Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Από την "ανανεωτική" στη "δημοκρατική" αριστερά

Φίλης Ν.- Η ΑΥΓΗ 

Οι σύντροφοι που αποχώρησαν από τον Συνασπισμό έσπευσαν να συγκροτήσουν κόμμα, τη Δημοκρατική Αριστερά. Είναι νωρίς να προδιαγράψει κανείς την πορεία του. Ακόμη και οι ίδιοι συζητούν τα βήματά τους μέσα στο ρευστό πολιτικό τοπίο.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησε από τον ΣΥΝ κατηγορώντας τον ότι "εγκαταλείπει την ανανεωτική αριστερά", απέφυγε όμως να συμπεριλάβει στον τίτλο της τον επίζηλο προσδιορισμό "ανανεωτική", επιλέγοντας ευρύτερο προσδιορισμό. Το "ανανεωτική" παραπέμπει στην ιστορία του ανανεωτικού αριστερού ρεύματος στη χώρα μας. Το "δημοκρατική" παραπέμπει στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αν εξαιρέσει κανείς την ιδιότυπη ιστορία της ΕΔΑ, τότε που η ελληνική αριστερά έδινε μάχη υπεράσπισης του δημοκρατικού δικαιώματος να υπάρξει - εξ ου και "δημοκρατική".

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΛΑΟ! ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Από την αρχική ανακοίνωση, υπογραφόταν από το ΕΚΚΕ και το ΚΚΕ(μ-λ),  προστέθηκαν κι άλλες οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες . Μέχρι στιγμής το κείμενο - κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ινδικό λαό έχει διαμορφωθεί ως εξής:
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρομοκρατική δολοφονική επιχείρηση του ινδικού κράτους, υποστηριζόμενη από εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς με τη συνδρομή και παραστρατιωτικών οργανώσεων, με στόχο το τσάκισμα της αντίστασης των φτωχών αγροτών σε εκτεταμένες περιοχές της Ινδίας. 
Μία αντίσταση μαζική και μαχητική που αγκαλιάζει το σύνολο μεγάλων εκτάσεων που κατοικούν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια αγροτών.
Οι βασικοί λόγοι της στρατιωτικής επιδρομής είναι η αρπαγή της γης των φτωχών ανθρώπων και το πέρασμά της στις πολυεθνικές για τη ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αυτών των εκτεταμένων περιοχών. Να σημειώσουμε, ακόμη, πως το κράτος της Δυτικής Βεγγάλης βρίσκεται ανεπίσημα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Παρά τις μαζικές δολοφονικές επιδρομές του αντιδραστικού ινδικού κράτους, το κίνημα των αγροτών δυναμώνει και αποκρούει τις δολοφονικές επιθέσεις. 
Οι ινδικές αρχές, για να κάμψουν το κίνημα αλληλεγγύης στην πάλη των αγροτών, έχουν ξεκινήσει ένα άγριο κυνηγητό στους διανοούμενους υποστηρικτές της αντίστασης, όπως για -παράδειγμα- στη γνωστή συγγραφέα Αρουντάτι Ρόι.
Αριστερές και δημοκρατικές οργανώσεις της Ελλάδας καταδικάζουν την εγκληματική επιδρομή του ινδικού κράτους και υποστηρίζουν τους αγώνες και το κίνημα των φτωχών αγροτών, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους, και καλούν σε διαμαρτυρία έξω απ' την Πρεσβεία της Ινδίας.
Τρίτη 6 Ιούλη, 6.30 μ.μ.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΟΥΜΑΝ
(Βασιλέως Κωνσταντίνου & Βασιλέως Γεωργίου)

ΑΡ.ΑΝ. – ΑΡ.Α.Σ. – ΕΚΚΕ – ΚΚΕ(μ-λ) – ΝΑΡ – ΟΚΔΕ Σπάρτακος – ΣΕΚ – Πολιτιστικός Σύλλογος «Γέφυρα των λαών της Ανατολής» – Περιοδικό «PARTIZAN»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Ένα ακόμα δεκανίκι του συστήματος


Θέλουμε να εκφράσουμε την αριστερά της ευθύνης», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Φ. Κουβέλης,άτυπος επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», του κόμματος που ίδρυσαν οι «ανανεωτές» που αποχώρησαν απ' τον ΣΥΝ στο πρόσφατο συνέδριό του. Αν και για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ήταν γνωστό το είδος της «ευθύνης» που συναισθάνονται συνολικά οι δυνάμεις που συναθροίζονται στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν άργησαν οι ίδιοι να δώσουν το στίγμα τους, ως «αυτόνομη» πλέον δύναμη - υποστύλωμα του συστήματος, στις δύσκολες στιγμές που αυτό διανύει.
Ενα από τα πολλά ασφαλή κριτήρια για το τι κόμμα είναι η νεοσύστατη «Δημοκρατική Αριστερά», είναι η υποδοχή που της επιφύλαξαν τα αστικά ΜΜΕ. Ο Φ. Κουβέλης αγκαλιάστηκε μονομιάς από τα κανάλια κα τα έντυπα Μέσα των μεγαλοεφοπλιστών και εργολάβων, σαν μια «αριστερή» (!) πολιτική δύναμη «που έχει λόγο και δε λέει "όχι" σε όλα». Σαν ένας ευπρόσδεκτος συνομιλητής των άλλων αστικών κομμάτων, σε μια στιγμή, μάλιστα, που εντείνονται ο προβληματισμός και τα σενάρια για τα ζόρια που τραβάει το αστικό πολιτικό σύστημα και για τις βαλβίδες εκτόνωσης που αναζητά, προκειμένου να βγει με τη μικρότερη φθορά από την κρίση.

Δολοφονήθηκε το μέλος του Π.Γ. του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού) σ. Άζαντ - Ανακοίνωση του ινδικού Κόμματος

Την Παρασκευή η αστυνομία του Άντρα Πραντές ανακοίνωσε το θάνατο δύο στελεχών του ΚΚ Ινδίας (μαοϊκού). Ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκε μετά από ένοπλη σύγκρουση. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ο θάνατος μελών και στελεχών του ινδικού επαναστατικού κινήματος, ενώ δεν είναι αλήθεια, πολλά διεθνή ιστολόγια μεταδίδουν  την είδηση με επιφύλαξη.
Απ' ότι φαίνεται όμως είναι αλήθεια μιας και από σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του ινδικού Κόμματος που καταγγέλει τη δολοφονία των δύο συντρόφων διαψεύδοντας ότι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση. (Στη φωτογραφία ο Άζαντ)
Μεταφράζουμε απόσπασμα της ανακοίνωσης:
"Δεν πρόκειται για ένοπλη σύγκρουση! Αλλά για μια εν ψυχρώ δολοφονία από την αστυνομία του Άντρα Πραντές (A.Π.)!
Κόκκινοι χαιρετισμοί στους μάρτυρες συντρόφους Άζαντ (Cherukuri Rajkumar) και Χεμ Παντέϊ (Jitender)!!
Ας εκδικηθούμε τις δολοφονίες των αγαπημένων συντρόφων μας από τις χακί ντυμένες φασιστικές συμμορίες της κυβέρνησης του Α.Π.! 
Ο Άζαντ συνελήφθη στη Νάγκπουρ την 1η Ιουνίου, μαζί με τον σ. Χεμ Παντέϊ.
Την 1η Ιουνίου ο διαβόητος για τις απαγωγές και τις εν ψυχρώ δολοφονίες Ειδικός Κλάδος της Αστυνομίας του Άντρα Πραντές (SIB AP), συνέλαβε τον σ. Azad, μέλος του Π.Γ. και εκπρόσωπο τύπου του ΚΚΙ (Μαοϊκό), και τον σ. Pandey, στελέχους της τοπικής επιτροπής στην πόλη Nagpur γύρω στις 11 το πρωί όταν πήγαιναν να συναντήσουν ένα σύντροφο από τη περιοχή Dandakarnaya. Ο σ. Azad έφθασε στη Nagpur περίπου στις 10 π.μ. την μοιραία ημέρα μαζί με τον σ. Hem Pandey, αφού ταξίδεψαν από μεγάλες αποστάσεις. Με συγκεκριμένες πληροφορίες, τα τσιράκια της αστυνομίας  τους απήγαγαν και αφού τους μετέφεραν, πιθανόν με ελικόπτερο, στη ζούγκλα του Αντιλαμπάντ κοντά στα όρια με τη Μαχαράστρα τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ..
Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγαπημένους μας συντρόφους και δίνουμε όρκο εκδίκησης στους δολοφόνους τους."

Γράφει ο Red Star: Δημοσκόπηση RASS για το ΠΑΡΟΝ .Κάτω από το 25% το ΠΑ.ΣΟ.Κ, στο 19% η Ν.Δ ,ενισχυμένο το Κ.Κ.Ε στο 7,8 % (11,7% στους αποφασισμένους)


Στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ,  στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου,το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 24,7% Δεύτερο κόμμα  η ΝΔ με 19,3%.Τρίτο κόμμα και ενισχυμένο το ΚΚΕ με 7,8%.Ακολουθεί  ο Λ.Ορθοδ.Συναγερμ. με 4,9% ,οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%.Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 3,4%. Ακολουθεί ανάλυση από τον Red Star.