Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

HΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ - Κυβέρνηση του ΣΕΒ

Παίρνουμε φράση - φράση τη μνημειώδη δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη στην οποία προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης μόλις παρέλαβε ανά χείρας τα αιτήματα του ΣΕΒ, στα γραφεία του οποίου κλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ εσπευσμένως και - ως γνήσιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης των «αντιεξουσιαστών» - προσήλθε ασμένως...
*
«(Οι βιομήχανοι) με ενημέρωσαν και μου παρέδωσαν την πολύ χρήσιμη μελέτη τους»!
Κατά τον κύριο υπουργό, λοιπόν, «πολύ χρήσιμη μελέτη» η απαίτηση των βιομηχάνων για νέα μείωση των μισθών κατά τουλάχιστον 10% στον ιδιωτικό τομέα...

Ενταση στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΝΤ

Ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενόψει της συζήτησης, την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο επί των επιχειρησιακών συμβάσεων. 

Την αποχώρησή τους από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι Β. Μπουζούλας γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση).

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Γ. Παναγόπουλου. 

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι

•    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
•    ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ -ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕ 150% ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
•    ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
•    ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΕ
•    ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το 3ο συνέδριο του κόμματός μας διεξάγεται τη κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις αδυναμίες μας και να δώσουμε κρίσιμες απαντήσεις στα δραματικά διλήμματα που προκαλούν οι δραματικές εξελίξεις των ημερών. 

Βολιβία: Μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 έτη

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε χθες ένα νέο νόμο για τις συντάξεις μειώνοντας την ηλικία αποχώρησης από την εργασία από τα 65 στα 58 έτη.

 Ο νόμος προβλέπει το κλείσιμο δύο ιδιωτικών ταμείων, του ισπανικού Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) και του ελβετικού Zurich, που διαχειρίζονταν τις συντάξεις 1,3 εκατομμυρίων Βολιβιανών, σε σύνολο πληθυσμού 10 εκατομμυρίων, για ένα ποσό 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) εισφορών.
 Για τις μητέρες που έχουν περισσότερα από τρία παιδιά η ηλικία συνταξιοδότησης μειώνεται στα 55 έτη. 

Άρθρο για τις εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς και τα καθήκοντα της επόμενης περιόδου.Ποια αριστερά, ποια καθήκοντα;Διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Toυ Ανδρέα Παγιάτσου

 Αντιμέτωπες με την τεράστια οικονομική κρίση και την βάναυση λιτότητα που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι ηγεσίες των παραδοσιακών κομμάτων της αριστεράς αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Οι τοπικές εκλογές τον προηγούμενο μήνα ανάδειξαν ξανά αυτό το πρόβλημα, παρότι τα κόμματα της αριστεράς αρνήθηκαν - για μια ακόμη φορά - να το αντιληφθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τα ποσοστά του, αλλά έπεσε σε απόλυτους ψήφους! Παρόλα αυτά η ηγεσία του ΣΥΝ μίλησε για επιτυχία!… Το ΚΚΕ αύξησε αισθητά τα ποσοστά του αλλά σε απόλυτους ψήφους η άνοδος του ήταν ελάχιστη (13% σε σχέση με τις ψήφους των γενικών εκλογών του 2009) ενώ σε μεγάλα αστικά κέντρα έμεινε στάσιμο ή και έπεσε (πχ Αθήνα).

Η μόνη δύναμη η οποία είχε σημαντική αύξηση στις δυνάμεις της ήταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία από περίπου 25.000 ψήφους έφτασε τις 95.000 - άνοδος σχεδόν 400%. Με μια έννοια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έσωσε τη χαμένη τιμή της αριστεράς. Έδειξε ότι σε συνθήκες κρίσης, η Αριστερά - και μάλιστα το κομμάτι της που θεωρείται ως το πιο ακραίο - μπορεί να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς. Η άνοδος όμως της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ασφαλώς δεν λύνει το συνολικό πρόβλημα της αριστεράς.