Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για τα βασανιστήρια συλληφθέντων μελών της τούρκικης αριστερής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο» από την αστυνομία, στην πόλη Ερντινε (Ανδριανούπολη)


Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια συλληφθέντων μελών της τουρκικής αριστερής οργάνωσης «Λαικό Μέτωπο» από την αστυνομία στην πόλη Ερντίνε (Ανδριανούπολη). Παράλληλα εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι διαδηλωτές προς αλληλεγγύη των συλληφθέντων εμποδίστηκαν από την αστυνομία να εισέλθουν στο Ερντίνε,  καθώς και για τις σχετικές με την υπόθεση επιθέσεις παρακρατικών των Γκρίζων Λύκων.
Παράλληλα, το Τμήμα χαιρετίζει το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε προς τους διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και εκτιμά ότι η ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης είναι ένα παρήγορο σημάδι  αγωνιστικής αφύπνισης. Επισημαίνει ,δε, με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.

Τμήμα Δικαιωμάτων 

ANT.ΑΡ.ΣΥ.Α:Αλληλεγγύη στην κατάληψη του εργοστασίου ELITE



Οι εργάτες και οι εργάτριες της υποδηματοποιίας ELITE βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει το εργοστάσιο στον Κολωνό από τον Δεκέμβρη,  παλεύοντας ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε εντελώς απροειδοποίητα το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας αφού για ένα μήνα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Το αφεντικό της ELITE ενώ μέχρι πέρυσι δήλωνε εκατομμύρια ευρώ τζίρο, φέτος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Έτσι το μέλλον που ετοιμάζει για τους 250 εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο είναι η ανεργία. Και αν προσθέσουμε τους εργάτες στα καταστήματα της επιχείρησης και όλους όσους δουλεύουν στους προμηθευτές της εταιρίας, φτάνουν τους 2000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Οι εργαζόμενοι στην ELITE έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη αλυσίδα των επιχειρήσεων που κλείνουν τα αφεντικά για να γλυτώσουν από της συνέπειες της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί ο Λαναράς, ο Ελεύθερος Τύπος, η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ο Αγούδημος, και η αλυσίδα συνεχίζεται. Καθώς η κρίση βαθαίνει «τα κανόνια» θα συνεχίζουν να σκάνε, και τα αφεντικά που μέχρι χθες πλούτιζαν από τη δουλειά των εργαζόμενων, τώρα αποφασίζουν να τους πετάξουν στο δρόμο για να κρατήσουν πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Οι ίδιοι οι υπουργοί υπολογίζουν ότι μέσα στο 2010 η επίσημη ανεργία θα φτάσει το 18%.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, υλοποιεί την πολιτική των εργοδοτών, των τραπεζιτών και της ΕΕ. Όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα που να στηρίζουν τους εργάτες, αντίθετα με την πολιτική της στηρίζει  και μεθοδεύει αυτές τις επιθέσεις. Αφήνει την εργοδοσία ανενόχλητη να απολύει κατά βούληση και να κλείνει επιχειρήσεις για να διατηρήσει την κερδοφορία της σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης. Οργανώνει την μεγαλύτερη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με πρόσχημα την καταπολέμηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Ο υποτιθέμενος περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, αντί να πετσοκόψει τους εξοπλισμούς, και τα δωράκια σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, πετσοκόβει τους μισθούς των εργαζόμενων και τις κοινωνικές ανάγκες μας για παιδεία υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Οι ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζουν, για να μαζέψουν χρήματα που θα ικανοποιήσουν τις «αγορές»,  δηλ. τους κάθε είδους κερδοσκόπους και αεριτζίδες, θα σημάνουν ακόμη περισσότερες απολύσεις και χειροτέρευση των υπηρεσιών που έχει ανάγκη όλη η εργατική τάξη. Το άνοιγμα ξανά του ασφαλιστικού με την διάλυση όσων ασφαλιστών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων άφησε άθικτα η κυβέρνηση του Καραμανλή.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κατάληψη των εργαζόμενων της ELITE.  Ο αγώνας αυτός μπορεί να νικήσει αν καταφέρουμε να ξεσηκώσουμε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης  και συντονισμού με όλους τους υπόλοιπους χώρους που βρίσκονται στην ίδια θέση. Χρειάζεται όλα τα σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Απαιτούμε από την ηγεσία των συνδικάτων στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να πάψουν να αποτελούν δεκανίκι της κυβέρνησης, όπως έκαναν και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη, αλλά αντίθετα να στηρίξουν τους εργαζόμενους της ELITE. Δεν χρειάζεται αναμονή για το πότε -κι αν- θα μπει εγγυητής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να πάρει δάνειο από τις τράπεζες το αφεντικό της ΕLITE. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία του Λαναρά, όπου η ΓΣΕΕ αντί να επιμείνει σταθερά στο πλευρό των εργατών, αποδέχτηκε το «επιχειρησιακό σχέδιο» των τραπεζιτών με το οποίο θυσιάστηκαν 500 θέσεις εργασίας...
H μοναδική λύση που πραγματικά μπορεί να σώσει τις δουλειές μας από την ανεργία είναι η άμεση συνέχιση της λειτουργίας όσων επιχειρήσεων κλείνουν, με την ευθύνη του δημοσίου, χωρίς ένα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, και κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των εργατών που δουλεύουν σε αυτές. Η υποδηματοποιεία  ELITE, παράγει προϊόντα χρήσιμα για όλους τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσει η λειτουργία της. Μια τέτοια λύση μπορεί να εφαρμοστεί και στην ELITE, εφόσον δεν θέλει ή δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης της να συνεχίσει την παραγωγήΑντίθετα να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία για να εξασφαλιστούν οι μισθοί των εργαζόμενων και η συνέχιση της παραγωγής. Αυτός έχει βγάλει τόσα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια για να ζήσουν πλούσια, άλλες δύο γενιές. Με την συνέχιση της λειτουργίας με την ευθύνη του δημοσίου και τον  έλεγχο των εργατών, που ξέρουν όσο κανένας το εργοστάσιο και την παραγωγή, όχι μόνο συνεχίζουμε να έχουμε τις δουλειές μας σε πείσμα των τραπεζιτών και των εργοδοτών αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Για να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων. Για να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση που δημιούργησαν οι καπιταλιστές. Για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο συνολικά για τους εργαζόμενους, αντικαπιταλιστικό και επαναστατικό.


ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

Στα Δίκτυα του Κόσμου










Αλληλεγγύη στην Κούβα


www.antiterroristas.cu
Ιστοσελίδα που παρέχει ειδήσεις, πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με την τρομοκρατία και τις επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας, καθώς και για τους πέντε Κουβανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της χώρας τους κατά της τρομοκρατίας. Διάφοροι φορείς συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο περιέχει περισσότερα από 200 άρθρα, ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο καθώς και τα στοιχεία της έρευνας για την τρομοκρατία κατά της Κούβας.


Για τη διάσωση της γλώσσας Aymara



www.aymara.org
Η Aymara είναι η γλώσσα που ομιλείται από περίπου ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή της λίμνης Τιτικάκα. Ενημερωθείτε για τις προσπάθειες διάσωσης της γλώσσας που συνδέονται και με το συνεχή αγώνα των ντόπιων κοινοτήτων να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους ενάντια στην εξαφάνιση και τη λήθη. Η πρωτοβουλία βασίζεται στη συνεργασία με διάφορους φορείς, οργανισμούς και πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του συλλογικού καθορισμού των αυτόχθονων πληθυσμών της Βολιβίας.


Ιστορική μνήμη και αναζήτηση της αλήθειας


www.reti-invisibili.net
Δίκτυο ιταλικών οργανώσεων που ασχολούνται με την ιστορική μνήμη και την αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για πολλά αιματηρά γεγονότα της ιταλικής ιστορίας από τον πόλεμο μέχρι σήμερα. Τι συνδέει τα αθώα θύματα που σκοτώθηκαν από την αστυνομία, με τα νεοφασιστικά τάγματα και τις μαφίες; Δείτε στοιχεία που αποκαλύπτουν γεγονότα που είναι αόρατα για τους κατασκευαστές της επίσημης ιστορίας, πέρα από τις γιορτές και τις επετείους και ενάντια στην άρνηση της αλήθειας του κρατικού μηχανισμού.


Πηγή:www.epohi.gr

Δημήτρης Γκιβίσης

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕIΝΑΙ Η ΝΙOΤΗ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ Η ΚΝΕ Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΜΑΣ


Η Οργάνωσή μας βαδίζει στο 10ο Συνέδριό της, στις 7-9 Μάη, με σύνθημα “Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας!”. Σε αυτό το φύλλο του “Οδηγητή” δημοσιεύονται, σε ένθετο, οι Θέσεις που θέτει το Κεντρικό Συμβούλιο προς συζήτηση στα όργανα και τις ΟΒ και ξεκινά η προσυνεδριακή διαδικασία. Φιλοδοξούμε κάθε μέλος της ΚΝΕ, κάθε φίλος, να συμβάλλει με ευθύνη, στην επιτυχία του Συνεδρίου, να μεταφέρει τη γνώμη του, τις παρατηρήσεις του.
 Βαδίζουμε στο Συνέδριό μας γεμάτοι επαναστατική αισιοδοξία. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από την ανοδική πορεία της Οργάνωσής μας, από τα ιδεολογικά και πολιτικά βήματα ωρίμανσης, από την ενίσχυση των επαναστατικών–κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της από το 9ο Συνέδριο μέχρι σήμερα. Δεν ήμασταν, ούτε είμαστε μόνοι μας. Δίπλα μας στάθηκε και στέκεται το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Με την καθοδηγητική του φροντίδα και με όπλο τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του, που εμπλουτίζουν την προγραμματική του αντίληψη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, ευελπιστούμε να γίνουμε ακόμη ικανότεροι στις μάχες που δίνουμε στο πλευρό του, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την Οργάνωσή μας, ως νεολαία του.
Δικαίως αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι το Συνέδριό μας μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στα πιο σύνθετα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά μας, για να συμβάλλουμε πιο καθοριστικά στις σοβαρές πολιτικές μάχες που δίνει το Κόμμα μας, στην ανάπτυξη αγώνων για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, στην προσέλκυσή της στην πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
 
Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση
στην καπιταλιστική βαρβαρότητα
Ολη την περίοδο, από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, πως δεν υπάρχει πρόβλημα που να απασχολεί τη νεολαία και να μη σχετίζεται με το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, με την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την ολοένα και εντεινόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Από τη γενιά μας έχουν αφαιρέσει κάθε κατάκτηση που κατοχυρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από σκληρούς ταξικούς αγώνες και κάτω από την ευεργετική επίδραση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα ο καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει τίποτε θετικό στη νέα γενιά, παρά μόνο νέα ένταση της εκμετάλλευσης, νέα ένταση της φτώχιας, διόγκωση της ανεργίας, γιγάντωση της ανασφάλειας. Η σημερινή καπιταλιστική κρίση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ορθότητα των εκτιμήσεων του Κόμματός μας. Καμιά παρέμβαση, καμιά εναλλακτική μορφή διαχείρισης, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, και στη χώρα μας, δεν μπορεί να δώσει λύση στο ξεπέρασμά της, παρά μόνο τσακίζοντας όποιο δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο για την εργατική τάξη και τα παιδιά της.
Οι καπιταλιστές το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι η κινούμενη άμμος που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους, είναι προϊόν των αγεφύρωτων αντιθέσεων που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής. Γνωρίζουν ότι οι αντιθέσεις αυτές είναι το φυτίλι για μια νέα άνοδο των κοινωνικών επαναστάσεων τον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους ποινικοποιώντας την κομμουνιστική ιδεολογία και κατασυκοφαντώντας το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Η αντικομμουνιστική υστερία που παίρνει σήμερα το χαρακτήρα επίσημης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στη χώρα μας, είναι προϊόν της ίδιας της εγγενούς αδυναμίας του καπιταλισμού, να λύσει τις αντιθέσεις του, αλλά και να κρύψει την ανωτερότητα του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής, τη μαζική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που αυτός μπορεί να προσφέρει στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Στη χώρα μας, μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια της αστικής τάξης, βρίσκονται οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη συμβολή των δυνάμεων του οπορτουνισμού, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίος ο αντικομμουνισμός που ξεπροβάλλει το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια να χτυπηθεί το ηθικό κύρος του Κόμματος να συκοφαντηθεί η πολιτική του πρόταση. Αποδέκτης αυτής της προσπάθειας είναι πρώτα πρώτα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή ή εκπαιδεύεται ακόμη στα θρανία. Ο προσανατολισμός τους δεν είναι τυχαίος, καθώς το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά είναι αυτό της ακόμη μεγαλύτερης ταξικής εκμετάλλευσης. Η γκαιμπελική προπαγάνδα για τη σταλινολογία, για την πτώση του τείχους, που όλοι ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, είναι χαρακτηριστική του στόχου που έχουν οι καπιταλιστές και το πολιτικό προσωπικό τους, να δηλητηριάσουν το μυαλό και τη συνείδηση της νεολαίας, να ορθώσουν και ιδεολογικά εμπόδια προς τη μοναδική διέξοδο που υπάρχει σήμερα από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα και που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σοσιαλιστική–κομμουνιστική προοπτική.
Η ίδια όμως η πολιτική τους, οι ίδιες οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, σε συνδυασμό με την καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος, αποτελούν και το έδαφος για να κερδηθεί η νέα γενιά με την υπόθεση του σοσιαλισμού. Το αυξημένο κύρος του Κόμματος στις νέες ηλικίες των εργαζομένων, η μαζική συμμετοχή νεολαίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για το σοσιαλισμό αλλά και για την ιστορία του Κόμματος, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό που υπάρχει για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και το σοσιαλισμό.
Ο αντίπαλος έχει βέβαια στα χέρια του αρκετά όπλα. Διδάσκει την υποταγή και τον αντικομμουνισμό από τις πιο μικρές ηλικίες, “εκβιάζει” με το βραχνά της ανεργίας και του μικρότερου κακού, βρίσκει το δρόμο να οδηγήσει τη νεολαία στην υποταγή, να την κάνει τελικά ενεργό υποστηρικτή της πολιτικής του. Είναι όμως, σε μεγάλο βαθμό, και στο δικό μας χέρι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην οργάνωση της πάλης της νέας γενιάς σε αντιμονωπολιακή, τελικά αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, να συμβάλλουμε στην αναζωογόνηση του οράματος του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
 
Βασικός όρος: ισχυρή ΚΝΕ,
στο πλευρό του KKE
Γνωρίζουμε πως οι αντιθέσεις του ίδιου του καπιταλισμού δεν οδηγούν αυτόματα στην κατανόηση της ανάγκης ανατροπής του, στην πάλη για την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σε αυτό το Συνέδριο βάζουμε στο επίκεντρο, πως θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η ΚΝΕ, ώστε να συμβάλλει στο πλευρό του ΚΚΕ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην προσέλκυση της νεολαίας για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Καθοριστικό στοιχείο σε αυτήν την προσπάθεια, είναι η βαθύτερη αφομοίωση των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος για το σοσιαλισμό, η άνοδος της ιδεολογικής δουλιάς στις γραμμές μας και στην επαφή μας με τη νεολαία. Η γνώση αυτή είναι καταλύτης στην αύξηση της αντοχής των νέων κομμουνιστών, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να δυναμώσει η ποιότητα και η έκταση των δεσμών μας με τους νέους από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, να απαντιέται η επιρροή της αστικής ιδεολογίας και του οπορτουνισμού. Σε αυτόν τον άξονα, θέλουμε να βελτιώσουμε αποφασιστικά την εσωτερική ζωή των Οργανώσεών μας προκειμένου να γίνουν πιο ικανές στη διαμόρφωση και την εκπλήρωση των πολιτικών στόχων του Κόμματός μας.
Εμψυχο δυναμικό υπάρχει για να δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ΚΝίτικο δυναμικό απέκτησε πείρα στο πλευρό του Κόμματος. Νέοι σύντροφοι αναδείχθηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης, κόντρα στην εργοδοσία, εκεί όπου κρίνονται οι πρωτοπόροι. Εκατοντάδες ΚΝίτες μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης στην επιτυχημένη απεργία που πρόσφατα οργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην προσπάθεια οικοδόμησης στους χώρους που δουλεύει, σπουδάζει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Αποκτήσαμε πλούσια πείρα από την αντιπαράθεση με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό στη μάχη για τον προσανατολισμό των αγώνων που αναπτύχθηκαν. Δώσαμε με επιτυχία την κόντρα για να μη μπει κουκούλα στο μαθητικό κίνημα, για να συγκροτηθεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και να ανοίξει ο δρόμος για να ξεπεραστεί η διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Εχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε δυνάμεις στους χώρους της κατάρτισης και μαθητείας που συγκεντρώνονται ακόμη περισσότεροι νέοι που προέρχονται από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Εχουμε πια μεγαλύτερη πείρα ώστε να συμβάλλουμε στο βασικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την προετοιμασία των νέων κομμουνιστών, που θα ενταχθούν στις γραμμές του ΚΚΕ.
Η συλλογική πείρα που έχει συγκεντρωθεί είναι πολύτιμη. Η αξιοποίησή της στην προσυνεδριακή διαδικασία, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καθοδηγητικής μας δουλιάς, στη διαμόρφωση Οργανώσεων Βάσης που θα δρουν μαχητικά, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στο πλευρό του Κόμματος.
 
Στη μάχη για τη μαζική
διακίνηση των Θέσεων
Με τη βοήθεια του Κόμματός μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανταπεξέλθουμε στο καθήκον της επιτυχίας του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα μπορεί να δώσει ώθηση στην επιτυχία του Συνεδρίου, διακινώντας τις θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, στους χιλιάδες νέους που βρέθηκαν δίπλα σε μας και στο Κόμμα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Καλούμε κάθε νέο που συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε το επόμενο διάστημα να συμβάλλει με την προσωπική του γνώμη και τις παρατηρήσεις του στην πλούσια συζήτηση που θα ανοίξει, στον προσυνεδριακό διάλογο. Καλούμε όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.
Ζήτω το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ!
Εμπρός στην αντεπίθεση, στο πλευρό του ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό!
 
Θανάσης Τζίμας
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ


Η εκδήλωση οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων Πρωτοφανής διαδήλωση από Τούρκους υπέρ του Πατριάρχη στο Φανάρι !


Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από τον Πατριαρχείο Οίκο στο Φανάρι, με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται «70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων».
Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν» και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά «ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ» και στα τουρκικά «να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν "κλωβούς"».
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο "Κλωβός", που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.
Εκπρόσωπος του συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποίαν παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: «Κι εμείς θα θέλαμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πραξικόπημα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
«Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν 3 αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι "ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακίζονται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ".
«Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο "Κλωβός", ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος», αναφέρει ανακοίνωση και τονίζει ότι "δεν θα επιτρέψουμε ούτε πραξικόπημα, ούτε και νέα Σεπτεμβριανά».
Ο συνασπισμός που διαδήλωσε σήμερα στο Φανάρι δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος των διαδηλωτών κα Γιλντζίν Ενεν: «Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών», είπε και πρόσθεσε ότι "σήμερα διαδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους Ρωμιούς πολίτες, που έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις. Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατα των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερσπασπιστούμε».
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.
Η κα Ενεν δήλωσε ότι ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, την παλαιά λεωφόρο του Πέρα στις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή:www.agelioforos.gr

Η επανάσταση και η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ






Συγκέντρωση στο Βερολίνο πραγματοποίησε σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (DKP) για την επέτειο της δολοφονίας των Liebknecht- Luxemburg.(Η φωτογραφία από παλαιότερη εκδήλωση του DKP).


Ο Καρλ Λίμπκνεχτ μιλάει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στο αντεπαναστατικό πραξικόπημα της 24ης του Δεκέμβρη 1918.

Στις 15 Γενάρη του 1919 δολοφονήθηκαν οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Οι δολοφόνοι έστειλαν το σώμα του Κ. Λίμπκνεχτ στο νεκροτομείο σαν «πτώμα αγνώστου ανδρός», ενώ το σώμα της Ρ. Λούξεμπουργκ το πέταξαν σε ένα κανάλι όπου βρέθηκε μόλις στις 31 του Μάη του 1919.

Με την πράξη αυτή σφραγίστηκε η προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης από τους σοσιαλδημοκράτες, σε μια εποχή όπου δεν έκρυβαν πια ότι έχουν περάσει για τα καλά με το μέρος της αστικής τάξης.
Η δολοφονία των Λίμπκνεχτ - Λούξεμπουργκ δεν ήρθε στα ξαφνικά.

Ελλάς-Ευρώπη-Λιτότητα

ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ- ΑΥΓΗ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ-ΤΑ ΝΕΑ

ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Διπλό οδυνηρό χτύπημα
Σηματοδοτεί την ένταση της γυναικείας ανισοτιμίας και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης
Μέρος της σφοδρής αντιασφαλιστικής επίθεσης αποτελεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση, προς τα πάνω, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών εργαζομένων στο Δημόσιο. Στην κατεύθυνση αυτή προωθεί νομοθετική ρύθμιση το αργότερο μέχρι τις αρχές Φλεβάρη. Πρακτικά αυτό θα σημάνει αύξηση των ορίων από πέντε έως και 17 χρόνια για τις γυναίκες εργαζόμενες.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δικαιολογήσει την εφαρμογή της απόφασης με επιχειρήματα που προκαλούν. Επικαλείται το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά στις ασφαλισμένες μετά την 1η Γενάρη 1993. Πράγματι, η απόφαση αφορά όσες προσλήφθηκαν στο Δημόσιο από το 1983 μέχρι και το 1992. Ομως, κρύβει ότι, ήδη, ο αντιασφαλιστικός νόμος (Σιούφα) 2084/92 της ΝΔ έχει ήδη ...«φροντίσει» για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν από το 1993 και μετά, να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ώστε να τα εξισώσει με αυτά των αντρών, στα 65 χρόνια. Ρύθμιση που αφορά και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το νόμο αυτό διατήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν, ενώ ενέτειναν την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση με μια σειρά δικούς τους νόμους και κυρίως με το νόμο 3029/02. Γεγονός που δείχνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί συνέχεια των αντιασφαλιστικών πολιτικών που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμόσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.
Περισσότερο εξοργιστική είναι η προσπάθειά της να παρουσιάσει ως «προνόμιο» την 5ετή διαφορά στη συνταξιοδότηση γυναικών και ανδρών εργαζομένων. Η διαφορά αυτή δεν είναι χαριστική. Αποτελεί κατάκτηση του κινήματος μετά από πολύχρονους αγώνες και βασίζεται σε αντικειμενικές συνθήκες που έχουν να κάνουν με τα βιολογικά χαρακτηριστικά του γυναικείου οργανισμού λόγω του αναπαραγωγικού ρόλου της γυναίκας, αλλά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα εργαζόμενη (π.χ. φροντίδα παιδιών, σπιτιού, οικογένειας), αφού επωμίζεται όλο και περισσότερο το χρέος κοινωνικών υπηρεσιών που αποποιείται το κράτος.
Τα παραπάνω αποτελούν την πρώτη άμεση συνέπεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εξίσου οδυνηρή, για το σύνολο των εργαζομένων, στο Δημόσιο και όχι μόνο, είναι ότι η ασφάλισή τους παύει να θεωρείται κοινωνική και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική». Αυτό σημαίνει ότι παύει να έχει την εγγύηση του κράτους, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της (παροχές, τρόποι υπολογισμού της σύνταξης, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα) θα ορίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξελίξεις που εξυπηρετούν κι αυτές τους γενικότερους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς για αντικατάσταση της «δημόσιας» σύνταξης από τη «βασική» προνοιακού χαρακτήρα και εξαναγκασμό των εργαζομένων ώστε να στραφούν στα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δημοσκόπηση:Το ΠΑ.ΣΟ.Κ προηγείται με 10,6 μονάδες της Ν.Δ-Στο 10,6% έχει κολλήσει η αριστερά.



Πηγή:ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Χαμενεΐ : Οι αρχές να κάνουν το καθήκον τους ενάντια στους ταραξίες Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προτρέπει τις αρχές "να κάνουν το καθήκον τους ενάντια

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε την πολιτική καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της 27ης Δεκεμβρίου και κάλεσε τις αρχές να "κάνουν το καθήκον τους ενάντια στους διεφθαρμένους και τους ταραξίες".
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι μεγάλες αντι-διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τρεις ημέρες αργότερα από υποστηρικτές της κυβέρνησης, αποτελούν μία "τελευταία προειδοποίηση" προς την αντιπολίτευση.
"Οι εκπρόσωποι των τριών εξουσιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής) είδαν τί θέλει ο λαός. Οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους μέχρι τέλους", είπε, εφιστώντας όμως παράλληλα την προσοχή των αρχών να αποφεύγουν κάθε παρεκτροπή. "Όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του νόμου και κανένας δεν πρέπει να παίρνει τα πράγματα στα χέρια του", προειδοποίησε.
Υπολογίζεται ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί στις 27 Δεκεμβρίου, κατά τον εορτασμό της σιιτικής επετείου Ασούρα.
Το βράδυ της Πέμπτης το αυτοκίνητο του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου και εκ των ηγετών της ιρανικής αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί δέχθηκε πυρά πυροβόλων όπλων στο Καζβίν του βορείου Ιράν, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του κόμματός του Sahamnews.org, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν τραυματίστηκε.

Πηγή:www.skai.gr

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, 10.00 π.μ.


Η αλληλεγγύη στους μετανάστες είναι το όπλο μας

Τις «γιορτινές» μέρες που προηγήθηκαν, στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, η πολιτική και δημοτική εξουσία, μπάτσοι κάθε είδους, μέσα μαζικής ενημέρωσης και «αγανακτισμένοι» καταστηματάρχες επιδόθηκαν με λύσσα σε γενικευμένο κυνήγι μεταναστών μικροπωλητών. Μεικτές ομάδες της δημοτικής αστυνομίας, της ομάδας Ζήτα και των ειδικών φρουρών βρίσκονταν παντού για να «εξαφανίσουν» με κάθε τρόπο όλους αυτούς που με το σκουρόχρωμο δέρμα τους και τα λιγοστά εμπορεύματά τους «χαλούσαν» την ψεύτικη ευφορία των λευκών και πλούσιων.

'Aγνωστος αριθμός μεταναστών συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και οδηγήθηκε σε τμήματα και δικαστήρια χωρίς δικηγόρους και μεταφραστές. Ίδιος και απαράλλαχτος ο σαδισμός και ο ρατσισμός των ένστολων καθαρμάτων: κλωτσιές, μπουνιές και βρισιές την ώρα της σύλληψης, βασανιστήρια μέσα στα τμήματα, ξυλοδαρμοί ακόμη και μετά τη μεταφορά τους από τα νοσοκομεία στα τμήματα. Μετανάστες από τη Σενεγάλη, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν γέμισαν το διαβόητο τμήμα Ακροπόλεως, όπου το «μεμονωμένο περιστατικό» του βασανισμού του Χιλιανού κρατούμενου αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα.

Σ’ αυτή την πραγματικότητα, κάποιοι μετανάστες υφίστανται κανονική κλοπή των μικροαντικειμένων που πουλούν, αφού οι εκθέσεις κατάσχεσης είναι ανύπαρκτες, άλλοι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, άρρωστοι και χτυπημένοι, για απροσδιόριστο αριθμό ημερών χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν, μέχρι να δοθεί η εντολή από το τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη να αφεθούν ελεύθεροι, άλλοι δικάζονται με κατασκευασμένα κατηγορητήρια για «αντίσταση», «απείθεια» και «επίθεση κατά αστυνομικών», για να δικαιολογηθούν τα σημάδια της κακοποίησής τους και άλλοι, οι «χωρίς χαρτιά», παραμένουν ξεχασμένοι στα κελιά μέχρι να απελαθούν.

Μια ελάχιστη εικόνα των παραπάνω δίνουν όσα συνέβησαν το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου στους δρόμους γύρω από την Ερμού. Περίπου πενήντα μπάτσοι όλων των σωμάτων κυκλώνουν μετανάστες στην οδό Καλαμιώτου. Με μηχανές και πεζοί εγκλωβίζουν τέσσερις από αυτούς, στον ένα βάζουν τρικλοποδιά περνώντας με τη μηχανή, τον ρίχνουν κάτω και στη συνέχεια τον ξυλοκοπούν. Περαστικοί απαιτούν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, όπου και οδηγείται κρατούμενος χωρίς κατηγορία, ενώ μετά την επιστροφή του στο τμήμα Ακροπόλεως ξυλοκοπείται ξανά από τους μπάτσους που τον μετέφεραν γιατί τους «καθυστέρησε». Στο ίδιο τμήμα οδηγούνται και οι άλλοι τρεις, όπου και κακοποιούνται. Την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο κατηγορούνται για «αντίσταση, απείθεια και φθορές κατά ξένης περιουσίας» από τους μπάτσους και τον ιδιοκτήτη καφετέριας, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζονται κι έτσι η δίκη αναβάλλεται για τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010. Ο ένας μετανάστης συνεχίζει να κρατείται στο τμήμα γιατί δεν έχει «χαρτιά», ενώ έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου. Μαζί τους δικάζεται ακόμη ένας μετανάστης που συνελήφθη την ίδια ώρα στο Μοναστηράκι και κατηγορείται για «απρόκλητη επίθεση σε αστυνομικούς», «εξύβριση» και «απειλή».

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010,
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, 10.00 π.μ.

αλληλέγγυες/οι

ΞΕΚΙΝΗΜΑ,Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση:ΣΥΡΙΖΑ-Σε κρίσιμη καμπή (για μια ακόμη φορά)

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση μετά την 3η πανελλαδική έχει σε αδρές γραμμές ως εξής:

Η γραμματεία και οι τοπικές επιτροπές προσπαθούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων της 3ης πανελλαδικής για το θέμα της εγγραφής μελών καθώς και της οργανωτικής συγκρότησης (μέλη, γραφείο τύπου, περιοδικό, «ανοικτή επιτροπή» ενόψει επόμενης Πανελλαδικής συνδιάσκεψης κοκ).Η Ανανεωτική (δεξιά) Πτέρυγα σε ανακοίνωση του πανελλαδικού συντονιστικού της δήλωσε καθαρά ότι δεν θα πάρει κάρτες μέλους, δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα ? εκτός βέβαια της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Επίσης ότι είναι υπέρ της συμμετοχής στον «εθνικό και κοινωνικό διάλογο» του Γ. Παπανδρέου, υπέρ της ψήφισης του Κ. Παπούλια για πρόεδρο Δημοκρατίας και υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές παρά την αντίθετη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κόμματός τους, του ΣΥΝ.

ΚΟΕ και ΚΕΔΑ -παρουσία του Α. Αλαβάνου- εξάγγειλαν την από κοινού έκδοση μιας νέας εφημερίδας με τον τίτλο «Δρόμος» στα τέλη Γενάρη.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί για μία ακόμη φορά να συμβαίνουν πράγματα, να σχηματίζονται μπλοκ που προμηνύουν νέες συγκρούσεις χωρίς να μπορεί να ξεκαθαρίσει το πολιτικό διακύβευμα.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα και ο Κύρκος προκαλούν

Η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι για μια ακόμη φορά ευθέως διασπαστική. Δεν έχει πρόβλημα όταν τα στελέχη της εκλέγονται βουλευτές με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως πρόβλημα όταν το ενωτικό εγχείρημα προσπαθεί να πετύχει μια καλύτερη συγκρότηση που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες συνθήκες.

Θέλει να καθορίσει την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που δεν συμμετέχει στις διαδικασίες του.

Απειλεί ευθέως τον ΣΥΝ με διάσπαση αν δεν υιοθετήσει τις απόψεις της που είναι για ένα ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό σωσίβιο του ΣΥΝ, ανοικτά κεντροαριστερό, υποστηρικτή της ΕΕ, της ΟΝΕ και των πολιτικών τους.

Κύρκος, Κωνσταντόπουλος και Ανανεωτική Πτέρυγα με την αμέριστη υποστήριξη των ΜΜΕ και ειδικά του συγκροτήματος Λαμπράκη επιδιώκουν στρατηγικά να διαλύσουν το ΣΥΡΙΖΑ και να στρέψουν το ΣΥΝ σε πιο δεξιές θέσεις καθιστώντας τον ακίνδυνο για το σύστημα σε μια εποχή αστάθειας και κρίσης.

Η νέα εφημερίδα των ΚΟΕ-ΚΕΔΑ

«Στην Ελλάδα δεν χωράνε όλες οι οργανώσεις που υπάρχουν. Χωράνε δύο αριστερές: μία είναι η αριστερά του συστήματος, και η άλλη είναι κόντρα στο σύστημα. Αν αυτό επιχειρηθεί να οικοδομηθεί, είτε μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο με δυνάμεις που θα προέρχονται από το ΚΚΕ, το Συνασπισμό, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΡ κ.λπ., η εφημερίδα αυτή μπορεί να παίξει ρόλο ..» ( από την τοποθέτηση του Ν. Γαλάνη της ΚΟΕ στην παρουσίαση της νέας εφημερίδας στην Αθήνα).

Το πρώτο ζήτημα που προέκυπτε φυσιολογικά και τέθηκε στις συσκέψεις για την νέα εφημερίδα των ΚΟΕ-ΚΕΔΑ, είναι η παντελής έλλειψη τοποθέτησης για το πολιτικό υπόβαθρο και τους στόχους της νέας προσπάθειας.

Στην παρουσίαση του νέου εντύπου, στην Αθήνα, όταν το «Ξ» έθεσε το ζήτημα της σχέσης του εγχειρήματος με το ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του στόχευση, ουσιαστική απάντηση δεν πήρε.

Αν το θέμα ήταν απλά μια νέα εκδοτική προσπάθεια 2 συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Όταν όμως φιλοδοξείς να δώσεις στο εγχείρημα την διάσταση μιας νέας προσπάθειας που θα ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες και θα ενώνει όλη την αριστερά οφείλεις να δώσεις σαφείς απαντήσεις σε 2 βασικά ζητήματα:

- πρώτον, απευθύνεσαι μέσα ή έξω από το ΣΥΡΙΖΑ;
- δεύτερο και σημαντικότερο, ποια είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλεις να προσδώσεις στην όλη προσπάθεια;

Ο Αλέκος Αλαβάνος

Ο Α. Αλαβάνος μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Έκανε συνεντεύξεις, μίλησε στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη, παραβρέθηκε στην παρουσίαση της νέας εφημερίδας των ΚΟΕ-ΚΕΔΑ, διαρρέει τα σχετικά με τη δημιουργία Ομίλου Προβληματισμού, ωστόσο καθαρές απαντήσεις δεν έχει δώσει.

Συμφωνούμε με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του για το λάθος της συγκυβέρνησης του ?89, την ανάγκη συντριβής της συνθήκης του Μάαστριχ, για τους «εργατικούς Δεκέμβρηδες» που έρχονται, αλλά δεν αρκούν για να απαντήσουν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως, για παράδειγμα: Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική και το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Πως θα λειτουργεί στο εσωτερικό του ώστε να εξασφαλίζεται η ισοτιμία, η δημοκρατική εκλογή και ο έλεγχος όλων των οργάνων; Ποια Ευρώπη θα αντικαταστήσει αυτή του Μάαστριχ, της ΟΝΕ και της συνθήκης της Λισσαβόνας;

« ... Βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα καινοτόμο, πρωτότυπο, πρωτοποριακό εγχείρημα. Μέχρι πριν ένα χρόνο ήτανε το καμάρι της αντικαπιταλιστικής Ευρώπης»λέει ο Α. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στον ΙΟ της Κ. Ελευθεροτυπίας 20.12.09.

Μέσα σε ένα χρόνο το «καμάρι» στο οποίο ηγούταν ο Α. Αλαβάνος και οι σημερινοί του υποστηρικτές (ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, κ.α) έγινε «κομματοκρατορία», «γραφειοκρατικοί μηχανισμοί» και άλλα παρόμοια. Πως συνέβη αυτό; Γιατί μέχρι πριν ένα χρόνο αυτό που βλέπαμε από τον Α. Αλαβάνο ήταν τα απαράδεκτα ανοίγματα με τις 5 προτάσεις στο ΠΑΣΟΚ, την υποστήριξη του Παπαδημούλη για ευρωβουλευτή αντί του Χουντή, την εξύμνηση του «ευρωπαϊσμού» στην κηδεία του Μ. Παπαγιανάκη, τις τοποθετήσεις του (Γραμματεία, 2η πανελλαδική συνάντηση κλπ) υπέρ των Ανανεωτικών κλπ. Γιατί ο Αλαβάνος, η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ, δεν πάλεψαν τότε για την εφαρμογή των όσων σήμερα υποστηρίζουν; Γιατί δεν είπαν τίποτα στην 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη τον περασμένο Απρίλη, την εισήγηση της οποίας έκανε ο Ρ. Ρινάλντι και το κλείσιμο ο Γ. Θεωνάς; Γιατί υπερψήφισαν από κοινού με την Ανανεωτική Πτέρυγα το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που στην ουσία ήταν περίληψη του προγράμματος-σούπα του ΣΥΝ που ακύρωνε το κείμενο των 15 σημείων; Γιατί πολέμησαν με λύσσα όσους έκαναν τότε κριτική («Ξ», 2ο κύμα, κλπ);

ΣΥΝ: σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Αν η αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ ακολουθήσει το δρόμο των θολών θέσεων, της αμφισημίας και των συμβιβασμών με την Ανανεωτική Πτέρυγα, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τον εκφυλισμό και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν στο σημείο που έχουμε φτάσει. Η εφαρμογή των συλλογικά παρμένων αποφάσεων είναι μονόδρομος. Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο αριστερό πρόγραμμα πάλης, επίσης. Αν αυτά σημαίνουν την αποχώρηση των Ανανεωτικών, τότε να γίνουν μια ώρα αρχύτερα.

Τι προτείνει το «Ξ»

Άμεση εφαρμογή όλων των αποφάσεων της 3ης πανελλαδικής (μέλη, γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ, περιοδικό, ανοικτή επιτροπή κτλ)

Αποφασιστική στροφή, με συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα δράσης στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας της επόμενης περιόδου, που προμηνύονται σκληροί και διαρκείς.

Αποφασιστική προβολή ενός προγράμματος που να απαντάει στην κρίση από τη σκοπιά των εργαζομένων. Όχι με ακατάσχετη προτασεολογία σαν να είμαστε συμβουλάτορες ή λογιστές της κυβέρνησης αλλά με μαχητικές θέσεις που να προβάλλουν μια πραγματική εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Όπως:

- Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σαν το πρώτο, άμεσο και πιο αποφασιστικό βήμα - χωρίς αυτό δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πληρώσουν οι υπεύθυνοι τραπεζίτες και κερδοσκόποι για την κρίση. Χωρίς αυτό την κρίση θα πληρώσουν αναπόφευκτα οι εργαζόμενοι την ώρα που το κεφάλαιο θα συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του.
- Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικοποιημένων πρώην ΔΕΚΟ χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
- Πέρασμα επιχειρήσεων που κλείνουν ή απολύουν στα χέρια των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.
- Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο για να βρούμε τους πόρους που απαιτούνται για τη δημόσια παιδεία, υγεία και ασφάλιση.
- Κατανόηση και εξήγηση ότι για την υλοποίηση αυτών των θέσεων χρειάζεται η σύγκρουση με το κατεστημένο και η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην προοπτική μιας σοσιαλιστικά σχεδιασμένης οικονομίας με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες
- Στη βάση αυτού του προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να απευθύνεται ενωτικά σε όλη την υπόλοιπη αριστερά (ΚΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) προτείνοντας συγκεκριμένα μέτωπα κοινής δράσης που να απευθύνονται και στον κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να φύγει η ΝΔ αλλά δεν έχει καμία αυταπάτη για τις πολιτικές της ηγεσίας του.
Τάκης Γιαννόπουλος