Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Συνωμοσία αριστεράς και ΠΑΣΟΚ φοβάται ο Λοβέρδος!


Να θολώσει την κυβερνητική κατεύθυνση για δομική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, όπως διατυπώθηκε κατά την πρώτη συνάντηση με τα συνδικάτα, επιχείρησε χθες ο υπουργός Εργασίας Αν.Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ (Πρώτη Γραμμή), ενώ μιλώντας στο "Ράδιο Θέμα" διαπίστωσε... πολιτική συνομωσία για να ακυρωθεί η κυβερνητική προσπάθεια!
Ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που δρομολογεί η κυβέρνηση για συζήτηση του ασφαλιστικού στην 9μελή επιτροπή τεχνοκρατών - εμπειρογνωμόνων, τονίζοντας θα πρέπει να καταλήξει σε ενιαία βάση δεδομένων, ωστόσο παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων δεν διευκρίνισε τους στόχους της κυβέρνησης σχετικά με τη δομική αλλαγή του συστήματος. Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων στον διάλογο σημείωσε: «Αυτή την εβδομάδα πιέστηκα πολύ από δύο πλευρές. Η μια πλευρά ήταν η αριστερά, η οποία πίεσε πολύ και θα πιέσει. Ο στόχος είναι, του ΚΚΕ τουλάχιστον είναι καταφανής, πιέζει, δεν μπαίνει στο διάλογο, σέρνει τον ΣΥΝ και μετά θα επιδιώξουν να σύρουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν την προσπάθεια μας στο ασφαλιστικό. Δεν καταγγέλλω αυτή την πολιτική, την διαπιστώνω, τη γεύτηκα".



Πηγή:www.avgi.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» Στρώνει το έδαφος για συμμετοχή της Ελλάδας Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κρούση από τις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το μετριοπαθή (!) λόγο των ιμπεριαλιστών



Ανοιχτό άφησε χτες ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στη νέα «αντιπυραυλική ασπίδα» που θα βοηθάει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπερασπίστηκε με θέρμη τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο, λέγοντας ότι έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζή, είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα ανακάλεσε το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» της προηγούμενης κυβέρνησης και έκτοτε «άρχισε να κυοφορείται ένα νέο σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας από τις ΗΠΑ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη πρώιμη φάση του». Πρόκειται, είπε, για ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο που δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένα στο ΝΑΤΟ.
Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά:
«Πριν λίγες εβδομάδες, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Αμερικάνος υπουργός Ρ. Γκέιτς παρουσίασε τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ, κάνοντας δύο πρόσθετες προφορικές παρεμβάσεις πολύ μεγάλης σημασίας γιατί ήταν διατυπωμένες με σχετικά μετριοπαθή τρόπο, για τη σημασία που έχει η δυνατότητα συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο σχέδιο αυτό και τη δυνατότητα να διασυνδεθούν ρωσικά συστήματα επιτήρησης με αυτό το αμερικανικό σχέδιο. Η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν έχει τεθεί ούτε προ συγκεκριμένων προτάσεων, ούτε προ συγκεκριμένων διλημμάτων, ούτε έχει δεχθεί οποιαδήποτε πίεση συμμετοχής σε κάποιο τέτοιο σχέδιο».
Δικαιολογώντας τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές του επεμβάσεις, είπε ότι «μετέχουμε στο ΝΑΤΟ και στις διεθνείς αποστολές στη Μεσόγειο, τη Σομαλία, το Κοσσυφοπέδιο γιατί έτσι ενισχύουμε τη θέση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς σχεδιασμούς, γιατί έτσι θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα». Το κριτήριό μας, ισχυρίστηκε ο Ε. Βενιζέλος, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και «δεν παρασυρόμεθα, δεν πιέζουμε, αλλά δεν εκθέτουμε τη χώρα σε περιττούς διπλωματικούς κινδύνους. Δεν την κάνουμε αποσυνάγωγη, με αποτέλεσμα να μένει και ανυπεράσπιστη και τελικά να μην μπορεί να διαμορφώσει συμμαχίες οι οποίες είναι απολύτως χρήσιμες την κρίσιμη στιγμή».
Αδίστακτα τα «γεράκια» και η πολιτική τους
Η ενδεχόμενη ένταξη και εμπλοκή της χώρας μας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» είναι ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα, αφού οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας ότι προχτές ακόμα ο Μ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα στείλει 40.000 νέους στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Σχολιάζοντας τη θέση του Ε. Βενιζέλου ότι είναι πρόωρη η δημόσια συζήτηση για το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είπε ότι «είναι συχνό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι της χώρας μας να είναι προμηθείς και όχι επιμηθείς γιατί αν ληφθούν οι αποφάσεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο». Σ' αυτό το πλαίσιο, κάλεσε το λαό να δράσει έγκαιρα πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Ζήτησε ακόμα από τον υπουργό - χωρίς όμως να πάρει απάντηση - να ανακοινώσει εάν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και την περιοχή του Αιγαίου, κάτι που θα αποτελέσει επικίνδυνη εξέλιξη όπως έχει δείξει η δολοφονική και τρομοκρατική δράση των ΗΠΑ κατά των λαών.
Πιστεύουμε, συνέχισε ο Σ. Χαλβατζής, ότι καμία θωράκιση δεν εξασφαλίζεται για τη χώρα μας μέσα από τη συμμετοχή μας σε επεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση, είπε, της «αντιπυραυλικής ασπίδας» ανοίγει δρόμο για παραπέρα κλιμάκωση των εξοπλισμών και κάλεσε την κυβέρνηση να μη γίνει συνένοχος σε αυτήν την κλιμάκωση από την οποία οι κίνδυνοι για τη χώρα και το λαό μας είναι προφανείς.
ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr

Τρομακρατική επίθεση σε τρένο στην Ρωσία-39 νεκροί ο τραγικός απολογισμός



Από την τοποθέτηση βόμβας επτά κιλών ΤΝΤ προκλήθηκε ο εκτροχιασμός της ταχείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Αγία Πετρούπολη και στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.


Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο εκτροχιασμός της υπερταχείας Εξπρές Νιέφσκι οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.
Ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο τη Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβεντέφ ότι επρόκειτο για βόμβα 7 κιλών ΤΝΤ.
Επίσης, το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ επικαλούμενο δήλωση του Βλαντίμιρ Μάρκιν, εκπρόσωπου των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε ότι από τις έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος προκύπτει τόσο από τη περισυλλογή των θραυσμάτων όσο και από το σχήμα του κρατήρα μεγαλύτερου του ενός μέτρου που είχε σχηματιστεί, ότι ο εκτροχιασμός οφείλεται σε έκρηξη βόμβας.
Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές διενεργούν ήδη έρευνα για το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης.
Από τον εκτροχιασμό του τρένου τραυματίστηκαν περίπου εκατό άτομα. Η αμαξοστοιχία, που περιελάμβανε 14 βαγόνια, μετέφερε 663 επιβάτες.
Ο Λευκός Οίκος και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη.
Πηγή:www.nooz.gr

ΚΟΥΒΑ- Ασκήσεις παλλαϊκής άμυνας


Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις παλλαϊκής άμυνας με την ονομασία «Bastion 2007» ξεκίνησαν την Πέμπτη στην Κούβα. Πρόκειται για ασκήσεις όπου παίρνουν μέρος δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατομμύρια Κουβανοί ώστε να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας στρατιωτικής επίθεσης. Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από βολές αρμάτων μάχης και συστοιχιών πυροβολικού, κινήσεις χερσαίων δυνάμεων, πτήσεις ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών και γυμνάσια ετοιμότητας διασωστών. Τα πρώτα παρόμοια γυμνάσια διεξήχθησαν το 1980 ενώ οι τελευταίες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004.

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο ενημερώθηκε χτες για τη διεξαγωγή των ασκήσεων και μεταξύ άλλων υπενθύμισε τα λόγια του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε υπογραμμίσει πως χρειάζεται κανείς να μάχεται αδυσώπητα μέχρι την τελική νίκη, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και οι περιστάσεις.


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Να δώσουν μάχη οι Ανανεωτικοί» -Να τελειώσει το «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Λεωνίδας Κύρκος





Να μπει ένα τέλος στο «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί για πρώτη φορά ευθέως ο Λεωνίδας Κύρκος, παροτρύνοντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου να απαλλάξουν την Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της συνύπαρξη με το συγκεκριμένο «μόρφωμα».

Παράλληλα, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό, όμως σε περίπτωση που -όπως λέει- οι ιδέες τους δεν εισακουστούν, να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.
Σε μία αφοπλιστική συνέντευξή του που δημοσιεύουν το Σάββατο Τα Νέα και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Λεωνίδας Κύρκος Εκ Βαθέων», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στα βιβλιοπωλεία (Εκδόσεις Επίκεντρο), ο Λεωνίδας Κύρκος μιλάει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου, αλλά και το μέγιστο λάθος της ζωής του που, όπως λέει, ήταν η συναίνεση στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει: «Ο κεντρικός μου στόχος είναι πάντα η συνάντηση των δύο μεγάλων ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ένα από τα βασικά κριτήρια του τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι η τροποποίηση της στάσης της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν τροποποιήσει τη στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, τότε η υπόθεση αυτή είναι από την αρχή της υπονομευμένη».
Μιλώντας για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο λέει: «Τον έχω χρεώσει με την κατηγορηματική του εναντίωση προς κάθε ιδέα συνάντησης με το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι ο Νίκος έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να γίνει αυτός ο κρίκος μιας συνάντησης ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, συνάντηση την οποία ο ίδιος σήμερα υποστηρίζει».
Σε ό,τι αφορά τον Αλέκο Αλαβάνο αναφέρει: «[...] Πρέπει να πω ότι στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Συνασπισμού τον Δεκέμβριο του 2004 ψήφισα τον Αλέκο Αλαβάνο και όχι το Μιχάλη Παπαγιαννάκη που ήταν εγγύτερα στις πολιτικές μου απόψεις.

»[...] Δεν άργησα να διαψευστώ. Όσο περνούσε ο χρόνος, οι διαφωνίες μας για τους χειρισμούς συγκεκριμένων ζητημάτων διογκώνονταν. Για ένα χρονικό διάστημα βλεπόμασταν. Τελευταία κόπηκε με δική του πρωτοβουλία η οδός επαφής μας κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι είχα καμία απολύτως ενημέρωση για τις κινήσεις του. Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές ήταν και η επιλογή του για την ανάδειξη στην ηγεσία του Συνασπισμού του νεαρού Αλέξη Τσίπρα. Είχα τις αντιρρήσεις μου. Από τότε οι δρόμοι μας χώρισαν οριστικά». 


Για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύω ότι μπορεί να του δοθεί ένα περιθώριο να δείξει τι ακριβώς μπορεί να εκφράσει. «Δεν μας έχει δείξει ακόμα, εκτός από κάποιες εκδηλώσεις της εντελώς ύστερης φάσης, τι ακριβώς θέλει σαν Τσίπρας, όχι σαν προστατευόμενος του Αλαβάνου».

Τέλος αναφερόμενος στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο λέει: «Κατά τη γνώμη μου και σ΄ ό,τι με αφορά, θεωρώ ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 ήταν ΤΟ λάθος της ζωής μου. Είχα πολλούς λόγους να αντιταχθώ. Δεν αντιτάχθηκα. Την παραπομπή του την ψήφισε ολόκληρη η διοικούσα επιτροπή και η Κεντρική μας Επιτροπή, και εγώ δεν αντιτάχθηκα».


Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ


Εισήγηση του Συντονιστικού στην Παναθηναϊκή Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, καλούμαστε να αποτιμήσουμε το μετεκλογικό τοπίο, τη νέα φάση της κυβερνητικής επίθεσης, την κατάσταση και τη δυναμική του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικού κινήματος, τις προοπτικές για την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές έξω από τη συνολική πολιτική και κοινωνική συνθήκη που δημιουργεί η συγκυρία της οικονομικής κρίσης και η μέχρι τώρα αποτυχία των αστών να μπορέσουν να έχουν μια στρατηγική εξόδου. Σε πείσμα των όσων μας λένε, δεν πρόκειται απλώς για μια δημοσιονομική κρίση, αλλά για μια δομική καπιταλιστική κρίση, αποτέλεσμα των άλυτων αντιφάσεων και του βαθύτερου ανορθολογισμού του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, μια κρίση που αποτυπώνεται σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Η δημοσιονομική κρίση, τα ελλείμματα, η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι αποτελέσματα και μορφές εμφάνισης της κρίσης και όχι οι ουσιώδεις πλευρές της. 
Και απ’ ό,τι φαίνεται οι κρισιακές τάσεις αυτή τη στιγμή επιμένουν. Τα όποια ψήγματα ανάκαμψης διαφημίζουν διάφοροι «αναλυτές» δεν αποτελούν πραγματική έξοδο από την κρίση. Είναι απλώς το αποτέλεσμα των ιλιγγιωδών πακέτων ενίσχυσης κυρίως του τραπεζικού συστήματος, αυτής της τεράστιας αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των κοινωνικών δαπανών και των εργαζομένων. Γι’ αυτό και βλέπουμε συγκυριακές ανόδους στα χρηματιστήρια ή διατήρηση υψηλής κερδοφορίας στις τράπεζες, την ίδια ώρα που η ένταση της κρίσης παραμένει αμείωτη.


Το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και η συνέπεια...- ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε


31/03/2004. Αυτά έλεγαν - κι αυτά έκαναν - το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Πάλευαν και απεργούσαν, μόλις 21 μέρες από την ανάδειξη της ΝΔ στην κυβέρνηση, και διεκδικούσαν πραγματικές αυξήσεις και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους. Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ πού ήταν;...

12/07/2005.Αυτά έλεγε - κι αυτά έκανε - το ΚΚΕ, όταν οι ΠΑΣΟΚικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ νομιμοποιούσαν τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.


19/10/2007.Αυτά έλεγε - κι αυτά έκανε - το ΚΚΕ όταν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση «διαλογιζόταν» με την κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγησουν τα πράγματα στον «νόμο Πετραλιά.

Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος πρωθυπουργού, διαμαρτυρήθηκε επειδή το ΚΚΕ - όπως είπε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων - εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις όσες δεν είχε πραγματοποιήσει στα 5,5 χρόνια της ΝΔ... Μάλιστα, όποιο φερέφωνο του ΠΑΣΟΚ θέλει να πιστοποιήσει ότι σέβεται την αποστολή που έχει αναλάβει, φροντίζει με Επομένως, το ΚΚΕ συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική του, πολιτική υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπές. Στην τακτική της λάσπης...
 ευκαιρία να επαναλαμβάνει την πρωθυπουργική ατάκα.


Φυσικά, το τι έκανε το ΚΚΕ στα 5,5 χρόνια της ΝΔ, το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπανδρέου. Για έναν πολύ απλό λόγο: Κάθε φορά που ο λαός κατέβηκε στους δρόμους - και δεν ήταν λίγες - το ΚΚΕ βρέθηκε με το λαό. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν στο «απέναντι πεζοδρόμιο». Χωμένο στα τραπέζια των «διαλόγων» και των «κοινωνικών εταίρων», φροντίζοντας να υπονομεύει και να ναρκοθετεί τη λαϊκή αντίσταση και επιδιδόμενο στη συνήθη δικομματική δημαγωγία.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου, αντί να αναπαλαιώνει την ανήθικη συκοφαντία ότι «το ΚΚΕ κάνει πλάτες στη ΝΔ»
- χρησιμοποιεί, δε, την ίδια λάσπη κάθε φορά που δεν κρύβεται με τίποτα ότι το ΠΑΣΟΚ «διαφέρει» από τη ΝΔ όσο δυο σταγόνες νερό -
θα έπρεπε μάλλον να... ευχαριστεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.
Για παράδειγμα, η πρώτη μεγάλη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε το ΠΑΜΕ και υποστήριξε το ΚΚΕ επί κυβέρνησης ΝΔ, ήταν στις 31 Μάρτη 2004. Δηλαδή μόλις 21 μέρες μετά από την επικράτησή της στις εκλογές της 7ης Μάρτη του 2004. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη πανεργατική του κινητοποίηση προχτές. Κάπου 50 μέρες, δηλαδή, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.
Με άλλα λόγια, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου, τότε, το ΠΑΜΕ τού έκανε μεγαλύτερο... «σκόντο», απ' ό,τι έκανε στον Καραμανλή.


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Οταν η γελοιότητα συναντά την αντικομμουνιστική προπαγάνδα Με αφορμή ένα ακόμα κατάπτυστο «ντοκιμαντέρ» που προβλήθηκε από την ΕΤ-1


Παρακολουθώντας κανείς το  «ντοκιμαντέρ» της ΕΤ-1, με τον τίτλο «Η τελευταία μηχανορραφία του Στάλιν», εύκολα αντιλαμβάνεται ότι όταν η γελοιότητα συναντά την προπαγάνδα, το μείγμα που σερβίρει ο σκουπιδοφάγος της κρατικής τηλεόρασης γίνεται διπλά επικίνδυνο. Το νέο αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα της ΕΤ καταπιάστηκε με τη λεγόμενη «συνωμοσία των γιατρών». Η υπόθεση συνίσταται σε μια καραμπινάτη προσπάθεια να υπονομευτεί η σοβιετική εξουσία, με αιχμή του δόρατος αντικαθεστωτικούς γιατρούς, που αποδεδειγμένα είχαν επαφές με «λόμπι» των ΗΠΑ και λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας βρίσκονταν κοντά σε στελέχη της Σοβιετικής κυβέρνησης και του ΚΚΣΕ.
Το ζήτημα απασχόλησε τη Σοβιετική Ενωση από το 1948, μέχρι και το θάνατο του Στάλιν το 1953. Αφορμή για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της αντισοβιετικής συνωμοσίας στάθηκε ο θάνατος του Ζντάνοφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ, το 1948, κάτω από ιδιαίτερα ύποπτες συνθήκες. Οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έκαναν λειψή διάγνωση στα καρδιολογικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν, γεγονός που καταγγέλθηκε στο ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ από μια μαθητευόμενη νοσοκόμα. Η έρευνα της συγκεκριμένης καταγγελίας, όταν μερικά χρόνια αργότερα προστέθηκαν και άλλα ύποπτα κρούσματα «λανθασμένων» ή σκόπιμα λειψών διαγνώσεων, οδήγησε στη σύλληψη ομάδας γιατρών (χυδαία το ντοκιμαντέρ τους χαρακτηρίζει σαν «γιατρούς της νομενκλατούρας»), οι οποίοι ομολόγησαν την υπονομευτική τους αποστολή και τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.
Πολλοί από τους γιατρούς που συνελήφθησαν ήταν Εβραίοι, γεγονός που δίνει την αναγκαία αφορμή στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ να ξεσαλώσουν, ανακαλύπτοντας «διώξεις ενάντια στους Εβραίους», που είχαν σαν ελατήριο τον «αντισημιτισμό του δικτάτορα Στάλιν» και την «παράνοια του τυράννου». Ο ισχυρισμός του ντοκιμαντέρ είναι ότι κάθε λεπτομέρεια της συνωμοσίας κατασκευάστηκε από το «κάθαρμα που είχε αιμοβόρο μυαλό», δηλαδή τον Στάλιν. Αυτά είναι ορισμένα μόνο κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούν οι απόγονοι των γιατρών, αλλά και οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι και Ρώσοι «ιστορικοί», που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ.
Στην ουσία της υπόθεσης: Ακόμα και οι απόγονοι των γιατρών παραδέχονται στο ντοκιμαντέρ ότι το σοβιετικό κράτος «διέθετε κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία» σε βάρος των συγγενών τους που συνελήφθησαν. Αναγνωρίζουν ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί δημόσια προπαγάνδιζαν τον αντισοβιετισμό, αξιοποιώντας το κύρος τους. Ενας μάλιστα από αυτούς, σύμφωνα με ομολογία του γιου του, είχε πει πως «Οποιος πάρει την εξουσία από τον Στάλιν θα είναι ήρωας». Ενας άλλος ομολόγησε τη δολοφονία ενός κομματικού στελέχους το 1945. Αυτά τα στοιχεία καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ, αλλά παρουσιάστηκαν σκόπιμα παραποιημένα, προκειμένου να καταδειχτεί ότι η ΕΣΣΔ ήταν «ένα απολυταρχικό κράτος που παρακολουθούσε τους πάντες», ότι ο Στάλιν «βρήκε ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις γραμμές του Κόμματος, να εκφοβίσει και με αφορμή την υπόθεση των γιατρών να εξοντώσει όλους τους αντιπάλους του» και πάει λέγοντας.
Το ντοκιμαντέρ σκόπιμα αφήνει στο σκοτάδι πλήθος άλλων στοιχείων και μαρτυριών, που έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οπως οι μαρτυρίες των ίδιων των γιατρών, που έγιναν σημαία της «αποσταλινοποίησης» επί Χρουστσόφ, παρά το γεγονός ότι - όντας ελεύθεροι πλέον και όχι φυλακισμένοι - ομολόγησαν την ενοχή τους, χωρίς ποτέ να ξαναμιλήσουν για τα γεγονότα της εποχής, σαν η αποστολή τους να είχε απότομα τελειώσει. Κουβέντα δε λέγεται και για τα λόμπι, που με εθνικιστικό μανδύα οργάνωναν και στήριζαν αντισοβιετικές ενέργειες στο έδαφος της ΕΣΣΔ, με την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών ιμπεριαλιστικών κρατών. Ούτε βέβαια σημαίνει τίποτα για τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ η μαρτυρία συγγενών των γιατρών που λένε στην κάμερα ότι «όταν πέθανε ο Στάλιν, όλη η χώρα είχε βυθιστεί στο πένθος, εμείς όμως χαρήκαμε». Με άλλα λόγια, για τον «αιμοσταγή δικτάτορα» έκλαψε όλη η χώρα και ο λαός της, ο οποίος υποτίθεται πως υπέφερε από τον τύραννο. Αντίθετα, χάρηκαν μια δράκα «ελεύθεροι» που βρέθηκαν στον κυκλώνα των διώξεων!
Σε τέτοιες γελοίες αντιφάσεις οδηγεί τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ η αντικομμουνιστική τους τύφλωση και η ανιστόρητη προσέγγιση των πραγματικών γεγονότων. Για τους «ιστορικούς» του ντοκιμαντέρ, η προσπάθεια της Σοβιετικής εξουσίας να περιφρουρήσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κράτους σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης ταυτίζεται με την «όξυνση του αντισημιτισμού από τον Στάλιν» και αποδίδεται στον «παρανοϊκό, βίαιο, πονηρό τύραννο», που «ήθελε να είναι ανώτερος από τον τσάρο» και «ευνοούσε τους χαζούς επειδή μπορούσε να τους εξουσιάζει». Τέτοιο είναι το μίσος τους για το Σοσιαλισμό, τις κατακτήσεις του. Τέτοια είναι η πρεμούρα τους, 20 σχεδόν χρόνια μετά τις ανατροπές να βυσσοδομήσουν στο κορμί της πρώην ΕΣΣΔ και τους ηγέτες που έβαλαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, θέλοντας μέσα από το ξαναγράψιμο της Ιστορίας να θολώσουν το όραμα για τους λαούς. Μάταιος ο κόπος τους, όσα ντοκιμαντέρ κι αν παίξει η κρατική ΕΡΤ, όσους «επιστήμονες» του αντικομμουνισμού και αν επιστρατεύσει η αστική τάξη και τα Μέσα της.
  • Το ντοκιμαντέρ είναι δημιούργημα στηριγμένο στο βιβλίο των Jonathan Brent και Vladimir Naumov. Ο Jonathan Brent είναι διευθυντής του εκδοτικού στο γνωστό για τη δράση του στην πλαστογράφηση της Ιστορίας Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ «Γέιλ», απ' όπου εκπορεύονται διάφορα αντισοβιετικά και αντικομμουνιστικά «πονήματα». Ο τίτλος του βιβλίου, που ήταν και τίτλος του ντοκιμαντέρ στο οποίο επίσης βασικοί συντελεστές είναι οι συγγραφείς, είναι: «Stalin's Last Crime: The Definitive Account of Stalin's Plot Against the Jewish Doctors, 1948 - 1953», των Jonathan Brent, associate director and editorial director of Yale University Press, and Vladimir Naumov.

Πηγή:www.kne.gr

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη, διαδηλώνουμε στις 6 και 7 Δεκέμβρη


Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη, διαδηλώνουμε στις 6 και 7 Δεκέμβρη

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τη μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη, όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό, παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας.
 Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η «επιεικής» δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα.
 Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού.
 Ένα χρόνο μετά επιμένουμε: η εξέγερση ήταν, είναι, και θα παραμείνει δίκαιη!



 Σε σύσκεψη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 19/11 στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκαν:

 Η οργάνωση πορείας διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στη 1:30 μμ  στα Προπύλαια (με κατεύθυνση τη Βουλή).
 Η στήριξη και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκεμβρίου (Προπύλαια, 12:00).
Το άνοιγμα πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα για να πάρουν οι κινητοποιήσεις πανελλαδικό χαρακτήρα.

 Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας:
Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί.
Να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κτλ)
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση.
 Ένα χρόνο μετά, και αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη!


Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι τώρα οι (ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός):
ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κοινή Δράση Αλληλεγγύης, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών