Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ενέργεια: Να ποια είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία





Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Όταν το 2008 η κυβέρνηση αποφάσιζε την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας οι διάφοροι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πανηγύριζαν. Σήμερα η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας) δηλαδή η κυβέρνηση, αποφασίζουν να κλείσουν τις δυο μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες παροχής.

Οι δύο εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER οι οποίες ελέγχανε το 8% της αγοράς (91% έχει η ΔΕΗ και 1% μικρότεροι πάροχοι) έχουν φεσώσει τη ΔΕΗ (που λειτουργεί ως διαχειριστής του δικτύου) με 67εκ ευρώ ενώ στο ΔΕΣΜΗΕ (δηλ. στο δημόσιο) έχουν χρέη αλλά 120εκ ευρώ (στοιχεία ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ).

Ταυτόχρονα η εισαγγελία ερευνά τα οικονομικά των 2 εταιρειών και τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία αφού φαίνεται ότι η εξαγορά και των 2 εταιρειών από την Ρώσο – Αραβικών συμφερόντων Worlwide Energy είναι ύποπτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μαθητής λυκείου στο Οχάιο των Η.Π.Α. άνοιξε πυρ στην καφετέρια του σχολείου του.


Chardon High- Φωτογραφία από το CNN.COM
Ένας μαθητής λυκείου άνοιξε πυρ μέσα στην καφετέρια του σχολείου του στο Τσάρντον του Οχάιο σκοτώνοντας ένα συμμαθητή του και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις, προτού παραδοθεί στην αστυνομία αφού τον κυνήγησε ένας από τους καθηγητές.
 
"Ένας μαθητής σκοτώθηκε", ανακοίνωσε ο Τίμοθι Μακένα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Τσάρντον. Άλλα τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες.

ΠΑΣΕΒΕ : Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό την 1η του Μάρτη.


Συγκέντρωση την Πέμπτη 1 του Μάρτη, στις 9 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και στις 8 το πρωί στον ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης



Ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζει την Πέμπτη, 1η του Μάρτη, η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί στην ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενώ διοργανώνει συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου). Συγκέντρωση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα, στις 8 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ.

Moody’s: Υψηλός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών για την Ελλάδα !

Συνεχίζοντας το δικό τους «παιχνίδι» στο χρηματιστήριο της κερδοσκοπίας, οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» την ελληνική οικονομία.


Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος σημειώνει ότι «ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας παραμένει υψηλός, ακόμη και μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που επιτεύχθηκε την προηγουμένη εβδομάδα».

Ανακοίνωση 26-2-12 του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών :Εμπρός για νέους αγώνες σε κάθε σχολή και έτος!


Συνάδελφε –ισσα,



            Με το νέο μνημόνιο που συναποφάσισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-τρόικα-πλουτοκρατία τσακίζουν το παρόν και το μέλλον σου. Πρέπει να πάρεις θέση. Έχεις ευθύνη. Μην δεχτείς να ισοπεδώνουν το παρόν και το μέλλον σου. Αν μείνεις στη γωνία θα έρθουν και άλλα!

Τα μέτρα-σφαγείο χτυπάνε πρώτα εμάς.

Οι μισθοί πείνας των 400ευρώ, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η ανεργία χτυπάνε πρώτα απ’ όλους τους νέους εργαζόμενους. Αν σήμερα δυσκολεύεσαι, εσύ και η οικογένεια σου, να τα φέρεται βόλτα με τα χαράτσια, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τους απλήρωτους λογαριασμούς, αύριο η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Σκοτάδι αποικίας απλώνουν στη χώρα οι ιμπεριαλιστές
Αντίσταση, ο δρόμος του λαού!

Σημαντικά, πράγματι, βήματα στην πορεία που έχει χαράξει ο ιμπεριαλισμός για τη χώρα και τον λαό μας σηματοδοτεί η απόφαση-ανακοίνωση της συνεδρίασης του Eurogroup, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, της 21/2. Δεν εννοούμε βέβαια ότι δόθηκαν «οριστικές» απαντήσεις στα ζητήματα της κρίσης που με ιδιαίτερη ένταση και ειδικό τρόπο τραντάζουν την Ευρωζώνη και την ΕΕ και προκαλούν κρίσιμα προβλήματα συνολικά στη δυτική συμμαχία. Τέτοιες «οριστικές» απαντήσεις δεν μπορούσαν, δεν υπήρχαν για να δοθούν. Μάλιστα το γενικό χαρακτηριστικό της σχετικής ανακοίνωσης είναι ακριβώς η μετάθεση στον χρόνο των ζητημάτων. Μετάθεση που υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα από τη στάση του ΔΝΤ που «θα ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις» σχετικά με ό,τι συγκεκριμένο κατέληξε η συνεδρίαση του Eurogroup, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δηλαδή όταν θα έχουν εξελιχθεί μια σειρά κρίσιμα βήματα για την υλοποίηση του PSI και τη στάση των «αγορών»…
Τα σημαντικά λοιπόν και συγκεκριμένα βήματα αυτής της απόφασης αφορούν δύο αλληλένδετα σημεία της. Το πρώτο είναι η κλιμάκωση των μεθοδεύσεων για τη διάσωση της είσπραξης του χρέους και όχι βέβαια για την περιστολή του, όπως αναίσχυντα ισχυρίζονται τα ντόπια ιμπεριαλιστικά φερέφωνα. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν όλες οι μανούβρες των χρονικών μεταθέσεων και διευθετήσεων που αποφασίζονται οι οποίες όμως ταυτόχρονα υπόκεινται στις αντιθέσεις μεταξύ των «δανειστών» -γι' αυτό και τώρα ακόμα η υλοποίηση του PSI δεν είναι ούτε βέβαιη ούτε ανέφελη. Το δεύτερο, που υπηρετεί με συνολικό -δηλαδή με πολιτικό- τρόπο τον στόχο που αναφέραμε προηγούμενα, είναι οι αποφάσεις αφενός για την «ενίσχυση της εποπτείας» της τρόικας και της task force στην υλοποίηση των αποφάσεων του μνημονίου και, αφετέρου, για τη νομοθετική κατοχύρωση στο ελληνικό πλαίσιο μέσα στους δύο επόμενους μήνες της πρόβλεψης ότι θα δίνεται απόλυτη προτεραιότητα από την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του χρέους. Μάλιστα αυτός ο νόμος αποφασίστηκε πως θα κατοχυρωθεί και συνταγματικά «το συντομότερο δυνατόν»!

Η μελέτη της Ιστορίας μάς βοηθά να έχουμε κριτήρια σταθερά για την επεξεργασία της στρατηγικής μας.


Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στη Φλώρινα, με θέμα την παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Β' τόμος 1949 - 1968


Μπορεί να ήταν δύσκολο το εγχείρημά μας για τη συλλογική μελέτη της Ιστορίας, με συζήτηση σε όλο το Κόμμα και τα όργανα της ΚΝΕ, όμως από την όλη διαδικασία αποδεικνύεται ότι ήταν και χρήσιμη και απαραίτητη, με αποτελέσματα που σίγουρα ήδη φαίνονται, πολύ περισσότερο θα φανούν στο μέλλον.
Μια κριτική που έγινε από κάποιους είναι «τι θέλουμε και τα συζητάμε αυτά τώρα, δεν αφορούν το παρόν, τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε» κ.λπ. Είναι βαθιά λαθεμένη άποψη. Η μελέτη της Ιστορίας μάς βοηθά να σκεφτόμαστε σωστά μαρξιστικά - λενινιστικά και για το σήμερα, να έχουμε κριτήρια σταθερά για την επεξεργασία της στρατηγικής μας, για εκτιμήσεις, για πρόσωπα και πράγματα.

Σκηνικό επέμβασης στη Συρία ...παρακάμπτοντας τον OHE(;) - Άρθρο από την εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος


Όλο και περισσότερο ξεκαθαρίζει το «τοπίο» σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, αφού εκείνο που τις καθορίζει ακόμη και στις λεπτομέρειές τους, είναι η άμεση ιμπεριαλιστική εμπλοκή, που μετά την «επιχείρηση Λιβύη» οργάνωσε και καθοδηγεί βήμα - βήμα την «επιχείρηση Συρία».


Εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν προς όφελος των σχεδιασμών τους, υπαρκτές εσωτερικές αντιθέσεις και προβλήματα του συριακού λαού καθώς και την εύλογη επιθυμία του για μια καλύτερη ζωή. Oικειοποιούνται πολιτικά τα υπαρκτά εσωτερικά προβλήματα, ενισχύουν πολιτικές παρατάξεις όπως είναι οι Aδελφοι Mουσουλμάνοι και κατασκευάζουν πολιτικούς φορείς, για τη διαδοχή της κυβέρνησης Ασάντ, την οποία έχουν φροντίσει να δαιμονοποιήσουν, όπως είναι το λεγόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, με στόχο την εγκαθίδρυσή τους στην εξουσία και τη μετατροπή της Συρίας σε εξάρτηση της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας.