Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΔΑΝΙΑ - Απεργίες και διαδηλώσεις

 Από τις πρώτες εργατικές διαδηλώσεις
Με διαδηλώσεις και τοπικές απεργίες αντιδρούν τα λαϊκά στρώματα στη Δανία, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αυστηρών μέτρων με σειρά περικοπές στον κοινωνικό τομέα μέσω του αντίστοιχου «Καλλικράτη» και στο Ασφαλιστικό.
Κάθε τρίτος δήμος υποχρεούται να κλείσει κάποια σχολεία λόγω οικονομικού αδιεξόδου και να ανεβάσει τα τροφεία για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και αυτό, ενώ έχουν ήδη κλείσει πάνω από 150 σχολεία μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Την Τετάρτη 2 Ιούνη στην πόλη Αρχους κατέβηκαν σε απεργία από νωρίς το πρωί οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στις σκαλωσιές. Το απόγευμα στην ίδια πόλη έγινε μαζική διαδήλωση στο δημαρχείο της πόλης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα όπου πήραν μέρος πάνω από 4.500 διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, έγινε διαδήλωση και στην πόλη Αλμποργκ.

Ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του ΣΥΝ

Πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων αν εκφράσω την αγωνιστική αλληλεγγύη όλου του Συνεδρίου μας στον αγωνιστή απεργό πείνας Δήμαρχο του Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη. Ο ηρωικός αγώνας του συντρόφου Χρήστου δεν είναι μόνο αγώνας για την αυτονομία του Δήμου του Ελληνικού αλλά πρώτα από όλα αγώνας για την αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, την περιφέρεια, την ίδια τη δημοκρατία.
Παραμένουμε ακόμα συγκλονισμένοι από την Ισραηλινή θηριωδία σε βάρος των αγωνιστών που ηρωικά επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.
Δεν το αναφέρω για να χύσουμε κροκοδείλια δάκρυα δήθεν αποδοκιμασίας όπως έπραξαν οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Επισημαίνω την Ισραηλινή βαρβαρότητα για να τονίσω δύο συμπεράσματα πολύ κρίσιμα για το Συνέδριό μας και το ρόλο της Αριστεράς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ! ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Σοκ προκαλεί η έκθεση του ιατροδικαστή για τους εννέα Τούρκους ακτιβιστές που έχασαν πριν από πέντε ημέρες τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών κομάντος, οι οποίοι κατέλαβαν το πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, οι εννέα τούρκοι ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές και πέντε πέθαναν από τραύματα που προκλήθηκαν από βολές πυροβόλου στο κεφάλι.
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως οι περισσότεροι άνδρες κτυπήθηκαν με σφαίρες των 9mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, ανέφερε η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη τον Γιαλτσίν Μπουγιούκ, αντιπρόεδρο του τουρκικού συμβουλίου ιατροδικαστικής που διενήργησε τις νεκροψίες την Παρασκευή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας 60χρονος, ο Ιμπραχίμ Μπιλγκέν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στον κρόταφο, στο στήθος, στο γοφό και στην πλάτη.

Κ.Κ.Ε: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον

Καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση βαθύτερης κρίσης, τα κόμματα της άρχουσας τάξης αξιοποιούν την Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον για να συνδυάσουν τις γνωστές υποκριτικές τους κορώνες περιβαλλοντικής ευαισθησίας, με την προβολή της «πράσινης οικονομίας» σαν διέξοδο από την κρίση για «την προσέλκυση επενδύσεων» και «τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Προσπαθούν έτσι να συγκαλύψουν ότι βασικός στόχος της «πράσινης πολιτικής» τους, όπως και στα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη, είναι να δοθεί διέξοδος στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, να βρεθούν νέοι τομείς κερδοφόρων επενδύσεων, νέα πεδία εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων. Πρόκειται, για την «Πράσινη Πολιτική» στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Πολιτική που δεν αμφισβητεί, αντίθετα διευκολύνει, τη ληστρική δράση του κεφαλαίου σε βάρος όχι μόνο του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη βιομηχανική ρύπανση, την εμπορευματοποίηση της γης και των εμπρησμών των δασών που τη συνοδεύουν.

Στο φως ο μηχανισμός παραχάραξης των ιστορικών αρχείων Προϊόν παραχάραξης από την «εποχή Γιέλτσιν» το ντοκουμέντο, στο οποίο στηρίζεται η γκεμπαιλική εκδοχή της τραγωδίας του Κατίν

Από το έγκλημα στο δάσος του Κατίν, που οι ναζί και αργότερα οι ιμπεριαλιστές θέλησαν να φορτώσουν στη Σοβιετική Ενωση


Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ και βουλευτής σήμερα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βίκτορ Ιλιούχιν,απευθύνθηκε με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΚΚΡΟ, Γκ. Ζιουγκάνοφ, στην οποία εξέθεσε την ομολογία ενός ανθρώπου που αφορά την κατασκευή πλαστού εγγράφου και συγκεκριμένα της λεγόμενης «επιστολής Μπέρια 794», στην οποία στηρίζεται η, γκεμπαιλικής έμπνευσης, εκδοχή της τραγωδίας του Κατίν, που ρίχνει την ευθύνη της εκτέλεσης των Πολωνών αξιωματικών από τους ναζί, το φθινόπωρο του 1941, στην ΕΣΣΔ.
Στην επιστολή αναφέρεται πως άγνωστος που τηλεφώνησε στον βουλευτή στις 25 Μάη του 2010 και στη συνέχεια συναντήθηκε μαζί του, του ανακοίνωσε ότι έχει άμεση σχέση με την κατασκευή και την πλαστογράφηση αρχειακών υλικών, μεταξύ των οποίων και των ντοκουμέντων που αφορούν την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών.

Απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται ο Φ. Κουβέλης Κριτική για τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΝ: "Η αξιοπιστία μας άρχισε να γίνεται ζητούμενο

Κλιμακώνει τις πιέσεις της η Ανανεωτική Πτέρυγα για άμεση απεμπλοκή του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ολοένα και πλησιάζει την πόρτα της αποχώρησης από τον ΣΥΝ. Η τελική στάση της «Πτέρυγας» θα οριστικοποιηθεί στην πρωινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τη συμμετοχή συνέδρων από όλη την Ελλάδα.


Το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί στη μειοψηφούσα τάση του ΣΥΝ μετέφερε προς το συνεδριακό σώμα ο Φώτης Κουβέλης, καταθέτοντας στην ομιλία του σειρά επιχειρημάτων προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις των ανανεωτών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσυγκέντρωση για το πανεργατικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Ομόνοια και Αθηνάς στις 10:45 πμ

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα και στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο  το Σάββατο 5 Ιούνη στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης). Προσυγκέντρωση μαζί με τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην Ομόνοια και Αθηνάς στις 10:45 πμ. Όλοι και όλες στους δρόμους γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Αθήνα 4-6-2010

Το Γραφείο Τύπου

Η ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ

    Συντρόφισσες και σύντροφοι
    Μέσα σε αυτό το συνέδριο, μέσα σε αυτή την αίθουσα, χτυπά η μίση καρδιά της αριστεράς. Γιατί η άλλη μισή βρίσκεται αυτές τις μέρες στην αποκλεισμένη Γάζα.
    Βρίσκεται πάνω στα πλοία της αλληλεγγύης.
    Εκτελέστηκε προχθές το βράδυ στο κατάστρωμα του Μαβί Μαρμαρά. Ήταν κρατούμενη στις φυλακές του Ισραήλ.
    Και είμαστε περήφανοι που έχουμε σήμερα ανάμεσά μας το σύντροφο Δημήτρη Γιαλελή, σύνεδρο από τη Νομαρχιακή της Λάρισας, που επέστρεψε χθες από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια. Και τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε, γιατί μας έκανε όλους περήφανους και αυτός και όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποστολή των ακτιβιστών.