Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ψευτιές και συναίνεση



Μπορεί να ζούμε στην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης και του επικοινωνιακού καπιταλισμού, μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει ως σήμα κατατεθέν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, φαίνεται όμως ότι η ενδοκυβερνητική συνεννόηση πάσχει.
Χθες, στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αντιθέτως, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωνε ότι "θα ληφθούν όταν χρειαστούν".
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση μιλάει με πολλές γλώσσες. Τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Παπανδρέου είχε αποκλείσει το γενικό πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα με το επιχείρημα ότι δεν ήμασταν στο χείλος της καταστροφής, προσθέτοντας μάλιστα ότι σ' αυτή την περίπτωση θα έκοβε τους μισθούς στη μέση!
Προχθές, με το διάγγελμά του, ο κ. Παπανδρέου επέβαλε γενικό πάγωμα μισθών και χθες έσπευσε να μας καθησυχάσει ότι δεν μας επιφυλάσσει κι άλλα οδυνηρά μέτρα. Είναι δυνατόν να τον πιστέψουμε;
Η ελληνική οικονομία τελεί υπό ευρωπαϊκή επιτροπεία. Κάθε μέρα ελέγχονται έξοδα και έσοδα. Και κάθε μέρα θα διαμορφώνονται νέα πλάνα για ακόμη πιο οδυνηρά μέτρα. Αυτός είναι ο μονόδρομος του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αυτή είναι η λογική της έγκρισης που παρέσχε η Κομισιόν.
Οι κινητοποιήσεις, που ξεκινούν την Τετάρτη με την απεργία της ΑΔΕΔΥ και θα κλιμακωθούν στις 24 Φεβρουαρίου με την απεργία της ΓΣΕΕ, μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων, των οποίων η σημασία θα είναι οικονομική, συνδικαλιστική, αλλά και πολιτική. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πλήττουν όλους τους πολίτες αδιακρίτως. Δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Το πάγωμα των μισθών, η γραμμή Παπανδρέου, υιοθετείται από τον ΣΕΒ. Η ανατροπή του ασφαλιστικού, η επιβολή φόρων, ιδιαίτερα άμεσων, η εγκατάλειψη των κοινωνικών υπηρεσιών και η ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους και, βεβαίως, η εκτίναξη και μονιμοποίηση της ανεργίας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό μέλλον για ολόκληρη την κοινωνία.
Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού απαξιώθηκε ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος. Τι είδους συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση καταργώντας οποιαδήποτε ψευδαίσθηση διαλόγου; Νομίζει ότι αρκεί η, με διαβαθμίσεις, συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ;
Πηγή:ΑΥΓΗ

ΠΑΜΕ:Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε το ρόλο του


Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (ηγεσίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ) για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε το ρόλο του ως βασικό στήριγμα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.
Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ:
  • Αρνήθηκαν και πάλι στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ να καταδικάσουν την αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική και τους φορείς που την προωθούν.
  • Αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία στις 10 Φλεβάρη ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία δράση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Αρνήθηκαν να αποφασίσουν την απεργία αρχές Μάρτη μετά την απεργία στις 10 Φλεβάρη, ώστε να γίνει καλύτερη προετοιμασία της και να υπάρξει ενιαία δράση με την ΑΔΕΔΥ.
Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για απεργία στις 24 Φλεβάρη στοχεύει:
    • Πριν απ΄ όλα να προλάβει να εγκλωβίσει και να εκτονώσει τη διογκωμένη λαϊκή δυσαρέσκεια.
    • Να προλάβει τον κίνδυνο να ξεπεραστεί από τα κάτω η ΓΣΕΕ, όπως ξεπεράστηκαν στους αγρότες η ΠΑΣΕΓΕΣ – η ΓΕΣΑΣΕ.
    • Να αξιοποιήσει την απεργία όχι για καταγγελία και καταδίκη της κυβέρνησης, αλλά για τη στήριξή της στη λογική ότι οι αγορές πιέζουν, η κυβέρνηση αμύνεται με υποχωρήσεις, άρα να τη στηρίξουμε. Από τα μεγαλύτερα ψέματα στα οποία καταφεύγουν.
    • Να δημιουργήσουν δυσκολίες στη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, να συνεχίσουν να θέτουν εμπόδια στην ενιαία δράση των εργαζομένων.
Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Για να αντιπαλέψει ο εργαζόμενος αποτελεσματικά τον καπιταλιστή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιλαϊκή κυβέρνηση, τη βάρβαρη πολιτική τους, τον πρώτο που έχει και πρέπει να αντιμετωπίσει είναι τον εκπρόσωπό τους στις γραμμές της εργατικής τάξης, τον κάθε Παναγόπουλο σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.
Στην τρομοκρατία των εργοδοτών και της κυβέρνησης στη χειραγώγηση που επιχειρούν μέσω του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μια είναι η απάντηση:
ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10 π.μ.


Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, Πάνου Σκουρλέτη για το πακέτο μέτρων για την οικονομία


Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία δεν υιοθετούν απλά την καταψηφισμένη από τον ελληνικό λαό  πολιτική της Ν.Δ. αλλά την ξεπερνούν κατά πολύ.
Είναι ολοφάνερο πως ο κ.Παπανδρέου έχει προσχωρήσει πλήρως στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Απέναντι σε αυτές τις άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές που θα βυθίσουν τη χώρα σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τον πρώτο λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, που με τους αγώνες τους θα μπλοκάρουν τα μέτρα Παπανδρέου και θα διεκδικήσουν μια νέα πορεία για τη χώρα.

Ρουμανικές υποκλίσεις στην Αμερικάνικη αυτοκρατορία.

Robert Ghement - EPA
Η Ρουμανία θα δεχθεί στοιχεία του συστήματος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του νέου αμερικανικού σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου.

Πηγή:www.pathfinder.gr

Ο «αρχιστράτηγος» είναι γυμνός...

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο καθαρό ότι το εφεύρημα πως «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δεν είναι απλά και μόνο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να «σφίξουν τα λουριά» στον εργαζόμενο λαό. Οι εμπνευστές του ιδεολογήματος το πάνε πιο μακριά. Στο όνομα της έκτακτης ανάγκης θέλουν να δικαιολογήσουν έκτακτες εξουσίες στην κυβέρνηση και απόλυτη υποταγή των «από κάτω» στις «διαταγές» που εκδίδει για επιβολή νέων άγριων μέτρων. Κάθε αμφισβήτηση και πολύ περισσότερο έμπρακτη και αγωνιστική θεωρείται περίπου ως πράξη εσχάτης προδοσίας. Την επικίνδυνη αυτή λογική, που διαπερνά τη δράση της κυβέρνησης, εξέφρασε με εύληπτο τρόπο ο Κ. Γείτονας. «Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, και σε περίοδο πολέμου ο αρχιστράτηγος αποφασίζει», αποφάνθηκε (μιλώντας στο «Κανάλι 1»), εξάγοντας το... αυτονόητο συμπέρασμα ότι «άρα το χρέος το εθνικό, και αυτό κάνει ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή, είναι να πάρει ό,τι μέτρα απαιτούνται για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτό το σημείο που είμαστε». Με άλλα λόγια όταν ο αρχιστράτηγος δίνει εντολές οι πάντες πρέπει «να χτυπάνε προσοχή»... Σε ένα έχει δίκιο ο πράσινος βουλευτής. Οτι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μόνο που αυτός είναι ένας καθαρά ταξικός πόλεμος, ένας πόλεμος που έχει ξεκινήσει η πλουτοκρατία με στόχο να σαρώσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να «διασώσει» και ενισχύσει την κερδοφορία της. Ομως ο τελευταίος λόγος ανήκει στους εργαζόμενους και από αυτόν θα εξαρτηθεί η έκβαση του πολέμου.
Γρηγοριάδης Κώστας

Πηγή:Ριζοσπάστης

Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ανατολικές ΗΠΑ-Νέο ρεκόρ χιονιού όλων των εποχών για την περιοχή!

Παρέλυσε η Ουάσινγκτον από το χιόνι και τις σφοδρές χιονοπτώσεις, όπως και ένα μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχει δημιουργηθεί μια πρωτοφανής κατάσταση, την οποία οι χρήστες του Ιντερνετ περιγράφουν ως «χιονοαποκάλυψη» ή «χιονοαρμαγεδών». 



O Λευκός Οίκος από χτες γίνεται ακόμα λευκότερος!Η χιονοθύελλα του αιώνα πλησιάζει! Photo: Charles Dharapak/Associated Press

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για «πολύ επικίνδυνες» και «σφοδρές χιονοθύελλες» από τις 22:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας) και για τις επόμενες 24 ώρες. Η υπηρεσία καλεί τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το χιόνι αναμένεται να φτάσει τα 75 εκατοστά, σπάζοντας το ρεκόρ των 71 εκατοστών που είχε σημειωθεί το 1922. 

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν πως από την Παρασκευή ότι οι μετακινήσεις, με οποιοδήποτε μέσο, θα είναι επικίνδυνες ακόμα και αδύνατες.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αφορά αρκετές πολιτείες, από το Νιού Τζέρσι ως την Βόρεια Καρολίνα και από την Ιντιάνα προς τα δυτικά. Οι κυβερνήτες της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και του Ντέλαγουερ κήρυξαν τις πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στις δέκα το βράδυ της Παρασκευής, η πλειοψηφία των 200 πτήσεων από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντάλες ακυρώθηκαν. Επίσης, ακυρώθηκαν πτήσεις από το αεροδρόμιο Ρέγκαν, στη Βαλτιμόρη και στη Φιλαδέλφεια. 

Τα δρομολόγια του μετρό στην Ουάσινγκτον πραγματοποιούνται μόνο στις γραμμές που κινούνται κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά όλα τα δρομολόγια λεωφορείων έχουν ακυρωθεί. Ακόμη, δεν γίνονται τα δρομολόγια των τρένων από την Ουάσινγκτον προς τη Νέα Υόρκη.

Χιλιάδες σπίτια στην Ουάσινγκτον έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα σχολεία έκλεισαν, όπως και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Τα σούπερ μάρκετ γέμισαν κόσμο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι μπορεί να αποκλειστούν, αλλά και για να προετοιμαστούν για το παραδοσιακό πάρτι στη διάρκεια του αγώνα Super Bowl την Κυριακή. 

Πηγές:www.nooz.gr-www.nytimes.com

Αφγανοί αστυνομικοί ακολουθούν τα βήματα των δασκάλων τους Αμερικάνων : Σκότωσαν κατά λάθος πέντε παιδιά ! Νόμισαν ότι ήταν Ταλιμπάν...

Τραγικό λάθος αστυνομικών στο Αφγανιστάν κόστισε τη ζωή 5 παιδιών. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι αστυνομικοί νόμισαν ότι πέντε παιδιά που μάζευαν καυσόξυλα, ήταν Ταλιμπάν και άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να τα σκοτώσουν.



Το περιστατικό συνέβη στη συνοριακή πόλη Σπιν Μπόλντακ, στην επαρχία της Κανταχάρ,σύμφωνα με δηλώσεις του αστυνομικού διοικητή της πόλης Αμπντούλ Ραζίκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί κρατούνται και ανακρίνονται.
Σημειώνεται ότι,σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη χρονιά 2.400 αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών και αφγανικών δυνάμεων.
Πηγή:www.enet.gr

Αντιλαϊκή πολιτική και αποπροσανατολισμός...

ΑΠΟΣΒΟΛΩΜΕΝΟΙ έχουν μείνει οι Ινδοί από όσα κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, που βρέθηκε στη χώρα τους!
Εκεί οι φακίρηδες το πολύ - πολύ να γητεύσουν καμιά κόμπρα, άιντε και να κοιμηθούν σε καμιά σανίδα με καρφιά. Ψιλοπράματα...
Εδώ ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει δηλώσεις στο Νέο Δελχί και ... αποκλιμακώνει - όπως διαβάζουμε - τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία της Ελλάδας.
Μιλάμε για μεγάλα πράγματα! Μόνο τα στοιχεία της φύσης δεν έχει ακόμη καταφέρει να τιθασεύσει, αλλά με λίγο διαλογισμό τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο.
Εμ, έτσι είναι οι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, τι νομίζατε;
Α, και δήλωσε επίσης (ο πρωθυπουργός πάντα) ότι μόλις γυρίσει θα εφαρμόσει ταχύτατα και με αξιοπιστία το πρόγραμμα σταθερότητας.
Οπως καταλαβαίνετε, σε λίγο οι πάντες στην Ελλάδα θα ...κοιμούνται σε καρφιά και θα βλέπουν στον ύπνο τους ...κόμπρες (με τη μορφή οφειλόμενων τραπεζικών δανείων).
ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να αφήνει το ΠΑΣΟΚ να αλωνίζει στην υφήλιο κι αυτή να μένει χωρίς ...διεθνή επιφάνεια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε δράση.
Πήρε, λοιπόν, τηλέφωνο έναν παλιό του φίλο που τα τελευταία χρόνια τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Κομισιόν, τον Ζοζέ Μπαρόζο.
Κι αφού μιλήσανε για τα παλιά και τις νεανικές τρέλες τους, πέρασαν σε μια βαθυστόχαστη ανάλυση για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Κι έκλεισαν το τηλέφωνο ενημερωμένοι και σοφότεροι.
Επίσης, λέει, έδωσαν και σύντομα ραντεβού στις Βρυξέλλες. Πιθανόν για καμιά μπιρίτσα...
Ε, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ αυτά κατανοείτε πως η χώρα δεν έχει να φοβάται τίποτε. Εχουμε τον ...πλανήτη στο τσεπάκι μας.
Πηγή:Ριζοσπάστης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ -Μαζική νεανική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου


Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΕΕ, κόμματα του ευρωμονόδρομου, κεφάλαιο, ξεπουλημένοι συνδικαλιστές κήρυξαν μαζί τον πόλεμο στα δικαιώματα μας στη δουλιά, τη μόρφωση, την υγεία, τη ζωή.
Καμία θυσία δεν έχουμε να κάνουμε! Δεν έχουμε τίποτα να παζαρέψουμε μ'αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματα τα δικά μας και των γονιών μας, το μέλλον μας.
Στις 10 Φλεβάρη κανείς νέος εργαζόμενος να μην πιάσει δουλιά, κανείς μαθητής-σπουδαστής-φοιτητής να μην μπει για μάθημα. Πλημμυρίζουμε τους δρόμους,στο πλευρό του ΠΑΜΕ, παίρνουμε τη θέση μας στο ενιαίο μέτωπο εργαζομένων, φτωχομεσαίων αγροτών,αυτοαπασχολούμενων. Αυτή είναι η απάντηση στην καπιταλιστική κρίση. Όλοι στον αγώνα! Καμία θυσία για την πλουτοκρατία!

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ 

Με την ψήφο των Ελλήνων, Γ(άμα) Παπανδρέου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ-ΕΘΝΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ -ΤΑ ΝΕΑ

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, την αύξηση των spread και τη χρηματιστηριακή καθίζηση


Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, την αύξηση των spread και τη χρηματιστηριακή καθίζηση,  έκανε την παρακάτω δήλωση:
Όλες οι τελευταίες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι, με ευθύνη μιας παραδομένης κυβέρνησης, η χώρα βουλιάζει καθημερινά, με απίστευτη ταχύτητα, η οικονομία σε ελεύθερη πτώση οδεύει σε μακρόχρονη και βαθιά ύφεση, ενώ ο ελληνικός λαός γνωρίζει μια απίστευτη λεηλασία και καταλήστευση, τόσο από την ανενόχλητη διεθνή κερδοσκοπία, όσο και από μια κυβέρνηση η οποία κλιμακώνει μέτρα πραγματικής κοινωνικής κατεδάφισης.
Η επίκληση από τον κ. Γ. Παπανδρέου διεθνών σχεδιασμών κατά του ευρώ, όταν δεν υπάρχει καμία έμπρακτη κυβερνητική αντίδραση, μόνο ως αναζήτηση ρητορικών άλλοθι για τις πελώριες κυβερνητικές ευθύνες μπορεί να εκληφθεί.
Οι ανούσιες φραστικές αντιδράσεις του κ. Γ. Παπανδρέου δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κυβέρνησή του μετατρέπεται εθελοντικά σε επιτροπή διαχείρισης των υπαγορεύσεων και κατευθύνσεων των διεθνών κεφαλαιαγορών και των διευθυντηρίων της Ε.Ε., διαγράφοντας ένας εφιαλτικό μέλλον για τη χώρα.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή απέναντι στον κυβερνητικό κοινωνικό κατήφορο και τη δικομματική κατάπτωση, που μόνο μια νέα ανοδική δυναμική των ενωτικών ταξικών κοινωνικών αγώνων μπορεί να σηματοδοτήσει.

"Απειλή" το ΝΑΤΟ στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας

Ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε νέο στρατιωτικό δόγμα που τοποθετεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην κορυφή των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας. Το νέο δόγμα - που θα υιοθετηθεί το 2020 - αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων, μόνο στην περίπτωση που δεχτεί πυρηνικό πλήγμα, ή πλήγμα αυτού του μεγέθους. 



Το κείμενο του δόγματος, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των "κυριότερων εξωτερικών στρατιωτικών απειλών" το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να "παγκοσμιοποιήσει" τις λειτουργίες του, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου". Το επίσημο έγγραφο καταγγέλλει επίσης την προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα "στρατιωτικών υποδομών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της Συμμαχίας". 

Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και πολλά χρόνια την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία, και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία, στο δόγμα εκφράζεται ανησυχία και για την πιθανή ανάπτυξη ενός "στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος" και την ανάπτυξη "συμβατικών στρατηγικών όπλων υψηλής ακρίβειας".

Η Ρωσία έχει καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο για μια αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, που οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά εγκατέλειψαν, και θέλει να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ ότι τα νέα συμβατικά στρατηγικά όπλα θα  υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς όπως και τα πυρηνικά όπλα.


Πηγή:www.nooz.gr