Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Παπαρήγα: «Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε χάσει όλα». Για εμπαιγμό της κυβέρνησης έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ καλώντας παράλληλα τους αγρότες να μείνουν αμετακίνητοι στα μπλόκα.





«Κρίσιμο διήμερο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις» χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα την Κυριακή και τη Δευτέρα μιλώντας στους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, κατά την διάρκεια επίσκεψής της. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να μη μετακινηθούν από τα μπλόκα τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
«Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε χάσει όλα» ανέφερε και χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», υπογραμμίζοντας ότι «τα αιτήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο. Το μόνο που μένει είναι να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα αιτήματα». Η γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που όπως είπε «είναι ενσωματωμένη στις επιταγές και επιλογές της Ε.Ε.» και κάλεσε τους αγρότες να δυναμώσουν τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για να ανατραπούν αυτές οι επιλογές.
«…Τις κινητοποιήσεις της πυροδότησε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους αγρότες…», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «απέτυχε ακόμα και με απειλές να εμποδίσει το φούντωμα των αγροτικών αγώνων». Παράλληλα χαρακτήρισε ως «κατάκτηση των αγροτών» την πρόσκληση του υπουργείου για συζήτηση, τονίζοντας ότι «είναι δική σας νίκη που αναγκάσατε το υπουργείο να σας δεχθεί χωρίς να φύγετε από τα μπλόκα» είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Αλέκα Παπαρήγα στις κατηγορίες που απευθύνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΕ, λέγοντας: «Προσπαθούν να αποδώσουν στο Κ.Κ.Ε. εκείνο που κάνει η κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του αγροτικού κινήματος» με το νομοσχέδιο για τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Οι δήθεν αλλαγές που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα είναι απροσχημάτιστη παρέμβαση στο αγροτικό κίνημα» υπογράμμισε με έμφαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας της απευθυνόμενη στους αγρότες και εξήγησε ότι «βασική επιταγή της κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. είναι να φύγουν από την παραγωγή και το αγροτικό κίνημα με έναν βίαιο τρόπο φτωχοί και μέσοι οι αγρότες για να δοθεί η δυνατότητα να απολαμβάνουν τις κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις οι μεγαλοαγρότες…».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κ. Παπαρήγα το ενέταξε στις προσπάθειες της κυβέρνησης «να δημιουργήσει νέα αναχώματα για το αγροτικό κίνημα» και επιτέθηκε ευθέως στις ηγεσίες των συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών τονίζοντας ότι «δεν εκφράζουν κανέναν, αλλά και ούτε μπορούν να ελέγξουν κανέναν όπως θα ήθελε η κυβέρνηση και η Ε.Ε».
Ζήτησε μάλιστα οι αγρότες να προασπίσουν την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος υπογραμμίζοντας ότι «…η συγκρότηση και λειτουργία του αγροτικού κινήματος δεν την υπόθεση της κυβέρνησης και της βουλής και ούτε ρυθμίζεται με νόμους είναι αποκλειστική υπόθεση των αγροτών.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προκλητικό χτύπημα ακροδεξιών. Σε πεδίο μάχης μετετράπη η οδός Πανόρμου μετά από επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος μελών πολιτιστικού συλλόγου




Σε πεδίο μαχης μετετράπη η οδός Πανόρμου μετά από επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος μελών πολιτιστικού συλλόγου.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκαν στα μέλη του συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων την στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση κατά του ρατσισμού. Όπως είπαν τα θύματα, οι δράστες ήταν περίπου 40 και φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών.Αφού προκάλεσαν ζημιές στο χώρο που γινόταν η εκδήλωση και τραυμάτισαν μια γυναίκα, οι δράστες αποχώρησαν.
Στον χώρο έφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προσήγαγαν 44 άτομα και τα οποία εξετάζονται για να διαπιστωθεί εαν συμμετείχαν στην εισβολή στο χώρο που γινόταν η εκδήλωση.
Πριν από τρεις ημέρες, πάλι συμφωνα με κατοικους της περιοχής, μέλη της «Χρυσής Αυγής» είχαν εισβάλει στα γραφεία του συλλόγου των Ανω Αμπελοκήπων είχαν απειλήσει τα άτομα που βρίσκονταν μέσα. Αποχωρώντας είχαν πετάξει προκηρύξεις κατά των μεταναστών.

Πηγή:www.ethnos.gr
Σπύρος Κουντούρης
skountouris@pegasus.gr


Περιφερειακή Σύσκεψη του ΣΥΝ στην Κρήτη - Αποσπάσματα απο την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα


Αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα γίνεται πρωτοσέλιδο με τα σενάρια για χρεοκοπία να δίνουν και να παίρνουν. Και οι ίδιοι οι διακινητές των σεναρίων ενθαρρυμένοι από τη στάση της κυβέρνησης λένε ότι φταίει η κοινωνία. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες. Και μπαίνει το ερώτημα. Ποιος μας έφτασε εδώ; Ο τελευταίος ενάμιση χρόνος με την κρίση, το μοντέλο διακυβέρνησης όπως λέει το ΠΑΣΟΚ,  η μια διαδρομή των είκοσι τελευταίων ετών.Μια διαδρομή για την οποία η αριστερά είχε ασκήσει θεμελιωμένη κριτική. Όταν έλεγε ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι διατηρήσιμο. Ότι υπάρχει σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό έλλειμμα. Ότι η χώρα επιλέγει μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε δανεικά και τσιμέντο. Ότι για κάθε ευρώ αύξησης του ΑΕΠ δανειζόμαστε δυόμισι. Τότε μας αγνοούσανε και ποντάρανε πολιτικά στο χρηματιστήριο και σε μεγάλες ιδέες με μπόλικη δόση ντόπινγκ και τσιμέντου.Τώρα πάνω σε αυτό το πραγματικό πρόβλημα, παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια ενώ κάποιοι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες.  Σε λίγο θα ζητάνε και τα ρέστα από την αριστερά. Όμως δεν οικοδομήσαμε εμείς την Ευρώπη που αντί να είναι κυματοθραύστης στην κερδοσκοπία, την επιτείνει και την πυροδοτεί. Δεν επιμένουμε εμείς σε ένα μοντέλο το όποιο είναι αδιέξοδο.Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, με συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει τον άλλο δρόμο. Υπάρχει αριστερή διέξοδος η οποία προϋποθέτει άλλες προτεραιότητες όπως η απασχόληση και η κοινωνική προστασία. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του προγράμματος σταθερότητας είναι τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων.
Η διεθνής εικόνα της χώρας ανησυχεί τον πρωθυπουργό. Και αναρωτιόμαστε, θεωρεί ότι την έχει προστατεύσει; Όταν αναπαράγει ένα κλίμα ότι οι αγρότες είναι διεφθαρμένοι, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τρώνε με χρυσά κουτάλια, ότι κανένας δεν πληρώνει φόρους. Τι περιμένει λοιπόν να συμβεί όταν πάει να διαπραγματευτεί; Είναι λογικό να πηγαίνει από σφαλιάρα σε σφαλιάρα.Για την κυβέρνηση δε φταίει το οικονομικό μοντέλο. Φταίνε οι κοινωνικές ομάδες. Αυτές πρέπει να πιεστούν. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να φέρνει την πίεση από έξω προς τα μέσα. Έρχεται και λέει στον κόσμο ότι οι κερδοσκόποι, η Κομισιόν και ΕΚΤ «θέλουν κι άλλο», κι άλλη ανεργία, κι άλλη ανασφάλιστη εργασία, κι άλλη διάλυση του ασφαλιστικού. Αυτό που όφειλε όμως να κάνει ήταν να πάει να πει έξω ότι εσείς μπορεί να θέλετε κι άλλο αλλά ο κόσμος στην Ελλάδα «δεν αντέχει άλλο». Και να κάνει συμμαχίες στην Ευρώπη. Γιατί δεν έχουμε μόνο εμείς πρόβλημα έχουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Ρωτάμε λοιπόν:
Θα διεκδικήσει ο Πρωθυπουργός συμμαχίες που θα πιέσουν για απ’ ευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, το λεγόμενο ευρωομόλογο;Θα διεκδικήσει, όχι την κατάργηση που λέμε εμείς, αλλά την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας όπως έλεγε προεκλογικά;Αλλάξτε κ. Παπανδρέου γιατί η πολιτική σας όχι μόνο δε θα μας κάνει υπερήφανους αλλά θα μας ταπεινώσει. Θα μας ταπεινώσει η ψηλή ανεργία που προβλέπουν οι υπουργοί σας και η ακραία φτώχια που έρχεται και κάνετε ότι δεν τη βλέπετε.

Ο Όσκαρ Λαφοντέν εγκαταλείπει βουλευτική έδρα και θέση προέδρου κόμματος Linke


Ο ηγέτης του γερμανικού σκληροπυρηνικού αριστερού κόμματος Linke, Όσκαρ Λαφοντέν, θα εγκαταλείψει τη βουλευτική έδρα του καθώς και τη θέση του προέδρου του κόμματος, καθώς πάσχει από καρκίνο.
Ο 66χρονος Λαφοντέν, πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς αριστερούς πολιτικούς στη χώρα του.
Το κόμμα του, Linke, ιδρύθηκε το 2007 και συνενώνει τους παλαιούς κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και Σοσιαλδημοκράτες που εγκατέλειψαν το κόμμα τους.
Το Νοέμβριο του 2009, ο Λαφοντέν υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη.


Πηγή:www.nooz.gr

Τους 111.499 έφτασαν οι νεκροί στην Αϊτή-193.891 τραυματίες

Οι νεκροί από το σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, έφτασαν στους 111.499, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Αϊτής, το οποίο κάνει λόγο για περισσότερους από 190.000 τραυματίες.
Ο προηγούμενος απολογισμός των αϊτινών αρχών έκανε λόγο για 75.000 νεκρούς και 250.000 τραυματίες μετά το σεισμό που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα.
Οι Αμερικανοί αναφέρονται σε 150.000 έως 200.000 νεκρούς. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως συνολικά έχουν επηρεασθεί τρία εκατομμύρια άνθρωποι.
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό των αϊτινών αρχών, 193.891 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης πως επλήγησαν περισσότερες από 55.000 οικογένειες και ότι σχεδόν 610.000 άνθρωποι στεγάστηκαν σε περίπου 500 πρόχειρους καταυλισμούς, τον περισσότερο καιρό σε δημόσιες πλατείες και σε αλάνες.
Περισσότερες από 11.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 32.000 υπέστησαν ζημιές.

Τερματίστηκαν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων 

Το Σάββατο, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση της Αϊτής τερμάτισε την αναζήτηση επιζώντων. Συνολικά, τουλάχιστον 132 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.
Την Παρασκευή, μια 84χρονη και ένας 22χρονος ανασύρθηκαν ζωντανοί, δέκα ημέρες μετά τον σεισμό.

Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό

Στο μεταξύ, ραδιοφωνικός σταθμός του Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσε ότι ένας μεγάλος μετασεισμός μπορεί να σημειωθεί στην Αϊτή το Σαββατοκύριακο και κάλεσε όσους κατοικούν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, να μείνουν αυτό το διάστημα στην ύπαιθρο.
Παρόλο που σεισμολόγοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί ένας σεισμός, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες 30 ημέρες υπάρχει πιθανότητα 90% να σημειωθεί στην Αϊτή νέος σεισμός μεγέθους άνω των 5 βαθμών.

«Ελλειψη συντονισμού» στην παροχή βοήθειας

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στην παροχή βοήθειας. 
   Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pays απέρριψε τις επικρίσεις περί του ότι ήταν «απών» μετά την καταστροφή, λέγοντας ότι έβγαινε καθημερινά έξω για να εκτιμήσει τις ζημιές.
Ερωτηθείς εάν η επέμβαση των ΗΠΑ στην Αϊτή αποτελεί ένα είδος κατάκτησης νεοαποικιακού τύπου, ο Πρεβάλ τόνισε ότι η χώρα του λαμβάνει «βοήθεια από πολλές χώρες, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Επίσης, είπε ότι έχουν ταφεί 70.000 νεκροί. «Βενζινάδικα ήδη έχουν περισσότερα καύσιμα από τις προηγούμενες ημέρες. Ορισμένες τράπεζες ήδη ξανάνοιξαν», ανέφερε ο πρόεδρος της Αϊτής.

Roberto Schmidt/AFP/Getty Images
Με δυσκολίες φτάνει το πόσιμο νερό από την ανθρωπιστική βοήθεια,ακόμη και στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς.

Πηγές:www.nooz.gr-AFP

Στα μπλόκα των αγροτών η Αλέκα Παπαρήγα

Περιοδεία στα μπλόκα των αγροτών θα πραγματοποιήσει σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χθες στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά κλειστά τα σπίτια».

To σημερινό πρόγραμμα της περιοδείας της γενικής γραμματέας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Στις 14:00 θα επισκεφθεί το μπλόκο του Κάστρου, στις 15.30 θα συναντηθεί με τους αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, στις 17.30 θα βρεθεί στο μπλόκο των Μικροθηβών και τέλος στις 18:30 θα επισκεφθεί το μπλόκο της Νίκαιας.

Χθες στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα επέρριψε ευθύνες για την αγροτική πολιτική και στην Ν.Δ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχετε πολιτική ευθύνη εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα, εφαρμόζετε πολύ καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, έχετε και ηθική ωστόσο, γιατί κι εσείς, επιτρέπετε στα παπαγαλάκια σας να συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς. Μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου.

Ακόμη ζήτησε να μην αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ως παράνομες, κατά τις υποδείξεις του Θ. Πάγκαλου.Επίσης η κα Παπαρήγα πρότεινε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, απαλλαγή της αγροτιάς «από τους μεγαλοβιομήχανους που της πίνουν το αίμα».

Τέλος Η κα Παπαρήγα, καταφέρθηκε εξάλλου και κατά του «ανήθικου διαχωρισμού» των αγροτών ανάμεσα σ’ αυτούς που το ασκούν κατά κύριο επάγγελμα και των υπολοίπων.«Αν πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους αλλάξετε τα φώτα. Αλλά από πού αντλείτε το δικαίωμα να απαγορεύετε σε κάποιον που δεν μπορεί να βγάλει το εισόδημά του, να γίνει σερβιτόρος, σκουπιδιάρης;» ρώτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.


Πηγή:www.enet.gr

Ή Βουλιάζουμε ή Βουλιάζουμε!Διαλέξτε!


ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


CITY PRESS

ΠΕΡΟΥ: Ποινικοποίηση του ιθαγένικου κινήματος



Ιθαγενείς υποστηρικτές της AIDESEP
Στην παρανομία εξαναγκάστηκαν να βγουν οι Σαούλ και Σερβάντο Πουέρτα, ηγετικά στελέχη της Πανεθνικής Οργάνωσης των Ιθαγένικων Λαών της Περουβιανής Αμαζονίας (AIDESEP), μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο εισαγγελέας κατ' εντολήν της αντιδραστικής κυβέρνησης του Προέδρου Αλαν Γκαρσία σε μια καταφανή ενέργεια ποινικοποίησης του ιθαγένικου κινήματος, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου τηςAIDESEP, Νταϊσί Σαπάτα.
Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Πουέρτο είχαν μεταβεί τον περασμένο Ιούνη στη Νικαράγουα μαζί με τον πρόεδρο της AIDESEP Αλμπέρτο Πισάνγκο όπου τους είχε παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο καθώς διώκονταν. Επέστρεψαν τον Οκτώβρη μετά τη συμφωνία που υπήρξε με την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει διάλογος με τους ιθαγένικους λαούς όσον αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περουβιανής Αμαζονίας. Εκμετάλλευση που είχε παραχωρηθεί με όρους υποταγής στις πολυεθνικές μέσω προεδρικών διαταγμάτων και νόμων στο πλαίσιο της «εναρμόνισης της ισχύουσας νομοθεσίας με τους όρους της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ» και προκάλεσε την εξέγερση των ιθαγενών. Εξέγερση που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλη και πνίγηκε στο αίμα με τη σφαγή στην Μπάγκουα τον Ιούνη. Η διεθνής κατακραυγή, αλλά και λαϊκός ξεσηκωμός, εξανάγκασε τότε την κυβέρνηση σε υποχώρηση.


Πηγή:Ριζοσπάστης

ΠΑΣΟκικές προκλήσεις




«Η Ελλάδα δε θα γίνει όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζητήματα εθνικής άμυνας ασκούνται από ιδιωτικούς μισθοφορικούς στρατούς, που τους είδαμε στην περίπτωση του Ιράκ. Σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις δυνάμεις κατοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ». Αυτά είπε προχτές στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Αν οι κορόνες του δεν αφορούσαν τις χιλιάδες ψυχές που χάνονται στα πεδία των ιμπεριαλιστικών μαχών, θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι. Ας μας πει όμως ο υπουργός μιας κυβέρνησης, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, προωθεί ταχύτατα την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα: Αφού στο Ιράκ υπάρχει «στρατός κατοχής», πώς γίνεται στο Αφγανιστάν, οι ίδιες δυνάμεις, στις οποίες μάλιστα συμμετέχει και η Ελλάδα, να βαφτίζονται «ειρηνευτικές»; Και με δεδομένη τη συγκεκριμένη δήλωση, αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι συνδράμοντας με κάθε μέσο την εισβολή στο Ιράκ, επί της ουσίας άνοιγε το δρόμο στην κατοχή της χώρας; ΠΑΣΟκική μέχρι το μεδούλι η προπαγάνδα του Μπεγλίτη, ο οποίος βυσσοδομεί πάνω στα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και προσβάλλει τη μνήμη του.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ELITE Προκήρυξη συμπαράστασης του "Ξ" που μοιράζεται σε γειτονιές της Αθήνας



Στον αέρα βρίσκονται από το Νοέμβρη οι 250 εργαζόμενοι στην υποδηματοποιία ELITE καθώς είναι απλήρωτοι για 3 μήνες. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας και δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι σε εργαζόμενους προμηθευτές και πιστωτές. Απέναντι σε αυτά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου και μπλοκάρισμα κάθε δραστηριότητας της επιχείρησης.
Εμπαιγμός
Όλη αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι βιώνουν τον εμπαιγμό τόσο από την εργοδοσία όσο και από την κυβέρνηση. Οι μεν εργοδότες δηλώνουν ανίκανοι να πληρώσουν τους χρωστούμενους μισθούς και ζητούν νέο δάνειο με κρατική εγγύηση. Η κυβέρνηση από την άλλη δεν δεσμεύεται ούτε για την καταβολή εκτάκτου επιδόματος 1000 ευρώ για το οποίο είχε δεσμευθεί το Δεκέμβρη. Είναι φανερό ότι μπορεί να γίνονται τριμερείς συναντήσεις (κυβέρνηση ? εργοδότες ? εργαζόμενοι) αλλά επί της ουσίας δεν φαίνεται να υπάρχει ορατή λύση μέσα από αυτές.
Ποια είναι η ELITE;
Η εταιρεία ELITE είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στο χώρο των υποδημάτων με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 1 εκ ζευγάρια παπούτσια το χρόνο. Την περασμένη μάλιστα χρονιά η εταιρεία έκανε άνοιγμα στο εμπόριο με 65 καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα και 11 στο εξωτερικό. Η εταιρεία έκλεισε το 2008 (τα στοιχεία για το 2009 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα) με κέρδη (προ φόρων) 400.000 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους εργαζομένους οι παραγγελίες της είναι σήμερα αυξημένες κατά 20 ? 30%. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Παρόλα αυτά όμως οι εργοδότες από τη στιγμή που οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της εταιρείας δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, 22/01/2010. Κυβέρνηση του λαού ή των Βρυξελλών;

Κυβέρνηση του λαού ή των Βρυξελλών;

Οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης απέδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση αλλά οι Βρυξέλλες ήρθαν στην εξουσία. Απέδειξαν επίσης ότι πάση θυσία πρέπει να βομβαρδιστούμε με κλίμα εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στη νέα οικονομική και κοινωνική επιδρομή.Η οικονομική και δημοσιονομική τρομοκρατία, η ζύμωση επί ένα τρίμηνο της ανάγκης κι άλλων θυσιών για να βγούμε από την κρίση, το ολοκληρωτικό οικονομικό αδιέξοδο του νεοφιλευθερισμού και η απειλή χρεοκοπίας της χώρας, οδήγησαν σε ένα νέο, σκληρότερο γύρο επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.Σε αυτές τις 100 μέρες η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έβγαλε πολλή βρώμικη δουλειά σε όφελος του κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των διεθνών οίκων. Είχε συμπαραστάτη στο έργο της την αμέριστη στήριξη των ελληνικών και διεθνών κέντρων εξουσίας, προβλήθηκε μάλιστα ως …φιλολαϊκή. Απόδειξη όμως για μια φιλολαϊκή ή αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι οι δηλώσεις στα μέγαρα, αλλά οι πράξεις: Μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη, αύξηση έμμεσων φόρων, καμιά αύξηση φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη, απόλυτη μείωση μισθών, προετοιμασία για τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πρόγραμμα κι άλλων ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2,5 δις €.

«Δεν υπάρχει σάλιο» για την κοινωνία. «Υπάρχουν 28 δις» για τις τράπεζες.

Ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους μας καλεί να γίνουμε και πάλι θύματα για την οικονομία (τους), κάνουν ότι δεν άκουσαν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, τη συστηματική φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή των πλούσιων, τα 28 δις που πριν λίγους μήνες χαρίστηκαν στις τράπεζες. Η κρίση για κάποιους είναι καταστροφή και για άλλους είναι ευκαιρία νέας κερδοφορίας.

Αϊτινός νεκρός από τις σφαίρες αστυνόμου, που νόμισε ότι έκλεβε ρύζι


Η αϊτινή αστυνομία πυροβόλησε δύο άνδρες που κουβαλούσαν πέντε σακιά ρύζι σκοτώνοντας τον έναν από τους δύο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.Στην σκηνή υπήρχαν κάμερες του CNN που έδειξαν τον έναν άνδρα να πεθαίνει και τον άλλο να είναι σοβαρά τραυματισμένος στην πλάτη από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι οι δύο άνδρες είχαν κλέψει τα πέντε σακιά ρύζι, αντίθετα όμως ο επιζήσας ύποπτος ανέφερε ότι τα σακιά είχαν πέσει στο δρόμο γιατί το φορτηγό που τα μετέφερε ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο οδηγός του οχήματος τους τα χάρισε.

Πάντως άνθρωποι που ήταν παρόντες στη σκηνή καθώς και μαγαζάτορες που τους γνώριζαν είπαν ότι οι δύο άνδρες δεν ήταν κλέφτες.

Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα του CNN ποιος τους έδωσε εντολή να πυροβολούν εάν υποπτεύονται ότι κάποιοι έχουν κλέψει στην ισοπεδωμένη από τον σεισμό πρωτεύουσα της Αϊτής με πάνω από δύο εκατομμύρια άστεγους και πεινασμένους πολίτες να περιφέρονται ανάμεσα στα χαλάσματα, φανερά θυμωμένοι από την πλήρη απουσία της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Πηγές:www.nooz.gr-CNN

"Μούδιασμα" Αθήνας από πρωτοβουλία Μπορίσοφ.Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με έλληνες αγρότες στα σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα


"Μούδιασμα" προκάλεσε στην ελληνική κυβέρνηση η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές με το Βούλγαρο πρωθυπουργό Mπόικο Μπορίσοφ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επί βουλγαρικού εδάφους.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημέρωσαν τον κ. Μπορίσοφ για τα αιτήματά τους, δίνοντάς του μάλιστα σχετικό φάκελο και του υποσχέθηκαν θα ανοίγουν για λίγες ώρες καθημερινά το σταθμό του Προμαχώνα, πράγμα που έγινε λίγο μετά τη συνάντηση. Παράλληλα, οι αγρότες ζήτησαν συγγνώμη για τα προβλήματα που προκαλούν.
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την επίλυση των αιτημάτων των αγροτών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας «Φόκους», ο Μπόικο Μπορίσοφ εξήγησε στους αγρότες ότι η πρωτοβουλία του για την αιφνιδιαστική του επίσκεψη «δε στρέφεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης».
Ακόμα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είχε την Πέμπτη επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι σήμερα συζήτησε και πάλι τηλεφωνικώς, για 30 λεπτά, με τον κ. Παπανδρέου, για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στη Βουλγαρία το κλείσιμο των συνόρων», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Φόκους».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε στους έλληνες αγρότες τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αγροτών που περιμένουν μέσα στις νταλίκες, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας, που οδήγησαν τη χώρα του να απευθύνει επίσημο αίτημα στην Κομισιόν να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία αγροτών την Κυριακή θα έχει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Χαμηλοί τόνοι

Η πρωτοβουλία αυτή του Βούλγαρου πρωθυπουργού προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας, αν και διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η συνάντηση αυτή ήταν εν γνώσει της ελληνικής πλευράς.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως τηρεί χαμηλούς τόνους και τονίζει ότι «υπήρχε και υπάρχει συνεχώς επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και δεν υφίσταται ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος.
Το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών, Τράικο Τράικοφ, με τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη και μια σειρά από φορείς για το θέμα του αποκλεισμού του Προμαχώνα.
Στο μεταξύ, πάνω από 6 μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία προσφυγής της Βουλγαρίας κατά της Ελλάδας για αποζημιώσεις λόγω των αγροτικών μπλόκων.

Πηγή:www.skai.gr