Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Για ποια όλα είναι ικανός ο Γιώργος Παπανδρέου


Ένα σύνθημα με την υπογραφή «antifa» δίπλα στο σπίτι μου λέει: «Στο μπαρ τσαμπουκάς και στη δουλειά χαλβάς». Η ευκολία με την οποία ο Παπανδρέου δηλώνει ένοχος (με την προτεσταντική διάσταση) για λογαριασμό όλων μας και υπόσχεται ότι είναι ικανός για όλα προκειμένου να εξιλεωθούμε, είναι ανησυχητική. Διότι, αν για την οικονομία του λόγου δεχθούμε ότι η «ενοχή» και η «ηθική αυτουργία» κατανέμονται ισομερώς σε όλους μας, και πάλι ο πρωθυπουργός δεν μας λέει ποια είναι η εξιλέωση, ποιος είναι ο ίσιος δρόμος. Είναι τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας; Αν ναι επί ποίου πραγματικού μεγέθους της Οικονομίας; Όλοι οι φίλοι του οικονομολόγοι που έρχονται εδώ, ο Στίγκλιτς, ο Κρούγκμαν, φωνάζουν ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση είναι το να ακολουθήσει περιοριστική πολιτική. Τι γνώμη έχουν οι φίλοι του για το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία εκθειάζει ο ίδιος, ξέρει; So what?

Ευθανασία ή αθανασία ; ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ της Λιάνας Κανέλλη.

Ευθανασία ή αθανασία;
Η διεθνής γκεστάπο είναι εδώ. Με φαντς, σπρεντς, ρέπος και μποντς. Δεν καταλαβαίνετε; Δεν πειράζει. Οι λέξεις για την κατοχή και τα όπλα που την εξασφαλίζουν κάθε εποχή μικρή σημασία έχουν για τους πεθαμένους. Οι ζωντανοί είναι που κρίνουν το λόγο της απώλειας. Μιλάει η γκεστάπο χρηματοπιστωτικά ελληνικά. Κρύβει πίσω από αρκτικόλεξα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) την άρχουσα τάξη. Ο καπιταλίστας βαφτίζεται επιτηρητής. Ο κλέφτης λογιστής. Ο στερημένος με μια δήλωση, με μια «πολιτική στήριξη» λαός είναι πατριώτης μόνον αν εθελοντικά και αδρανώς οδηγηθεί στην αγχόνη των χρεών των αφεντικών του.

Ολοι στη μάχη για την απεργία στις 24 Φλεβάρη

Ολοι στη μάχη για την απεργία στις 24 Φλεβάρη
Την Τετάρτη, η σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Την Πέμπτη η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.
Με τα εφόδια που έδωσε η σκληρή απεργιακή αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται ολόπλευρα και χωρίς καμιά αναμονή στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 24 Φλεβάρη.
Εχοντας καταγράψει νέα σημαντικά ποιοτικά βήματα στην οργάνωση της πάλης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επιδιώκει να δυναμώσει ακόμα πιο αποφασιστικά και ευρηματικά τη δράση του για τη διαφώτιση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Για να «ριζώσει» η ταξική ανυπακοή και πάλη σε ακόμα περισσότερους χώρους, στην κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ώστε να πάρουν οι εργάτες την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους στα δικά τους χέρια, παραμερίζοντας τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που «αγωνίζονται» μόνο για να προχωρούν τα σχέδια του κεφαλαίου.
Οπως αναδείχτηκε την περασμένη Πέμπτη και από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε προκειμένου να συζητηθεί η πείρα από την απεργία στις 10 Φλεβάρη, η αποτίμηση της μάχης, η γόνιμη εξέταση της θετικής, αλλά και της αρνητικής πείρας, πρέπει να γίνουν υπόθεση των ίδιων των συνδικάτων και των εργαζομένων, σε κάθε τόπο δουλειάς, κάθε κλάδο. Να συνδυαστεί με το σχεδιασμό της απεργιακής μάχης στις 24 Φλεβάρη.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Εκτελεστική Γραμματεία διοργανώνει πλατιά σύσκεψη την επόμενη Τετάρτη 17 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος), με θέμα την «προετοιμασία των ταξικών συνδικάτων για την οργάνωση και επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι». Ανάλογη σύσκεψη οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 18 Φλεβάρη, στο Εργατικό Κέντρο στην αίθουσα του πρώτου ορόφου. Την περασμένη βδομάδα, έγινε αντίστοιχη σύσκεψη στη Λάρισα, ενώ μεθαύριο, Τρίτη, σε συσκέψεις προχωρούν οι Γραμματείες Χανίων (8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στο 2ο όροφο) και Ηρακλείου (7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου) του ΠΑΜΕ.

Πηγή:Ριζοσπάστης

ΚΚΕ: Καμπάνια ενημέρωσης για το ασφαλιστικό

Kαμπάνια προβολής των προτάσεών του για το ασφαλιστικό, ξεκινάει το ΚΚΕ. "Το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό, μπροστά στον πόλεμο που κήρυξε στο λαό η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα και την ΕΕ και ο οποίος, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή του. Επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του και ξεκινά μεγάλη εκστρατεία για την ενημέρωση των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου" τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πολιτικό γραφείο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ: "Η Κοινωνική Ασφάλιση πάντα ήταν στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης επιτίθενται, στη λογική της μείωσης του κόστους εργασίας, με μεγαλύτερη σφοδρότητα, γιατί θεωρούν ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα θα γίνουν αποδεκτά από τους εργαζόμενους, λόγω ανεργίας και αβεβαιότητας για το αύριο. Οι σαρωτικές αλλαγές θα εφαρμοστούν με την ίδια ένταση και στη φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Είναι ψέμα ότι αυτή η άκρως επιθετική αντιλαϊκή πολιτική επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από την ΕΕ, χωρίς αυτή να θέλει. Την είχαν συναποφασίσει και τώρα στηρίζονται και αλληλοβοηθιούνται. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πορεύεται με κριτήριο τα στρατηγικά συμφέροντα και τις επιλογές της ελληνικής πλουτοκρατίας, που βρίσκονται σε κοινή κατεύθυνση με αυτά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Για την ελληνική πλουτοκρατία και τα κόμματά της η λυκοσυμμαχία της ΕΕ αποτελεί τη μεγάλη τους συμμαχία, είναι το στήριγμα, ο καθοδηγητής για τη συμμετοχή της στη λεηλασία των λαών.
 Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, εκτός από το γκρέμισμα του ασφαλιστικού στην κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα, στη νέα αύξηση του ΦΠΑ, στην κατάργηση κάθε περιορισμού στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις, στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων".
Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης γίνεται αναφορά σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
"Καταργείται η κατώτατη σύνταξη, των 486€ για το ΙΚΑ και μέχρι 900€, ανάλογα με το ταμείο. Στη θέση της η κυβέρνηση καθιερώνει τη λεγόμενη βασική σύνταξη για όλους, που θα είναι στο ύψος ενός προνοιακού βοηθήματος. Ακόμα και αυτή όμως η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα το ύψος ακόμα και αυτής της χαμηλής βασικής σύνταξης.
Η σύνταξη από κει και πέρα σε όσους συγκεντρώνουν από 4.500 ένσημα και πάνω θα είναι «ανταποδοτική». Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές όλου του εργάσιμου βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
Θα υπάρξει μείωση των συντάξεων που θα κυμαίνεται από 35% ως και 40%. Αυτό έχει αποδείξει και η πείρα διεθνώς (πχ. Σουηδία). Άρα θα υπάρξει γενικευμένη δραστική σύγκλιση των συντάξεων προς τα κάτω. Παράλληλα για ένα υποφερτό επίπεδο σύνταξης θα απαιτούνται υπέρογκες εισφορές. Αυτό συνδέεται και με τη de facto κατάργηση της 35ετίας και 37ετίας. Αυτοί οι στόχοι κρύβονται πίσω από τις παραπλανητικές φράσεις περί αδικιών ανάμεσα στους ασφαλισμένους.
Τα αποθεματικά των Ταμείων από το 1950 έχουν καταληστευτεί από το μεγάλο κεφάλαιο με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Υπολογίζεται, ότι έχουν κλαπεί πάνω από 50 δις ευρώ".


Τέλος στο θέμα των προτάσεών του το ΚΚΕ τονίζει πως: "Η πρόσφατη πρόταση νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ ενδεικτικά περιέχει:

    · Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

    · Κατώτερη σύνταξη 1.120 €.

    · Γενικά όρια συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα κατά 5 έτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες.

    · Δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύστημα υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την πρόνοια. Κατάργηση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας.

Η εργατική τάξη της χώρας επιβάλλεται να καταδικάσει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που στήριξαν όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, με αιχμή το νόμο Ρέππα, ενώ, μπροστά στη συθέμελη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα ασαφή! Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί τώρα υπέρ του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος ο συσχετισμός των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα".


Πηγές: ΕΡΤ-ΑΠΕ

Μπλόκαραν μεγάλη πορεία νεοναζί στη Δρέσδη.

Χιλιάδες διαδηλωτές απέτρεψαν, το Σάββατο, για πρώτη φορά στα χρονικά, την πραγματοποίηση της παραδοσιακής πορείας Γερμανών νεοναζί στη Δρέσδη, οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο με αφορμή τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Συμμάχους το 1945.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 12.000 άτομα πήραν μέρος στο μποκάρισμα της «Πένθιμης Πορείας» των 6.000 νεοναζί.

Η αστυνομία ανέφερε ότι προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, ενώ πολλοί από τους συγκεντρωμένους τραυματίστηκαν σε επεισόδια.

«Για πρώτη φορά αποτρέψαμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοναζιστών στην Ευρώπη», ανέφερε η Λένα Ροθ, εκπρόσωπος του κινήματος «Δρέσδη χωρίς ναζί» που συγκεντρώνει στους κόλπους της προσωπικότητες της πολιτικής, των συνδικάτων και καλλιτέχνες.

Οι νεοναζί παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα αποκλεισμένοι και στη συνέχεια διαλύθηκαν, ενώ τουλάχισον 5.500 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για την αποτροπή επεισοδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στα επεισόδια τραυματίστηκαν 27, εκ των οποίων 15 αστυνομικοί. 
ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δου Νου φΤου σας!

Πρόκειται για τους πολιτικούς κληρονόμους του καραμανλικού «ανήκομεν εις την Δύσιν» και του γερο-παπανδρεϊκού «η Ελλάδα αναπνέει με δύο πνεύμονας, τον μεν έναν αμερικανικόν, τον δε άλλον βρετανικόν».
*
Είναι εκείνοι που η σχέση τους με το «εθνικό φιλότιμο» - το οποίο επικαλέστηκε χτες ο πρωθυπουργός - μεσουράνησε την περίοδο Οτσαλάν.
*
Που η άποψή τους περί «εθνικής κυριαρχίας» αρχίζει και τελειώνει στα «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και στα «συγνώμη» προς τους Γερμανούς.
*
Είναι οι ίδιοι που δήλωναν πρόθυμοι να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ μέσω του Μάαστριχτ και του μεταβαπτισθέντος σε Ευρωσυνθήκη «ευρωσυντάγματος».
*
Που περηφανεύονταν ότι «δεν έχουν ταμπού στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» στην Κομισιόν και που λοιδορούσαν όσους δυσανασχετούσαν με την αμφισβήτηση «μερικών βραχονησίδων».
*
Ελεγαν πως «πατριωτικό» είναι ό,τι φέρνει «πρόοδο» στην Ελλάδα,
όπου «πρόοδος» γι' αυτούς είναι
  • το «λιτότης» του «εθνάρχη», το '75
  • η επιβολή «σταθεροποιητικού προγράμματος», το '85,
  • η καθήλωση των μεροκάματων στο «0+0=14%» (!!!), το 1990,
  • η προώθηση «μέτρων - σοκ», το '93,
  • οι θυσίες στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» και της ένταξης στην ΟΝΕ, το '96,
  • οι νέες θυσίες αυτή τη φορά «για να παραμείνουμε στην ΟΝΕ», το 2000,
  • το φόρτωμα στις πλάτες του λαού του «εθνικού ιδεώδους» και μαζί των δισεκατομμυρίων της Ολυμπιάδας, το 2004,
  • το κουστούμι της «απογραφής», της «ήπιας προσαρμογής» και τώρα της «καταγραφής».
Ολα αυτά τα χρόνια εκποίησαν ό,τι βρήκαν στο δρόμο τους:
Λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, γέφυρες, τράπεζες, ναυπηγεία, αερομεταφορές, δρόμοι,
όλα βγήκαν στο σφυρί, όλα κομματιάστηκαν και παραδόθηκαν φέτες σε Ελληνες και ξένους ιδιώτες «επενδυτές».
*
Τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν,
ό,τι οικογενειακό κομπόδεμα υπήρχε το ξάφρισαν στο «ριφιφί» του Χρηματιστηρίου,
το «εθνικό τους νόμισμα», το ευρώ, έγινε το συνώνυμο της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας,
προσέφεραν προσάναμμα σε παλιά και νέα «τζάκια» ό,τι με κόπο δημιούργησαν δεκαετίες δουλειάς του ελληνικού λαού.
*
Ολα αυτά τα χρόνια
όταν ο εργάτης έπαιρνε ένα ευρώ «αύξηση»,
όταν έκαναν μπαλάκι οι «πράσινοι» στους «γαλάζιους» το 22% του λαού που ζει στη φτώχεια,
όταν πουλούσαν στους ιθαγενείς τον ευρωπαϊκό αέρα της «ευελφάλειας»,
όλο δηλαδή το προηγούμενο διάστημα που ξεθεμελίωναν τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου για να εκτινάσσουν τα κέρδη των χρυσοκάνθαρων, να θησαυρίζουν οι κηφήνες, να πλέουν στον αμύθητο πλούτο και την ξιπασιά βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και εργολάβοι,
το πολιτικό απαράτ του δικομματισμού
μιλούσε για «εθνική ανάπτυξη»!
*
Κι όμως!
Μετά από τις τόσες και τόσες «εθνικές επιτυχίες» τους, μετά τα κλέη και τα δαφνοστεφανώματα, τις ουρανομήκεις ιαχές περί των «εθνικών νικών» που κατήγαγαν, τα «εθνικά κατορθώματα», την «ισχυρή Ελλάδα», την «Ελλάδα της ΟΝΕ» και την «Ελλάδα της πρώτης ταχύτητας»,
ήρθε η κρίση και η... χρεοκοπία!
Πού να πήγαν, αλήθεια, τόσες λαμπρές «νίκες»;
*
Μετά την τόση και πολύχρονη λαμπρή τους «καθοδήγηση»,
πώς έφτασαν να ζητούν από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το... ΔΝΤ (!)
να τους παράσχουν «τεχνική υποστήριξη»;

Κ.Κ.Ε: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ

ΚΚΕ: Να μην επιτρέψει ο λαός να τον οδηγήσουν στην αγχόνη αυτοί που τον λήστεψαν: Πλουτοκρατία, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΕΕ
Η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης, δείχνοντας ετοιμότητα και για νέα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, στο εισόδημα (κατάργηση του 14ου μισθού), στο φορολογικό (αύξηση του ΦΠΑ). Μία μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξήγγειλε τη «λήψη νέων πρόσθετων μέτρων», που θα υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, με νέες πηγές χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την υιοθέτηση της οδηγίας Μπολκεστάιν. Ο Γ. Παπανδρέου ανάγει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου σε «πατριωτικό καθήκον», συκοφαντώντας μάλιστα όσους αντιδρούν στην «εθνική προσπάθεια» και ενισχύοντας το κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων με στόχο την υποταγή τους στις αντιδραστικές πολιτικές.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ