Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πάνω από 40% η ανεργία των νέων στην Ισπανία. Δραματική η κατάσταση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αμισθί εργασία



Με δεδομένο το έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα που την ταλανίζει, η Ισπανία είναι η χώρα που αντιμετωπίζει την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη.
Μάλιστα, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, το συνολικό ποσοστό των Ισπανών ανέργων ξεπέρασε το 20%, στοιχεία της Eurostat φέρουν την ανεργία μεταξύ των νέων στο πολύ υψηλό ποσοστό του 40% ! Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, πως εξαιτίας της εξέλιξης αυτής η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες εύρεσης εργασίας της Ισπανίας είναι δραματική.

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται καθημερινά στα γραφεία τους, αναζητώντας μια θέση στον ήλιο. Από την πλευρά τους, οι νέοι άνεργοι, που διαβιούν στην Ισπανία, προσπαθούν να… ξορκίσουν το κακό, είτε υπογράφοντας συμβάσεις έργου περιορισμένης διάρκειας, είτε κάνοντας ακόμη και αμισθί πρακτική εξάσκηση. Άλλωστε, ο ένας στους δύο εργαζομένους ηλικίας 20 έως 24 ετών εργάζεται με σύμβαση περιορισμένου χρόνου.
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης. Οι ισπανικές εταιρείες έχουν σταματήσει να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, καθώς σε περίπτωση απόλυσης αναγκάζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για αποζημίωση. Υπολογίζεται ότι οι τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι πρώην συμβασιούχοι, των οποίων δεν ανανεώθηκε η σύμβαση.
Οι υπηρεσίες εργασίας έχουν αυξήσει το προσωπικό τους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη θεαματική αύξηση του αριθμού των ανέργων νέων. Κι όμως, η προσέλευση στα γραφεία είναι τόσο μεγάλη που οι ουρές μέχρι το δρόμο δεν αποφεύγονται.
«Το σύστημα καταγραφής ανέργων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», είπε η Ιζαμπέλ Τορέντε και πρόσθεσε: «Οι ελπίδες για τους νέους να βρουν μια θέση, έστω εποχικής απασχόλησης, είναι λίγες».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εργάζονται πλέον ως ασκούμενοι, χωρίς αμοιβή, σε διάφορες εταιρείες, με την ελπίδα ότι - κάποια στιγμή - θα προσληφθούν, εφόσον βέβαια εκτιμηθούν τα προσόντα τους.

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: