, θα σε ικανοποιούσε;

Δημήτρης Ν. είπε...

Προς τον red:
Τη θέση του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια, για την Κίνα την έχουμε δει. Την αντίφαση του να αναγνωρίζει αυτό το κόμμα ως κομμουνιστικό και να συμμετέχει μαζί τους σε κοινά φόρουμ αλλά και να υπογράφει κείμενα μαζί τους για το σοσιαλισμό και κατά του ιμπεριαλισμού μπορείς να μου την εξηγήσεις; Όπως και με άλλα που θα έπρεπε να καταγγελθούν με όλες μας τις δυνάμεις ως προβοκατόρικα και συκοφάντες του κομμουνιστικού κινήματος;

Υ.Γ.: Θυμάμαι τις συζητήσεις μας στο Κόκκινο Δίκτυο, δεν θυμάμαι όμως να απαντούσες και εσύ με τέτοιου είδους ατάκες.

Απαντώ και στον Αρη αλλά αυτό θα μου πάρει κάποιο χρόνο γιατί απ' ότι φαίνεται έχει βαλθεί να μου βάζει δύσκολα!

Δημήτρης Ν. είπε...

Κατ' αρχήν να διευκρινίσω κάτι. Το κείμενο αυτό απαντάει στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα η οποία αναφέρεται σε λάθη γι΄αυτό και ο αρθροφράφος χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη έκφραση.
Δεν θεωρούμε ότι το ΚΚΕ κάνει απλώς λάθη αλλά ότι η όλη του στάση και συμπεριφορά πηγάζει από την αποδοχή αυτού που επικράτησε στο κομμουνιστικό κίνημα από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και μετά. (Θα αναφερθώ αργότερα και σε αυτό).
Η στάση του για παράδειγμα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ το '81 δεν πηγάζει από την αποδοχή του "ειρηνικού δρόμου" περάσματος στο σοσιαλισμό, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις θέσεις των 10ου και 11ου συνεδρίου, μια αποδοχή που τελικά οδήγησε κομμουνιστικά κόμματα να μετατραπούν σε κόμματα του ρεφορμισμού, του κοινοβουλευτισμού και του κυβερνητισμού; Που στη προκειμένη περίπτωση έφτασε μέχρι και στη συμμετοχή στις κυβερνήσεις του '89 - '90; Στο όνομα μάλιστα της κάθαρσης; Ποιανού του συστήματος;
Γιατί στα σημερινά; Τι αντιπρότεινε ουσιαστικά στην "αριστερή κυβέρνηση" του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν καλούσε τον κόσμο να το ενισχύσει αντιπαραβάλλοντας την κυβέρνηση της "λαϊκής εξουσίας"; (Την οποία τελικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ πως την εννοεί, είναι προεπαναστατικό στάδιο, αφορά τις εξελίξεις μετά την επανάσταση, τι ακριβώς;)
Είναι ή δεν είναι το έως τώρα πρόγραμμά του μια πιο αριστερή εκδοχή του προγράμματός του για την "δημοκρατία του λαού" της δεκαετίας του '80; Μια πιο αριστερή εκδοχή της ίδιας πάντα λογικής που δίνει μεγαλύτερο βάρος στις εκλογικές διαδικασίες παρά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα;
Να πάμε στο πεδίο που το ΚΚΕ, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη αριστερά θεωρείται "προνομιούχο" με βάση τις δυνάμεις που φαίνεται να διαθέτει; Στο εργατικό κίνημα;
Η στάση του έχει όρια. Και τα όρια τα θέτουν οι ιδεολογικές και πολιτικές του επιλογές. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του απομονωτισμού και τις περιχαράκωσης των δυνάμεών του και των σωματείων που ελέγχει, για τα οποία σωστά κατηγορείται. Δεν θα αναφερθώ ούτε στα αιτήματα που θέτει, ούτε στο ότι, παρά τις δυνατότητές του, δεν φροντίζει να συντονίζει μεγάλους αγώνες (τελευταία παραδείγματα: Χαλυβουργία, 3Ε Εκτυπωτική, Μυλωνάς κ.λπ. για να αναφερθώ σε χώρους που ελέγχει).
Θα αναφερθώ στη στάση του απέναντι στα διάφορα συνδιοικητικά όργανα που εφηύρε το αστικό κράτος ακριβώς για να αποπροσανατολίζει τον κόσμο και να του δημιουργεί αυταπάτες για τις δυνατότητές του να "συμμετέχει" αλλά και για τη φύση του ίδιου του κράτους. Η συμμετοχή σε κάθε τέτοιου είδους όργανα, από τις σχολικές επιτροπές μέχρι και σε διοικήσεις "εκπροσώπων των εργαζομένων" στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΔΕΚΟ πηγάζουν ή όχι από τις αναθεωρητικές αντιλήψεις περί κράτους, περί των δυνατοτήτων παρέμβασης σε αυτό; Είναι ή δεν είναι αποδοχή του "διαλόγου των κοινωνικών εταίρων" κατά συνέπεια της συνεργασίας των τάξεων που μας προέκυψε μετά το '50 στο κομμουνιστικό κίνημα;
Η κριτική μας λοιπόν απέναντι στο ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με κάποια λάθη αλλά με την συνολική ιδεολογική του τοποθέτηση από την οποία πηγάζουν οι πολιτικές του αναλύσεις και πρακτικές. Από την οποία πηγάζει η όλη κινηματική του στάση.
......

Δημήτρης Ν. είπε...

Αυτό εννοούμε ζητώντας να ξεκαθαρίσει τι θέλει να πει με τα "λάθη" και το ξεκαθάρισμα αυτό είναι που θα φέρει τις όποιες νέες δεσμεύσεις απέναντι στους εργάτες και το λαό. Δεσμεύσεις συμβολής στην ανασυγκρότηση της αποδεκατισμένης εργατικής τάξης και του κατακερματισμένου λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση του αγώνα για αντίσταση, διεκδίκηση, ανατροπή πολιτικών (και όχι μόνο κυβερνήσεων) και τελικά της επανάστασης και του σοσιαλισμού (και όχι κάποιας λαϊκής εξουσίας).
Δεσμεύσεις που δεν θα φοβούνται την οποιαδήποτε σύγκρουση με το σύστημα και δεν θα αποδέχονται τελικά την παντοδυναμία του.
Να τελειώσω αυτό το κομμάτι της παρέμβασής μου λέγοντας ότι εμείς δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, πολύ περισσότερο απέναντι σε αγωνιστές και οργανώσεις που σε δύσκολους καιρούς υπερασπίστηκαν το "Κ" και το σφυροδρέπανο, κάνουμε ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση στα πλαίσια ενός κινήματος που θέλει να εξακολουθεί να λέγεται κομμουνιστικό.
Το αν κάτι ευνοεί το σύστημα ή την υπόθεσή μας κρίνεται από τα αποτελέσματα της δράσης όλων μας και όχι από τα μεγάλα λόγια και τις σούπερ αναλύσεις.
Θα μπορούσα να είμαι πιο αναλυτικός κάτι που είναι δύσκολο στα πλαίσια ενός διαδικτυακού διαλόγου, σε σχόλια ενός ιστολογίου. Η πιθανή συνέχιση της κουβέντας μπορεί να βοηθήσει στο να τεθούν πιο αναλυτικά περισσότερα ζητήματα.

Συνεχίζω με τα του '53 - '56.

Δημήτρης Ν. είπε...

Αυτό που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '50 ήταν η κατάληξη μιας διαμάχης στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με επίκεντρο φυσικά τη Σοβιετική Ένωση. Η ελληνική ιδιαιτερότητα συνίσταται στο ότι είναι η μοναδική (απ' όσο ξέρω τουλάχιστον) περίπτωση ευθείας παρέμβασης σε ένα κόμμα που η μεγάλη πλειοψηφία των μελών και στελεχών του δεν αποδεχόταν τα αποτελέσματα του 20ου συνεδρίου. Τέτοια κόμματα υπήρξαν κάμποσα σε όλο το κόσμο, δεν ήταν μόνο το κινέζικο και το αλβανικό. Υπήρξαν στην Ασία, στην Αφρική, στην Λ. Αμερική και δυστυχώς λιγότερο στην Ευρώπη. Ήδη πριν από το 20ο υπήρξαν κόμματα που αναθεωρούσαν τη στάση τους απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα. Και μιας και είναι επίκαιρο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρώην ΚΚ Κύπρου, νυν ΑΚΕΛ. Μια ματιά στην ιδρυτική του διακήρυξη μάλλον θα σας πείσει!
Στη δική μας περίπτωση αυτό που υπήρξε ήταν η άμεση επέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος από το ΚΚΣΕ, συνεπικουρούμενο και από τα άλλα κόμματα που ήταν εξουσία στις σοσιαλιστικές χώρες. Μια επέμβαση που ξεκίνησε πολύ πριν από τη λεγόμενη "6η ολομέλεια" με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την περίπτωση της Τασκένδης, όπου είχε μεταφερθεί ο κύριος όγκος των πολιτικών προσφύγων - μελών του ΚΚΕ, και του Αη Στράτη όπου η πλειοψηφία των εξόριστων είχε αρνηθεί να επικυρώσει την "6η ολομέλεια". (Αυτά έχουν γραφτεί ακόμη και σε βιβλία έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής, όπως του Μπαρτζιώτα)
Το ΚΚΕ έχοντας βγει από μια δεκαετία ένοπλης πάλης (εθνικοαπελευθερωτικής και επαναστατικής με όλα τα λάθη, τις κάκιστες επιλογές και με όλες τις επιφυλάξεις και αρνητικές κριτικές που μπορεί να κάνει κανείς απέναντι στη τότε ηγεσία του) εξακολουθούσε να δρα σε μια χώρα όπου το αριστερό και λαϊκό κίνημα, παρά την ήττα του, φαινόταν να παίρνει γρήγορα τα πάνω του.
Ένα ΚΚΕ επαναστατικό ερχόταν κόντρα στις επιλογές της νέας ηγεσίας του ΚΚΣΕ, κόντρα στις λογικές της ειρηνικής συνύπαρξης, του ειρηνικού περάσματος, της ταξικής συνεργασίας τελικά. Αυτό έπρεπε να αλλάξει και άλλαξε!
Με τη διαγραφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του, με την καθαίρεση των ύποπτων "αντισοβιετικών" από την ηγεσία του.
Αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια μετά. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ δεν αποδεχόντουσαν τη διαγραφή τους όπως και αντιστεκόντουσαν στις προσπάθειες επιβολής της "6ης".
Είχαν όμως το μειονέκτημα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ(της ενωμένης που διασπάστηκε το '68) είχε τις κρατικές πλάτες των ανατολικοευρωπαίων "αδελφών". Δεν είναι λίγοι αυτοί οι πρόσφυγες που κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή και εξοντώθηκαν βιολογικά. Πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, ανάμεσά τους και ο Ζαχαριάδης. (Έτσι από περιέργεια ρωτάω συζητήθηκε στα πλαίσια της συζήτησης για το δοκίμιο γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ κρατούσε κρυφή επί 16 χρόνια την αυτοκτονία του Ζαχαριάδη και την παραδέχτηκε μόνο αφού αποκαλύφτηκε τυχαία;)
Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του κόσμου (δεν έχω στοιχεία για τα ποσοτικά μεγέθη στα πλαίσια των διαγραμμένων) ήταν που ίδρυσε τις πρώτες οργανώσεις με τον τίτλο "ΚΚΕμ.λ." στις χώρες της εξορίας από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Στο εσωτερικό και στα πλαίσια της ΕΔΑ υπήρξε μια σημαντική κίνηση γύρω από το περιοδικό "Αναγέννηση" από αγωνιστές οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη μετατροπή της ΕΔΑ σε κόμμα, στη διάλυση του ΚΚΕ, και στην όλη ιδεολογικοπολιτική στροφή του κόμματος. Μια κίνηση που άρχισε να αποκτάει σημαντικά ερείσματα στους αριστερούς, στους κομμουνιστές και στο λαϊκό κίνημα, αντιμετωπίστηκε με καθαιρέσεις και διαγραφές, αλλά ανακόπηκε βίαια με την επιβολή της χούντας.
.......

Δημήτρης Ν. είπε...

Αυτές οι δύο παράλληλες κινήσεις κάποια στιγμή κατάφεραν παρά τις δυσκολίες να έρθουν σε επαφή και να δημιουργήσουν την ΟΜΛΕ (οργάνωση μαρξιστών - λενινιστών Ελλάδας). Δεν κατάφεραν λόγω των ίδιων δυσκολιών, παρανομία στο εξωτερικό, παρανομία στο εσωτερικό και καπάκι χούντα, να συγκροτηθούν σε κόμμα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και εσωτερικά προβλήματα. Κάτι που αποπειράθηκαν να κάνουν το '76 με την ίδρυση του τότε ΚΚΕ(μ-λ), αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Οι αγωνιστές αυτοί στα πλαίσια της διεθνούς διαμάχης στο κομμουνιστικό κίνημα τάχθηκαν με την πλευρά εκείνων των κομμάτων που εναντιώθηκαν στη στροφή του 20ου. Πρωτοποριακό ρόλο σε αυτό έπαιξαν το Κινέζικο και το Αλβανικό κόμμα (από κόμματα εξουσίας).
Πέρα από τη λεγόμενη "αποσταλινοποίηση" αντιτάχθηκαν σε μια σειρά αναλύσεις και πρακτικές που αφορούσαν την Ελλάδα και το λαϊκό - εργατικό κίνημα.
Η αντιπαράθεση, τηρουμένων των αναλογιών, είναι παρόμοια με τη σημερινή.
Η κρίση που πέρασε το ΚΚΕ τότε ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του και αυτή την κρίση όχι μόνο την προσπερνάει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ σαν να μην έγινε ποτέ, [δε μιλάμε για τα χρόνια ('79 - '91) που ήμουν εγώ στο ΚΚΕ, αλλά και μετέπειτα, που τα ζητήματα αυτά ήταν ταμπού και για όποιον επέμενε μπορεί να έβλεπε την πόρτα της εξόδου] αλλά και όπου ελάχιστα αναφέρεται, όπως στο πρόσφατο δοκίμιο της ιστορίας, λέει και ψέμματα!
Στη μισή σελίδα που αφιερώνει λέει ότι αυτή η τάση ανάμεσα στα άλλα μιλούσε για εθνική αστική τάξη τη στιγμή που η ανακάλυψη αυτής της τάξης ήταν έργο της ΕΔΑ και του 8ου συνεδρίου του ΚΚΕ! Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το ψέμα μιας και τα τεύχη της Αναγέννησης, απ' όπου υποτίθεται ότι βγαίνει αυτή η ...πληροφορία, κυκλοφορούν σε τόμους από το εκδοτικό του Μ-Λ ΚΚΕ!
Η μεγαλύτερη, η πρώτη από τα αριστερά, διάσπαση του ΚΚΕ ξεπερνιέται με γενικολογίες, με αγνόηση και με ψέμματα.
Είναι άλλο ένα δείγμα ότι τελικά η ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ δεν έχει καμιά διάθεση να προχωρήσει σε βάθος την αυτοκριτική αυτού του κόμματος και να ξεμπερδεύει με τα βαρίδια που τόσα στοίχισαν όχι μόνο στο ελληνικό κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα αλλά και στο διεθνές.

Red Star είπε...

Νομίζω μας έδωσες πολύ υλικό Δημήτρη και σίγουρα υπάρχει αντίλογος, πιστεύω να βρω ευκαιρία τις επόμενες ώρες να αναφερθώ σε κάποιες πτυχές της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

jorje7 είπε...

''Το ένα είναι ότι αυτό το κόμμα καλείται έπειτα από δεκαετίες στις οποίες έμαθε να υπάρχει ως πολιτικός οργανισμός με ξένες πλάτες, να υπάρξει χωρίς προστάτη –χωρίς ούτε καν ένα ρεύμα αναφοράς στον κόσμο–, εξ ου και οι απερίγραπτες και απαράδεκτες διεθνείς του συμμαχίες και σχέσεις. Το δεύτερο είναι πως σε αυτόν τον νέο κόσμο που δεν έχει προστάτη από τη «διεθνή κοινότητα» χρειάζεται να ξαναδεί τη σχέση του με την αστική τάξη της χώρας, με το ίδιο το εξαρτημένο καπιταλιστικό σύστημα.''

H διατυπωση οτι το ΚΚΕ επι δεκαετιες στηριχτηκε σε ξενες πλατες, εννοωντας ευθεως οτι ηταν ενα ξενοκινητο κομμα-ενα κομμα ελεγχομενο απολυτα απο τα συμφεροντα ξενων δυναμεων, προσβαλλει βαναυσα την μνημη και την ιστορια χιλιαδων Ελληνων πατριωτων αγωνιστων του ΚΚΕ,μελων και φιλων, οι οποιοι υπεφεραν απο εξοριες, δολοφονιες, βασανισμους, διακρισεις με τα πιστοποιητικα φρονηματων κλπ Τοσο προχουντικα αλλα και στην χουντικη περιοδο.
Η αποψη αυτη ταυτιζεται 100% με την επισημα διατυπωμενη αποψη της Χρυσης Αυγης και διαφορων υπηρετων του συστηματος τυπου Παγκαλου.

Ειναι μια αποψη που δεν τιμα το ΚΚΕ(μ-λ) και αντιθετα το ριχνει πολυ χαμηλα ,τουλαχιστον με βαση τον δικο μου αξιακο κωδικα.


''Μέσα στα 59 κόμματα που συμμετείχαν, φιγουράρουν –εκτός από πολλά που θα θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «υπερεπαναστατικό κόμμα»– το κατοχικό ιρακινό «ΚΚ» και βέβαια το κινέζικο κόμμα, δηλαδή ο πολιτικός οργανισμός που ασκεί την άγρια καπιταλιστική διακυβέρνηση της ιμπεριαλιστικής Κίνας!''

Απλα τραγελαφικο...κατηρορειται το ΚΚΕ επειδη μετειχε σε φορουμ-συναντηση-συμποσιο οπου μετειχαν και αλλα κομματα...ειδικα για το ΚΚ Κινας(για το οποιο εαν καποιος διαβαζει τον Ρ ξερει πολλα χρονια τωρα την αποψη του ΚΚΕ...αρκει να τον διαβαζει συστηματικα τον Ρ και οχι να ανασυρει 'επιλεκτικες΄ φρασεις και κειμενα), καλο θα ηταν να σιωπα το ΚΚΕ(μλ)...
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ας μας εξηγησει το ΚΚΕ(μλ) και οι συνδικαλιστικες δυναμεις παιδειας που προσκεινται σε αυτο, για ποιο λογο ακριβως στηριζαν τις αντιστοιχες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ σε τοπικες εκλογες στην Θεσσαλονικη πριν λιγα,ελαχιστα για την ακριβεια χρονια...Μετα ερχομαστε στο 'τσουρουφλιζον' ζητημα του εαν θα πρεπει αν εχει επισημες σχεσεις το ΚΚΕ με ΞΕΝΑ κομματα που ανεχονται τον ΣΥΡΙΖΑ...

Μεχρι να φθασω στην τελικη παραγραφο ισως και να ειχα καποια διαθεση να δω την κριτικη του ΚΚΕ(μλ) απεναντι στο ΚΚΕ, στην τελευταια παραγραφο προσωπικο μου συμπερασμα οτι δυστυχως δεν αξιζει το αρθρο της Π.Σ.

Οσο για οσα λες Δημητρη, αφου η 'λαθολογια' εκ μερους του ΚΚΕ φαινεται περιεργη, εξηγησε μου τοτε γιατι κανεις επικληση στην λαθολογια εδω ''Το ΚΚΕ έχοντας βγει από μια δεκαετία ένοπλης πάλης (εθνικοαπελευθερωτικής και επαναστατικής με όλα τα λάθη, τις κάκιστες επιλογές και με όλες τις επιφυλάξεις και αρνητικές κριτικές που μπορεί να κάνει κανείς απέναντι στη τότε ηγεσία του) ''...Μηπως δεν βλεπεις την αντιφαση;

Προσωπικα πιστευω οτι ναι εγιναν, γινονται και θα γινουν λαθη, γιατι ακριβως το ΚΚΕ ειναι ενα ζωντανο κομμα στην υποθεση του λαου και τον ιστορικο του ρολο. Λαθη δεν κανουν οσοι προφανως ειναι αμετοχοι...

Δημήτρης Ν. είπε...

Όταν εσύ ο ίδιος σε άλλο διάλογο μιλούσες για απογαλακτισμό (ιδεολογικό και πολιτικό) του ΚΚΕ από το ΚΚΣΕ, μετά το '90, δεν θα μπορούσε να εκληφθεί από όποιον θα ήθελε να το εκμεταλλευτεί ότι το ΚΚΕ ήταν "ξενοκίνητο"; Όταν μάλιστα δεν φαίνεται να αρνείσαι την ευθεία επέμβαση στα το κόμματος, ούτε στον τρέχοντα διάλογο;
(Διάλογος σε κείμενό μου με αφορμή το άρθρο του Αλέκου Χαλβατζή: http://antigeitonies.blogspot.gr/2012/02/blog-post_4961.html).
Παραδεχόμενος μάλιστα ότι σε αρκετά πράγματα το ΚΚΕ(μ-λ) δικαιώθηκε. Τώρα τι άλλαξε;

Ισχύει ή δεν ισχύει ότι το ΚΚΕ αποδεχόταν άκριτα ότι γινόταν στην ΕΣΣΔ και δεν σήκωνε κουβέντα ακόμη και μέχρι τον Γκορμπατσώφ;
Εμείς τουλάχιστον από πολύ νωρίς εκτιμώντας τις εξελίξεις στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα φροντίσαμε από νωρίς να απαλλαχτούμε από αντιλήψεις στήριξης κομμάτων μόνο και μόνο επειδή δηλώνανε ομοϊδεάτες. Πολύ περισσότερο όταν επρόκειτο για χώρες όπου υποτίθεται ότι χτιζόταν ο σοσιαλισμός είτε ΕΣΣΔ λεγόταν είτε Κίνα. Δε γινόταν να συνεχίζουμε να στηριζόμαστε σε ένα ή και πολλά ψέματα.
Το ΚΚΕ με κάποια κόμματα, ακόμη και από αυτά που ήταν στην εξουσία, δεν είχε σχέσεις, ή ήταν κάκιστες, μέχρι το '90. Όπως το Ρουμάνικο και το Κινέζικο. Τι έγινε ξαφνικά και μετά το '90 ανακάλυψε ότι στη Κίνα χτιζόταν ο σοσιαλισμός και σχετικά πρόσφατα να τη χαρακτηρίζει ιμπεριαλιστική χώρα;
Και τέλος πάντων το φόρουμ δεν ήταν ένα οποιοδήποτε φόρουμ αλλά κομμουνιστικών κομμάτων, για το οποίο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε, αν δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την καθιέρωσή του, όταν λοιπόν καλείς και συμμετέχεις σε ένα τέτοιο φόρουμ αναγνωρίζεις όλους όσους συμμετέχουν ως κομμουνιστές, έστω με λάθος άποψη, αλλιώς τι νόημα έχει να συζητάς μαζί τους και να υπογράφεις μάλιστα κείμενα υπέρ του σοσιαλισμού και κατά του ιμπεριαλισμού;
Πως γίνεται να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με κόμματα σαν το ιρακινό που καλούσε τους αμερικάνους να απελευθερώσουν τη χώρα και ήταν το πρώτο κόμμα που άνοιξε γραφεία νόμιμα μετά την εισβολή; Γιατί με αυτούς και όχι με τους άλλους που αποχώρησαν από το εν λόγω κόμμα και συμμετείχαν στην αντίσταση; Μόνο και μόνο επειδή έχει το όνομα; Ξεμπερδεύεις απλά και μόνο με μια κριτική, έστω και αργοπορημένη; Και δεν είναι τα μόνα κόμματα που παρουσιάζονται ως κομμουνιστικά, κάποια μάλιστα και ως σταλινικά ή μαοϊκά, που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να τα καταγγείλουμε ως συκοφάντες του κομμουνιστικού κινήματος τουλάχιστον!

Εγώ δε μιλάω για καμιά λαθολογία, ούτε καν "περίεργη". Μιλάω για ιδεολογικές επιλογές με τις οποίες είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Η λαθολογία είναι άθλημα που το καθιέρωσαν οι ηγεσίες του μετά το '56 ΚΚΕ. Είτε ενωμένες ήταν είτε χώρια.

Red Star είπε...

@ Δημήτρη,

Επεδή ο Γκορμπατσώφ είναι ίσως από τα πρόσωπα που έχω ασχοληθεί πιο πολύ εκείνη την περίοδο, σαν έφηβος νέος που πήρε την κρυάδα της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι ότι ο Γκορμπατσώφ είχε σημαντικούς αντιπάλους που δεν τον ανέτρεψαν ούτε τον απέτρεψαν μέσα στο ΚΚΣΕ.

Η στάση του Κ.Κ.Ε τότε ήταν άκριτη υποστήριξη της Περεστρόικα και της Γκλάσνοστ που και εμένα με έφερνε σε δύσκολη θέση σε μαθητικό επίπεδο υπερασπιζόμενος τη ΚΝΕ και το ΚΚΕ.
Τι έγινε μου έλεγαν φιλαράκια από το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ οι Ρώσοι άρχισαν τα καλλιστεία στην Σοβιετική τηλεόραση, μπαίνουν στην ελεύθερη αγορά ,μπράβο -μπράβο.

Παρά την απειρία και την πολιτική ανωριμότητα οσμιζόμουνα πως κάτι δεν πάει καλά,αλλά εμπιστεύτηκα τις επίσημες θέσεις και σκέφτηκα ότι είναι τακτικές του ΚΚΣΕ για να την "φέρει" στην Δύση.Να κάνει μεταρρυθμίσεις να χτυπήσει την γραφειοκρατία να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Το Κ.Κ.Ε. δεν ξέρω πόσο πίστευε ή όχι στις αγαθές προθέσεις του Γκορμπατσώφ ότι όλα τα έκανε για τον Σοσιαλισμό.Μεταξύ μας δεν ξέρω και πόσοι γνώριζαν την αλήθεια μέσα στο ΚΚΣΕ.Αλλά υπήρχαν αυτοί στο ΚΚΣΕ που από την έναρξη της προπαγάνδας του Γκορμπατσώφ είχαν υποπτευθεί υπονόμευση και προδοσία.

Αν σκεφτούμε ποια πρόσωπα μεταξύ άλλων ήταν στο Κ.Κ.Ε. κορυφαία στελέχη θα μας πιάσει μια ανατριχίλα.Αλλά που να το ξέρουμε τότε για αυτούς ;

Το ΚΚΕ μ-λ το γνώριζε, το υποψιαζόταν ή απλά έριχνε μια ζαριά ελπίζοντας ότι πράγματι ο σοσιαλισμός ήταν χαμένη υπόθεση στην ΕΣΣΔ και το ανατολικό μπλοκ ;

Θα μου πεις δικαιωθήκατε για την στροφή του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ στα μέσα της δεκαετίας του 50. Με ποια λογική όμως πιστεύεις σε ρεαλιστική βάση ,το ΚΚΕ τότε έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της Αλβανίας και της Κίνας ; Ήταν εξαρτημένο το Κ.Κ.Ε. από την ΕΣΣΔ ; θα έλεγα ότι ότι στηριζόταν πολύ στην ΕΣΣΔ ,έπαιρνε γραμμή, αλλά σε καμιά περίπτωση και από όσο έχω μελετήσει την ιστορία του Κ.Κ.Ε από διάφορες πηγές δεν είχε φτάσει να είναι "ξενοκίνητο".

Δεν ήταν βλάκες και πράκτορες των Σοβιετικών τα ηγετικά στελέχη του Κ.Κ.Ε. από το 1956 και μετά.Είχαν και δικές τους απόψεις και δικές τους ιδέες. Υπήρχε σίγουρα προβληματική εσωκομματική οργάνωση, υπήρχαν πολιτικοί κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά για να υπάρχει σοβαρός αντίλογος, ποιοι ήταν από την μεριά την δική σας (σχηματικά το λέω) που μπόρεσαν να δείξουν το σωστό δρόμο στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα ; Γιατί το ΚΚΕ μ-λ δικαιώθηκε σε πολλά ,αλλά σε άλλα έδειξε πως έκανε τα ίδια και χειρότερα λάθη με το Κ.Κ.Ε., σε εκτιμήσεις του για άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Και γυρνάω στο Κ.Κ.Ε.Δηλαδή σην εποχή του ψυχρού πολέμου τι έπρεπε να κάνει το Κ.Κ.Ε. ,δεν έπρεπε να επιλέξει στρατόπεδο ; Πολιτικοί της δεξιάς και του κέντρου δεν ήταν πράκτορες της Δύσης και Αμερικανόθρεφτοι ; Ήταν κακό άν ηγετικά στελέχη του Κ.Κ.Ε διατηρούσαν υψηλές επαφές και ιδιότητες με το ΚΚΣΕ ;

Ότι έκαναν το έκαναν για το καλό της Ελλάδας της πατρίδας μας ,ή όχι ; Γιατί αν πούμε όχι καταλήγουμε να συμφωνούμε με τους Δεξιούς.

jorje7 είπε...

Το ΚΚΕ δεχοταν τις στροφες και τις αποφασεις του ΚΚΣΕ απο προλεταριακο διεθνισμο(κακου τυπου κατα τη γνωμη μου,αυτον που εννοω ψευτοδιεθνισμο) και οχι επειδη καποιος πατροναριζε το ΚΚΕ καθιστοντας το ενα ξενοκινητο κομμα. Αυτα εχουν ειπωθει πανω απο μιαμιση δεκαετια τωρα σε εκτιμησεις του ΚΚΕ για το τι εφταιξε στην ΕΣΣΔ και σαν αυτοκριτικη για την δικη του σταση.Σε αυτο το σημειο απορω γιατι ενα κειμενο δημοσιευμενο εαν θυμαμαι το 1996(μην με βαζεις να ψαχνω τωρα στην βιβλιοθηκη ποτε ειχε δημοσιευθει) γινεται αντιληπτο τοσα χρονια μετα.
Και προσφατα τηρει χαμηλους τονους απεναντι στο ΑΚΕΛ κακως παλι, αλλα τα κινητρα δεν ειναι οτι τα 'πιανει' απο κυπριακο κομμα...η΄οτι ο Χριστοφιας κουμανταρει και το ΚΚΕ...

Οσο για την διεθνη συγκεντρωση των ΚΚ και Εργατικων κομματων προφανως και ισχυει οτι το ΚΚΕ πρωτοστατησε στην δημιουργια του. Αλλα δεν ειναι καποιου ειδους χαλιφατο του ΚΚΕ. Οι αποφασεις και ποια κομματα μετεχουν παιρνονται με συγκεκριμενη διαδικασια.
Πριν λιγα χρονια δεν εγινε δεκτη η αιτηση ενος ΚΚ απο την Μ.Βρεττανια, γιατι και τα δυο εκει ΚΚ που μετεχουν ηδη στο φορουμ εδωσαν αρνητικη γνωμοδοτηση, η οποια προφανως επηρεασε. Το παραδειγμα το αναφερω για να σου πω οτι δεν αποφασιζει το ΚΚΕ ποιος μετεχει και ποιος οχι. Μηπως πρεπει να φυγει και απο την βουλη επειδη μετεχει η χρυση αυγη;;





Red Star είπε...

Και πάμε στο χώρο των μ-λ.
Είπα δεν είμαι γνώστης του χώρου δεν θέλω να κάνω τον ειδικό ,αλλά μια δυο κουβέντες να τις γράψω και να με διορθώσεις όπου κάνω λάθος.
Εντάξει την οπορτουνιστική στροφή την αντιληφθήκατε.Μήπως όμως δεν ακολουθήσατε την γραμμή του Μάο και του ΚΚΚ ; Μα το παραδεχτήκατε ουσιαστικά με την κρίση της ΟΜΛΕ και την στροφή προς το Χότζα.Μα κάνατε ανοίγματα από το ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το ΝΑΡ (Θυμίζω την Μαχόμενη Αριστερά).

Δηλαδή υποστηρίξατε την πολιτιστική επανάσταση του Μάο , δεν σας βγήκε, υποστηρίξατε τον Χότζα δεν σας βγήκε.Και καλά το ΚΚΣΕ να δεχτώ σε ένα βαθμό άρχισε να ηγεμονεύει στο ανατολικό μπλοκ κλπ κλπ.Ο Μάο στην Κίνα τι κολοτούμπες είχε κάνει με την αστική τάξη.Όλοι δεχόμαστε την οπορτουνιστιή στροφή της ΕΣΣΔ τα μέσα του 1950, αλλά και ο Μάο πότε την πήρε χαμπάρι δέκα χρόνια μετά ; Και να φτάσουμε σε χαρακτηρισμούς για σοσιαλφασισμό τύπου ΟΑΚΚΕ νομίζω ότι και εσύ παραδέχεσαι ότι είναι υπερβολές και μόνο υπερβολές που ελπίζω πως ακόμα δεν χρησιμοποιούνται ανάμεσα στους φίλους του ΚΚΕ (μ-λ).

Τέλος πολιτικά ανεξήγητη για μένα είναι η συνεργασία σας με το ΜΛ ΚΚΕ που έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση,ένα ακατανόητο ιστορικό μίσος για την ΕΣΣΔ...

jorje7 είπε...

Οσο για τον απογαλακτισμο οπως σου ειχα πει και τοτε, εννοω ιδεολογικο, οπως και τοτε.Ακριβως η αποδοχη των στροφων του ΚΚΣΕ. Δεν υποννοω καμια εξαρτηση ομως του ΚΚΕ απο το ΚΚΣΕ.Δεν υπηρξε ουδεποτε ξενοκινητο κομμα και δεν δρουσε για λογαριασμο αλλων χωρων...ωστε να δικαιουτε καποιος να μιλαει οτι στηριζοταν σε ξενες πλατες
Δεν λεω κατι διαφορετικο και τωρα.

Red Star είπε...

@ jorje7 συμφωνώ με το τελευταίο σου σχόλιο απόλυτα.Όσο για την Κύπρο ,υπάρχουν 2 δρόμοι , οριστικής ρήξης και καταδίκης με το ΑΚΕΛ ή σιωπή ασυρμάτου όπως κάνει τώρα το Κ.Κ.Ε και ο Ριζοσπάστης.Νομίζω έχουν ζυγιστεί και οι 2 εναλλακτικές και μια και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο επιλέχτηκε η δεύτερη της σιωπής, όπου η βαριά ήττα του ΑΚΕΛ στις Προεδρικές θα φέρει λογικά αλλαγές στο κυπριακό κόμμα και θα διευκολύνει και την κριτική του Κ.Κ.Ε.

jorje7 είπε...

http://www.kke.gr/zhthmata_sosialismoy/ektimhseis_kai_problhmatismoi_gia_toys_paragontes_poy_kathorisan_thn_anatroph_toy_sosialistikoy_systhmatos_sthn_eyroph

το βρηκα και σε ηλεκτρονικη μορφη

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ανάμεσα στα άλλα ο Red Star: «Και γυρνάω στο Κ.Κ.Ε. Δηλαδή στην εποχή του ψυχρού πολέμου τι έπρεπε να κάνει το Κ.Κ.Ε., δεν έπρεπε να επιλέξει στρατόπεδο; Πολιτικοί της δεξιάς και του κέντρου δεν ήταν πράκτορες της Δύσης και Αμερικανόθρεφτοι; Ήταν κακό αν ηγετικά στελέχη του Κ.Κ.Ε διατηρούσαν υψηλές επαφές και ιδιότητες με το ΚΚΣΕ;»
Ας σκεφτεί και ο ίδιος και ο καθένας, ξανά και ξανά, που μπορεί να οδηγεί αυτή η λογική! Η λογική δηλαδή που λέει ότι στα διλήμματα που θα μας τεθούν από το σύστημα (σε μια χώρα), από τον ιμπεριαλισμό (εντός μιας χώρας ή διεθνώς) εμείς οι κομμουνιστές θα πρέπει να διαλέξουμε!!! Μπορεί έτσι οι λαοί και η εργατική τάξη να ανοίξουν ποτέ το δικό τους δρόμο;
«Θάπρεπε» λοιπόν οι κομμουνιστές –για να μην είναι με τη Δύση και τους Αμερικανόθρεφτους αστούς πολιτικούς της Ελλάδας- να είναι με τον Μπρέζνιεφ. Δηλαδή να υποστηρίζουν το Νάσερ στην Αίγυπτο που απαίτησε- και η Μόσχα το δέχτηκε- να διαλύσει επίσημα το ΚΚ Αιγύπτου. (Μετά με τον Σαντάτ η αστική τάξη της Αιγύπτου άλλαξε προστάτη και η μεν ΣΕ έμεινε στα κρύα του λουτρού, ο δε λαός της Αιγύπτου, και αυτό μας ενδιαφέρει, συνέχισε να υποφέρει). Ή στο Ιράκ να αναγνωρίζει με επίσημη πολιτική του απόφαση το ίδιο το ΚΚ «τον πρωτοπόρο ρόλο στη σοσιαλιστική οικοδόμηση» του Μπάαθ που ήταν στην επιρροή της ΕΣΣΔ, κάτι που δεν άλλαξε ακόμα και όταν το Μπααθ έστειλε στην κρεμάλα δεκάδες μέλη του ΚΚ! Δηλαδή «θάπρεπε» οι κομμουνιστές για να μη γίνουν υποτακτικοί του Δυτικού-Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, να γίνουν υποτακτικοί του σοσιαλιμπεριαλισμού!
Για μας υπήρξε πάντα βασική η θέση: ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ. Για την ηγεσία του ΚΚΕ και όπως αυτή πορεύθηκε-γαλουχήθηκε από το 56 και δω, είναι προφανώς ακατανόητη! Και μάλιστα κατάφερε από ότι φαίνεται να την κάνει ακατανόητη για χιλιάδες αγωνιστές. Κάπως έτσι μπερδεύουν τις «ξένες πλάτες» με τα «ξενοκίνητα» της Δεξιάς.

συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

Πολιτικό ζήτημα είναι αγαπητοί φίλοι το «ξένες πλάτες» και όχι «πρακτόρικο». Πολιτικό ζήτημα που συνοψίζεται στο ότι από το 56 ως το 90-91, για την ηγεσία του ΚΚΕ σοσιαλισμός και γραμμή για το κομμουνιστικό κίνημα ήταν ότι έκανε και αποφάσιζε η ηγεσία της ΕΣΣΔ και μάλιστα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Και ταυτόχρονα αυτά που έκανε, αποφάσιζε και προωθούσε η ΕΣΣΔ και η ΚΟΜΕΚΟΝ ήταν για την ηγεσία του κόμματος αυτού και ο συσχετισμός πάνω στον οποίο πατούσε για να κάνει προτάσεις και να αναπτύσσει σχέσεις με την αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Αυτό που «της έλεγε» δεν ήταν ότι παλεύει για να ανατρέψει την εξουσία της, αλλά ότι της προτείνει να αλλάξει τον διεθνή προσανατολισμό της, να αλλάξει προστάτη. Και από το λαό δεν ζητούσε να παλέψει για την επανάσταση αλλά για να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή. Δηλαδή επεδίωκε –το ΚΚΕ- για να αλλάξει ο συσχετισμός μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων και όχι να αλλάξει ο συσχετισμός μεταξύ λαών-ιμπεριαλισμού, εργατών-κεφαλαίου. Εκεί βρίσκεται η βάση της πολιτικής ουράς και της ΕΔΑ και του ΚΚΕ από το '74 και μετά απέναντι στις αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Σήμερα μαθημένη αυτή η ηγεσία σε μια γραμμή υποταγής στο σύστημα, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα που –εξ αιτίας των διεθνών συσχετισμών και εξελίξεων- δεν έχει τι να του προτείνει στη βάση του οποίου να θεμελιώσει την ύπαρξη της και τη σχέση της με την αστική τάξη. Αναζητεί εναγώνια κέντρο αναφοράς στον κόσμο –όπως με την Κίνα- και δεν της βγαίνει. Αλλά επειδή είναι έξω από τις προδιαγραφές της να στηριχτεί στο λαό μας, να έχει η ίδια δικιά της κρίση, να συγκρουστεί και να καταγγείλλει κόμματα τύπου Κίνας, Ιράκ κλπ φτάνει σε αυτά τα εξωφρενικά. Δηλαδή δεν συνεργάζεται πχ σε κάποιο σωματείο με μέλος του ΚΚΕ(μ-λ), αλλά συνυπογράφει «κομμουνιστική διακήρυξη» με την ηγεσία του Πεκίνου!!
Όσο για το «που να ξέραμε» τι να πω… Λες και δεν μιλάμε για ταξικές αντιθέσεις και πολιτική πάλη αλλά για «σκοτεινές δολοπλοκίες». Βέβαια και αυτό τον παραλογισμό η ηγεσία του ΚΚΕ τον έχει φτιάξει με τα περί «προδοσίας» και «αντεπανάστασης» του 1990. Θα αρκεστώ σε μια φράση: Η ΕΣΣΔ- με το ένδυμα της σοσιαλιστικής χώρας και υπό την ηγεσία του ΚΚΣΕ - τσαλαπατούσε για δεκαετίες την εργατική τάξη και τους λαούς της επικράτειας της, αλλά και λαούς ανά τον κόσμο! Είναι αστείο –αν όχι θλιβερό- να αναρωτιέται κανείς σήμερα αν το «ήξεραν» αυτό ακόμα και τα στελέχη του ΚΚΣΕ! Σα να ρωτάμε σήμερα τα στελέχη του ΚΚΚ «ξέρουν» άραγε πως έχουν του Κινέζους εργάτες στα τάρταρα της πιο άγριας εκμετάλλευσης;

N.Π.

Δημήτρης Ν. είπε...

Καμιά ζαριά και τίποτα τζογαδόρικο δεν έχουν οι τοποθετήσεις μας.
Αναφέρει κάποια πράγματα για την ΕΣΣΔ ο προηγούμενος σχολιαστής να συμπληρώσω ότι αυτό που επικράτησε στην ΕΣΣΔ είναι μια νέα κάστα η οποία μετατράπηκε στη νέα αστική τάξη που σταδιακά οδήγησε τη χώρα της Οκτωβριανής επανάστασης στο '89 - '90. Ο Στάλιν αναφέρθηκε σε αυτή την κάστα , ο Μάο αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει.
Τι ακριβώς δεν μας βγήκε; Δηλαδή με αυτή τη λογική δεν μας βγήκε ούτε η Οκτωβριανή επανάσταση και καμιά άλλη. Οπότε προχωράμε στην απογοήτευση και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων μέσα στο σύστημα. Είναι όμως έτσι;
Κατά τη γνώμη μου όχι. Αυτό που απέδειξε η ιστορία είναι ότι όταν η εργατική τάξη είναι συγκροτημένη μέχρι τον ανώτατο βαθμό, δηλαδή έχει και την πολιτική της έκφραση το ΚΚ, όταν οι εργάτες, οι λαοί είναι μπροστά και παλεύουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους τότε είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι την επανάσταση και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, τη δική τους εξουσία.
Όταν όμως το κόμμα μετατραπεί από κόμμα της εργατικής τάξης σε "παλλαϊκό" όπου θα εκφράζονται οι πάντες, όπου θα παλεύουν οι πάντες για να πάρουν το πάνω χέρι, όταν οι επαναστατικές δυνάμεις δεν δουν ότι η εργατική τάξη μπαίνει στην άκρη, δεν συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας, και αφήσουν χώρο για να πάρουν το πάνω χέρι άλλες κοινωνικές δυνάμεις με άλλα συμφέροντα τότε μπορεί να καταλήξουμε στο '56 και στο επιστέγασμά του το '89 - '91. Γιατί οι απόψεις που επικράτησαν κάπου θα πρέπει να πατάγανε, κάποιους να εκφράζανε, δεν γεννήθηκαν στον αέρα! Η ιστορία λοιπόν απέδειξε ότι οι λαοί μπορούν και νίκες να έχουν και την εξουσία να παίρνουν. Απέδειξε όμως και το ότι η επανάσταση δεν είναι μια στιγμή αλλά ότι θα χρειαστούν κι άλλες (επανάσταση μέσα στην επανάσταση) μέχρι την οριστική επικράτηση του κομμουνισμού.
......

Δημήτρης Ν. είπε...

Το βασικό ζητούμενο για μας είναι να μπορέσει ο λαός, η εργατική τάξη πρωτ' απ' όλα, να πιστέψει ότι έχει τη δυνατότητα, ότι έχει τη δύναμη με την οργάνωσή του να παλέψει, να έχει κατακτήσεις και τέλος να ανατρέψει αυτό το σύστημα. Χωρίς εργατική τάξη συγκροτημένη που να παλεύει με βάση τις δικές της επιδιώξεις όσα μεγαλεπίβολα σχέδια και να κατεβάσουμε τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ παρείχε και παρέχει τις χειρότερες υπηρεσίες! Αν λύσουμε αυτό θα λύσουμε και τα της ιστορίας. Θεωρείτε λοιπόν ότι το ΚΚΕ με μέτωπα τύπου ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ, μέτωπο σχημάτων που φτιάχτηκαν αποκλειστικά από το ίδιο, δημιουργεί τις βάσεις για την μεγάλη συμμαχία που θα φέρει την …λαϊκή εξουσία που ταυτίζεται με τη δικτατορία του προλεταριάτου;
Πως παλεύει για τη συγκρότηση της εργατικής τάξης τη στιγμή που προτάσσει τα κλαδικά σωματεία και αρνείται τη δημιουργία εργοστασιακών για παράδειγμα ή με τη στάση του φροντίζει οι όποιοι μεγάλοι αγώνες ξεσπούν να περιχαρακώνονται στους τοίχους των εργοστασίων τους και να μην έχουν επαφή ούτε καν μεταξύ τους;
Πως θα προχωρήσει στη συγκρότηση των μικροαστικών στρωμάτων στο πλάι της εργατικής τάξης τη στιγμή που όταν αυτά τα στρώματα, σε μια φάση καταστροφική για τα ίδια, ξεσηκώνονται αυτό αρνείται να στηρίξει τον ξεσηκωμό τους και να δώσει τη μάχη για να πάρει χαρακτήρα πραγματικά αντιθετικό προς το σύστημα και όχι απλά απέναντι στους πολιτικούς;
Πως βοηθάει με τη στάση του ώστε η οργή της νεολαίας αντί να στρέφεται κατά των μπάτσων να στρέφεται κατά του συστήματος;
Με τις χωριστές πορείες που και περιχαρακωμένες απέναντι σε χιλιάδες λαού είναι αλλά και καταγγελτικές απέναντί του; Mε το να προτάσσει μονίμως τους κουκουλοφόρους και τις προβοκάτσιες του συστήματος για να αποφύγει τη σύγκρουση μαζί του; Ή με το να καλεί κάθε τρεις και λίγο σε εκλογές υιοθετώντας ακόμη και συνθήματα που το ίδιο πρωτύτερα τα κατήγγειλε, σαν το "κάτω η κυβέρνηση" ή το "διαγραφή του χρέους", βάζοντάς τα ως βασική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε διεκδίκηση και εξαρτώντας την πορεία του κινήματος από την εκλογική του ενίσχυση;
Πως θα πείσει το λαό να παλέψει κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τη στιγμή που όταν το σύστημα μίλαγε για ισχυρή Ελλάδα το ΚΚΕ εγκατέλειψε ακόμη και τη δική του στρεβλή άποψη περί εξάρτησης και άρχισε να μιλάει επίσης για ισχυρή Ελλάδα βαφτίζοντάς την ιμπεριαλιστική χωρίς καν να μας παρουσιάσει μια σοβαρή ανάλυση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό; Καταργώντας την λενινιστική αντίληψη περί ιμπεριαλισμού και υιοθετώντας την πάλαι ποτέ τροτσκιστική περί αλληλεξάρτησης η όποια πλέον έγινε και ...ανισότιμη. Και ένα σωρό άλλα ερωτήματα που αν τα συνεχίσω θα αρχίσουν να αποκτούν πιο ειδικό χαρακτήρα και δεν θα έχουν τελειωμό.
Θα προτιμούσα λοιπόν να δούμε τα σημερινά, πως κινούμαστε όλοι μας, με ποιους προτιμάμε να συνεργαζόμαστε, τι προτείνουμε στο λαό και την εργατική τάξη για να αντισταθεί απέναντι σε μια επίθεση που κρατάει πάνω από 30 χρόνια και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται και τελικά να ανατρέψει το σύστημα που μας καταδυναστεύει όλους. Αν τα βρούμε σε αυτά δεν θα δυσκολευτούμε να τα βρούμε στα ζητήματα του παρελθόντος, που σαφώς και έχουν άμεση σχέση με το παρών, δεν θα δυσκολευτούμε να καταλάβουμε ακόμη και το γιατί διαμορφώνονται οι όποιες διεθνείς σχέσεις που σαφώς είναι δείγμα των συνολικότερων προσανατολισμών που επιλέγει κανείς.