Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ-Απαράδεκτη άσκηση δίωξης σε βάρος του πανεπιστημιακού Δημήτρη Χασάπη




Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην άσκηση δίωξης  κατά του Δημ. Χασάπη, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλους του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ, και μάρτυρα υπεράσπισης του Κύπριου φοιτητή Α. Δημητρίου για τη γνωστή ως «υπόθεση της ζαρντινιέρας».
Συγκεκριμένα, ο Δ. Χασάπης καλείται τη Δευτέρα, 19 Απριλίου από το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε απολογία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης από τον αστυνόμο Απ. Αποστολίδη, που υπήρξε και ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός έχει ήδη καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2008, και στρέφεται σήμερα εναντίον ενός από τους βασικούς μάρτυρες της δίκης ενόψει της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της δικής του υπόθεσης.

Η μήνυση αυτή συμπίπτει με την παραπομπή σε δίκη  του φοιτητή που έπεσε θύμα του βίαιου ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς, ο οποίος θα δικαστεί το Μάρτη του 2011 για τα αδικήματα της «στάσης»,  της «διατάραξης της κοινής ειρήνης», της «απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και της «αντίστασης κατά της αρχής».
Είναι φανερό ότι η μήνυση κατά του Δημ. Χασάπη, όπως και η παραπομπή σε δίκη του φοιτητή, αποσκοπεί στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος υπέρ του δράστη αστυνομικού ενόψει και της εκδίκασης της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό.   Είναι, επίσης, σαφές ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις ενισχύεται η ανοχή προς τους δράστες ανάλογων περιστατικών βιαιοπραγίας κατά πολιτών από όργανα των σωμάτων ασφάλειας.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον άξιο ακαδημαϊκό δάσκαλο Δημ. Χασάπη και απαιτούμε να δοθεί τέλος σε τέτοιες μεθοδεύσεις, που αντικειμενικά οδηγούν στην ενίσχυση της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων.
Τμήμα Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: