Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα.



«Καταρχήν ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι τι θα κάνει αυτή η Σύνοδος, όχι τους τίτλους της. Γιατί αυτό που λέγεται είναι ότι θα υπάρχει μια Σύνοδος η οποία θα αποφασίσει πως θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη μέλη για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της Συνόδου. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να συζητηθεί το πως θα καταμεριστεί η ζημιά, σε ποιους κλάδους θα κατανεμηθεί και κυρίως σε ποια κράτη μέλη, η απαξίωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου και των εμπορευμάτων. Αυτό επίσης που φαίνεται ότι θα αποφασιστεί είναι μια μορφή συρρίκνωσης της ευρωζώνης, που μπορεί να μην περιλαμβάνει από την πρώτη στιγμή την εκδίωξη κάποιων κρατών μελών, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συρρίκνωσης και φυγόκεντρων τάσεων.
Οι εξελίξεις όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να καθορίζονται μόνο από αυτά που συζητάνε οι απάνω, τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Και εμείς προβλέπουμε εξελίξεις.

Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τη 13η διεθνή συνάντηση κομμουνιστικών & εργατικών κομμάτων.



«Στις 9, 10, 11 Δεκέμβρη, δηλαδή σε λίγες μέρες, ξεκινάει η 13η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων εδώ στην Αθήνα, στην οποία, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, θα πάρουν μέρος 83 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 64 χώρες.
Η συμμετοχή τόσων κομμάτων και, αν δεν κάνω λάθος, είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή που έχει σημειωθεί, σε αυτή τη διεθνή συνάντηση δείχνει και την επικαιρότητα του θέματος, το οποίο θα αναφέρω, αλλά και το γεγονός ότι πολλά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα θεωρούν ότι είναι πολύ χρήσιμη η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επίκαιρα και γενικότερης σημασίας ζητήματα και η προσπάθεια, βεβαίως, να μη μείνουμε στη συζήτηση, αλλά να συνεχίζουμε αυτές τις συναντήσεις με τόνωση της κοινής δράσης και των κοινών πρωτοβουλιών.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή επίθεση στην πορεία στη Θεσσαλονίκη.



Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την βάναυση επίθεση της αστυνομίας στην χθεσινή πορεία μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία παραβιάζοντας το δικαίωμα στην διαδήλωση επιτέθηκε απρόκλητα με γκλομπ και χρήση χημικών στους φοιτητικούς συλλόγους, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις οργανώσεις της Αριστεράς κατά τη διάρκεια της συγκροτημένης αποχώρησής τους από το πρώην υπουργείο. Άνδρες των ΜΑΤ αφού τραυμάτισαν πολλούς από τους διαδηλωτές προχώρησαν σε προσαγωγές στο σωρό.

Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας.


Η κατάμεστη αίθουσα που αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει όλον αυτόν τον εργατόκοσμο, η αποφασιστικότητα των δεκάδων που πήραν το λόγο, να γίνει η οργή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος που θα φτάσει μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν προχτές το απόγευμα ταξικά συνδικάτα, και ριζοσπαστικές, αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις του λαϊκού κινήματος στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Κερατσινίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ- Η διοίκηση του ΙΚΑ σχεδιάζει να πάρει δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ βάζοντας υποθήκη την ακίνητη περιουσία, τις εισφορές και συντάξεις !



Η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού την οικονομική χρηματοδότηση της επόμενης διετίας (2012-2013).Ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος με πρότασή του προς το υπουργείο εργασίας θέλει να υποθηκεύσει την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος, τις μελλοντικές εισφορές του, τις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο για να καλύψει την οικονομική κατάσταση στην οποία το έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας και η σημερινή συγκυβέρνηση.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το ΙΚΑ θα εκχωρήσει προς την τράπεζα τα έσοδά του για την 6ετία 2014-2020 από τις οφειλές επιχειρήσεων που έχουν ρυθμιστεί ύψους 5 δισ. ευρώ, θα προσημειωθούν ακίνητα που έχει στην περιουσία του ο ασφαλιστικός οργανισμός.

ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ :Ενθαρρυντικά για τη συνέχεια τα πρώτα μηνύματα.


Στο 21,88% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, από την πρώτη εβδομάδα της Οικονομικής Εξόρμησης
Με αισιοδοξία και μαχητικότητα οργανώθηκε και ξεκίνησε η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τους μήνες Δεκέμβρη 2011 και Γενάρη 2012. Η κάλυψη του21,88% του πανελλαδικού πλάνου από την πρώτη εβδομάδα της Οικονομικής Εξόρμησης, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για ακόμα πιο μαχητική συνέχεια, για την επιτυχία και αυτής της Εξόρμησης.
Το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της κάλυψης του στόχου για το πρώτο κλείσιμο, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση, ότι παρόλο που αντικειμενικά, εξαιτίας της αντιλαϊκής καταιγίδας, το εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων έχει μειωθεί δραματικά, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΚΚΕ και το ενισχύουν, έστω και με ένα ή δυο ευρώ από το πενιχρό τους υστέρημα.

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012».




Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που εγώ θα έλεγα αποσύνθεση ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει.
Βλέπω βεβαίως ότι μου κάνει την τιμή ο κύριος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να είναι παρών και κατανοώ ότι μπορεί όλοι να έχουν ποδοσφαιρικά αισθήματα και να θέλουν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, όμως θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να ενημερώσετε τον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να είναι παρών όχι μόνο στις αγορεύσεις των αρχηγών της συμπολίτευσης. Δημοκρατία χωρίς αντιπολίτευση δεν είναι δημοκρατία και σ’ αυτό το Κοινοβούλιο πρέπει να ακούγεται και ο αντίλογος και να καταγράφεται.

Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού: ΔΕ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ



Σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία εκβιάζει τους εργαζόμενους, για να μη προχωρήσει σε απολύσεις, να δεχθούν: μειώσεις μισθών - 4ήμερη εργασία - μερική απασχόληση
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό κτηρίων, κεντρικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και σε παρέμβαση του εκεί κλαδικού Σωματείου, στο κατάστημα Ζακύνθου. Οι συγκεντρώσεις του προσωπικού στις εισόδους των υπηρεσιών μετατράπηκαν σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι απέρριψαν τα τρομοκρατικά διλήμματα της εργοδοσίας και διακήρυξαν:

Θα αντιπαλέψουμε την εφαρμογή του προϋπολογισμού και συνολικά την πολιτική που υπηρετεί.

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ενα πράγμα είναι βέβαιο: Και δεκακομματική κυβέρνηση να είχαμε και 300 ψήφους να έπαιρνε ο προϋπολογισμός, αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Πριν απ' όλα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, γιατί στηρίζεται πάνω σε καθαρά υποθετικά στοιχεία. Η κρίση στην Ελλάδα θα βαθύνει, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δεν είναι έξω από την προοπτική και βεβαίως και η κρίση στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ επίσης. Το PSI απ' ό,τι φαίνεται, δε θα έχει την επιτυχία που θέλουν αυτοί που το έφτιαξαν και το ΑΕΠ θα πέσει ακόμα περισσότερο από ό,τι υπολογίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα:

Αποσπάσματα συνέντευξης Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου


•    Για τη σημερινή ημέρα μνήμης
Εδώ και τρία χρόνια η σημερινή είναι ημέρα μνήμης για έναν αδικοχαμένο έφηβο και ημέρα αγώνα, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζονται συνεχή επαγρύπνηση και συνεχείς αγώνες.
•    Για τη σημερινή ψήφιση του προϋπολογισμού
Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα αποτύχει. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει τελειώσει οικονομικές επιστήμες, για να αντιληφθεί ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις σε έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται σε αύξηση των φορολογικών εσόδων σε μία ήδη εξαθλιωμένη από τους συνεχείς φόρους κοινωνία.