Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2012



Εργαζόμενοι μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελ­ματοβιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες.
Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που, με την ψήφο τους και τη στράτευσή τους, συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πο­λύμορφη στήριξη του ΚΚΕ, που αποτελεί την καθοριστική δύναμη για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.
Καλούμε ιδιαίτερα τους εργατοϋπάλληλους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που, για πολλά χρόνια, ψήφιζαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να προβληματιστούν με βάση και τα νέα δεδομένα.
Καλούμε όλους εσάς, που κάνατε ήδη το πρώτο βήμα απεγκλωβισμού από την κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να μην αφήσετε αυτό το βήμα μετέωρο.

Αυτοτελής εκλογική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ



Με θέμα την οργάνωση της αυτοτελούς εκλογικής παρέμβασης συνεδρίασε την Κυριακή 20 Μάη στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η συζήτηση στηρίχτηκε στην επεξεργασία της προηγούμενης απόφασης του ΠΣ στις 13 Μάη, στις αποφάσεις των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών, στις απόψεις και τη συμβολή των μελών και των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας επαφών με άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο του καλεσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς εκλογικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς. 

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/EKM, Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι


Δεν ξέρω αν φοβίσαμε την Ευρώπη, αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ’ ότι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ σήμερα και ίσως αυτός να είναι ένας από τους στόχους μας. Να αναγκάσουμε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δουν το πρόβλημα. Η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να τους αναγκάσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας λαός, πουθενά στον κόσμο, πόσο δε μάλλον στην Ευρώπη, δεν μπορεί να οδηγείται εθελοντικά στην αυτοκτονία.

ΠΑΜΕ - Για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά των χαλυβουργών




Η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας συνεχίζει την προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών χαλυβουργών, επιδιώκει την ποινικοποίηση του αγώνα τους, με την κατάθεση και νέων ασφαλιστικών μέτρων. Όσες προσπάθειες και αν έκανε δεν τα κατάφερε, έπεσαν στο κενό. Και αυτό οφείλεται στην ενότητά τους, στην ανυποχώρητη στάση τους, στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε και συνεχίζεται από χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας αλλά και από όλο τον κόσμο.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ (20/5/2012)





Κανένα από τα κόμματα που θέλουν να κυβερνήσουν ή να πάρουν μέρος στην κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στο Σικάγο, η οποία παίρνει αποφάσεις τρομακτικές για τους λαούς της Ευρώπης, για τους λαούς της περιοχής μας και ολόκληρου του κόσμου. Πάλι λευκές σελίδες στα κυβερνητικά προγράμματα.

Τι Αριστερή κυβέρνηση χρειαζόμαστε; Το παράδειγμα της Κύπρου


Tου Γιάννη Πιστιόλη


Η μεγάλη πτώση στο βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και η συνεχής επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου στις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει ανοίξει μια σειρά ερωτήματα για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση της Αριστεράς έχει αρχίζει να συζητείται πλατιά. Μάλιστα αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να γίνει το «όχημα» για την αλλαγή που επιθυμεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και κερδίζει μαζική απήχηση, χρειάζεται αποσαφήνιση για τον χαρακτήρα της και για το ποιο πρόγραμμα θα πρέπει αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει. Την προηγούμενη περίοδο όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν σε αυτή τη πρόταση επιστράτευαν μια σειρά από παραδείγματα, όπως το παράδειγμα της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ στην Κύπρο.

Μπορεί μια κυβέρνηση τύπου ΑΚΕΛ να δώσει λύση για τους εργαζομένους;

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις δηλώσεις Σαμαρά-Βενιζέλου


Οι πιο φανατικοί και συνεπείς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας, οι ίδιοι που με τα μνημόνια καταστρέφουν την οικονομία και την κοινωνία, εμφανίζονται σήμερα υποκριτικά ως υπέρμαχοι της ανάπτυξης. Ανάπτυξη όμως δεν φέρνουν ούτε οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. 

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο.


«Μελετήσαμε όλα τα ντοκουμέντα που αφορούν την άτυπη Σύνοδο της ΕΕ που θα προετοιμάσει και την επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου. 


Πήραμε υπόψη πολύ σοβαρά ό,τι έχει ανακοινωθεί γύρω από τη Σύνοδο του G8 - δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και άλλα κάτω από το τραπέζι που δεν έχουν γίνει γνωστά. Εκτιμάμε το εξής: Ότι αυτό που είπε ο Μπ. Ομπάμα - όχι μόνο λιτότητα, αλλά και ανάπτυξη - μεταφράζεται: Ανάπτυξη με λιτότητα. Και αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη οι λαοί της Ευρώπης και βεβαίως ο ελληνικός λαός.

Νέες διαδηλώσεις από το φοιτητικό κίνημα στο Καναδά.


Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν τη νύχτα κατά τη διάρκειά νέων διαδηλώσεων στο κέντρο του Μόντρεαλ. 

Οι αρχές προχώρησαν σε συνολικά περισσότερες από 116 συλλήψεις ενώ δέκα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταξύ τους τέσσερις αστυνομικοί. 


Η κινητοποίηση κηρύχθηκε "παράνομη" από τις δυνάμεις της τάξης δέκα λεπτά μετά την έναρξή της. Οι διοργανωτές δεν είχαν γνωστοποιήσει από πριν στην αστυνομία τη διαδρομή της πορείας, αντίθετα με αυτό που προβλέπει ο "ειδικός νόμος" που ψηφίστηκε την Παρασκευή και που αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ φοιτητών και αρχών.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ... η σπορά μένει. Εφτά χρόνια από το θάνατό του.


22 Μάη του 2005. Πέρασαν ήδη εφτά χρόνια. Αλλά ...η σπορά μένει.
Εκείνος ο ζευγάς έσπειρε αρκετά στα 91 χρόνια του.

Από τα πρώτα του βήματα ως «τριατατικός»*, στη φυσική συνέχεια ως αντάρτης ενάντια στη ναζιστική κατοχή αρχικά και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη συνέχεια, συναντάμε έναν σύντροφο που η συνείδησή του διαπερνάται ακριβώς από τη σχέση του με το Κόμμα.
Οι αφηγήσεις για τον Χ. Φλωράκη δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε καν στα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα όρια μιας τυπωμένης σε βιβλίο «βιογραφίας», πόσο μάλλον σ' ένα αφιέρωμα στην εφημερίδα. Επιλέγουμε, λοιπόν, μερικά απ' αυτά που όπως ο ίδιος έλεγε «την κάθε φορά μας είναι χρήσιμα».