Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΠΑ.ΜΕ:Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου


Η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα, με νόμο να υλοποιήσει την άκρως αντεργατική απόφαση του ευρωδικαστηρίου (ΔΕΚ). Με βάση αυτήν την απόφαση, σε χιλιάδες γυναίκες δημόσιες υπαλλήλους (στις διορισμένες από το 1983 έως και το 1992) θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Έτσι όλες αυτές οι συναδέλφισσες, θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην υπηρεσία από 5 μέχρι και 17 επιπλέον έτη. Με την ίδια απόφαση επίσης μετατρέπεται η κύρια σύνταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων, από δημόσια κοινωνική, σε αβέβαιη – επισφαλή επαγγελματική – ανταποδοτική που για χάρη της μάλιστα θα επιβάλλονται και μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές – χαράτσια από τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που από την αρχή έμπρακτα αγωνιστικά εναντιώθηκε σε αυτήν την εκτρωματική αντεργατική πορεία, καταγγέλλει την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου που συνδυαμορφώνουν τέτοια αντεργατικά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της στρατηγικής της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Καταγγέλλει και καταδικάζει επίσης και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, και Αυτόνομης Παρέμβασης που, αφού, είτε ενεργά είτε σιωπηλά, συναίνεσαν σε μια τέτοια εξέλιξη, σήμερα πάλι απλά ζητούν μια κάποια αναβολή της εφαρμογής αυτής της κατάπτυστης απόφασης του δικαστηρίου της Ευρωένωσης!!!
Οι εργαζόμενες στο δημόσιο αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παίρνοντας υπόψη τη δραστική μείωση των μεροκάματων και των μισθών τους, τη νέα αντιασφαλιστική κυβερνητική επιδρομή, την ανεργία την εργασιακή ομηρία των βάρβαρων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, θα πρέπει μαζικά δυναμικά, αγωνιστικά να κάνουν διόρθωση της ψήφου τους. Με εφαλτήριο την πρόσφατη επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της 17ης Δεκέμβρη, είναι ανάγκη να συγκρουστούν δυναμικά μ’ αυτήν τη νέα κυβερνητική αντεργατική επέλαση, να παραμερίσουν τον υποτακτικό κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό των ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ και μέσα από ενιαία μέτωπα ταξικών αγώνων, να αποτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης του ευρωδικαστηρίου αλλά και να ανοίξουν προοπτικές για γενικότερες αποτροπές και ανατροπές των συνολικών αντεργατικών και αντιλαϊκών προγραμματισμών του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών.
Σε αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει.






Η Εκτελεστική Γραμματεία

ΔΗ.Κ.ΚΙ:Οι δηλώσεις Κουβέλη αποπροσανατολίζουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια ευρύτερης αντίστασης στην νεοφιλελεύθερη επιδρομή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα βρει άλλοθι από τα αριστερά της.




Οι δηλώσεις Κουβέλη περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο δήμο στις προσεχείς τοπικές εκλογές δημιουργούν σύγχυση και δυσχεραίνουν την προσπάθεια δημιουργίας μιας αναγκαίας ευρύτερης συμμαχίας της Αριστεράς και του συνεπή σοσιαλιστικού - προοδευτικού χώρου για την αναχαίτιση και ανατροπή του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και μια άλλη - ριζικά διαφορετική - πορεία της χώρας.
Όπως άλλωστε - από πριν τις εκλογές - με σαφήνεια επισημαίνει στις αποφάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει την ίδια κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά αδιέξοδη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που με απόλυτη συνέπεια εφάρμοσε η ΝΔ.
Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τις «απαιτήσεις των αγορών» ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του παρασιτικού χρηματιστικού - τραπεζικού συστήματος που λυμαίνεται την Ελληνική Οικονομία και του διευθυντηρίου της Ε. Ένωσης σπεύδει να ολοκληρώσει τις νεοφιλελεύθερες-ταξικές αναδιαρθρώσεις και την γιγαντιαία ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος της πραγματικής Οικονομίας του τόπου και της εγχώριας παραγωγής. Σπεύδει να συνεχίσει ό,τι άφησε ημιτελές, ό,τι δεν πρόλαβε να περατώσει η ΝΔ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ακριβώς την ίδια συνταγή που οδήγησε στην κρίση αδιαφορώντας για το κραχ τύπου Αργεντινής στο οποίο τα διεθνή και εγχώρια αρπαχτικά οδηγούν πλέον την χώρα. Απαντά στην κρίση του νεοφιλελευθερισμού με ακόμη περισσότερο νεοφιλελευθερισμό! αδιαφορώντας πλήρως για το καθεστώς γενικευμένης φτώχιας και υπανάπτυξης, το καθεστώς του κοινωνικού Μεσαίωνα το οποίο προετοιμάζεται προς «δόξαν των αγορών» και του διευθυντηρίου της Ε. Ένωσης να εγκατασταθεί στη χώρα. Σε αυτήν την προσπάθειά της αναζητεί και έμμεσα άλλοθι και συναινέσεις «από τα αριστερά της» ελπίζοντας έτσι να αντισταθμίσει και να αποσοβήσει, την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη. Να είναι βέβαιη, δεν θα της δοθούν!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.A:Αστυνομικό κράτος βίας, παρανομίας και ρατσισμού



Η ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καταγγέλλει τα επανειλημμένα φαινόμενα αστυνομικής, κρατικής βίας και ρατσισμού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Σήμερα είχαμε την εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι σε 4 μαθητές Λυκείου στην Πάτμο, χθες την απάνθρωπη και βάναυση κακοποίηση Χιλιανού κρατουμένου στο Α.Τ. Ακροπόλεως, προχτές ανάλογα φαινόμενα με θύματα μετανάστες από τη Σενεγάλη. 
Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι πια οι εξαιρέσεις, αλλά τείνουν να γίνουν ο κανόνας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» και ο υπουργός του κ Χρυσοχοϊδης από τις πρώτες μέρες που ανέλαβαν την εξουσίας έχουν δείξει έναν ιδιαίτερο κατασταλτικό ζήλο, είτε με τα αστυνομικά πογκρόμ στα Εξάρχεια, είτε με τις «προληπτικές συλλήψεις», είτε με την κατασκευή ενόχων, είτε με την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις είτε με την εφαρμογή του αστυνομικού κράτους σε περιπτώσεις μεταναστών (βλ. δολοφονία Πακιστανού στη Νίκαια, ξυλοδαρμοί μεταναστών).
Η συνέχιση της ρατσιστικής βίας μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι ετοιμάζεται να παραχωρήσει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και ψήφο στις δημοτικές εκλογές δείχνουν πόσο απέχει η πραγματικότητα από τις υποσχέσεις. Αν την πολιτική της ΝΔ διαδεχτεί μια πολιτική που διασπά τους εργαζόμενους και σαλαμοποιεί τους μετανάστες σε «νόμιμους» δικαιούχους συμβολικών δικαιωμάτων και «παράνομους» που πρέπει να απελαθούν και να διωχθούν δεν θα έχουμε παρά χειροτέρευση και όχι βελτίωση της ζωής των μεταναστών. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του φετινού Πολυτεχνείου, των διαδηλώσεων στις 6-7 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και στις 17 Δεκέμβρη με την απεργία και για αυτό οι αστυνομικοί μηχανισμοί της δουλεύουν στοχοποιώντας την νεολαία και τους μετανάστες.
Η ωμή αστυνομική βία  αποτελεί το τυπικό  δείγμα γραφής της ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τη ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αλλά είναι το περίβλημα της «κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ», η αυταρχική θωράκιση του που προηγείται αλλά και έπεται των αντεργατικών μέτρων για την υπέρβαση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, αποσκοπεί στον εκφοβισμό και την καταστολή της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, κάθε αγωνιζόμενου που αμφισβητεί τους μονόδρομους του κεφαλαίου.   
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία , το μαζικό λαϊκό κίνημα να αντισταθεί σε αυτή την επίθεση μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει πρωτοβουλίες για το συντονισμό τόσο στο μαζικό κίνημα αλλά και σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων και οργανώσεων της αριστεράς ώστε να δοθεί μια μαχητική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις αστυνομικές προκλήσεις  και την αντεργατική πολιτική.  
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 7/01/2010

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα προς το Συμβούλιο της Ε.Ε σχετικά με την αποχή των κρατών- μελών της ΕΕ από το ψήφισμα για την καταδίκη της επιχείρησης δικαίωσης του ναζισμού





Την απαράδεκτη στάση όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με το Ψήφισμα για την καταδίκη της επιχειρούμενης δικαίωσης του ναζισμού και την ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στα φασιστικά «Βάφεν SS» στις χώρες της Βαλτικής, και την όλο και πιο συχνή βεβήλωση αντιφασιστικών μνημείων, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του Ευρωβουλευτή του, προς το Συμβούλιο της ΕΕ. Το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών του ΚΚΕ,  καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, με τη στήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ - και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- οι οποίες απείχαν.
Η στάση που τήρησαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, αποδεικνύει ότι ο αντικομμουνισμός, στον οποίο πρωτοστατεί η ΕΕ, πάει χέρι-χέρι με την ανοχή του φασισμού και την ηρωοποίηση των φασιστικών συμμοριών, προσβάλλει βάναυσα την αντιφασιστική πάλη και τις θυσίες των λαών της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Στις 18/12, λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση της Γεωργίας προβεί στην ανατίναξη αντιφασιστικού μνημείου στην πόλη Κουταϊσι, κατατέθηκε στην Γ.Σ. του ΟΗΕ ψήφισμα που καταδικάζει την επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού που ακολουθούν ορισμένες χώρες της Ευρώπης και κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως οι Βαλτικές χώρες κ.α. που αναγορεύουν σε ήρωες τις φασιστικές συμμορίες των «Βάφεν SS», ενώ με κυβερνητικές αποφάσεις γκρεμίζουν και αποκαθηλώνουν μνημεία της αντιφασιστικής αντίστασης και νίκης των λαών. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ (127) ενώ το καταψήφισαν μόνο οι ΗΠΑ με στήριξη των 27 κρατών- μελών της ΕΕ που απείχαν.
Ερωτάται το Συμβούλιο: Η στάση αποχής της ΕΕ στο ψήφισμα αυτό συνιστά επιδοκιμασία και πράξη στήριξης της ηρωοποίησης και αποκατάστασης των φασιστικών συμμοριών και συνεργατών των ναζί- εγκληματιών πολέμου σε κάποια κράτη- μέλη της και άλλες χώρες της Ευρώπης; Επιδοκιμάζει η ΕΕ και το Συμβούλιο την κατεδάφιση των μνημείων της αντιφασιστικής νίκης σε κράτη- μέλη της και άλλες χώρες; Η άρνηση της ΕΕ να καταδικάσει την ηρωοποίηση των φασιστών εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας εντάσσεται στην ανιστόρητη προσπάθεια εξίσωσης ναζισμού- κομμουνισμό;»  



Ο ελληνικός λαός πληρώνει για τις επιλογές του.Πίστεψαν τους λαοπλάνους , ήρθε η ώρα για ξεσηκωμό και αντίσταση !


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ για άλλη μια φορά ανέβηκε στην εξουσία λέγοντας ψέμματα στον Ελληνικό λαό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ γνώριζε την τραγική κατάσταση της οικονομίας, υποσχέθηκε κάποιες αμυδρές αυξήσεις στους μισθούς, υποσχέθηκε ότι θα σώσει τους καταχρεωμένους Έλληνες, υποσχέθηκε ανακατανομή του πλούτου.Κατάφερε με αυτό τον τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του 44% του ελληνικού λαού.Και όλα αυτά απέναντι σε έναν Καραμανλή που μιλούσε για πάγωμα μισθών και τον οποίο χλεύαζε ο Γιωργάκης λέγοντας ότι υπάρχουν τα λεφτά!
Τι έκανε τελικά ο Παπανδρέου; Ούτε αυξήσεις έδωσε, ούτε τα ψίχουλα που έδωσε ως επιδόματα στα φτωχά λαικά στρώματα αποτέλεσαν ούτε στο ελάχιστο ανακτανομή τους εισοδήματος.Όσο για τα χρέη οι τράπεζες δεν κάνουν πίσω και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν την μεγάλη μάζα των χρεωμένων πολιτών.


Τι μένει να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Να διορίσει υπουργούς στην κυβέρνηση του , ευρωπαίους "Ειδικούς" από την Ε.Ε !
 Αν το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διαχείριση και δεν είναι ιδεολογικοπολιτικό , τότε ας μας κυβερνάνε...οι ευρωπαίοι.
Και μην πει κανείς ότι το Κ.Κ.Ε δεν είχε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τις αυταπάτες που καλλιεργούσε προεκλογικά ο Παπανδρέου.Αλλά τότε τα Μ.Μ.Ε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ κατηγορούσαν το Κ.Κ.Ε ως "δογματικό", "αντιευρωπαικό κόμμα" που εξίσωνε τη Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ...Μέσα σε 3 μήνες αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε το Κ.Κ.Ε.Το ΠΑ.ΣΟΚ. κάνει αυτό που θα έκανε και η Ν.Δ του Καραμανλή.Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.
Και για να μην αδικώ και τα μικρότερα κόμματα, και το Κ.Κ.Ε(μ-λ) και το ΜΛ(ΚΚΕ) και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α είχαν προειδοποιήσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές με τη Ν.Δ.
Ο δε ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν είχε ενιαία στάση προεκλογικά, αλλά γενικά δεν ταύτιζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ με τη Ν.Δ.Και μιλάω κυρίως για την ανανεωτική πτέρυγα που ακόμα και σήμερα επιδιώκει συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ... Η επίσημη ηγεσία πάντως του πολυκομματικού σχηματισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε μια στάση επικριτική απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και σήμερα δικαιώνεται σε αντίθεση με τους ανανεωτικούς.
Ας βγάλει ο λαός τα συμπεράσματα του και ας αγωνιστεί στους δρόμους για ανατρέψει το ΠΑ.ΣΟ.Κ που σε ποσοστό 44% επέλεξε να μας κυβερνά.



Στήριξη προσώπου της Αριστεράς για πρόεδρο της Δημοκρατίας απόφασίστηκε στον ΣΥΝ


Διάλογο με τους Πράσινους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο – με έμφαση στη Θεσσαλονίκη – καθώς και στήριξη ενός προσώπου από το χώρο της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.Στην ίδια συνεδρίαση, σημειώθηκε και ένταση μεταξύ Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κουβέλης δέχτηκε επικρίσεις για πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του που αφορούν συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στη βόρεια Ελλάδα αλλά και το ζήτημα δεύτερης θητείας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας.Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Κουβέλης τοποθετήθηκε για ζητήματα πάνω στα οποία δεν είχε υπάρξει κοινή θέση από τα όργανα του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης με τη σειρά του, ανέφερε ότι τα ζητήματα συζητήθηκαν, ωστόσο – με ευθύνη του προέδρου κ. Τσίπρα όπως είπε – δεν έγιναν πολιτικό αποτέλεσμα.


Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η μη στήριξη του κόμματος στον κ. Παπούλια, δεν έχει να κάνει με το ίδιο το πρόσωπο αλλά με τη θέση ότι ο ΣΥΝ δεν επιθυμεί να συμπράξει με τα δύο κόμματα εξουσίας.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, η Π.Γ. και οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΝ τόνισαν, ομόφωνα, την ανάγκη ο ΣΥΝ να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, με πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, η Π.Γ. αποφάσισε:

"1. Το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουμε τις προγραμματικές παρεμβάσεις μας με προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου (ομόφωνα).
2. Να οργανωθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ημερίδα στη βουλή για τη διαφθορά και το μαύρο πολιτικό χρήμα και να κατατεθεί πρόταση νόμου για την απλή αναλογική (ομόφωνα).
3. Να προτείνει στην ΚΠΕ του ΣΥΝ να παρθούν πρωτοβουλίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθύνοντας πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα πολιτών και στους ενεργούς πολίτες που βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές δημοτικών αρχών του δικομματισμού, στη βάση τριών αξόνων:

α) Μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική στους Δήμους

β) Διεύρυνση του δημόσιου χώρου και προστασία του περιβάλλοντος

γ) Συμμετοχικός σχεδιασμός, εμβάθυνση της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες

Στόχος, η δημιουργία διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες.Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση-συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους και πρωτοβουλία για να ανοίξει από τα κάτω η συζήτηση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για την αναγκαία αλλαγή σελίδας, έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού (κατά πλειοψηφία).

4. Αποφάσισε τη διερεύνηση συμβολικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς (κατά πλειοψηφία)".

Πηγή:www.nooz.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Από το «δώστα όλα» στο «πάρτα όλα» η οικονομία


Η κυβέρνηση πέρασε από το παλιό σύνθημα του «δώστα όλα», στο «πάρτα όλα και τώρα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή τη επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.



Χαρακτήρισε την αλλαγή του οικονομικού σχεδιασμού ως τέλεια συνταγή οικονομικής και κοινωνικής πανωλεθρίας. Υπογράμμισε ότι "η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο προοδευτικό ορίζοντα, μακριά από τα «συρματοπλέγματα» του Συμφώνου Σταθερότητας και της δημοσιονομικής τρομοϋστερίας".
Πηγή:www.enet.gr

Υεμένη: Δική μας ευθύνη η εκστρατεία κατά της Αλ Κάιντα

 Δεν βρίσκει σύμφωνη την Υεμένη μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο έδαφός της για το «κυνήγι» της Αλ Κάιντα. Η αραβική χώρα υποστηρίζει μάλιστα ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ευθύνη και προτεραιότητα των δικών της δυνάμεων ασφαλείας.
Μιλώντας στο CNN και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα δεχόταν μία αμερικανική επέμβαση για αυτόν τον σκοπό, ο υπουργός Εξωτερικών της αραβικής χώρας, Αμπουμπάρκ αλ-Κίρμπι τόνισε: «Όχι, δεν νομίζω ότι θα το δεχόμασταν αυτό».«Εκτιμώ, ότι και οι ΗΠΑ επίσης, ξέρουν –μετά και από τις επεμβάσεις τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ- ότι αυτές οι κινήσεις μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Θεωρούμε ότι η εκστρατεία κατά της Αλ Κάιντα είναι ευθύνη και προτεραιότητα των δικών μας δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού», πρόσθεσε ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών.«Αυτό που χρειαζόμαστε από τις ΗΠΑ και του άλλους εταίρους μας είναι να μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τα στρατεύματά μας, να μας παρέχουν εξοπλισμό και πυρομαχικά», τόνισε καταλήγοντας ο αλ-Κίρμπι.

 Ο υπουργός εξωτερικών της Υεμένης Abubakr Al-Qirbi
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ε.Ε ! Βρυξέλλες: κόψτε τους μισθούς 7%

Συνταγή- σοκ για τη μείωση του ελλείμματος, που περιλαμβάνει μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 7% αλλά και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που της απέστειλαν προ ημερών. 

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητά από χθες με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες με ορίζοντα τριετίας, αντί τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 24 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων, μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,7% του ΑΕΠ το 2012. 

Πριν όμως αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία και πριν αποφασιστεί η επίσπευση του προγράμματος, που συνεπάγεται υποχρεωτικά σκληρότερα μέτρα, οι κοινοτικοί είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με «άτυπο» σημείωμά τους, ποια θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαιναν την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών αποδοχών κατά 7%. Επίσης, τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας ενέργειας, η οποία, μάλιστα, είναι άμεσης απόδοσης και μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος από φέτος κιόλας. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, διαψεύδει ότι υπάρχουν σχέδια για την αύξηση της φορολογίας καυσίμων επί του παρόντος, αλλά δεν το αποκλείει για αργότερα. 
Για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο σημείωμα των Βρυξελλών δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαιναν προχθές ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση του ορίζοντα του Προγράμματος, αυτή καθίσταται μάλλον αναπόφευκτη. 

Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες αναφερόταν στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει και τις προσλήψεις, ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Ουσιαστικά το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του 14ου μισθού που είναι πάγια «κρυφή» επιθυμία των Βρυξελλών. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατάργησης του 14ου μισθού, είτε μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε με συνδυασμό των δύο! Η πρώτη λύση πιθανότατα θα συνιστούσε το μεγαλύτερο σοκ, δεδομένου ότι μια σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επηρέαζε και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, η λύση των επιδομάτων ίσως είναι η πιο ανώδυνη και, άλλωστε, ήδη σκοπεύει να την εγκαινιάσει η κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει μείωση των επιδομάτων φέτος κατά 10% κατά μέσο όρο. Για να επιτευχθεί, όμως, η μείωση των μισθών κατά 7% μόνο μέσω των επιδομάτων, αυτά θα χρειαστεί να περικοπούν πολύ περισσότερο από το 10% του 2010. 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

Η ρύπανση του Ασωπού έχει ονοματεπώνυμο.


«Εγκληματική διαπλοκή μεγάλης έκτασης ανάμεσα στις βιομηχανίες, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την αυτοδιοίκηση της περιοχής» με αποτέλεσμα τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην εν λόγω καταγγελία γίνεται λόγος και για συγκάλυψη των υπευθύνων αυτού του μεγάλου οικολογικού εγκλήματος.

Οι καταγγελίες στηρίζονται στην έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία αναφέρεται ότι , οι εταιρείες που ελέγχθηκαν έχουν άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποστηρίζει ότι η έκθεση παρελήφθη τον Μάρτιο του 2008, «αλλά οι σελίδες στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματα των εταιρειών και τα ονόματα των υψηλόβαθμων της Νομαρχίας Βοιωτίας, στους οποίους το κλιμάκιο ελέγχου καταλόγιζε παραλείψεις, είχαν εξαιρεθεί».

Οσοι ενδιαφέρονται να δουν αναλυτικά την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ονόματα των εταιριών μπορούν να επισκεφτούν την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.oikologoiprasinoi.eu/images/stories/aswpos_ekthesielegxou_mar08.pdf

Πηγή:www.topontiki.gr

Στοιχεία για την τύχη 85 προσφύγων που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με αεροπλάνο από το κέντρο κράτησης της Σάμου, ζητάει με Ερώτησή του το ΚΚΕ



Στοιχεία και απαντήσεις για την τύχη των 85 προσφύγων που παρέλαβε η FRONTEX από το κέντρο κράτησης της Σάμου στις 12/12 ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιάννης Γκιόκας και Βέρα Νικολαΐδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σ' αυτή σημειώνουν:

«Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 10 π.μ. άνδρες της FRONTEX από το κλιμάκιο που εδρεύει στη Σάμο παρέλαβαν από το κέντρο κράτησης της πόλης της Σάμου 85 πρόσφυγες Αφγανούς και άλλων αραβικών χωρών. Με κλούβες της Αστυνομίας και ισχυρή αστυνομική δύναμη, τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο του νησιού απ' όπου τους παρέλαβε ναυλωμένο αεροπλάνο της SKYWINGS (Μπόινγκ 757) με προορισμό την Αθήνα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η FRONTEX εμπλεκόταν στον έλεγχο των συνόρων και στην παρεμπόδιση της εισόδου μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα άνδρες της FRONTEX μπαίνουν στο κέντρο κράτησης με τον διερμηνέα που διαθέτει το κλιμάκιό τους (να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κράτησης δεν διαθέτει διερμηνεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των προσφύγων) και προβαίνει σε έλεγχο (ανάκριση) προκειμένου να διαπιστώσει αν λένε αλήθεια για τη χώρα προέλευσής τους κλπ.

Το περιστατικό αυτό έχει προφανώς σχέση με το σχέδιο απέλασης των προσφύγων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή χρησιμοποίησαν σαν πέρασμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη ζωή τους. Το πλέον ανησυχητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αυτή η πτήση (και πόσες άλλες που δεν έπεσαν στην αντίληψή μας) έγινε εν κρυπτώ και δεν επιβεβαιώνεται (το αντίθετο μάλιστα) ούτε από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου.

Προκύπτει επομένως μείζον θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών συνθηκών και στοιχειώδους νομιμότητας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι απέγιναν οι 85 πρόσφυγες που απήχθησαν από τη FRONTEX;
  • Εχει εκχωρήσει η κυβέρνηση σε ξένα αστυνομοστρατιωτικά σώματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας;
  • Πώς και πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στελέχωση και χρηματοδότηση των Κέντρων Κράτησης, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, στη φιλοξενία και την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους;».

Πηγή:Ριζοσπάστης