Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Απεργία πείνας προσφύγων στο Κέντρο Κράτησης Σάμου

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 12/4 απεργία πείνας των προσφύγων που βρίσκονται κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Σάμου. Από τους συνολικά 150 πρόσφυγες στην απεργία συμμετέχουν 126 άτομα Παλαιστινιακής καταγωγής. Η αφορμή για την εκδήλωση της απεργίας υπήρξε η μαζική απέλαση 60 ατόμων την Παρασκευή 9/4 στις 4πμ και αφού πρώτα τους φορέσανε χειροπέδες, ενώ αντίστοιχου μεγέθους και χαρακτήρα απέλαση είχε προηγηθεί στις 21/3 με κατάληξη το στρατόπεδο στη  Βένα.
Σε κείμενο που δημοσιοποίησαν  και υπογράφουν και οι 126, αναφέρουν ότι προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να απελαθούν, πως οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονται στο κέντρο τους συμπεριφέρονται βίαια και πως είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν τον αγώνα τους ως το τέλος. Διεκδικούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια και να τους απελευθερώσουν από το Κέντρο. Ταυτόχρονα καταγγέλουν πως δεν υπάρχει μεταφραστής στο Κέντρο και τους υποχρεώνουν στην υπογραφή εγγράφων με άγνωστο σε αυτούς περιεχόμενο,  ότι δεν ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και ούτε για τη διαδικασία Ασύλου.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και την Τρίτη 13/4 το πρωί υπήρξε και περιστατικό ξυλοδαρμού ενός πρόσφυγα από φύλακα του Κέντρου με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο και από εκεί στο κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου.
Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες κινητοποιήθηκε ώστε να βρεθεί στο πλάι των προσφύγων. Έτσι την Τρίτη 13/4 το απόγευμα μια δεκαμελής ομάδα πήγε στο Κέντρο και ζήτησε να μπει στο χώρο ώστε να συζητήσει με τους πρόσφυγες και να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους. Με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι έχει απαγορευτεί πλέον η είσοδός τους στο χώρο και ότι υπάρχει επίσημο έγγραφο από τις 16/3 το οποίο αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται πια στα μέλη της ομάδας η επικοινωνία με τους πρόσφυγες του Κέντρου.  Επί τόπου αποφασίστηκε να προσπαθήσουν να μιλήσουν με τους πρόσφυγες από τον περίβολο του Κέντρου. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τους φύλακες υπήρξε νέα απαγόρευση και προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών της ομάδας αφού τους κατηγόρησαν ότι είναι οι υπεύθυνοι για τον ξεσηκωμό των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα απαίτησαν την εξακρίβωση στοιχείων.
Η κατάσταση έχει αγριέψει. Η παρουσία της FRONTEX στη Σάμο έχει ήδη δείξει τα πρώτα αποτελέσματα, διαδικασίες ταχύτατης απέλασης σε όσο το δυνατό πιο μυστικό βαθμό γίνεται. Η κινητοποιήσεις των προσφύγων τους χαλάνε τα σχέδια για αυτό και δεν θέλουν να επικοινωνούν με τον ντόπιο πληθυσμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξει το ζήτημα στην τοπική –και όχι μόνο- κοινωνία, να καταγγελθεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων και να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος της FRONTEX που δρα ανενόχλητα σαν δύναμη κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: