Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Γενετική απογραφή:Μόλις 55.000 άνθρωποι ζούσαν στον πλανήτη πριν 1,2 εκατομμύρια χρόνια

Παρά τους σχετικά μεγάλους εγκεφάλους τους, οι Homo erectus ίσως ήταν λιγότερο επιτυχημένοι από τους γορίλες

Συγκρίνοντας τα δύο πλήρη ανθρώπινα γονιδιώματα που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, Αμερικανοί γενετιστές υπολόγισαν το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού των προγόνων μας πριν από 1,2 εκατομμύρια χρόνια.Εκείνη την εποχή πρέπει να ζούσαν μόλις 18.500 σεξουαλικά ενεργά άτομα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός πρέπει να ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος, δηλαδή 55.000 άτομα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.H εκτίμηση αφορά το είδος Homo ergaster στην Αφρική και Homo erectus στην Ασία. Αν τα δύο είδη δεν διασταυρώνονταν και ο σύγχρονος άνθρωπος κατάγεται μόνο από το ένα προγονικό είδος, η εκτίμηση αφορά μόνο αυτό τον επιμέρους πληθυσμό, διευκρινίζει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα.Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πολύ αργότερα, πριν από περίπου 200.000 χρόνια.Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές στους Times της Νέας Υόρκης, οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου μάλλον δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο είδος, παρά τους μεγάλους εγκεφάλους τους: Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, πριν από από 1,2 εκατ. χρόνια ο άνθρωπος συγκατοικούσε στον πλανήτη μαζί με 21.000 χιμπατζήδες και 25.000 γορίλες.Ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν αυξήθηκε σημαντικά μέχρι την εμφάνιση της γεωργίας.Οι γενετιστές γνώριζαν εδώ και καιρό ότι κάποια στιγμή τα τελευταία 100.000 χρόνια ο ανθρώπινος πληθυσμός περιορίστηκε στα 10.000 άτομα, πιθανώς εξαιτίας κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής ή σοβαρής ασθένειας. Αν όμως η τελευταία εκτίμηση είναι σωστή, τότε το μέγεθος του πληθυσμού φαίνεται πως ήταν πάντα μικρό κατά τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια, συνεπώς ίσως δεν είναι ανάγκη να καταφύγει κανείς σε κάποιο καταστροφικό γεγονός για να εξηγήσει τον χαμηλό αριθμό των ανθρώπων μέχρι σχετικά πρόσφατα.Οι γενετικές αναλύσεις χρησιμοποιούνται συχνά για να εκτιμηθεί το μέγεθος αρχαίων πληθυσμών -χονδρικά, όσο μικρότερος ήταν ένας πληθυσμός, τόσο μικρότερη θα είναι η γενετική ποικιλότητα στο σύνολο του πληθυσμού αυτού.Στην τελευταία μελέτη, ο Δρ Τσαντ Χαφ και οι συνεργάτες του στη Γιούτα ανέλυσαν τις δύο διαθέσιμες ανθρώπινες γενετικές αλληλουχίες, μία που προέκυψε από το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, και μία που προσδιόρισε η εταιρεία του πρωτοπόρου γενετιστή Κρεγκ Βέντε

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Παραίτηση Κουβέλη ζητούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Για προκλητική ενέργεια κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΝ

Μέρες καλοκαιριού ξαναζεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΝ και των συνιστωσών, έπειτα από την ξαφνική κίνηση πολλών μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Γλέζος, Γ. Μπανιάς, Ν. Γαλάνης, Αντ. Νταβανέλλος κ.α) να ζητήσουν, με κοινό κείμενο που υπογράφουν, την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.




Στην Κουμουνδούρου εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή συμβάλει στη διάλυση του συμμαχικού σχήματος. Ο συντονιστής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, επικοινώνησε με τον γραμματεά του ΣΥΝ, ζητώντας την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται η οργισμένη απάντηση του Φώτη Κουβέλη.
Για προκλητική ενέργεια κατά του ΣΥΝ, έκανε λόγο ο Στέφανος Μπαγεώργος, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ. “Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Να ξέρουν ότι βαδίζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Θα ήταν προτιμότερο να δηλώσουν ευθέως ότι επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε ο κ. Μπαγεώργος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Μπαλάφας δήλωσε ότι πρόκειται για “ευθεία επίθεση ενάντια στον ΣΥΝ”, υπογραμμίζοντας ότι “προβληματίζει ο χρόνος και η ένταση της επιθετικότητας. Οι σύντροφοι που υπογράφουν την ανακοίνωση πρέπει να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής”.
Στην ηγεσία του ΣΥΝ εκτιμούν ότι η επιθετική ενέργεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απορρέει από την πρωινή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν για επικείμενη παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου. Σε ανακοίνωσή του, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, τονίζει ότι η ανακοίνωση των μελών των συνιστωσών, δεν αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συμμαχικό σχήμα, λειτουργεί με βάση τη συναίνεση και τη πολιτική συνεννόηση. Η ανακοίνωση συντρόφων από συνιστώσες που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, που μόλις πριν λίγες ημέρες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση τόσο σε σχέση με τη στάση του σχήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα σενάρια «εθνικής συνεννόησης»", τονίζει ο Δημ. Βίτσας.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Λεβέντη. "Ο βουλευτής έχει, κατά το Σύνταγμα, πλήρη ελευθερία να διατυπώσει και να υποστηρίξει τις απόψεις του. Για ορισμένους νοσταλγούς άλλων εποχών η ελευθερία της άποψης θεωρείται απαγορευμένος καρπός που επισύρει την έκπτωση και την εκπαραθύρωση από τον Παράδεισο. Η Αριστερά έχει ταλανιστεί από παρόμοιες πρακτικές και, δυστυχώς, φαίνεται ότι η αποτοξίνωση από παρόμοια δηλητήρια δεν έχει ακόμα επιτελεσθεί και δεν έχει φτάσει σε όλα τα παρακλάδια της. Έλεος σύντροφοι! Το να απαιτείτε τον αποκεφαλισμό του κοσμήματος της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής, του κατεξοχήν Κοινοβουλευτικού, του Φώτη του Κουβέλη, δείχνει ότι “μωραίνει Κύριος…"", σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Λεβέντης.Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν το κείμενο καταλογίζουν στον κ. Κουβέλη και σε άλλα στελέχη του ΣΥΝ ότι “δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές "συναίνεσης" και "εθνικής ενότητας", που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ολόκληρη το κείμενο της ανακοίνωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: 


Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση
 η νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας, το κεντρικό καθήκον του λαϊκού κινήματος, των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και κάθε αριστερού αγωνιστή, θα έπρεπε να ήταν η πιο αποτελεσματική οργάνωση των αντιστάσεων στις επιλογές της κυβέρνησης.
Αντ’ αυτού, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές «συναίνεσης» και «εθνικής ενότητας», που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή, δημιουργεί σοβαρές συγχύσεις στους πολίτες και τραυματίζει σοβαρά τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες, και τη φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ .
Η διγλωσσία όμως εκτός των άλλων, αναπαράγει τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια και αποπροσανατολίζει από το κεντρικό στόχο της συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τα στελέχη. Και προφανώς μπορεί να ασκείται και δημόσια. Όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται, για να απορρίπτουν και να καταγγέλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.
Με αυτή τους τη στάση οδηγούμαστε σ’ ένα χώρο και ένα άθροισμα παραγόντων, που επιχειρεί, εκτός και ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, να επιβάλει τις απόψεις του.
Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο στελέχη που τηρούν αυτή τη στάση να εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις, όπως αυτή του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και πρέπει να αντικατασταθούν.
Στο όνομα της περιφρούρησης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ,ζητάμε την άμεση σύγκληση, κοινής συνεδρίασης της Γραμματείας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, ώστε να συζητηθεί το επείγον αυτό θέμα που αφορά ολόκληρο το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο το ΣΥΝ, να στηριχθεί η ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας για τις 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 3ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΘΗΝΑ 19/01/2010
  • Γαλάνης Νίκος
  • Γεωργάς Δημήτρης
  • Γιαννόπουλος Τάκης
  • Γλέζος Μανώλης
  • Δεμέστιχας Γρηγόρης
  • Ζαχαριάδης Αδάμος
  • Καρακώστα Εύη
  • Κατσούλας Χρήστος
  • Κοσμάς Πάνος
  • Μαντάς Παναγιώτης
  • Μαστρογιαννόπουλος Τάκης
  • Μπαλαούρας Μάκης
  • Μπανιάς Γιάννης
  • Μπαρσέφσκι Μάνια
  • Μπουζάνης Νίκος
  • Νταβανέλλος Αντώνης
  • Παγιάτσος Αντρέας
  • Πανταζίδης Τάσος
  • Ρήγος Αλκης
  • Σαπουνάς Γιώργος
  • Σπαθής Μάκης
  • Χριστοδουλοπούλου Τασία
  • Ψυκάκος Δικαίος"

ΠΗΓΗ:www.enet.gr


Αϊτή καλεί Ελλάδα


Πρέπει να ομολογήσω πως η εμμονή μου στη συλλογή «άχρηστων πληροφοριών», όπως λέει και μια φίλη μου, σε συνδυασμό με τα χρόνια που έχουν περάσει, από τότε που τέλειωσα το Λύκειο, με έκαναν εδώ και μέρες, με το άκουσμα της συγκλονιστικής καταστροφής που έπληξε τη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής, την Αϊτή, να χάνω το κύριο, που είναι φυσικά η ανθρωπιστική τραγωδία εκεί μακριά. Και να αναζητώ κάτι άλλο. Δεν μπορούσα να θυμηθώ, αλλά ήμουν βέβαιος ότι κάτι άλλο μου έφερνε στο μυαλό η λέξη Αϊτή. Ότι θερίζει το AIDS; Ναι, αλλά δεν ήταν αυτό.
Δικτάτορες τύπου Πάπα Ντοκ και Μπέιμπυ Ντοκ; Ναι, αλλά ούτε αυτό. Εκλογή και ανατροπή του προέδρου Αριστίντ; Ούτε αυτό. Ούτε οι εικόνες από τις εξεγέρσεις και τις λεηλασίες στο παρελθόν στο Πορτ-ο-Πρενς. Ούτε καν το περίεργο, κατ’ αρχήν, ένα νησί της Καραϊβικής, η Εσπανιόλα, να είναι χωρισμένο στη μέση και το μισό που συνιστά την Αϊτή να είναι βυθισμένο στην εξαθλίωση, ενώ το άλλο μισό, η Δομινικανή Δημοκρατία, να διατηρεί ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Τη λύση στην απορία μου την έδωσε μια σύνθετη αναζήτηση στο google. Και θυμήθηκα ένα μπλε βιβλίο. Στο μάθημα της Ιστορίας - επιλογής, για τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, που μας εισήγαγε στην ανάγνωση και αναζήτηση των πηγών.
Εκεί είχα βρει την Αϊτή της Ελλάδας και της Ελληνικής Επανάστασης που μου ξανάφερε μπροστά μου το google. Στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας του Τάσου Βουρνά, καταγράφεται πως η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική κυβέρνηση - διοίκηση, μόλις λίγους μήνες μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι μαύροι σκλάβοι της Αφρικής, που ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης κάτω απ’ τους Γάλλους γαιοκτήμονες της Εσπανιόλας είχαν εξεγερθεί λίγα χρόνια πριν. Και στις αρχές του 19ου αιώνα κατάφεραν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.
Στο πλαίσιο δε μιας διεθνούς εκστρατείας αναγνώρισης - υποστήριξης της Ελληνικής Επανάστασης της «Επιτροπής του Παρισιού» υπό τον Κοραή, ο πρόεδρος τότε της μικρής νησιωτικής Δημοκρατίας, συγκινητικά αναγνώρισε τη χώρα, πρώτος σε όλο τον κόσμο και ευχήθηκε τη νίκη της Επανάστασης. Και ακόμη, έστειλε στην Επιτροπή στο Παρίσι τόνους καφέ (πολύτιμο προϊόν στην Ευρώπη τότε), για να πουληθούν και να αγοραστούν όπλα για τον Αγώνα. Αλλά και κάποιους εθελοντές, για να πολεμήσουν δίπλα στους αγωνιστές του ‘21.
Όλα αυτά από μια φτωχή τότε και τώρα μικρή χώρα. Χρωστάμε πολλά, ως σύγχρονο κράτος, σχεδόν παντού στον κόσμο. Δεν χρωστάμε ηθικά πολλά περισσότερα στη δύστυχη αυτή χώρα; Πόσο θα επιβάρυνε τη δεινή οικονομική μας θέση μια ενδεχόμενη «υιοθέτηση» της Αϊτής; Έστω, ως ανταπόδοση εκείνη της προ σχεδόν 200 ετών έμπρακτης αλληλεγγύης που επέδειξαν προς την Ελλάδα οι Αϊτινοί.

Η σημαία της Αϊτής


ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ-Του Νότη Ανανιάδη

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις




Το ΚΚΕ μαχητικά συμπαραστέκεται στους αγωνιζόμενους αγρότες. Στηρίζει τις διεκδικήσεις τους και το δίκαιο αγώνα τους για στήριξη της παραγωγής τους και αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που ληστεύουν οι εμποροβιομήχανοι οι τράπεζες και η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τα αδιέξοδα της αγροτιάς γιατί στηρίζει τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την κερδοφορία των βιομηχανικών και εμπορικών ομίλων. Οι επιδοτήσεις της τάξης των 100.000 ευρώ, που ανέφερε και η υπουργός, δεν αφορούν τον αγροτο/εργάτη ή το μικρομεσαίο αγρότη που δεν συμπληρώνει 30.000 ευρώ καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Οι «παροχές» της κυβέρνησης προς τους φτωχούς αγρότες αποτελούν στην πραγματικότητα ψίχουλα και κοροϊδία.


Στόχος της πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να επιταχυνθεί ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, σε σχέση με τους ρυθμούς της περιόδου 1997-2007 που είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση γι' αυτούς που έχουν 500 στρέμματα και πάνω.


Τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής υπηρετεί και το μέτρο διαχωρισμού των αγροτών σε δήθεν κατά κύριο ή μη επάγγελμα, ενώ δεν αντιμετωπίζει την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ταυτόχρονα το δυναμικό που αναγκαστικά εγκαταλείπει ή μισοεγκαταλείπει την αγροτική παραγωγή πλήττεται από την ανεργία και την ακρίβεια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός, όπως οι «οργανισμοί συγκέντρωσης της παραγωγής».


Η συγκέντρωση της παραγωγής θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τους ατομικούς παραγωγούς μόνο εφόσον συνδεθεί με ενιαίο κρατικό οργανισμό συγκέντρωσης, ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές ανά προϊόν, ώστε να εξαλειφθεί η συγκέντρωσή του από τα μονοπώλια. Η κυβέρνηση όμως επιδιώκει να επεκταθεί ταχύτερα και σε άλλα προϊόντα, π.χ. στο λάδι και στην ελιά, ο σημερινός υψηλός βαθμός συγκέντρωσης που υπάρχει για το αγελαδινό γάλα (συγκέντρωσή από 3-4 εταιρείες), τα κοτόπουλα (4 εταιρείες), τα δημητριακά (5 εταιρείες), τη βιομηχανική ντομάτα (3 εταιρείες).


Η λογική της κυβέρνησης διά στόματος της υπουργού, ότι οι τιμές έπεσαν λόγω «κρίσης υπερπαραγωγής», είναι συνειδητή απάτη. Χρησιμοποιεί ένα μέρος της αλήθειας. Και οι αγρότες ξέρουν ότι «μισή αλήθεια, ίσον ψέμα». Η άλλη μισή αλήθεια είναι ο ρόλος των μονοπωλίων στον καθορισμό των τιμών, το κρατικό ρευστό χρήμα και οι φοροαπαλλαγές που πηγαίνουν στα τραπεζικά, βιομηχανικά, εμπορικά μονοπώλια, η πολιτική που ευνοεί τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, γιατί η «απελευθερωμένη» αγορά εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων. Πάνω σε αυτά καμιά «διαβούλευση» δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο πάλη.


Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ' απ' όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.


Με τους ίδιους στόχους το ΚΚΕ υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων - πρώτων υλών για τη βιομηχανία. Η ουσιαστική στήριξη του αγροτοπαραγωγού στις σημερινές συνθήκες απαιτεί φθηνά λιπάσματα, σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα, επιστημονική γνώση, συγκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίησή της στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με γνώμονα τις ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να συνεταιρισθεί ο παραγωγός και να συνδεθεί με τη βιομηχανία, το εμπόριο και την τράπεζα που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία. Προβάλλει την προοπτική της λαϊκής οικονομίας που θα διασφαλίσει την ευημερία της αγροτικής οικογένειας.


Αυτός ο δρόμος πάλης αντικειμενικά είναι κοινός για τους μικρούς αγρότες, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, για τους νέους και τις γυναίκες των οικογενειών τους, ανεξάρτητα αν εργάζονται, σπουδάζουν.


Αυτός ο δρόμος πάλης πρέπει να συνδεθεί και με τους σημερινούς αγροτικούς αγώνες, ιδιαίτερα με τους αγρότες και τις αγρότισσες που συσπειρώνονται με την ΠΑΣΥ, όπως και με τους εργατοϋπαλλήλους που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους που συσπειρώνονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.


Μόνο σε αυτήν την προοπτική, στο λαϊκό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, μπορεί να αποκτά δύναμη κάθε σημερινός αγροτικός αγώνας, να συνδέεται με την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας», ενάντια στις συμφωνίες του ΠΟΕ. να αυξάνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση, για να αποσπά κατακτήσεις σε άμεσες διεκδικήσεις, όπως:


Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Καμία κατάργηση των επιδοτήσεων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νομίμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).
Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.
Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΝ με αντιπροσωπεία Οικολόγων Πράσινων - Δηλώσεις

Mε πρωτοβουλία του ΣΥΝ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων, από τους Ν. Χρυσόγελο, Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννη Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Φουτάκη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με την αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων. Είμαστε δύο διαφορετικά πολιτικά κόμματα από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρόλα αυτά δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί χώροι. Έχουμε διαφορές, αλλά έχουμε και συμπτώσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Ιδίως διαπιστώσαμε από τη συζήτηση αυτή ότι υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις σε σχέση με την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα, την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση, μια κρίση η οποία δεν θα περιοριστεί μονάχα στο οικονομικό πεδίο, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υπ΄ αυτή την έννοια υπάρχει μια ανάγκη να υπάρξουν δράσεις για τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας και για την κοινωνία και για το περιβάλλον από τις ασκούμενες πολιτικές.

Βρήκαμε επίσης σύμπτωση απόψεων σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο Καλλικράτης για τις τοπικές κοινωνίες, τους κινδύνους ενός μεγάλου ελλείμματος δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Και συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να αναπτύξουμε κοινές δραστηριότητες σε τομείς που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, για τους υδάτινους πόρους, για τον Αχελώο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την προστασία των δασών, αλλά και να διευρύνουμε τη συζήτηση ακόμα και για κοινές παρεμβάσεις ώστε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την εφαρμογή ενός αντιδημοκρατικού σχεδίου, όπως αυτό το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια επαφή και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ο καθένας από την πλευρά του προκειμένου να ανατρέψουμε πολιτικές που δημιουργούν τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής αλλά και να ανατρέψουμε πολιτικές που δημιουργούν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Θα είμαστε ανοιχτοί και νομίζω ότι αυτή είναι μια συνάντηση που δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το απαραίτητο που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε δύο χώρους που έχουν κοινές απόψεις αλλά και διαφορές στα πλαίσια ενός καλώς εννοούμενου πολιτικού πολιτισμού και μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας.

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Είναι μια συνάντηση την οποία θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτονόητη στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού. Τα πολιτικά κόμματα έχουν διαφορές μεταξύ τους προφανώς, γι αυτό είναι και διαφορετικά πολιτικά κόμματα, αλλά μπορούν να συζητούν και να προωθούν σε όσα πράγματα υπάρχει η δυνατότητα λύσεις.

Στη σημερινή βαθιά κρίση οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν μια συνεκτική πρόταση για αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Και σ΄ αυτή τη συζήτηση θέλουμε να έχουμε έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, με όλα τα ρεύματα μέσα στην κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα μ΄ αυτό που λέμε εμείς κοινωνία των πολιτών. Οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται δυστυχώς δεν προωθούνται σήμερα από την κυβέρνηση, γι αυτό πρέπει να υπάρξει ένα πολύ δυναμικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία που θα προωθήσει πραγματικά πράσινες αλλαγές και στην οικονομία, και στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Στα θέματα του Καλλικράτη και της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση που προτείνει η κυβέρνηση, θέλουμε να πούμε ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις με μόνο κριτήριο το πληθυσμιακό δεν αποτελούν καμία μεταρρύθμιση. Είναι ώριμο το αίτημα να αλλάξει ο διοικητικός χάρτης, να υπάρξουν βαθιές αλλαγές, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν προωθούνται μέσω του Καλλικράτη. Η δικιά μας πρόταση ως Οικολόγοι Πράσινοι, την οποία θέλουμε να συζητήσουμε και με όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, είναι μια ουσιαστική πρόταση μεταρρύθμιση των θεσμών έτσι ώστε πράγματι να είναι κοντά στον πολίτη, να διευκολύνουν τη συμμετοχή του πολίτη, των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων αλλά και να αλλάξουν τις τοπικές πολιτικές έτσι ώστε πράγματι να προστατεύουν το περιβάλλον, να αναπτύσσεται μια υπεύθυνη οικονομική δραστηριότητα και να υπάρχουν κοινωνικές πολιτικές που είναι κοντά και στον πολίτη εξειδικευμένα αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες. Η αυτοδιοίκηση, μέσα από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο και στην προστασία του κλίματος αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικότερων μορφών οικονομίας αλλά και να καλύψει το μεγάλο χάσμα και έλλειμμα που υπάρχει στις κοινωνικές πολιτικές.

Στα θέματα των εκλογών στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το Νοέμβρη του 2010, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά νομίζω και ο ΣΥΝ, δίνουν προτεραιότητα σε αποφάσεις που θα παρθούν σε τοπικό επίπεδο. Εμείς ενθαρρύνουμε ανεξάρτητα τοπικά σχήματα σε κάθε περιοχή, τα οποία θα συνδιαμορφώσουν μέσα από μια προγραμματική συζήτηση το πρόγραμμά τους αλλά και τον τρόπο που θα παρέμβουν. Θέλουμε, το επιδιώκουμε οι τοπικές πολιτικές και όλη η περίοδος των εκλογών να είναι μια βαθιά συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτούνται στις τοπικές πολιτικές. Όλες τις πολιτικές εμείς θέλουμε να τις επανεξετάσουμε υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, υπό το πρίσμα ότι πρέπει να στραφούμε προς πράσινη κατεύθυνση της οικονομίας και θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Άρα αυτά είναι τα καθοριστικά κριτήρια για τη διαμόρφωση των τοπικών σχημάτων, είτε αυτά αφορούν τις δημοτικές εκλογές, είτε τις περιφερειακές εκλογές. Και βέβαια θα πρέπει να συζητήσουμε και να επηρεάσουμε το κυβερνητικό σχέδιο του Καλλικράτη έτσι ώστε να μην αποκλειστεί η κοινωνία και περιοριστεί η διαδικασία των εκλογών σε μια υπόθεση μεταξύ δύο μεγάλων κομμάτων. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία. Γι αυτό και με τον ΣΥΝ συμφωνήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία έτσι ώστε να συζητηθεί πραγματικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας από τον Καλλικράτη. Θα πρέπει πράγματι να ευνοήσει μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας και όχι μια πιο αυταρχικής δημοκρατίας η μεταρρύθμιση που προτείνεται από την κυβέρνηση.

- Η συναίνεση, η σύμπτωση απόψεων που παρατηρήθηκε σήμερα προοιωνίζεται ενδεχομένως, μπορείτε να μας το πείτε από τώρα, και κάποια συνεργασία εν όψει των δημοτικών εκλογών;

Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Απλώς να πω όπως και ο ΣΥΝ και εμείς αυτές οι αποφάσεις παίρνονται στο τοπικό επίπεδο. Δεν θα υπάρξει κεντρική συμφωνία με κανένα κόμμα. Νομίζω ότι αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε στην Ελλάδα ότι τα διαμορφώνουν οι τοπικές κοινωνίες. Προφανώς υπάρχει πολιτικός διάλογος, ιδιαίτερα στα θεσμικά θέματα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κομμάτων, γι αυτό είπαμε ότι στο επίπεδο του Καλλικράτη πρέπει να πάρουμε κεντρικές πρωτοβουλίες, αλλά στα θέματα των συνεργασιών, ποια θα είναι η μορφή κάθε σχήματος, θα πρέπει αυτό να αποφασιστεί από τα αντίστοιχα σχήματα σε τοπικό επίπεδο.

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και σε αυτό υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Κι εμείς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγραμματικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο, και κυρίως θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία σημαντικότατων τοπικών κινημάτων, ενεργών πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν και την πραγματική αντιπολίτευση σε δημοτικές αρχές που με αυταρχισμό προσπάθησαν να επιβάλλουν μια νεοφιλελεύθερη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική.

Και σ΄ αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο τοπικό πρωτοβουλίες, δραστηριότητες για να αναδειχθούν αυτές οι κινήσεις των ενεργών πολιτών αλλά και να διαμορφωθεί μια προγραμματική πλατφόρμα που θα δίνει εναλλακτική απάντηση στη σημερινή τοπική διακυβέρνηση των δύο κομμάτων εξουσίας.

Μετά τις 100 πρώτες μέρες ο πασοκικός "σοσιαλισμός'" εδραιώνεται

ΙΩΑΝΝΟΥ-ΕΘΝΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Χριστόφιας: Aρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό τυχόν εκλογή Έρογλου

Ο Ντερβίς Ερόγλου δεν είναι ο κατάλληλος πολιτικός για να προωθήσει λύση του Κυπριακού, κοινά αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Όπως εξήγησε ο κ. Χριστόφιας, σε περίπτωση που ο κ. Ερογλου καταστεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δίνει το σαφές μήνυμα ότι θα εργαστεί για τη διχοτόμηση.
Τυχόν ανάδειξη του Έρογλου σε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι η διχοτόμηση θα είναι ένα καίριο κτύπημα και πολύ ζημιογόνο και για τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο κ. Ερογλου «είναι ο πιο ακατάλληλος σύμφωνα με τις δικές του θέσεις και τοποθετήσεις, που είναι διαχρονικές δεν είναι σημερινές».

Πηγές: Ναυτεμπορική-ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Η μάχη της Τετάρτης


Την Τετάρτη 20 Γενάρη στις 7 το βράδυ όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή σε συγκέντρωση καταγγελίας του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας. Προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι και την πλατεία Κλαυθμώνος. 
Η συμμετοχή των φίλων και των μελών της ΑΚΟΑ αυτονόητη.



Η ΑΚΟΑ, καλεί στη συγκέντρωση καταγγελίας του  κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας, που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προ τον Πρωθυπουργό - Κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής- Οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών


Επί σειρά ετών το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα παρουσιάζει διαρκή μείωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ.  Μεταξύ των ετών 1996-2007 μειώθηκε κατά 24%, ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 5%. Μόνο την διετία 2006-2007, οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή μειώθηκαν κατά 40.000, ενώ το ποσοστό αγροτικής απασχόλησης επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού μειώθηκε από το 17% σε περίπου 9,5%.
Επειδή η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών, μεσαίων και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, ώστε η αγροτική οικονομία να γίνει βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
•    Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, θα εγγυηθεί τιμές στα αγροτικά προϊόντα πάνω από το κόστος παραγωγής και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή ;
•    Τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της Α.Τ.Ε και η ληστρική εκμετάλλευση όλων των τραπεζών και με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τις δομές κοινωνικής μέριμνας και υγείας στην ύπαιθρο;
•    Πως θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρών και μεσαίων αγροτών;
 Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας

Οι «παλιόφιλοι» των αγροτών-«Εχετε δίκιο, αλλά με αυτή την ακραία μορφή πάλης το χάνετε»

Άφθονα κροκοδείλια δάκρυα άρχισαν να χύνουν πάλι οι γνωστοί «φίλοι» των αγροτών μόλις τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους του αγώνα. «Εχετε δίκιο, αλλά με αυτή την ακραία μορφή πάλης το χάνετε», διατείνονται φορώντας τη μάσκα του «συμπάσχοντα» με τον αγρότη, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν την υπονόμευση και το κτύπημα του αγώνα επιβίωσης που δίνουν. «Χάνετε την υποστήριξη των άλλων κοινωνικών στρωμάτων», στενοχωριούνται, πασχίζοντας να πείσουν ότι είναι φίλοι των αγροτών αλλά εχθροί των μπλόκων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο τα μπλόκα κρατάνε τέτοιες «φιλικές» επιθέσεις θα εντείνονται, μαζί βέβαια με τις απροκάλυπτες βολές για «κόψιμο της Ελλάδας στα δύο» και τις γνωστές συκοφαντικές επιθέσεις. Ομως, όλα αυτά τα έχουν ακούσει πάμπολλες φορές τις τελευταίες δεκαετίες οι αγρότες και έχουν την πείρα και την ωριμότητα να διακρίνουν πού «το πάνε», ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι τους και ποιοι απέναντί τους. Κυρίως, όμως, έχουν μάθει πολύ καλά ότι δίχως σκληρούς αγώνες δεν αποφεύγουν το ξεκλήρισμά τους και βέβαια μετά την «απομάκρυνση» από τα μπλόκα τίποτα δεν αναγνωρίζεται και κατακτιέται...



Πηγή:Ριζοσπάστης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λογοκρίνει τους Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους αγώνες των φτωχών αγροτών



O Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek,
νόμιζε ότι βρισκόταν στην Πολωνία όπου απαγορεύεται οτιδήποτε κομμουνιστικό.Ο εκνευρισμός του για το Κ.Κ.Ε φάνηκε όταν δεν άφησε τον ευρωβουλευτή του Κ.Κ.Ε
Γιώργο Τούσσα να πάρει τον λόγο, όπως είχε δικαίωμα.


Την αυθαίρετη στάση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek που παραβιάζει τον κανονισμό και αλλάζει την σειρά των ομιλητών λογοκρίνοντας τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, όταν δεν του δόθηκε ο λόγος κατά την διάρκεια της σημερινής Ολομέλειας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να εκφράσει την συμπαράσταση του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα.





Η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν η εξής :
"Εκφράζουμε την ολόπλευρη  στήριξη  στα δίκαια αιτήματα  και  τις  αγωνιστικές   κινητοποιήσεις  των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών - της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ)- που από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα διατρανώνουν, ενάντια στην ΚΑΠ, και στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που από κοινού  διαμορφώνουν και υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η μείωση της αγροτικής παραγωγής σε δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, τεύτλα, καπνός κ.α  η αύξηση  του κόστους παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές που εξαναγκάζονται οι αγρότες να πωλούν τα προϊόντα  στους μεγαλέμπορους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη, αποτελούν τους βασικούς άξονες  προκειμένου να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ο μαζικός διωγμός των μικρομεσαίων - μικροπαραγωγών   αγροτών  της χώρας μας, για να περάσει η γη, η παραγωγή  και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Στηρίζουμε  τα αιτήματα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών για σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων, για εγγυημένες τιμές στα γεωργικοκτηνοτροφικά προϊόντα, για προστασία της ντόπιας παραγωγής κ.α.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να σταθούν στο πλευρό των αγροτών στο δίκαιο αγώνα τους για ασφαλή και φτηνά τρόφιμα».
Το διεκδικητικό πλαίσιο των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών συνδέεται με τη αναγκαιότατα ανατροπής της ΚΑΠ, αλλά και με την ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στην χώρα μας που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.
Προϋπόθεση για να υπάρξει διαφορετική αγροτική ανάπτυξη αποτελεί η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η ανάδειξη Λαϊκής Εξουσίας που θα ικανοποιήσει  και θα εξασφαλίσει τις σύγχρονες ανάγκες.



Δηλώσεις του Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους της ΚΕ ΑΚΕΛ για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικά με τη διανομή φυλλαδίου στις εκκλησίες


Ημερομηνία Έκδοσης: Ιανουάριος 19, 2010




1.     Επίσκεψη ΠτΔ στην Ελλάδα
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο στοιχείο της επίσκεψης Δημήτρη Χριστόφια στην Ελλάδα και των επαφών που είχε στην ελληνική πρωτεύουσα είναι η καθολική στήριξη από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδαςστην πολιτική και τους χειρισμούς του προέδρου. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι αυτή η στήριξη εκφράστηκε ομόθυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μας ικανοποιεί και μας χαροποιεί η πλήρης εμπιστοσύνη η οποία εκφράζεται στο πρόσωπο του προέδρου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος ότι παραμένουμε συνεπείς στο στόχο της λύσης δηλαδή στη λύση διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδίας.Η επαναβεβαίωση από πλευράς προέδρου Χριστόφια και πρωθυπουργού Παπανδρέου της συνέπειας μας στο στρατηγικό στόχο έχει μεγάλη σημασία γιατί ενισχύει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς διεθνώς και καταδεικνύει ακόμα μια φορά την πολιτική μας βούληση για λύση του κυπριακού.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το κλίμα ενότητας και σύμπνοιας το οποίο βρήκε ο πρόεδρος στην Ελλάδα θα επικρατήσει και στην Κύπρο.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης Χριστόφια-Παπανδρέου εμβαθύνουν και αναβαθμίζουν τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας. Είναι σημαντική η κάθοδος Παπανδρέου στην Κύπρο και η κοινή συνεδρία με την κυπριακή ηγεσία και τις πολιτικές δυνάμεις. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία. Χαιρετίζουμε την εξαγγελία για δημιουργία ομάδας νομικών οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσπάθεια για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό.
 
2.     Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου
 
Είναι με έκπληξη και λύπη που ακούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο να αναλαμβάνει την ευθύνη για την κυκλοφορία του γνωστού φυλλαδίου που με διαστρεβλώσεις και χαρακτηρισμούς επιτίθεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε ως κομματάρχης και όχι ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι δικαίωμα του να επιλέγει να λειτουργεί ως κομματάρχης αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να τον κρίνουμε ως τέτοιο και να δίνουμε απαντήσεις. Είναι δικαίωμα της ηγεσίας της εκκλησίας να έχει απόψεις αλλά το να λειτουργεί ως κόμμα πιστεύουμε ότι εκφεύγει της αποστολής της. Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι διαφωνεί με τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι υπάρχουν στο φυλλάδιο αλλά παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος διαφωνούσε με τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς επέτρεψε την κυκλοφορία του.
Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να κινδυνολογεί και να αναφέρεται σε δήθεν κατάθεση σχεδίου λύσης από τρίτους τον Απρίλιο. Έχει ήδη διαψευστεί μερικές φορές για τέτοιου είδους προβλέψεις. Διερωτόμαστε τι θα πει στον κυπριακό λαό όταν για ακόμη μια φορά διαψευστεί τον Απρίλιο.
Δουλειά της εκκλησίας είναι να προάγει την αγάπη και την ενότητα του λαού και όχι να προάγει το διχασμόμε επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών δυνάμεων.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ-Ανατροπή του "Προγράμματος Σταθερότητας" της κυβέρνησης


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

THΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ…




Για χρόνια σε όλη την Ευρώπη, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις υπόσχονταν την απρόσκοπτη ανάπτυξη του καπιταλισμού, με την πολιτική σκληρής λιτότητας, ελαστικής εργασίας, μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, με την απελευθέρωση και «αυτορρύθμιση» των αγορών, με την υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον υπερδανεισμό και την κερδοσκοπία. Όμως αυτή η πολιτική των υπερκερδών για τους πλούσιους και της συμπίεσης των λαϊκών εισοδημάτων όχι μόνο δεν οδήγησε στην ευημερία, αλλά αντίθετα ήταν αυτή που οδήγησε στο σκάσιμο της φούσκας του σύγχρονου καπιταλισμού, στην οικονομική κατάρρευση και την ύφεση, στην βαθύτερη οικονομική κρίση του συστήματος εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Οι ίδιες δυνάμεις επικαλούνται σήμερα την ίδια ακριβώς πολιτική και για την… έξοδο από την κρίση, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία, ισοπεδώνοντας εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, σπρώχνοντας όλο και πιο βαθιά στον κοινωνικό μεσαίωνα και την κοινωνική βαρβαρότητα.. 
Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΓΑΝΤΩΣΑΝ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Μας λένε ότι η κρίση είναι ‘δημοσιονομική’, ιδιαίτερα στη χώρα μας, και αφορά τα δημόσια ελλείμματα. Ότι ‘έχουμε χρέη’ ‘Ότι ζούμε καλύτερα από ότι μας αναλογεί, ότι ‘πρέπει να κάνουμε θυσίες όλοι για να μη χρεοκοπήσει η οικονομία μας’.

Πες μου ποιο κατοικίδιο προτιμάς…


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν και τι μπορεί να υποδηλώνει για εσάς η προτίμησή σας στις γάτες ή στους σκύλους; Μια ομάδα ψυχολόγων από τις ΗΠΑ αναρωτήθηκε – και αποφάσισε να μάθει. Η ετυμηγορία της; Όσοι προτιμούν τους σκύλους είναι πιο κοινωνικοί και εξωστρεφείς, ενώ όσοι «ψηφίζουν» γάτες είναι πιο νευρωτικοί, δημιουργικοί, φιλοσοφημένοι και μη παραδοσιακοί!
Την μελέτη πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, οι οποίοι ανέβασαν στο διαδίκτυο ένα online ερωτηματολόγιο.
Περίπου 4.500 χρήστες του Ίντερνετ απάντησαν σε ερωτήσεις, οι οποίες αξιολογούσαν τα πέντε κυριότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια, τη νευρωτική συμπεριφορά, τη δεκτικότητα σε εμπειρίες, την συνεργατικότητα/φιλικότητα και την ευσυνειδησία.
Όπως διαπίστωσαν, οι «σκυλάνθρωποι» είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στην εξωστρέφεια, την συνεργατικότητα/φιλικότητα και στην ευσυνειδησία, ενώ η βαθμολογία τους στην νευρωτική συμπεριφορά και την δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τους «γατανθρώπους».
Αντίθετα, οι «γατάνθρωποι» κυριαρχούσαν στην νευρωτική συμπεριφορά και στη δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες – με τις διαφορές ανάμεσα σε «σκυλανθρώπους» και «γατανθρώπους» να είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως φύλου.
«Όταν συνειδητοποιήσει κανείς αυτές τις διαφορές, διαπιστώνει ότι όλα εξηγούνται», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαμ Γκόσλινγκ.
«Η φιλικότητα και η εξωστρέφεια μοιάζουν πολύ λογικές για ανθρώπους που προτιμούν τους σκύλους, διότι έτσι είναι και τα ζώα: είναι συντροφικά, παιχνιδιάρικα και τους αρέσει να βρίσκονται όλη την ώρα με τον ιδιοκτήτη τους.
»Αντίστοιχα, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν στις γάτες, που τους αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια όσο εκείνες θέλουν - ύστερα θέλουν να φύγουν, κι αν κανείς επιμείνει, βγάζουν και τα νύχια τους!»
Εκτός, πάντως, από μια καλή ματιά στο ποιοι είμαστε, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διαλέγουμε πιο σωστά το κατοικίδιό μας, ενώ σε επίπεδο Ιατρικής θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών με ζώα, προσθέτει ο δρ Γκόσλινγκ.
Η θεραπεία με ζώα εφαρμόζεται ευρέως στη Δύση για να βοηθηθούν παιδιά αλλά και ενήλικες με σοβαρά νοσήματα – από αυτισμό έως καρκίνο.
Η νέα μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Anthrozoos» τον Σεπτέμβριο 2010.
…και αν σου μοιάζει κιόλας
Εκτός πάντως από κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν και κοινά… σωματικά χαρακτηριστικά με τα κατοικίδιά τους.
Μελέτη που πραγματοποίησε ο ψυχολόγος Στάνλεϋ Κόρεν από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας έδειξε ότι οι γυναίκες με μακριά μαλλιά προτιμούν τους σκύλους Σπρίνγκερ σπάνιελ και τα κυνηγετικά σκυλιά με μακριά αυτιά.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες με κοντά μαλλιά δείχνουν προτίμηση στα χάσκι και στα σκυλιά basenji που έχουν κοντά αυτιά!
Οι ειδήσεις, όμως, για εμάς και τα κατοικίδιά μας δεν τελειώνουν εδώ. Μία άλλη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε ο δρ Νίκολας Κρίστενφελντ και οι συνεργάτες του από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε ότι μπορούμε κοιτάζοντας φωτογραφίες ανθρώπων και ζώων να καταλάβουμε ποιο ζώο ανήκει σε ποιον άνθρωπο!
Η μελέτη έγινε με φωτογραφίες ιδιοκτήτων καθαρόαιμων σκύλων και οι εθελοντές που κοίταξαν τις φωτογραφίες βρήκαν τα σωστά «ζευγάρια» στο 67% των περιπτώσεων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ιδιοκτήτες των σκύλων τούς είχαν διαλέξει επειδή τους έμοιαζαν και ότι δεν άλλαξαν οι ίδιοι για να «ταιριάξουν» με τα ζώα τους. Γιατί αυτό; Διότι η έρευνα δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο πόσο καιρό ζούσε κάθε ιδιοκτήτης με τον σκύλο του και στο πόσο του έμοιαζε.