Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Περίοδος Παθών για λαό και εργαζόμενους.


Μορφή αντιλαϊκής χιονοστιβάδας (μεσούσης της ανοίξεως) έχουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα μέσα Μάη. Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Λεηλασία του εισοδήματος λαού και εργαζόμενων είναι το μέσο για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Ηδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και από κοντά τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ ανέλαβαν να προλειάνουν το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Ετσι, από τη μεριά της κυβέρνησης προβάλλεται ως δικαιολογία ο εκτροχιασμός του ελλείμματος: στο πρώτο δίμηνο του 2011, αντί για μείωση είχαμε αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 3,3%. Αντίθετα, αντί για την αναμενόμενη αύξηση των τακτικών εσόδων αυτά μειώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ. Και παρότι τα μέχρι τώρα αλλεπάλληλα μέτρα της κυβέρνησης, όπως μας λένε, απέβλεπαν στη μείωση του ελλείμματος, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αντί να μειωθεί αυξήθηκε κατά 8,5% έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2010. Αυτές οι «αποκλίσεις» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού προβάλλονται ως δικαιολογία για τα νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που μεθοδεύονται.

Το ικρίωμα των υδάτων -Της Λιάνας Κανέλλη.


Ας είναι αναστάσιμο το σημερινό φύλλο. Στον ταπεινό καθημερινό βίο αβίωτο των σημερινών ανθρώπων ο γολγοθάς είναι διαρκείας. Η αναμενόμενη ανάσταση αργεί. Γράφω Μ. Πέμπτη. Κι όταν θα διαβάζομαι, σύντροφοι, ίσως γύρω να μυρίζει η τσίκνα απ' τ' αρνί όπου υπάρχει για να ψηθεί. Ανάμεσα σε σφαγμένους άλλωστε γυρίζει ο οβελίας. Είναι η κουλτούρα του της σύναξης, της άνοιξης, του κοινού τραπεζιού που σώζει την ανάσταση εντός κι εκτός μας. Δεν είναι όμως ξόρκι στο Γολγοθά.
Θα μείνω στα καρφιά της «ειδησεογραφίας». Το ψωμί μου έβγαλα 35 χρόνια έτσι. Τα λόγια της ποίησης σήμερα είναι βαριά. Ασήκωτα. Γίνονται προσωπικά και συλλογικά χιλιάδες χρόνια τώρα. Κι όμως, τόσο με κάλλος διατυπωμένα που κι ο πιο μακρινός απ' τα γράμματα δεν τα πειράζει. Τα λέει μέσα του ως έχουν: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας»...
Μπορεί το νερό να γίνει ικρίωμα και πάνω του να πεθάνει η γη κι οι άνθρωποι; Ναι, απαντάει η στυγνή είδηση.

Ανακοίνωση Συντονιστικού ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 18.04, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες και τα κινήματα της περιόδου,  η πολιτική της παρέμβαση το επόμενο διάστημα, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την πρώτη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε:
 - η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απευθύνει στους εργαζόμενους πλατύ κάλεσμα για την συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, να διαδηλώσουν την θέλησή τους να κλιμακώσουν την πάλη  για να μην ψηφιστεί το βάρβαρο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και το αντιδραστικό «Σύμφωνο για το Ευρώ», να ανατραπεί η κυβέρνηση με την πάλη των εργαζόμενων, να ωριμάσουν οι συνθήκες για την γενικότερη αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.

Οργάνωση - συμμαχία - αντεπίθεση μέχρι τη νίκη του λαού



Με μια πλατιά πολιτική πανελλαδική εξόρμηση στο λαό, το ΚΚΕ σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πολιτικής του παρέμβασης για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης, για ρήξη και ανατροπή με την κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς της, που θα φτάνει μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.
Η δυναμική εκκίνηση της πανελλαδικής εξόρμησης του ΚΚΕ δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, την Τετάρτη 13 Απρίλη, όπου δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού. Επόμενος κομβικός σταθμός ήταν η μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα την περασμένη Δευτέρα. Οι δυο αυτές δραστηριότητες αποτελούν καθοριστικές παρεμβάσεις του Κόμματος και του λαϊκού παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις, μπροστά στην αναμενόμενη όξυνση της ταξικής πάλης.

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη : Κέρδη των πολυεθνικών από την κατοχή και τον βασανισμό των Παλαιστινίων



Την άμεση συνέργεια του πολυεθνικού κεφαλαίου στην κατοχή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και άλλα εγκλήματα  κατήγγειλε με παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει τη σύμβαση του Ισραήλ με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S που παρέχει εξοπλισμό, υπηρεσίες και προσωπικό σε κέντρα κράτησης, επιχειρήσεις, αλλά και στο Τείχος της Ντροπής στη Δυτική Όχθη. Η G4S δραστηριοποιείται σε χώρες-μέλη της ΕΕ και στην Ελλάδα.
«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Group4Securicor (G4S) διατηρεί σύμβαση με τις αρχές του Ισραήλ, στο οποίο παρέχει εξοπλισμό και υπηρεσίες ασφαλείας σε φυλακές κράτησης Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, στο αρχηγείο της Ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Όχθη, καθώς και εξοπλισμό και προσωπικό ασφαλείας σε επιχειρήσεις στους εποικισμούς.