Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Δηλώσεις Μανώλη Γλέζου από τον Ευαγγελισμό-Ήμουν ένας από τους πολλούς

Ήμουν ένας από τους πολλούς διαδηλωτές, ένας ενεργός πολίτης, ανάμεσα σε πολλούς. Δεν με σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν τόσους και τόσες άλλες. Βρέθηκα στο νοσοκομείο. Στη θέση μου θα μπορούσαν να ήταν πολλοί άλλοι. Στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης να στείλουμε τη δική μας απάντηση. «Γιατί άνθρωπος θα είναι η απάντηση, όποια ερώτηση και αν κάνεις».


Από τον Ευαγγελισμό για την «Εποχή»
Μανώλης Γλέζος

Πηγή:www.epohi.gr

Ολες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια- ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια
Μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια της Πέμπτης και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Παρασκευής, ως άμεση, δυναμική και μυριόστομη απάντηση ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε εθελοντικά στη σφαγή, όπως λέει η κυβέρνηση, αύριο τα κοινά συλλαλητήρια της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ σε μια σειρά πόλεις θα δώσουν το μήνυμα της συνέχειας και της έντασης, όπως και της πολιτικοποίησης των αγώνων.
Οι γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών, οι σπουδάστριες, οι αγρότισσες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι άνεργες, Ελληνίδες και μετανάστριες, έχουν κυριολεκτικά χιλιάδες λόγους να αντιπαλέψουν μαζί με τους άντρες εργαζόμενους, μαζί με την οικογένειά τους το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που στερεί στις ίδιες και στα παιδιά τους την ίδια τη ζωή: Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, το δικαίωμα στη μητρότητα, στη λαϊκή στέγη, στον ελεύθερο χρόνο, στη δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία και Πρόνοια, στην Παιδεία. Τα αυριανά συλλαλητήρια αποτελούν ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης, που θα βάλει τις βάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Σηματοδοτούν την ανάγκη η πάλη για ισοτιμία της γυναίκας να γίνει καθημερινή υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, να γίνει πάλη για κατάργηση της εκμετάλλευσης, που θα σημάνει και την πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων.

Διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ για κατάπλου αμερικανικής φρεγάτας στην Καβάλα



Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από μέλη της Επιτροπής Ειρήνης και του ΠΑΜΕ για τον κατάπλου της αμερικανικής φρεγάτας FFG32 John L. Hall, στο λιμάνι της Καβάλας.




Πηγή:www.nooz.gr

Κόκκινο : 8 Μάρτη 2010 -100 χρόνια γυναικείων διεκδικήσεων - Δε γυρίζουμε πίσω!


Δε γιορτάζω, δε γιορτάζω! 100 χρόνια διεκδικήσεων και αγώνων, 100 χρόνια γυναικείου κινήματος και κατακτήσεων, 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως «Διεθνής μέρα των εργαζόμενων γυναικών», 100 και πλέον λόγοι για να συνεχίσουν οι γυναίκες να μάχονται για ισότητα, αξιοπρέπεια και οικονομική αυτονομία.

Αποδοκιμασίες κατά Μπατζελή στο Βόλο


Από επεισόδια συνοδεύτηκε η επίσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας στο Βόλο στο πλαίσιο της εξόρμησης κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια για την ενημέρωση των πολιτών για τα νέα οικονομικά μέτρα.


Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.


Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια που ξεκινάνε την οικογενειακή ζωή κάτω από αντίξοες συνθήκες, τις γυναίκες που έχουν συνταξιοδοτηθεί, την τρίτη ηλικία, τις μετανάστριες.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη, ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας, με πρόταση της γερμανίδας κομμουνίστριας Κλάρας Τσέτκιν και σε ανάμνηση της μεγάλης  αιματοβαμμένης διαδήλωσης και απεργίας των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία και στα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης στις 8 Μάρτη 1857.

Τα καλύτερα πελατάκια - Η καταχρεωμένη Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν από τους στυλοβάτες των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων



*Στην περίοδο της μεταπολίτευσης στην Αθήνα χρεώνεται ένα στα 10 ευρώ, που εισρέει στα ταμεία των γερμανικών βιομηχανιών όπλων. Το 9,6% των γερμανικών εξαγωγών σε οπλικά συστήματα κατέληξε στην Ελλάδα, φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση μετά την Τουρκία, που έχει απορροφήσει το 14,2% στο ίδιο διάστημα, ενώ τρίτη είναι η Αργεντινή.

Μανώλης Γλέζος-Στο πρόσωπό του χτυπήθηκε ο Έλληνας πολίτης


    Η επίθεση των ΜΑΤ εναντίον του Μανώλη Γλέζου είναι επίθεση εναντίον του Έλληνα πολίτη.
    Ας δεχτούμε ότι προχθές, στη διαδήλωση στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο ΜΑΤατζής που έριξε ριπές χημικών εναντίον του Μανώλη ανήκει στην κατηγορία εκείνη των συνομηλίκων του που μπερδεύουν τον Γκλέτσο με τον Γλέζο. Ας δεχτούμε ότι δεν τον αναγνώρισε, παρ' ότι η φυσιογνωμία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης είναι από τις πιο οικείες και γνωστές στη χώρα μας και διεθνώς. Δεν είδε, άραγε, ο ψεκαστής ανθρώπων ότι μπροστά του ήταν ένας ηλικιωμένος ειρηνικός διαδηλωτής; Πιστεύει, άραγε, ότι κινδύνευε απ' αυτόν; Θεωρεί ότι η πολιτεία τού εμπιστεύεται το όπλο για να το κατευθύνει εναντίον όποιου θεωρήσει ότι είναι "εσωτερικός εχθρός";
    Παρά τις διαφορές, το επεισόδιο αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος του Μανώλη Γλέζου ανακαλεί στη μνήμη μας το άλλο -μοιραίο αυτό- επεισόδιο, τη στόχευση και τελικά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Ρωσία-Διεργασίες στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα

     
    Από κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις ενοικίων των κατοικιών
    Σημαντικές διεργασίες γίνονται το τελευταίο διάστημα στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας. Σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η εργατική τάξη της Ρωσίας βιώνει πιο έντονα την εργοδοτική και κυβερνητική επιθετικότητα, την ανεργία, την εξαθλίωση και γενικότερα τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα ξεσπούν εργατικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, αλλά και απεγνωσμένες ενέργειες, όπως απεργίες πείνας για την καταβολή δεδουλευμένων.
    Τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ)επιδιώκουν την κινητοποίηση των εργαζομένων και ταυτόχρονα τη διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών. Ωστόσο, τόσο στο ζήτημα των εργατικών κινητοποιήσεων, όσο και σε αυτό των συμμαχιών, η πολιτική γραμμή τους διαφέρει.
    Να θυμίσουμε πως το 2009 όλες οι απεργίες που προκηρύχθηκαν στη Ρωσία και έφτασαν στα δικαστήρια κηρύχθηκαν παράνομες. Ακόμη, με απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε την απόλυση συνδικαλιστών, χωρίς την έγκριση του Συνδικάτου, όπως απαιτούνταν έως τώρα. Επίσης, κατατέθηκε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική ενέργεια» το κλείσιμο των δρόμων και προβλέπει βαρύτατες ποινές φυλάκισης. Σύμφωνα με το ΚΕΚΡ, μόνο το 11% των λαϊκών κινητοποιήσεων το 2009 είχε «νόμιμη κάλυψη», αφού η νομοθεσία έχει γίνει τόσο αυταρχική, που εμποδίζει τη διοργάνωση νόμιμων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει τόσο τις κλαδικές, όσο και τις περιφερειακές απεργίες.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ



    Οι νέες γυναίκες στην ταξική πάλη για την ισοτιμία και το σοσιαλισμό

    Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τις νέες γυναίκες, μπροστά στη θύελλα των νέων σκληρών μέτρων, ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ, να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να ενισχύσουν τα ταξικά σωματεία, να συμβάλουν στην απόκρουση της επίθεσης, στην αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οι νέες εργάτριες, οι νέες γυναίκες που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα να τιμήσουν την 8η Μάρτη με τη συμμετοχή τους στους ταξικούς αγώνες.
    Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, πλήττουν το σύνολο του λαού. Ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες. Τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο βρίσκονται στο απόσπασμα. Οι νέες εργαζόμενες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συρρίκνωση του μισθού τους, με την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου τους, με την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης.

    Πανελλήνιο ΣοσιαΛΗΣΤΙΚΟ Κίνημα

    ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ

    Ιράν. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ένα 'χονδροειδές ψέμα', λέει ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ.


    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ χαρακτήρισε χθες Σάββατο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 "χονδροειδή ψέματα" τα οποία χρησίμευσαν ως πρόσχημα για την είσβολή στο Αφγανιστάν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο IRNA και άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης."Η 11η Σεπτεμβρίου υπήρξε ένα χονδροειδές ψέμα που άνοιξε το δρόμο για την εισβολή στο Αφγανιστάν, υπό το πρόσχημα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.Ο Αχμαντινεζάντ υποστήριξε επίσης ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ ήταν "ένα περίπλοκο σενάριο και ενέργεια των υπηρεσιών πληροφοριών".Ο ιρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας συνάντησης με προσωπικό του υπουργείου Πληροφοριών και δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

    Πηγές:ΑΠΕ-www.naftemporiki.gr

    Τα μέτρα που ψήφισαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ και Λ.Ορθόδοξος Συναγερμός



    1. Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
    Επέρχεται μείωση 60% στο λεγόμενο 14ο μισθό. Για εργαζόμενο με αποδοχές της τάξης των 1.300 ευρώ, η μείωση θα είναι 390 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και από 195 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, δηλαδή 780 ευρώ!!!
    2. Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
    Το μέτρο αφορά όλους όσοι απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν ο παραπάνω υπάλληλος έχει και 400 ευρώ επίδομα το μήνα (δηλαδή 4.800 το χρόνο), το εισόδημά του θα μειωθεί κατά 576 ευρώ ακόμα. Θα έχει, δηλαδή, συνολική μείωση μισθού 1.356 ευρώ!!!
    3. Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το δημόσιο.
    Η ρύθμιση αφορά στις γενικές αποδοχές που έχουν οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και οι αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    4. Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2008, οξύνοντας παραπέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων, αφού το 31% παίρνουν συντάξεις πείνας των 450 ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 72,4% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις που φτάνουν τα 750 ευρώ.

    Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την παραχώρηση 13ου επιδόματος στις πενταμελείς οικογένειες, για το 2009


     Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε την παραχώρηση από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια του 50% του 13ου επιδόματος στις πενταμελείς οικογένειες, ύψους 2,3 εκ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόφασης παραχώρησης του αντιστοίχου επιδόματος στις πολύτεκνες οικογένειες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει ήδη ληφθεί σειρά μέτρων από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια που στηρίζουν με ουσιαστικό τρόπο τις πενταμελείς οικογένειες. Ανάμεσα σε άλλα έχει ήδη κατοχυρωθεί η δωρεάν προσφορά πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής, έκπτωση 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα, προτεραιότητα των πολυτέκνων στην παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας μέσα από το νέο πακέτο των 12 εκ. ευρώ ενώ θα πρέπει να τονιστεί και η ίδρυση και λειτουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής.

    Κίνημα για την εξουσία


    Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο γίνονται ευδιάκριτες οι δύο στρατηγικές που συγκρούονται σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Το μαύρο μέτωπο πλουτοκρατίας, κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κομμάτων του ευρωμονόδρομου χρησιμοποιούν την κρίση του καπιταλισμού για να ξεμπερδέψουν με όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει, εξασφαλίζοντας έτσι κερδοφορία του κεφαλαίου, τη συνέχιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ομως, η κρίση που συγκλονίζει τον καπιταλισμό, ταυτόχρονα φέρνει πιο ξεκάθαρα στο προσκήνιο την ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης: Αυτού που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των εργατών και του λαού και η οποία για να επιτευχθεί προϋποθέτει την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την εργατική εξουσία.

    Καμιά ντροπή για την επέμβαση στο Ιράκ-Μπράουν: Δίκαιος ο πόλεμος στο Ιράκ


      Διέψευσε όσους πίστευαν ότι διαφοροποιείται από τις επιλογές του προκατόχου του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος καταθέτοντας χθες στην επιτροπή διερεύνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ τόνισε με έμφαση και δίχως περιστροφές ότι η αμερικανοβρετανική εισβολή του 2003 ήταν “δίκαιη” και έγινε για “δίκαιο σκοπό”.