Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΧΙΛΗ - Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των μεταλλωρύχων



 «70 ημέρες χωρίς μισθούς και δίχως χρήματα», «Πινιέρα μόνο για το σόου», «San Esteban δεν είμαστε 33 αλλά 300» και «Στρατόπεδο Ελπίδα: οι άστεγοι» είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα στα πανό και που κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις των μεταλλωρύχων που έγιναν χτες στο Κοπιαπό, διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και των μεροκάματων όλο αυτό το διάστημα που το ορυχείο ήταν κλειστό. Το ορυχείο που αιχμαλώτισε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την παραμονή των 33 ανθρακωρύχων στα έγκατα της γης για 69 ημέρες, αλλά και τη διαδικασία διάσωσής τους.
Εντούτοις, η παράσταση που στήθηκε γύρω από τις τύχες των 33 εγκλωβισμένων σκέπασε αριστοτεχνικά τα πραγματικά προβλήματα της λειτουργίας του ορυχείου του Σαν Χοσέ, την εγκληματική πολιτική και την καπιταλιστική ασυδοσία όχι μόνο της San Esteban, αλλά και όλων των εταιρειών που δρουν στη Χιλή και κυρίως ότι η εταιρεία με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης κήρυξε πτώχευση και έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της ΠΓ, υπεύθυνης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική του ΣΥΝ για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία

“Σαρκοζί και Παπανδρέου να ανησυχείτε, οι νέοι είναι εναντίον σας”. Μόνο που το σύνθημα ακούστηκε “μισό”, γιατί ακούστηκε μονάχα στους δρόμους του Παρισιού, από τους νέους που συμμετείχαν, δίνοντας το δικό τους χρώμα και ρυθμό, στη σημερινή μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων στη Γαλλία, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Σαρκοζί.
Εκεί, δεν πρόκειται πλέον απλά για τις συντάξεις, αλλά για μια μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την κοινωνία που αντιστέκεται. Στη Γαλλία η κοινωνία ορθώνει το ανάστημά της, και λέει "όχι", δίνοντας το παράδειγμα.

Δήλωση του Παναγιώτη Μεντρεκα μετά τη δεύτερη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής σχετικά με την προβολή των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Tο ΚΚΕ καταγγέλλει την κατά κανόνα αποσιώπηση των θέσεων και της δράσης των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης από τα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και άλλα μέσα με ευθύνη της κυβέρνησης.
          Η κυβέρνηση κώφευσε πλήρως στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ώστε να υπάρχει διασφάλιση της ίσης προβολής των υποψηφίων και των συνδυασμών στις περιφέρειες και στους δήμους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για προβολή της δραστηριότητας και των θέσεων τους σε κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

K.K.E : Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των εργατών και των μαθητών στη Γαλλία

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των μαθητών στη Γαλλία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του εναντίον της εργατικής τάξης είναι ενιαία, είναι η ίδια στην Ελλάδα και στη Γαλλία, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν ελλείμματα και χρέος υψηλά, είτε όχι. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη και έχει στόχο τη στήριξη ή την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, φορτώνοντας τις συνέπειες της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Στην απόλυτη υπηρεσία του κεφαλαίου


Το νομοσχέδιο - «οδοστρωτήρα» κάθε εναπομείνασας θεσμικής πρόβλεψης για την προστασία της κινηματογραφικής τέχνης και του δημιουργού της παρουσίασε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος.


Πλήρως υποταγμένο στην αντιδραστική πολιτιστική πολιτική της ΕΕ, το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο«Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» δεν αποτελεί απλώς «επιτομή» των προηγούμενων, ανάλογων νομοθετικών προσπαθειών από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά διασφαλίζει τους όρους για ολοκληρωτική κυριαρχία των μεγάλων μονοπωλιακών, πολυεθνικών επιχειρήσεων, που λυμαίνονται το χώρο του κινηματογράφου

Γαλλία: 6η ημέρα διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να σημειωθούν και σήμερα στις μετακινήσεις στη Γαλλία, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα βγουν και πάλι μαζικά στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των μεταρρυθμίσεων Σαρκοζί στο συνταξιοδοτικό.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αναμένεται να συνταχθούν με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και με άλλους απεργούς.

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει άλλος δρόμος



Κάλεσμα στους πολίτες να στείλουν μήνυμα στις κάλπες του Νοεμβρίου ότι «υπάρχει άλλος δρόμος» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Λαμία.
«Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την πρόσδεση της χώρας στην ομηρία του μνημονίου, υποθήκευσε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Προεκλογικοί θεατρινισμοί με το μνημόνιο. Καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης, την πλειοψηφία των οποίων έχει στηρίξει εντός και εκτός Βουλής

Το αντιμνημονιακό θέατρο συνεχίζει η ηγεσία της ΝΔ, καθώς διαπιστώνει ότι «η κοινωνία στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον της πολιτικής του μνημονίου» - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή - και γι' αυτό επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο βασικός εκφραστής του «αντιμνημονιακού μετώπου» και τάχα «απέναντι» στην πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Η ΝΔ κατάφερε τους τελευταίους μήνες (...) να σταθεί στο πλευρό του λαού που απορρίπτει το μνημόνιο», υποστήριξε προκλητικά ο πρόεδρος της ΝΔ, δίχως βέβαια να αναφέρει ένα - έστω - αντιλαϊκό - αντεργατικό μέτρο του μνημονίου με το οποίο το κόμμα του να διαφώνησε ή εναντιώθηκε.

ΠΑΜΕ : Καθημερινές επιθέσεις ομάδων «αγανακτισμένων πολιτών» κατά μεταναστών

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις βίαιες, σχεδόν καθημερινές επιθέσεις ομάδων «αγανακτισμένων πολιτών» κατά μεταναστών στην περιοχή της πλατείας Αττικής. Με γροθιές, λοστούς και άλλα αντικείμενα χτυπούν οικογενειάρχες μετανάστες που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το γάλα και την επιβίωση των παιδιών τους. Οι αστυνομικοί παρακολουθούν τις επιθέσεις και παρεμβαίνουν όταν κάποιος μετανάστης προσπαθήσει να αντισταθεί στις οργανωμένες επιθέσεις των ρατσιστικών ομάδων και μόνο για να συλλάβουν τους άτυχους μετανάστες.
Καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχοντας την αμέριστη υποστήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ καλλιεργεί το έδαφος για να πολλαπλασιάζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις.

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και με εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα του εργοστασίου Fulgor στην Κόρινθο

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της περιοδείας του σε Κόρινθο και Τρίπολη, πραγματοποίησε  σήμερα  συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και με τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα του εργοστασίου Fulgor στην Κόρινθο.
Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις:
«Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει, η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, η φτώχεια διευρύνεται και ένας στους 11 συμπολίτες μας σιτίζεται από συσσίτιο, ο κ.Σαμαράς και ο κ.Παπανδρέου διαγκωνίζονται για το από πότε θα ξεκινήσει μια ακόμα άγονη εξεταστική και ποιος φταίει περισσότερο για το βούλιαγμα της ελληνικής κοινωνίας.

Τη λήψη νέων μέτρων προαναγγέλλει ο Όλι Ρεν “Η αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2011» δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος

Η προς τα πάνω αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος κατά το 2009, θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2011, δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο του μνημονίου. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ο έλεγχος της Eurostat στα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, να μην ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου αλλά να παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.
Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν υποστήριξε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η τρόικα, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Ο κ. Ρεν συμπλήρωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της Eurostat έχουν εντοπίσει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και όχι ότι επιχειρούν να έρθουν σε συμφωνία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.