Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε»- Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι που θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα.




Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος είναι γνωστός για την αιχμηρή και πάντα τεκμηριωμένη πένα του, τόσο ως αρθρογράφος όσο και ως συγγραφέας.

Το τελευταίο του βιβλίο μάλιστα «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για να κατανοήσουμε «τι» συμβαίνει στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και «γιατί» συμβαίνει.

Το βιβλίο, αφενός θέτει τα κρίσιμα ερωτήματα, αφετέρου δίνει στέρεες απαντήσεις:
  • Πόσοι φτωχοί απαιτούνται για να «παραχθεί» ένας πλούσιος;

  • Πώς γίνεται την τριετία 2008-2010, που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν στις στρατιές της απόλυτης φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη να έχει διπλασιαστεί;

  • Ποιοι, πώς και γιατί δημιουργούν τα χρέη και τα ελλείμματα;

  • Ποια τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και τον κόσμο;

  • Ποιος ο ρόλος της ΕΕ, του ΔΝΤ, του εγχώριου πολιτικού συστήματος;

  • Γιατί η Ιστορία της Ελλάδας είναι μια διαρκής ιστορία χρεών, ελλειμμάτων και Μνημονίων από το 1821;

  • Πού μας οδηγούν τα Μνημόνια και πώς φτάσαμε ωε εδώ;

  • Η κρίση έχει πρόσημο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό; Την προκαλούν όλοι; Την πληρώνουν όλοι;

  • Ποιοί και πώς κερδίζουν από την κρίση;



  • Ποιά είναι η «διέξοδος» από την κρίση και πώς επιτυγχάνεται;

Ένα βιβλίο-εργαλείο για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και γιατί συμβαίνει. 



Eίπαν για το βιβλίο

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Υιοθετήθηκε πρόταση των Πράσινων για όριο 30χλμ/ώρα στις περιοχές κατοικίας




Έκθεση για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την έκβαση της ψηφοφορίας, ιδιαίτερα την υιοθέτηση του πάγιου πράσινου αιτήματος να καθιερωθεί πανευρωπαϊκό όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα για τις περιοχές κατοικίας.
Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός Πράσινος ευρωβουλευτής Κηθ Τέυλορ δήλωσε: «Σε όλη την Ευρώπη τα τροχαία παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και απαιτούν περισσότερο συντονισμένη προσπάθεια για βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Την πάπια κάνει ο Σαμαράς-«Εκκωφαντική» συνενοχή.

Εδώ και δύο βδομάδες, δηλαδή από τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, δεν έχει αρθρώσει ούτε μία λέξη (!) για τα άγρια μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα που χρεοκοπούν και εξαθλιώνουν το λαό. Φυσικά, δεν πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά για μια συνειδητή επιλογή που είχε στόχο να στείλει μήνυμα συναίνεσης και συστράτευσης στον πόλεμο που διεξάγει η πλουτοκρατία κατά του λαού. Φυσικά, στο διάστημα αυτό η ηγεσία της ΝΔ δεν έμεινε μόνο σε συμβολικές κινήσεις, αλλά έβαλε γερές πλάτες στην πράξη είτε καλώντας το λαό να πληρώσει τα χαράτσια είτε διακηρύσσοντας το σεβασμό της στους αντιλαϊκούς νόμους και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου είτε προτείνοντας μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας... Χτες, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς «έσπασε τη σιωπή του» και μίλησε. Τι είπε; Οτι «φτάσαμε στο σημείο ο κόσμος να μην ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση να μην καταλαβαίνει τι τραβάει ο κόσμος» (!). Για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τα βάρβαρα μέτρα, και πάλι λέξη. Στην πραγματικότητα η «εκκωφαντική σιωπή» μαρτυράει την έμπρακτη συναίνεση και συνενοχή στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ''ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ'' ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ; Άρθρο από την iksra.gr


BBC: ΣΕ ΕΕ - ΔΝΤ "ΨΗΝΕΤΑΙ" ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ 50%!
ΜΕΡΚΕΛ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩ!
Το σχέδιο της "συντεταγμένης" ή "ελεγχόμενης" χρεοκοπίας, εντός του ευρώ, αποτελεί ένα σενάριο το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους κόλπους των κυρίαρχων κύκλων σε ΕΕ (κυρίως Γερμανία) και ΔΝΤ.
Πριν μια εβδομάδα, περίπου, ο Κλέμεντ Φουστ καθηγητής οικονομικών στην Οξφόρδη και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχε μιλήσει για συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία που έχει μάλιστα ξεκινήσει ήδη (αναφερόμενος στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που έχουν ναυαγήσει). 

Δήλωση Τ. Κουράκη - Κουκουλοφόροι μέσα σε δικαστική αίθουσα !!!


Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάθεσή του στο δικαστήριο για την υπόθεση του Σίμου Σεϊσίδη δήλωσε:
Όπως κατέθεσα και στο δικαστήριο, η παρουσία των ενστόλων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου με προτεταμένα όπλα και κουκούλες, έχει ως σκοπό τον εκφοβισμό των μαρτύρων, των δικαστών και των ενόρκων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Αύριο, Κυριακή, στις 11.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο, η παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Ο κλοιός των ιμπεριαλιστικών ορνέων σφίγγει τη χώρα Μεγάλη πορεία αντιστάσεων ως τη νίκη χρειάζεται και θα δώσει ο λαός!

Το σχέδιο «η Ελλάδα σε χαρτοφυλάκιο» («Εύρηκα» το όνομά του) συμπυκνώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιμπεριαλιστική επέλαση και την σε εξέλιξη επιχείρηση υποδούλωσης που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα μας. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προτείνεται όλος ο πλούτος της χώρας να μπει σε ένα «χαρτοφυλάκιο» που θα δοθεί και θα ελέγχεται από τοn γερμανικό ιμπεριαλισμό και από το οποίο θα χρηματοδοτείται «η μείωση του δημόσιου χρέους»! Όπως είναι φανερό, το σχέδιο αυτό υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και τοn στόχο των λεγόμενων αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. (το «χαρτοφυλάκιο» προβλέπεται να περιέχει αξίες των 125 δισ.!) και βάζει ως στόχο την πλήρη και συνολική εκποίηση-υποδούλωση της χώρας. Ταυτόχρονα το σχέδιο αυτό δίνει την πραγματική διάσταση που έχουν τα διαρκώς αναζωπυρούμενα σενάρια σχετικά με το «μεγάλο κούρεμα» της τάξης του 50% και οι «κομψοί» όροι που τα συνοδεύουν περί «συντεταγμένης», «ελεγχόμενης» κ.λπ. χρεοκοπίας.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι καθόλου μια απλή «χρηματοπιστωτική διαδικασία» χωρίς υλικό αντίκρισμα για τον λαό και τη χώρα. Θα είναι «συντεταγμένη» και «ελεγχόμενη» όσον αφορά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, που όχι μόνο δεν θα χάσουν από το «κάψιμο των ομολόγων» αλλά θα κερδίσουν στο πολλαπλάσιο, ληστεύοντας και ιδιοποιούμενοι «για πάντα» τις εμπράγματες αξίες, δηλαδή τον πλούτο που βρίσκεται στη χώρα και έχει παραχθεί από τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και του λαού. 

Ακρίβό μου Αεροδρόμιο-Φόροι Αεροδρομίου ανά άτομο- Βαρκελώνη 17 ευρώ, Ρώμη 18 ευρώ, Αθήνα (Ελευθέριος Βενιζέλος) 42 ευρώ !


Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση πλήττει, μεταξύ άλλων, και τις εξωστρεφείς οικονομικές δραστηριότητες, τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει με ακολουθία σκληρών μέτρων, οΔιεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβάλλει «χαράτσι» στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, με τη μορφή των φόρων αεροδρομίου, οι οποίοι είναι σημαντικά υψηλότεροι συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες. 

Ενδεικτικά η Βαρκελώνη έχει φόρο 17 ευρώ, η Ρώμη 18 και το Ελευθέριος Βενιζέλος 42!

ΑΚΕΛ-Ανακοίνωση για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας



Ο κυπριακός λαός τιμά την 1η Οκτωβρίου, Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Πολύχρονοι, γεμάτοι θυσίες, αγώνες του λαού μας οδήγησαν στη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανεξαρτησία, έστω και κουτσουρεμένη, από τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, ήταν μια μεγάλη κατάκτηση την οποία, έπρεπε να αξιοποιήσουμε ως λαός για την πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας. Δυστυχώς οι ξένες συνομωσίες και επεμβάσεις, ο εθνικισμός-σοβινισμός και η υπονομευτική προδοτική δράση της ακροδεξιάς έφεραν νέα δεινά και καινούργιες περιπέτειες.

Σύσκεψη των δυνάμεων της Αριστεράς - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 Πραγματοποιήθηκε προχθές, Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη η δεύτερη σύσκεψη δυνάμεων της Αριστεράς μετά από σχετική πρωτοβουλία του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ). Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη.
 Στις συσκέψεις προσκλήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς κι έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΚΕΠ, ΑΚΟΑ, ΑΠΟ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΣΥΝΑ, ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, Ενεργοί Πολίτες, ΕΠΑΜ, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΝΑΡ, Ξεκίνημα και ΜΑΑ.

Ο λαός μπορεί!-Άρθρο από τον Ριζοσπάστη.


Η δυναμική που εκφράζουν οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών είναι παρακαταθήκη για το κίνημα. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα που από την πρώτη ώρα σάλπισαν οι ταξικές δυνάμεις, ο γενικευμένος χαρακτήρας που αποκτούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια, η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, οι νέες δυνάμεις που μπαίνουν στο κίνημα, με αιχμή την άρνησή τους να πληρώσουν επειδή δεν έχουν, ή δε θέλουν να υποστούν αφαίμαξη για το κεφάλαιο, οι συζητήσεις που ανοίγουν στα εργοστάσια, στα μικρομάγαζα και τις εργατογειτονιές, για την ανάγκη να επεκταθεί και σε άλλους τομείς η οργανωμένη λαϊκή απειθαρχία και ανυπακοή, είναι στοιχεία που δημιουργούν προϋποθέσεις να αποτύχει το νέο χαράτσωμα του λαού.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Καταγγέλλουμε την ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει και να φιμώσει το δίκαιο αγώνα των μαθητών. Τώρα που οι καταλήψεις σχολείων σε όλη τη χώρα  ξεπερνούν τις 500 και πληθαίνουν καθημερινά, που όλο και περισσότερες χιλιάδες μαθητών συναντιόμαστε στο δρόμο για να αντισταθούμε συλλογικά στην πολιτική που μας πετάει έξω από το σχολείο και  θέλει να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, ξέρουν ότι είμαστε αποφασισμένοι. Απέναντι στη μαχητικότητα και το δίκιο μας, η κυβέρνηση νιώθει πραγματικό φόβο. Με σαφή κυβερνητική εντολή και εγκύκλιο που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, εισαγγελείς σε όλη τη χώρα θα κάνουν έρευνες σε όλα τα κατειλημμένα σχολεία, τονίζοντας ότι η παρέμβαση της αστυνομίας θεωρείται αυτονόητη. Ξεχύθηκαν, λοιπόν, εισαγγελείς και αστυνομία, με πρόσχημα τις φθορές σε κάποια σχολεία, για να καταστείλουν, να τρομοκρατήσουν το μαθητικό κίνημα.  Θα  χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους. Ήδη, χτες, στη Λαμία, εισαγγελείς έσπασαν τις καταλήψεις όλων σχολείων.  Ήδη πιέζουν τους καθηγητές μας να κάνουν τους καταδότες για να μη μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί.

Μ.Α.Σ. -Σπάμε την τρομοκρατία, Κάτω τα χέρια από τους αγώνες των μαθητών


feat (10)
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλει την επαίσχυντη εισαγγελική παρέμβαση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας και του εισαγγελέα Τέντε ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις.
Η επιδίωξη τρομοκράτησης του αγώνα των μαθητών αποτελεί κομμάτι της προσπάθειας να καταστείλουν και να διαλύσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των παιδιών τους. Όπως ψήφισαν το νόμο που καταργεί το Άσυλο στα Πανεμιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως κάθε μέρα προσπαθούν να φτιάξουν αντιδραστικά μορφώματα και «αντικινήματα», έτσι ετοιμάζουν τώρα πιο σκληρό σχέδιο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των μαθητών.
Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν (Καθημερινή κ.α.) ότι τάχα ενδιαφέρονται για «ανοιχτά σχολεία». Η δική τους πολιτική είναι που κλείνει τόσο τα σχολεία όσο και τα σπίτια των παιδιών της λαικής οικογένειας. Αυτό που πραγματικά τους νοιάζει είναι να συνεχίζεται ανενόχλητη η κερδοφορία των μονοπωλίων, να μπούνε οι επιχειρήσεις σε σχολές και σχολεία, κανείς να μην τολμάει να σηκώσει κεφάλι.
Η επιχείρηση αυτή θα πέσει στο κενό! Δεν θα μας τρομοκρατούν!
Οι φοιτητές και το ΜΑΣ θέλουν τα αδέρφια τους να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή με δικαιώματα. Και αυτό θα το κάνουν πράξη στη ζωή.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έδωσε την πρώτη απάντηση με το συλλαλητήριο στις 30/09/11 όπου χιλιάδες φοιτητές κατέληξαν στον Άρειο Πάγο.
Τους το δηλώνουμε: Όποιος τολμήσει να αγγίξει έστω και μια τρίχα μαθητή θα βρεί απεναντί του το κίνημα των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές. Από αύριο οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ θα είναι πιο εντατικά έξω και μέσα στα σχολεία, μαζί με τους μαθητές και τα συντονιστικά τους όργανα.