Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ TOY ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές της τρόικα που υπαγορεύονται από τις πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες  πολιτικές των αντιδραστικών κέντρων της Ε.Ε., οξύνει την πολιτική ολομέτωπη επίθεσή της στα πιο στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, σε δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες που αποτελούν συμπύκνωση  των λαϊκών αγώνων σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.




Την ίδια ώρα που δρομολογείται η άκρως επικίνδυνη εξέλιξη της συνταγματοποίησης των πιο αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων επιλογών στην οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις  και την καθυπόταξη της πολιτικής στους νόμους και τα συμφέροντα των αγορών, επιχειρείται επίσης μια σαρωτική επιβολή των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών – μεταρρυθμίσεων για την υπαγωγή της Ανώτατης Παιδείας, της Υγείας, των δημόσιων συγκοινωνιών και γενικότερα υποδομών και του περιβάλλοντος στην υπηρεσία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και στη ριζική απάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στην όξυνση του αντικομμουνισμού στην Ευρώπη



Η πρόσφατη Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στη Νότια Αφρική, ανέδειξε την πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, ως έναν από τους κύριους άξονες της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως την παράσταση διαμαρτυρίας στελεχών του Κόμματος σε πρεσβείες των 6 κρατών της ΕΕ, που πρότειναν την γενίκευση των αντικομμουνιστικών μέτρων σ' ολόκληρη την ΕΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή στις 2 Φλεβάρη 2011 αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ κι υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τονΑντόν Ζάνιν, Α΄ Γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας.

Εμφύλιος στο Κάιρο.Την αποχώρηση των πολιτών από τους δρόμους ζητάει ο στρατός


ENET-ONLINE
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το μεσημέρι η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου ομάδες διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Μουμπάρακ συγκρούονται με αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που χθες πραγματοποίησαν μία μοναδική στα χρονικά της χώρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, τη συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησε σήμερα ο στρατός της χώρας - δήλωση που ερμηνεύεται ως έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων.
Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα)
Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα)

ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ - ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑ 40%
ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Σ’ ΑΥΤΕΣ
Μετά τη συρρίκνωση-διάλυση του ΟΣΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακάθεκτη την «αναδιάρθρωση» των συγκοινωνιών σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν προβλέπουν αυξήσεις εισιτηρίων, μείωση προσωπικού και συρρίκνωση των μισθών τους, περικοπές κόστους που σημαίνει μείωση γραμμών, ελάττωση συχνότητας δρομολογίων. Επιβάτες και εργαζόμενοι θα στερηθούμε δικαιώματα για να υπακούσουν οι κυβερνώντες και οι συνεργάτες τους στις εντολές του μνημονίου και των αγορών-τραπεζιτών.
Είμαστε αντίθετοι στις αυξήσεις και στην υποβάθμιση των μετακινήσεων.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι θέλουν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά, να καλύψουν τα ελλείμματα και τα χρέη. Δεν ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που χρόνια τώρα λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και χαρίζουν τα πάντα στο κεφάλαιο, δίνουν τις υπερκοστολογημένες προμήθειες στους ημέτερους, χρησιμοποιούν το δημόσιο για να το απομυζούν. Αυτοί, λοιπόν, δεν έχουν δικαίωμα να επικαλούνται ότι νοιάζονται για τα ελλείμματα.
Θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν ότι για όλα φταίνε οι μισθοί των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες. Δεν έχουν δικαίωμα οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ με τις βίλες και τα κότερα να χρησιμοποιούν τα ίδια ψεύτικα-κατασκευασμένα «στοιχεία» κάθε φορά που επιτίθενται σε ένα κλάδο με μισθούς των 1.200 και 1.500 €. Ξέρουμε ότι θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους για να μας οδηγήσουν όλους στην «εξίσωση» των 700 € και της ελαστικής, ανασφάλιστης εργασίας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΜ  για δημόσιες συγκοινωνίες και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου-Χριστοφοράκου το 1999 ! Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από τις "αποκαλύψεις" Καμμένου



Με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε σύμβουλο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, είχε συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά στο Μαξίμου το μεσημέρι στις 9 Δεκεμβρίου 1999 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Το γεγονός, που αποκάλυψε ο Π. Καμμένος χθες νωρίς το πρωί στην Εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens, δίνοντας στη δημοσιότητα τη σελίδα της 9ης Δεκεμβρίου 1999 του ημερολογίου Χριστοφοράκου, με τη σημείωση "15.00 Παπακωνσταντίνου / Μαξίμου", προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ και ως πληροφορία έτυχε πολλών ανατροπών. Για περισσότερες από 7 ώρες δεν μιλούσε κανείς αν και οι δημοσιογράφοι ζητούσαν αντίδραση, για να δοθεί δειλά αργά το απόγευμα ότι κύκλοι το επιβεβαιώνουν αλλά έγινε με την ιδιότητα του συμβούλου.

Στημένη δημοσιογραφία-«Μέγκα»



Εντελώς ...τυχαία, την ώρα που χτες έπαιζε το ρεπορτάζ του «Μέγκα» για τις κινητοποιήσεις των γιατρών στο υπουργείο Υγείας, παρενέβη τηλεφωνικά ο Α. Λοβέρδος για να ξεκαθαρίσει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο νομοσχέδιο που προκαλεί τις αντιδράσεις των γιατρών, αφού ο «κοινωνικός διάλογος» έχει τελειώσει και ότι η συζήτηση έξω από τους «θεσμούς» δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Από κοντά και ο Στραβελάκης σιγοντάριζε τον υπουργό ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκεται συγκεκριμένο κόμμα.

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



Η καθαίρεση του στελέχους του ΠΑΜΕ έγινε πρωτοστατούντος του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Νίκου Κωνσταντίνου και με τη σύμφωνη γνώμη και υπόδειξη της Νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ, που είναι ταγμένη στις επιδιώξεις της υποταγμένης και προδοτικής ηγεσίας της, με το πρόσχημα ότι άλλαξε κλάδο. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ εργαζόμενος για χρόνια στην οικοδομή, βρήκε δουλειά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεργίας.
Η ΠΑΣΚΕ, με την καθαίρεση αυτή νομίζει ότι θα βάλει φραγμό στη δράση του ΠΑΜΕ. Στην καθημερινά ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή του από τους εργαζόμενους, την εμπιστοσύνη που του δείχνουν και το αναγνωρίζουν σαν το μοναδικό υπερασπιστή στην θύελλα της άγριας επίθεσης που δέχονται από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, γυρνώντας την πλάτη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ούτε πλέον στους χώρους δουλειάς δεν μπορούν να εμφανιστούν γιατί τους διώχνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ!



Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι μια ευκαιρία να  στοχαστούμε σχετικά με τις αξίες των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και να δράσουμε για να περιορίσουμε τα πλήγματα που δέχονται (ρυπάνσεις, αποξηράνσεις, καταπατήσεις). Ακόμη και σε στενά οικονομικούς όρους η προστασία των υγροτόπων κοστίζει λίγο και αποδίδει πολλαπλάσια, διαφυλάσσοντας αποθέματα πόσιμου νερού, προστατεύοντας από πλημμύρες, στηρίζοντας πολύτιμα για την γεωργία είδη. Σε άλλες χώρες εκτιμούν σε πολλά δισεκατομμύρια τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι υγρότοποι:  εκτιμήσεις για 63 εκ. εκτάρια υγροτόπων παγκοσμίως υπολογίζουν συνεισφορά φυσικών πόρων αξίας 3,4 δις δολαρίων σε ετήσια βάση - http://www.earthscan.co.uk/tabid/102729/Default.aspx).
Στην Ελλάδα, αν κάτι σφραγίζει συμβολικά την κατάσταση των υγροτόπων ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας τους, είναι οι απογοητευτικές εξελίξεις για τη λίμνη Κορώνεια με αποκορύφωμα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Βρέχει σφαίρες στην Αλεξάνδρεια-Βίαιες συγκρούσεις μετά το νέο διάγγελμα Μουμπάρακ.


Photograph: AFP/Getty Images

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, αργά τη νύχτα της Τρίτης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπουμπάρακ, στο οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, μετά το πέρας της τωρινής, το Σεπτέμβριο.


Αραβικά δορυφορικά δίκτυα, μετέδωσαν πληροφορίες για ριπές πυροβολισμών στην πόλη, αλλά και κινήσεις τεθωρακισμένων αρμάτων στους δρόμους της.