Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ για την 1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


Ενώ η συμβολή των νέων Θεραπειών  και Φαρμάκων είναι καθοριστική σε παγκόσμιο επίπεδο στη σταθεροποίηση της επιδημίας και τη μείωση των θανάτων.Την ίδια ώρα που τα προγράμματα πρόληψης φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς στη Νότια Αφρική η χρήση προφυλακτικών από την πρώτη επαφή έχει φτάσει, από το 31,3% που ήταν το 2002, στο 64,8% το 2008. Έτσι, σε πολλές χώρες της Αφρικής οι θάνατοι οι οποίοι συνδέονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 29% από το 2002, ενώ έχει μειωθεί και το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό στην υποσαχάρια Αφρική, κυρίως στην Τανζανία, την Ζιμπάμπουε και στο γυναικείο πληθυσμό της Ζάμπιας.
Στη χώρά μας κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Λες και δεν συνεχίζεται η ανοδική τάση – για άλλη μια χρονιά – στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα έχουμε αύξηση της συχνότητας μόλυνσης νεαρών γυναικών και το αδιανόητο γεγονός ότι δύο στους πέντε νέους έχουν ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη.Σύμφωνα δε με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού «Health Consumer Power house» η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 29 Ευρωπαϊκών χωρών  σε ότι αφορά τη συνολική πολιτική απέναντι στην ασθένεια.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική.Απαιτούνται αμέσως μέτρα και όχι επετειακές παρεμβάσεις.Επιτέλους Ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης.Επιτέλους, Οργανωμένη σε πολλαπλά επίπεδα Αγωγή Υγείας για όλο τον πληθυσμό (γενικός πληθυσμός, σχολεία, ειδικές ομάδες, μετανάστες, φυλακές).Επαρκής χρηματοδότηση ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ε.Ε.Κ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009

Κυριακή 6 Δεκέμβρη
Όλοι στην πορεία για το ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη
Συγκεντρώσεις

ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 1.30 μμ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στη ΝΔ


Η ΝΔ δεν μπορεί να αποκτήσει φιλολαϊκή πολιτική με καμία αλλαγή στην ηγεσία της ούτε με τη συμμετοχή της βάσης της στην εκλογή της. Ήταν και θα είναι κόμμα της πλουτοκρατίας, όπου συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει ικανότητα να την υπηρετήσει καλύτερα από την θέση της κυβέρνησης. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κανείς από τους υποψήφιους δεν διαφοροποιήθηκε από την στρατηγική που είχε η ΝΔ ως κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αποφύγουν την επιδείνωση της ζωής τους, να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ελπίζοντας σε αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων της πλουτοκρατίας και στην εναλλαγή τους στην κυβέρνηση. Χρειάζονται, και μπορούν να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και εξουσία, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών. 

Η οικονομική κρίση και οι ενδοαστικές αντιθέσεις. Αντιλαϊκή - παραπλανητική συζήτηση για «Δημοσιονομικό εκτροχιασμό»


Η συζήτηση για την ελληνική οικονομία - χρέη, ελλείμματα, ανοδικό spread στα κρατικά ομόλογα, πτώση στο χρηματιστήριο, «άδεια ταμεία» και κίνδυνος προσφυγής στο ΔΝΤ, θεσμική παρέμβαση της Κομισιόν και Eurogroup και άλλα - είναι μια καθαρά ταξική υπόθεση με τις διεθνείς προεκτάσεις της.
Σε συνθήκες εκδήλωσης μιας γενικευμένης κρίσης υπερπαραγωγής που άρχισε να εκδηλώνεται πριν δύο χρόνια και στην Ελλάδα στην τρέχουσα χρονιά, όλα είναι εκδηλώσεις της κρίσης σε μια συγκριτικά μικρή και παραγωγικά πιο αδύναμη καπιταλιστική οικονομία που εκτέθηκε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό με την ένταξή της στην ΕΕ και στην ευρωζώνη με κίνητρο το κέρδος του πιο ισχυρού τμήματος της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας: εφοπλιστικό και τραπεζικό κεφάλαιο, κεφάλαιο επενδεδυμένο σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με εξαγωγές κεφαλαίων, σε εμπορικές αλυσίδες και εισαγωγής εμπορευμάτων, σε τουριστικούς ομίλους κλπ.
Και όντως κέρδισε, συνεχίζει να κερδίζει και σε συνθήκες διεθνούς, ευρωπαϊκής και εγχώριας εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτές τις μέρες δημοσιεύονται τα κέρδη 9μηνου του 2009: Ενδεικτικά 1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 280 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, 248,8 εκατ. ευρώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 161,2 εκατ. ευρώ για τη Follie-Follie, 103,7 εκατ. ευρώ για ΤΙΤΑΝ κλπ.
Ομως τους φαίνονται λίγα, γιατί είναι λιγότερα από τα κέρδη του αντίστοιχου 9μηνου του 2008. Φυσικά και υπάρχουν κάποιες ζημιογόνες το 2009. Θα τις εξαγοράσουν οι κερδοφόρες για να διαμορφωθούν οι συνθήκες τα κέρδη του 2010 ή του 2011 να είναι περισσότερα από το 2009, ακόμα και του 2007-2008.Της Ελένης Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε , για την παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη και κυβερνητικών στελεχών στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο

Εντελώς περιττές είναι οι «συμβουλές» του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της ελαστικής εργασίας και της φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου αφού σ' αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως προηγούμενα και αυτή της ΝΔ. Άλλωστε οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοπιστίας της οικονομίας και περί ανταγωνιστικότητας είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για υψηλότερη κερδοφορία, δηλαδή για ακόμα φθηνότερη από την ήδη φθηνή εργατική δύναμη.
Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς και η βαθειά κρίση που πλήττει τον καπιταλισμό, αποκαλύπτουν πόσο ξεπερασμένος και επικίνδυνος είναι για τους εργαζόμενους.

Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ Δ.Βιτσα σχετικά με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Κοινή διαπίστωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο ενωτικά πρέπει να προσφέρει όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες του ώστε να αποκρουστεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και συγχρόνως να προβάλλει το δικό του πρόγραμμα που στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, τις πραγματικές ανάγκες της νέας γενιάς.Τώρα έχουμε σημαντικά κοινωνικά μέτωπα που αφορούν στην ανεργία και την επισφαλή εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στα εισοδήματα, στην εφαρμογή της συνθήκες της Λισαβώνας. Μπροστά μας έχουμε τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού όπου η Αριστερά θα αναπτύξει τον αντιπαραθετικό της λόγο σε όλα τα επίπεδα όπως της οικονομίας, των κοινωνικών δαπανών, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού κ.λ.π. Κι’ αυτός ο λόγος θέλουμε να ‘ναι αίτημα κοινωνικού αγώνα, να παράγει συγκρούσεις και ανατροπές υπέρ της κοινωνίας.Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα που ωθεί στην ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών στη βάση εναλλακτικού σχεδίου με καταλύτη τις δυνάμεις της Αριστεράς.Κοινή διαπίστωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ως ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα συμμαχίας Αριστερών κομμάτων, οργανώσεων, κινήσεων και μη ενταγμένων σε κόμματα πολιτών. Σήμερα το στοίχημα είναι και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας να συμπορευθούν, να συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το μεγάλο στοίχημα είναι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, η νέα γενιά να ενταχθεί στις δράσεις και λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μέλος όλης αυτής της διαδικασίας ενεργούς ένταξης στην κοινή προσπάθεια. Στη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη απομονώθηκε και απορρίφθηκε κάθε λογική που τοποθετώντας διαχωριστικές γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ, τον απομαζικοποιεί και τον αποδυναμώνει. Απομονώθηκε κάθε λογική που ψάχνει να βρει μέσω αναχρονισμών και αντιφάσεων, λόγους που χωρίζουν τη στιγμή που η ανάγκη επιβάλλει μεγαλύτερη ενωτική δράση. Είμαστε στη λογική ΄΄προχωρούμε ενωτικά΄΄ και όχι στη λογική ΄΄προχωρούμε διασπώμενοι΄΄. Ο ΣΥΝ εγγυάται, όσο τον αφορά, την ενωτική πορεία και δράση.Η Π.Γ. του ΣΥΝ, στην πρώτη της συνεδρίαση, θα συζητήσει τα συμπεράσματα από την Συνδιάσκεψη. Γνωρίζω και αντίθετες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, όσο δυσεπίλυτα και να είναι τα ζητήματα, μπορούν και πρέπει να τεθούν. Να τίθενται μέσα στα αρμόδια σώματα και όχι δια ανακοινώσεων που δείχνουν και λειψή αντίληψη και φόβο μπροστά στην όποια δυσκολία της ενωτικής προσπάθειας.Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας το μακροβιότερο κόμμα πολιτικής ενότητας, όπου συναντώνται και συνθέτουν την πορεία τους ιστορικά και ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς, έχει και την εμπειρία αλλά και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για να υπάρχουν λύσεις.


Ορίσσα - Ινδία

Για αυτά η διεθνής συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ινδία δεν είχε να πει τίποτα;


Περί Νέας Δημοκρατίας


Aπό την City Press

TA NEA-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρέας του μέλλοντος Μικρά κομμάτια τεχνητού χοιρινού κρέατος δημιούργησαν ολλανδοί επιστήμονες !

Μετά τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού από μυικά κύτταρα, ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν και τεχνητό χοιρινό κρέας, ευελπιστώντας σε μία πενταετία να έχουν καταφέρει να το διαθέσουν στην αγορά.
Ο τελικός στόχος των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από το πολλαπλό βάρος της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής εκτροφής ζώων (με συνέπειες για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων, την υγεία των ανθρώπων κ.α.). Ακόμα, ευελπιστούν ότι το εργαστηριακό κρέας θα βοηθήσει στη διατροφή των πεινασμένων του πλανήτη.
Οργανώσεις φυτοφάγων και προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι΄ αυτή την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία ηθική αντίρρηση εφόσον το κρέας δεν προέρχεται από νεκρό ζώο.
Οι ερευνητές απομόνωσαν κύτταρα από το μυ ενός ζωντανού χοίρου, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασίασαν και τελικά αναδημιούργησαν στο εργαστήριο νέο μυϊκό χοιρινό ιστό.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μόνο πολύ μικρά κομμάτια σκελετικού χοιρινού μυ (από μπούτι), σε μέγεθος περίπου μισού νυχιού. Ακόμα όμως και αυτά τα μικρά κομμάτια κρέας θα μπορούσαν ήδη να τοποθετηθούν σε σάλτσες ή πίτσες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η αναδημιουργία όμως μιας τεχνητής μπριζόλας θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας εργαστηριακή παραγωγή, που προς το παρόν δεν είναι εφικτή. Ένα βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί είναι να βρεθεί ένας τρόπος για φυσική "άσκηση" του τεχνητού μυ.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν ποτέ καταστεί εφικτή η εργαστηριακή παραγωγή κρέατος σε μεγάλα μεγέθη και ποσότητες, οι επιστήμονες θα επιλέξουν κατ' αρχήν να δημιουργήσουν κρέας από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι.
Πολύς ακόμα χρόνος
Οι ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να υπερπηδηθούν οι φόβοι και οι αντιρρήσεις των καταναλωτών για την αγορά εργαστηριακού κρέατος.
Αν, για παράδειγμα, όπως είπαν, στο μέλλον τα προϊόντα του φυσικού κρέατος, με βάση μια νέα νομοθεσία, φέρουν πάνω τους την ετικέτα προειδοποίησης "Προσοχή, έχουν σκοτωθεί ζώα γι' αυτό το προϊόν", σταδιακά η νοοτροπία του κοινού θα άλλαζε υπέρ του εργαστηριακού κρέατος.
Παραδέχτηκαν, πάντως, ότι θα χρειαστεί πολύς ακόμα χρόνος μέχρι να παραχθεί ένα προϊόν εργαστηριακού κρέατος που να είναι ανταγωνιστικό με το σημερινό φυσικό κρέας.

Πηγή:ΣΚΑΙ

Θύελλες και αυταπάτες ( ή η απουσία της Αριστεράς)

Οι δυσοίωνες προβλέψεις δίνουν και παίρνουν. Ο Αλμούνια "απειλεί" τη νέα κυβέρνηση και η ΕΕ απαιτεί νέες περικοπές, περισσότερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, μείωση των μισθών, κατάργηση της ασφάλισης. Οι δείκτες της ανεργίας, ακόμη και αυτοί που οι ίδιοι παρουσιάζουν, καλπάζουν προς διψήφιο αριθμό, αγγίζοντας κατ' άλλους ακόμη και το 15%, ενώ είναι βέβαιο πως βρίσκονται ακόμη ψηλότερα. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται στο 113% του ΑΕΠ και η οκονομική ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική για άλλα δυο χρόνια. Οι όροι δανεισμού, μετά την αρνητική εκτίμηση των διάφορων τραπεζικών οίκων που φροντίζουν να συμβάλλουν στην τιθάσσευση των αντιδράσεων των εργαζομένων, γίνονται στραγγαλιστικοί για το λαό που καλείται να πληρώσει όλα αυτά τα δάνεια.

Είναι φανερό ότι ανεξαρτήτως του μαγειρέματος των αριθμών από κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικά - κεφαλαιοκρατικά κέντρα, η κρίση σαρώνει τα νοικοκυριά και αυξάνει ταχύτατα τον αριθμό των εργαζομένων που αθροίζονται στην κατηγορία αυτών που επιβιώνουν "κάτω του ορίου της φτώχειας".

Η νέα κυβέρνηση ήδη δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Ο γνωστός πασοκικός λαϊκισμός -που φτάνει στην πλήρη απαξίωση του κόσμου της εργασίας- φρόντισε να προωθήσει τις πρώτες μέρες μέτρα εντυπωσιασμού, που -όπως θα φανεί στη συνέχεια- ούτε αυτά δεν πρόκειται να προωθήσει, όπως η κατάργηση της οικοδόμησης στα καμένα, η επανεξέταση των αυτοκινητόδρομων, η απόσυρση του νόμου για την κουκούλα (παράλληλα με την περικύκλωση των Εξαρχείων και ΑΕΙ), η μη αποπληρωμή μικρών χρεών όσων αδυνατούν να τα εξοφλήσουν και να αποδείξουν τη φτώχεια τους(!!!) αλλά και το επίδομα κουλουριού (αλληλεγγύης το λέει) που μια πολύ μικρή ομάδα των εξαθλιωμένων -ούτε καν οι απασχολούμενοι με 500 ευρώ ή σε stage- καλείται να πάρει για να τα ξαναεισπράξουν το κεφάλαιο και το κράτος μέσω της κατανάλωσης. Επάνοδος δηλαδή στα επιδόματα και στα συσσίτια πείνας που η ...ιμπεριαλιστική Ελλάδα είχε δεκαετίες να ζήσει!!

Παράλληλα, νέοι έμμεσοι φόροι εξαγγέλθηκαν, πριμοδοτήθηκε ο ιδιωτικός τομέας με τη χρήση των stage, συζητιέται νέο νομοσχέδιο για τις μορφές μερικής απασχόλησης και ο προϋπολογισμός, όσο κι αν επιχειρείται μέσα από δυσνόητους αριθμούς και κωδικούς να καμουφλάρει την επίθεση στα εισοδήματα των εργαζόμενων, θα αποδειχτεί χειρότερος απ΄ότι προβλεπόταν. Ο ισοσκελισμός στην αντιλαϊκότητα επήλθε με το ...φοβερό μέτρο της έκτακτης φορολόγησης των 300 μεγαλύτερων τραπεζών και επιχειρήσεων. Μια φορολόγηση που έτσι κι αλλιώς θα μετακυλιστεί στην αγορά, δηλαδή στην τσέπη του λαού, αφού αυτοί είναι που ρυθμίζουν τις τιμές και εξασφαλίζουν τα κέρδη τους με καλπάζοντες ρυθμούς ακόμη και εν μέσω κρίσης.

Παρακάμπτοντας την ανυπαρξία συστημικής αντιπολίτευσης, που έτσι κι αλλιώς τα ίδια και χειρότερα εξήγγειλε προεκλογικά, το ζητούμενο για το λαό είναι πώς στέκεται στα νέα μέτρα η Αριστερά, όπως κι αν την ορίσει κανείς.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ξανάφερε τις ταλαντεύσεις και τις αυταπάτες σε μεγάλη μερίδα της επίσημης αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Το ΚΚΕ βολοδέρνει στην αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα σε μερίδα των μελών του που φαίνεται να ξανασκέφτεται το "τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ" αλλά και στην αδυναμία του να εμπλακεί στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, αφού αποστρέφεται κάθε σκέψη ανάπτυξης μαζικού κινήματος. Ο Αλέξης, δένοντας τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο γαιτανάκι της εποικοδομητικής κριτικής, αναζητά τρόπους να προωθήσει σε "θετική κατεύθυνση" τα άτολμα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Από κοντά κι ένα τμήμα του εξωκοινοβουλίου που θέλει να ορίζεται ως επαναστατική Αριστερά αλλά αυτοαναιρείται ολοένα και συχνότερα από την πραγματικότητα, που επιμένει να λέει ότι όσο θα δυσκολεύουν οι συνθήκες για το λαό τόσο οι προτάσεις και η στάση του καθενός θα δοκιμάζονται αμείλικτα. Έτσι, αφού εκ των πραγμάτων “υλοποιήθηκε” το αίτημα-στόχος να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που υποτίθεται θα άνοιγε το δρόμο για αριστερότερη στροφή (δεν φανταζόμαστε βέβαια να θεωρείται ως τέτοια η άνοδος του εκλογικού τους σχήματος;!), το ΠΑΣΟΚ έρχεται να υιοθετήσει κι άλλα αιτήματα που εύκολα και άκριτα προβάλλονται απ΄ αυτόν το χώρο αλλά και απ' τη ρεφορμιστική αριστερά, όπως "την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο" ή, ακόμη παραπέρα, "να φορολογηθεί το κεφάλαιο". Αιτήματα που εύκολα μετατρέπονται από τους νέους κυβερνώντες σε βερμπαλισμούς, αιτήματα που αδυνατούν να δημιουργήσουν κινηματικές συσπειρώσεις αλλά λειτουργούν ως άλλοθι στα χέρια και στο λόγο της αστικής εξουσίας, γιατί προσανατολίζουν σε αδιέξοδες κατευθύνσεις μιας και αυταπατώνται ως προς την δυνατότητα αυτο....αναίρεσης(!!!) του κεφαλαίου πλην όμως αποτελούν και σπουδαίο πεδίο προτασεολογίας προς ...αντιμετώπιση (από ποιον και για ποιον) της κρίσης.

Η Αριστερά σήμερα οφείλει να σταθεί μέσα στους εργαζόμενους με αιτήματα (αυξήσεις, σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη ασφάλιση, όχι στις απολύσεις, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα) που μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες μάζες, που αντιπαρατίθενται άμεσα στις πολιτικές επιλογές των διαχειριστών της εξουσίας, που οικοδομούν κινήματα αντίστασης και όχι οραματικές επιβεβαιώσεις. Προπάντων με αιτήματα που κατεδαφίζουν όσες αυταπάτες άρχισαν να ξαναοικοδομούνται στη βάση των προπατορικών αμαρτημάτων που όλος αυτός ο χώρος κουβαλάει σχετικά με τις δυνατότητες και το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.

Η θύελλα έχει ήδη έρθει και τσακίζει τα πιο φτωχά στρώματα. Εκείνο που δεν δείχνει να προετοιμάζεται είναι η αντίσταση σ' αυτήν και τούτο όχι επειδή ο κόσμος έχει αυταπάτες αλλά επειδή η Αριστερά λείπει κινηματικά αλλά και οραματικά. Εκεί καλούμαστε να δουλέψουμε.

Aπαγωγή 3 Ισπανών, μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης ,στην Μαυριτανία.Τρεις Ισπανοί πολίτες, δύο άντρες και μια γυναίκα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Barcelona-Accio Solidaria έπεσαν θύματα απαγωγής στη Μαυριτανία. Οι απαχθέντες,  Albert Vilalta, Alicia Gamez and Roque Pascual επέβαιναν στο τελευταίο όχημα μίας μεγάλης φάλαγγας οχημάτων που κινούνταν στην οδική αρτηρία Νουαντίμπου – Νουακσότ.Οι ένοπλοι που σταμάτησαν το  όχημα τους, αλλά δεν πήραν ούτε προμήθειες, ούτε τα χρήματα που υπήρχαν στο αυτοκίνητο!Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως σκοπός τους ήταν αποκλειστικά η απαγωγή. Οι αστυνομικές αρχές της Μαυριτανίας θεωρούν ύποπτη την οργάνωση Αλ-Κάιντα, ενώ το θέμα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στην Ισπανία. 

Πηγές: TVE-AFP-ΑΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ Ως μέλη του ΣΥΝ έχουμε την κάρτα μέλους του κόμματός μας και δεν είμαστε ούτε προτιθέμεθα να γίνουμε μέλη άλλου κόμματος


 Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη σοβαρή κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος.
Ερήμην της πολιτικής συγκυρίας, σε μια ατέρμονη και εσωστρεφή οργανωτίστικη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη βαθμιαία μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα με επιλογές κορυφών που δεν ικανοποιούν καμία πλευρά.
Οφείλουμε κατηγορηματικά να υπενθυμίσουμε ότι ως μέλη του ΣΥΝ έχουμε την κάρτα μέλους του κόμματός μας και δεν είμαστε ούτε προτιθέμεθα να γίνουμε μέλη άλλου κόμματος.
Εκφράζουμε απ΄ αυτή την άποψη την αντίθεσή μας με την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία, κατά παραβίαση των αποφάσεων της ΚΠΕ, προχώρησε στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε συμφωνίες που ρευστοποιούν του ΣΥΝ.

Επιμένουμε στην ανάγκη επανακαθορισμού των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνσης των συμμαχιών μας προς τον χώρο των αριστερών σοσιαλιστών και των Οικολόγων –Πράσινων.
Σε κάθε περίπτωση η εξωστρεφής δράση με την αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση και ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κοινωνία αποτελούν τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα για το κόμμα μας.
Τέλος η διχαστική, αντισυνασπισμική και υβριστική για την ανανεωτική αριστερά παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου, η οποία υπαγορεύεται από προφανείς σκοπιμότητες, προσβάλλει χιλιάδες αγωνιστές του κόμματός μας και της ανανέωσης του αριστερού κινήματος. Ο Αλέκος Αλαβάνος, αρκετά αργά βέβαια, περνάει την παιδική αρρώστια του κομμουνισμού: Τον αριστερισμό.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα καλεί τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μακριά από λαϊκισμούς και αριστερισμούς, για μια νέα πορεία του ΣΥΝ με κύριο μέλημα τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας.

Ιρλανδία: 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε 24ωρη απεργία - Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προετοιμάζονται άλλη μια φορά για ξεπούλημα

Στις 24 Νοέμβρη 250.000 Ιρλανδοί εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες συμμετείχαν σε 24ωρη γενική απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες περικοπές στον δημόσιο τομέα. 2.5 δις ευρώ έχουν ήδη περικοπεί από τους μισθούς των εργαζομένων, με βάση μια υποτιθέμενη «συνταξιοδοτική ρύθμιση», ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει επιπλέον 1.3 δις ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για τους μισθούς του Δεκεμβρίου. Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος, έχουν χτυπήσει πολύ το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών.
Πόλεμος λάσπης
Κυβέρνηση και ΜΜΕ παρουσίασαν την απεργία σαν «μια ανεύθυνη και εκβιαστική πράξη ενός προνομιούχου τμήματος εργαζομένων», επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον εκνευρισμό που θα δημιουργούσε στους υπόλοιπους εργαζόμενους η αναστάτωση που θα προκαλούσε η απεργία.
Όμως η εκστρατεία λάσπης δεν έπιασε. Αντίθετα, υπήρξε μαζική συμπαράσταση στους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τους χώρους δουλειάς τους, με πολλούς περαστικούς να κορνάρουν σε ένδειξη συμπαράστασης.
Ο σ. Τζο Χίγγινς, μέλος του ευρωκοινοβουλίου και στέλεχος του ΣΚ, βρέθηκε μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, με τους απεργούς στην περιφρούρηση που είχαν οργανώσει έξω από τους χώρους εργασίας τους προκειμένου να δηλώσει την συμπαράσταση του ΣΚ. Η αντίθεση ανάμεσα στην δική του στάση και αυτή των υπόλοιπων βουλευτών, ακόμα και της «αντιπολίτευσης», που λοιδορούσαν τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους έγινε ξεκάθαρη σε όλους τους απεργούς.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ετοιμάζονται για ξεπούλημα
Ενώ η κυβέρνηση δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα στα σχέδια της από την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και από την αποδοχή που είχε ο αγώνας ευρύτερα στην κοινωνία, δεν μπορεί παρά να ανακουφίστηκε από τις δηλώσεις που έκανε την επόμενη μέρα ο Peter McLoone (Πίτερ ΜακΛουν), γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο McLoone, υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν περικοπές στα δημόσια έξοδα οι οποίες όμως πρέπει να είναι «προσωρινές»!!
Ο ίδιος και άλλοι ηγετικοί συνδικαλιστές βρίσκονται ξανά σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο, όπως λένε, να μην πειραχτεί το ύψος του βασικού μισθού. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που συζητούνται θα σημάνουν μεγάλη μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Κάποιες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επέκταση των εργάσιμων ημερών, η μείωση των αδειών μετ' αποδοχών, η αύξηση των ωρών εργασίας (μέχρι και 12 την ημέρα!!), η πληρωμή των υπερωριών με το βασικό ωρομίσθιο και η χορήγηση 12 ημερών άδειας άνευ αποδοχών υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους. Αν αυτό το απαράδεκτο, σκληρό αντεργατικό σχέδιο τελικά εφαρμοστεί θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα για τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων.
Η έλλειψη μιας πραγματικά μαχητικής στάσης από την πλευρά της ηγεσίας των συνδικάτων, έχει οδηγήσει σημαντική μερίδα των εργαζομένων στο συμπέρασμα πως οι περικοπές είναι αναπόφευκτες. Αυτή η αίσθηση δεν έχει βέβαια να κάνει με υποστήριξη των μέτρων - αντίθετα, πολλοί από τους εργαζόμενους που νιώθουν έτσι συμμετείχαν στην απεργία - αλλά κύρια με την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και την διαρκή προπαγάνδα των αστικών κομμάτων, των ΜΜΕ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών πως «όλοι πρέπει να πληρώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Η ηγεσία του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων ετοιμάζεται να συνάψει μια άθλια συμφωνία με την κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην περικοπή των μισθών, την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και στην πιθανή απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας. Το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που κυβέρνηση και συνδικαλιστές πολύ δύσκολα θα βρουν τρόπο να παρουσιάσουν θετικά μια τέτοια συμφωνία στην βάση των συνδικάτων. Ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις κορυφής, χρειάζεται πλατιά αντίδραση και ετοιμότητα από τους εργαζόμενους για να μην επιτραπεί το ξεπούλημα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προτείνει σαν επόμενο βήμα την διοργάνωση 48ωρης απεργίας στον δημόσιο τομέα και αναπτύσσει μαζική εκστρατεία για το ζήτημα αυτό. Την ίδια στιγμή, καλεί τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα να ξεκινήσουν μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στις περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Πάνω σε αυτή την βάση, να οργανωθεί κοινή δράση μεταξύ συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό την οργάνωση μιας 24ωρης γενικής απεργίας. Μόνο με τέτοιες μαχητικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις μπορούν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών να ακυρωθούν.
Μάικλ Ο' Μπράιεν, Σοσιαλιστικό ΚόμμαΠηγή:www.xekinima.org

Νίκησε ο Αντώνης Σαμαράς και χάθηκε οριστικά το χαμόγελο της Ντόρας.Μόλις στο 20% η συμμετοχή των ΝεοΔημοκρατών για την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος.H Nτόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε δημόσια τη νίκη Σαμαρά.Δεν θα υπάρξει 
δεύτερος γύρος.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά με 
ποσοστό 50 %.Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει 40% και
ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10%.Από τους 2.295.967 Έλληνες που ψήφισαν
 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το 2009, τελικά
750.000 πήγαν να ψηφίσουν σ'αυτή την 
κρίσιμη εκλογική μάχη.
Δηλαδή η συμμετοχή έφτασε το 32 % !Το υπόλοιπο 64% επέλεξε 
την αποχή κάτι που αποδεικνύει πως Ένας στους τρεις.
  Η Ν.Δ βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Τα
αστικά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για μεγάλη συμμετοχή,
χωρίς να βλέπουν την πραγματικότητα, την αποχή δηλαδή ,
από την διαδικασία 
των 2 από τους 3 ψηφοφόρους της Ν.Δ του Σεπτ.2009.Και όλα
αυτά παρά την τεράστια πλύση εγκεφάλου του λαού,
καθημερινά, από τα δελτία ειδήσεων,όπου 
έπαιζε συνεχώς ως πρώτο ή δεύτερο θέμα.Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ


Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ρουμανίας, επισκιάστηκαν τους τελευταίους μήνες από την πολιτική κρίση, που άρχισε με αφορμή τις προεδρικές εκλογές και κατέληξε με την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που γίνονται σήμερα, αναμένεται να δώσει τέλος στην περίοδο πολιτικών διαφωνιών και η Ρουμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αυτό τον καιρό αγνοήθηκε από το σύνολο των πολιτικών της χώρας.

Μεγάλη νίκη της κεντροαριστεράς στην Ουρουγουάη !FRENTE AMPLIO-Το κεντροαριστερό Μέτωπο της Ουρουγουάης
Ο πρώην αντάρτης Χοσέ Μουχίκα, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, δήλωσε απόψε ότι "δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι" και έτεινε το χέρι στην αντιπολίτευση μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ουρουγουάης."Ο κόσμος είναι ανάποδος. Εσείς θα έπρεπε να είστε σ' αυτό το μπαλκόνι και εμείς να σας χειροκροτούμε, γιατί εσείς δώσατε αυτή τη μάχη" τόνισε απευθυνόμενος, υπό καταρρακτώδη βροχή, στους χιλιάδες οπαδούς του που κρατούσαν τις τρίχρωμες σημαίες του "Φρέντε ’μπλιο", του συνασπισμού της αριστεράς που τον στήριξε στις εκλογές."Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν θλιμμένοι συμπατριώτες μας που είναι εξ αίματος αδελφοί μας και για αυτό δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε νικημένοι", πρόσθεσε.Σύμφωνα με τα έξιτ πολ ο Μουχίκα λαμβάνει ποσοστό περίπου 51-51% έναντι 44-45% του αντιπάλου του, πρώην προέδρου Λουίς Λακάγιε.Ο 74χρονος Μουχίκα συνοδευόταν στην εξέδρα από το συνυποψήφιό του Ντανίλο Αστόρι και από τον απερχόμενο πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες. Ο τελευταίος τον αγκάλιασε δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: "Χαιρετώ τον αγαπημένο μου σύντροφο Χοσέ Μουχίκα με τον οποίο συνεργάστηκα τόσα χρόνια".

Ο Χοσέ Μουχίκα


Πηγή:www.naftemporiki.gr

Επίθεση με 4 αστυνομικούς νεκρούς στην Πολιτεία της Washighton.

Kοντά στην πόλη Tacoma της πολιτείας Washighton, τρεις άντρες αστυνομικοί και μία γυναίκα ένστολη , σκοτώθηκαν ύστερα από επίθεση αγνώστου οπλοφόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 4 αστυνομικοί καθόντουσαν σε καφετέρια της περιοχής και χρησιμοποιούσαν τα laptop τους όταν ο άγνωστος άρχισε να τους πυροβολεί ,χωρίς αυτοί να μπορέσουν να αντιδράσουν.Όλοι τους  ανήκαν στο αστυνομικό τμήμα του Lakewood .By Robert Sorbo, Reuters