Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΗ.ΚΚ.Ι:Τα συγχαρητήρια του κ. Αλμούνια και της ΕΚΤ σηματοδοτούν την πορεία προς το κραχ που ακολουθεί η χώρα


Τα συγχαρητήρια του κ. Αλμούνια απέσπασε η Κυβέρνηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο άλλωστε ο ίδιος ο κύριος Αλμούνιας της είχε από πριν υπαγορεύσει. Ο άνθρωπος που ως Υπουργός Οικονομικών οδήγησε τη χώρα του (Ισπανία) σε βαθιά ύφεση και σε δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας (14-16%) μαζί με τα σεσημασμένα διεθνή οικονομικά αρπαχτικά σπρώχνουν την Ελλάδα σε μια πορεία τύπου Αργεντινής και τελικά στο κραχ.
Ακόμα και στο καπιταλιστικό σύστημα η ρυθμιστική και παρεμβατική πολιτική του κράτους, πρέπει να αφορά την στήριξη της κατανάλωσης μέσω των κρίσιμων μεγεθών της μακρο-οικονομίας που στα «θετικά» τους είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, η επένδυση, η αποταμίευση, κλπ και ως αρνητικά είναι η ανεργία, ο πληθωρισμός, κλπ.
Αλλά, με την προβλεπόμενη και για το 2010 συνέχιση της διεθνούς κρίσης και από τα προβλεπόμενα από τον αντιλαϊκό – αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε (που καθορίζει το ποιοι ωφελούνται από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, μέσω του εργαλείου της δημοσιονομικής πολιτικής) αναμένεται: μείωση του ρυθμού ανάπτυξης - μείωση του ΑΕΠ, αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση της ανεργίας. Είναι πασιφανές έτσι ότι: θα συνεχιστεί εντονότερα η μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα επιτείνει τα παραπάνω αλλά και θα μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ, τα καθαρά έσοδα οπότε και τις δημόσιες επενδύσεις και τις δαπάνες, καθιστώντας την ύφεση στην Ελλάδα περισσότερο μακροχρόνια, μεγαλώνοντας το χρέος και το έλλειμμα.
Τι έννοια λοιπόν έχουν ορισμένες αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί μείωσης του ελλείμματος, περί στήριξης της κατανάλωσης, ανάταξη της ανάπτυξης, στήριξη της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, δημόσιου δανεισμού για χρηματοδότηση και των επενδύσεων και της δημόσιας κατανάλωσης; Απλώς συνεχίζει τα ψέματα.
Χωρίς κανένα στοιχείο, είναι ανεπίτρεπτο το να εκλέγεται κυβέρνηση λέγοντας τα ψεύδη ότι στοχεύει σε ανάπτυξη ενώ είναι δέσμια με ευρωπαϊκούς όρους που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν συνυπογράψει και τους οποίους δεν προτείνει ν’ αλλάξουν.
Τώρα, αφ’ ενός κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο και εδώ είναι ο ρόλος της συνεπούς Αριστεράς η οποία οφείλει να απαντήσει με ενιαίο Μέτωπο ώστε να μη το χρεωθούν με τα σπίτια τους και τα χωράφια τους (μια και δεν τους απέμεινε τίποτε άλλο) οι μη έχοντες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.



Τουρκικά σενάρια συνομωσίας εμπλέκουν την Ελλάδα Για σχέδιο πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν, κάνει λόγο η εφημερίδα "Ταράφ"

Την ύπαρξη σχεδίου για πρόκληση έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Ταράφ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το "Σχέδιο Βαριά", όπως ονομαζόταν, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη ρίψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό. Στην κατάρτιση αυτού του σχεδίου πήραν μέρος 162 αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων οι 29 ήταν ανώτατοι.

Το σχέδιο περιλάμβανε επίσης επί μέρους "σχέδιο πολεμικής αεροπορίας", το οποίο φέρει τη σφραγίδα "άκρως απόρρητο" και την ημερομηνία "Φεβρουάριος 2003", ενώ το υπογράφει ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

Υπό τον τίτλο "καθήκον", το σχέδιο αναφέρει τα εξής: "Με σκοπό την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο σύνολο της Τουρκίας και την επιτυχία των διοικήσεων του στρατιωτικού νόμου, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, θα προκαλέσει τους υποστηρικτές της ισλαμικής οπισθοδρόμησης και τη δραστηριότητά τους εναντίον των ενόπλων δυνάμεων".

Σε άλλο σημείο του σχεδίου αναφέρονται τα εξής: "Κατά τις πτήσεις στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης. Εάν είναι δυνατόν, θα προκληθεί πτώση ενός αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο από πιλότο του Ειδικού Σμήνους το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί. Θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο θέμα αυτό".

Η εφημερίδα γράφει ότι "παράλληλα με την προβοκάτσια αυτή που θα εξελισσόταν στον αέρα, το σχέδιο στόχευε στην αύξηση της έντασης στα σύνορα στη Θράκη και στη δημιουργία κλίματος επιστράτευσης σε όλη την περιοχή".



Πηγή:www.skai.gr

Yβρις και ντροπή οι δηλώσεις ΕρογλουΑπάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις προκλητικές δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού


Αποτελούν ύβρη και ντροπή οι δηλώσεις του κ. Ντερβίς Ερόγλου με τις οποίες επιρρίπτει ευθύνες στην Κυπριακή Κυβέρνηση και στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις πλημμύρες στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου.
Αυτό τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Ερόγλου να υποσκάψει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων επιρρίπτοντας ευθύνες ακόμη και για επιπτώσεις καιρικών φαινομένων.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση, τονίζει, καταγγέλλει τον κ. Ερόγλου για την προσπάθειά του να ενσπείρει καινά δαιμόνια εξαπολύοντας ψευδείς κατηγορίες εναντίον της Κυβέρνησης, η οποία νοιάζεται και ενδιαφέρεται για ολόκληρο το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. 
Οι πλημμύρες στην περιοχή του διαμερίσματος της Μόρφου δεν προκλήθηκαν από ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, αλλά από την παρατεταμένη βροχόπτωση, η οποία προκάλεσε πλημμύρες και στην περιοχή Αστρομερίτη, καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στη γραπτή δήλωσή του.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου ,Στέφανος Στεφάνου

ΠΗΓΗ:ΧΑΡΑΥΓΗ

Οι αγρότες έχουν δίκιο. Ο αγώνας τους αφορά το μέλλον της χώρας. Αφορά μια βιώσιμη εθνική οικονομική στρατηγική.







Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν κάθε μέρα στην ελληνική ύπαιθρο δείχνουν καθαρά ότι ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας είναι το μεγάλο θύμα της πολιτικής της Ε.Ε. και της νέας ΚΑΠ που εφαρμόζουν, εξοντωτικά μέτρα, όπως ποσοστώσεις, αποσύνδεση της επιδότησης της παραγωγής, κλπ. Παράλληλα οργιάζει συνεπεία του νεοφιλελευθερισμού που επέβαλε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την τελευταία 30ετία η ανεξέλεγκτη δράση των μεσαζόντων που λυμαίνονται τον κόπο των παραγωγών, και η αρπαχτική δράση των πολυεθνικών του αγροτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι αγρότες πουλάνε σήμερα με τιμές κάτω του κόστους. Η Ελλάδα, μία χώρα με μεγάλη αγροτική παράδοση, έχει σήμερα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και εισάγει αγροτικά προϊόντα που ευδοκιμούν με μοναδικό τρόπο στη χώρα μας! 



Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ!
Η πολιτική που εξαθλιώνει τον Έλληνα αγρότη και την ελληνική ύπαιθρο και εξαρθρώνει τον αγροτικό πληθυσμό κατεβάζοντας τον στο 6-7%. Με την πολιτική της ΕΕ η χώρα μας εμποδίζεται να αναπτύξει βιομηχανία. Δεν μπορεί να εμποδιστεί στο να αναπτύξει και την αγροτική της οικονομία.
Η στήριξη των αιτημάτων των αγροτών που εξεγείρονται δίκαια και η επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής με ανυπακοή στην ΚΑΠ είναι υπόθεση που δεν αφορά μόνο τον Έλληνα αγρότη. Αφορά μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της Οικονομίας του τόπου.
Η Κυβέρνηση αντί να πασχίζει να εξασφαλίζει τα πρωτοφανή υπερκέρδη του παρασιτικού τραπεζοπιστωτικού συστήματος και των πολυεθνικών να στραφεί στον Έλληνα αγρότη και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του.




Ανακοίνωση της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις στην Εβραϊκή συναγωγή των Χανίων

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα ρατσιστική επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή που βρίσκεται στην πόλη των Χανίων. 
Η επανάληψη της επίθεσης  αυτής έρχεται να προστεθεί σ’ ένα καλλιεργούμενο από ακροδεξιούς και δεξιούς κύκλους και επικίνδυνα αναδυόμενο κλίμα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας με ισχυρή, πλέον, παρουσία στη δημόσια σφαίρα και στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Η διαφορετικότητα γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτή και γι' αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνο ένα μαζικό κίνημα υπέρ της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ανεκτικότητας σε συνδυασμό με  φιλομεταναστευτικές και φιλοδικαιωματικές πολιτικές που θα θεσπίζουν δικαιώματα για κάθε είδους μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην πλημμυρίδα της ρατσιστικής υστερίας και των μισαλλόδοξων, εγκληματικών πρακτικών. 

Η κυβέρνηση, πρώτα απ' όλα, πρέπει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μη συμβαίνουν τέτοιες επιθέσεις της και η αστυνομία επιβάλλεται να προστατεύσει τις μειοψηφίες και τις μειονότητες που δέχονται επιθέσεις. Ειδικά στα Χανιά, έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση φασιστικών ομάδων εδώ και μήνες με μηδενικά αποτελέσματα των ενεργειών(;;;) της τοπικής αστυνομίας.


"Πηγαίνετε σπίτι και κάντε παιδιά"


Μία περίεργη οδηγία έλαβαν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της Νότιας Κορέας, να πάνε σπίτια τους και να … αναπαραχθούν! Και για του λόγου το αληθές, την Τετάρτη στις 19.00, οι Αρχές του Υπουργείου Υγείας θα σβήσουν τα φώτα και θα φύγουν. Τοιουτοτρόπως, οι Αρχές επιθυμούν να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να επεκτείνουν την οικογένειά τους. Μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή θα επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, ακόμα χαμηλότερο και από την Ιαπωνία.

Αϊτή: 60χρονη ανασύρθηκε ζωντανή


Μια εβδομάδα μετά το σεισμό, διασώστες ανέσυραν ζωντανή από τα συντρίμμια ενός ναού 60χρονη γυναίκα.
Μια γυναίκα περίπου 60 ετών ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια καθεδρικού ναού στο Πορτ-ο-Πρενς μια ολόκληρη εβδομάδα μετά το σεισμό 7 βαθμών ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας της Αϊτής.
Η γυναίκα είπε στους διασώστες ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι ζωντανοί στα συντρίμμια.
Η μεσήλικη Αϊτινή διασώθηκε από σωστικές ομάδας που απαρτίζουν Μεξικανοί και Γερμανοί, δήλωσε μέλος της Μεξικανικής ομάδας στο σημείο.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ για την ποινική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοτάριου, πρώην διευθύντριας του 132ου δημοτικού σχολείου Αθηνών



Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη Δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που στοχοποιήθηκε από ακροδεξιούς κύκλους και διώκεται και δικαστικά για δραστηριότητες που ανέπτυξε, μαζί με συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, στο σχολείο της για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τις εμπαθείς και μισαλλόδοξες ενέργειες του τωρινού διευθυντή του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που οδήγησαν στη δικαστική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου, καθώς και όλων εκείνων που τις στήριξαν και τις προωθούν.
Θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε άποψη, τη στιγμή που σχολικοί χώροι  παραχωρούνται στο Δήμο Αθήνας ακόμα και για χρήση τους από εξωσχολικούς παράγοντες, και μάλιστα για ασήμαντους συχνά λόγους, η Στέλλα Πρωτονοταρίου να σέρνεται στα ποινικά δικαστήρια για «παράνομη» παραχώρηση σχολικού χώρου, παρά το ότι οι  παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου.
Είναι προφανές ότι δραστηριότητες όπως η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές/μαθήτριες και της ελληνικής σε γονείς/μετανάστες όχι μόνο δεν είναι παράνομες, αλλά, αντίθετα, συμβάλλουν στην καταξίωση του δημόσιου σχολείου ως φορέα παιδείας και εκπαίδευσης με τρόπο που προάγει την ισότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών και την κοινωνική δικαιοσύνη, και ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους πολίτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη Δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου και με την παρουσία τους στη δίκη, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 22-1, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Τμήμα Παιδείας

«Όχι, δεν μπορούμε»: Ένας χρόνος Ομπάμα


Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κατά την «Ημέρα της Ορκωμοσίας» που δεν θύμιζε σε τίποτα καμία προηγούμενη, ο Μπαράκ Ομπάμα, έβαλε το χέρι του στη Βίβλο στην οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, ο πρόεδρος που απελευθέρωσε τους σκλάβους, και διαβεβαίωσε τον ανήσυχο αμερικανικό λαό, εμψυχώνοντας και εμπνέοντας, ότι «θα αντιμετωπίσει με θάρρος τα παγωμένα ρεύματα» αλλά και όποιες καταιγίδες ακολουθήσουν.

Ξεχάστε τη λέξη «μπορούμε», τη λέξη «αλλαγή», κυρίως όμως, ξεχάστε τη λέξη «ελπίδα», σχολιάζει η Pauline Arrillaga στο Associated Press. Η νέα λέξη στην μπλογκόσφαιρα αλλά και εκτός, καθώς ο Ομπάμα ολοκληρώνει το πρώτο έτος της θητείας του, είναι η εξής: «απογοήτευση».Και οι δημοσκοπήσεις μάλλον το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Gallup Poll, ο Μπαράκ Ομπάμα, περνά στο δεύτερο έτος στην προεδρία των Ην. Πολιτειών με τα χαμηλότερα ποσοστά επιδοκιμασίας, συγκριτικά με όλους τους προέδρους που προηγήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια: το 50% των Αμερικανών είναι μαζί του την 1η Ιανουαρίου του 2010 ενώ το 44%, δεν εγκρίνει τη δουλειά του. Πέρυσι, τέτοια μέρα, ο ενθουσιασμός εκτόξευσε τα νούμερά του στο 70%.

Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς που απογοητεύτηκαν περισσότερο ήταν μεταξύ των πλέον θερμών υποστηρικτών του. Και είναι εκείνοι που περίμεναν λύσεις γρήγορα, στην οικονομία, στην υγεία, στην εξωτερική πολιτική, ακόμη και στην κλιματική αλλαγή: το μέτωπο του Αφγανιστάν παραμένει ανοιχτό, ίσως πιο ανοιχτό από ποτέ, η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από διψήφια νούμερα ανεργίας- φτάνει στο 10%- ενώ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, οι μεταρρυθμίσεις αφήνουν πολλούς δυσαρεστημένους. Την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή, μοιάζει με ζήτημα που ούτε καν το άγγιξαν. Μιλούν λοιπόν για απογοήτευση και την στρέφουν στον εαυτό τους, γιατί περίμεναν πολλά και γρήγορα, αλλά και για απογοήτευση για τον ίδιο τον πρόεδρο, γιατί ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά. «Ναι, μπορούμε;», ρωτά τους αναγνώστες του ο Μπόιντ. «Τι θα λέγατε τώρα να το αλλάζαμε σε "όχι, δεν μπορούμε;"».
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

K.K.E:Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τον σχεδιασμό επιδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού





H κυβέρνηση με το λεγόμενο «Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό» που εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, που δημιούργησαν η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επιχειρεί να επιβάλει την «τάξη και το δίκαιο», που επιθυμούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται τον ελληνικό αθλητισμό.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει και να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο την διείσδυση του κεφαλαίου στον τομέα του αθλητισμού και όχι να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένα αθλήματα αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης  στον χώρο του αθλητισμού και των αντίστοιχων  προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος  που έχει στηθεί γύρω απ΄ αυτά.
Οι μεθοδεύσεις αυτές εναρμονίζονται και με τις αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας με το σχέδιο «Καλλικράτης» αφού  ο αθλητισμός θα περάσει στην αρμοδιότητα δήμων και περιφερειών. Έτσι θα μπορούν απ ευθείας  οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές να αξιοποιούν υποδομές δηλαδή την λαϊκή περιουσία για να στήνουν «μπίζνες».
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται υπαρκτά  προβλήματα διαχείρισης και οικονομικού ελέγχου των ομοσπονδιών καθώς και το θολό όπως το ονομάζει τοπίο με τα σωματεία «μαϊμού». Αποσιωπά όμως ότι στις διοικήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Ομοσπονδιών κουμάντο έκαναν και κάνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποσιωπά ότι τα προβλήματα και τα σκάνδαλα είναι απόρροια της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τον αθλητισμό.
Με το πρόσχημα της «τάξης» στα οικονομικά ουσιαστικά στραγγίζει την χρηματοδότηση των αθλημάτων, εμποδίζει την ανάπτυξη τους και στερεί το δικαίωμα για σωματική άσκηση  από την λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα περισσότερα κριτήρια κατάταξης.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο σχεδιασμός του κράτους για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τα γνωρίσματα, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις τους. Γι αυτό χρειάζονται κριτήρια όπως η μαζικότητα κ.α. Κύριος στόχος πρέπει να είναι, μέσα από την μαζική  συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει την δυνατότητα αυτή τόσο μέσα από το σχολείο όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη του Φ. Κουβέλη από την ΚΟ



Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για την αντικατάσταση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναφέρει σε ομόφωνη απόφασή της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.Το θέμα ανέκυψε χθες το βράδυ όταν μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την αντικατάσταση του κ. Κουβέλη με αφορμή διαφοροποίησή του στο θέμα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και την πολιτική συμμαχιών για την τοπική αυτοδιοίκηση.Στην ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επισημαίνεται ότι τα μέλη και οι εκπρόσωποι της ΚΟ εκφράζουν τις συλλογικές της αποφάσεις και χαίρουν της συλλογικής της εμπιστοσύνης στην άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.«Η στοιχειώδης ευθύνη για τη διαφύλαξη της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ μάς υπαγορεύει την ανάγκη να συνθέτουμε, να συζητάμε στα αρμόδια όργανα τις διαφορετικές απόψεις, συλλογικά να αποφασίζουμε και ενιαία να εφαρμόζουμε τις συλλογικές αποφάσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.Στη βάση αυτή, η ΚΟ θα συνεδριάσει από κοινού με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθούν όσα θέματα έχουν προκύψει, προστίθεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται η ανάγκη «να διαμορφωθεί ένα νέο συμβόλαιο αλληλεγγύης και συνεννόησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ».Τέλος, η ΚΟ απευθύνει έκκληση σε όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ «να ανταποκριθούν με ευθύνη σε αυτή την ανάγκη και απαίτηση του κόσμου της αριστεράς» και δηλώνει ότι σκοπεύει προς αυτή την κατεύθυνση να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εξαγορά της Βρετανικής Cadbury από την Αμερικάνικη Kraft.

Μόνο «γλυκιά» δεν μπορεί να θεωρηθεί η υποδοχή που επεφύλαξαν οι εργαζόμενοι της βρετανικής Cadbury στους «Γιάνκηδες» αγοραστές της Kraft. Οι Αμερικανοί μπορεί να ξόδεψαν 11,9 δισ. στερλίνες για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο ζαχαροπλαστικής στον κόσμο, ύστερα από αρκετούς μήνες παλινδρομήσεων της προσφοράς τους, αλλά κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτοι είναι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Μπόρνβιλ...

Πηγή:www.imerisia.gr

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Άμφισσας. Για την Παρασκευή αναβλήθηκε η δίκη για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου

Όπως είχε προαναγγείλει η Ελευθεροτυπία, το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας διέκοψε τις εργασίες του για την Παρασκευή, μετά από αίτημα τόσο του συνηγόρου τού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξη Κούγια, ο οποίος παρίσταται σε άλλη δίκη, όσο και της οικογένειας του θύματος. Έντονη αστυνομοκρατία στην πόλη.

Δεξιά στην φωτογραφία ο Επαμεινώνδας Κορκονέας στη δικαστική αίθουσα.(Από www.zougla.gr)

Ο συνήγορος υπεράσπισης των Κορκονέα - Σαραλιώτη, Αλέξης Κούγιας απουσίαζε σε άλλη δίκη, ενώ η γιαγιά και η μητέρα του θύματος, οι οποίες θα παρίσταντο ως πολιτική αγωγή, απουσίαζαν επίσης λόγω σοβαρής ασθένειας της πρώτης.Η πολιτική Αγωγή μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος.Όπως είπε η πολιτική αγωγή, η κατάθεση του ιατροδικαστή κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.
Το δικαστήριο επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένο ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.
Έξω από το Δικαστήριο υπάρχει ισχυρή δύναμη ανδρών των ΜΑΤ, ενώ για την είσοδο στην αίθουσα του δικαστηρίου υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος. Έντονη είναι η παρουσία και βαριά οπλισμένων αστυνομικών.
Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι κρατούνται ήδη 13 μήνες και στο 18μηνο πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, γεγονός που λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις του δικαστηρίου.Τα  8 πούλμαν που μετέφεραν διαδηλωτές κυρίως από την Αθήνα είχαν  μπλοκαριστεί έξω από την πόλη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει  ένταση με τους περίπου 150 συγκεντρωμένους και τις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία αποσοβήθηκε έπειτα από την άδεια που τους δόθηκε για να διαδηλώσουν .
Πορεία διαμαρτυρίας
Οι διαδηλωτές αφού έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Φοιτητές, μέλη του ΚΚΕ, η "πρωτοβουλία αλληλεγγύης", μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συγκεντρωμένου πλήθους.

Αρχικά, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να περάσουν από την είσοδο της πόλης. Στη συνέχεια όμως, το πλήθος κατάφερε να εισέλθει στην Άμφισσα και ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας.
Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη σε κάθε γωνιά της πόλης. Αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στα συνθήματα των διαδηλωτών. "Σε κάθε γωνιά και αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το 73".
Η συμπεριφορά των διαδηλωτών είναι κόσμια. Μοιράζουν φυλλάδια με πολιτικές θέσεις στους καταστηματάρχες ενώ φωνάζουν πολιτικά συνθήματα όπως "Οι δολοφονίες δεν είναι μια στιγμή, είναι του συστήματος η πολιτική" και "εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη".


Πηγές :www.enet.gr-www.zougla.gr

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Εν αναμονή του β' γύρου των προεδρικών εκλογών


Έντονες είναι οι διεργασίες στην Ουκρανία εν αναμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Φλεβάρη. Οι δύο αντίπαλοι, που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους, είναι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς πρώην πρωθυπουργός και φερόμενος ως «φιλορώσος», που με δηλώσεις του υποστήριξε πως δεν επιδιώκει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η μέχρι πρότινος πρωθυπουργός του φιλοδυτικού «πορτοκαλί» μπλοκ Γιούλια Τιμοσένκο. 


Γιούλια Τιμοσένκο
Υπενθυμίζεται πως ο Γιανούκοβιτς έλαβε το 35,34% των ψήφων και η Τιμοσένκο το 25,04% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. Και οι δύο έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να βελτιώσουν τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη γειτονική Ρωσία, θέλοντας έτσι να εξασφαλίσουν την ψήφο του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας.

Πούτιν -Γιανούκοβιτς
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις του Γιανούκοβιτς σε τηλεοπτική εκπομπή όπου υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επενδύσει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», ενός αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Σιβηρία στην Ευρώπη διαπερνώντας υπογείως τη Βαλτική Θάλασσα. Ο συγκεκριμένος αγωγός κατασκευάζεται από κοινού από τη ρωσική «Gazprom», τις γερμανικές «E.ON Ruhrgas» και «BASF-Wintershal», καθώς και την ολλανδική «Gasunie».
Χτες πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος Ουκρανός πρόεδρος θα βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, σχέσεις «εποικοδομητικές, φιλικές και με κατανόηση».




Πηγή:Ριζοσπάστης

K.K.E:Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης αγροτιάς




Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης μεθοδεύεται η ποινικοποίηση και καταστολή του κλιμακούμενου αγώνα των αγροτών. Η χθεσινή απειλητική εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που με παρέμβασή του δίνει εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των αγροτών. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η παρουσία εισαγγελέα στο μπλόκο της Νίκαιας.
Η παρέμβαση των εισαγγελέων μόνο άσχετη δεν είναι με την απειλητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωσε ότι, αν δεν σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών, υπάρχει κίνδυνος «κοινωνικής αναταραχής», θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ξανά σε λειτουργία τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που επανειλημμένα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη κατά των εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων. 
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη συκοφαντική και τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης. Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

Έμπρακτη και ουσιαστική είναι η αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας προς τον βασανισμένο λαό της Αϊτής



Κουβανοί γιατροί στην Αϊτή βοηθούν τραυματίες.Τα μέσα ενημέρωσης των Η.Π.Α, δείχνοντας μικροψυχία,
δεν αναφέρονται στην σημαντική βοήθεια της Κούβας στον Αϊτινό λαό.


Έμπρακτη και ουσιαστική είναι η αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας προς τον βασανισμένο λαό της Αϊτής. Η αλληλεγγύη του κουβανικού λαού δεν έφτασε στην Αϊτή με το σεισμό, η συνεργασία με αυτόν υπάρχει εδώ και μια δεκαετία. Μια ομάδα 447 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σεισμόπληκτο λαό της Αϊτής με τη συνδρομή 400 περίπου Αϊτινών γιατρών που έχουν αποφοιτήσει στην Κούβα, ενώ περισσότεροι από 10 τόνοι φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ήδη σταλεί στη γειτονική χώρα.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένας άμεσος συντονισμός ανάμεσα σε Κουβανούς γιατρούς, την γνωστή Μπριγάδα «Χένρι Ρίιβ» για φυσικές καταστροφές, Αϊτιανούς γιατρούς που βρίσκονταν για μετεκπαίδευση στην Κούβα και άλλους ειδικευμένους χειρουργούς που είχαν και στο παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε δύσκολες αποστολές.
Μάλιστα όπως σημειώνει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του Σαββάτου στους «Στοχασμούς», «σε λιγότερο από 24 ώρες από τον καταστροφικό σεισμό, οι Κουβανοί γιατροί είχαν ήδη βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς. Σήμερα 16 Γενάρη, μόλις τρεισήμισι ημέρες μετά την τραγωδία, ήδη χιλιάδες άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες τους». Υπογραμμίζει επίσης πως το ιατρικό προσωπικό της Κούβας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις άλλων χωρών για να βοηθήσει το λαό της Αϊτής. Τέλος, σημειώνει πως «στην Αϊτή θα τεθεί σε δοκιμασία το πόσο μπορεί να διαρκέσει το πνεύμα της συνεργασίας, πριν υπερισχύσουν ο εγωισμός, ο σοβινισμός, τα στενά συμφέροντα και η περιφρόνηση των άλλων εθνών».
Πηγή:Ριζοσπάστης

ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - Πόλη του Ήλιου, Πορτ-ο-Πρενς

Το κείμενο αυτό, από τη στήλη Αθέατος Κόσμος της Προλεταριακής Σημαίας, δημοσιεύτηκε το Φλεβάρη του 2006. Μετά από τέσσερα χρόνια ένα κείμενο για την Αϊτή δεν φανταζόμαστε να είχε και ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές, εκτός από το τελείωμά του. Οι εκλογές που αναφέρονται είναι οι Προεδρικές που έγιναν τον Φλεβάρη του 2006 και εκλέχτηκε Πρόεδρος ο σημερινός Ρενέ Πρεβάλ.


Πόλη του Ήλιου, Πορτ-ο-Πρενς

Εξαθλίωση και αντίσταση

Η cite Soleil, κάθε άλλο παρά πόλη του Ήλιου, μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μια έκταση εικοσιεπτά τετραγωνικών μιλίων, η μεγαλύτερη παραγκούπολη του Πορτ-ο-πρενς, βρίσκεται στα βόρεια της Αϊτινής πρωτεύουσας, δίπλα στην θάλασσα. Περισσότεροι από πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται στις ξύλινες η πάνινες καλύβες σε συνθήκες απίστευτης εξαθλίωσης. Με ανοιχτούς υπονόμους, χωρίς δρόμους και τις περισσότερες φορές χωρίς ηλεκτρικό, η πόλη του Ήλιου, είναι το αληθινό πρόσωπο της σημερινής Αϊτής. Εννιά στους δέκα κατοίκους είναι άνεργοι, επτά στα δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν πάνε σχολείο και η φυματίωση, το Αids και οι διάρροιες σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπους. Σαν να μην έφταναν αυτά, η παραγκούπολη είναι το μόνιμο μεγάλο θύμα κάθε τυφώνα της Καραϊβικής που περνά από το νησί. Μόλις το 2004 ο τυφώνας Τζέην άφησε πίσω του τρεις χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές και τον περυσινό Ιούλιο ο Ντένις ξαναπλημμύρισε την πόλη.

Η παραγκούπολη ζει σε καθεστώς αναρχίας, με τις συμμορίες να στρατολογούν παιδιά από τους δρόμους. Τα παιδιά είναι ένα από τα πιο αναλώσιμα είδη στην Αϊτή. Υπολογίζεται πως δεκάδες χιλιάδες ζούνε χωρίς γονείς σε ένα πληθυσμό που είναι σε σημαντικό βαθμό νεανικός. Με προσδόκιμο όριο ζωής τα 52 χρόνια, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Αϊτινοί είναι κάτω από τα δεκαοκτώ σε ένα σύνολο 8,4 εκατομμυρίων. Οι συμμορίες είναι το μοναδικό καταφύγιο για τροφή και υποστήριξη για τα εγκαταλειμμένα παιδιά και σε σημαντικό βαθμό υποκαθιστούν το ανύπαρκτο κρατικό και κοινωνικό δίκτυο προστασίας. Ύστερα μάλιστα από την στρατιωτική επέμβαση των Αμερικάνων και του ΟΗΕ, η παραγκούπολη έγινε κέντρο της αντίστασης, ορμητήριο των ένοπλων ομάδων που κτυπάνε τους κυανόκρανους και αρκετές φορές αντιμετώπισε την δολοφονική μανία τους, όταν αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Η Αιτή, χώρα πρώην σκλάβων, που κατέκτησε την ανεξαρτησία της πολύ νωρίς και ίδρυσε μια από τις πρώτες δημοκρατίες, δεινοπάθησε κάτω από την ισχυρή επιρροή του Βορειοαμερικάνου γείτονα. Αφού πέρασε μερικές μαύρες δεκαετίες κάτω από την σκληρή δικτατορία της οικογένειας Ντυβαλιέ από τις αρχές του 90, ζει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας εξαιτίας κυρίως της επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ. Με 390 δολάρια, περίπου, κατά κεφαλή εισόδημα και με το 65% των Αϊτινών να ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, η χώρα είναι μια από τις πιο φτωχές στο ημισφαίριο. Αποκορύφωμα της δυστυχίας η τελευταία επέμβαση των ΗΠΑ, μέσω του ΟΗΕ, τον Ιούνιο του 2004, λίγους μήνες ύστερα από την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Αριστίντ. Από τότε στα παλιά προβλήματα των Αϊτινών προστέθηκαν και αυτά της στρατιωτικής κατοχής. Εννιά χιλιάδες περίπου στρατιώτες και αστυνομικοί, με πολιτικό διοικητή Χιλιανό και στρατιωτικό Βραζιλιάνο, ασκούνε καθημερινή βία ενάντια στην πλειοψηφία του πληθυσμού που απαιτεί την επιστροφή του εξόριστου εκλεγμένου Προέδρου. Το οξύμωρο είναι πως στην δύναμη του ΟΗΕ περιλαμβάνονται και στρατιωτικοί από χώρες σαν το Νεπάλ, την Σιέρα Λεόνε και το Περού, που στρατολογήθηκαν από τους Αμερικάνους για να μάθουν στους Αϊτινούς τι σημαίνει σταθερότητα και δημοκρατία!!

* Στις εκλογές για νέο Πρόεδρο που έγιναν στις 7 του φετινού Φλεβάρη, η πόλη του Ήλιου περικυκλώθηκε από τους ΟΗέδες και οι κάτοικοι της εμποδίστηκαν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία. Γιατί η παραγκούπολη θεωρείται προπύργιο του κόμματος Λαβαλάς του Αριστίντ και της αντίστασης στην ξένη επέμβαση. Μέχρι την στιγμή που γράφτηκε ο «Αθέατος Κόσμος» δεν είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτούς τους αγώνες και να τρομοκρατήσει τους αγρότες με «αυτεπάγγελτες» παρεμβάσεις εισαγγελέων.

Οι φετινές κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια των αγώνων που εδώ και χρόνια δίνουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες της χώρας μας. Είναι αγώνες για την επιβίωσή τους γιαυτό και είναι αγώνες δίκαιοι. Είναι αγώνες που στρέφονται ενάντια την πολιτική που μειώνει το αγροτικό εισόδημα, που χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο, που ξεπατώνει τις καλλιέργειες, που μειώνει την αγροτική παραγωγή, που ερημώνει τα χωριά και την ύπαιθρο, που αποσυνδέει το αγροτικό εισόδημα από την αγροτική παραγωγή και μετατρέπει τους αγρότες σε άεργους-επιδοματούχους, που ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους αγρότες. Είναι αγώνες που αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την αγροτιά και συνολικά το λαό η ένταξη-παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ και η εφαρμογή της ΚΑΠ από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι αγώνες που αντικειμενικά στρέφονται ενάντια στην (διατροφική και όχι μόνο) εξάρτηση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστές.

Οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς γίνονται σε μια περίοδο δύσκολη, που η άρχουσα τάξη, η κυβέρνησή της και τα διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Είναι αγώνας αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης, στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στο αντιλαϊκό «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και συνολικά ενάντια στην πολιτική που θέλει να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση του συστήματος. Είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό και όλους τους εργαζόμενους γι αυτό και απαιτείται η πιο πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη, η πιο πλατιά στήριξη αυτού του αγώνα.

Οι φτωχομεσαίοι αγρότες με τους αγώνες τους μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις, έστω και μερικές, όπως απέδειξαν οι μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις. Η παραπέρα ενίσχυση και μαζικοποίηση των σημερινών κινητοποιήσεων, η από τα κάτω ενότητα και συσπείρωση των αγροτών, το ξεπέρασμα των αγροτοπατέρων και της κομματικής πολυδιάσπασης, ο αντικυβερνητικός και αντιΕΕ προσανατολισμός των αγώνων μαζί με αιτήματα πάλης-διεκδικήσεις που να εκφράζουν τα συμφέροντα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να δίνουν διέξοδο στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτόκοσμου, μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα μπλόκα θάχουν και φέτος κατακτήσεις, ότι οι αγρότες θα γυρίσουν και φέτος νικητές στα χωριά τους. Η ανάπτυξη αγωνιστικού αγροτικού κινήματος με στόχο τη συνολική ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ-ΚΑΠ-κυβέρνησης και την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για τη φτωχομεσαία αγροτιά.

18-1-2010

e-school: Ασφυκτική παρακολούθηση και εργασιακός φόρτος

Να μην εφαρμοστεί – Να πάρουν θέση τα συνδικαλιστικά όργανα

Όπως είναι γνωστό, επιβάλλεται στα σχολεία η εγκατάσταση του λογισμικού e-school, μέσω του οποίου το σύνολο των στοιχείων των σχολείων (προσωπικά στοιχεία μαθητών, απουσίες, βαθμοί κλπ) περνάνε σε βάση δεδομένων που θα συγχρονίζεται με κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου.

Η εξέλιξη αυτή έχει δύο σοβαρές παραμέτρους που έχουν υποτιμηθεί (και υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για αυτό) από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου:

1. Το Υπουργείο εγκαθιστά με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά έναν ηλεκτρονικό ρουφιάνο, παρακολουθώντας από μακριά κάθε πτυχή της εσωτερικής ζωής των σχολείων. Είναι σαφές ότι έτσι αυξάνονται κατακόρυφα οι δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης της ανώτατης διοίκησης σε κάθε λεπτομέρεια που αφορά το σύνολο της σχολικής ζωής. Είναι για μας φανερό ότι τέτοια στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν πιεστικά – εκβιαστικά σε μια περίοδο ιδιαίτερα που ανοίγει ξανά το ζήτημα της λεγόμενης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

2. Η εγκατάσταση και ενημέρωση της εφαρμογής προσθέτει τεράστιο φόρτο εργασίας στους συναδέλφους που θα επιφορτιστούν με αυτή, μια εργασία μάλιστα γραμματειακού τύπου, ξένη με το πραγματικό εκπαιδευτικό τους αντικείμενο. Ανοίγεται έτσι ο δρόμος για το παραπέρα ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων και εξυπηρετείται το όραμα της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης για εκπαιδευτικό – λάστιχο, για όλες τις δουλειές.

Καλούμε τους διδασκαλικούς συλλόγους, τις ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση και αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ανακληθεί η εφαρμογή του λογισμικού e-school.

- Ενάντια στον έλεγχο και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

- Ενάντια στο ξεχείλωμα των εργασιακών μας σχέσεων

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης»

Δεκατρία χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», με το οποίο συνενώθηκαν οι περισσότερες Κοινότητες σε μεγαλύτερους Δήμους, και δεκαέξι χρόνια μετά τις πρώτες Νομαρχιακές εκλογές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την πολυαναμενόμενη επόμενη φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης, αυτή που ως τώρα ξέραμε ως «Καποδίστριας 2», αλλά πλέον ονομάζεται «Καλλικράτης».

Το τέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Αν ο «Καποδίστριας» και ο αιρετός δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης (Νομαρχίες) ήταν το πρώτο, ο «Καλλικράτης» είναι το τελειωτικό χτύπημα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν ως τώρα βάζαμε τον όρο σε εισαγωγικά, εννοώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ίσως θα πρέπει πλέον να τον καταργήσουμε οριστικά!

Με το σχέδιο, οι 1034 περίπου Δήμοι της χώρας θα συγχωνευθούν σε περίπου 370, θα δημιουργηθούν δύο Μητροπολιτικοί Δήμοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ενώ οι Νομαρχίες θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν 13 Περιφέρειες και 7 Γενικές Διοικήσεις στη θέση των σημερινών Περιφερειών. Αιρετοί θα είναι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. Στην ίδια κατεύθυνση οι δημοτικές επιχειρήσεις θα μειωθούν από 6.000, συνολικά, σε 2.000.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η νέα δομή δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση! Ο τοπικός χαρακτήρας καταργείται τη στιγμή που Κοινότητα δεν υπάρχει, ενώ ο Δήμος έχει μεγάλη έκταση και πολλούς κατοίκους. Το τοπικό πρόβλημα δε μπορεί, πλέον, να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, από μια διοίκηση ξεκομμένη και από τον τόπο και από τους κατοίκους του.

Όσο για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αυτός είχε προ πολλού χάσει κάθε σχέση με τις ρίζες του, με τη λαϊκή αυτοοργάνωση για την αντιμετώπιση της κεντρικής εξουσίας. Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες ήταν ήδη φορείς της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, υπεύθυνοι σε πολλές περιπτώσεις για τη μεταφορά της και την εφαρμογή της απέναντι στο λαό. Τώρα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα: η διοικητική δομή που θα βαφτιστεί τοπική αυτοδιοίκηση, θα είναι το παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, εντελώς αποξενωμένη από το λαό.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ζήτημα δημοκρατίας, παρότι ο «Καλλικράτης» έχει …στολιστεί με μπόλικη φιλολογία περί αποκέντρωσης των εξουσιών, δημοκρατικής και σύγχρονης λειτουργίας στις κατευθύνσεις που ήδη λειτουργεί η κρατική διοίκηση στην Ευρώπη.

Τι επιδιώκει το σύστημα και η κυβέρνηση; Με βάση τα γραφόμενα και λεγόμενά τους τη μεταφορά των κρατικών λειτουργιών στις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε, ιδανικά, να φτάσει κάποτε το κράτος να έχει έναν επιτελικό ρόλο και μόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι Περιφέρειες και οι νέοι Δήμοι θα είναι περιφερειακά παραρτήματα της κεντρικής εξουσίας και σε καμιά περίπτωση φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνέπεια στο λαό είναι φανερή. Κάποτε, κυρίως στα χωριά, ο κόσμος μπορούσε να βρει τον Πρόεδρο της Κοινότητας …στο καφενείο, είχε μια άμεση σχέση μαζί του που του επέτρεπε να τον πιέζει για τα τοπικά (και όχι μόνο) προβλήματα και να τον αναγκάζει να συντάσσεται μαζί του στην κόντρα και σε διεκδικήσεις απέναντι στην κρατική εξουσία.

Η σχέση αυτή ανατράπηκε με τον «Καποδίστρια». Το Δημοτικό Διαμέρισμα δεν ήταν Κοινότητα και ο Δήμαρχος ήταν δυσκολότερο να πιεστεί από το λαό. Με τον «Καλλικράτη» η σχέση αυτή μπαίνει οριστικά στο …γνωστό ΠΑΣΟΚικό «χρονοντούλαπο της ιστορίας»! Αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στους μεγάλους Δήμους, όπου ο Δήμαρχος είναι πολιτικό πρόσωπο με τόση σχέση με το λαό όση έχει ένας βουλευτής ή υπουργός, θα συμβαίνει πια σε όλη τη χώρα και ακόμα περισσότερο στους Μητροπολιτικούς Δήμους. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, θα είναι δυσκολότερο για έναν Σύλλογο Γονέων να διεκδικήσει χρήματα από το Δήμο για να βαφτεί το σχολείο, πράγμα που και τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα απλό.

Η …παράπλευρη απώλεια αυτής της κατάστασης είναι ότι θα πρέπει να ψάχνουμε πια με το κιάλι για Δήμαρχο με απόχρωση, έστω, αριστερή. Για Περιφερειάρχη ούτε λόγος, βέβαια! Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα μοιραστούν την πίτα της τοπικής εξουσίας, με το ΚΚΕ να μοιάζει να μένει απέξω και τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι θα διασώσει κανέναν Δήμο με συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Αν ο λαός έβλεπε κάποτε έναν δυνάμει σύμμαχο στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλέον δεν πρόκειται να έχει κανέναν. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι νέοι Δήμοι, εφόσον θα είναι ισχυρότεροι, θα μπορούν από καλύτερες θέσεις να διαπραγματευτούν για τα συμφέροντα των δημοτών. Αυτό προϋποθέτει ότι θα ενδιαφέρονται γι’ αυτά, βέβαια, πράγμα που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα και δε βλέπουμε το λόγο να συμβεί, όταν, μάλιστα, θα αποδυναμωθεί η πίεση που μπορούσε ο κόσμος να ασκεί στο Δήμο.

Το νέο «σύγχρονο κράτος»

Κάπου εδώ φαίνεται και η άλλη βασική στόχευση του συστήματος: Το κράτος να εκσυγχρονιστεί, ώστε να πλησιάσει τις δομές και τους θεσμούς που εφαρμόζονται στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης εδώ και χρόνια. Να απαλλαγεί, δηλαδή, από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, να γίνει πιο λειτουργικό για τον πολίτη, πιο αξιόπιστο και να αποκτήσει διαφανείς διαδικασίες.

Μοιάζει πράγματι με έκθεση ιδεών, αλλά δεν είναι μόνο τέτοια. Γιατί όντως η ελληνική άρχουσα τάξη θα ήθελε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, πιο αποτελεσματικό, όμως, για την ίδια και όχι για το λαό. Ιδιαίτερα τη στιγμή που βασίζεται τόσο πολύ σε αυτό, με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός καπιταλισμός πάντα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες επενδύσεις, κύρια σε έργα υποδομής. Η δυνατότητά του για άλλη ανάπτυξη ήταν περιορισμένη και δεν είναι τυχαίο ότι οι βασικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου ήταν αυτοί που έκαναν δουλειές με το δημόσιο. Στο κράτος παρέμενε κατά βάση η πρωτοβουλία για τις μεγάλες επενδύσεις, ακόμα και όταν με τα ΣΔΙΤ άνοιγε το πεδίο και στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η συνεχόμενη αποβιομηχάνιση της χώρας και ο προσανατολισμός της στον τριτογενή τομέα έχει εντείνει αυτό το χαρακτήρα. Κρίσιμη ήταν και παραμένει η παρέμβαση του ιμπεριαλισμού, ο οποίος καθοδηγούσε την εξαρτημένη άρχουσα τάξη προς αυτή την κατεύθυνση, στην προσπάθειά του να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά του, αλλά ακόμα και να αναλάβει ο ίδιος για λογαριασμό του τομείς στους οποίους το ντόπιο κεφάλαιο είχα κάποια δραστηριότητα.

Η σχέση αυτή υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα κανάλια των κοινοτικών επιχορηγήσεων, δανείων και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η κυβέρνηση απαντά σε όσους ρωτούν για τους πόρους των νέων θεσμών ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Αυτό δείχνει ότι ένας βασικός στόχος του νέου σχεδίου είναι ακριβώς η καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών και η πιο άμεση απορρόφησή τους.

Και είναι κακό αυτό, θα ρωτούσε κανείς. Είναι, δηλαδή καλύτερα να μας δίνουν λεφτά και να μας τα παίρνουν πίσω επειδή δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε τι θα τα κάνουμε; Ναι είναι κακό, απαντάμε εμείς, χωρίς να θεωρούμε καλύτερο αυτό που συμβαίνει τώρα! Κακό είναι πρώτα και κύρια μια χώρα να βασίζει την οικονομική της ανάπτυξη στις επιδοτήσεις των ισχυρών, οι οποίες είναι, ουσιαστικά, επενδύσεις από τις οποίες βγάζουν κέρδος, δηλαδή παίρνουν πίσω περισσότερα απ’ όσα έβαλαν. Τη διαφορά την πληρώνει ο λαός, αυτό πια, το έχουμε μάθει καλά!

Το κεφάλαιο δε νοιάζεται για την ανάπτυξη γενικώς. Νοιάζεται για το κέρδος του. Και θέλει να απαλλαγεί από τις αντιδράσεις του κόσμου, από τις διαφωνίες των Δημάρχων και των Νομαρχών, από τη γραφειοκρατία που απαιτείται σήμερα για να γίνει ένα έργο. Προσπαθεί να τα αποφύγει όλα αυτά και άρα να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί κάπως καλύτερα την όποια αναπτυξιακή του πολιτική, βασικά μέσω του κράτους και με τα καύσιμα των κοινοτικών κονδυλίων. Η νέα δομή εξυπηρετεί αυτό το σκοπό. Αρκεί π.χ. μια Περιφέρεια να εγκρίνει την κατασκευή ενός οδικού άξονα, να βρει τη χρηματοδότηση και να επιβλέψει και την υλοποίηση, χωρίς να χρειάζεται να μπλεχτούν σε αυτά πέντε ή δέκα Νομαρχίες και μερικές δεκάδες Δήμοι.

Στον επίμονο αναγνώστη μας που θα ξαναρωτήσει αν αυτό είναι κακό, θα τονίζαμε και μια άλλη πλευρά του ζητήματος. Θα είναι, λοιπόν, ευκολότερο να φτιαχτεί ένας δρόμος. Θα δουλέψει και κανένας άνθρωπος στην κατασκευή. Ο δρόμος θα φέρει και κανέναν περαστικό που θα αφήσει κανένα φράγκο. Θα είναι και πιο εύκολο να πάει κανείς στο νοσοκομείο στην κοντινότερη μεγάλη πόλη. Καλά όλα αυτά, αλλά εμείς θα επιμείνουμε στο εξής: είναι αυτή μια ανάπτυξη που μπορεί να εξασφαλίσει τη δουλειά και την ποιότητα ζωής ενός λαού; Η είναι μια «αρπαχτή», που τελειώνει και μένουν μόνο τα κέρδη στις τσέπες των εργολάβων, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και η ερήμωση της υπαίθρου;

Αλλά ακόμα και αυτή η προσωρινή, έστω, ανάπτυξη έχει συγκεκριμένους πρωταγωνιστές και κομπάρσους. Ανάμεσα στ’ άλλα, οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, όπως ήταν μέχρι τώρα, έδιναν τη δυνατότητα σε μικροαστικά στρώματα να κάνουν κάποιες δουλειές και να επιζούν, ουσιαστικά, από τις μικροεργολαβίες που έπαιρναν, π.χ. να φτιαχτεί ένα πεζοδρόμιο, να μπαλωθεί ένας δρόμος, ή ακόμα και να παραπέσει και κανένα ψίχουλο από κανένα μεγάλο έργο. Με τη νέα κατάσταση όλο αυτό το πεδίο θα ανοίξει για το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα θελήσει να διεκδικήσει από τους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες ακόμα και αυτά τα ψίχουλα, μια που θα είναι και το μόνο που θα έχει πρόσβαση στους νέους θεσμούς.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το νέο σχέδιο ταιριάζει με τις κατευθύνσεις του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΓΧΣ) το οποίο ψήφισε η ΝΔ και θα διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η λειτουργία που περιγράφηκε πριν περιγράφεται στο ΓΧΣ, το οποίο μιλά και για Μητροπολιτικά Κέντρα και για ισχυρά Περιφερειακά Κέντρα. Ο «Καλλικράτης» είναι η διοικητική οργάνωση που ανταποκρίνεται στο ΓΧΣ.

Τέλος, επειδή δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόμηση χρημάτων από τις συνενώσεις, θεωρούμε ότι εδώ υπάρχουν τρεις πλευρές: Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ, στο …κλίμα των ημερών, δημαγωγεί ασύστολα για τη δυνατότητα να βρει το κράτος λεφτά από την καλύτερη διαχείριση και από την πάταξη της διαφθοράς. Χωρίς να μας εξηγεί, βέβαια, γιατί θα είναι ευκολότερο αυτό αν οι Δήμοι είναι λιγότεροι, όταν ο πρωταθλητής της διαφθοράς είναι το …ένα και μοναδικό κράτος!

Δεύτερον, όπως και σε κάθε συγχώνευση, γίνεται λόγος για οικονομίες κλίμακας οι οποίες θα εξοικονομήσουν λεφτά. Αν πρόκειται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες, τότε μάλλον θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα λεφτά, τα οποία, υποτίθεται, θα εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό της κεντρικής εξουσίας. Βέβαια εξοικονόμηση σημαίνει συνήθως περικοπές, είτε σε όποιες υπηρεσίες παρείχε ως τώρα το κράτος ή οι Δήμοι στο λαό είτα ακόμα και στο προσωπικό των ΟΤΑ, το οποίο ήδη ανησυχεί για το μέλλον του στη νέα δομή. Ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ότι θα αποτελέσουν τα θύματα της εξοικονόμησης πόρων…

Και τρίτον, επειδή δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους «ίδιους πόρους» που θα πρέπει να βρίσκουν οι Δήμοι, μπορούμε να φανταστούμε ένα σκηνικό στο οποίο η κεντρική εξουσία θα μεταβιβάζει στους Δήμους δικές της λειτουργίες χωρίς να τους χρηματοδοτεί, αλλά απαιτώντας από αυτούς να βρουν μόνοι τους λεφτά. Μαντέψτε πού θα ψάξουν τότε οι Δήμοι! Σωστά, στις τσέπες μας!

Η θέση και η στάση του λαού

Δε νομίζουμε ότι μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες σε σχέση με το αν ο λαός έχει κάτι να κερδίσει από τον «Καλλικράτη». Αντίθετα θα έχει στο κεφάλι του έναν ακόμα εχθρικό μηχανισμό, πολύ πιθανό με πολλές αρμοδιότητες, όπως την παιδεία, την υγεία, τη φορομπηξία, αλλά και την αστυνόμευση, δηλαδή την καταστολή.

Έχοντας κρατήσει μια συνεπή στάση ενάντια στον Καποδίστρια και έμπρακτα μέσω της μη συμμετοχής μας στις Νομαρχιακές Εκλογές, αλλά και βλέποντας όλα τα παραπάνω ζητήματα σε σχέση με τον «Καλλικράτη», καλούμε το λαό να εναντιωθεί στο νέο σχέδιο, το οποίο εξυπηρετεί το σύστημα και έχει αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο.

Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε τη θέση του ΣΥΝ, ο οποίος θεωρεί θετικό το μέτρο των συγχωνεύσεων και ανησυχεί μόνο για τους πόρους, ευελπιστώντας πως θα βρεθεί και γι’ αυτόν μια θέση στο νέο χάρτη της κρατικής εξουσίας.

Δεν μπορούμε να μη δούμε πίσω από την εναντίωση του ΚΚΕ στο σχέδιο ότι είναι στριμωγμένο από το πέταγμά του έξω από έναν χώρο που υπήρξε προνομιακός γι’ αυτό και ότι παραμένει στη γνωστή του λογική της εκλογικής ενίσχυσης.

Δεν συμμεριζόμαστε απόψεις που ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σε σχήματα που αναφέρονται στην Αριστερά, οι οποίες βλέπουν τις συνενώσεις θετικά γιατί θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν περισσότερες δικές τους δυνάμεις στα όρια ενός νέου Δήμου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το νέο σχέδιο δυσκολεύει τις αντιδράσεις, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, και ότι θα πρέπει να καταδικαστεί και από το λαό, αλλά και από τις δυνάμεις που αναφέρονται σε αυτόν.

Στην κατεύθυνση αυτή, πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ζήτημα στις γειτονιές, να εκφραστούν όλες οι απόψεις, με στόχο (τουλάχιστον για μας) να αναδειχθεί μια εναντίωση στον «Καλλικράτη» και μια κατεύθυνση μαζικής και αγωνιστικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και διεκδίκησης απέναντι στο αστικό κράτος και τους θεσμούς του.

Ολοκληρώνεται η 7η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ) στις 12-13-14 Μαρτίου

Για την Αριστερά των αγώνων και της ανατροπής

Τη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου θα διεξαχθεί η 7η Συνδιάσκεψη της οργάνωσης που θα εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις και θα ασχοληθεί με το κεντρικό της θέμα, το ζήτημα της Αριστεράς όπως προβάλλει σήμερα.
Οι εξελίξεις παγκόσμια αλλά και η κρίση που ξέσπασε στο ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα έφεραν στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο το, έτσι κι αλλιώς, επίκαιρο θέμα της σύγχρονης αριστεράς, όπως αυτή σήμερα εμφανίζεται αλλά και αυτό των απαιτήσεων απέναντι στα σημερινά αυξημένα καθήκοντα.
Η ήττα του κομμουνιστικού κινήματος, όπως επικυρώθηκε από την κατάρρευση των αστικοποιημένων καθεστώτων του παλιού σοσιαλιστικού στρατοπέδου, έμελλε να επαναφέρει με δραματικό τρόπο την από παλίοτερες δεκαετίες υποβόσκουσα κρίση σ' αυτό. Οι διακηρύξεις για το τέλος της Ιστορίας αλλά και για την οριστική ταφή του φαντάσματος που ο Μαρξ περιέγραφε ότι πλανάται πάνω από τον καπιταλιστικό κόσμο ήταν οι άμεσες και αναμενόμενες αντιδράσεις των υποστηρικτών της αιωνιότητας και του αδιαμφισβήτητου της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην καταλήστευση του κόσμου της εργασίας και των λαών του πλανήτη.
Εμοιαζε τότε ουτοπία να αναζητά κανείς απαντήσεις για την ήττα και για την παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ακόμη περισσότερο ματαιοπονία η επιδίωξη για την ανοικοδόμηση μιας ανατρεπτικής κομμουνιστικής Αριστεράς.
Η ταχύτητα που εξελίσσονται τα κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα αποδείκτηκε για άλλη μια φορά πιο μεγάλη αλλά και πιο πλούσια από την φαντασία των θεωρητικών δεξαμενών του ιμπεριαλισμού.
Το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ, η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες που ξέσπασαν τα τελευταία μόνο χρόνια στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού, τα επαναστατικά κινήματα που ενισχύονται σε χώρες της Ασίας και της Λ. Αμερικής φτάνοντας στο σημείο να διεκδικούν ξανά ύστερα από δεκαετίες την εξουσία όπως σημβαίνει τώρα στο Νεπάλ διέψευσαν τις Κασσάνδρες της παντοκρατορίας του αυτού του συστήματος που δείχνει να ταλανίζεται έντονα από τις ενδογενείς αντιθέσεις του.
Μόνο στη χώρα μας ο πρόσφατος Δεκέμβρης αλλά και τα νεολαιίστικα και εργατικά ξεσπάσματα των προηγούμενων χρόνων επικαιροποίησαν με έντονο τρόπο το ζήτημα της σύγχρονης κομμουνιστικής Αριστεράς.
Μιας Αριστεράς που θα πρέπει να βρει τρόπους απεύθυνσης στις καταπιεζόμενες μάζες, επικαιροποίησης των στόχων της και του λόγου της αλλά και χάραξης ενός δρόμου κοινής δράσης ώστε να συγκλίνουν όλες οι επιμέρους αντιστάσεις στο ποτάμι της ανατροπής αυτού του σάπιου κόσμου του κεφάλαιου.
Μιας Αριστεράς που θα απεγκλωβίσει τον εργάτη, τους εργαζόμενους, το λαό από τη λογική της μεταρρύθμισης και της ...υπομονής, έως ότου οι κάλπες δώσουν στους πεφωτισμένους ηγέτες της επίσημης Αριστεράς ενα καλό ποσοστό που όμως πάντα θα υπολείπεται από το αναγκαίο για να ανατραπεί η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζόμενων για να ορθοποδήση η ...εθνική οικονομία.
Μια Αριστερά που θα εμπνεύσει πάλι τη νεολαία για έναν καλύτερο κόσμο που δεν θα αρκείται ούτε στην ατομική δικαίωση αλλά ούτε στη διαμαρτυρία μέσω εκτονωτικών ενεργειών που ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα και εν τέλει ανατροφοδοτούν την παραίτηση.
Μια Αριστερά που δεν θα τρέφει αυταπάτες για εδώ και τώρα σοσιαλιστικές νησίδες τάχα μέσα από ενα ατέλειωτο κατάλογο "επιθετικών" αλλά συστημικών εν τέλει αιτημάτων, που δήθεν θα οικοδομήσουν τον εργατικό έλεγχο και την διαδική εξουσία παράλληλα με την κυριαρχία του πλέον αδίστακτου και επιθετικού καπιταλισμού.
Στις αναζητήσεις αυτές προσπάθησε να συμβάλει με την συνδιάσκεψη αυτή η οργάνωσή μας και μένει να αξιολογηθεί και η προσπάθεια και τ' αποτελέσματα. Μια προσπάθεια που, παρόλο που δεν μπόρεσε ίσως να εμπλέξει και άλλες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς, προσπάθησε μέσω εκδηλώσεων και συζητήσεων να ανοίξει το ζήτημα στον κόσμο που αναζητά απαντήσεις.
Ετσι κι αλλιώς στόχος της δεν μπορούσε να 'ταν παρά η ανάδειξη των αναγκαιοτήτων της εποχής αλλά και ο δρόμος επίλυσής τους στο άμεσο μέλλον. Η ενίσχυση της κομμουνιστικής κατεύθυνσης ως τη μόνη που μπορεί να αγγίξει με όρους ανατροπής το μεγάλο ζήτημα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

Οι βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας Σοφία Σακοράφα και Τάσος Κουράκης, θα ενημερώσουν σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για την επίσκεψη στη Γάζα και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους.Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010, ώρα 12:30 μ.μ.



H βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Σοφία Σακοράφα.

Επέστρεψε από τη Γάζα η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή βουλευτών, ευρωβουλευτών και προσωπικοτήτων από 13 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας Σοφία Σακοράφα και Τάσος Κουράκης, θα ενημερώσουν σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για την επίσκεψη στη Γάζα και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010, ώρα 12:30 μ.μ.
Γραφεία ΟΤΟΕ (Σίνα & Βησσαρίωνος 9 – Αθήνα, 4ος όροφος)