Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ: «'Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα - ΕΑΜ». Αθήνα, Δεκέμβρης '44.


Πέρασαν 67 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει καν δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας ματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή.
Δυο μέρες πριν, είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της ελληνικής πλουτοκρατίας για το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.
Η ειρηνική διαδήλωση της Αθήνας ενάντια στα σχέδια της αντίδρασης, το συλλαλητήριο με αίτημα την ομαλότητα και την κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών, μέσω άμεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος και προετοιμασίας διενέργειας ελεύθερων εκλογών, πνίγεται στο αίμα: 24 νεκροί, 160 τραυματίες.

ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ.Του Γιώργου Δελαστίκ.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Photograph: Sang Tan/AP

Μόνο για συμπάθεια προς τους εργαζομένους δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου, η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης. Αυτό το απέδειξαν άλλωστε για πολλοστή φορά χτες, καθώς δεν δίστασαν να καλύψουν την προχθεσινή συγκλονιστική απεργία στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας, τη μεγαλύτερη εδώ και πολλές δεκαετίες, από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, σε ένα... μονόστηλο!!! Για να διασώσουν όμως κάποιο ίχνος της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας τους, στην πρώτη τους σελίδα αναγκάστηκαν να βάλουν μια φωτογραφία από τις απεργιακές διαδηλώσεις με τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Δύο εκατομμύρια απεργούν. Η μεγαλύτερη απεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και τριάντα χρόνια".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (4/12/2011).



  • Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει αναλάβει να προωθήσει μέχρι τέλους την ισοπεδωτική πολιτική ύφεσης, η οποία εκτινάσσει την ανεργία στα ύψη.
  • Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι πολίτες δεν έχουν ψηφίσει την υπουργοποίηση ακροδεξιών, ούτε έχουν εγκρίνει αυτή την πολιτική.
  • Ενώ η καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών ήταν μέσα στην συμφωνία για την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, σήμερα αρχίζουν σιγά - σιγά οι υπαναχωρήσεις. Αν όμως η δημοκρατία στενεύει το Μνημόνιο, αυτό είναι πρόβλημα του Μνημονίου, όχι της δημοκρατίας.

Μ.Α.Σ : Εμπρός στο δρόμο των εργατών της Χαλυβουργίας !


«Είναι τιμή μας να σπουδάζουμε τη ζωή
πλάι σε αυτούς που την παράγουν»


Πάνω από ένα μήνα οι 400 εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» βρίσκονται έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου και δίνουν μια μεγαλειώδη μάχη για την ίδια τους τη ζωή, τη ζωή των παιδιών τους. Την ώρα που η εργοδοσία επιβάλλει το 5ωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθών και τις απολύσεις οι εργάτες απαντούν ενωμένοι, σαν μια γροθιά, δεν υποχωρούν.
Οι χαλυβουργοί έκαναν το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα. Νίκησαν το φόβο, την απογοήτευση, τις απειλές της εργοδοσίας ακόμα και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους γιατί μέσα απ' αυτόν τον αγώνα κρίνεται η ίδια τους η ύπαρξη.

16 νέες απολύσεις χαλυβουργών ! Η τρομοκρατία στους χαλυβουργούς, δε θα περάσει!



Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη συνέχεια στην επίθεση ενάντια στους εργάτες της Χαλυβουργίας Ελλάδας. Με τις σημερινές 16 απολύσεις, ο αριθμός των απολυμένων έφτασε τους 50.

Τώρα πρέπει να μεγαλώσει η ταξική αλληλεγγύη. Να δυναμώσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σχολή και σχολείο η φωνή των χαλυβουργών. Να μη μείνει εργάτης ανενημέρωτος. Η μάχη που δίνουν οι χαλυβουργοί στην Ελευσίνα αφορά όλη την εργατική τάξη, από την Κρήτη ως τον Έβρο. Είναι αγώνας για να μην περάσει η ολομέτωπη επίθεση που μας έχει εξαπολύσει η πλουτοκρατία και το πολιτικό προσωπικό της.

ΒΕΛΓΙΟ-Συγκέντρωση κατά της λιτότητας

 

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατέκλυσαν χτες τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές δαπανών ύψους 10% ή 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα μέτρα λιτότητας που θα λάβει η κυβέρνηση με πρόσχημα το «στόχο» το έλλειμμα να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το 2012. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν επίσης στο δρομολογούμενο σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και στις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, που προωθούνται όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, στην από κοινού επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τρεις βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που για χρόνια συμμετέχουν στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους» προωθώντας την ταξική συνεργασία, ωστόσο τώρα εμφανίζονται με «αγωνιστικό» προσωπείο καθώς πιέζονται από τους εργαζόμενους.

OΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί τους φασίστες στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης και κρίσης του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν για να καταπνίξουν τις αντιδράσεις του λαού είτε με τραμπουκισμούς και επιθέσεις ενάντια στο κίνημα και σε αγωνιστές είτε ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Η χρήση του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση συμπίπτει με την αύξηση του αυταρχισμού της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών απέναντι στο λαό, που δεν είναι τόσο ελεγχόμενος όσο θα ήθελαν. Αλλωστε η εκτροπή ακόμη και από την αστική δημοκρατική τάξη δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα, αλλά έχει ξεκινήσει από καιρό, με την έναρξη της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού. Η καταπάτηση του συντάγματος, των νόμων, των μη αρεστών δικαστικών αποφάσεων και ό,τι τέλος πάντων συνιστά την αστική δημοκρατία και κυρίως ό,τι έχει κατακτηθεί στο πλαίσιό της από το λαϊκό κίνημα κουρελιάζονται και καταπατούνται ασύστολα. Χώρια η καταστολή και το καθημερινό κλίμα αστυνομοκρατίας.

Χρυσή Αυγή. Αιτίες και στόχοι της έξαρσης μιας επικίνδυνης για τον λαό φασιστικής δράσης

Σε ιδιαίτερη έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η δράση της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μια δράση βαθιά αντιλαϊκή, που χαρακτηρίζεται από πολλές, έως και δολοφονικές, επιθέσεις, τόσο σε βάρος μεταναστών εργατών όσο και σε βάρος Ελλήνων αγωνιστών, ή από τη διοργάνωση συγκεντρώσεων με εθνικιστικό και φιλοναζιστικό χαρακτήρα, δράση που αποτελεί πρόκληση στην ίδια την ιστορία του λαού μας, αλλά που ταυτόχρονα εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους γι' αυτόν και το μέλλον του.
Παρ' όλο που το εγχώριο σύστημα, και τα ξένα αφεντικά του, δεν έχει επιλέξει στη σημερινή φάση μια καθαρά φασιστικού τύπου εκτροπή, αλλά εξακολουθεί να πορεύεται στο πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, παρά τη σοβαρή όξυνση, ένταση και αναβάθμιση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής σε άλλα επίπεδα, παρά και τις «κοινοβουλευτικές του εκτροπές» ακόμα, εφεδρείες σαν τη Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούνται για την τρομοκράτηση του λαϊκού παράγοντα και του κινήματός του, για τη διασπορά του εθνικιστικού δηλητηρίου και του μίσους ανάμεσα στους λαούς, θολώνοντας τα νερά σχετικά με το ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι των δεινών του λαού, για τη διάσπαση της εργατικής τάξης της χώρας (της οποίας οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι), ενώ δεν αποκλείεται και στο μέλλον, να αναλάβουν πιο «αναβαθμισμένο» ρόλο, απέναντι στο ανερχόμενο λαϊκό κίνημα.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Εχθές και ενώ οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας η εργοδοσία ανακοίνωσε άλλες 16 απολύσεις! Ο αγώνας των εργατών της χαλυβουργίας έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Εργάτες και εργαζόμενοι από άλλους χώρους, σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και οι οργανώσεις τους, αγρότες, φοιτητές, μαθητές, λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές, σύλλογοι γονέων και κάθε είδους συλλογικότητες όπου δρα εργαζόμενος λαός εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και την με κάθε τρόπο στήριξή τους. Μετά από 35 μέρες απεργίας όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία για το σύνολο της εργατικής τάξης αυτού του αγώνα. Γι' αυτό και η ΓΣΕΕ κάνει σαν να μην υπάρχει τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως όταν οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν ανάλογα, παριστάνει ότι παρεμβαίνει. 
Χθες οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αφού εδέησε να τους συναντήσει ο υφυπουργός Κουτσούκος τους ανακοίνωσε ότι θα μεσολαβήσει για να δεχτεί η εργοδοσία νέα ...τριμερή!!! 
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ανυποχώρητοι, η αλληλεγγύη μας πρέπει να μεγαλώσει κι άλλο. Αύριο πρέπει να βουλιάξει ο Ασπρόπυργος. Να βρεθούμε όλοι μπροστά στο εργοστάσιο, στη συναυλία στις 11 το πρωί! 
πηγή: antigeitonies

Tι κυβερνητικές αρμοδιότητες έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος;


Αλήθεια, τι κυβερνητικές αρμοδιότητες έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος; Της αντικομμουνιστικής σταυροφορίας; Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες κάνει βρώμικη επίθεση στην εργατική τάξη, το λαό, που αγωνίζονται ενάντια στην πιο στυγνή αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά, με τσάκισμα μισθών, συντάξεων, φοροληστεία του λαού και χαράτσια υπέρ της σωτηρίας των αστών από την κρίση, ρίχνοντας λάσπη στο ΚΚΕ αφού το ταυτίζει με το φασισμό. Μιλώντας στην εκπομπή «Le Monde en Marche» του γαλλικού καναλιού «France 5» και απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τους Ελληνες που αρνούνται να πληρώσουν το χρέος και ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ, ο Θ. Πάγκαλος λέει: «Αυτοί είναι κομμουνιστές, φασίστες ή ηλίθιοι». Το ίδιο επανέλαβε χτες και στο «ΣΚΑΪ TV».