Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Δεν μπορεί οι εκπρόσωποι του λαού να μην έχουν λόγο Παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».


«Οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές θα καταθέσουν γραπτώς την πρότασή τους για τους ομιλητές. Αλλά αυτό δεν είναι το κρίσιμο. Το κρίσιμο είναι ότι μία Βουλή αναγκάζεται να έχει έναν παρακολουθηματικό ρόλο προς τις επιλογές και αποφάσεις της Κυβέρνησης. Και ο χαρακτηρισμός «παρακολουθηματικός λόγος» είναι εξαιρετικά επιεικής. Πρόκειται ουσιαστικά για φίμωση της Βουλής. Η διαδικασία του κατεπείγοντος, προβλεπόμενη για ακραίες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται και να ακολουθείται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο αφορά στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων. Χτυπάει την καρδιά του κοινωνικού κράτους.

Την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε η απόφαση του βουλευτή Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστου, να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στα ΔΕΚΟ και τα εργασιακά.

Ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα www.zougla.gr



Την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε η απόφαση του βουλευτή Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστου, να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στα ΔΕΚΟ και τα εργασιακά.



Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί πως και ο τελευταίος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και βασικό στέλεχος της ομάδας που τον ανέδειξε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια σε νικητή των εκλογών του 2007, παίρνει τις αποστάσεις του από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Από τους νεώτερους κρατούμενους της Χούντας, 18 μόλις ετών, ο οποίος είχε βασανιστεί, μέλος του ΚΚΕ και αργότερα μέλος της Κ.Ε. του κόμματος του Περισσού, αποχώρησε το 1989 λόγω και της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συνέχεια μετεπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΟΙΚΟΙΝΟΜΗΣΗ - Η κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να γίνει επιτέλους προτεραιότητα

Για το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Σε καιρούς κρίσης και ακριβής βενζίνης, οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν απαραίτητη διέξοδο όχι μόνο για το περιβάλλον των πόλεων αλλά και για την τσέπη μας.
Θεωρούμε λοιπόν επικίνδυνη την εμμονή της κυβέρνησης να τις βλέπει πρώτα ως δαπάνες για εξοικονόμηση και ως εισιτήρια για αύξηση τιμών.

Μ-Λ ΚΚΕ : Όλοι στην πανεργατική απεργία και στις διαδηλώσεις στις 15 Δεκέμβρη.(Προκήρυξη για την απεργία 15 Δεκέμβρη)


Kάτω η πολιτική της πείνας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης που επιβάλλει στο λαό το υποδουλωτικό μνημόνιο της τρόικας
Eργαζόμενοι 

H πολιτική του μνημονίου, η κυβερνητική πολιτική της υποδούλωσης της χώρας στην EE, το ΔNT και την EKT ισοπεδώνει ανελέητα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. O κρατικός προϋπολογισμός του 2011 και τα απανωτά νομοσχέδια (για τις κλαδικές συμβάσεις, την κατάργηση- συγχώνευση-ιδιωτικοποίηση των ΔEKO, τη φορολογία, την ασφάλιση, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την εκπαίδευση κλπ) που η κυβέρνηση ξεκίνησε να στέλνει και θα συνεχίσει να στέλνει τους επόμενους μήνες για γρήγορη ψήφιση στη Bουλή προεξοφλούν περισσότερες μαζικές απολύσεις, παραπέρα κλάδεμα των μισθών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, νέα μείωση των συντάξεων, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, νέα φορολογικά χαράτσια, ξεχαρβάλωμα των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών για την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία, εκτεταμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Συμπλοκές φοιτητών στην Ρώμη με την αστυνομία.Δεκάδες τραυματίες.Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε ανέλπιστη ψήφο εμπιστοσύνης (314-311) από την Ιταλική κάτω βουλή.Γράφει ο Red Star

FILIPPO MONTEFORTE/AFP/GETTY IMAGES
 Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Ρώμη , ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και φοιτητές.Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 80 τραυματισμοί κυρίως πολιτών αλλά και αστυνομικών και δεκάδες προσαγωγές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους.

Η  διαδήλωση στην Ρώμη στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κυρίως φοιτητές  (πάνω από 100.000 σύμφωνα με τους οργανωτές της πορείας) ξεκίνησε ειρηνικά.O κόσμος διαδήλωνε κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.Την ίδια ώρα στην κάτω βουλή ο Μπερλουσκόνι, κατάφερνε να επιβιώσει της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του με 2 ψήφους υπέρ του από νεοφασίστες βουλευτές του κόμματος του Φίνι που τελευταία στιγμή "άλλαξαν" γνώμη και τον στήριξαν.Υπήρξαν και 2 βουλευτές που  απείχαν.Στην Γερουσία η επικράτηση Μπερλουσκόνι ήταν πιο άνετη, όπως άλλωστε αναμενόταν.
 Παράλληλα με την ψηφοφορία ,η αστυνομία είχε περικυκλώσει την βουλή, την Γερουσία και το Προεδρικό Μέγαρο.Βαν της αστυνομίας και ομάδες μοτοσικλετιστών είχαν στήσει ένα αδιαπέραστο οδόφραγμα. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οργισμένοι Ιταλοί φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τις γραμμές της αστυνομίας.Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες,μπουκάλια και βόμβες μολότοφ και οι ιταλικές δυνάμεις καταστολής με δακρυγόνα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα είναι μέρα ντροπής για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για όσους Βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα.
Εμείς θα είμαστε εδώ στη Βουλή και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες. Θα είμαστε εδώ και θα αντικρούσουμε με επιχειρήματα.

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά της συνάντηση της με τον πρωθυπουργό 14/12/2010


Αλέκα Παπαρήγα: «Αντικείμενο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ήταν η ενημέρωση που ζήτησα για την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ και τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό ήταν».
Δημοσιογράφος: Για τα εσωτερικά μιλήσατε καθόλου;
Αλέκα Παπαρήγα: «Για το πολυνομοσχέδιο δεν μιλήσαμε καθόλου διότι είναι δεδομένο: Καμία συναίνεση και σε τίποτα. Άλλωστε θα τα πούμε σε λίγες ώρες και στη Βουλή. Και να ξέρετε ότι η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει. Γιατί τώρα οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν και πάνω απ' όλα ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν διάφορα μείγματα πολιτικής. Ή θα σκύψεις το κεφάλι ή θα οργανώσεις με συστηματικό και αποφασιστικό τρόπο την αντεπίθεση για να επιλύσεις το ζήτημα της εξουσίας. Λύσεις δεν υπάρχουν πια, μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος».

Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στην Ιταλία !

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν σήμερα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στιγμιότυπο από τις σημερινές διαδηλώσειςΣτιγμιότυπο από τις σημερινές διαδηλώσεις
Η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια εξωτερικών ειδικών και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Στη Ρώμη διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κυρίως φοιτητές, αλλά και άνεργοι και κάτοικοι της πόλης Λ' Άκουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Θέατρο εντυπώσεων και απειλές στους απεργούς

Με μοιρασμένους ρόλους, βουλευτές και υπουργοί προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών της κυρίαρχης πολιτικής

Ευθεία επίθεση στις εργατικές κινητοποιήσεις εξαπέλυσε χτες για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Θ. Πάγκαλος, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν σε εξέλιξη ένα ακόμα θέατρο φραστικών αντεγκλήσεων, στο φόντο του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα, σε μια προσπάθεια να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και στην «πολιτική επιστράτευση» εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι απεργίες. Αναφερόμενος σ' αυτούς τους απεργούς, ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας χτες σε συνέδριο του Ελληνορωσικού συνδέσμου, έκανε λόγο για «ισχυρές ομάδες εργαζομένων» που «μπορούν να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας και στις τηλεοράσεις λένε ότι θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου για τα 500 ή 100 ευρώ που αδίκως έχουν αποκτήσει».

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 50 – 50 (ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ) ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!

Ρεπορτάζ από τη www.iskra.gr



ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο Ε. ΜΠΑΓΙΣ!
   Σε επαναφορά στην επικαιρότητα της «πρότασης» για συνεκμετάλλευση – συγκυριαρχία του Αιγαίου, προχώρησε οΤούρκος Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» (12/12). Με τη συνέντευξη του Ε. Μπαγίς, η Τουρκία επιχειρεί να στείλει ηχηρά μηνύματα όχι μόνο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και προς την ΕΕ, καθώς έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της τελευταίας (16 – 17/12).


   Παρουσιάζοντας τις απόψεις του, ως δήθεν προσωπικές, ο Ε. Μπαγίς, προτείνει τη συνεκμετάλλευση, σε ποσοστό 50 – 50 του Αιγαίου μέσω της διενέργειας κοινών ερευνών για πετρέλαιο στην υφαλοκρηπίδα του.

Αύριο να γεμίσουν δρόμοι και πλατείες Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό στον Πειραιά Σήμερα στις 2 μ.μ. στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, όσοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση


  • ΚΚΕ: Είναι ώρα ευθύνης, οργάνωσης της πάλης από τα κάτω σε κάθε εργασιακό χώρο, ταξικής αντεπίθεσης και λαϊκής συμμαχίας
  • Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 62 πόλεις
  • Αθήνα στις 11 π.μ. στην Ομόνοια
  • Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ. στην πλατεία ηλεκτρικού σταθμού
  • Στην απεργία καλούν ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ
MotionTeam
  • Σήμερα η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις όποιες εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα είχαν απομείνει. Συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ όσων απεργούν σήμερα στις 2 μ.μ. στην Ομόνοια.
  • Η απεργία να γίνει σταθμός και συνέχεια στη μεγάλη σύγκρουση με το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, κυβέρνησης, τρόικας, πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, που θωρακίζουν τα μονοπώλια στον πόλεμο, ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΕ ΚΕΡΑΤΕΑ - EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

O Aλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον χώρο της πάνδημης συγκέντρωσης των πολιτών της Κερατέας, στο σημείο που τα ΜΑΤ έχουν κλείσει την πρόσβαση προς τον χώρο των κτημάτων όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει τις χωματουργικές εργασίες για νέα χωματερή. 
Συνάντησε τον νέο δήμαρχο του καλλικρατικόύ δήμου κ. Λεβαντή, συνομίλησε με τους αγανακτισμένους αλλά και αποφασισμένους κατοίκους και μετέφερε την πλήρη στήριξη του Μετώπου - Ελεύθερης Αττικής στον αγώνα τους.
Ο Αλ. Αλαβάνος, αμέσως μετά έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον εκλεγμένο περιφερειάρχη κ. Σγουρό:

Συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny Σλοβακία: Πρέπει να εξετάσουμε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα !

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σούλικ, εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα, που εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ το 2009, θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

"Θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τυφλά τους ηγέτες της Ευρωζώνης και να προετοιμάσουμε ένα δεύτερο πλάνο, εκείνο της επιστροφής στην σλοβακική κορώνα", ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny. Ο κύριος Σούλικ, φιλελεύθερος οικονομολόγος, θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Σλοβακίας για ένταξη στη ζώνη του Ευρώ είχαν συνοδευτεί από "υποσχέσεις για ένα σταθερό νόμισμα και στέρεους κανόνες".