Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εκβιασμός: μείωση μισθού ή απόλυση


    * Στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες ξηλώνουν τις συλλογικές συμβάσεις και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δεχθούν περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής απασχόληση με το δίλημμα της απόλυσης
    * Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη υπογράφτηκαν 1.800 ατομικές συμβάσεις εργασίας
    * Στην Κεντρική Μακεδονία πέρυσι καταγράφηκαν 43.520 συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης

    ΕΔΟΝ: Ανακοίνωση για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων

    Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων και αποτελεί ημέρα αλληλεγγύης, συνεργασίας και προσήλωσης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.





    Το κοινωνικό φαινόμενο του ρατσισμού έχει τις ρίζες του στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα και ειδικότερα στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες σπρώχνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχια, την ανέχεια, την ανεργία, στον αναλφαβητισμό, στην έλλειψη στέγης και εξαθλίωσης, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Ως αποτέλεσμα αυτού παρατηρούνται αφενός μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και αφετέρου μια απάνθρωπη υπερεκμετάλλευση από πλευράς μεγάλου κεφαλαίου των εργαζομένων τόσο στις φτωχές περιοχές του πλανήτη όσο και των μεταναστών στις αναπτυγμένες περιοχές.


    ΜΕΞΙΚΟ - Οι εργαζόμενοι βορά στο κεφάλαιο


    Με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 40,1 δισεκατομμύρια πέσος (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα την επόμενη τριετία. Αυτό μεταφράζεται σε πάγωμα μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιών. Εξαιρέσεις από το πρόγραμμα λιτότητας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν στους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων, της ασφάλειας και της Παιδείας.
    Τα σχέδια της κυβέρνησης Καλντερόν έχουν προκαλέσει την οργή των Μεξικανών εργαζομένων που ήδη έχουν δει τις αποδοχές τους, τα δικαιώματά τους, αλλά και το βιοτικό επίπεδο να μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στο όνομα των αλλεπάλληλων «κρίσεων» που έχουν πλήξει το Μεξικό την τελευταία 20ετία. Εξάλλου, την Τρίτη οι Μεξικανοί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εθνική απεργία ενάντια στο κλείσιμο της ηλεκτρικής εταιρείας «Luz y Fuerza» με προεδρικό διάταγμα, που πέταξε στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται.

    Ομιλία εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ


    Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
    μεταφέρω στο Συνέδριο σας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ιδιαίτερα θέλω να χαιρετίσω όλες και όλους που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη. Όλες και όλους που αντιλαμβάνονται ότι η συλλογική συναγωνιστική προσπάθεια είναι η μόνη ικανή να δώσει συνολικές λύσεις και μέσα από αυτή εκφράζεται και ωριμάζει με τον πιο αυθεντικό και αποτελεσματικό τρόπο η ατομικότητα μας.

    Με αφορμή τη καταστολή στο Βύρωνα

    Από Προλεταριακή Σημαία: 
    Η βίαιη καταστολή της πορείας του Βύρωνα (και όχι μόνον αυτής) θέτει ζητήματα οργάνωσης της λαϊκής πάλης  
    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μαζικότητα το Σάββατο 27/2 στο Βύρωνα η διαδήλωση καταγγελίας της δολοφονίας (με εννιά σφαίρες) του 25χρονου Νίκολας Τόντι και καταγγελίας της κρατικής τρομοκρατίας. Στην πορεία συμμετείχαν αντιεξουσιαστές από τους Πρόποδες του Υμηττού (είχαν την πρωτοβουλία του καλέσματος), δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που δεν ακολούθησαν την πορεία μέχρι το τέλος) και δυνάμεις του ΚΚΕ(μ-λ). Η διαδήλωση με τα συνθήματά της ανέδειξε ότι το «περιστατικό» που θέλουν να παρουσιάζεται σαν λάθος δεν είναι παρά μια ακόμη έκφραση της κρατικής τρομοκρατίας που επιβάλλεται σε βάρος των μόνιμων αποδεκτών της, του ίδιου του λαού, της νεολαίας, των μεταναστών και των εργαζόμενων. Κατήγγειλε την πολιτική του συστήματος, που μακραίνει τον κατάλογο των θυμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «περιστατικά» και «λάθη». Η διαδήλωση είχε απήχηση στον κόσμο του Βύρωνα, συνοικία με παράδοση στους πολιτικούς και ταξικούς αγώνες, καθώς αναδείκνυε την αναγκαιότητα της αντίστασης και της πάλης ενάντια στη φτώχεια, την καταστολή, την επίθεση του συστήματος ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα.

    11 Μάρτη 1956

    Το Μάρτη έχουμε την πιο μαύρη, ίσως, επέτειο το ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Μια επέτειο που το τωρινό ΚΚΕ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει. Είναι χαρακτηριστικό πως την προσπερνάει στη διακήρυξή του για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ : «Η διαδρομή του ΚΚΕ έχει σημαδευτεί με την πάλη του να διατηρήσει την ύπαρξή του, τόσο από την επίθεση του αστικού όσο και από την υπονόμευση του οπορτουνιστικού παράγοντα. Σε αυτές συγκαταλέγονται, ως πιο σημαντικές, οι απόπειρες που έγιναν στις δεκαετίες του 1950 και 1960, καθώς και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 1991. Η επίδραση του οπορτουνιστικού ρεύματος διάλυσης του ΚΚΕ στη δεκαετία του 1960 εκδηλώθηκε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από εκείνες του 1989-1991, αλλά με τον ίδιο στόχο. Την πρώτη φορά όχημα υπήρξε η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), που, ενώ είχε συγκροτηθεί (1951) ως συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων (κομμουνιστές, σοσιαλιστές κ.ά.), στην πορεία εξελίχθηκε (από μόνη της άραγε;) σε ενιαίο κόμμα. Μέσα από την ΕΔΑ και αξιοποιώντας την εκτός νόμου θέση του ΚΚΕ έδρασε υπονομευτικά τμήμα της ηγεσίας του Κόμματος, παράλληλα με τη δράση που ανέπτυξε στο εξωτερικό, όπου βρισκόταν η έδρα της ΚΕ του Κόμματος και μεγάλο μέρος της ηγεσίας του, καθώς και το Αρχείο του ΚΚΕ, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Η Φωνή της Αλήθειας» κ.ά.»
    Δεν υπήρξε ούτε Τασκένδη, ούτε επέμβαση στα εσωτερικά του ΚΚΕ, ούτε καθαίρεση του Ζαχαριάδη, ούτε οι χιλιάδες διαγραφές των μελών του, μελών και μαχητών του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ. Και αν υπάρχουν κάποιες αναφορές στο Ριζοσπάστη για τον Ζαχαριάδη δεν αναφέρονται στην ουσία του πράγματος και καταλήγουν στον ...κομματικό πατριωτισμό, προς τόνωση προφανώς του ηθικού των μελών του!
    Μάρτη του ’56, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη «6η Ολομέλεια»  της ΚΕ του ΚΚΕ, που δεν ήταν άλλο παρά το επιστέγασμα της ωμής επέμβασης της υπό του Χρουστσώφ ηγεσίας του ΚΚΣΕ στο ΚΚΕ με το προκάλυμα της επιτροπής των 6 «αδελφών» κομμάτων (ΕΣΣΔ, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία). Μια επέμβαση που ξεκίνησε με τα γεγονότα  της Τασκένδης και που συνάντησε την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμουνιστών είτε βρισκόταν στη προσφυγιά είτε στο εσωτερικό της χώρας και την πλήρωσαν με, εκτός από διαγραφές, φυλακίσεις και εξορίες.

    Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο ρ/ς «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 989» και τους δ/γράφους Δ. Βερύκιο & Δ. Σταυρόπουλο


    Κα Παπαρήγα μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες και με την ευρωυστερία κατά της Ελλάδας το Κομμουνιστικό Κόμμα νοιώθει ότι δικαιώνεται με την αντιΕΟΚική γραμμή που τηρεί 4 δεκαετίες τώρα;

    «Βεβαίως, αλλά θέλω να προσδιορίσω το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής υστερίας κατά της Ελλάδας. Η κρίση στην Ελλάδα, αναμενόμενη βεβαίως, αποτέλεσε την αφορμή, το πρόσχημα, την ευκαιρία για να εκδηλωθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ. Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή η Ελλάδα για να εκφραστούν και οι μεγάλοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ευρώ και στο δολάριο, ανάμεσα στο δολάριο και στο γουάν κτλ. Δεν είναι ότι οι πρωτοβουλίες οι ελληνικές έφεραν σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά αξιοποιήθηκε το ελληνικό πρόβλημα για να λύσουν οι -εντός εισαγωγικών- σύμμαχοι, ανταγωνιστές μεταξύ τους στη διανομή των αγορών, τα δικά τους προβλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις και άμεσα και μακροπρόθεσμα στην ΕΕ και παγκόσμια».

    Ο Αϊ-Στράτης

    Aπό την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ):
    Δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση πως ο Αϊ-Στράτης ταυτίστηκε σε σημαντικό βαθμό με την αντι-ρεβιζιονιστική αντίσταση των ελλήνων κομμουνιστών. 
    Ο Αϊ-Στράτης, τόπος εξορίας από τη μεταξική περίοδο, λειτούργησε και πάλι στα χρόνια του εμφυλίου. Μετά το κλείσιμο όμως της Μακρονήσου μετατράπηκε σε βασικό και μαζικό τόπο εξορίας για όλη τη δεκαετία του '50. Εκεί μεταφέρθηκαν και αρκετοί Μακρονησιώτες. Ο Αϊ-Στράτης έκλεισε το καλοκαίρι του 1962, με την απόλυση των τελευταίων εκατοντάδων αμετανόητων κομμουνιστών.
    Πάνω από 800 εξόριστοι έζησαν στο νησί για αρκετά χρόνια και μεταξύ τους αρκετά ανώτερα και μεσαία στελέχη του ΚΚΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία άντεξε τη δοκιμασία και επανεντάχθηκε στο λαϊκό και αριστερό κίνημα όταν ξεκίνησαν από το 1958 οι μαζικές απολύσεις. Οι νέες φουρνιές των ελλήνων κομμουνιστών αποδείχτηκαν αντάξιες της βαριάς και ηρωικής παράδοσης που είχε το νησί από τον καιρό της μεταξικής δικτατορίας και των χρόνων της κατοχής.

    Κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου


    ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
    Εργαζόμενη,  Εργαζόμενε,  Νέα,  Νέε
    Άνεργε


    Αρκετά ακούσαμε τους από πάνω. Τώρα έχουμε εμείς το λόγο.
    Το ΠΑΜΕ σε καλεί να συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τους αγώνες μας. Για να χαράξουμε τη δική μας προοπτική, να αποκρούσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, να κατακτήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας.  


    Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που εμπιστεύτηκαν το αγωνιστικό του κάλεσμα και όλους όσους συμμετείχαν στις απεργίες αψηφώντας τις εργοδοτικές απειλές και τα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το τελευταίο διάστημα με απεργίες, με μεγάλες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, με  καταλήψεις έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση που διακήρυττε ότι δήθεν ο λαός συμφωνεί με τα βάρβαρα μέτρα. Έδειξαν ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε να θυσιαστούν τα δικαιώματα τα δικά μας και των παιδιών μας για να υπηρετηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο συμβιβασμός, η μοιρολατρία και η γραμμή της ταξικής συναλλαγής και υποταγής που εκφράζουν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.


    Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 19/3/2010


    Η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποσκοπούσε στο να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την πορεία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, για τις συνέπειες των κυβερνητικών μέτρων στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, καθώς τα μέτρα δεν είναι στενά ταμειακά, είναι μεσοπρόθεσμα  και μακροπρόθεσμα. Αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στο πεδίο της Ευρώπης, στη περιοχή, γιατί το ελληνικό ζήτημα εμπλέκεται με τις οξύτατες εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, με τη διαπάλη ευρώ και δολαρίου , δολαρίου-γουάν κλπ. Η γνώμη μας είναι ότι βρήκαν ευκαιρία, οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και παγκόσμια να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό ζήτημα για να λύσουν τους λογαριασμούς μεταξύ τους.

    Σκλάβοι στην Ινδία του 2010: 43 εργάτες νεκροί στα έργα για τους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας-Aπάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας-Γράφει ο Red Star

    Τουλάχιστον 43 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους στο Νέο Δελχί , λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια.Περίπου 17.000 Ινδοί εργάτες καθημερινά δουλεύουν για να πετύχουν οι Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που θα διεξαχθούν από τις 3 έως τις 14 Οκτωβρίου και θα λάβουν μέρος 71 χώρες πρώην μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι προέρχονται από φτωχές επαρχίες της Ινδίας.

    Οι συνθήκες εργασίας  στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και στο νέες γραμμές του μετρό του Νέου Δελχί ,είναι απάνθρωπες.

    Δεν υπάρχουν συστήματα αποχέτευσης και τα μέτρα ασφάλειας μηδαμινά.Δεν παρέχεται καν ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια στους εργαζομένους! Σε πολλές περιπτώσεις οι εργάτες δεν φοράνε κράνη, είναι ξυπόλητοι και δεν τους δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία! 


    Οι μισθοί πείνας που παίρνουν οι εργάτες (85-100 Ινδικές Ρουπίες 1,4-1,6 ευρώ το οκτάωρο) είναι μικρότεροι και από τον κατώτερο βασικό μισθό που παίρνει συνήθως ένας ανειδίκευτος Ινδός εργαζόμενος.Μάλιστα ακόμα και αυτά τα ελάχιστα χρήματα δίνονται πολλές φορές με καθυστέρηση 2 και 3 μηνών !

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΑΡ 18/03/2010 - Όχι στις διώξεις συνδικαλιστών


    logo_anakoinosi-copy.gifTo Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει την μεθοδευμένη προσπάθεια των εργοδοτικών μηχανισμών για την δημιουργία προϋποθέσεων απόλυσης του Προέδρου της Προσωρινής Διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθηνών και στελέχους του ΝΑΡ Ν. Γουρλά.
    Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στις στοχευμένες απολύσεις ή και κάθε είδους πιέσεις αγωνιστών του ταξικού ρεύματος μέσα στο εργατικό κίνημα, η δράση του οποίου φαίνεται πως ενοχλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και την εργοδοσία.
    Μεγάλες είναι οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που στηρίζονται στις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε αυτή την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει η αποφασιστική καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων και η αναγκαία αγωνιστική αλληλεγγύη.

    ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τρίτη 23 Μαρτίου στα Προπύλαια







    Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο
    την Τρίτη 23 Μαρτίου στα Προπύλαια


    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνεχίζουμε τον αγώνα
    Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα διοργανώνει νέο συλλαλητήριο την Τρίτη 23 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.
    Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της Κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους.

    «Μαθήματα» αντικομμουνισμού



    Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Είν' εύκολος./ Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις./ Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν./ Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό./ Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα./ Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν./ Αλλά εμείς ξέρουμε:/ Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι η παραφροσύνη, μα/ Το τέλος της παραφροσύνης./ Δεν είναι το χάος / Μα η τάξη./ Είναι το απλό /Που είναι δύσκολο να γίνει». 

    Στους στίχους αυτούς ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο ποίημά του «Εγκώμιο στον κομμουνισμό» μιλά και για τους αντικομμουνιστές. Μιλά, όχι μόνο για τους εκμεταλλευτές, που έχουν συμφέρον απ' τον αντικομμουνισμό, αλλά και για εκείνους που τον «διδάσκουν». Οταν μιλάμε για αντικομμουνισμό, δεν αναφερόμαστε στην ιδεολογική και πολιτική κριτική στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, αλλά στις επιθέσεις που τη διαστρεβλώνουν, «μοιράζοντας» ψέματα, ανακρίβειες και χυδαιότητες. Τα τελευταία χρόνια τα όρια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, κάτι που οφείλεται σε κεντρική επιλογή των μηχανισμών του συστήματος, η οποία εκφράζεται έντονα και σε χώρους εκπαίδευσης.

    Ανακοίνωση Γραφείο Τύπου ΠΑΜΕ για δηλώσεις Προέδρου ΓΣΕΕ



    Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ο άθλιος ρόλος και η στάση του Προέδρου της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας της. Σε εκπομπή της ΝΕΤ στράφηκε κατά των εργαζομένων με Stage και ουσιαστικά είπε ΝΑΙ στις απολύσεις τους.
                Μετά τις ασάφειες που δήλωσε ότι έχουν οι προτάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, τώρα δηλώνει ότι δεν ξέρει για τις αντεργατικές αποφάσεις της.
                Δεν είδε, δεν άκουσε για τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ;
                Δεν είδε, δεν άκουσε για τις δηλώσεις του ΣΕΒ για το εργασιακό;


    Σοβαρό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας στο Φαρμακονήσι!



    Δύο Τουρκικά F-16 προέβησαν σε αναχαίτιση ελληνικού ελικοπτέρου του λιμενικού σώματος βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου.

    Αεροπορική υποστήριξη σε δουλέμπορους παρείχαν ούτε λίγο, ούτε πολύ τα τουρκικά μαχητικά που προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος στο Φαρμακονήσι. 

    Το ελικόπτερο είχε εντοπίσει 59 λαθρομετανάστες σε σκάφος και είχε ειδοποιήσει τις αρχές. Τα δύο τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν ήδη στον αέρα εντός τουρκικού εναέριου χώρου και μόλις δόθηκε το σήμα εντοπισμού των λαθρομεταναστών έσπευσαν να αναχαιτίσουν το ελικόπτερο,σε ύψος 200 ποδών! 

    Κρήτη: Μαθητές λυκείου στο facebook με την σβάστικα


     Μαθητές, του γενικού λυκείου Ακρωτηρίου στα Χανιά «πόζαραν» στο facebook κάτω από εμβλήματα ακροδεξιών οργανώσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κύδων» και της τοπικής εφημερίδας «Νέος Κήρυκας».



        Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και της δημοτικής αρχής της περιοχής.


        Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου Δημήτρη Λουπασάκη αναφορικά με αρχικές υποψίες καθηγητών που έγιναν βεβαιότητα, όταν είδαν στο facebook μαθητές τους να ποζάρουν κάτω από τα εμβλήματα. 

    Δελτίο τύπου από τη συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ σχετικά με το επεισόδιο με τον Γ. Παναγόπουλο, 18/3/2010


    Δόθηκε χτες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του επεισοδίου με τον Γ. Παναγόπουλο στο συλλαλητήριο της 5 Μάρτη:
    1. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται οριστικά αυτό που από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό και που επισημάναμε από την ίδια κιόλας μέρα σε σχετική μας ανακοίνωση. Ότι δηλαδή εκτυλίχθηκε μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησης της ΚΟΕ ώστε να φιμωθεί κάθε φωνή που ξεφεύγει από τα όρια της συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική ειδικά στις συνθήκες της σημερινής πρωτοφανούς επίθεσης στους εργαζόμενους. Η προσπάθεια στοχοποίησης ξεκίνησε από τη βουλή με τις ομιλίες του γνωστού Α. Γεωργιάδη και του Χ. Παπουτσή στα πλαίσια της ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και αναπαράχθηκε με την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που θύμισε τις πιο μαύρες σελίδες του μετεμφυλιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Καλούμε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να ζητήσει άμεσα συγγνώμη μετά την κατάρρευση της σκευωρίας. Καλούμε τα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν τα περί οργανωμένης επίθεσης της ΚΟΕ, να αποκαταστήσουν έστω και τώρα την αλήθεια.

    ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΕΥΡΩΠΗ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

    Γρηγοριάδης Κώστας-Ριζοσπάστης
    City Press

    Βοήθεια στην Αϊτή από την Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική-ALBA



    Δύο μήνες μετά το σεισμό που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ελπίδα μέσα στα ερείπια αποτελεί η παράδοση των πρώτων 88 σπιτιών σε άστεγους Αϊτινούς εκ του συνόλου των 500 που προβλέπει το αρχικό σχέδιο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική-ALBA.

    Πρόκειται για το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και του Προέδρου της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ στα τέλη του 2007 και η παράδοση των πρώτων οικιών από την κουβανο - βενεζουελάνικη κατασκευαστική εταιρεία επισπεύσθηκε και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω του σεισμού, προκειμένου να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ανάγκες ορισμένων τουλάχιστον εκ των αστέγων του σεισμού της 12ης Γενάρη. Ενός σεισμού, που επισήμως στοίχισε τη ζωή σε 222.000 ανθρώπους και με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ να κάνουν λόγο για 218 χιλιάδες που ζουν σε 21 αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Πορτ-ο-Πρενς. Αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι στους κινδύνους που προμηνύουν οι αναμενόμενες καταρρακτώδεις βροχές.
    Παράλληλα, έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας υπολογίζεται να απαιτήσει κονδύλια της τάξης 11,5 δισ. δολάρια σε χρονική περίοδο τριών χρόνων.
    ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

    Εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα από βρετανική εταιρία !

    Η εταιρεία European Goldfields, που διαθέτει απόθεμα 10 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού, περιμένει ότι θα λάβει άδειες για όλα τα σχέδιά της για το 2010, μεταξύ αυτών και ένα πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων.

    Η εταιρεία σκοπεύει να ξοδέψει 15 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, προκειμένου φέτος να αυξήσει το απόθεμα χρυσού της, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Τιμ Μόργκαν-Γουάιν σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ.

    18 Μαρτίου 2010


    Ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη του 6ου συνεδρίου της νεολαίας του ΣΥΝ
    (ΑΠΕ)


    O Ούγγρος άσος της Φούλαμ Zoltan Gera, πανηγυρίζει ένα γκολ του ενάντια στην Γιουβέντους.Με 2 δικά του γκολ η Φούλαμ σκόρπισε με 4-1 τους Ιταλούς, ανατρέποντας το 1-3 του πρώτου αγώνα του Τορίνο και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Europa League.
    (AFP)

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - Κόβουν τους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών!


    Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ζητούν να περικοπούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, ακολουθώντας τις περικοπές των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.
    Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων κάνουν την αρχή για να περάσουν τα μέτρα που πετσοκόβουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στον ιδιωτικό τομέα! Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Εκπαιδευτικών Διδακτηρίων έστειλε φιρμάνι στα μέλη του και στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων ότι θα περικοπούν τα επιδόματα αδείας, Χριστουγέννων, Πάσχα κ.ο.κ. όπως ακριβώς και για τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα.