Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

100 μέρες ΠΑ.ΣΟ.Κ :o(

CITY PRESS
ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ-ΕΘΝΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανακοίνωση Ανανεωτικής Πτέρυγας: Ευρεία αυτοδιοικητική σύσκεψη εν όψει Θεματικού Συνεδρίου Αυτοδιοίκησης


Εν όψει της σύγκλησης του Θεματικού Συνεδρίου Αυτοδιοίκησης, που έχει αποφασιστεί  η οργάνωσή του από το κόμμα μας,  η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ του ΣΥΝ συγκάλεσε την Κυριακή (10/01/10) στην Αθήνα,  ευρεία Αυτοδιοικητική Σύσκεψη  με την παρουσία δημάρχων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, επικεφαλής δημοτικών κινήσεων για την επεξεργασία και διαμόρφωση των απόψεών της, οι οποίες επιδιώκει να συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ΣΥΝ και του ευρύτερου χώρου...

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο MEGA και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη & Γ. Οικονομέα




Για το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης»
«Εμείς προ πολλού έχουμε πάρει θέση, είτε λεγόταν «Καποδίστριας 2» είτε «Καλλικράτης». Είμαστε ριζικά αντίθετοι, όχι τόσο γιατί μετράμε τον αριθμό των δήμων, δεν είναι ζήτημα διοικητικό και οργανωτικό, αλλά γιατί με αυτό το μέτρο επιχειρείται η ισχυροποίηση του κράτους. Διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Πάμε, δυστυχώς, για ανεξαρτητοποίηση των μονάδων, των σχολείων, των νοσοκομείων, ίσως σε δεύτερη φάση. Μιλάμε επίσης για μία πολιτική η οποία θα ανοίξει τους δρόμους οι επιχειρηματίες να μπουν μέχρι εκεί που δεν είχαν μπει έως τώρα σε όλο τον τομέα, σε όλο το εύρος και το βάθος των δραστηριοτήτων».
Δεν είναι εκλεγμένοι;
«Επίσης, η κρατική στρόφιγγα, θα κλείσει ασφυκτικά. Η τοπική φορολογία θα είναι η πηγή της χρηματοδότησης, ενώ από την άλλη μεριά τα διάφορα ποσά, που θα κατανέμει ο κρατικός προϋπολογισμός ή η κοινότητα στην περιφέρεια, θα τα ρουφάνε κυριολεκτικά, τα υποκαταστήματα των μεγάλων επιχειρηματιών.
Η αντίθεσή μας δεν είναι «γιατί τα όρια είναι εδώ» και το πού είναι η έδρα του δήμου. Δεν θα είναι τέτοια αντίδραση, θα παρέμβουμε και για τα κριτήρια της ένωσης, αλλά δεν είναι το κυριότερο αυτό. Η αντίδρασή μας θα συνδυαστεί με την πάλη για το μεροκάματο, για τις συντάξεις, για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια. Φυσικά θα έχει και ειδικές δραστηριότητες, αλλά θα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του ΦΠΑ, που είναι δραματική κατάσταση, διότι τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το νερό, τα φάρμακα θα ανέβουν στο 15% και θα πέσουν από το 19 στο 15% κάποια τα οποία δεν τα καταναλώνει πλατιά ο λαός».


Για τους ελεγκτές της ΕΕ
«Γιατί τους πείραξε που ήρθαν οι ελεγκτές και μάλιστα ήρθαν αφ' υψηλού; Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο κ. Καραμανλής, έχουν δεχτεί το εξής: Ότι η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας.
Είναι υπό έλεγχο και υπό επιτήρηση, όταν χρειάζεται. Γιατί τους πείραξε που έστειλαν τους ελεγκτές, και ήρθαν οι υπάλληλοι και έβαλαν τους υπουργούς απέναντι; Αυτό το δέχονται. Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι που παίζουν. Και ξέρετε γιατί το δέχονται; Γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουν να είναι μέσα σε αυτό το κλαμπ, διότι η συμμετοχή σε αυτό το κλαμπ συμβάλει στην στήριξη των λίγων».


Για την πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου
«Πρώτον, όταν ο κ. Κύρκος μιλάει για εθνική συνεννόηση, για συναίνεση κτλ, δεν εννοεί σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς θέλει να αποκλείσει -και καλά κάνει και το αποκλείει, και εμείς αποκλείουμε τον εαυτό μας- μια ριζοσπαστική, αγωνιστική, λαϊκή γραμμή. Εθνική συνεννόηση σημαίνει καθόμαστε κάτω και κάνουμε έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό με αυτούς που ευθύνονται για τα λαϊκά προβλήματα. Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι μια γραμμή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια υιοθετεί ο χώρος.  Δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος. Αυτή την γραμμή, όπως ξέρετε, την έχουμε πολεμήσει και ευτυχώς την πολεμήσαμε έγκαιρα, γιατί δεν θα ωφελούσε καθόλου τον τόπο να υπήρχε ένα ΚΚΕ ροζ».


Για τις «100 μέρες» διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού
«Είναι συνεπής, αυτό ήταν το πρόγραμμά του. Οι υποσχέσεις του ήταν μπαγιάτικα ψίχουλα, ούτε καν οι τυπικές προεκλογικές υποσχέσεις. Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γι' αυτό εμείς είπαμε: Έρχεται θύελλα».




Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό


Ημερομηνία Έκδοσης: Ιανουάριος 11, 2010

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, μεταξύ των οποίων και ο τάφος του αείμνηστου πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. Σε μια κρίσιμη φάση για την Κύπρο, φάση κατά την οποία ο κυπριακός λαός χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και ομαλότητα στο εσωτερικό μέτωπο, τέτοιες απεχθείς πράξεις, όποια κίνητρα και εάν έχουν, προκαλούν ζημιά. Ευελπιστούμε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως για να σταματήσει η όποια αναστάτωση έχει προκληθεί. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς όλες τις οικογένειες των οποίων οι τάφοι των οικείων τους έχουν υποστεί ζημιές.

Αθήνα, 11/1/2010- Το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη


Το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τέτοιου είδους ενέργειες πραγματοποιούν μόνο όσοι θέλουν να βλάψουν την εθνική συνοχή και τους εργατικούς ταξικούς αγώνες. Ο ελληνικός λαός όπως απέδειξε στο παρελθόν αλλά αποδεικνύει και σήμερα δεν τρομοκρατείται από τέτοιου είδους προβοκατόρικες ενέργειες. Σήμερα που καταστρατηγούνται από τη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ, την ΕΕ τα εργατικά - εργασιακά δικαιώματα, η δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία και περίθαλψη, η πολιτισμική ταυτότητα της χώρας είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ η συσπείρωση και η ενότητα των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων σε ένα νέο ΕΑΜ ώστε να μην περάσουν τα άνομα σχέδια των Βρυξελλών και της Κυβέρνησης.



Ρατσιστική επίθεση στους Αμπελόκηπους





Το μεσημέρι της Κυριακής 10/1, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την κίνηση  «Απελάστε το ρατσισμό» 7ου διαμερίσματος, 30 άτομα με καλυμμένα πρόσωπα,  εισέβαλαν στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, πέταξαν φυλλάδια με συνθήματα τύπου:  «τέλος στη μετανάστευση», «φτάνει πια με τους μετανάστες» κλπ κι ύστερα σπατάλησαν μπόλικο σπρέι στους γύρω τοίχους. Αφού αποκάλεσαν τέλος, προδότες τους διοργανωτές, αποχώρησαν συντεταγμένα. Ένας μάλιστα από τους εισβολείς κινηματογράφησε με κάμερα τη δράση των ομοϊδεατών του και  μετά από λίγο ανέβασε με καμάρι το «έργο» του στο διαδίκτυο.
Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 12 και στο χώρο παρευρίσκονταν  πάνω από  20 έλληνες αντιρατσιστές και μετανάστες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά. Ευτυχώς η ψυχραιμία που επέδειξαν οι παρευρισκόμενοι συντέλεσε  στο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η προσέλευση για την εκδήλωση πάντως, συνεχίστηκε και μετά την επίθεση. Εννοείται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αντιρατσιστική διάθεση.
Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση βίας που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο επιθέσεων του τελευταίου χρόνου (Ν. Κόσμος, Άγιος Παντελεήμονας κ.α). Παράπονα εξέφρασαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και για τη στάση της αστυνομίας. «Νωρίς το πρωί, ήρθαν να μας ενημερώσουν ότι θα ήταν εκεί για την …προστασία μας» είπαν. «Κατά τη διάρκεια της επίθεσης όμως ήταν εξαφανισμένοι και η πρώτη τους απάντηση στη συνέχεια, ήταν ότι δεν είδαν κανέναν να εισβάλει στο χώρο». Κατόπιν αυτών, η κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» προσανατολίζεται σε νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας…
Πηγή:www.topontiki.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ K.K.E : Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από το κλείσιμο των Τεμπών


Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Βαρύτατες είναι οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη και τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που προκλήθηκαν. Ευθύνες που δε μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση της κακοκαιρίας.
Οι ευθύνες δεν περιορίζονται στην παράδοση - παραχώρηση για κατασκευή, διαχείριση και ληστρική εκμετάλλευση βασικών οδικών αξόνων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και στο μη έλεγχο αν αυτές παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.  Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις όφειλαν να έχουν εξασφαλίσει την οδική ασφάλεια, να έχουν στις προτεραιότητές τους την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τους φυσικούς κινδύνους.
Ευθύνες υπάρχουν και για την κατάσταση των παρακαμπτήριων οδών που δε μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της τεράστιας κυκλοφορίας και δεν αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση, σε περίπτωση χιονόπτωσης ή κατολισθήσεων και άλλων ζημιών που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να υποστούν.
Πέρα των γενικότερων συνεπειών έχουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης δεκάδες μικρές επιχειρήσεις στην κοιλάδα των Τεμπών και στην ευρύτερη περιοχή και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σ' αυτές βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. Πολλοί εργαζόμενοι της περιοχής, για να φτάσουν στη δουλειά τους επιβαρύνονται καθημερινά (για ταξί και τρένο). Μεγάλη είναι η επιβάρυνση αγροτών, κτηνοτρόφων και καταστημα-ταρχών λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, εφοδίων και εμπορευμάτων τους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα έχουν προγραμματιστεί για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας της εθνικής οδού μέσω Τεμπών και με βάση ποιο χρονοδιά-γραμμα ενεργούν; Ποιο σχεδιασμό έχουν για την ανάπτυξη των παρακαμπτήριων οδών.
Εάν θα εξασφαλίσουν το εισόδημα όσων θίγονται από την υπάρχουσα κατάσταση και αν θα ανασταλούν και για ποιο διάστημα οι οφειλές τους;




Ο βουλευτής
Αντώνης Σκυλλάκος

Κ.Κ.Ε:Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το ψέμα και η εξαπάτηση. Ενώ προωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που επιθυμούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, προκειμένου να ληστέψουν ακόμα πιο πολύ το λαό, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με απατηλά συνθήματα και κούφιες διακηρύξεις να τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκά.

Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του «Καποδίστρια ΙΙ», που τώρα τον βαφτίζει «Καλλικράτη», το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλοντας πλήρως την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της. Για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών, για την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών.

Για τους παράνομους μετανάστες,τείχος στα σύνορα με την Αίγυπτο θα χτίσει το Ισραήλ



Την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με την Αίγυπτο για την «ασφάλεια της χώρας» ανακοίνωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ.Νετανιάχου. Την ίδια στιγμή, τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε επίσης σχέδια για την εγκατάσταση αυξημένων μέσων παρακολούθησης στα σύνορα με την Αίγυπτο, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο παράνομων μεταναστών και ενόπλων στη χώρα.
«Πήρα την απόφαση να κλείσω τα νότια σύνορα του Ισραήλ στους παρείσακτους και τους τρομοκράτες. Αυτή είναι μια απόφαση στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση του εβραϊκού και δημοκρατικού χαρακτήρα του Ισραήλ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπ.Νετανιάχου.
Χιλιάδες Αφρικανοί και άλλοι μετανάστες εισέρχονται στο Ισραήλ από τα σύνορα με την Αίγυπτο, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.
Ο Μπ.Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, αλλά τόνισε: «δεν μπορούμε να αφήσουμε δεκάδες χιλιάδες παράνομους εργάτες να εισέλθουν στο Ισραήλ από τα νότια σύνορά μας και να πλημμυρίσει η χώρα με παράνομους αλλοδαπούς».
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατασκευάζει φράκτη γύρω και μέσα στη Δυτική Όχθη, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
Τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ο αρχηγός του ριζοσπαστικού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές.

Οι τρείς άνδρες ήταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ίδια η οργάνωση, αναφέροντας ότι ήταν μέλη των Ταξιαρχιών αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών είναι ένας διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο Αουάντ Αμπου Νουσέιρ, ο οποίος, σύμφωνα με το Ισραήλ «ήταν πίσω από δεκάδες επιθέσεις με πυροβόλα και εκρηκτικά».

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι Παλαιστίνιος ένοπλος «ετοιμαζόταν να ρίξει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ».

«Δεν θα ανεχτούμε τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και θα απαντάμε με την ίδια σκληρότητα όπως τώρα» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.



Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ



Η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στος τοπικές και περιφερειακές εκλογές


Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2010 , Δελτίo Τύπου
  • Προτεραιότητα τα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα για πράσινες πολιτικές
  • Ευρύτερες συνεργασίες με βάση προγραμματικές συμφωνίες
  • Όχι προνομιακές σχέσεις  σε κεντρικό επίπεδο με ένα κόμμα
  • Δήμοι πρότυπα πράσινης πολιτικής
  • Πράσινοι  συνδυασμοί σε όλες τις περιφερειακές  εκλογές ή συνεργασίες  με κέντρο πράσινες προτάσεις.
    Οι Οικολόγοι  Πράσινοι επιδιώκουμε οι δημοτικές και περιφερειακές  εκλογές να γίνουν πεδίο συζήτησης και ενίσχυσης των αλλαγών που απαιτούνται:
    • στη λειτουργία, οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και τη βιωσιμότητα,
    • στη συμμετοχή των πολιτών για τη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν,
    • στην κοινωνική αλληλεγγύη,
    • στον επαναπροσανατολισμό των τοπικών πολιτικών στην προστασία του περιβάλλοντος, της πράσινης οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και για την επανεξέταση των δημοτικών και περιφερειακών πολιτικών υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.
    • στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς σε αυτοδιοικητικό επίπεδο
    Κατά  προτεραιότητα, επιδιώκουμε τη δημιουργία και στήριξη ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων με κέντρο τις πράσινες πολιτικές ώστε να αλλάξουν οι πολιτικές σε τοπικό επίπεδο.
    Είμαστε θετικοί σε ευρύτερες συνεργασίες  στη βάση προγραμματικών συμφωνιών- χωρίς όμως να έχουμε προνομιακές  σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο με κάποιο κόμμα - για να προωθηθούν βαθιές αλλαγές στις διοικήσεις  δήμων που έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις για διαφάνεια, συμμετοχική δημοκρατία, και πολύ περισσότερο για προστασία περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη και ανάπτυξη της πράσινης και κοινωνικής οικονομίας.
    Οι Οικολόγοι  Πράσινοι θα επιδιώξουμε να ενισχυθούν κινήσεις πολιτών και να αναδειχθούν Δήμοι ως πρότυπα πράσινης τοπικής πολιτικής, οργάνωσης, και συμμετοχής των πολιτών.
    Οι Οικολόγοι  Πράσινοι επιδιώκουμε την συμμετοχή πράσινων συνδυασμών σε όλες τις περιφερειακές εκλογές ή συνεργασιών σε κάποιους συνδυασμούς σε περιφέρειες που όμως θα έχουν στο κέντρο της πολιτικής τους τις πράσινες προτάσεις.

    Το  Πανελλαδικό Συμβούλιο 10/1/2010

    Οι καλοί θα επιβιώσουν


    Όλοι οι καλοί χωράνε σε αυτό τον πλανήτη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της California, που ανέπτυξαν μια θεωρία αντίθετη από αυτήν του Darwin. Στην ουσία ανέλυσαν πώς η φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ευνοεί τους καλούς, συνεργάσιμους και δοτικούς ανθρώπους και πώς οι κακοί άνθρωποι με εγωιστική συμπεριφορά έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης. Για να επιβιώσουμε θα πρέπει να είμαστε καλοί άνθρωποι, να βοηθάμε τους γύρω μας και όχι να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Μπορεί να ακούγεται «χριστιανικό» όμως οι επιστήμονες δεν βασίζουν το σκεπτικό τους σε θρησκευτικού χαρακτήρα επιχειρήματα.
    Αντί λοιπόν για το περίφημο motto “the survival of the fittest” του Darwin, ο καθηγητής Dacher Keltner, υποστηρίζει μαζί με την ομάδα του το “survival of the kindest”. Μάλιστα εξηγεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι καλοί για να φροντίζουν τα βρέφη τους που είναι πιο ευάλωτα και λιγότερο ανεξάρτητα από τα μωρά άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου. Αν δεν φροντίζαμε και δεν προστατεύαμε τα μικρά μας, το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί όπως άλλα. Ακόμα και ο Darwin είπε κάποτε ότι «η συμπόνια είναι το ισχυρότερο ένστικτό μας». Αυτή η έμφυτη καλοσύνη, υπάρχει πλέον σαφής ένδειξη ότι βρίσκεται στα γονίδιά μας. Άνθρωποι που έχουν το δέκτη oxytocin στα γονίδιά τους έχουν μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων των άλλων και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εντάσεις. Αυτή η ορμόνη, γνωστή ανεπίσημα και ως «ορμόνη του εναγκαλισμού», εκκρίνεται στο αίμα και τον εγκέφαλο, όπου προωθεί την κοινωνικότητα, το ρομαντισμό και την στοργικότητα. Εκτός από αυτή, ένα είδος νευρικού ιστού (vagus) που ελέγχει το ρυθμό αναπνοής και συνδέει όλα τα όργανα μεταξύ τους, μας βοηθάει να καλμάρουμε και να επικοινωνούμε σωστά.
    Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι όσο πιο γενναιόδωροι είμαστε τόσο μεγαλύτερο σεβασμό και επιρροή στους άλλους έχουμε. Σε πείραμα που έγινε πρόσφατα, δόθηκαν χρήματα σε κάποιους ανθρώπους για πράξεις κοινής ωφέλειας. Οι πλέον γενναιόδωροι ήταν τελικά αυτοί που έλαβαν τη μεγαλύτερη αναγνώριση. Αυτοί που σκέφτονται εγωιστικά κερδίζουν μόνο μίσος και δυσαρέσκεια ενώ οι καλοί βλέπουν σταδιακά το status τους να βελτιώνεται. Αυτή την άποψη ενισχύουν και οι υπέρμαχοι της «Θετικής Ψυχολογίας», της σχολής ψυχολόγων που μελετάει την ανθρώπινη αισιοδοξία και προσαρμοστικότητα. Η Christine Carter, διευθύντρια του “Greater Good Science Center” και δημιουργός της ιστοσελίδας Science for Raising Happy Kids, εξηγεί πώς μπορούμε να αναθρέψουμε παιδιά με καλά ένστικτα. Εξηγεί ότι αρκετοί γονείς απομακρύνουν τα παιδιά τους από δραστηριότητες που καλλιεργούν μέσα τους τη διεκδίκηση και τον ανταγωνισμό. Βρέθηκε λοιπόν ότι παιδιά που μεγαλώνουν με αξίες όπως η ευγνωμοσύνη και οι γενναιοδωρία είναι πιο χαρούμενα από τα άλλα. Κατ΄ επέκταση βρέθηκε ότι είναι πιο χαρούμενοι και οι γονείς.
    Στα κολλέγια και πανεπιστήμια, βρέθηκε επίσης ότι οι φιλίες φοιτητών από διαφορετικές πατρίδες, κάνουν πολύ πιο ευχάριστη την εμπειρία της φοίτησης. Σε αυτούς τους μαθητές παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά κορτιζόλης στο αίμα, μιας ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα πάνε καλά στα μαθήματα και να εξασφαλίσουν στο μέλλον περισσότερα εφόδια και υψηλότερο status.

    Πηγή OTENET Portal - Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα