Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Άνοιγμα Κουβέλη σε Παπανδρέου για συναίνεση με δεδομένο το Μνημόνιο !Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στις προτάσεις που θα υποβάλει η Δημοκρατική Αριστερά "θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας".

Του Φώτη Κουβέλη*
* Άρθρο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς στα "Επίκαιρα" που κυκλοφόρησε χθες



Ο φόβος των πολιτών, και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, είναι πραγματικός. Η ανασφάλεια γιγαντώνεται γιατί την αποτυχία της υστέρησης των εσόδων όλοι γνωρίζουν ότι αναπόδραστα, εφόσον διαρκεί το Μνημόνιο, θα την ακολουθήσει η γνωστή μέθοδος: δηλαδή η μείωση των δαπανών και η περιστολή των δαπανών, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική πρακτική, δεν θα συνεπάγεται περιστολή της σπατάλης, αποφυγή δαπανών από δυσλειτουργίες, από κακοδιαχείριση ή και έλλειψη ελέγχων, αλλά για μια ακόμη φορά θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πραγματικού εισοδήματος, μια και αυτό ορίζεται με μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κ. Πεταλωτής εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ικανοποιημένος για την «εκπλήρωση των στόχων» της κυβέρνησης. Καθημερινά έχουμε απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, λουκέτα σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, όντως θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι  που η ελληνική κοινωνία οδηγείται προς τον γκρεμό.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του Κ.Κ.Ε Σπύρου Χαλβατζή : Να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές προς τη χώρα μας

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών


Όπως επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η Ο.Δ. Γερμανίας οφείλει στη χώρα μας σε ονομαστικές αξίες του 1938, 7.500 εκ. € για το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις εξανάγκασαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν βεβαίως των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία μας υποχρέωσαν.
Αυτά, πέραν των αποζημιώσεων που οφείλουν προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος των κατοίκων της χώρας. Ενώ οφείλουν και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τους βομβαρδισμούς.
Συνολικά οι οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια €.

Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα-Η 15η Δεκέμβρη πρέπει να γίνει μέρα 24ωρης Πανευρωπαϊκής Απεργίας!


Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα


Την ίδια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ ετοιμάζουν το νέο πακέτο μέτρων σκληρής επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας η ίδια επίθεση εξαπολύεται σε όλη την Ευρώπη από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη την ήπειρο είναι κοινή. Παρά τις κατά τόπους διαφορές η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών εφαρμόζουν μία σκληρή πολιτική λιτότητας στο όνομα της καταπολέμησης του χρέους και των ελλειμμάτων. Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι καλούνται «να πληρώσουν το μάρμαρο» για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών κλπ. Η είσοδος άλλωστε και της Ιρλανδίας (του πάλαι ποτέ «κέλτικου τίγρη») στο μηχανισμό «στήριξης» ΕΕ–ΔΝΤ–ΕΚΤ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη είναι κοινό.

Παρέμβαση - διαμαρτυρία των Οικολόγων Πράσινων στη διαβούλευση για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Παρέμβαση και διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι στη δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε στον Πολύγυρο το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα μεταλλεία χρυσού στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάλογο για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και την αδειοδότηση των μεταλλείων χρυσού παίρνει μέρος και συναποφασίζει το απερχόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής. Πλήθος κατοίκων που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του τόπου τους συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, μέλη των Οικολόγων Πράσινων άνοιξαν στο χώρο της διαβούλευσης πανό με το σύνθημα Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ Κύπρου

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μεταφέρω στο συνέδριό σας τον εγκάρδιο συντροφικό χαιρετισμό του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.
Χαιρετίζουμε τους αγώνες σας, που έχουν αναδείξει το ΑΚΕΛ πρώτη πολιτική δύναμη της Κύπρου, με κορυφαία κατάκτηση την εκλογή του σ. Δημ. Χριστόφια στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα, το κόμμα σας αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας Αριστεράς.
Πρότυπο ενότητας, αγωνιστικότητας και σύγχρονης αποτελεσματικής παρέμβασης σε δύσκολες εποχές.
Το συνέδριό σας συμπίπτει με τα 50 χρόνια της Κυπριακής ανεξαρτησίας. Γιορτάζουμε μαζί σας, τιμώντας τους πολύχρονους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του Κυπριακού λαού, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ


Εκ μέρους των μελών και στελεχών του ΚΚΕ απευθύνουμε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μας στους αντιπροσώπους του 21ου συνεδρίου του Κόμματός σας. Ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΑΚΕΛ, ανάμεσα στους κομμουνιστές της Ελλάδας και της Κύπρου, υπάρχουν ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί, που επιβεβαιώνονται καθημερινά στους κοινούς μας αγώνες.
Με την ευκαιρία της παρουσίας μας εδώ θέλουμε να επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή θέση του Κόμματός μας σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, που αποτελεί διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα που διεξάγει το ΑΚΕΛ για μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Οι σοσιαλιστές της λιτότητας-Νέο μανιφέστο από το Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος ζητεί από τον κ. Παπανδρέου τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου .

Μανιφέστο Παναγιωτακόπουλου κατά... πάντων στο ΠΑΣΟΚ!


Νέο μανιφέστο από το Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος ζητεί από τον κ. Παπανδρέου τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική. Ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν ταιριάζουν στο ΠΑΣΟΚ και συνεχώς γίνονται όλο και πιο συντηρητικές, κατ’ εντολή της τρόικας.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος επιτίθεται προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «το οικονομικό επιτελείο οδηγεί τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο της απαξίωσης, της πολιτικής μετάλλαξης, του διαζυγίου με τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά τους στήριξαν». Συγκρίνει την οικονομική πολιτική με τις «μονεταριστικές πολιτικές της δεκαετίας του ‘80» και κάνει λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης», προκειμένου να αποδείξει ότι έχει διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στις εντολές της τρόικας.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ :Επικίνδυνη κλιμάκωση από τους ιμπεριαλιστές. Η ΛΔ Κορέας προειδοποιεί ότι θα απαντήσει και πάλι αν υπάρξει νέα προβοκάτσια, όπως αυτή της περασμένης Τρίτης-Γκάφα της επίδοξης υποψήφιας Προέδρου των Η.Π.Α Σάρα Πέιλιν που δήλωσε συμπαράσταση στην ...ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ !

Tην κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και όχι την εκτόνωσή της πήρε χτες η κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ.
Πολεμικά πλοία της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ συρρέουν στην περιοχή

Πρώτα, ανακοίνωσε τη σημαντική αύξηση των δυνάμεων του στρατού σε πέντε νησιά (συμπεριλαμβανομένου του Γεονπγεόνγκ, όπου σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο ανταλλαγής πυρών την περασμένη Τρίτη) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη ΛΔ Κορέας. Επειτα, επέμεινε στο δήθεν «ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα» που θα στείλουν στη γείτονα οι νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές που ξαναρχίζουν την Κυριακή και ολοκληρώνονται την Τετάρτη με τη συμμετοχή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «USS George Washington». Επιπλέον, δέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Κιμ Τάε Γιανγκ, έπειτα από τις επικρίσεις που έγιναν σε βάρος του για την «καθυστέρηση» που παρατηρήθηκε στην απάντηση του νοτιοκορεατικού στρατού απέναντι στα βορειοκορεατικά πυρά...

Αρνούνται ότι προσφεύγουν στο μηχανισμό διάσωσης Ισπανία - Πορτογαλία


Η Πορτογαλία όπως και η Ισπανία διέψευσαν σήμερα δημοσιεύματα που θέλουν την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
Η Πορτογαλία διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δέχεται πιέσεις από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland η πλειονότητα των κρατών μελών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ πιέζουν την Πορτογαλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας και να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ -Απάντηση με νέα 48ωρη απεργία

Μέχρι την Κυριακή δε θα λύσει κάβος. Εμπρακτη η αλληλεγγύη εργατών της στεριάς, της νεολαίας, των μικρών ΕΒΕ, των γυναικών
Με νέα 48ωρη απεργία που αρχίζει να μετρά από σήμερα Παρασκευή τα ξημερώματα, οι ναυτεργάτες παραμένουν αταλάντευτα στους καταπέλτες των πλοίων, δίνοντας, με τη δύναμη της έμπρακτης αλληλεγγύης των εργατών της στεριάς, της νεολαίας, των μικρών ΕΒΕ, των γυναικών, που ενισχύουν τις απεργιακές ναυτεργατικές φρουρές σε όλα τα λιμάνια, έναν αποφασιστικό αγώνα για να αποκρούσουν την άνευ προηγουμένου επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο για την αύξηση της κερδοφορίας του επιδιώκει πλέον να σαρώσει το σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Οι ναυτεργάτες, με το βάρος της οργάνωσης του αγώνα να έχουν αναλάβει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, παλεύουν για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μπάρκο, διεκδικούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

K.K.E : Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για το υπουργικό συμβούλιο 25/11/2010

Είναι μεγάλο ψέμα και αποπροσανατολισμός των εργαζομένων ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, με τη συναίνεση της ΝΔ, υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Εκτός από απολύσεις και μειώσεις των μισθών, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλο το λαό, θα κάνουν πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με το δημόσιο που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και με τις ιδιωτικοποιήσεις που προώθησαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Το «ενοχλητικό» Σίγμα-Το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι βγαλμένο από βιβλίο οδηγιών του ΔΝΤ...


Αναδημοσίευση από το www.topontiki.gr , του Δημήτρη Μυ

Στο υπουργικό συμβούλιο (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός, μαζί με την λεπτομερή περιγραφή των σκληρών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνησή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, προειδοποίησε τους υπουργούς του να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν με πυγμή τις κοινωνικές αντιδράσεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι έτοιμη όχι μόνο να συντρίψει το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και κάθε αντίδραση.
Το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι βγαλμένο από βιβλίο οδηγιών του ΔΝΤ . Πρόκειται για τις θεραπείες σοκ μέσα από τις οποίες απορρυθμίζονται οι οικονομικές- κοινωνικές δομές για να οικοδομηθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των πολυεθνικών.
Αυτά που ακολουθούν για το επόμενο εξάμηνο είναι τα εξής:

Καταλήψεις σε βρετανικά πανεπιστήμια-30 Νοεμβρίου οι επόμενες κινητοποιήσεις.


Από την τελευταία διαδήλωση φοιτητών στο Λονδίνο- Photograph: Dan Kitwood/Getty Images

Οι καθιστικές διαμαρτυρίες και οι καταλήψεις συνεχίζονται σε πολλά βρετανικά πανεπιστήμια στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη και στο Κάρντιφ, ενώ οργανώνεται και νέα ημέρα δράσης για τις 30 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι μιας "συντονιστικής επιτροπής για την αντίσταση" κάλεσαν σε μια νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης την ερχόμενη Τρίτη κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο Λονδίνο, περίπου πενήντα φοιτητές πέρασαν τη νύχτα "με ηρεμία" στο κεντρικό κτίριο του UCL (University College London), σύμφωνα με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου. Εβδομήντα φοιτητές εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί την κατάληψη στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ -Σαν φωτιά εξαπλώνεται η χολέρα-Τουλάχιστον 1.410 οι νεκροί.


Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την χολέρα στοιβάζονται έξω από τα νοσοκομεία

Η απόγνωση και ο τρόμος από την επιδημία χολέρας που εξαπλώνεται σαν φωτιά, αλλά και από την πλήρη εγκατάλειψη εκατομμυρίων πληγέντων του σεισμού της 12ης του Γενάρη έχει μετατραπεί για τα καλά σε οργή. Η λαϊκή οργή εκδηλώνεται με διαδηλώσεις ενάντια στη λεγόμενη «αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή» (Minustah) - την κατοχική δηλαδή δύναμη που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Αριστίντ το 2004 - και με απαίτηση να αναβληθούν οι εκλογές της Κυριακής.
Ουκ ολίγες φορές οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών υποδέχονται τους υποψηφίους με πέτρες και οι ταραχές δε λείπουν. Δύο νεκροί είναι το αποτέλεσμα της περιοδείας αντιπροσωπείας του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Ζουντ Σελεστίν στην πόλη Ζερεμί της επαρχίας Γκραντ Ανς. Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν αποκαλύπτουν τι ακριβώς συνέβη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν εναντίον της αντιπροσωπείας, ενώ κάποιες άλλες, λίγο αργότερα, έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Σελεστίν και του υποψηφίου Τσαρλς Χένρι Μπέικερ.
Στο μεταξύ, επισήμως ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας έχει φτάσει τους 1.410, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, και αυτός των κρουσμάτων μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως 70.000 αντί των 50.000 που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.