Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ- Αλληλεγγύη στον αγώνα των νοσοκομείων

Λένα Βερδέ
Εργατική Αλληλεγγύη



εικόνα
Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών με 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 και 22 Απρίλη προσανατολίζεται η ΟΕΝΓΕ με απόφαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας. Σαν ενδιάμεσο σταθμό, η ΕΓ της Ομοσπονδίας προκήρυξε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 2μμ την Πέμπτη 8 Απρίλη με συγκεντρώσεις έξω από τη Βουλή και κατά τόπους. Η απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα του κύματος των επισχέσεων εργασίας που συνεχίστηκαν και μέσα στις γιορτές του Πάσχα, δείχνοντας ότι οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να κοντράρουν την πολιτική των περικοπών στο ΕΣΥ μέχρι τη νίκη.

Το κίνημα των επισχέσεων εργασίας ξεκίνησε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές. Στα επόμενα 24ωρα απλώθηκε παντού με τις γενικές συνελεύσεις των γιατρών των νοσοκομείων και των κατά τόπους Ενώσεων να αποφασίζουν η μία μετά την άλλη τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Η αιτία για το ξέσπασμα του κινήματος ήταν οι απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβρη εφημερίες σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να βάλει σε εφαρμογή την περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών.

Πίσω από το «παιχνίδι» των σπρεντ


«Πίσω από την άνοδο των spread κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή γι' αυτούς συμμαχία. Ταυτόχρονα όλοι αυτοί λυσσομανούν και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων τα οποία θα φέρει ανεξάρτητα από την εξέλιξη των spread». Αυτά ανέφερε προχτές σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πράγματι η όξυνση των ανταγωνισμών εν μέσω μεγάλης συγχρονισμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, που επηρεάζει διεθνώς την καπιταλιστική οικονομία, οξύνει στο έπακρο όχι μόνο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά και αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Τα ελλείμματα, τα χρέη και οι δυσκολίες δανεισμού της Ελλάδας χρησιμοποιούνται για υπονόμευση του ευρώ στις παγκόσμιες καπιταλιστικές αγορές, εδώ παίζεται και το κερδοσκοπικό παιχνίδι με την άνοδο των σπρεντ (spread). Εχει γίνει ήδη φανερός ο πόλεμος ανάμεσα στο αμερικανικό και το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, που εκφράζεται ως πόλεμος «ευρώ - δολαρίου». 

Προβάδισμα νίκης στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στο κεντροδεξιό κόμμα Fidesz δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις.


Το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 54% την ώρα που οι Σοσιαλιστές παίρνουν ποσοστό 20% και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik 17% σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο Nezopont.

Εξάλλου, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Median, που είχε διεξαχθεί από τις 9 ως τις 10 Απριλίου και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το Fidesz ενδέχεται να συγκεντρώσει ποσοστό 55% των ψήφων.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ- Εκλογές σε φόντο σκληρής λιτότητας


Εκλογές σε φόντο σκληρής λιτότητας

Εκλογές για την ανάδειξη του 386μελούς Κοινοβουλίου διεξάγονται σήμερα στην Ουγγαρία, σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ που ο λαός αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Οι κυρίαρχες δυνάμεις έσπευσαν να ζητήσουν και να λάβουν τελικά δάνειο 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Σαν ...αντάλλαγμα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε και εφαρμόζει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τόσο στο εισόδημα, όσο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των καπιταλιστών.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ξεχωρίζει το «πάγωμα» των μισθών του Δημοσίου για την επόμενη διετία, η περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων. Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση από το 2012 της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια να φτάσει σταδιακά στα 67 χρόνια, μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, αύξηση του ΦΠΑ από τον Ιούλιο του 2009 από 20% στο 25%, όπως και της φορολογίας σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά κατά 6% ενώ στα είδη πρώτης ανάγκης ορίστηκε ΦΠΑ στο 18%.

H χρεοκοπημένη πολιτική των αστικών κομμάτων οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και στη θηλειά του ΔNT. Επισυναπτόμενο αρχείο (Προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία)


Oύτε δύο βδομάδες μετά την απόφαση της Συνόδου Kορυφής της EE, στις 25 Mαρτίου, για τον υποτιθέμενο μηχανισμό «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας και πριν προλάβει να σβήσει ο απόηχος των πανηγυρικών δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου πως «αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Eλλάδας και της Eυρώπης» και πως «θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού», σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με τo spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτοξεύεται στις 460(!) μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

Ο ΣΥΝ για τις συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατίας


«Ιστορικά ατελέσφορη και καταδικαστέα επιλογή» χαρακτηρίζει και καταδικάζει την τρομοκρατία με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ με αφορμή τις χθεσινές συλλήψεις ατόμων υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΝ έχει ως εξής:
"H τρομοκρατική δράση αποτελεί μια ιστορικά ατελέσφορη και καταδικαστέα επιλογή. Η Αριστερά των μαζικών, δημοκρατικών αγώνων βρίσκεται στον αντίποδα τέτοιων επιλογών.

Ν.Δ: Μπρος συγκυβέρνηση και πίσω... Ντόρα-Θέμα χρόνου τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη


Σε χαίνουσα πληγή εξελίσσεται η εσωστρέφεια και η κόντρα Σαμαρά-Μπακογιάννη για τη Ν.Δ., ενώ επιστρέφει σταδιακά στη δημόσια συζήτηση και ένας πολιτικός εφιάλτης του Αντ. Σαμαρά: η θεωρητική συζήτηση περί συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας...
Φυσικά, ο εφιάλτης του κ. Σαμαρά δεν είναι οι σχετικές δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου, κάθε άλλο. Απλώς, έτυχε ο πρώην υφυπουργός να πετάξει την ιδέα την ίδια ημέρα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματά, σε μια συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι μια κυβέρνηση -η οποιαδήποτε κυβέρνηση- μπορεί να σηκώσει μόνη της το πολιτικό κόστος είτε ενδεχόμενης (;) χρεωκοπίας είτε προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Αναγνωρίστηκε η σορός του Λεχ Καζίνσκι. Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας



Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους του πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι, το οποίο συνετρίβη χθες στη δυτική Ρωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, άρχισαν να εξετάζουν Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί.
«Ο καταγραφέας ήχου και αυτός των παραμέτρων της πτήσης έχουν μεταφερθεί σε εργαστήριο, όπου παρουσία αξιωματούχων από την Πολωνία, και συγκεκριμένα εκπροσώπων της εισαγγελίας, άρχισε η διαδικασία ανάλυσής τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.
Χθες, κατέφθασε στον τόπο του δυστυχήματος ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να εντοπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα αίτια της τραγωδίας.

«Πώς περνάτε στον καπιταλισμό;»


Η τοπική οργάνωση τουΚομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στο Λουγκάνσκτοποθέτησε τις τελευταίες μέρες σε κεντρικά σημεία της πόλης 40 μεγάλα πανό με την εικόνα του Λένιν, ο οποίος «ρωτά» τους κατοίκους: «Λοιπόνπώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»!
Η σχετική καμπάνια εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμών του Ουκρανικού ΚΚ με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών από τη γέννηση του Λένιν στις 22 Απρίλη. Μάλιστα, ενόψει της Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη, οι Ουκρανοί κομμουνιστές ετοιμάζουν ανάλογα πανό με τον Ιωσήφ Στάλιν. 

Προμήθειες – ρεκόρ για τα υποβρύχια Το συνολικό ύψος των προμηθειών που δόθηκαν για τη σύμβαση του 2000, που αφορούσε 3 + 1 υποβρύχια, ήταν 83 εκατομμύρια ευρώ

Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου, Κώστας Αλατζάς

Μόνο για το «Παπανικολής», σύμφωνα με τις καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου, δόθηκαν 10-12 εκατομμύρια ευρώ



Νεότερα στοιχεία από τις παράνομες πληρωμές για την παραγγελία των υποβρυχίων από γερμανικές εταιρίες, προκύπτουν από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών στο Μόναχο. 

Φαίνεται ότι ξέρουν πόσα χρήματα δόθηκαν κάτω από το τραπέζι για την σύμβαση του 1,8 δισ. ευρώ, ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας και τις γερμανικές εταιρίες Ferrostaal και HDW. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από νομική πηγή το συνολικό ύψος των προμηθειών που δόθηκαν για τη σύμβαση του 2000, που αφορούσε 3 + 1 υποβρύχια, ήταν 83 εκατομμύρια ευρώ. 

10 Απριλίου 2010

Τραγική ειρωνεία.Ο Πολωνός αντικομμουνιστής Πρόεδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα πηγαίνοντας στη 70η επέτειο της σφαγής Πολωνών στρατιωτικών στο Κatyn από τους Σοβιετικούς.Μόνο που η ιστορική αλήθεια είναι πως τους Πολωνούς εκτέλεσαν οι Ναζί.Αλλά όλα τα ελληνικά ΜΜΕ παίζουν το γνωστό σενάριο της CIA και των Πολωνών.Δεν θα είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα θρηνήσουν για έναν φασίστα, συκοφάντη αντικομμουνιστή.Η μοίρα δικαίωσε την αλήθεια.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Ανοικτή πρόσκληση για Πράσινους εθελοντές από όλη την Ευρώπη στην προεκλογική εκστρατεία στο Μπράιτον


Οι βρετανικές εκλογές της 6ης Μαϊου έχουν κάτι το ξεχωριστό για το πράσινο κίνημα: Σε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα όπου εκλέγεται μόνο ο πρώτος σε ψήφους κάθε μονοεδρικής περιφέρειας, το βρετανικό Πράσινο Κόμμα διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή των Κοινοτήτων.  Κρισιμη περιφέρεια είναι η παραλιακή πόλη του Μπράιτον, στις ακτές της Μάγχης, όπου η Καρολάιν Λούκας, ευρωβουλευτής και πρόσφατα εκλεγμένη πρόεδρος των Πράσινων, φαίνεται ότι προηγείται απέναντι στους υποψηφίους όλων των άλλων κομμάτων. Αν τελικά κερδίσει και εκλεγεί, θα είναι ιστορική στιγμή για το βρετανικό πράσινο κίνημα, που συγκεντρώνει παραδοσιακά υψηλά ποσοστά στις  δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές (8,6% τον περασμένο Ιούνιο), αποκλείεται όμως μέχρι τώρα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. 

Η Ελλάδα βουλιάζει με σοσιαλιστικό στυλ !

Του Πέτρου Ζερβού-Ελευθεροτυπία
Κώστας Γρηγοριάδης - Ριζοσπάστης