Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ : Άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ : Άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου

«Εμείς παραβήκαμε τους νόμους σας,για να δείξουμε στο λαό σε τι αποβλέπουν όλοι σας οι θεσμοί: στο να εγκαθιδρύσουν, στη χώρα αυτή, μία ολιγαρχία, όμοια της οποίας σε κτηνωδία, δεν υπάρχει πουθενά στη Γη!
    Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωσή τους -αν αυτή είναι η γνώμη σας- τότε κρεμάστε μας!
    Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα, εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού, θα ξεπεταχτούν οι φλόγες. Η φωτιά είναι υπόγεια και δε θα μπορέσετε να τη σβήσετε...».
    Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία ο Αύγουστος Σπάις, ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης του Μάη, απευθύνθηκε στους δικαστές του την ώρα που εκείνοι τον έστελναν μαζί με τους συντρόφους του στην αγχόνη.
    Αυτά στο Σικάγο του 1886.
    Σήμερα, στην Ελλάδα του 2015, παραμονή Πρωτομαγιάς, συνεχίζουν να συμβαίνουν τα εξής:

Πρωτομαγιά 2015: Πλήθος κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Με δυναμική πορεία του ΠΑΜΕ στους δρόμους του Πειραιά η οποία κατέληξε στο Πασαλιμάνι, στο Μνημείο των Νεκρών Εργατών της απεργίας τον Αύγουστο του 1923 ολοκληρώθηκε η μαζική συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. 

Στον χώρο του μνημείου και μέσα σε κλίμα συγκίνησης διαβάστηκε το χρονικό της απεργίας, κατατέθηκαν στεφάνια τιμής και μνήμης, κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή, ενώ οι παριστάμενοι τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα». 
Κατά τη διάρκεια της πορείας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και τους γύρω δρόμους, οι απεργοί φώναζαν συνθήματα όπως: «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή». «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα εργατιά». «Ελλείμματα και χρέη των πλουτοκρατών, φορτώνονται στις πλάτες των εργατών».